Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā

    9. நவமஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā

    875. நவமே – அபி⁴ஸபெய்யாதி ஸபத²ங் கரெய்ய. நிரயேன அபி⁴ஸபதி நாம ‘‘நிரயே நிப்³ப³த்தாமி, அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்தாமி, நிரயே நிப்³ப³த்தது, அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்ததூ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன அக்கோஸதி. ப்³ரஹ்மசரியேன அபி⁴ஸபதி நாம ‘‘கி³ஹினீ ஹோமி, ஓதா³தவத்தா² ஹோமி, பரிப்³பா³ஜிகா ஹோமி, இதரா வா ஏதி³ஸா ஹோதூ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன அக்கோஸதி; வாசாய வாசாய பாசித்தியங். ட²பெத்வா பன நிரயஞ்ச ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச ‘‘ஸுனகீ² ஸூகரீ காணா குணீ’’திஆதி³னா நயேன அக்கோஸந்தியா வாசாய வாசாய து³க்கடங்.

    875. Navame – abhisapeyyāti sapathaṃ kareyya. Nirayena abhisapati nāma ‘‘niraye nibbattāmi, avīcimhi nibbattāmi, niraye nibbattatu, avīcimhi nibbattatū’’ti evamādinā nayena akkosati. Brahmacariyena abhisapati nāma ‘‘gihinī homi, odātavatthā homi, paribbājikā homi, itarā vā edisā hotū’’ti evamādinā nayena akkosati; vācāya vācāya pācittiyaṃ. Ṭhapetvā pana nirayañca brahmacariyañca ‘‘sunakhī sūkarī kāṇā kuṇī’’tiādinā nayena akkosantiyā vācāya vācāya dukkaṭaṃ.

    878. அத்த²புரெக்கா²ராயாதி அட்ட²கத²ங் கதெ²ந்தியா. த⁴ம்மபுரெக்கா²ராயாதி பாளிங் வாசெந்தியா. அனுஸாஸனிபுரெக்கா²ராயாதி ‘‘இதா³னிபி த்வங் ஏதி³ஸா, ஸாது⁴ விரமஸ்ஸு, நோ சே விரமஸி, அத்³தா⁴ புன ஏவரூபானி கம்மானி கத்வா நிரயே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸஸி, திரச்சா²னயோனியா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் அனுஸாஸனியங் ட²த்வா வத³ந்தியா அனாபத்தி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    878.Atthapurekkhārāyāti aṭṭhakathaṃ kathentiyā. Dhammapurekkhārāyāti pāḷiṃ vācentiyā. Anusāsanipurekkhārāyāti ‘‘idānipi tvaṃ edisā, sādhu viramassu, no ce viramasi, addhā puna evarūpāni kammāni katvā niraye uppajjissasi, tiracchānayoniyā uppajjissasī’’ti evaṃ anusāsaniyaṃ ṭhatvā vadantiyā anāpatti. Sesaṃ uttānameva.

    திஸமுட்டா²னங் – கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், லோகவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், அகுஸலசித்தங், து³க்க²வேத³னந்தி.

    Tisamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, dukkhavedananti.

    நவமஸிக்கா²பத³ங்.

    Navamasikkhāpadaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 9. நவமஸிக்கா²பத³ங் • 9. Navamasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 9. நவமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 9. நவமஸிக்கா²பத³ங் • 9. Navamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact