Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi

    5. நவஸங்க³ஹவக்³கோ³

    5. Navasaṅgahavaggo

    501. நவஸங்க³ஹா – வத்து²ஸங்க³ஹோ, விபத்திஸங்க³ஹோ ஆபத்திஸங்க³ஹோ, நிதா³னஸங்க³ஹோ, புக்³க³லஸங்க³ஹோ, க²ந்த⁴ஸங்க³ஹோ, ஸமுட்டா²னஸங்க³ஹோ, அதி⁴கரணஸங்க³ஹோ, ஸமத²ஸங்க³ஹோதி.

    501. Navasaṅgahā – vatthusaṅgaho, vipattisaṅgaho āpattisaṅgaho, nidānasaṅgaho, puggalasaṅgaho, khandhasaṅgaho, samuṭṭhānasaṅgaho, adhikaraṇasaṅgaho, samathasaṅgahoti.

    அதி⁴கரணே ஸமுப்பன்னே ஸசே உபோ⁴ அத்த²பச்சத்தி²கா ஆக³ச்ச²ந்தி உபி⁴ன்னம்பி வத்து² ஆரோசாபேதப்³ப³ங். உபி⁴ன்னம்பி வத்து² ஆரோசாபெத்வா உபி⁴ன்னம்பி படிஞ்ஞா ஸோதப்³பா³. உபி⁴ன்னம்பி படிஞ்ஞங் ஸுத்வா உபோ⁴பி வத்தப்³பா³ – ‘‘அம்ஹாகங் இமஸ்மிங் அதி⁴கரணே வூபஸமிதே 1 உபோ⁴பி துட்டா² ப⁴விஸ்ஸதா²’’தி. ஸசே ஆஹங்ஸு – ‘‘உபோ⁴பி துட்டா² ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி, ஸங்கே⁴ன தங் அதி⁴கரணங் ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ங். ஸசே அலஜ்ஜுஸ்ஸன்னா ஹோதி, பரிஸா உப்³பா³ஹிகாய வூபஸமேதப்³ப³ங். ஸசே பா³லுஸ்ஸன்னா ஹோதி, பரிஸா வினயத⁴ரோ பரியேஸிதப்³போ³ யேன த⁴ம்மேன யேன வினயேன யேன ஸத்து²ஸாஸனேன தங் அதி⁴கரணங் வூபஸம்மதி. ததா² தங் அதி⁴கரணங் வூபஸமேதப்³ப³ங்.

    Adhikaraṇe samuppanne sace ubho atthapaccatthikā āgacchanti ubhinnampi vatthu ārocāpetabbaṃ. Ubhinnampi vatthu ārocāpetvā ubhinnampi paṭiññā sotabbā. Ubhinnampi paṭiññaṃ sutvā ubhopi vattabbā – ‘‘amhākaṃ imasmiṃ adhikaraṇe vūpasamite 2 ubhopi tuṭṭhā bhavissathā’’ti. Sace āhaṃsu – ‘‘ubhopi tuṭṭhā bhavissāmā’’ti, saṅghena taṃ adhikaraṇaṃ sampaṭicchitabbaṃ. Sace alajjussannā hoti, parisā ubbāhikāya vūpasametabbaṃ. Sace bālussannā hoti, parisā vinayadharo pariyesitabbo yena dhammena yena vinayena yena satthusāsanena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasammati. Tathā taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ.

    வத்து² ஜானிதப்³ப³ங், கொ³த்தங் ஜானிதப்³ப³ங், நாமங் ஜானிதப்³ப³ங், ஆபத்தி ஜானிதப்³பா³.

    Vatthu jānitabbaṃ, gottaṃ jānitabbaṃ, nāmaṃ jānitabbaṃ, āpatti jānitabbā.

    மேது²னத⁴ம்மோதி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – பாராஜிகந்தி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Methunadhammoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    அதி³ன்னாதா³னந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – பாராஜிகந்தி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Adinnādānanti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹோதி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – பாராஜிகந்தி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Manussaviggahoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோதி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – பாராஜிகந்தி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Uttarimanussadhammoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    ஸுக்கவிஸ்ஸட்டீ²தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Sukkavissaṭṭhīti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    காயஸங்ஸக்³கோ³தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Kāyasaṃsaggoti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    து³ட்டு²ல்லவாசாதி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Duṭṭhullavācāti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    அத்தகாமந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Attakāmanti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ஸஞ்சரித்தந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Sañcarittanti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ஸஞ்ஞாசிகாய குடிங் காராபனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Saññācikāya kuṭiṃ kārāpananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    மஹல்லகங் விஹாரங் காராபனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Mahallakaṃ vihāraṃ kārāpananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    பி⁴க்கு²ங் அமூலகேன பாராஜிகேன த⁴ம்மேன அனுத்³த⁴ங்ஸனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Bhikkhuṃ amūlakena pārājikena dhammena anuddhaṃsananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    பி⁴க்கு²ங் அஞ்ஞபா⁴கி³யஸ்ஸ அதி⁴கரணஸ்ஸ கிஞ்சி தே³ஸங் லேஸமத்தங் உபாதா³ய பாராஜிகேன த⁴ம்மேன அனுத்³த⁴ங்ஸனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Bhikkhuṃ aññabhāgiyassa adhikaraṇassa kiñci desaṃ lesamattaṃ upādāya pārājikena dhammena anuddhaṃsananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ஸங்க⁴பே⁴த³கஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸனாய ந படினிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Saṅghabhedakassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    பே⁴த³கானுவத்தகானங் பி⁴க்கூ²னங் யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸனாய ந படினிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Bhedakānuvattakānaṃ bhikkhūnaṃ yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    து³ப்³ப³சஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸனாய ந படினிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச.

    Dubbacassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    குலதூ³ஸகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ யாவததியங் ஸமனுபா⁴ஸனாய ந படினிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோதி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி ச…பே॰….

    Kuladūsakassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca…pe….

    அனாத³ரியங் படிச்ச உத³கே உச்சாரங் வா பஸ்ஸாவங் வா கே²ளங் வா கரணந்தி வத்து² சேவ கொ³த்தஞ்ச – து³க்கடந்தி நாமஞ்சேவ ஆபத்தி சாதி.

    Anādariyaṃ paṭicca udake uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karaṇanti vatthu ceva gottañca – dukkaṭanti nāmañceva āpatti cāti.

    நவஸங்க³ஹவக்³கோ³ நிட்டி²தோ பஞ்சமோ.

    Navasaṅgahavaggo niṭṭhito pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அபலோகனங் ஞத்தி ச, து³தியங் சதுத்தே²ன ச;

    Apalokanaṃ ñatti ca, dutiyaṃ catutthena ca;

    வத்து² ஞத்தி அனுஸ்ஸாவனங், ஸீமா பரிஸமேவ ச.

    Vatthu ñatti anussāvanaṃ, sīmā parisameva ca.

    ஸம்முகா² படிபுச்சா² ச, படிஞ்ஞா வினயாரஹோ;

    Sammukhā paṭipucchā ca, paṭiññā vinayāraho;

    வத்து² ஸங்க⁴புக்³க³லஞ்ச, ஞத்திங் ந பச்சா² ஞத்தி ச.

    Vatthu saṅghapuggalañca, ñattiṃ na pacchā ñatti ca.

    வத்து²ங் ஸங்க⁴புக்³க³லஞ்ச, ஸாவனங் அகாலேன ச;

    Vatthuṃ saṅghapuggalañca, sāvanaṃ akālena ca;

    அதிகு²த்³த³கா மஹந்தா ச, க²ண்ட³ச்சா²யா நிமித்தகா.

    Atikhuddakā mahantā ca, khaṇḍacchāyā nimittakā.

    ப³ஹினதீ³ ஸமுத்³தே³ ச, ஜாதஸ்ஸரே ச பி⁴ந்த³தி;

    Bahinadī samudde ca, jātassare ca bhindati;

    அஜ்ஜொ²த்த²ரதி ஸீமாய, சது பஞ்ச ச வக்³கி³கா.

    Ajjhottharati sīmāya, catu pañca ca vaggikā.

    த³ஸ வீஸதிவக்³கா³ ச, அனாஹடா ச ஆஹடா;

    Dasa vīsativaggā ca, anāhaṭā ca āhaṭā;

    கம்மபத்தா ச²ந்தா³ரஹா, கம்மாரஹா ச புக்³க³லா.

    Kammapattā chandārahā, kammārahā ca puggalā.

    அபலோகனங் பஞ்சட்டா²னங், ஞத்தி ச நவடா²னிகா;

    Apalokanaṃ pañcaṭṭhānaṃ, ñatti ca navaṭhānikā;

    ஞத்தி து³தியங் ஸத்தட்டா²னங், சதுத்தா² ஸத்தடா²னிகா.

    Ñatti dutiyaṃ sattaṭṭhānaṃ, catutthā sattaṭhānikā.

    ஸுட்டு² பா²ஸு ச து³ம்மங்கு, பேஸலா சாபி ஆஸவா;

    Suṭṭhu phāsu ca dummaṅku, pesalā cāpi āsavā;

    வேரவஜ்ஜப⁴யஞ்சேவ, அகுஸலங் கி³ஹீனஞ்ச.

    Veravajjabhayañceva, akusalaṃ gihīnañca.

    பாபிச்சா² அப்பஸன்னானங், பஸன்னா த⁴ம்மட்ட²பனா;

    Pāpicchā appasannānaṃ, pasannā dhammaṭṭhapanā;

    வினயானுக்³க³ஹா சேவ, பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸேன ச.

    Vinayānuggahā ceva, pātimokkhuddesena ca.

    பாதிமொக்க²ஞ்ச ட²பனா, பவாரணஞ்ச ட²பனங்;

    Pātimokkhañca ṭhapanā, pavāraṇañca ṭhapanaṃ;

    தஜ்ஜனீயா நியஸ்ஸஞ்ச, பப்³பா³ஜனீய படிஸாரணீ;

    Tajjanīyā niyassañca, pabbājanīya paṭisāraṇī;

    உக்கே²பன பரிவாஸங், மூலமானத்தஅப்³பா⁴னங்;

    Ukkhepana parivāsaṃ, mūlamānattaabbhānaṃ;

    ஓஸாரணங் நிஸ்ஸாரணங், ததே²வ உபஸம்பதா³.

    Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ, tatheva upasampadā.

    அபலோகனஞத்தி ச, து³தியஞ்ச சதுத்த²கங்;

    Apalokanañatti ca, dutiyañca catutthakaṃ;

    அபஞ்ஞத்தேனுபஞ்ஞத்தங், ஸம்முகா²வினயோ ஸதி.

    Apaññattenupaññattaṃ, sammukhāvinayo sati.

    அமூள்ஹபடியேபு⁴ய்ய, பாபிய திணவத்தா²ரகங்;

    Amūḷhapaṭiyebhuyya, pāpiya tiṇavatthārakaṃ;

    வத்து² விபத்தி ஆபத்தி, நிதா³னங் புக்³க³லேன ச.

    Vatthu vipatti āpatti, nidānaṃ puggalena ca.

    க²ந்தா⁴ சேவ ஸமுட்டா²னா, அதி⁴கரணமேவ ச;

    Khandhā ceva samuṭṭhānā, adhikaraṇameva ca;

    ஸமதா² ஸங்க³ஹா சேவ, நாமஆபத்திகா ததா²தி.

    Samathā saṅgahā ceva, nāmaāpattikā tathāti.

    பரிவாரோ நிட்டி²தோ.

    Parivāro niṭṭhito.

    பரிவாரபாளி நிட்டி²தா.

    Parivārapāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. வூபஸமேபி (க॰)
    2. vūpasamepi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / அத்த²வஸவக்³கா³தி³வண்ணனா • Atthavasavaggādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / அத்த²வஸவக்³கா³தி³வண்ணனா • Atthavasavaggādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact