Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    அபி⁴த⁴ம்மபிடகே

    Abhidhammapiṭake

    பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா²

    Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    தா⁴துகதா²-அட்ட²கதா²

    Dhātukathā-aṭṭhakathā

    அட்டா²ரஸஹி பே⁴தே³ஹி, விப⁴ங்க³ங் மாரப⁴ஞ்ஜனோ;

    Aṭṭhārasahi bhedehi, vibhaṅgaṃ mārabhañjano;

    தே³ஸயித்வா மஹாவீரோ, யங் தஸ்ஸேவ அனந்தரங்.

    Desayitvā mahāvīro, yaṃ tasseva anantaraṃ.

    அதே³ஸயி தா⁴துகத²ங், தா⁴துபே⁴த³ப்பகாஸனோ;

    Adesayi dhātukathaṃ, dhātubhedappakāsano;

    தஸ்ஸத்த²ங் தீ³பயிஸ்ஸாமி, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதாதி.

    Tassatthaṃ dīpayissāmi, taṃ suṇātha samāhitāti.

    1. மாதிகாவண்ணனா

    1. Mātikāvaṇṇanā

    1. நயமாதிகாவண்ணனா

    1. Nayamātikāvaṇṇanā

    1. ஸங்க³ஹோ அஸங்க³ஹோதிஆதீ³னஞ்ஹி வஸேன இத³ங் பகரணங் சுத்³த³ஸவிதே⁴ன விப⁴த்தந்தி வுத்தங். தங் ஸப்³ப³ம்பி உத்³தே³ஸனித்³தே³ஸதோ த்³விதா⁴ டி²தங். தத்த² மாதிகா உத்³தே³ஸோ. ஸா பஞ்சவிதா⁴ – நயமாதிகா, அப்³ப⁴ந்தரமாதிகா, நயமுக²மாதிகா, லக்க²ணமாதிகா, பா³ஹிரமாதிகாதி. தத்த² ஸங்க³ஹோ அஸங்க³ஹோ…பே॰… விப்பயுத்தேன ஸங்க³ஹிதங் அஸங்க³ஹிதந்தி – அயங் சுத்³த³ஸஹி பதே³ஹி நிக்கி²த்தா நயமாதிகா நாம. அயஞ்ஹி இமினா ஸங்க³ஹாதி³கேன நயேன தா⁴துகதா² த⁴ம்மா விப⁴த்தாதி த³ஸ்ஸேதுங் ட²பிதத்தா நயமாதிகாதி வுச்சதி. ஏதேஸங் பதா³னங் மூலபூ⁴தத்தா மூலமாதிகாதிபி வத்துங் வட்டதி.

    1. Saṅgahoasaṅgahotiādīnañhi vasena idaṃ pakaraṇaṃ cuddasavidhena vibhattanti vuttaṃ. Taṃ sabbampi uddesaniddesato dvidhā ṭhitaṃ. Tattha mātikā uddeso. Sā pañcavidhā – nayamātikā, abbhantaramātikā, nayamukhamātikā, lakkhaṇamātikā, bāhiramātikāti. Tattha saṅgaho asaṅgaho…pe… vippayuttena saṅgahitaṃ asaṅgahitanti – ayaṃ cuddasahi padehi nikkhittā nayamātikā nāma. Ayañhi iminā saṅgahādikena nayena dhātukathā dhammā vibhattāti dassetuṃ ṭhapitattā nayamātikāti vuccati. Etesaṃ padānaṃ mūlabhūtattā mūlamātikātipi vattuṃ vaṭṭati.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / தா⁴துகதா²பாளி • Dhātukathāpāḷi / 1. நயமாதிகா • 1. Nayamātikā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. நயமாதிகாவண்ணனா • 1. Nayamātikāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. நயமாதிகாவண்ணனா • 1. Nayamātikāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact