Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā |
1. மாதிகாவண்ணனா
1. Mātikāvaṇṇanā
1. நயமாதிகாவண்ணனா
1. Nayamātikāvaṇṇanā
1. கோ பனேதஸ்ஸ பகரணஸ்ஸ பரிச்சே²தோ³தி? ந ஸோ இத⁴ வத்தப்³போ³, அட்ட²ஸாலினியங் (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ நிதா³னகதா²) பகரணபரிச்சே²தோ³ வுத்தோ ஏவாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘சுத்³த³ஸவிதே⁴ன விப⁴த்தந்தி வுத்த’’ந்தி. க²ந்தா⁴தீ³னங் தே³ஸனா நீயதி பவத்தீயதி ஏதேஹி, க²ந்தா⁴த³யோ ஏவ வா நீயந்தி ஞாயந்தி ஏதேஹி பகாரேஹீதி நயா, நயானங் மாதிகா உத்³தே³ஸோ, நயா ஏவ வா மாதிகாதி நயமாதிகா. ஏதேஸங் பதா³னங் மூலபூ⁴தத்தாதி ‘‘மூலமாதிகா’’தி வத்தப்³பா³னங் ஸங்க³ஹாஸங்க³ஹாதீ³னங் சுத்³த³ஸன்னங் பதா³னங் க²ந்தா⁴தி³த⁴ம்மவிப⁴ஜனஸ்ஸ இமஸ்ஸ பகரணஸ்ஸ மூலபூ⁴தத்தா நிஸ்ஸயபூ⁴தத்தாதி அத்தோ².
1. Ko panetassa pakaraṇassa paricchedoti? Na so idha vattabbo, aṭṭhasāliniyaṃ (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā) pakaraṇaparicchedo vutto evāti dassento āha ‘‘cuddasavidhena vibhattanti vutta’’nti. Khandhādīnaṃ desanā nīyati pavattīyati etehi, khandhādayo eva vā nīyanti ñāyanti etehi pakārehīti nayā, nayānaṃ mātikā uddeso, nayā eva vā mātikāti nayamātikā. Etesaṃ padānaṃ mūlabhūtattāti ‘‘mūlamātikā’’ti vattabbānaṃ saṅgahāsaṅgahādīnaṃ cuddasannaṃ padānaṃ khandhādidhammavibhajanassa imassa pakaraṇassa mūlabhūtattā nissayabhūtattāti attho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / தா⁴துகதா²பாளி • Dhātukathāpāḷi / 1. நயமாதிகா • 1. Nayamātikā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. நயமாதிகாவண்ணனா • 1. Nayamātikāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. நயமாதிகாவண்ணனா • 1. Nayamātikāvaṇṇanā