Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī |
நயஸமுட்டா²னவிபா⁴வனா
Nayasamuṭṭhānavibhāvanā
79. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன தே³ஸனாஹாரஸம்பாதாதி³னா ஹாரஸம்பாதேன ஏகஸுத்தப்பதே³ஸத்தா² நித்³தா⁴ரெத்வா விப⁴த்தா, ஸோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தோ தே³ஸனாஹாரஸம்பாதாதி³ஹாரஸம்பாதோ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். அட்ட²கதா²யங் பன –‘‘ஏவங் நானாஸுத்தவஸேன, ஏகஸுத்தவஸேன ச ஹாரவிசாரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி நயவிசாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴’’ந்தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 79) வுத்தங். ‘‘தத்த² கதமோ நந்தி³யாவட்டனயோ’’திஆதி³ங் அனாரபி⁴த்வா ‘‘தத்த² கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்திஆதி³ஆரம்ப⁴னே காரணங் அட்ட²கதா²யங் வுத்தமேவ. தத்த² தத்தா²தி தேஸு ஹாராதீ³ஸு யோ அத்த²னயோ ஸங்வண்ணனானயேன நித்³தி³ட்டோ², தஸ்ஸேவ அத்த²னயஸ்ஸ ஸமுட்டா²னங் பூ⁴மிங் புச்ச²தி ‘‘கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்தி.
79. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena desanāhārasampātādinā hārasampātena ekasuttappadesatthā niddhāretvā vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto desanāhārasampātādihārasampāto paripuṇṇo, ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādi āraddhaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana –‘‘evaṃ nānāsuttavasena, ekasuttavasena ca hāravicāraṃ dassetvā idāni nayavicāraṃ dassetuṃ ‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’ntiādi āraddha’’nti (netti. aṭṭha. 79) vuttaṃ. ‘‘Tattha katamo nandiyāvaṭṭanayo’’tiādiṃ anārabhitvā ‘‘tattha katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’ntiādiārambhane kāraṇaṃ aṭṭhakathāyaṃ vuttameva. Tattha tatthāti tesu hārādīsu yo atthanayo saṃvaṇṇanānayena niddiṭṭho, tasseva atthanayassa samuṭṭhānaṃ bhūmiṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti.
கிஞ்சாபி ஸங்வண்ணனானயா நித்³தி³ட்டா², ததா²பி அத்த²னயஸங்வண்ணனானயானங் விஸேஸஸ்ஸ பாகடங் காதுங் புன கத²யிஸ்ஸாம. தண்ஹாஅவிஜ்ஜாஹி ஸங்கிலேஸபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ சேவ ஸமத²விபஸ்ஸனாஹி வோதா³னபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ ச நந்தி³யாவட்டோ நயோ நாம. தீஹி அகுஸலமூலேஹி லோபா⁴தீ³ஹி ஸங்கிலேஸபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ சேவ தீஹி குஸலமூலேஹி அலோபா⁴தீ³ஹி வோதா³னபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ ச திபுக்க²லோ நயோ நாம. சதூஹி ஸுப⁴ஸஞ்ஞாதீ³ஹி விபல்லாஸேஹி ஸகலஸங்கிலேஸபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ சேவ சதூஹி அஸுப⁴ஸஞ்ஞாதீ³ஹி அவிபல்லாஸேஹி ஸதிபட்டா²னேஹி, ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியேஹி வா வோதா³னபக்க²ஸ்ஸ ஸுத்தத்த²ஸ்ஸ சதுஸச்சயோஜனமுகே²ன நயனலக்க²ணோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ ச ஸீஹவிக்கீளிதோ நயோ நாமாதி வுத்தா நயா ஸங்வண்ணனானயா நாம. தேஸங் ஸங்வண்ணனானயானங் ஸமுட்டா²னங் புச்ச²தி ‘‘கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்தி.
Kiñcāpi saṃvaṇṇanānayā niddiṭṭhā, tathāpi atthanayasaṃvaṇṇanānayānaṃ visesassa pākaṭaṃ kātuṃ puna kathayissāma. Taṇhāavijjāhi saṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva samathavipassanāhi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca nandiyāvaṭṭo nayo nāma. Tīhi akusalamūlehi lobhādīhi saṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva tīhi kusalamūlehi alobhādīhi vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca tipukkhalo nayo nāma. Catūhi subhasaññādīhi vipallāsehi sakalasaṃkilesapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ceva catūhi asubhasaññādīhi avipallāsehi satipaṭṭhānehi, saddhindriyehi vā vodānapakkhassa suttatthassa catusaccayojanamukhena nayanalakkhaṇo saṃvaṇṇanāviseso ca sīhavikkīḷito nayo nāmāti vuttā nayā saṃvaṇṇanānayā nāma. Tesaṃ saṃvaṇṇanānayānaṃ samuṭṭhānaṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti.
நயா பன நானாஸுத்ததோ நித்³தா⁴ரிதேஹி தண்ஹாஅவிஜ்ஜாதீ³ஹி மூலபதே³ஹி சதுஸச்சயோஜனாய நயதோ அனுபு³ஜ்ஜி²யமானோ து³க்கா²தி³அத்தோ². ஸோ ஹி மக்³க³ஞாணங் நயதி ஸம்பாபேதீதி ‘‘நயோ’’தி வுத்தோ, ஸோ அத்த²னயோ நாம. தஸ்ஸேவ அத்த²னயஸ்ஸ ஸமுட்டா²னங் புச்ச²தி ‘‘கதமங் நயஸமுட்டா²ன’’ந்தி? தஸ்மா சதுஸச்சயோஜனாய நயக்³கா³ஹதோ நீயதி அனுபுச்சீ²யதீதி நயோ, கோ ஸோ? ஸுத்தத்த²பூ⁴தோ து³க்கா²தி³கோ அத்தோ². நயதி மக்³க³ஞாணங் பாபேதீதி வா நயோ, து³க்கா²தி³கோ அத்தோ²வ. தேனாஹ – ‘‘அனுபு³ஜ்ஜி²யமானோ து³க்கா²தி³அத்தோ². ஸோ ஹி மக்³க³ஞாணங் நயதி ஸம்பாபேதீதி நயோ’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 79). ஸமுட்ட²ஹந்தி நயா ஏதேனாதி ஸமுட்டா²னங், கிங் தங்? அவிஜ்ஜாதண்ஹாதி³காரணங், தங்தீ³பனா ஸங்வண்ணனா ச. அவிஜ்ஜாதண்ஹாதி³னா ஹி து³க்கா²தி³அத்த²னயா ஸம்ப⁴வந்தி. அத² வா அவிஜ்ஜாதண்ஹாதீ³ஹி சதுஸச்சயோஜனா ஸமுட்டா²னங் நாம. தேன வுத்தங் – ‘‘கிங் பன தங்? தங்தங்மூலபதே³ஹி சதுஸச்சயோஜனா’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 79). ஏவங் அத்தே² க³ய்ஹமானே ஸதி ஸங்வண்ணனானயாபி க³ஹிதா ஹொந்தி, நயானங் ஸமுட்டா²னங் நயஸமுட்டா²னங், தஸ்மிங் நயஸமுட்டா²னே.
Nayā pana nānāsuttato niddhāritehi taṇhāavijjādīhi mūlapadehi catusaccayojanāya nayato anubujjhiyamāno dukkhādiattho. So hi maggañāṇaṃ nayati sampāpetīti ‘‘nayo’’ti vutto, so atthanayo nāma. Tasseva atthanayassa samuṭṭhānaṃ pucchati ‘‘katamaṃ nayasamuṭṭhāna’’nti? Tasmā catusaccayojanāya nayaggāhato nīyati anupucchīyatīti nayo, ko so? Suttatthabhūto dukkhādiko attho. Nayati maggañāṇaṃ pāpetīti vā nayo, dukkhādiko atthova. Tenāha – ‘‘anubujjhiyamāno dukkhādiattho. So hi maggañāṇaṃ nayati sampāpetīti nayo’’ti (netti. aṭṭha. 79). Samuṭṭhahanti nayā etenāti samuṭṭhānaṃ, kiṃ taṃ? Avijjātaṇhādikāraṇaṃ, taṃdīpanā saṃvaṇṇanā ca. Avijjātaṇhādinā hi dukkhādiatthanayā sambhavanti. Atha vā avijjātaṇhādīhi catusaccayojanā samuṭṭhānaṃ nāma. Tena vuttaṃ – ‘‘kiṃ pana taṃ? Taṃtaṃmūlapadehi catusaccayojanā’’ti (netti. aṭṭha. 79). Evaṃ atthe gayhamāne sati saṃvaṇṇanānayāpi gahitā honti, nayānaṃ samuṭṭhānaṃ nayasamuṭṭhānaṃ, tasmiṃ nayasamuṭṭhāne.
‘‘கதமங் நந்தி³யாவட்டனயஸமுட்டா²ன’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா பட²மங் நந்தி³யாவட்டனயஸமுட்டா²னங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதீ’’திஆதி³ வுத்தங். நந்தி³யாவட்டனயஸமுட்டா²னபூ⁴தாய அவிஜ்ஜாய ச தண்ஹாய ச புப்³பா³ கோடி ‘‘அஸுகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உப்பஜ்ஜனகாலே உப்பன்னா, அஸுகஸ்ஸ சக்கவத்தினோ உப்பஜ்ஜனகாலே உப்பன்னா’’தி ந பஞ்ஞாயதி கோடியா அபா⁴வதோதி யோஜனா. ‘‘அவிஜ்ஜாதண்ஹாஸு கதமா நீவரணங், கதமா ஸங்யோஜன’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² அவிஜ்ஜா நீவரணங் தண்ஹா ஸங்யோஜன’’ந்தி வுத்தங். தத்தா²தி தாஸு அவிஜ்ஜாதண்ஹாஸு. ஆதீ³னவபடிச்சா²தி³கத்தா அவிஜ்ஜா நீவரணங். ப⁴வேஸு ஸங்யோஜனதோ தண்ஹா ஸங்யோஜனங். ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணா ஸத்தா கத²ங் விசரந்தி, கத²ங் வுச்சந்தி, தண்ஹாஸங்யோஜனா ஸத்தா கத²ங் விசரந்தி கத²ங் வுச்சந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணா ஸத்தா’’திஆதி³ வுத்தங். அவிஜ்ஜானீவரணமேதேஸமத்தீ²தி அவிஜ்ஜானீவரணா. அவிஜ்ஜாய ஸங்யுத்தா விய பவத்தா அவிஜ்ஜாய அபி⁴னிவிஸவத்தூ²ஸு ஸங்யுத்தா விய பவத்தா ஸத்தா அவிஜ்ஜாபக்கே²ன விபல்லாஸேன நிச்சாதி³அபி⁴னிவேஸவத்து²பூ⁴தே ரூபாதி³ஆரம்மணே விசரந்தி விவிதா⁴ சரந்தி பவத்தந்தி, தே நிச்சாதி³அபி⁴னிவிஸந்தா விசரந்தா ஸத்தா ‘‘தி³ட்டி²சரிதா’’தி வுச்சந்தி. தண்ஹாஸங்யோஜனமேதேஸந்தி தண்ஹாஸங்யோஜனா. தண்ஹாய ஸங்யுத்தா விய பவத்தா, தண்ஹாய வா ஆரம்மணபூ⁴தே வத்து²காமே ஸங்யுத்தா விய பவத்தா ஸத்தா தண்ஹாபக்கே²ன அட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதேன ஆரம்மணபூ⁴தே வத்து²ஸ்மிங் விசரந்தி பவத்தந்தீதி அத்தோ².
‘‘Katamaṃ nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhāna’’nti pucchitabbattā paṭhamaṃ nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhānaṃ dassetuṃ ‘‘pubbā koṭi na paññāyatī’’tiādi vuttaṃ. Nandiyāvaṭṭanayasamuṭṭhānabhūtāya avijjāya ca taṇhāya ca pubbā koṭi ‘‘asukassa buddhassa bhagavato uppajjanakāle uppannā, asukassa cakkavattino uppajjanakāle uppannā’’ti na paññāyati koṭiyā abhāvatoti yojanā. ‘‘Avijjātaṇhāsu katamā nīvaraṇaṃ, katamā saṃyojana’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha avijjā nīvaraṇaṃ taṇhā saṃyojana’’nti vuttaṃ. Tatthāti tāsu avijjātaṇhāsu. Ādīnavapaṭicchādikattā avijjā nīvaraṇaṃ. Bhavesu saṃyojanato taṇhā saṃyojanaṃ. ‘‘Avijjānīvaraṇā sattā kathaṃ vicaranti, kathaṃ vuccanti, taṇhāsaṃyojanā sattā kathaṃ vicaranti kathaṃ vuccantī’’ti pucchitabbattā ‘‘avijjānīvaraṇā sattā’’tiādi vuttaṃ. Avijjānīvaraṇametesamatthīti avijjānīvaraṇā. Avijjāya saṃyuttā viya pavattā avijjāya abhinivisavatthūsu saṃyuttā viya pavattā sattā avijjāpakkhena vipallāsena niccādiabhinivesavatthubhūte rūpādiārammaṇe vicaranti vividhā caranti pavattanti, te niccādiabhinivisantā vicarantā sattā ‘‘diṭṭhicaritā’’ti vuccanti. Taṇhāsaṃyojanametesanti taṇhāsaṃyojanā. Taṇhāya saṃyuttā viya pavattā, taṇhāya vā ārammaṇabhūte vatthukāme saṃyuttā viya pavattā sattā taṇhāpakkhena aṭṭhasatataṇhāvicaritena ārammaṇabhūte vatthusmiṃ vicaranti pavattantīti attho.
‘‘தி³ட்டி²சரிதா ஸத்தா கங் படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தி, தண்ஹாசரிதா ஸத்தா கங் படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தி³ட்டி²சரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். தி³ட்டி²சரிதா ஸத்தா இதோ ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴ பப்³ப³ஜிதா ஹொந்தாபி ‘‘ஸுகே²ன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ஸுக²ங் நத்தி², து³க்கே²ன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ஸுக²ங் பன அத்தீ²’’தி மனஸி கரொந்தா அத்தகிலமதா²னுயோக³ங் பஞ்சாதபாதி³படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தி. தண்ஹாசரிதா ஸத்தா இதோ ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴ பப்³ப³ஜிதா ஹொந்தாபி ‘‘காமே படிஸேவந்தா லோகங் வட்³டா⁴பெந்தா ப³ஹுங் புஞ்ஞங் வட்³டா⁴பெந்தீ’’தி மனஸி கரொந்தா காமேஸு காமஸுக²ல்லிகானுயோக³ங் படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தி.
‘‘Diṭṭhicaritā sattā kaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti, taṇhācaritā sattā kaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharantī’’ti pucchitabbattā ‘‘diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Diṭṭhicaritā sattā ito sāsanato bahiddhā pabbajitā hontāpi ‘‘sukhena adhigantabbaṃ sukhaṃ natthi, dukkhena adhigantabbaṃ sukhaṃ pana atthī’’ti manasi karontā attakilamathānuyogaṃ pañcātapādipaṭipattiṃ anuyuttā viharanti. Taṇhācaritā sattā ito sāsanato bahiddhā pabbajitā hontāpi ‘‘kāme paṭisevantā lokaṃ vaḍḍhāpentā bahuṃ puññaṃ vaḍḍhāpentī’’ti manasi karontā kāmesu kāmasukhallikānuyogaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti.
‘‘கஸ்மா தி³ட்டி²சரிதா ததா²வித⁴ங் படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தி, கஸ்மா தண்ஹாசரிதா ததா²வித⁴ங் படிபத்திங் அனுயுத்தா விஹரந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கிங் காரண’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தத்த² தேஸு தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதேஸு. யங் யஸ்மா காரணா விஹரந்தி, தங் காரணங் கிந்தி புச்ச²தி. இதோ ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴ யேஸங் புக்³க³லானங் ஸச்சவவத்தா²னங் நத்தி², சதுஸச்சப்பகாஸனா குதோ ச அத்தி², ஸமத²விபஸ்ஸனாகோஸல்லங் வா உபஸமஸுக²ப்பத்தி வா குதோ அத்தி², தே புக்³க³லா உபஸமஸுக²ஸ்ஸ அனபி⁴ஞ்ஞா விபரீதசேதா ஹுத்வா ஏவங் ஆஹங்ஸு ‘‘ஸுகே²ன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ஸுக²ங் நத்தி² , து³க்கே²ன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ஸுக²ங் நாம அத்தீ²’’தி. தே ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஏவங்தி³ட்டீ² து³க்கே²ன ஸுக²ங் பத்த²யமானா ஹுத்வா அத்தகிலமதா²னுயோக³மனுயுத்தா விஹரந்தி. இதோ ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴ யேஸங் புக்³க³லானங் ஸச்சவவத்தா²னங் நத்தி², சதுஸச்சப்பகாஸனா குதோ ச அத்தி², ஸமத²விபஸ்ஸனாகோஸல்லங் வா உபஸமஸுக²ப்பத்தி வா குதோ அத்தி², தே புக்³க³லா உபஸமஸுக²ஸ்ஸ அனபி⁴ஞ்ஞா விபரீதசேதா ஹுத்வா ஏவமாஹங்ஸு ‘‘யோ காமே படிஸேவதி, ஸோ லோகங் வட்³ட⁴யதி, யோ லோகங் வட்³ட⁴யதி, ஸோ ப³ஹுங் புஞ்ஞங் பஸவதீ’’தி. தே ஏவங்ஸஞ்ஞீ ஏவங்தி³ட்டீ² காமேஸு ஸுக²ஸஞ்ஞீ ஹுத்வா காமஸுக²ல்லிகானுயோக³ங் அனுயுத்தா ச விஹரந்தீதி யோஜனா காதப்³பா³.
‘‘Kasmā diṭṭhicaritā tathāvidhaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharanti, kasmā taṇhācaritā tathāvidhaṃ paṭipattiṃ anuyuttā viharantī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha kiṃ kāraṇa’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tattha tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Yaṃ yasmā kāraṇā viharanti, taṃ kāraṇaṃ kinti pucchati. Ito sāsanato bahiddhā yesaṃ puggalānaṃ saccavavatthānaṃ natthi, catusaccappakāsanā kuto ca atthi, samathavipassanākosallaṃ vā upasamasukhappatti vā kuto atthi, te puggalā upasamasukhassa anabhiññā viparītacetā hutvā evaṃ āhaṃsu ‘‘sukhena adhigantabbaṃ sukhaṃ natthi , dukkhena adhigantabbaṃ sukhaṃ nāma atthī’’ti. Te evaṃsaññī evaṃdiṭṭhī dukkhena sukhaṃ patthayamānā hutvā attakilamathānuyogamanuyuttā viharanti. Ito sāsanato bahiddhā yesaṃ puggalānaṃ saccavavatthānaṃ natthi, catusaccappakāsanā kuto ca atthi, samathavipassanākosallaṃ vā upasamasukhappatti vā kuto atthi, te puggalā upasamasukhassa anabhiññā viparītacetā hutvā evamāhaṃsu ‘‘yo kāme paṭisevati, so lokaṃ vaḍḍhayati, yo lokaṃ vaḍḍhayati, so bahuṃ puññaṃ pasavatī’’ti. Te evaṃsaññī evaṃdiṭṭhī kāmesu sukhasaññī hutvā kāmasukhallikānuyogaṃ anuyuttā ca viharantīti yojanā kātabbā.
‘‘ததா² விஹரந்தா கிங் வட்³ட⁴யந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தே தத³பி⁴ஞ்ஞா ஸந்தா ரோக³மேவ வட்³ட⁴யந்தீ’’தி வுத்தங். ‘‘ததா² வட்³ட⁴யந்தா ரோகா³தீ³னங் பே⁴ஸஜ்ஜங் ஸமத²விபஸ்ஸனங் வட்³ட⁴யந்தி கி’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தே ரோகா³பி⁴துன்னா க³ண்ட³படிபீளிதா ஸல்லானுவித்³தா⁴ நிரயதிரச்சா²னயோனிபேதாஸுரேஸு உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜானி கரொந்தா உக்³கா⁴தனிக்³கா⁴தங் பச்சனுபொ⁴ந்தா ரோக³க³ண்ட³ஸல்லபே⁴ஸஜ்ஜங் ந விந்த³ந்தீ’’தி வுத்தங். அத்தோ² பன அட்ட²கதா²யங் (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 79) வுத்தோ. ‘‘கதமே ஸங்கிலேஸவோதா³னா, கதமே ரோகா³த³யோ, கதமங் பே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² அத்தகிலமதா²னுயோகோ³’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ஸங்கிலேஸவோதா³னரோக³பே⁴ஸஜ்ஜாதீ³ஸு. அத்தகிலமதா²னுயோகோ³ ச காமஸுக²ல்லிகானுயோகோ³ ச ஸங்கிலேஸோ ஹோதி, ஸமத²விபஸ்ஸனா வோதா³னங் ஹோதி, அத்தகிலமதா²னுயோகோ³ ச ரோகோ³ ஹோதி, ஸமத²விபஸ்ஸனா ரோக³னிக்³கா⁴தகபே⁴ஸஜ்ஜங்…பே॰.. ஸமத²விபஸ்ஸனா ஸல்லுத்³தா⁴ரணபே⁴ஸஜ்ஜங் ஹோதி.
‘‘Tathā viharantā kiṃ vaḍḍhayantī’’ti pucchitabbattā ‘‘te tadabhiññā santā rogameva vaḍḍhayantī’’ti vuttaṃ. ‘‘Tathā vaḍḍhayantā rogādīnaṃ bhesajjaṃ samathavipassanaṃ vaḍḍhayanti ki’’nti pucchitabbattā ‘‘te rogābhitunnā gaṇḍapaṭipīḷitā sallānuviddhā nirayatiracchānayonipetāsuresu ummujjanimujjāni karontā ugghātanigghātaṃ paccanubhontā rogagaṇḍasallabhesajjaṃ navindantī’’ti vuttaṃ. Attho pana aṭṭhakathāyaṃ (netti. aṭṭha. 79) vutto. ‘‘Katame saṃkilesavodānā, katame rogādayo, katamaṃ bhesajja’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha attakilamathānuyogo’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu saṃkilesavodānarogabhesajjādīsu. Attakilamathānuyogo ca kāmasukhallikānuyogo ca saṃkileso hoti, samathavipassanā vodānaṃ hoti, attakilamathānuyogo ca rogo hoti, samathavipassanā roganigghātakabhesajjaṃ…pe... samathavipassanā salluddhāraṇabhesajjaṃ hoti.
‘‘கதமோ கதமங் ஸச்ச’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஸங்கிலேஸோ து³க்க²’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு ஸங்கிலேஸாதீ³ஸு ஸங்கிலேஸோ ஏகதே³ஸவஸேன து³க்க²ங் து³க்க²ஸச்சங் ஹோதி. தத³பி⁴ஸங்கோ³தி தஸ்மிங் ஸங்கிலேஸே அபி⁴ஸங்கோ³ விய பவத்தோ லோகியத⁴ம்மோ நிரவஸேஸவஸேன து³க்க²ஸச்சங் ஹோதி. அத² வா தஸ்மிங் து³க்கே² அபி⁴ஸங்கோ³ விய பவத்தா தண்ஹா து³க்க²ஸமுத³யோ ஸமுத³யஸச்சங் ஹோதி. தண்ஹானிரோதோ⁴ து³க்க²னிரோதோ⁴ நிரோத⁴ஸச்சங் ஹோதி. ஸமத²விபஸ்ஸனா து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ மக்³க³ஸச்சங் ஹோதி. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி நித்³தா⁴ரெத்வா யோஜேதப்³பா³னி. ‘‘தேஸு சதூஸு ஸச்சேஸு கதமங் பரிஞ்ஞெய்யங், கதமோ பஹாதப்³போ³, கதமோ பா⁴வேதப்³போ³, கதமோ ஸச்சி²காதப்³போ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘து³க்க²ங் பரிஞ்ஞெய்ய’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.
‘‘Katamo katamaṃ sacca’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha saṃkileso dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu saṃkilesādīsu saṃkileso ekadesavasena dukkhaṃ dukkhasaccaṃ hoti. Tadabhisaṅgoti tasmiṃ saṃkilese abhisaṅgo viya pavatto lokiyadhammo niravasesavasena dukkhasaccaṃ hoti. Atha vā tasmiṃ dukkhe abhisaṅgo viya pavattā taṇhā dukkhasamudayo samudayasaccaṃ hoti. Taṇhānirodho dukkhanirodho nirodhasaccaṃ hoti. Samathavipassanā dukkhanirodhagāminī paṭipadā maggasaccaṃ hoti. Imāni cattāri saccāni niddhāretvā yojetabbāni. ‘‘Tesu catūsu saccesu katamaṃ pariññeyyaṃ, katamo pahātabbo, katamo bhāvetabbo, katamo sacchikātabbo’’ti pucchitabbattā ‘‘dukkhaṃ pariññeyya’’ntiādi vuttaṃ.
80. தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் அத்தகிலமதா²னுயோகா³தி³வஸேன சத்தாரி ஸச்சானி நித்³தா⁴ரிதானி, ‘‘கத²ங் தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயத³ஸ்ஸனே பவத்திபே⁴த³வஸேன சத்தாரி ஸச்சானி நித்³தா⁴ரிதானீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² தி³ட்டி²சரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். அத² வா ‘‘தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயத³ஸ்ஸனே கதமோ பவத்திபே⁴தோ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா இமேஸங் ஸக்காயத³ஸ்ஸனே அயங் பவத்திபே⁴தோ³தி விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² தி³ட்டி²சரிதா’’திஆதி³ வுத்தங். தேன வுத்தங் – ‘‘இதா³னி தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயதி³ட்டி²த³ஸ்ஸனே பவத்திபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘தி³ட்டி²சரிதா’திஆதி³ வுத்த’’ந்தி. தத்தா²தி தேஸு தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதேஸு. தி³ட்டி²சரிதா புக்³க³லா ரூபங் ‘‘அத்தா’’தி அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தி…பே॰… விஞ்ஞாணங் ‘‘அத்தா’’தி அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தி தி³ட்டி²சரிதானங் அத்தாபி⁴னிவேஸஸ்ஸ ப³லவபா⁴வதோ, தண்ஹாசரிதா பன ரூபங் வா ‘‘அத்தா’’தி ரூபவந்தங் அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி அத்தனி வா ரூபங், ரூபஸ்மிங் வா ‘‘அத்தா’’தி அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி…பே॰… விஞ்ஞாணஸ்மிங் வா ‘‘அத்தா’’தி அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி தண்ஹாசரிதானங் அத்தனியாபி⁴னிவேஸஸ்ஸ ப³லவபா⁴வதோ. பஞ்சஸு உபாதா³னக்க²ந்தே⁴ஸு ஏகேகங் நிஸ்ஸாய சதுப்³பி³த⁴த்தா வீஸதிவத்து²கா அயங் மிச்சா²தி³ட்டி² ‘‘ஸக்காயதி³ட்டீ²’’தி வுச்சதி. ஏவங் தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயத³ஸ்ஸனே பவத்திபே⁴தோ³ விஞ்ஞாதப்³போ³தி அத்தோ².
80. Diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ attakilamathānuyogādivasena cattāri saccāni niddhāritāni, ‘‘kathaṃ diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane pavattibhedavasena cattāri saccāni niddhāritānī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Atha vā ‘‘diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane katamo pavattibhedo’’ti pucchitabbattā imesaṃ sakkāyadassane ayaṃ pavattibhedoti vibhajitvā dassetuṃ ‘‘tattha diṭṭhicaritā’’tiādi vuttaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘idāni diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadiṭṭhidassane pavattibhedaṃ dassetuṃ ‘diṭṭhicaritā’tiādi vutta’’nti. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Diṭṭhicaritā puggalā rūpaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti…pe… viññāṇaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti diṭṭhicaritānaṃ attābhinivesassa balavabhāvato, taṇhācaritā pana rūpaṃ vā ‘‘attā’’ti rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā ‘‘attā’’ti attānaṃ upagacchanti…pe… viññāṇasmiṃ vā ‘‘attā’’ti attānaṃ upagacchanti taṇhācaritānaṃ attaniyābhinivesassa balavabhāvato. Pañcasu upādānakkhandhesu ekekaṃ nissāya catubbidhattā vīsativatthukā ayaṃ micchādiṭṭhi ‘‘sakkāyadiṭṭhī’’ti vuccati. Evaṃ diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadassane pavattibhedo viññātabboti attho.
‘‘ஸக்காயதி³ட்டி²யா கதமோ படிபக்கோ²’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தஸ்ஸா படிபக்கோ²’’திஆதி³ வுத்தங். தஸ்ஸா ஸக்காயதி³ட்டி²யா பஜஹனவஸேன லோகுத்தரா ஸம்மாதி³ட்டி² படிபக்கோ², தஸ்ஸா ஸம்மாதி³ட்டி²யா அன்வாயிகா அனுகு³ணபா⁴வேன பவத்தனகா த⁴ம்மா ச ஸக்காயதி³ட்டி²யா பஜஹனவஸேன படிபக்கா² ப⁴வந்தி. ‘‘கதமே த⁴ம்மா அன்வாயிகா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஸம்மாஸங்கப்போ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸம்மாஸங்கப்போ…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴ இமே த⁴ம்மா அன்வாயிகா ஹொந்தி. அயங் ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதி³கோ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தஸ்ஸா ஸக்காயதி³ட்டி²யா படிபக்கோ² ஹோதி பஹாயகத்தா. ‘‘தே ஸம்மாதி³ட்டி²யாத³யோ த⁴ம்மா க²ந்த⁴தோ கித்தகா ஹொந்தீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தே தயோ க²ந்தா⁴’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘கதமோ க²ந்தோ⁴ ஸமதோ², கதமோ க²ந்தோ⁴ விபஸ்ஸனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஸீலக்க²ந்தோ⁴ ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴ ச ஸமதோ², பஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴ விபஸ்ஸனா’’தி வுத்தங். ‘‘ஸக்காயாதீ³ஸு கதமோ கதமங் ஸச்சங், கதமோ கதமங் ஸச்ச’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஸக்காயோ’’திஆதி³ வுத்தங்.
‘‘Sakkāyadiṭṭhiyā katamo paṭipakkho’’ti pucchitabbattā ‘‘tassā paṭipakkho’’tiādi vuttaṃ. Tassā sakkāyadiṭṭhiyā pajahanavasena lokuttarā sammādiṭṭhi paṭipakkho, tassā sammādiṭṭhiyā anvāyikā anuguṇabhāvena pavattanakā dhammā ca sakkāyadiṭṭhiyā pajahanavasena paṭipakkhā bhavanti. ‘‘Katame dhammā anvāyikā’’ti pucchitabbattā ‘‘sammāsaṅkappo’’tiādi vuttaṃ. Sammāsaṅkappo…pe… sammāsamādhi ime dhammā anvāyikā honti. Ayaṃ sammādiṭṭhiādiko ariyo aṭṭhaṅgiko maggo tassā sakkāyadiṭṭhiyā paṭipakkho hoti pahāyakattā. ‘‘Te sammādiṭṭhiyādayo dhammā khandhato kittakā hontī’’ti pucchitabbattā ‘‘te tayo khandhā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Katamo khandho samatho, katamo khandho vipassanā’’ti pucchitabbattā ‘‘sīlakkhandho samādhikkhandho ca samatho, paññākkhandho vipassanā’’ti vuttaṃ. ‘‘Sakkāyādīsu katamo katamaṃ saccaṃ, katamo katamaṃ sacca’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha sakkāyo’’tiādi vuttaṃ.
‘‘தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் ஸக்காயதி³ட்டி²தப்படிபக்க²வஸேன சத்தாரி ஸச்சானி நித்³தா⁴ரிதானி, கத²ங் அந்தத்³வயமஜ்ஜி²மபடிபதா³ நித்³தா⁴ரிதா’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² யே ரூபங் அத்ததோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதேஸு யே தி³ட்டி²சரிதா புக்³க³லா ரூபங் ‘‘அத்தா’’தி அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தி…பே॰… விஞ்ஞாணங் ‘‘அத்தா’’தி அத்ததோ உபக³ச்ச²ந்தி. இமே தி³ட்டி²சரிதா புக்³க³லா ‘‘ரூபாத³யோ ச அத்தா, ரூபாதீ³னஞ்ச அனிச்சத்தா, அத்தஸ்ஸாபி அனிச்சத்தா அத்தா உச்சி²ஜ்ஜதி, அத்தா வினஸ்ஸதி, அத்தா பரங் மரணா ந ஹோதீ’’தி அபி⁴னிவிஸனதோ ‘‘உச்சே²த³வாதி³னோ’’தி வுச்சந்தி. யே தண்ஹாசரிதா புக்³க³லா ரூபங் வா ‘‘அத்தா’’தி ரூபவந்தங் அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி…பே॰… விஞ்ஞாணங் வா ‘‘அத்தா’’தி விஞ்ஞாணவந்தங் அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி. அத்தனி வா விஞ்ஞாணங், விஞ்ஞாணஸ்மிங் வா அத்தானங் உபக³ச்ச²ந்தி. இமே தண்ஹாசரிதா புக்³க³லா ‘‘ரூபாதீ³ஹி அத்தா அஞ்ஞோ அஞ்ஞத்தா அத்தா நிச்சோ ஸஸ்ஸதோ’’தி அபி⁴னிவிஸனதோ ‘‘ஸஸ்ஸதவாதி³னோ’’தி வுச்சந்தி.
‘‘Diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ sakkāyadiṭṭhitappaṭipakkhavasena cattāri saccāni niddhāritāni, kathaṃ antadvayamajjhimapaṭipadā niddhāritā’’ti vattabbattā ‘‘tattha ye rūpaṃ attato’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu ye diṭṭhicaritā puggalā rūpaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti…pe… viññāṇaṃ ‘‘attā’’ti attato upagacchanti. Ime diṭṭhicaritā puggalā ‘‘rūpādayo ca attā, rūpādīnañca aniccattā, attassāpi aniccattā attā ucchijjati, attā vinassati, attā paraṃ maraṇā na hotī’’ti abhinivisanato ‘‘ucchedavādino’’ti vuccanti. Ye taṇhācaritā puggalā rūpaṃ vā ‘‘attā’’ti rūpavantaṃ attānaṃ upagacchanti…pe… viññāṇaṃ vā ‘‘attā’’ti viññāṇavantaṃ attānaṃ upagacchanti. Attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ upagacchanti. Ime taṇhācaritā puggalā ‘‘rūpādīhi attā añño aññattā attā nicco sassato’’ti abhinivisanato ‘‘sassatavādino’’ti vuccanti.
தத்த² தேஸு உச்சே²த³வாதீ³ஸஸ்ஸதவாதீ³புக்³க³லேஸு பவத்தா உச்சே²த³வாத³ஸஸ்ஸதவாதா³ உபோ⁴ அந்தா அந்தத்³வயபடிபதா³ ஹொந்தி. அயங் அந்தத்³வயபடிபதா³ ஸங்ஸாரபவத்தனஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ ஸங்ஸாரபவத்தி ஹோதி, தஸ்ஸ அந்தத்³வயஸ்ஸ படிபஜ்ஜனஸ்ஸ பஜஹனவஸேன மஜ்ஜி²மபடிபதா³ஸங்கா²தோவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ படிபக்கோ² ஹோதி பஹாயகத்தா. அயங் மக்³கோ³ ஸங்ஸாரனிவத்தனஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ ஸங்ஸாரனிவத்தி ஹோதி. தத்த² ஸங்ஸாரபவத்திஸங்ஸாரனிவத்தீஸு பவத்தி ஸங்ஸாரபவத்தி து³க்க²ங் து³க்க²ஸச்சங், தத³பி⁴ஸங்கோ³ தஸ்மிங் து³க்கே² அபி⁴ஸங்கோ³ தண்ஹா ஸமுத³யோ ஸமுத³யஸச்சங், தண்ஹானிரோதோ⁴ து³க்க²னிரோதோ⁴ நிரோத⁴ஸச்சங், அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ மக்³க³ஸச்சங், இதி இமானி சத்தாரி ஸச்சானி நித்³தா⁴ரிதானி. ‘‘து³க்க²ங் பரிஞ்ஞெய்ய’’ந்திஆதி³ம்ஹி வுத்தனயோவ அத்தோ².
Tattha tesu ucchedavādīsassatavādīpuggalesu pavattā ucchedavādasassatavādā ubho antā antadvayapaṭipadā honti. Ayaṃ antadvayapaṭipadā saṃsārapavattanassa hetubhāvato saṃsārapavatti hoti, tassa antadvayassa paṭipajjanassa pajahanavasena majjhimapaṭipadāsaṅkhātova ariyo aṭṭhaṅgiko maggo paṭipakkho hoti pahāyakattā. Ayaṃ maggo saṃsāranivattanassa hetubhāvato saṃsāranivatti hoti. Tattha saṃsārapavattisaṃsāranivattīsu pavatti saṃsārapavatti dukkhaṃ dukkhasaccaṃ, tadabhisaṅgo tasmiṃ dukkhe abhisaṅgo taṇhā samudayo samudayasaccaṃ, taṇhānirodho dukkhanirodho nirodhasaccaṃ, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo dukkhanirodhagāminī paṭipadā maggasaccaṃ, iti imāni cattāri saccāni niddhāritāni. ‘‘Dukkhaṃ pariññeyya’’ntiādimhi vuttanayova attho.
‘‘உச்சே²த³ஸஸ்ஸதஸ்ஸ கித்தகோ பபே⁴தோ³, மக்³க³ஸ்ஸ கித்தகோ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² உச்சே²த³ஸஸ்ஸத’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்த² உச்சே²த³ஸஸ்ஸதஅரியமக்³கே³ஸு உச்சே²த³ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனங் ஸமாஸதோ ஸங்கே²பதோ வீஸதிவத்து²கா ஸக்காயதி³ட்டி². உச்சே²தோ³ பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தே⁴ நிஸ்ஸாய பவத்தத்தா பஞ்சவிதோ⁴, ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனங் ஏகேகஸ்மிங் திதா⁴ உப்பஜ்ஜனதோ பன்னரஸவித⁴ந்தி வீஸதிவித⁴ங் ஹோதி. வித்தா²ரதோ த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி. கதமானி? சத்தாரோ ஸஸ்ஸதவாதா³, சத்தாரோ ஏகச்சஸஸ்ஸதவாதா³, சத்தாரோ அந்தானந்தவாதா³, சத்தாரோ அமராவிக்கே²பவாதா³, த்³வே அதி⁴ச்சஸமுப்பன்னவாதா³, ஸோளஸ ஸஞ்ஞீவாதா³, அட்ட² அஸஞ்ஞீவாதா³, அட்ட² நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீவாதா³, ஸத்த உச்சே²த³வாதா³, பஞ்ச தி³ட்ட²த⁴ம்மனிப்³பா³னவாதா³தி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி வேதி³தப்³பா³னி. வித்தா²ரதோ பன ப்³ரஹ்மஜாலஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 1.30 ஆத³யோ) ஆக³தானி. தேஸங் உச்சே²த³ஸஸ்ஸதத³ஸ்ஸனானங் தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா படிபக்கோ² மக்³கோ³. கதமே தேசத்தாலீஸங்? ‘‘அனிச்சஸஞ்ஞா து³க்க²ஸஞ்ஞா அனத்தஸஞ்ஞா’’தி திஸ்ஸோ ஸஞ்ஞா ச ‘‘பஹானஸஞ்ஞா விராக³ஸஞ்ஞா நிரோத⁴ஸஞ்ஞா’’தி திஸ்ஸோ ஸஞ்ஞா சாதி ச² ஸஞ்ஞா ச ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அட்ட² மக்³க³ங்கா³னீ’’தி தேசத்தாலீஸங் போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா விபஸ்ஸனாவஸேன படிபக்கோ² மக்³கோ³ நாம.
‘‘Ucchedasassatassa kittako pabhedo, maggassa kittako’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha ucchedasassata’’ntiādi vuttaṃ. Tattha ucchedasassataariyamaggesu ucchedasassatadassanaṃ samāsato saṅkhepato vīsativatthukā sakkāyadiṭṭhi. Ucchedo pañcupādānakkhandhe nissāya pavattattā pañcavidho, sassatadassanaṃ ekekasmiṃ tidhā uppajjanato pannarasavidhanti vīsatividhaṃ hoti. Vitthārato dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Katamāni? Cattāro sassatavādā, cattāro ekaccasassatavādā, cattāro antānantavādā, cattāro amarāvikkhepavādā, dve adhiccasamuppannavādā, soḷasa saññīvādā, aṭṭha asaññīvādā, aṭṭha nevasaññīnāsaññīvādā, satta ucchedavādā, pañca diṭṭhadhammanibbānavādāti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni veditabbāni. Vitthārato pana brahmajālasutte (dī. ni. 1.30 ādayo) āgatāni. Tesaṃ ucchedasassatadassanānaṃ tecattālīsaṃ bodhipakkhiyadhammā paṭipakkho maggo. Katame tecattālīsaṃ? ‘‘Aniccasaññā dukkhasaññā anattasaññā’’ti tisso saññā ca ‘‘pahānasaññā virāgasaññā nirodhasaññā’’ti tisso saññā cāti cha saññā ca ‘‘cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, aṭṭha maggaṅgānī’’ti tecattālīsaṃ bodhipakkhiyadhammā vipassanāvasena paṭipakkho maggo nāma.
‘‘ஸமத²வஸேன கதமோ படிபக்கோ²’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘அட்ட² விமொக்கா²’’திஆதி³ வுத்தங். அட்ட² விமொக்கா² பாகடா. த³ஸ கஸிணாயதனானி ஸமத²வஸேன படிபக்கோ² மக்³கோ³ நாம. ‘‘கதமங் ஞாணங் கதமஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பதா³லன’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானீ’’திஆதி³ வுத்தங். தி³ட்டி²சரிதே பவத்தானி தி³ட்டி²க³தானி, மோஹோ. தண்ஹாசரிதே பவத்தானி தி³ட்டி²க³தானி, ஜாலங். அனாதி³வஸேன பவத்தோ மோஹோ. அனித⁴னவஸேன பவத்தங் ஜாலங். அட்ட² ஸமாபத்தியோ ஸமாபஜ்ஜித்வா தேஜெத்வா திக்க²ங் விபஸ்ஸனாஞாணஞ்ச அரியமக்³க³ஞாணஞ்சஞாணவஜிரங் நாம போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானங் ஞாணபத³ட்டா²னத்தா. மோஹோ ச ஜாலஞ்ச மோஹஜாலங். பதா³லேதீதி பதா³லனங், கத்தரி யுபச்சயோ, மோஹஜாலஸ்ஸ பதா³லனந்தி மோஹஜாலபதா³லனங். பதா³லனஞ்ஹி து³வித⁴ங் விக்க²ம்ப⁴னபதா³லனங் ஸமுச்சே²த³பதா³லனந்தி. புப்³ப³பா⁴கே³ ஸமத²விபஸ்ஸனாவஸேன விக்க²ம்ப⁴னபதா³லனங், மக்³க³க்க²ணே ஸமுச்சே²த³பதா³லனங் ஏவ த³ட்ட²ப்³ப³ங். தத்தா²தி தஸ்மிங் மோஹஜாலே அவிஜ்ஜா மோஹோ, ப⁴வதண்ஹா ஜாலங். அத்தனோ ஆதா⁴ரங் புக்³க³லங் து³க்கா²தீ³ஸு அட்ட²ஸு டா²னேஸு மோஹேதீதி மோஹோ. பட²மங் ஜாலங் ஜடங் லாயித்வா ஜடாவஸேன லாதி பவத்ததீதி ஜாலங், அத்தனி ஜாதங் மச்ச²ஸகுணாதி³கங் லாதி க³ண்ஹாதி, லாபேதி க³ண்ஹாபேதீதி வா ஜாலங், ஜாலங் வியாதி ஜாலங். தேன வுத்தங் – ‘‘அதீதாதி³பே⁴த³பி⁴ன்னேஸு ரூபாதீ³ஸு, ஸகஅத்தபா⁴வாதீ³ஸு ச ஸங்ஸிப்³ப³னவஸேன பவத்தனதோ ஜாலங் ப⁴வதண்ஹா’’தி (நெத்தி॰ அட்ட²॰ 80). ‘‘அவிஜ்ஜாதண்ஹாஹி அத்தகிலமதா²னுயோகா³தீ³னங் கிலேஸபக்கா²னங் நித்³தா⁴ரணங் கதங் கத²ங் கேன ஸத்³த³ஹிதப்³ப³’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தேன வுச்சதி ‘புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜாய ச ப⁴வதண்ஹாய சா’தி’’ வுத்தங்.
‘‘Samathavasena katamo paṭipakkho’’ti vattabbattā ‘‘aṭṭha vimokkhā’’tiādi vuttaṃ. Aṭṭha vimokkhā pākaṭā. Dasa kasiṇāyatanāni samathavasena paṭipakkho maggo nāma. ‘‘Katamaṃ ñāṇaṃ katamassa dhammassa padālana’’nti pucchitabbattā ‘‘dvāsaṭṭhi diṭṭhigatānī’’tiādi vuttaṃ. Diṭṭhicarite pavattāni diṭṭhigatāni, moho. Taṇhācarite pavattāni diṭṭhigatāni, jālaṃ. Anādivasena pavatto moho. Anidhanavasena pavattaṃ jālaṃ. Aṭṭha samāpattiyo samāpajjitvā tejetvā tikkhaṃ vipassanāñāṇañca ariyamaggañāṇañcañāṇavajiraṃ nāma bodhipakkhiyadhammānaṃ ñāṇapadaṭṭhānattā. Moho ca jālañca mohajālaṃ. Padāletīti padālanaṃ, kattari yupaccayo, mohajālassa padālananti mohajālapadālanaṃ. Padālanañhi duvidhaṃ vikkhambhanapadālanaṃ samucchedapadālananti. Pubbabhāge samathavipassanāvasena vikkhambhanapadālanaṃ, maggakkhaṇe samucchedapadālanaṃ eva daṭṭhabbaṃ. Tatthāti tasmiṃ mohajāle avijjā moho, bhavataṇhā jālaṃ. Attano ādhāraṃ puggalaṃ dukkhādīsu aṭṭhasu ṭhānesu mohetīti moho. Paṭhamaṃ jālaṃ jaṭaṃ lāyitvā jaṭāvasena lāti pavattatīti jālaṃ, attani jātaṃ macchasakuṇādikaṃ lāti gaṇhāti, lāpeti gaṇhāpetīti vā jālaṃ, jālaṃ viyāti jālaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘atītādibhedabhinnesu rūpādīsu, sakaattabhāvādīsu ca saṃsibbanavasena pavattanato jālaṃ bhavataṇhā’’ti (netti. aṭṭha. 80). ‘‘Avijjātaṇhāhi attakilamathānuyogādīnaṃ kilesapakkhānaṃ niddhāraṇaṃ kataṃ kathaṃ kena saddahitabba’’nti vattabbattā ‘‘tena vuccati ‘pubbā koṭi na paññāyati avijjāya ca bhavataṇhāya cā’ti’’ vuttaṃ.
81. ‘‘இதோ ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴ தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் படிபதா³த³யோ நித்³தா⁴ரிதா, ஸாஸனே தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதானங் படிபதா³த³யோ கத²ங் நித்³தா⁴ரிதப்³பா³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஸங்கிலேஸபக்கா² ஸுத்தத்தா² ஆசரியேன த³ஸ்ஸிதா, வோதா³னபக்க²ஸுத்தத்தா² கத²ங் த³ஸ்ஸிதப்³பா³’’தி வத்தப்³ப³த்தா வா ‘‘தத்த² தி³ட்டி²சரிதோ அஸ்மிங் ஸாஸனே’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தேஸு தி³ட்டி²சரிததண்ஹாசரிதேஸு. தி³ட்டி²சரிதோ புக்³க³லோ அஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ ஹுத்வா சதூஸு பச்சயேஸு ஸல்லேகா²னுஸந்ததவுத்தி ப⁴வதி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸல்லேகே² திப்³ப³கா³ரவோ, தஸ்மா ஸல்லேகே² திப்³ப³கா³ரவத்தா. தண்ஹாசரிதோ புக்³க³லோ அஸ்மிங் ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ ஹுத்வா ஸிக்கா²னுஸந்ததவுத்தி ப⁴வதி . கஸ்மா? யஸ்மா ஸிக்கா²ய திப்³ப³கா³ரவோ, தஸ்மா ஸிக்கா²ய திப்³ப³கா³ரவத்தா. தி³ட்டி²சரிதோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமந்தோ ஹுத்வா த⁴ம்மானுஸாரீ புக்³க³லோ ப⁴வதி. கஸ்மா? தி³ட்டி²யா தி³ட்டி²விஸயே பஞ்ஞாஸதி³ஸபவத்தனதோ. தண்ஹாசரிதோ புக்³க³லோ ஸம்மத்தனியாமங் ஓக்கமந்தோ ஹுத்வா ஸத்³தா⁴னுஸாரீ ப⁴வதி. கஸ்மா? தண்ஹாவஸேன மிச்சா²தி⁴மொக்க²த்தா. தி³ட்டி²சரிதோ புக்³க³லோ ஸுகா²ய படிபதா³ய, த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞாய ச நிய்யாதி, ஸுகா²ய படிபதா³ய, கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞாய ச நிய்யாதி ஸுகே²ன கிலேஸேஹி விக்க²ம்பி⁴துங் ஸமத்த²த்தா. தண்ஹாசரிதோ புக்³க³லோ து³க்கா²ய படிபதா³ய, த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞாய ச நிய்யாதி, து³க்கா²ய படிபதா³ய, கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞாய ச நிய்யாதி து³க்கே²ன கிலேஸேஹி விக்க²ம்பி⁴துங் ஸமத்த²த்தா.
81. ‘‘Ito sāsanato bahiddhā diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ paṭipadādayo niddhāritā, sāsane diṭṭhicaritataṇhācaritānaṃ paṭipadādayo kathaṃ niddhāritabbā’’ti vattabbattā ‘‘saṃkilesapakkhā suttatthā ācariyena dassitā, vodānapakkhasuttatthā kathaṃ dassitabbā’’ti vattabbattā vā ‘‘tattha diṭṭhicarito asmiṃ sāsane’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tesu diṭṭhicaritataṇhācaritesu. Diṭṭhicarito puggalo asmiṃ sāsane pabbajito hutvā catūsu paccayesu sallekhānusantatavutti bhavati. Kasmā? Yasmā sallekhe tibbagāravo, tasmā sallekhe tibbagāravattā. Taṇhācarito puggalo asmiṃ sāsane pabbajito hutvā sikkhānusantatavutti bhavati . Kasmā? Yasmā sikkhāya tibbagāravo, tasmā sikkhāya tibbagāravattā. Diṭṭhicarito puggalo sammattaniyāmaṃ okkamanto hutvā dhammānusārī puggalo bhavati. Kasmā? Diṭṭhiyā diṭṭhivisaye paññāsadisapavattanato. Taṇhācarito puggalo sammattaniyāmaṃ okkamanto hutvā saddhānusārī bhavati. Kasmā? Taṇhāvasena micchādhimokkhattā. Diṭṭhicarito puggalo sukhāya paṭipadāya, dandhābhiññāya ca niyyāti, sukhāya paṭipadāya, khippābhiññāya ca niyyāti sukhena kilesehi vikkhambhituṃ samatthattā. Taṇhācarito puggalo dukkhāya paṭipadāya, dandhābhiññāya ca niyyāti, dukkhāya paṭipadāya, khippābhiññāya ca niyyāti dukkhena kilesehi vikkhambhituṃ samatthattā.
‘‘ததா² கஸ்மா நிய்யாதீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கிங் காரணங் ய’’ந்திஆதி³ வுத்தங். யங் யேன காரணேன நிய்யாதி, தங் காரணங் கிந்தி புச்ச²தி. தஸ்ஸ தண்ஹாசரிதஸ்ஸ காமா ஸுகே²ன அபரிச்சத்தா ஹி யஸ்மா ப⁴வந்தி, தஸ்மா காமானங் ஸுகே²ன அபரிச்சத்தத்தா ததா² நிய்யாதி. ஸோ தண்ஹாசரிதோ காமேஹி வத்து²காமகிலேஸகாமேஹி விவேசியமானோ து³க்கே²ன படினிஸ்ஸரதி, த³ந்த⁴ஞ்ச த⁴ம்மங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் ஆஜானாதி. யோ பன அயங் புக்³க³லோ தி³ட்டி²சரிதோ ஹோதி, ஸோ அயங் தி³ட்டி²சரிதோ புக்³க³லோ ஆதி³தோ ஆதி³ம்ஹியேவ காமேஹி கிலேஸகாமவத்து²காமேஹி அனத்தி²கோ ப⁴வதி. ஸோ தி³ட்டி²சரிதோ ததோ தேஹி காமேஹி விவேசியமானோ கி²ப்பஞ்ச ஸுகே²ன படினிஸ்ஸரதி, கி²ப்பஞ்ச த⁴ம்மங் ஆஜானாதி.