Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[379] 4. நேருஜாதகவண்ணனா
[379] 4. Nerujātakavaṇṇanā
காகோலா காகஸங்கா⁴ சாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஏகங் பச்சந்தகா³மங் அக³மாஸி. மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ இரியாபதே² பஸீதி³த்வா தங் போ⁴ஜெத்வா படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே பண்ணஸாலங் கத்வா தத்த² வஸாபேஸுங், அதிவிய சஸ்ஸ ஸக்காரங் கரிங்ஸு. அதே²கே ஸஸ்ஸதவாதா³ ஆக³மங்ஸு. தே தேஸங் வசனங் ஸுத்வா தே²ரஸ்ஸ வாத³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸஸ்ஸதவாத³ங் க³ஹெத்வா தேஸஞ்ஞேவ ஸக்காரங் கரிங்ஸு. ததோ உச்சே²த³வாதா³ ஆக³மங்ஸு தே ஸஸ்ஸதவாத³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா உச்சே²த³வாத³மேவ க³ண்ஹிங்ஸு. அத²ஞ்ஞே அசேலகா ஆக³மிங்ஸு. தே உச்சே²த³வாத³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அசேலகவாத³ங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஸோ தேஸங் கு³ணாகு³ணங் அஜானந்தானங் மனுஸ்ஸானங் ஸந்திகே து³க்கே²ன வஸித்வா வுத்த²வஸ்ஸோ பவாரெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ‘‘கஹங் வஸ்ஸங்வுத்தோ²ஸீ’’தி வுத்தே ‘‘பச்சந்தங் நிஸ்ஸாய, ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘ஸுக²ங் வுத்தோ²ஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘ப⁴ந்தே, கு³ணாகு³ணங் அஜானந்தானங் ஸந்திகே து³க்க²ங் வுத்தொ²ஸ்மீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்கு² போராணகபண்டி³தா திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தாபி கு³ணாகு³ணங் அஜானந்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸம்பி ந வஸிங்ஸு, த்வங் அத்தனோ கு³ணாகு³ணங் அஜானநட்டா²னே கஸ்மா வஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kākolā kākasaṅghā cāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā ekaṃ paccantagāmaṃ agamāsi. Manussā tassa iriyāpathe pasīditvā taṃ bhojetvā paṭiññaṃ gahetvā araññe paṇṇasālaṃ katvā tattha vasāpesuṃ, ativiya cassa sakkāraṃ kariṃsu. Atheke sassatavādā āgamaṃsu. Te tesaṃ vacanaṃ sutvā therassa vādaṃ vissajjetvā sassatavādaṃ gahetvā tesaññeva sakkāraṃ kariṃsu. Tato ucchedavādā āgamaṃsu te sassatavādaṃ vissajjetvā ucchedavādameva gaṇhiṃsu. Athaññe acelakā āgamiṃsu. Te ucchedavādaṃ vissajjetvā acelakavādaṃ gaṇhiṃsu. So tesaṃ guṇāguṇaṃ ajānantānaṃ manussānaṃ santike dukkhena vasitvā vutthavasso pavāretvā satthu santikaṃ gantvā katapaṭisanthāro ‘‘kahaṃ vassaṃvutthosī’’ti vutte ‘‘paccantaṃ nissāya, bhante’’ti vatvā ‘‘sukhaṃ vutthosī’’ti puṭṭho ‘‘bhante, guṇāguṇaṃ ajānantānaṃ santike dukkhaṃ vutthosmī’’ti āha. Satthā ‘‘bhikkhu porāṇakapaṇḍitā tiracchānayoniyaṃ nibbattāpi guṇāguṇaṃ ajānantehi saddhiṃ ekadivasampi na vasiṃsu, tvaṃ attano guṇāguṇaṃ ajānanaṭṭhāne kasmā vasī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸுவண்ணஹங்ஸயோனியங் நிப்³ப³த்தி, கனிட்ட²பா⁴தாபிஸ்ஸ அத்தி². தே சித்தகூடபப்³ப³தே வஸந்தா ஹிமவந்தபதே³ஸே ஸயங்ஜாதஸாலிங் கா²த³ந்தி. தே ஏகதி³வஸங் தத்த² சரித்வா சித்தகூடங் ஆக³ச்ச²ந்தா அந்தராமக்³கே³ ஏகங் நேருங் நாம கஞ்சனபப்³ப³தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ மத்த²கே நிஸீதி³ங்ஸு. தங் பன பப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய வஸந்தா ஸகுணஸங்கா⁴ சதுப்பதா³ ச கோ³சரபூ⁴மியங் நானாவண்ணா ஹொந்தி, பப்³ப³தங் பவிட்ட²காலதோ பட்டா²ய தே ஸப்³பே³ தஸ்ஸோபா⁴ஸேன ஸுவண்ணவண்ணா ஹொந்தி. தங் தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கனிட்டோ² தங் காரணங் அஜானித்வா ‘‘கிங் நு கோ² எத்த² காரண’’ந்தி பா⁴தரா ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto suvaṇṇahaṃsayoniyaṃ nibbatti, kaniṭṭhabhātāpissa atthi. Te cittakūṭapabbate vasantā himavantapadese sayaṃjātasāliṃ khādanti. Te ekadivasaṃ tattha caritvā cittakūṭaṃ āgacchantā antarāmagge ekaṃ neruṃ nāma kañcanapabbataṃ disvā tassa matthake nisīdiṃsu. Taṃ pana pabbataṃ nissāya vasantā sakuṇasaṅghā catuppadā ca gocarabhūmiyaṃ nānāvaṇṇā honti, pabbataṃ paviṭṭhakālato paṭṭhāya te sabbe tassobhāsena suvaṇṇavaṇṇā honti. Taṃ disvā bodhisattassa kaniṭṭho taṃ kāraṇaṃ ajānitvā ‘‘kiṃ nu kho ettha kāraṇa’’nti bhātarā saddhiṃ sallapanto dve gāthā abhāsi –
20.
20.
‘‘காகோலா காகஸங்கா⁴ ச, மயஞ்ச பததங் வரா;
‘‘Kākolā kākasaṅghā ca, mayañca patataṃ varā;
ஸப்³பே³வ ஸதி³ஸா ஹோம, இமங் ஆக³ம்ம பப்³ப³தங்.
Sabbeva sadisā homa, imaṃ āgamma pabbataṃ.
21.
21.
‘‘இத⁴ ஸீஹா ச ப்³யக்³கா⁴ ச, ஸிங்கா³லா ச மிகா³த⁴மா;
‘‘Idha sīhā ca byagghā ca, siṅgālā ca migādhamā;
ஸப்³பே³வ ஸதி³ஸா ஹொந்தி, அயங் கோ நாம பப்³ப³தோ’’தி.
Sabbeva sadisā honti, ayaṃ ko nāma pabbato’’ti.
தத்த² காகோலாதி வனகாகா. காகஸங்கா⁴தி பகதிகாகஸங்கா⁴ ச. பததங் வராதி பக்கீ²னங் ஸெட்டா². ஸதி³ஸா ஹோமாதி ஸதி³ஸவண்ணா ஹோம.
Tattha kākolāti vanakākā. Kākasaṅghāti pakatikākasaṅghā ca. Patataṃ varāti pakkhīnaṃ seṭṭhā. Sadisā homāti sadisavaṇṇā homa.
தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Tassa vacanaṃ sutvā bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –
22.
22.
‘‘இமங் நேரூதி ஜானந்தி, மனுஸ்ஸா பப்³ப³துத்தமங்;
‘‘Imaṃ nerūti jānanti, manussā pabbatuttamaṃ;
இத⁴ வண்ணேன ஸம்பன்னா, வஸந்தி ஸப்³ப³பாணினோ’’தி.
Idha vaṇṇena sampannā, vasanti sabbapāṇino’’ti.
தத்த² இத⁴ வண்ணேனாதி இமஸ்மிங் நேருபப்³ப³தே ஓபா⁴ஸேன வண்ணஸம்பன்னா ஹுத்வா.
Tattha idha vaṇṇenāti imasmiṃ nerupabbate obhāsena vaṇṇasampannā hutvā.
தங் ஸுத்வா கனிட்டோ² ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā kaniṭṭho sesagāthā abhāsi –
23.
23.
‘‘அமானநா யத்த² ஸியா, அந்தானங் வா விமானநா;
‘‘Amānanā yattha siyā, antānaṃ vā vimānanā;
ஹீனஸம்மானநா வாபி, ந தத்த² விஸதிங்வஸே.
Hīnasammānanā vāpi, na tattha visatiṃvase.
24.
24.
‘‘யத்தா²லஸோ ச த³க்கோ² ச, ஸூரோ பீ⁴ரு ச பூஜியா;
‘‘Yatthālaso ca dakkho ca, sūro bhīru ca pūjiyā;
ந தத்த² ஸந்தோ வஸந்தி, அவிஸேஸகரே நரே.
Na tattha santo vasanti, avisesakare nare.
25.
25.
‘‘நாயங் நேரு விப⁴ஜதி, ஹீனஉக்கட்ட²மஜ்ஜி²மே;
‘‘Nāyaṃ neru vibhajati, hīnaukkaṭṭhamajjhime;
அவிஸேஸகரோ நேரு, ஹந்த³ நேருங் ஜஹாமஸே’’தி.
Avisesakaro neru, handa neruṃ jahāmase’’ti.
தத்த² பட²மகா³தா²ய அயமத்தோ² – யத்த² ஸந்தானங் பண்டி³தானங் ஸீலஸம்பன்னானங் மானநஸ்ஸ அபா⁴வேன அமானநா அவமஞ்ஞனா ச அவமானவஸேன விமானநா வா ஹீனானங் வா து³ஸ்ஸீலானங் ஸம்மானநா ஸியா, தத்த² நிவாஸே ந வஸெய்ய. பூஜியாதி ஏதே எத்த² ஏகஸதி³ஸாய பூஜாய பூஜனீயா ஹொந்தி, ஸமகங் ஸக்காரங் லப⁴ந்தி. ஹீனஉக்கட்ட²மஜ்ஜி²மேதி ஜாதிகொ³த்தகுலப்பதே³ஸஸீலாசாரஞாணாதீ³ஹி ஹீனே ச மஜ்ஜி²மே ச உக்கட்டே² ச அயங் ந விப⁴ஜதி. ஹந்தா³தி வவஸ்ஸக்³க³த்தே² நிபாதோ. ஜஹாமஸேதி பரிச்சஜாம. ஏவஞ்ச பன வத்வா உபோ⁴பி தே ஹங்ஸா உப்பதித்வா சித்தகூடமேவ க³தா.
Tattha paṭhamagāthāya ayamattho – yattha santānaṃ paṇḍitānaṃ sīlasampannānaṃ mānanassa abhāvena amānanā avamaññanā ca avamānavasena vimānanā vā hīnānaṃ vā dussīlānaṃ sammānanā siyā, tattha nivāse na vaseyya. Pūjiyāti ete ettha ekasadisāya pūjāya pūjanīyā honti, samakaṃ sakkāraṃ labhanti. Hīnaukkaṭṭhamajjhimeti jātigottakulappadesasīlācārañāṇādīhi hīne ca majjhime ca ukkaṭṭhe ca ayaṃ na vibhajati. Handāti vavassaggatthe nipāto. Jahāmaseti pariccajāma. Evañca pana vatvā ubhopi te haṃsā uppatitvā cittakūṭameva gatā.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ கனிட்ட²ஹங்ஸோ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஜெட்ட²கஹங்ஸோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā kaniṭṭhahaṃso ānando ahosi, jeṭṭhakahaṃso pana ahameva ahosinti.
நேருஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Nerujātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 379. நேருஜாதகங் • 379. Nerujātakaṃ