Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    12. நிப்³பா³னஸன்னிஹிதபஞ்ஹோ

    12. Nibbānasannihitapañho

    12. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, அத்தி² ஸோ பதே³ஸோ புரத்தி²மாய வா தி³ஸாய த³க்கி²ணாய வா தி³ஸாய பச்சி²மாய வா தி³ஸாய உத்தராய வா தி³ஸாய உத்³த⁴ங் வா அதோ⁴ வா திரியங் வா, யத்த² நிப்³பா³னங் ஸன்னிஹித’’ந்தி? ‘‘நத்தி², மஹாராஜ, ஸோ பதே³ஸோ புரத்தி²மாய வா தி³ஸாய த³க்கி²ணாய வா தி³ஸாய பச்சி²மாய வா தி³ஸாய உத்தராய வா தி³ஸாய உத்³த⁴ங் வா அதோ⁴ வா திரியங் வா, யத்த² நிப்³பா³னங் ஸன்னிஹித’’ந்தி.

    12. ‘‘Bhante nāgasena, atthi so padeso puratthimāya vā disāya dakkhiṇāya vā disāya pacchimāya vā disāya uttarāya vā disāya uddhaṃ vā adho vā tiriyaṃ vā, yattha nibbānaṃ sannihita’’nti? ‘‘Natthi, mahārāja, so padeso puratthimāya vā disāya dakkhiṇāya vā disāya pacchimāya vā disāya uttarāya vā disāya uddhaṃ vā adho vā tiriyaṃ vā, yattha nibbānaṃ sannihita’’nti.

    ‘‘யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, நத்தி² நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ, தேன ஹி நத்தி² நிப்³பா³னங்? யேஸஞ்ச தங் நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கதங், தேஸம்பி ஸச்சி²கிரியா மிச்சா², காரணங் தத்த² வக்கா²மி, யதா², ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, மஹியா த⁴ஞ்ஞுட்டா²னங் கெ²த்தங் அத்தி², க³ந்து⁴ட்டா²னங் புப்ப²ங் அத்தி², புப்பு²ட்டா²னங் கு³ம்போ³ அத்தி², ப²லுட்டா²னங் ருக்கோ² அத்தி², ரதனுட்டா²னங் ஆகரோ அத்தி², தத்த² யோ கோசி யங் யங் இச்ச²தி, ஸோ தத்த² க³ந்த்வா தங் தங் ஹரதி, ஏவமேவ கோ², ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யதி³ நிப்³பா³னங் அத்தி², தஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ உட்டா²னோகாஸோபி இச்சி²தப்³போ³, யஸ்மா ச கோ², ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, நிப்³பா³னஸ்ஸ உட்டா²னோகாஸோ நத்தி², தஸ்மா நத்தி² நிப்³பா³னந்தி ப்³ரூமி, யேஸஞ்ச நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கதங், தேஸம்பி ஸச்சி²கிரியா மிச்சா²’’தி.

    ‘‘Yadi, bhante nāgasena, natthi nibbānassa sannihitokāso, tena hi natthi nibbānaṃ? Yesañca taṃ nibbānaṃ sacchikataṃ, tesampi sacchikiriyā micchā, kāraṇaṃ tattha vakkhāmi, yathā, bhante nāgasena, mahiyā dhaññuṭṭhānaṃ khettaṃ atthi, gandhuṭṭhānaṃ pupphaṃ atthi, pupphuṭṭhānaṃ gumbo atthi, phaluṭṭhānaṃ rukkho atthi, ratanuṭṭhānaṃ ākaro atthi, tattha yo koci yaṃ yaṃ icchati, so tattha gantvā taṃ taṃ harati, evameva kho, bhante nāgasena, yadi nibbānaṃ atthi, tassa nibbānassa uṭṭhānokāsopi icchitabbo, yasmā ca kho, bhante nāgasena, nibbānassa uṭṭhānokāso natthi, tasmā natthi nibbānanti brūmi, yesañca nibbānaṃ sacchikataṃ, tesampi sacchikiriyā micchā’’ti.

    ‘‘நத்தி² , மஹாராஜ, நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ, அத்தி² சேதங் நிப்³பா³னங், ஸம்மாபடிபன்னோ யோனிஸோ மனஸிகாரேன நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி. யதா² பன, மஹாராஜ, அத்தி² அக்³கி³ நாம, நத்தி² தஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ, த்³வே கட்டா²னி ஸங்க⁴ட்டெந்தோ அக்³கி³ங் அதி⁴க³ச்ச²தி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, அத்தி² நிப்³பா³னங், நத்தி² தஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ, ஸம்மாபடிபன்னோ யோனிஸோ மனஸிகாரேன நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி.

    ‘‘Natthi , mahārāja, nibbānassa sannihitokāso, atthi cetaṃ nibbānaṃ, sammāpaṭipanno yoniso manasikārena nibbānaṃ sacchikaroti. Yathā pana, mahārāja, atthi aggi nāma, natthi tassa sannihitokāso, dve kaṭṭhāni saṅghaṭṭento aggiṃ adhigacchati. Evameva kho, mahārāja, atthi nibbānaṃ, natthi tassa sannihitokāso, sammāpaṭipanno yoniso manasikārena nibbānaṃ sacchikaroti.

    ‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, அத்தி² ஸத்த ரதனானி நாம. ஸெய்யதி²த³ங், சக்கரதனங் ஹத்தி²ரதனங் அஸ்ஸரதனங் மணிரதனங் இத்தி²ரதனங் க³ஹபதிரதனங் பரிணாயகரதனங். ந ச தேஸங் ரதனானங் ஸன்னிஹிதோகாஸோ அத்தி², க²த்தியஸ்ஸ பன ஸம்மாபடிபன்னஸ்ஸ படிபத்திப³லேன தானி ரதனானி உபக³ச்ச²ந்தி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, அத்தி² நிப்³பா³னங், நத்தி² தஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ, ஸம்மாபடிபன்னோ யோனிஸோ மனஸிகாரேன நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதீ’’தி.

    ‘‘Yathā vā pana, mahārāja, atthi satta ratanāni nāma. Seyyathidaṃ, cakkaratanaṃ hatthiratanaṃ assaratanaṃ maṇiratanaṃ itthiratanaṃ gahapatiratanaṃ pariṇāyakaratanaṃ. Na ca tesaṃ ratanānaṃ sannihitokāso atthi, khattiyassa pana sammāpaṭipannassa paṭipattibalena tāni ratanāni upagacchanti. Evameva kho, mahārāja, atthi nibbānaṃ, natthi tassa sannihitokāso, sammāpaṭipanno yoniso manasikārena nibbānaṃ sacchikarotī’’ti.

    ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸன்னிஹிதோகாஸோ மா ஹோது, அத்தி² பன தங் டா²னங், யத்த² டி²தோ ஸம்மாபடிபன்னோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதீ’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜ , அத்தி² தங் டா²னங், யத்த² டி²தோ ஸம்மாபடிபன்னோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதீ’’தி.

    ‘‘Bhante nāgasena, nibbānassa sannihitokāso mā hotu, atthi pana taṃ ṭhānaṃ, yattha ṭhito sammāpaṭipanno nibbānaṃ sacchikarotī’’ti? ‘‘Āma, mahārāja , atthi taṃ ṭhānaṃ, yattha ṭhito sammāpaṭipanno nibbānaṃ sacchikarotī’’ti.

    ‘‘கதமங் பன, ப⁴ந்தே, தங் டா²னங், யத்த² டி²தோ ஸம்மாபடிபன்னோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதீ’’தி? ‘‘ஸீலங், மஹாராஜ, டா²னங், ஸீலே பதிட்டி²தோ யோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ ஸக்கயவனேபி சீனவிலாதேபி அலஸந்தே³பி நிகு³ம்பே³பி 1 காஸிகோஸலேபி கஸ்மீரேபி க³ந்தா⁴ரேபி நக³முத்³த⁴னிபி ப்³ரஹ்மலோகேபி யத்த² கத்த²சிபி டி²தோ ஸம்மாபடிபன்னோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி. யதா², மஹாராஜ, யோ கோசி சக்கு²மா புரிஸோ ஸகயவனேபி சீனவிலாதேபி அலஸந்தே³பி நிகு³ம்பே³பி காஸிகோஸலேபி கஸ்மீரேபி க³ந்தா⁴ரேபி நக³முத்³த⁴னிபி ப்³ரஹ்மலோகேபி யத்த² கத்த²சிபி டி²தோ ஆகாஸங் பஸ்ஸதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸீலே பதிட்டி²தோ யோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ ஸகயவனேபி…பே॰… யத்த² கத்த²சிபி டி²தோ ஸம்மாபடிபன்னோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி²கரோதி.

    ‘‘Katamaṃ pana, bhante, taṃ ṭhānaṃ, yattha ṭhito sammāpaṭipanno nibbānaṃ sacchikarotī’’ti? ‘‘Sīlaṃ, mahārāja, ṭhānaṃ, sīle patiṭṭhito yoniso manasikaronto sakkayavanepi cīnavilātepi alasandepi nigumbepi 2 kāsikosalepi kasmīrepi gandhārepi nagamuddhanipi brahmalokepi yattha katthacipi ṭhito sammāpaṭipanno nibbānaṃ sacchikaroti. Yathā, mahārāja, yo koci cakkhumā puriso sakayavanepi cīnavilātepi alasandepi nigumbepi kāsikosalepi kasmīrepi gandhārepi nagamuddhanipi brahmalokepi yattha katthacipi ṭhito ākāsaṃ passati, evameva kho, mahārāja, sīle patiṭṭhito yoniso manasikaronto sakayavanepi…pe… yattha katthacipi ṭhito sammāpaṭipanno nibbānaṃ sacchikaroti.

    ‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, ஸகயவனேபி…பே॰… யத்த² கத்த²சிபி டி²தஸ்ஸ புப்³ப³தி³ஸா அத்தி², ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸீலே பதிட்டி²தஸ்ஸ யோனிஸோ மனஸிகரொந்தஸ்ஸ ஸக்கயவனேபி…பே॰… யத்த² கத்த²சிபி டி²தஸ்ஸ ஸம்மாபடிபன்னஸ்ஸ அத்தி² நிப்³பா³னஸச்சி²கிரியா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, தே³ஸிதங் தயா நிப்³பா³னங், தே³ஸிதா நிப்³பா³னஸச்சி²கிரியா, பரிக்க²தா ஸீலகு³ணா, த³ஸ்ஸிதா ஸம்மாபடிபத்தி, உஸ்ஸாபிதோ த⁴ம்மத்³த⁴ஜோ, ஸண்ட²பிதா த⁴ம்மனெத்தி, அவஞ்ஜோ² ஸுப்பயுத்தானங் ஸம்மாபயோகோ³, ஏவமேதங் க³ணிவரபவர ததா² ஸம்படிச்சா²மீ’’தி.

    ‘‘Yathā vā pana, mahārāja, sakayavanepi…pe… yattha katthacipi ṭhitassa pubbadisā atthi, evameva kho, mahārāja, sīle patiṭṭhitassa yoniso manasikarontassa sakkayavanepi…pe… yattha katthacipi ṭhitassa sammāpaṭipannassa atthi nibbānasacchikiriyā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, desitaṃ tayā nibbānaṃ, desitā nibbānasacchikiriyā, parikkhatā sīlaguṇā, dassitā sammāpaṭipatti, ussāpito dhammaddhajo, saṇṭhapitā dhammanetti, avañjho suppayuttānaṃ sammāpayogo, evametaṃ gaṇivarapavara tathā sampaṭicchāmī’’ti.

    நிப்³பா³னஸன்னிஹிதபஞ்ஹோ த்³வாத³ஸமோ.

    Nibbānasannihitapañho dvādasamo.

    வெஸ்ஸந்தரவக்³கோ³ ததியோ.

    Vessantaravaggo tatiyo.

    இமஸ்மிங் வக்³கே³ த்³வாத³ஸ பஞ்ஹா.

    Imasmiṃ vagge dvādasa pañhā.







    Footnotes:
    1. நிகும்பே³பி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. nikumbepi (sī. syā. pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact