Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    4. நிதா³னஸுத்தவண்ணனா

    4. Nidānasuttavaṇṇanā

    34. சதுத்தே² நிதா³னானீதி காரணானி. கம்மானந்தி வட்டகா³மிகம்மானங். லோபோ⁴ நிதா³னங் கம்மானங் ஸமுத³யாயாதி லுப்³ப⁴னபலுப்³ப⁴னஸபா⁴வோ லோபோ⁴ வட்டகா³மிகம்மானங் ஸமுத³யாய பிண்ட³கரணத்தா²ய நிதா³னங் காரணங் பச்சயோதி அத்தோ². தோ³ஸோதி து³ஸ்ஸனபது³ஸ்ஸனஸபா⁴வோ தோ³ஸோ. மோஹோதி முய்ஹனபமுய்ஹனஸபா⁴வோ மோஹோ.

    34. Catutthe nidānānīti kāraṇāni. Kammānanti vaṭṭagāmikammānaṃ. Lobho nidānaṃ kammānaṃ samudayāyāti lubbhanapalubbhanasabhāvo lobho vaṭṭagāmikammānaṃ samudayāya piṇḍakaraṇatthāya nidānaṃ kāraṇaṃ paccayoti attho. Dosoti dussanapadussanasabhāvo doso. Mohoti muyhanapamuyhanasabhāvo moho.

    லோப⁴பகதந்தி லோபே⁴ன பகதங், லோபா⁴பி⁴பூ⁴தேன லுத்³தே⁴ன ஹுத்வா கதகம்மந்தி அத்தோ². லோப⁴தோ ஜாதந்தி லோப⁴ஜங். லோபோ⁴ நிதா³னமஸ்ஸாதி லோப⁴னிதா³னங். லோபோ⁴ ஸமுத³யோ அஸ்ஸாதி லோப⁴ஸமுத³யங். ஸமுத³யோதி பச்சயோ, லோப⁴பச்சயந்தி அத்தோ². யத்த²ஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ நிப்³ப³த்ததீதி யஸ்மிங் டா²னே அஸ்ஸ லோப⁴ஜகம்மவதோ புக்³க³லஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ நிப்³ப³த்ததி, க²ந்தா⁴ பாதுப⁴வந்தி. தத்த² தங் கம்மங் விபச்சதீதி தேஸு க²ந்தே⁴ஸு தங் கம்மங் விபச்சதி. தி³ட்டே² வா த⁴ம்மேதிஆதி³ யஸ்மா தங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் வா ஹோதி உபபஜ்ஜவேத³னீயங் வா அபரபரியாயவேத³னீயங் வா, தஸ்மா தங் பபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். ஸேஸத்³வயேபி ஏஸேவ நயோ.

    Lobhapakatanti lobhena pakataṃ, lobhābhibhūtena luddhena hutvā katakammanti attho. Lobhato jātanti lobhajaṃ. Lobho nidānamassāti lobhanidānaṃ. Lobho samudayo assāti lobhasamudayaṃ. Samudayoti paccayo, lobhapaccayanti attho. Yatthassa attabhāvo nibbattatīti yasmiṃ ṭhāne assa lobhajakammavato puggalassa attabhāvo nibbattati, khandhā pātubhavanti. Tattha taṃ kammaṃ vipaccatīti tesu khandhesu taṃ kammaṃ vipaccati. Diṭṭhe vā dhammetiādi yasmā taṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ vā hoti upapajjavedanīyaṃ vā aparapariyāyavedanīyaṃ vā, tasmā taṃ pabhedaṃ dassetuṃ vuttaṃ. Sesadvayepi eseva nayo.

    அக²ண்டா³னீதி அபி⁴ன்னானி. அபூதீனீதி பூதிபா⁴வேன அபீ³ஜத்தங் அப்பத்தானி. அவாதாதபஹதானீதி ந வாதேன ந ச ஆதபேன ஹதானி. ஸாராதா³னீதி க³ஹிதஸாரானி ஸாரவந்தானி ந நிஸ்ஸாரானி. ஸுக²ஸயிதானீதி ஸன்னிசயபா⁴வேன ஸுக²ங் ஸயிதானி. ஸுகெ²த்தேதி மண்ட³கெ²த்தே. ஸுபரிகம்மகதாய பூ⁴மியாதி நங்க³லகஸனேன சேவ அட்ட²த³ந்தகேன ச ஸுட்டு² பரிகம்மகதாய கெ²த்தபூ⁴மியா. நிக்கி²த்தானீதி ட²பிதானி ரோபிதானி. அனுப்பவெச்செ²ய்யாதி அனுப்பவேஸெய்ய. வுத்³தி⁴ந்திஆதீ³ஸு உத்³த⁴க்³க³மனேன வுத்³தி⁴ங், ஹெட்டா² மூலப்பதிட்டா²னேன விரூள்ஹிங், ஸமந்தா வித்தா²ரிகபா⁴வேன வேபுல்லங்.

    Akhaṇḍānīti abhinnāni. Apūtīnīti pūtibhāvena abījattaṃ appattāni. Avātātapahatānīti na vātena na ca ātapena hatāni. Sārādānīti gahitasārāni sāravantāni na nissārāni. Sukhasayitānīti sannicayabhāvena sukhaṃ sayitāni. Sukhetteti maṇḍakhette. Suparikammakatāya bhūmiyāti naṅgalakasanena ceva aṭṭhadantakena ca suṭṭhu parikammakatāya khettabhūmiyā. Nikkhittānīti ṭhapitāni ropitāni. Anuppaveccheyyāti anuppaveseyya. Vuddhintiādīsu uddhaggamanena vuddhiṃ, heṭṭhā mūlappatiṭṭhānena virūḷhiṃ, samantā vitthārikabhāvena vepullaṃ.

    யங் பனெத்த² தி³ட்டே² வா த⁴ம்மேதிஆதி³ வுத்தங், தத்த² அஸம்மோஹத்த²ங் இமஸ்மிங் டா²னே கம்மவிப⁴த்தி நாம கதே²தப்³பா³. ஸுத்தந்திகபரியாயேன ஹி ஏகாத³ஸ கம்மானி விப⁴த்தானி. ஸெய்யதி²த³ங் – தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் உபபஜ்ஜவேத³னீயங் அபரபரியாயவேத³னீயங், யக்³க³ருகங் யப்³ப³ஹுலங் யதா³ஸன்னங் கடத்தா வா பன கம்மங், ஜனகங் உபத்த²ம்ப⁴கங் உபபீளகங் உபகா⁴தகந்தி. தத்த² ஏகஜவனவீதி²யங் ஸத்தஸு சித்தேஸு குஸலா வா அகுஸலா வா பட²மஜவனசேதனா தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயகம்மங் நாம. தங் இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே விபாகங் தே³தி காகவளியபுண்ணஸெட்டீ²னங் விய குஸலங், நந்த³யக்க²னந்த³மாணவகனந்த³கோ³கா⁴தககோகாலியஸுப்பபு³த்³த⁴தே³வத³த்தசிஞ்சமாணவிகானங் விய ச அகுஸலங். ததா² அஸக்கொந்தங் பன அஹோஸிகம்மங் நாம ஹோதி, அவிபாகங் ஸம்பஜ்ஜதி. தங் மிக³லுத்³த³கோபமாய ஸாதே⁴தப்³ப³ங். யதா² ஹி மிக³லுத்³த³கேன மிக³ங் தி³ஸ்வா த⁴னுங் ஆகட்³டி⁴த்வா கி²த்தோ ஸரோ ஸசே ந விரஜ்ஜ²தி, தங் மிக³ங் தத்தே²வ பாதேதி, அத² நங் மிக³லுத்³த³கோ நிச்சம்மங் கத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் செ²த்வா மங்ஸங் ஆதா³ய புத்ததா³ரங் தோஸெந்தோ க³ச்ச²தி. ஸசே பன விரஜ்ஜ²தி, மிகோ³ பலாயித்வா புன தங் தி³ஸங் ந ஓலோகேதி. ஏவங் ஸம்பத³மித³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸரஸ்ஸ அவிரஜ்ஜி²த்வா மிக³விஜ்ஜ²னங் விய ஹி தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகவாரபடிலாபோ⁴, அவிஜ்ஜ²னங் விய அவிபாகபா⁴வாய ஸம்பஜ்ஜனந்தி.

    Yaṃ panettha diṭṭhe vā dhammetiādi vuttaṃ, tattha asammohatthaṃ imasmiṃ ṭhāne kammavibhatti nāma kathetabbā. Suttantikapariyāyena hi ekādasa kammāni vibhattāni. Seyyathidaṃ – diṭṭhadhammavedanīyaṃ upapajjavedanīyaṃ aparapariyāyavedanīyaṃ, yaggarukaṃ yabbahulaṃ yadāsannaṃ kaṭattā vā pana kammaṃ, janakaṃ upatthambhakaṃ upapīḷakaṃ upaghātakanti. Tattha ekajavanavīthiyaṃ sattasu cittesu kusalā vā akusalā vā paṭhamajavanacetanā diṭṭhadhammavedanīyakammaṃ nāma. Taṃ imasmiṃyeva attabhāve vipākaṃ deti kākavaḷiyapuṇṇaseṭṭhīnaṃ viya kusalaṃ, nandayakkhanandamāṇavakanandagoghātakakokāliyasuppabuddhadevadattaciñcamāṇavikānaṃ viya ca akusalaṃ. Tathā asakkontaṃ pana ahosikammaṃ nāma hoti, avipākaṃ sampajjati. Taṃ migaluddakopamāya sādhetabbaṃ. Yathā hi migaluddakena migaṃ disvā dhanuṃ ākaḍḍhitvā khitto saro sace na virajjhati, taṃ migaṃ tattheva pāteti, atha naṃ migaluddako niccammaṃ katvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ chetvā maṃsaṃ ādāya puttadāraṃ tosento gacchati. Sace pana virajjhati, migo palāyitvā puna taṃ disaṃ na oloketi. Evaṃ sampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. Sarassa avirajjhitvā migavijjhanaṃ viya hi diṭṭhadhammavedanīyassa kammassa vipākavārapaṭilābho, avijjhanaṃ viya avipākabhāvāya sampajjananti.

    அத்த²ஸாதி⁴கா பன ஸத்தமஜவனசேதனா உபபஜ்ஜவேத³னீயகம்மங் நாம. தங் அனந்தரே அத்தபா⁴வே விபாகங் தே³தி. தங் பனேதங் குஸலபக்கே² அட்ட²ஸமாபத்திவஸேன, அகுஸலபக்கே² பஞ்சானந்தரியகம்மவஸேன வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² அட்ட²ஸமாபத்திலாபீ⁴ ஏகாய ஸமாபத்தியா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததி. பஞ்சன்னம்பி ஆனந்தரியானங் கத்தா ஏகேன கம்மேன நிரயே நிப்³ப³த்ததி, ஸேஸஸமாபத்தியோ ச கம்மானி ச அஹோஸிகம்மபா⁴வங்யேவ ஆபஜ்ஜந்தி, அவிபாகானி ஹொந்தி. அயம்பி அத்தோ² புரிமஉபமாயயேவ தீ³பேதப்³போ³.

    Atthasādhikā pana sattamajavanacetanā upapajjavedanīyakammaṃ nāma. Taṃ anantare attabhāve vipākaṃ deti. Taṃ panetaṃ kusalapakkhe aṭṭhasamāpattivasena, akusalapakkhe pañcānantariyakammavasena veditabbaṃ. Tattha aṭṭhasamāpattilābhī ekāya samāpattiyā brahmaloke nibbattati. Pañcannampi ānantariyānaṃ kattā ekena kammena niraye nibbattati, sesasamāpattiyo ca kammāni ca ahosikammabhāvaṃyeva āpajjanti, avipākāni honti. Ayampi attho purimaupamāyayeva dīpetabbo.

    உபி⁴ன்னங் அந்தரே பன பஞ்சஜவனசேதனா அபரபரியாயவேத³னீயகம்மங் நாம. தங் அனாக³தே யதா³ ஓகாஸங் லப⁴தி, ததா³ விபாகங் தே³தி. ஸதி ஸங்ஸாரப்பவத்தியா அஹோஸிகம்மங் நாம ந ஹோதி. தங் ஸப்³ப³ங் ஸுனக²லுத்³த³கேன தீ³பேதப்³ப³ங். யதா² ஹி ஸுனக²லுத்³த³கேன மிக³ங் தி³ஸ்வா ஸுனகோ² விஸ்ஸஜ்ஜிதோ மிக³ங் அனுப³ந்தி⁴த்வா யஸ்மிங் டா²னே பாபுணாதி, தஸ்மிங் யேவ ட³ங்ஸதி; ஏவமேவங் இத³ங் கம்மங் யஸ்மிங் டா²னே ஓகாஸங் லப⁴தி, தஸ்மிங்யேவ விபாகங் தே³தி, தேன முத்தோ ஸத்தோ நாம நத்தி².

    Ubhinnaṃ antare pana pañcajavanacetanā aparapariyāyavedanīyakammaṃ nāma. Taṃ anāgate yadā okāsaṃ labhati, tadā vipākaṃ deti. Sati saṃsārappavattiyā ahosikammaṃ nāma na hoti. Taṃ sabbaṃ sunakhaluddakena dīpetabbaṃ. Yathā hi sunakhaluddakena migaṃ disvā sunakho vissajjito migaṃ anubandhitvā yasmiṃ ṭhāne pāpuṇāti, tasmiṃ yeva ḍaṃsati; evamevaṃ idaṃ kammaṃ yasmiṃ ṭhāne okāsaṃ labhati, tasmiṃyeva vipākaṃ deti, tena mutto satto nāma natthi.

    குஸலாகுஸலேஸு பன க³ருகாக³ருகேஸு யங் க³ருகங் ஹோதி, தங் யக்³க³ருகங் நாம. ததே³தங் குஸலபக்கே² மஹக்³க³தகம்மங், அகுஸலபக்கே² பஞ்சானந்தரியகம்மங் வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிங் ஸதி ஸேஸானி குஸலானி வா அகுஸலானி வா விபச்சிதுங் ந ஸக்கொந்தி, ததே³வ து³வித⁴ம்பி படிஸந்தி⁴ங் தே³தி. யதா² ஹி ஸாஸபப்பமாணாபி ஸக்க²ரா வா அயகு³ளிகா வா உத³கரஹதே³ பக்கி²த்தா உத³கபிட்டே² உப்லவிதுங் ந ஸக்கோதி, ஹெட்டா²வ பவிஸதி; ஏவமேவ குஸலேபி அகுஸலேபி யங் க³ருகங், ததே³வ க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²தி.

    Kusalākusalesu pana garukāgarukesu yaṃ garukaṃ hoti, taṃ yaggarukaṃ nāma. Tadetaṃ kusalapakkhe mahaggatakammaṃ, akusalapakkhe pañcānantariyakammaṃ veditabbaṃ. Tasmiṃ sati sesāni kusalāni vā akusalāni vā vipaccituṃ na sakkonti, tadeva duvidhampi paṭisandhiṃ deti. Yathā hi sāsapappamāṇāpi sakkharā vā ayaguḷikā vā udakarahade pakkhittā udakapiṭṭhe uplavituṃ na sakkoti, heṭṭhāva pavisati; evameva kusalepi akusalepi yaṃ garukaṃ, tadeva gaṇhitvā gacchati.

    குஸலாகுஸலேஸு பன யங் ப³ஹுலங் ஹோதி, தங் யப்³ப³ஹுலங் நாம. தங் தீ³க⁴ரத்தங் லத்³தா⁴ஸேவனவஸேன வேதி³தப்³ப³ங். யங் வா ப³லவகுஸலகம்மேஸு ஸோமனஸ்ஸகரங், அகுஸலகம்மேஸு ஸந்தாபகரங், ஏதங் யப்³ப³ஹுலங் நாம. ததே³தங் யதா² நாம த்³வீஸு மல்லேஸு யுத்³த⁴பூ⁴மிங் ஓதிண்ணேஸு யோ ப³லவா, ஸோ இதரங் பாதெத்வா க³ச்ச²தி; ஏவமேவ இதரங் து³ப்³ப³லகம்மங் அவத்த²ரித்வா யங் ஆஸேவனவஸேன வா ப³ஹுலங், ஆஸன்னவஸேன வா ப³லவங், தங் விபாகங் தே³தி, து³ட்ட²கா³மணிஅப⁴யரஞ்ஞோ கம்மங் விய.

    Kusalākusalesu pana yaṃ bahulaṃ hoti, taṃ yabbahulaṃ nāma. Taṃ dīgharattaṃ laddhāsevanavasena veditabbaṃ. Yaṃ vā balavakusalakammesu somanassakaraṃ, akusalakammesu santāpakaraṃ, etaṃ yabbahulaṃ nāma. Tadetaṃ yathā nāma dvīsu mallesu yuddhabhūmiṃ otiṇṇesu yo balavā, so itaraṃ pātetvā gacchati; evameva itaraṃ dubbalakammaṃ avattharitvā yaṃ āsevanavasena vā bahulaṃ, āsannavasena vā balavaṃ, taṃ vipākaṃ deti, duṭṭhagāmaṇiabhayarañño kammaṃ viya.

    ஸோ கிர சூளங்க³ணியயுத்³தே⁴ பராஜிதோ வளவங் ஆருய்ஹ பலாயி. தஸ்ஸ சூளுபட்டா²கோ திஸ்ஸாமச்சோ நாம ஏககோவ பச்ச²தோ அஹோஸி. ஸோ ஏகங் அடவிங் பவிஸித்வா நிஸின்னோ ஜிக⁴ச்சா²ய பா³த⁴யமானாய – ‘‘பா⁴திக திஸ்ஸ, அதிவிய நோ ஜிக⁴ச்சா² பா³த⁴தி, கிங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ . அத்தி², தே³வ, மயா ஸாடகந்தரே ட²பெத்வா ஏகங் ஸுவண்ணஸரகப⁴த்தங் ஆப⁴தந்தி. தேன ஹி ஆஹராதி. ஸோ நீஹரித்வா ரஞ்ஞோ புரதோ ட²பேஸி. ராஜா தி³ஸ்வா, ‘‘தாத, சத்தாரோ கொட்டா²ஸே கரோஹீ’’தி ஆஹ. மயங் தயோ ஜனா, கஸ்மா தே³வோ சத்தாரோ கொட்டா²ஸே காரயதீதி? பா⁴திக திஸ்ஸ, யதோ பட்டா²ய அஹங் அத்தானங் ஸராமி, ந மே அய்யானங் அத³த்வா ஆஹாரோ பரிபு⁴த்தபுப்³போ³ அத்தி², ஸ்வாஹங் அஜ்ஜபி அத³த்வா ந பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி. ஸோ சத்தாரோ கொட்டா²ஸே அகாஸி. ராஜா ‘‘காலங் கோ⁴ஸேஹீ’’தி ஆஹ. ச²ட்³டி³தாரஞ்ஞே குதோ, அய்யே, லபி⁴ஸ்ஸாம தே³வாதி . ‘‘நாயங் தவ பா⁴ரோ. ஸசே மம ஸத்³தா⁴ அத்தி², அய்யே, லபி⁴ஸ்ஸாம, விஸ்ஸத்தோ² காலங் கோ⁴ஸேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘காலோ, ப⁴ந்தே, காலோ, ப⁴ந்தே’’தி திக்க²த்துங் கோ⁴ஸேஸி.

    So kira cūḷaṅgaṇiyayuddhe parājito vaḷavaṃ āruyha palāyi. Tassa cūḷupaṭṭhāko tissāmacco nāma ekakova pacchato ahosi. So ekaṃ aṭaviṃ pavisitvā nisinno jighacchāya bādhayamānāya – ‘‘bhātika tissa, ativiya no jighacchā bādhati, kiṃ karissāmā’’ti āha . Atthi, deva, mayā sāṭakantare ṭhapetvā ekaṃ suvaṇṇasarakabhattaṃ ābhatanti. Tena hi āharāti. So nīharitvā rañño purato ṭhapesi. Rājā disvā, ‘‘tāta, cattāro koṭṭhāse karohī’’ti āha. Mayaṃ tayo janā, kasmā devo cattāro koṭṭhāse kārayatīti? Bhātika tissa, yato paṭṭhāya ahaṃ attānaṃ sarāmi, na me ayyānaṃ adatvā āhāro paribhuttapubbo atthi, svāhaṃ ajjapi adatvā na paribhuñjissāmīti. So cattāro koṭṭhāse akāsi. Rājā ‘‘kālaṃ ghosehī’’ti āha. Chaḍḍitāraññe kuto, ayye, labhissāma devāti . ‘‘Nāyaṃ tava bhāro. Sace mama saddhā atthi, ayye, labhissāma, vissattho kālaṃ ghosehī’’ti āha. So ‘‘kālo, bhante, kālo, bhante’’ti tikkhattuṃ ghosesi.

    அத²ஸ்ஸ போ³தி⁴மாதுமஹாதிஸ்ஸத்தே²ரோ தங் ஸத்³த³ங் தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா ஸுத்வா ‘கத்தா²யங் ஸத்³தோ³’தி தங் ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘அஜ்ஜ து³ட்ட²கா³மணிஅப⁴யமஹாராஜா யுத்³த⁴பராஜிதோ அடவிங் பவிஸித்வா நிஸின்னோ ஏகங் ஸரகப⁴த்தங் சத்தாரோ கொட்டா²ஸே காரெத்வா ‘ஏககோவ ந பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’தி காலங் கோ⁴ஸாபேஸீ’’தி ஞத்வா ‘‘அஜ்ஜ மயா ரஞ்ஞோ ஸங்க³ஹங் காதுங் வட்டதீ’’தி மனோக³தியா ஆக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ அட்டா²ஸி. ராஜா தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ ‘‘பஸ்ஸ, பா⁴திக, திஸ்ஸா’’தி வத்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘பத்தங், ப⁴ந்தே, தே³தா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ பத்தங் நீஹரி. ராஜா அத்தனோ கொட்டா²ஸேன ஸத்³தி⁴ங் தே²ரஸ்ஸ கொட்டா²ஸங் பத்தே பக்கி²பித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, ஆஹாரபரிஸ்ஸயோ நாம மா கதா³சி ஹோதூ’’தி வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. திஸ்ஸாமச்சோபி ‘‘மம அய்யபுத்தே பஸ்ஸந்தே பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ கொட்டா²ஸங் தே²ரஸ்ஸேவ பத்தே ஆகிரி. வளவாபி சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹம்பி கொட்டா²ஸங் தே²ரஸ்ஸேவ தா³துங் வட்டதீ’’தி. ராஜா வளவங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயம்பி அத்தனோ கொட்டா²ஸங் தே²ரஸ்ஸேவ பத்தே பக்கி²பனங் பச்சாஸீஸதீ’’தி ஞத்வா தம்பி தத்தே²வ பக்கி²பித்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா உய்யோஜேஸி. தே²ரோ தங் ப⁴த்தங் ஆதா³ய க³ந்த்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆலோபஸங்கே²பேன அதா³ஸி.

    Athassa bodhimātumahātissatthero taṃ saddaṃ dibbāya sotadhātuyā sutvā ‘katthāyaṃ saddo’ti taṃ āvajjento ‘‘ajja duṭṭhagāmaṇiabhayamahārājā yuddhaparājito aṭaviṃ pavisitvā nisinno ekaṃ sarakabhattaṃ cattāro koṭṭhāse kāretvā ‘ekakova na paribhuñjissāmī’ti kālaṃ ghosāpesī’’ti ñatvā ‘‘ajja mayā rañño saṅgahaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti manogatiyā āgantvā rañño purato aṭṭhāsi. Rājā disvā pasannacitto ‘‘passa, bhātika, tissā’’ti vatvā theraṃ vanditvā ‘‘pattaṃ, bhante, dethā’’ti āha. Thero pattaṃ nīhari. Rājā attano koṭṭhāsena saddhiṃ therassa koṭṭhāsaṃ patte pakkhipitvā, ‘‘bhante, āhāraparissayo nāma mā kadāci hotū’’ti vanditvā aṭṭhāsi. Tissāmaccopi ‘‘mama ayyaputte passante bhuñjituṃ na sakkhissāmī’’ti attano koṭṭhāsaṃ therasseva patte ākiri. Vaḷavāpi cintesi – ‘‘mayhampi koṭṭhāsaṃ therasseva dātuṃ vaṭṭatī’’ti. Rājā vaḷavaṃ oloketvā ‘‘ayampi attano koṭṭhāsaṃ therasseva patte pakkhipanaṃ paccāsīsatī’’ti ñatvā tampi tattheva pakkhipitvā theraṃ vanditvā uyyojesi. Thero taṃ bhattaṃ ādāya gantvā ādito paṭṭhāya bhikkhusaṅghassa ālopasaṅkhepena adāsi.

    ராஜாபி சிந்தேஸி – ‘‘அதிவியம்ஹா ஜிக⁴ச்சி²தா, ஸாது⁴ வதஸ்ஸ ஸசே அதிரேகப⁴த்தஸித்தா²னி பஹிணெய்யா’’தி. தே²ரோ ரஞ்ஞோ சித்தங் ஞத்வா அதிரேகப⁴த்தங் ஏதேஸங் யாபனமத்தங் கத்வா பத்தங் ஆகாஸே கி²பி, பத்தோ ஆக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஹத்தே² பதிட்டா²ஸி. ப⁴த்தங் திண்ணம்பி ஜனானங் யாவத³த்த²ங் அஹோஸி. அத² ராஜா பத்தங் தோ⁴வித்வா ‘‘துச்ச²பத்தங் ந பேஸிஸ்ஸாமீ’’தி உத்தரிஸாடகங் மோசெத்வா உத³கங் புஞ்சி²த்வா ஸாடகங் பத்தே ட²பெத்வா ‘‘பத்தோ க³ந்த்வா மம அய்யஸ்ஸ ஹத்தே² பதிட்டா²தூ’’தி ஆகாஸே கி²பி. பத்தோ க³ந்த்வா தே²ரஸ்ஸ ஹத்தே² பதிட்டா²ஸி.

    Rājāpi cintesi – ‘‘ativiyamhā jighacchitā, sādhu vatassa sace atirekabhattasitthāni pahiṇeyyā’’ti. Thero rañño cittaṃ ñatvā atirekabhattaṃ etesaṃ yāpanamattaṃ katvā pattaṃ ākāse khipi, patto āgantvā rañño hatthe patiṭṭhāsi. Bhattaṃ tiṇṇampi janānaṃ yāvadatthaṃ ahosi. Atha rājā pattaṃ dhovitvā ‘‘tucchapattaṃ na pesissāmī’’ti uttarisāṭakaṃ mocetvā udakaṃ puñchitvā sāṭakaṃ patte ṭhapetvā ‘‘patto gantvā mama ayyassa hatthe patiṭṭhātū’’ti ākāse khipi. Patto gantvā therassa hatthe patiṭṭhāsi.

    அபரபா⁴கே³ ரஞ்ஞோ ததா²க³தஸ்ஸ ஸரீரதா⁴தூனங் அட்ட²மபா⁴க³ங் பதிட்டா²பெத்வா வீஸரதனஸதிகங் மஹாசேதியங் காரெந்தஸ்ஸ அபரினிட்டி²தேயேவ சேதியே காலகிரியாஸமயோ அனுப்பத்தோ. அத²ஸ்ஸ மஹாசேதியஸ்ஸ த³க்கி²ணபஸ்ஸே நிபன்னஸ்ஸ பஞ்சனிகாயவஸேன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஸஜ்ஜா²யங் கரொந்தே ச²ஹி தே³வலோகேஹி ச² ரதா² ஆக³ந்த்வா புரதோ ஆகாஸே அட்ட²ங்ஸு. ராஜா ‘‘புஞ்ஞபொத்த²கங் ஆஹரதா²’’தி ஆதி³தோ பட்டா²ய புஞ்ஞபொத்த²கங் வாசாபேஸி. அத² நங் கிஞ்சி கம்மங் ந பரிதோஸேஸி. ஸோ ‘‘பரதோ வாசேதா²’’தி ஆஹ. பொத்த²கவாசகோ ‘‘சூளங்க³ணியயுத்³தே⁴ பராஜிதேன தே தே³வ அடவிங் பவிஸித்வா நிஸின்னேன ஏகங் ஸரகப⁴த்தங் சத்தாரோ கொட்டா²ஸே காரெத்வா போ³தி⁴மாதுமஹாதிஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ பி⁴க்கா² தி³ன்னா’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ட²பேஹீ’’தி வத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் புச்சி², ‘‘ப⁴ந்தே, கதரோ தே³வலோகோ ரமணீயோ’’தி? ஸப்³ப³போ³தி⁴ஸத்தானங் வஸனட்டா²னங் துஸிதப⁴வனங் மஹாராஜாதி. ராஜா காலங் கத்வா துஸிதப⁴வனதோ ஆக³தரதே²வ பதிட்டா²ய துஸிதப⁴வனங் அக³மாஸி. இத³ங் ப³லவகம்மஸ்ஸ விபாகதா³னே வத்து².

    Aparabhāge rañño tathāgatassa sarīradhātūnaṃ aṭṭhamabhāgaṃ patiṭṭhāpetvā vīsaratanasatikaṃ mahācetiyaṃ kārentassa apariniṭṭhiteyeva cetiye kālakiriyāsamayo anuppatto. Athassa mahācetiyassa dakkhiṇapasse nipannassa pañcanikāyavasena bhikkhusaṅghe sajjhāyaṃ karonte chahi devalokehi cha rathā āgantvā purato ākāse aṭṭhaṃsu. Rājā ‘‘puññapotthakaṃ āharathā’’ti ādito paṭṭhāya puññapotthakaṃ vācāpesi. Atha naṃ kiñci kammaṃ na paritosesi. So ‘‘parato vācethā’’ti āha. Potthakavācako ‘‘cūḷaṅgaṇiyayuddhe parājitena te deva aṭaviṃ pavisitvā nisinnena ekaṃ sarakabhattaṃ cattāro koṭṭhāse kāretvā bodhimātumahātissattherassa bhikkhā dinnā’’ti āha. Rājā ‘‘ṭhapehī’’ti vatvā bhikkhusaṅghaṃ pucchi, ‘‘bhante, kataro devaloko ramaṇīyo’’ti? Sabbabodhisattānaṃ vasanaṭṭhānaṃ tusitabhavanaṃ mahārājāti. Rājā kālaṃ katvā tusitabhavanato āgataratheva patiṭṭhāya tusitabhavanaṃ agamāsi. Idaṃ balavakammassa vipākadāne vatthu.

    யங் பன குஸலாகுஸலேஸு ஆஸன்னமரணே அனுஸ்ஸரிதுங் ஸக்கோதி, தங் யதா³ஸன்னங் நாம. ததே³தங் யதா² நாம கோ³க³ணபரிபுண்ணஸ்ஸ வஜஸ்ஸ த்³வாரே விவடே பரபா⁴கே³ த³ம்மக³வப³லவக³வேஸு ஸந்தேஸுபி யோ வஜத்³வாரஸ்ஸ ஆஸன்னோ ஹோதி அந்தமஸோ து³ப்³ப³லஜரக்³க³வோபி, ஸோ ஏவ பட²மதரங் நிக்க²மதி, ஏவமேவ அஞ்ஞேஸு குஸலாகுஸலேஸு ஸந்தேஸுபி மரணகாலஸ்ஸ ஆஸன்னத்தா விபாகங் தே³தி.

    Yaṃ pana kusalākusalesu āsannamaraṇe anussarituṃ sakkoti, taṃ yadāsannaṃ nāma. Tadetaṃ yathā nāma gogaṇaparipuṇṇassa vajassa dvāre vivaṭe parabhāge dammagavabalavagavesu santesupi yo vajadvārassa āsanno hoti antamaso dubbalajaraggavopi, so eva paṭhamataraṃ nikkhamati, evameva aññesu kusalākusalesu santesupi maraṇakālassa āsannattā vipākaṃ deti.

    தத்ரிமானி வத்தூ²னி – மது⁴அங்க³ணகா³மே கிர ஏகோ த³மிளதோ³வாரிகோ பாதோவ ப³ளிஸங் ஆதா³ய க³ந்த்வா மச்சே² வதி⁴த்வா தயோ கொட்டா²ஸே கத்வா ஏகேன தண்டு³லங் க³ண்ஹாதி, ஏகேன த³தி⁴ங், ஏகங் பசதி. இமினா நீஹாரேன பஞ்ஞாஸ வஸ்ஸானி பாணாதிபாதகம்மங் கத்வா அபரபா⁴கே³ மஹல்லகோ அனுட்டா²னஸெய்யங் உபக³ச்ச²தி. தஸ்மிங் க²ணே கி³ரிவிஹாரவாஸீ சூளபிண்ட³பாதிகதிஸ்ஸத்தே²ரோ ‘‘மா அயங் ஸத்தோ மயி பஸ்ஸந்தே நஸ்ஸதூ’’தி க³ந்த்வா தஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரே அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா, ‘‘ஸாமி, தே²ரோ ஆக³தோ’’தி ஆரோசேஸி. அஹங் பஞ்ஞாஸ வஸ்ஸானி தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் ந க³தபுப்³போ³, கதரேன மே கு³ணேன தே²ரோ ஆக³மிஸ்ஸதி, க³ச்சா²தி நங் வத³தா²தி. ஸா ‘‘அதிச்ச²த², ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘உபாஸகஸ்ஸ கா ஸரீரப்பவத்தீ’’தி புச்சி². து³ப்³ப³லோ, ப⁴ந்தேதி. தே²ரோ க⁴ரங் பவிஸித்வா ஸதிங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ஸீலங் க³ண்ஹிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ஆம, ப⁴ந்தே, தே³தா²தி. தே²ரோ தீணி ஸரணானி த³த்வா பஞ்ச ஸீலானி தா³துங் ஆரபி⁴. தஸ்ஸ பஞ்ச ஸீலானீதி வசனகாலேயேவ ஜிவ்ஹா பபதி. தே²ரோ ‘‘வட்டிஸ்ஸதி எத்தக’’ந்தி நிக்க²மித்வா க³தோ. ஸோபி காலங் கத்வா சாதுமஹாராஜிகப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. நிப்³ப³த்தக்க²ணேயேவ ச ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா மயா இத³ங் லத்³த⁴’’ந்தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தே²ரங் நிஸ்ஸாய லத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா தே³வலோகதோ ஆக³ந்த்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ‘‘கோ ஏஸோ’’தி ச வுத்தே ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, த³மிளதோ³வாரிகோ’’தி ஆஹ. குஹிங் நிப்³ப³த்தோஸீதி? சாதுமஹாராஜிகேஸு, ப⁴ந்தே, ஸசே மே அய்யோ பஞ்ச ஸீலானி அத³ஸ்ஸ, உபரி தே³வலோகே நிப்³ப³த்தோ அஸ்ஸங். அஹங் கிங் கரிஸ்ஸாமி, த்வங் க³ண்ஹிதுங் நாஸக்கி², புத்தகாதி. ஸோ தே²ரங் வந்தி³த்வா தே³வலோகமேவ க³தோ. இத³ங் தாவ குஸலகம்மே வத்து².

    Tatrimāni vatthūni – madhuaṅgaṇagāme kira eko damiḷadovāriko pātova baḷisaṃ ādāya gantvā macche vadhitvā tayo koṭṭhāse katvā ekena taṇḍulaṃ gaṇhāti, ekena dadhiṃ, ekaṃ pacati. Iminā nīhārena paññāsa vassāni pāṇātipātakammaṃ katvā aparabhāge mahallako anuṭṭhānaseyyaṃ upagacchati. Tasmiṃ khaṇe girivihāravāsī cūḷapiṇḍapātikatissatthero ‘‘mā ayaṃ satto mayi passante nassatū’’ti gantvā tassa gehadvāre aṭṭhāsi. Athassa bhariyā, ‘‘sāmi, thero āgato’’ti ārocesi. Ahaṃ paññāsa vassāni therassa santikaṃ na gatapubbo, katarena me guṇena thero āgamissati, gacchāti naṃ vadathāti. Sā ‘‘aticchatha, bhante’’ti āha. Thero ‘‘upāsakassa kā sarīrappavattī’’ti pucchi. Dubbalo, bhanteti. Thero gharaṃ pavisitvā satiṃ uppādetvā ‘‘sīlaṃ gaṇhissasī’’ti āha. Āma, bhante, dethāti. Thero tīṇi saraṇāni datvā pañca sīlāni dātuṃ ārabhi. Tassa pañca sīlānīti vacanakāleyeva jivhā papati. Thero ‘‘vaṭṭissati ettaka’’nti nikkhamitvā gato. Sopi kālaṃ katvā cātumahārājikabhavane nibbatti. Nibbattakkhaṇeyeva ca ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā mayā idaṃ laddha’’nti āvajjento theraṃ nissāya laddhabhāvaṃ ñatvā devalokato āgantvā theraṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. ‘‘Ko eso’’ti ca vutte ‘‘ahaṃ, bhante, damiḷadovāriko’’ti āha. Kuhiṃ nibbattosīti? Cātumahārājikesu, bhante, sace me ayyo pañca sīlāni adassa, upari devaloke nibbatto assaṃ. Ahaṃ kiṃ karissāmi, tvaṃ gaṇhituṃ nāsakkhi, puttakāti. So theraṃ vanditvā devalokameva gato. Idaṃ tāva kusalakamme vatthu.

    அந்தரக³ங்கா³ய பன மஹாவாசகாலஉபாஸகோ நாம அஹோஸி. ஸோ திங்ஸ வஸ்ஸானி ஸோதாபத்திமக்³க³த்தா²ய த்³வத்திங்ஸாகாரங் ஸஜ்ஜா²யித்வா ‘‘அஹங் ஏவங் த்³வத்திங்ஸாகாரங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ ஓபா⁴ஸமத்தம்பி நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி²ங், பு³த்³த⁴ஸாஸனங் அனிய்யானிகங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தி³ட்டி²விபல்லாஸங் பத்வா காலகிரியங் கத்வா மஹாக³ங்கா³ய நவஉஸபி⁴கோ ஸுஸுமாரபேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஏகங் ஸமயங் கச்ச²கதித்தே²ன ஸட்டி² பாஸாணத்த²ம்ப⁴ஸகடானி அக³மங்ஸு. ஸோ ஸப்³பே³பி தே கோ³ணே ச பாஸாணே ச கா²தி³. இத³ங் அகுஸலகம்மே வத்து².

    Antaragaṅgāya pana mahāvācakālaupāsako nāma ahosi. So tiṃsa vassāni sotāpattimaggatthāya dvattiṃsākāraṃ sajjhāyitvā ‘‘ahaṃ evaṃ dvattiṃsākāraṃ sajjhāyanto obhāsamattampi nibbattetuṃ nāsakkhiṃ, buddhasāsanaṃ aniyyānikaṃ bhavissatī’’ti diṭṭhivipallāsaṃ patvā kālakiriyaṃ katvā mahāgaṅgāya navausabhiko susumārapeto hutvā nibbatti. Ekaṃ samayaṃ kacchakatitthena saṭṭhi pāsāṇatthambhasakaṭāni agamaṃsu. So sabbepi te goṇe ca pāsāṇe ca khādi. Idaṃ akusalakamme vatthu.

    ஏதேஹி பன தீஹி முத்தங் அஞ்ஞாணவஸேன கதங் கடத்தா வா பன கம்மங் நாம. தங் யதா² நாம உம்மத்தகேன கி²த்தத³ண்ட³ங் யத்த² வா தத்த² வா க³ச்ச²தி, ஏவமேவ தேஸங் அபா⁴வே யத்த² கத்த²சி விபாகங் தே³தி.

    Etehi pana tīhi muttaṃ aññāṇavasena kataṃ kaṭattā vā pana kammaṃ nāma. Taṃ yathā nāma ummattakena khittadaṇḍaṃ yattha vā tattha vā gacchati, evameva tesaṃ abhāve yattha katthaci vipākaṃ deti.

    ஜனகங் நாம ஏகங் படிஸந்தி⁴ங் ஜனெத்வா பவத்திங் ந ஜனேதி, பவத்தே அஞ்ஞங் கம்மங் விபாகங் நிப்³ப³த்தேதி. யதா² ஹி மாதா ஜனேதியேவ, தா⁴தியேவ பன ஜக்³க³தி; ஏவமேவங் மாதா விய படிஸந்தி⁴னிப்³ப³த்தகங் ஜனககம்மங், தா⁴தி விய பவத்தே ஸம்பத்தகம்மங். உபத்த²ம்ப⁴கங் நாம குஸலேபி லப்³ப⁴தி அகுஸலேபி. ஏகச்சோ ஹி குஸலங் கத்வா ஸுக³திப⁴வே நிப்³ப³த்ததி. ஸோ தத்த² டி²தோ புனப்புனங் குஸலங் கத்வா தங் கம்மங் உபத்த²ம்பெ⁴த்வா அனேகானி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி ஸுக³திப⁴வஸ்மிங்யேவ விசரதி. ஏகச்சோ அகுஸலங் கத்வா து³க்³க³திப⁴வே நிப்³ப³த்ததி. ஸோ தத்த² டி²தோ புனப்புனங் அகுஸலங் கத்வா தங் கம்மங் உபத்த²ம்பெ⁴த்வா ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி து³க்³க³திப⁴வஸ்மிங்யேவ விசரதி.

    Janakaṃ nāma ekaṃ paṭisandhiṃ janetvā pavattiṃ na janeti, pavatte aññaṃ kammaṃ vipākaṃ nibbatteti. Yathā hi mātā janetiyeva, dhātiyeva pana jaggati; evamevaṃ mātā viya paṭisandhinibbattakaṃ janakakammaṃ, dhāti viya pavatte sampattakammaṃ. Upatthambhakaṃ nāma kusalepi labbhati akusalepi. Ekacco hi kusalaṃ katvā sugatibhave nibbattati. So tattha ṭhito punappunaṃ kusalaṃ katvā taṃ kammaṃ upatthambhetvā anekāni vassasatasahassāni sugatibhavasmiṃyeva vicarati. Ekacco akusalaṃ katvā duggatibhave nibbattati. So tattha ṭhito punappunaṃ akusalaṃ katvā taṃ kammaṃ upatthambhetvā bahūni vassasatasahassāni duggatibhavasmiṃyeva vicarati.

    அபரோ நயோ – ஜனகங் நாம குஸலம்பி ஹோதி அகுஸலம்பி. தங் படிஸந்தி⁴யம்பி பவத்தேபி ரூபாரூபவிபாகக்க²ந்தே⁴ ஜனேதி. உபத்த²ம்ப⁴கங் பன விபாகங் ஜனேதுங் ந ஸக்கோதி, அஞ்ஞேன கம்மேன தி³ன்னாய படிஸந்தி⁴யா ஜனிதே விபாகே உப்பஜ்ஜனகஸுக²து³க்க²ங் உபத்த²ம்பே⁴தி, அத்³தா⁴னங் பவத்தேதி. உபபீளகங் நாம அஞ்ஞேன கம்மேன தி³ன்னாய படிஸந்தி⁴யா ஜனிதே விபாகே உப்பஜ்ஜனகஸுக²து³க்க²ங் பீளேதி பா³தே⁴தி, அத்³தா⁴னங் பவத்திதுங் ந தே³தி. தத்ராயங் நயோ – குஸலகம்மே விபச்சமானே அகுஸலகம்மங் உபபீளகங் ஹுத்வா தஸ்ஸ விபச்சிதுங் ந தே³தி. அகுஸலகம்மே விபச்சமானே குஸலகம்மங் உபபீளகங் ஹுத்வா தஸ்ஸ விபச்சிதுங் ந தே³தி. யதா² வட்³ட⁴மானகங் ருக்க²ங் வா க³ச்ச²ங் வா லதங் வா கோசிதே³வ த³ண்டே³ன வா ஸத்தே²ன வா பி⁴ந்தெ³ய்ய வா சி²ந்தெ³ய்ய வா, அத² ஸோ ருக்கோ² வா க³ச்சோ² வா லதா வா வட்³டி⁴துங் ந ஸக்குணெய்ய; ஏவமேவங் குஸலங் விபச்சமானங் அகுஸலேன உபபீளிதங், அகுஸலங் வா பன விபச்சமானங் குஸலேன உபபீளிதங் விபச்சிதுங் ந ஸக்கோதி. தத்த² ஸுனக்க²த்தஸ்ஸ அகுஸலகம்மங் குஸலங் உபபீளேஸி, சோரகா⁴தகஸ்ஸ குஸலகம்மங் அகுஸலங் உபபீளேஸி.

    Aparo nayo – janakaṃ nāma kusalampi hoti akusalampi. Taṃ paṭisandhiyampi pavattepi rūpārūpavipākakkhandhe janeti. Upatthambhakaṃ pana vipākaṃ janetuṃ na sakkoti, aññena kammena dinnāya paṭisandhiyā janite vipāke uppajjanakasukhadukkhaṃ upatthambheti, addhānaṃ pavatteti. Upapīḷakaṃ nāma aññena kammena dinnāya paṭisandhiyā janite vipāke uppajjanakasukhadukkhaṃ pīḷeti bādheti, addhānaṃ pavattituṃ na deti. Tatrāyaṃ nayo – kusalakamme vipaccamāne akusalakammaṃ upapīḷakaṃ hutvā tassa vipaccituṃ na deti. Akusalakamme vipaccamāne kusalakammaṃ upapīḷakaṃ hutvā tassa vipaccituṃ na deti. Yathā vaḍḍhamānakaṃ rukkhaṃ vā gacchaṃ vā lataṃ vā kocideva daṇḍena vā satthena vā bhindeyya vā chindeyya vā, atha so rukkho vā gaccho vā latā vā vaḍḍhituṃ na sakkuṇeyya; evamevaṃ kusalaṃ vipaccamānaṃ akusalena upapīḷitaṃ, akusalaṃ vā pana vipaccamānaṃ kusalena upapīḷitaṃ vipaccituṃ na sakkoti. Tattha sunakkhattassa akusalakammaṃ kusalaṃ upapīḷesi, coraghātakassa kusalakammaṃ akusalaṃ upapīḷesi.

    ராஜக³ஹே கிர வாதகாளகோ பஞ்ஞாஸ வஸ்ஸானி சோரகா⁴தகம்மங் அகாஸி. அத² நங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் – ‘‘தே³வ, வாதகாளகோ மஹல்லகோ சோரே கா⁴தேதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி. ‘‘அபனேத² நங் தஸ்மா டா²னந்தராதி. அமச்சா நங் அபனெத்வா அஞ்ஞங் தஸ்மிங் டா²னே ட²பயிங்ஸு. வாதகாளகோபி யாவ தங் கம்மங் அகாஸி, தாவ அஹதவத்தா²னி வா அச்சா²தி³துங் ஸுரபி⁴புப்பா²னி வா பிளந்தி⁴துங் பாயாஸங் வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் உச்சா²த³னந்ஹாபனங் வா பச்சனுபோ⁴துங் நாலத்த². ஸோ ‘‘தீ³க⁴ரத்தங் மே கிலிட்ட²வேஸேன சரித’’ந்தி ‘‘பாயாஸங் மே பசாஹீ’’தி ப⁴ரியங் ஆணாபெத்வா ந்ஹானீயஸம்பா⁴ரானி கா³ஹாபெத்வா ந்ஹானதித்த²ங் க³ந்த்வா ஸீஸங் ந்ஹத்வா அஹதவத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா க³ந்தே⁴ விலிம்பித்வா புப்பா²னி பிளந்தி⁴த்வா க⁴ரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸங்கிலிட்ட²கம்மதோ சம்ஹி அபக³தோ, அய்யோ ச மே தி³ட்டோ²’’தி துட்ட²மானஸோ தே²ரங் க⁴ரங் நெத்வா நவஸப்பிஸக்கரசுண்ணாபி⁴ஸங்க²தேன பாயாஸேன பரிவிஸி. தே²ரோ தஸ்ஸ அனுமோத³னமகாஸி. ஸோ அனுமோத³னங் ஸுத்வா அனுலோமிகக²ந்திங் படிலபி⁴த்வா தே²ரங் அனுக³ந்த்வா நிவத்தமானோ அந்தராமக்³கே³ தருணவச்சா²ய கா³வியா மத்³தி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபிதோ க³ந்த்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. பி⁴க்கூ² ததா²க³தங் புச்சி²ங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, சோரகா⁴தகோ அஜ்ஜேவ கிலிட்ட²கம்மதோ அபனீதோ, அஜ்ஜேவ காலங்கதோ, கஹங் நு கோ² நிப்³ப³த்தோ’’தி? தாவதிங்ஸப⁴வனே, பி⁴க்க²வேதி. ப⁴ந்தே, சோரகா⁴தகோ தீ³க⁴ரத்தங் புரிஸே கா⁴தேஸி, தும்ஹே ச ஏவங் வதே³த², நத்தி² நு கோ² பாபகம்மஸ்ஸ ப²லந்தி. மா, பி⁴க்க²வே, ஏவங் அவசுத்த², ப³லவகல்யாணமித்தூபனிஸ்ஸயங் லபி⁴த்வா த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் த³த்வா அனுமோத³னங் ஸுத்வா அனுலோமிகக²ந்திங் படிலபி⁴த்வா ஸோ தத்த² நிப்³ப³த்தோதி.

    Rājagahe kira vātakāḷako paññāsa vassāni coraghātakammaṃ akāsi. Atha naṃ rañño ārocesuṃ – ‘‘deva, vātakāḷako mahallako core ghātetuṃ na sakkotī’’ti. ‘‘Apanetha naṃ tasmā ṭhānantarāti. Amaccā naṃ apanetvā aññaṃ tasmiṃ ṭhāne ṭhapayiṃsu. Vātakāḷakopi yāva taṃ kammaṃ akāsi, tāva ahatavatthāni vā acchādituṃ surabhipupphāni vā piḷandhituṃ pāyāsaṃ vā bhuñjituṃ ucchādananhāpanaṃ vā paccanubhotuṃ nālattha. So ‘‘dīgharattaṃ me kiliṭṭhavesena carita’’nti ‘‘pāyāsaṃ me pacāhī’’ti bhariyaṃ āṇāpetvā nhānīyasambhārāni gāhāpetvā nhānatitthaṃ gantvā sīsaṃ nhatvā ahatavatthāni acchādetvā gandhe vilimpitvā pupphāni piḷandhitvā gharaṃ āgacchanto sāriputtattheraṃ disvā ‘‘saṃkiliṭṭhakammato camhi apagato, ayyo ca me diṭṭho’’ti tuṭṭhamānaso theraṃ gharaṃ netvā navasappisakkaracuṇṇābhisaṅkhatena pāyāsena parivisi. Thero tassa anumodanamakāsi. So anumodanaṃ sutvā anulomikakhantiṃ paṭilabhitvā theraṃ anugantvā nivattamāno antarāmagge taruṇavacchāya gāviyā madditvā jīvitakkhayaṃ pāpito gantvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Bhikkhū tathāgataṃ pucchiṃsu – ‘‘bhante, coraghātako ajjeva kiliṭṭhakammato apanīto, ajjeva kālaṅkato, kahaṃ nu kho nibbatto’’ti? Tāvatiṃsabhavane, bhikkhaveti. Bhante, coraghātako dīgharattaṃ purise ghātesi, tumhe ca evaṃ vadetha, natthi nu kho pāpakammassa phalanti. Mā, bhikkhave, evaṃ avacuttha, balavakalyāṇamittūpanissayaṃ labhitvā dhammasenāpatissa piṇḍapātaṃ datvā anumodanaṃ sutvā anulomikakhantiṃ paṭilabhitvā so tattha nibbattoti.

    ‘‘ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுணித்வான, நாக³ரியோ சோரகா⁴தகோ;

    ‘‘Subhāsitaṃ suṇitvāna, nāgariyo coraghātako;

    அனுலோமக²ந்திங் லத்³தா⁴ன, மோத³தீ திதி³வங் க³தோ’’தி.

    Anulomakhantiṃ laddhāna, modatī tidivaṃ gato’’ti.

    உபகா⁴தகங் பன ஸயங் குஸலம்பி அகுஸலம்பி ஸமானங் அஞ்ஞங் து³ப்³ப³லகம்மங் கா⁴தெத்வா தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹித்வா அத்தனோ விபாகஸ்ஸ ஓகாஸங் கரோதி. ஏவங் பன கம்மேன கதே ஓகாஸே தங் விபாகங் உப்பன்னங் நாம வுச்சதி. உபச்சே²த³கந்திபி ஏதஸ்ஸேவ நாமங். தத்ராயங் நயோ – குஸலகம்மஸ்ஸ விபச்சனகாலே ஏகங் அகுஸலகம்மங் உட்டா²ய தங் கம்மங் சி²ந்தி³த்வா பாதேதி. அகுஸலகம்மஸ்ஸபி விபச்சனகாலே ஏகங் குஸலகம்மங் உட்டா²ய தங் கம்மங் சி²ந்தி³த்வா பாதேதி. இத³ங் உபச்சே²த³கங் நாம. தத்த² அஜாதஸத்துனோ கம்மங் குஸலச்சே²த³கங் அஹோஸி, அங்கு³லிமாலத்தே²ரஸ்ஸ அகுஸலச்சே²த³கந்தி. ஏவங் ஸுத்தந்திகபரியாயேன ஏகாத³ஸ கம்மானி விப⁴த்தானி.

    Upaghātakaṃ pana sayaṃ kusalampi akusalampi samānaṃ aññaṃ dubbalakammaṃ ghātetvā tassa vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassa okāsaṃ karoti. Evaṃ pana kammena kate okāse taṃ vipākaṃ uppannaṃ nāma vuccati. Upacchedakantipi etasseva nāmaṃ. Tatrāyaṃ nayo – kusalakammassa vipaccanakāle ekaṃ akusalakammaṃ uṭṭhāya taṃ kammaṃ chinditvā pāteti. Akusalakammassapi vipaccanakāle ekaṃ kusalakammaṃ uṭṭhāya taṃ kammaṃ chinditvā pāteti. Idaṃ upacchedakaṃ nāma. Tattha ajātasattuno kammaṃ kusalacchedakaṃ ahosi, aṅgulimālattherassa akusalacchedakanti. Evaṃ suttantikapariyāyena ekādasa kammāni vibhattāni.

    அபி⁴த⁴ம்மபரியாயேன பன ஸோளஸ கம்மானி விப⁴த்தானி, ஸெய்யதி²த³ங் – ‘‘அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானி க³திஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி, அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானி உபதி⁴ஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி, அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானி காலஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி, அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானி பயோக³ஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி . அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானி க³திவிபத்திங் ஆக³ம்ம விபச்சந்தி, உபதி⁴விபத்திங், காலவிபத்திங், பயோக³விபத்திங் ஆக³ம்ம விபச்சந்தி. அத்தே²கச்சானி கல்யாணானி கம்மஸமாதா³னானி க³திவிபத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி, உபதி⁴விபத்தி, காலவிபத்தி, பயோக³விபத்திபடிபா³ள்ஹானி ந விபச்சந்தி. அத்தே²கச்சானி கல்யாணானி கம்மஸமாதா³னானி க³திஸம்பத்திங் ஆக³ம்ம விபச்சந்தி, உபதி⁴ஸம்பத்திங், காலஸம்பத்திங், பயோக³ஸம்பத்திங் ஆக³ம்ம விபச்சந்தீ’’தி (விப⁴॰ 810).

    Abhidhammapariyāyena pana soḷasa kammāni vibhattāni, seyyathidaṃ – ‘‘atthekaccāni pāpakāni kammasamādānāni gatisampattipaṭibāḷhāni na vipaccanti, atthekaccāni pāpakāni kammasamādānāni upadhisampattipaṭibāḷhāni na vipaccanti, atthekaccāni pāpakāni kammasamādānāni kālasampattipaṭibāḷhāni na vipaccanti, atthekaccāni pāpakāni kammasamādānāni payogasampattipaṭibāḷhāni na vipaccanti . Atthekaccāni pāpakāni kammasamādānāni gativipattiṃ āgamma vipaccanti, upadhivipattiṃ, kālavipattiṃ, payogavipattiṃ āgamma vipaccanti. Atthekaccāni kalyāṇāni kammasamādānāni gativipattipaṭibāḷhāni na vipaccanti, upadhivipatti, kālavipatti, payogavipattipaṭibāḷhāni na vipaccanti. Atthekaccāni kalyāṇāni kammasamādānāni gatisampattiṃ āgamma vipaccanti, upadhisampattiṃ, kālasampattiṃ, payogasampattiṃ āgamma vipaccantī’’ti (vibha. 810).
