Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    4. நிதா³னஸுத்தவண்ணனா

    4. Nidānasuttavaṇṇanā

    34. சதுத்தே² பிண்ட³கரணத்தா²யாதி ஆயூஹனவஸேன ராஸிகரணத்தா²ய. அபி⁴ன்னானீதி ஏகதே³ஸேனபி அக²ண்டி³தானி. பி⁴ன்னகாலதோ பட்டா²ய ஹி பீ³ஜங் பீ³ஜகிச்சாய ந உபகப்பதி. அபூதீனீதி உத³கதேமனேன பூதிபா⁴வங் ந உபக³தானி. பூதிபீ³ஜஞ்ஹி பீ³ஜத்தா²ய ந உபகப்பதி. தேனாஹ ‘‘பூதிபா⁴வேன அபீ³ஜத்தங் அப்பத்தானீ’’தி. ந வாதேன ந ச ஆதபேன ஹதானீதி வாதேன ச ஆதபேன ச ந ஹதானி, நிரோஜதங் ந பாபிதானி. நிரோஜஞ்ஹி கஸடபீ³ஜங் பீ³ஜத்தா²ய ந உபகப்பதி. ஸாராதா³னீதி தண்டு³லஸாரஸ்ஸ ஆதா³னதோ ஸாராதா³னி. நிஸ்ஸாரஞ்ஹி பீ³ஜங் பீ³ஜத்தா²ய ந உபகப்பதி. தேனாஹ ‘‘க³ஹிதஸாரானீ’’தி, பதிட்டி²தஸாரானீதி அத்தோ². ஸன்னிசயபா⁴வேன ஸுக²ங் ஸயிதானீதி சத்தாரோ மாஸே கொட்ட²பக்கி²த்தனியாமேனேவ ஸுக²ஸயிதானி.

    34. Catutthe piṇḍakaraṇatthāyāti āyūhanavasena rāsikaraṇatthāya. Abhinnānīti ekadesenapi akhaṇḍitāni. Bhinnakālato paṭṭhāya hi bījaṃ bījakiccāya na upakappati. Apūtīnīti udakatemanena pūtibhāvaṃ na upagatāni. Pūtibījañhi bījatthāya na upakappati. Tenāha ‘‘pūtibhāvena abījattaṃ appattānī’’ti. Na vātena na ca ātapena hatānīti vātena ca ātapena ca na hatāni, nirojataṃ na pāpitāni. Nirojañhi kasaṭabījaṃ bījatthāya na upakappati. Sārādānīti taṇḍulasārassa ādānato sārādāni. Nissārañhi bījaṃ bījatthāya na upakappati. Tenāha ‘‘gahitasārānī’’ti, patiṭṭhitasārānīti attho. Sannicayabhāvena sukhaṃ sayitānīti cattāro māse koṭṭhapakkhittaniyāmeneva sukhasayitāni.

    கம்மவிப⁴த்தீதி கம்மவிபா⁴கோ³. தி³ட்ட²த⁴ம்மோ வுச்சதி பச்சக்க²பூ⁴தோ பச்சுப்பன்னோ அத்தபா⁴வோ, தத்த² வேதி³தப்³ப³ப²லங் கம்மங் தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங். பச்சுபன்னப⁴வதோ அனந்தரங் வேதி³தப்³ப³ப²லங் கம்மங் உபபஜ்ஜவேத³னீயங். அபரபரியாயவேத³னீயந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மானந்தரப⁴வதோ அஞ்ஞஸ்மிங் அத்தபா⁴வபரியாயே அத்தபா⁴வபரிவத்தே வேதி³தப்³ப³ப²லங் கம்மங். படிபக்கே²ஹி அனபி⁴பூ⁴ததாய பச்சயவிஸேஸேன படிலத்³த⁴விஸேஸதாய ச ப³லவபா⁴வப்பத்தா தாதி³ஸஸ்ஸ புப்³பா³பி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ வஸேன ஸாதிஸயா ஹுத்வா பவத்தா பட²மஜவனசேதனா தஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே ப²லதா³யினீ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயகம்மங் நாம. ஸா ஹி வுத்தாகாரேன ப³லவதீ ஜவனஸந்தானே கு³ணவிஸேஸயுத்தேஸு உபகாரானுபகாரவஸப்பவத்தியா ஆஸேவனாலாபே⁴ன அப்பவிபாகதாய ச பட²மஜவனசேதனா இதரத்³வயங் விய பவத்தஸந்தானுபரமாபெக்க²ங் ஓகாஸலாபா⁴பெக்க²ஞ்ச கம்மங் ந ஹோதீதி இதே⁴வ புப்ப²மத்தங் விய பவத்திவிபாகமத்தங் ப²லங் தே³தி. ததா² அஸக்கொந்தந்தி கம்மஸ்ஸ விபாகதா³னங் நாம உபதி⁴ப்பயோகா³தி³பச்சயந்தரஸமவாயேனேவ ஹோதீதி தத³பா⁴வதோ தஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே விபாகங் தா³துங் அஸக்கொந்தங். அஹோஸிகம்மந்தி அஹோஸி ஏவ கம்மங், ந தஸ்ஸ விபாகோ அஹோஸி அத்தி² ப⁴விஸ்ஸதி சாதி ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் கம்மங்.

    Kammavibhattīti kammavibhāgo. Diṭṭhadhammo vuccati paccakkhabhūto paccuppanno attabhāvo, tattha veditabbaphalaṃ kammaṃ diṭṭhadhammavedanīyaṃ. Paccupannabhavato anantaraṃ veditabbaphalaṃ kammaṃ upapajjavedanīyaṃ. Aparapariyāyavedanīyanti diṭṭhadhammānantarabhavato aññasmiṃ attabhāvapariyāye attabhāvaparivatte veditabbaphalaṃ kammaṃ. Paṭipakkhehi anabhibhūtatāya paccayavisesena paṭiladdhavisesatāya ca balavabhāvappattā tādisassa pubbābhisaṅkhārassa vasena sātisayā hutvā pavattā paṭhamajavanacetanā tasmiṃyeva attabhāve phaladāyinī diṭṭhadhammavedanīyakammaṃ nāma. Sā hi vuttākārena balavatī javanasantāne guṇavisesayuttesu upakārānupakāravasappavattiyā āsevanālābhena appavipākatāya ca paṭhamajavanacetanā itaradvayaṃ viya pavattasantānuparamāpekkhaṃ okāsalābhāpekkhañca kammaṃ na hotīti idheva pupphamattaṃ viya pavattivipākamattaṃ phalaṃ deti. Tathā asakkontanti kammassa vipākadānaṃ nāma upadhippayogādipaccayantarasamavāyeneva hotīti tadabhāvato tasmiṃyeva attabhāve vipākaṃ dātuṃ asakkontaṃ. Ahosikammanti ahosi eva kammaṃ, na tassa vipāko ahosi atthi bhavissati cāti evaṃ veditabbaṃ kammaṃ.

    அத்த²ஸாதி⁴காதி தா³னாதி³பாணாதிபாதாதி³அத்த²ஸ்ஸ நிப்பா²தி³கா. கா பன ஸாதி ஆஹ ‘‘ஸத்தமஜவனசேதனா’’தி. ஸா ஹி ஸன்னிட்டா²பகசேதனா வுத்தனயேன படிலத்³த⁴விஸேஸா புரிமஜவனசேதனாஹி லத்³தா⁴ஸேவனா ச ஸமானா அனந்தரத்தபா⁴வே விபாகதா³யினீ உபபஜ்ஜவேத³னீயகம்மங் நாம. புரிமஉபமாயயேவாதி மிக³லுத்³த³கோபமாயயேவ.

    Atthasādhikāti dānādipāṇātipātādiatthassa nipphādikā. Kā pana sāti āha ‘‘sattamajavanacetanā’’ti. Sā hi sanniṭṭhāpakacetanā vuttanayena paṭiladdhavisesā purimajavanacetanāhi laddhāsevanā ca samānā anantarattabhāve vipākadāyinī upapajjavedanīyakammaṃ nāma. Purimaupamāyayevāti migaluddakopamāyayeva.

    ஸதி ஸங்ஸாரப்பவத்தியாதி இமினா அஸதி ஸங்ஸாரப்பவத்தியங் அஹோஸிகம்மபக்கே² திட்ட²தி விபச்சனோகாஸஸ்ஸ அபா⁴வதோதி தீ³பேதி. யங் க³ருகந்தி யங் அகுஸலங் மஹாஸாவஜ்ஜங், குஸலஞ்ச மஹானுபா⁴வங் கம்மங். குஸலங் வா ஹி ஹோது அகுஸலங் வா, யங் க³ருகங் மாதுகா⁴தாதி³கம்மங் வா மஹக்³க³தகம்மங் வா, ததே³வ பட²மங் விபச்சதி. தேனாஹ ‘‘குஸலாகுஸலேஸு பனா’’திஆதி³. யங் ப³ஹுலந்தி யங் ப³ஹுலங் அபி⁴ண்ஹஸோ கதங் ஸமாஸேவிதங். தேனாஹ ‘‘குஸலாகுஸலேஸு பன யங் ப³ஹுலங் ஹோதீ’’திஆதி³. யதா³ஸன்னங் நாம மரணகாலே அனுஸ்ஸரிதங் கம்மங், ஆஸன்னகாலே கதே பன வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘யங் பன குஸலாகுஸலேஸு ஆஸன்னமரணே’’திஆதி³. அனுஸ்ஸரிதுந்தி பரிப்³யத்தபா⁴வேன அனுஸ்ஸரிதுங்.

    Sati saṃsārappavattiyāti iminā asati saṃsārappavattiyaṃ ahosikammapakkhe tiṭṭhati vipaccanokāsassa abhāvatoti dīpeti. Yaṃ garukanti yaṃ akusalaṃ mahāsāvajjaṃ, kusalañca mahānubhāvaṃ kammaṃ. Kusalaṃ vā hi hotu akusalaṃ vā, yaṃ garukaṃ mātughātādikammaṃ vā mahaggatakammaṃ vā, tadeva paṭhamaṃ vipaccati. Tenāha ‘‘kusalākusalesu panā’’tiādi. Yaṃ bahulanti yaṃ bahulaṃ abhiṇhaso kataṃ samāsevitaṃ. Tenāha ‘‘kusalākusalesu pana yaṃ bahulaṃ hotī’’tiādi. Yadāsannaṃ nāma maraṇakāle anussaritaṃ kammaṃ, āsannakāle kate pana vattabbameva natthīti āha ‘‘yaṃ pana kusalākusalesu āsannamaraṇe’’tiādi. Anussaritunti paribyattabhāvena anussarituṃ.

    தேஸங் அபா⁴வேதி தேஸங் யங்க³ருகாதீ³னங் திண்ணங் கம்மானங் அபா⁴வே. யத்த² கத்த²சி விபாகங் தே³தீதி படிஸந்தி⁴ஜனகவஸேன விபாகங் தே³தி. படிஸந்தி⁴ஜனகவஸேன ஹி க³ருகாதி³கம்மசதுக்கங் வுத்தங். தத்த² க³ருகங் ஸப்³ப³பட²மங் விபச்சதி, க³ருகே அஸதி ப³ஹுலீகதங், தஸ்மிங் அஸதி யதா³ஸன்னங் , தஸ்மிங் அஸதி ‘‘கடத்தா வா பனா’’தி வுத்தங் புரிமஜாதீஸு கதகம்மங் விபச்சதி. ப³ஹுலாஸன்னபுப்³ப³கதேஸு ச ப³லாப³லங் ஜானிதப்³ப³ங். பாபதோ பாபந்தரங் கல்யாணஞ்ச, கல்யாணதோ கல்யாணந்தரங் பாபஞ்ச ப³ஹுலீகதங். ததோ மஹதோவ புப்³ப³கதாதி³ அப்பஞ்ச ப³ஹுலானுஸ்ஸரணேன விப்படிஸாராதி³ஜனநதோ, படிபக்க²ஸ்ஸ அபரிபுண்ணதாய ஆரத்³த⁴விபாகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கம்மஸேஸஸ்ஸ வா அபரபரியாயவேத³னீயஸ்ஸ அபரிக்கீ²ணதாய ஸந்ததியா பரிணாமவிஸேஸதோதி தேஹி தேஹி காரணேஹி ஆயூஹிதப²லங் பட²மங் விபச்சதி. மஹானாரத³கஸ்ஸபஜாதகே (ஜா॰ 2.22.1153 ஆத³யோ) விதே³ஹரஞ்ஞோ ஸேனாபதி அலாதோ, பீ³ஜகோ தா³ஸோ, ராஜகஞ்ஞா ருசா ச எத்த² நித³ஸ்ஸனங். ததா² ஹி வுத்தங் ப⁴க³வதா –

    Tesaṃ abhāveti tesaṃ yaṃgarukādīnaṃ tiṇṇaṃ kammānaṃ abhāve. Yattha katthaci vipākaṃ detīti paṭisandhijanakavasena vipākaṃ deti. Paṭisandhijanakavasena hi garukādikammacatukkaṃ vuttaṃ. Tattha garukaṃ sabbapaṭhamaṃ vipaccati, garuke asati bahulīkataṃ, tasmiṃ asati yadāsannaṃ , tasmiṃ asati ‘‘kaṭattā vā panā’’ti vuttaṃ purimajātīsu katakammaṃ vipaccati. Bahulāsannapubbakatesu ca balābalaṃ jānitabbaṃ. Pāpato pāpantaraṃ kalyāṇañca, kalyāṇato kalyāṇantaraṃ pāpañca bahulīkataṃ. Tato mahatova pubbakatādi appañca bahulānussaraṇena vippaṭisārādijananato, paṭipakkhassa aparipuṇṇatāya āraddhavipākassa kammassa kammasesassa vā aparapariyāyavedanīyassa aparikkhīṇatāya santatiyā pariṇāmavisesatoti tehi tehi kāraṇehi āyūhitaphalaṃ paṭhamaṃ vipaccati. Mahānāradakassapajātake (jā. 2.22.1153 ādayo) videharañño senāpati alāto, bījako dāso, rājakaññā rucā ca ettha nidassanaṃ. Tathā hi vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘தத்ரானந்த³, ய்வாயங் புக்³க³லோ இத⁴ பாணாதிபாதீ…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி². காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதி, புப்³பே³ வாஸ்ஸ தங் கதங் ஹோதி பாபகம்மங் து³க்க²வேத³னீயங், பச்சா² வாஸ்ஸ தங் கதங் ஹோதி பாபகம்மங் து³க்க²வேத³னீயங், மரணகாலே வாஸ்ஸ ஹோதி மிச்சா²தி³ட்டி² ஸமத்தா ஸமாதி³ன்னா, தேன ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதீ’’தி –

    ‘‘Tatrānanda, yvāyaṃ puggalo idha pāṇātipātī…pe… micchādiṭṭhi. Kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjati, pubbe vāssa taṃ kataṃ hoti pāpakammaṃ dukkhavedanīyaṃ, pacchā vāssa taṃ kataṃ hoti pāpakammaṃ dukkhavedanīyaṃ, maraṇakāle vāssa hoti micchādiṭṭhi samattā samādinnā, tena so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjatī’’ti –

    ஆதி³ . ஸப்³ப³ங் மஹாகம்மவிப⁴ங்க³ஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 3.303) வித்தா²ரேதப்³ப³ங். கிங் ப³ஹுனா. யங் தங் ததா²க³தஸ்ஸ மஹாகம்மவிப⁴ங்க³ஞாணங், தஸ்ஸேவாயங் விஸயோ, யதி³த³ங் தஸ்ஸ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ தேன தேன காரணேன புப்³பா³பரவிபாகதா ஸமத்தீ²யதி.

    Ādi . Sabbaṃ mahākammavibhaṅgasuttaṃ (ma. ni. 3.303) vitthāretabbaṃ. Kiṃ bahunā. Yaṃ taṃ tathāgatassa mahākammavibhaṅgañāṇaṃ, tassevāyaṃ visayo, yadidaṃ tassa tassa kammassa tena tena kāraṇena pubbāparavipākatā samatthīyati.

    இதா³னி ஜனகாதி³கம்மசதுக்கங் விப⁴ஜந்தோ ‘‘ஜனகங் நாமா’’திஆதி³மாஹ. பவத்திங் ந ஜனேதீதி பவத்திவிபாகங் ந ஜனேதி. பட²மனயே ஜனககம்மஸ்ஸ படிஸந்தி⁴விபாகமத்தஸ்ஸேவ வுத்தத்தா தஸ்ஸ பவத்திவிபாகதா³யகத்தம்பி அனுஜானந்தோ ‘‘அபரோ நயோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² படிஸந்தி⁴தா³னாதி³வஸேன விபாகஸந்தானஸ்ஸ நிப்³ப³த்தகங் ஜனகங். ஸுக²து³க்க²ஸந்தானஸ்ஸ நாமரூபப்பப³ந்த⁴ஸ்ஸ வா சிரதரங் பவத்திஹேதுபூ⁴தங் உபத்த²ம்ப⁴கங். தேனாஹ ‘‘ஸுக²து³க்க²ங் உபத்த²ம்பே⁴தி, அத்³தா⁴னங் பவத்தேதீ’’தி. உபபீளகங் ஸுக²து³க்க²ப்பப³ந்தே⁴ பவத்தமானே ஸணிகங் ஸணிகங் ஹாபேதி. தேனாஹ ‘‘ஸுக²து³க்க²ங் பீளேதி பா³தே⁴தி, அத்³தா⁴னங் பவத்திதுங் ந தே³தீ’’தி.

    Idāni janakādikammacatukkaṃ vibhajanto ‘‘janakaṃ nāmā’’tiādimāha. Pavattiṃ na janetīti pavattivipākaṃ na janeti. Paṭhamanaye janakakammassa paṭisandhivipākamattasseva vuttattā tassa pavattivipākadāyakattampi anujānanto ‘‘aparo nayo’’tiādimāha. Tattha paṭisandhidānādivasena vipākasantānassa nibbattakaṃ janakaṃ. Sukhadukkhasantānassa nāmarūpappabandhassa vā cirataraṃ pavattihetubhūtaṃ upatthambhakaṃ. Tenāha ‘‘sukhadukkhaṃ upatthambheti, addhānaṃ pavattetī’’ti. Upapīḷakaṃ sukhadukkhappabandhe pavattamāne saṇikaṃ saṇikaṃ hāpeti. Tenāha ‘‘sukhadukkhaṃ pīḷeti bādheti, addhānaṃ pavattituṃ na detī’’ti.

    வாதகாளகோ மஹல்லகோ சோரே கா⁴தேதுங் ந ஸக்கோதீதி ஸோ கிர மஹல்லககாலே ஏகப்பஹாரேன ஸீஸங் சி²ந்தி³துங் ந ஸக்கோதி, த்³வே தயோ வாரே பஹரந்தோ மனுஸ்ஸே கிலமேதி, தஸ்மா தே ஏவமாஹங்ஸு. அனுலோமிகங் க²ந்திங் படிலபி⁴த்வாதி ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ ஓரதோ அனுலோமிகங் க²ந்திங் லபி⁴த்வா . தருணவச்சா²ய கா³வியா மத்³தி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபிதோதி ஏகா கிர யக்கி²னீ தே⁴னுவேஸேன ஆக³ந்த்வா உரே பஹரித்வா மாரேஸி, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். நக³ரே ப⁴வோ நாக³ரியோ.

    Vātakāḷako mahallako core ghātetuṃ na sakkotīti so kira mahallakakāle ekappahārena sīsaṃ chindituṃ na sakkoti, dve tayo vāre paharanto manusse kilameti, tasmā te evamāhaṃsu. Anulomikaṃ khantiṃ paṭilabhitvāti sotāpattimaggassa orato anulomikaṃ khantiṃ labhitvā . Taruṇavacchāya gāviyā madditvā jīvitakkhayaṃ pāpitoti ekā kira yakkhinī dhenuvesena āgantvā ure paharitvā māresi, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Nagare bhavo nāgariyo.

    கா⁴தெத்வாதி உபச்சி²ந்தி³த்வா. கம்மஸ்ஸ உபச்சி²ந்த³னங் நாம தஸ்ஸ விபாகப்படிபா³ஹனமேவாதி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹித்வா’’தி. தஞ்ச அத்தனோ விபாகுப்பத்தியா ஓகாஸகரணந்தி வுத்தங் ‘‘அத்தனோ விபாகஸ்ஸ ஓகாஸங் கரோதீ’’தி. விபச்சனாய கதோகாஸங் கம்மங் விபக்கம்மேவ நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஏவங் பன கம்மேன கதே ஓகாஸே தங் விபாகங் உப்பன்னங் நாம வுச்சதீ’’தி. உபபீளகங் அஞ்ஞஸ்ஸ விபாகங் உபச்சி²ந்த³தி, ந ஸயங் அத்தனோ விபாகங் தே³தி. உபகா⁴தகங் பன து³ப்³ப³லகம்மங் உபச்சி²ந்தி³த்வா அத்தனோ விபாகங் உப்பாதே³தீதி அயமேதேஸங் விஸேஸோ. கிஞ்சி ப³ஹ்வாபா³த⁴தாதி³பச்சயூபஸன்னிபாதேன விபாகஸ்ஸ விபா³த⁴கங் உபபீளகங், ததா² விபாகஸ்ஸேவ உபச்சே²த³கங். உபகா⁴தககம்மங் பன உபகா⁴தெத்வா அத்தனோ விபாகஸ்ஸ ஓகாஸகரணேன விபச்சனே ஸதி ஜனகமேவ ஸியா. ஜனகாதி³பா⁴வோ நாம விபாகங் பதி இச்சி²தப்³போ³, ந கம்மங் பதீதி விபாகஸ்ஸேவ உபகா⁴தகதா யுத்தா விய தி³ஸ்ஸதி, வீமங்ஸிதப்³ப³ங்.

    Ghātetvāti upacchinditvā. Kammassa upacchindanaṃ nāma tassa vipākappaṭibāhanamevāti āha ‘‘tassa vipākaṃ paṭibāhitvā’’ti. Tañca attano vipākuppattiyā okāsakaraṇanti vuttaṃ ‘‘attano vipākassa okāsaṃ karotī’’ti. Vipaccanāya katokāsaṃ kammaṃ vipakkammeva nāma hotīti āha ‘‘evaṃ pana kammena kate okāse taṃ vipākaṃ uppannaṃ nāma vuccatī’’ti. Upapīḷakaṃ aññassa vipākaṃ upacchindati, na sayaṃ attano vipākaṃ deti. Upaghātakaṃ pana dubbalakammaṃ upacchinditvā attano vipākaṃ uppādetīti ayametesaṃ viseso. Kiñci bahvābādhatādipaccayūpasannipātena vipākassa vibādhakaṃ upapīḷakaṃ, tathā vipākasseva upacchedakaṃ. Upaghātakakammaṃ pana upaghātetvā attano vipākassa okāsakaraṇena vipaccane sati janakameva siyā. Janakādibhāvo nāma vipākaṃ pati icchitabbo, na kammaṃ patīti vipākasseva upaghātakatā yuttā viya dissati, vīmaṃsitabbaṃ.

    அபரோ நயோ – யஸ்மிங் கம்மே கதே படிஸந்தி⁴யங் பவத்தே ச விபாககடத்தாரூபானங் உப்பத்தி ஹோதி, தங் ஜனகங். யஸ்மிங் பன கதே அஞ்ஞேன ஜனிதஸ்ஸ இட்ட²ஸ்ஸ வா அனிட்ட²ஸ்ஸ வா ப²லஸ்ஸ விபா³த⁴கவிச்சே²த³கபச்சயானுப்பத்தியா உபப்³ரூஹனபச்சயுப்பத்தியா ஜனகஸாமத்தி²யானுரூபங் பரிஸுத்³தி⁴சிரதரப்பப³ந்தா⁴ ஹோதி, தங் உபத்த²ம்ப⁴கங். ஜனகேன நிப்³ப³த்திதங் குஸலப²லங் வா அகுஸலப²லங் வா யேன பச்சனீகபூ⁴தேன ரோக³தா⁴துவிஸமதாதி³னிமித்ததாய விபா³த⁴யதி, தங் உபபீளகங். யேன பன கம்முனா ஜனகஸாமத்தி²யவஸேன சிரதரப்பப³ந்தா⁴ரஹம்பி ஸமானங் ப²லங் விச்சே²த³கபச்சயுப்பத்தியா உபஹஞ்ஞதி விச்சி²ஜ்ஜதி, தங் உபகா⁴தகந்தி அயமெத்த² ஸாரோ.

    Aparo nayo – yasmiṃ kamme kate paṭisandhiyaṃ pavatte ca vipākakaṭattārūpānaṃ uppatti hoti, taṃ janakaṃ. Yasmiṃ pana kate aññena janitassa iṭṭhassa vā aniṭṭhassa vā phalassa vibādhakavicchedakapaccayānuppattiyā upabrūhanapaccayuppattiyā janakasāmatthiyānurūpaṃ parisuddhiciratarappabandhā hoti, taṃ upatthambhakaṃ. Janakena nibbattitaṃ kusalaphalaṃ vā akusalaphalaṃ vā yena paccanīkabhūtena rogadhātuvisamatādinimittatāya vibādhayati, taṃ upapīḷakaṃ. Yena pana kammunā janakasāmatthiyavasena ciratarappabandhārahampi samānaṃ phalaṃ vicchedakapaccayuppattiyā upahaññati vicchijjati, taṃ upaghātakanti ayamettha sāro.

    தத்த² கேசி து³தியஸ்ஸ குஸலபா⁴வங் இத்த²த்தமாக³தஸ்ஸ அப்பாபா³த⁴தீ³கா⁴யுகதாஸங்வத்தனவஸேன, பச்சி²மானங் த்³வின்னங் அகுஸலபா⁴வங் ப³ஹ்வாபா³த⁴அப்பாயுகதாஸங்வத்தனவஸேன வண்ணெந்தி. ததா² ச வுத்தங் மஜ்ஜி²மனிகாயே சூளகம்மவிப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனாயங் (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.290) –

    Tattha keci dutiyassa kusalabhāvaṃ itthattamāgatassa appābādhadīghāyukatāsaṃvattanavasena, pacchimānaṃ dvinnaṃ akusalabhāvaṃ bahvābādhaappāyukatāsaṃvattanavasena vaṇṇenti. Tathā ca vuttaṃ majjhimanikāye cūḷakammavibhaṅgasuttavaṇṇanāyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 3.290) –

    ‘‘சத்தாரி ஹி கம்மானி – உபபீளகங், உபச்சே²த³கங், ஜனகங், உபத்த²ம்ப⁴கந்தி. ப³லவகம்மேன ஹி நிப்³ப³த்தங் பவத்தே உபபீளகங் ஆக³ந்த்வா அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘ஸசாஹங் பட²மதரங் ஜானெய்யங், ந தே இத⁴ நிப்³ப³த்திதுங் த³தெ³ய்யங், சதூஸுயேவ தங் அபாயேஸு நிப்³ப³த்தாபெய்யங். ஹோது, த்வங் யத்த² கத்த²சி நிப்³ப³த்த, அஹங் உபபீளககம்மங் நாம தங் பீளெத்வா நிரோஜங் நியூஸங் கஸடங் கரிஸ்ஸாமீ’தி. ததோ பட்டா²ய தங் தாதி³ஸங் கரோதி. கிங் கரோதி? பரிஸ்ஸயங் உபனேதி, போ⁴கே³ வினாஸேதி.

    ‘‘Cattāri hi kammāni – upapīḷakaṃ, upacchedakaṃ, janakaṃ, upatthambhakanti. Balavakammena hi nibbattaṃ pavatte upapīḷakaṃ āgantvā atthato evaṃ vadati nāma ‘sacāhaṃ paṭhamataraṃ jāneyyaṃ, na te idha nibbattituṃ dadeyyaṃ, catūsuyeva taṃ apāyesu nibbattāpeyyaṃ. Hotu, tvaṃ yattha katthaci nibbatta, ahaṃ upapīḷakakammaṃ nāma taṃ pīḷetvā nirojaṃ niyūsaṃ kasaṭaṃ karissāmī’ti. Tato paṭṭhāya taṃ tādisaṃ karoti. Kiṃ karoti? Parissayaṃ upaneti, bhoge vināseti.

    ‘‘தத்த² தா³ரகஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் நிப்³ப³த்தகாலதோ பட்டா²ய மாது அஸ்ஸாதோ³ வா ஸுக²ங் வா ந ஹோதி, மாதாபிதூனங் பீளாவ உப்பஜ்ஜதி. ஏவங் பரிஸ்ஸயங் உபனேதி. தா³ரகஸ்ஸ பன மாதுகுச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தகாலதோ பட்டா²ய கே³ஹே போ⁴கா³ உத³கங் பத்வா லோணங் விய ராஜாதீ³னங் வஸேன நஸ்ஸந்தி, கும்ப⁴தோ³ஹனதே⁴னுயோ கீ²ரங் ந தெ³ந்தி, ஸூரதா கோ³ணா சண்டா³ ஹொந்தி, காணா ஹொந்தி, க²ஞ்ஜா ஹொந்தி, கோ³மண்ட³லே ரோகோ³ பததி, தா³ஸாத³யோ வசனங் ந கரொந்தி, வாபிதங் ஸஸ்ஸங் ந ஜாயதி, கே³ஹக³தங் கே³ஹே, அரஞ்ஞக³தங் அரஞ்ஞே நஸ்ஸதி, அனுபுப்³பே³ன கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தங் து³ல்லப⁴ங் ஹோதி, க³ப்³ப⁴பரிஹாரோ ந ஹோதி, விஜாதகாலே மாது த²ஞ்ஞங் சி²ஜ்ஜதி, தா³ரகோ பரிஹாரங் அலப⁴ந்தோ பீளிதோ நிரோஜோ நியூஸோ கஸடோ ஹோதி. இத³ங் உபபீளககம்மங் நாம.

    ‘‘Tattha dārakassa mātukucchiyaṃ nibbattakālato paṭṭhāya mātu assādo vā sukhaṃ vā na hoti, mātāpitūnaṃ pīḷāva uppajjati. Evaṃ parissayaṃ upaneti. Dārakassa pana mātukucchimhi nibbattakālato paṭṭhāya gehe bhogā udakaṃ patvā loṇaṃ viya rājādīnaṃ vasena nassanti, kumbhadohanadhenuyo khīraṃ na denti, sūratā goṇā caṇḍā honti, kāṇā honti, khañjā honti, gomaṇḍale rogo patati, dāsādayo vacanaṃ na karonti, vāpitaṃ sassaṃ na jāyati, gehagataṃ gehe, araññagataṃ araññe nassati, anupubbena ghāsacchādanamattaṃ dullabhaṃ hoti, gabbhaparihāro na hoti, vijātakāle mātu thaññaṃ chijjati, dārako parihāraṃ alabhanto pīḷito nirojo niyūso kasaṭo hoti. Idaṃ upapīḷakakammaṃ nāma.

    ‘‘தீ³கா⁴யுககம்மேன பன நிப்³ப³த்தஸ்ஸ உபச்சே²த³ககம்மங் ஆக³ந்த்வா ஆயுங் சி²ந்த³தி. யதா² ஹி புரிஸோ அட்டு²ஸப⁴க³மனங் கத்வா ஸரங் கி²பெய்ய, தமஞ்ஞோ த⁴னுதோ முத்தமத்தங் முக்³க³ரேன பஹரித்வா தத்தே²வ பாதெய்ய, ஏவங் தீ³கா⁴யுககம்மேன நிப்³ப³த்தஸ்ஸ உபச்சே²த³ககம்மங் ஆயுங் சி²ந்த³தி. கிங் கரோதி? சோரானங் அடவிங் பவேஸேதி, வாளமச்சோ²த³கங் ஓதாரேதி, அஞ்ஞதரங் வா பன ஸபரிஸ்ஸயடா²னங் உபனேதி. இத³ங் உபச்சே²த³ககம்மங் நாம. ‘உபகா⁴தக’ந்திபி ஏதஸ்ஸேவ நாமங். படிஸந்தி⁴னிப்³ப³த்தகங் பன கம்மங் ஜனககம்மங் நாம. அப்பபோ⁴க³குலாதீ³ஸு நிப்³ப³த்தஸ்ஸ போ⁴க³ஸம்பதா³தி³கரணேன உபத்த²ம்ப⁴ககம்மங் உபத்த²ம்ப⁴ககம்மங் நாம.

    ‘‘Dīghāyukakammena pana nibbattassa upacchedakakammaṃ āgantvā āyuṃ chindati. Yathā hi puriso aṭṭhusabhagamanaṃ katvā saraṃ khipeyya, tamañño dhanuto muttamattaṃ muggarena paharitvā tattheva pāteyya, evaṃ dīghāyukakammena nibbattassa upacchedakakammaṃ āyuṃ chindati. Kiṃ karoti? Corānaṃ aṭaviṃ paveseti, vāḷamacchodakaṃ otāreti, aññataraṃ vā pana saparissayaṭhānaṃ upaneti. Idaṃ upacchedakakammaṃ nāma. ‘Upaghātaka’ntipi etasseva nāmaṃ. Paṭisandhinibbattakaṃ pana kammaṃ janakakammaṃ nāma. Appabhogakulādīsu nibbattassa bhogasampadādikaraṇena upatthambhakakammaṃ upatthambhakakammaṃ nāma.

    ‘‘பரித்தகம்மேனபி நிப்³ப³த்தங் ஏதங் பவத்தே பாணாதிபாதாதி³விரதிகம்மங் ஆக³ந்த்வா அத்த²தோ ஏவங் வத³தி நாம ‘ஸசாஹங் பட²மதரங் ஜானெய்யங், ந தே இத⁴ நிப்³ப³த்திதுங் த³தெ³ய்யங், தே³வலோகேயேவ தங் நிப்³ப³த்தாபெய்யங், ஹோது, த்வங் யத்த² கத்த²சி நிப்³ப³த்த, அஹங் உபத்த²ம்ப⁴ககம்மங் நாம உபத்த²ம்ப⁴ங் தே கரிஸ்ஸாமீ’தி உபத்த²ம்ப⁴ங் கரோதி. கிங் கரோதி? பரிஸ்ஸயங் நாஸேதி, போ⁴கே³ உப்பாதே³தி.

    ‘‘Parittakammenapi nibbattaṃ etaṃ pavatte pāṇātipātādiviratikammaṃ āgantvā atthato evaṃ vadati nāma ‘sacāhaṃ paṭhamataraṃ jāneyyaṃ, na te idha nibbattituṃ dadeyyaṃ, devalokeyeva taṃ nibbattāpeyyaṃ, hotu, tvaṃ yattha katthaci nibbatta, ahaṃ upatthambhakakammaṃ nāma upatthambhaṃ te karissāmī’ti upatthambhaṃ karoti. Kiṃ karoti? Parissayaṃ nāseti, bhoge uppādeti.

    ‘‘தத்த² தா³ரகஸ்ஸ மாதுகுச்சி²யங் நிப்³ப³த்தகாலதோ பட்டா²ய மாதாபிதூனங் ஸுக²மேவ ஸாதமேவ ஹோதி. யேபி பகதியா மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸபரிஸ்ஸயா ஹொந்தி, தே ஸப்³பே³ அபக³ச்ச²ந்தி . ஏவங் பரிஸ்ஸயங் நாஸேதி. தா³ரகஸ்ஸ பன மாதுகுச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தகாலதோ பட்டா²ய கே³ஹே போ⁴கா³னங் பமாணங் ந ஹோதி, நிதி⁴கும்பி⁴யோ புரதோபி பச்ச²தோபி கே³ஹங் பரிவட்டமானா பவிஸந்தி. மாதாபிதரோ பரேஹி ட²பிதத⁴னஸ்ஸபி ஸம்முகீ²பா⁴வங் க³ச்ச²ந்தி, தே⁴னுயோ ப³ஹுகீ²ரா ஹொந்தி, கோ³ணா ஸுக²ஸீலா ஹொந்தி, வப்பட்டா²னே ஸஸ்ஸானி ஸம்பஜ்ஜந்தி, வட்³டி⁴யா வா ஸம்பயுத்தங், தாவகாலிகங் வா தி³ன்னங் த⁴னங் அசோதி³தா ஸயமேவ ஆஹரித்வா தெ³ந்தி, தா³ஸாத³யோ ஸுப்³ப³சா ஹொந்தி, கம்மந்தா ந பரிஹாயந்தி, தா³ரகோ க³ப்³ப⁴தோ பட்டா²ய பரிஹாரங் லப⁴தி, கோமாரிகவேஜ்ஜா ஸன்னிஹிதாவ ஹொந்தி. க³ஹபதிகுலே ஜாதோ ஸெட்டி²ட்டா²னங், அமச்சகுலாதீ³ஸு ஜாதோ ஸேனாபதிட்டா²னாதீ³னி லப⁴தி. ஏவங் போ⁴கே³ உப்பாதே³தி. ஸோ அபரிஸ்ஸயோ ஸபோ⁴கோ³ சிரங் ஜீவதி. இத³ங் உபத்த²ம்ப⁴ககம்மங் நாம. இமேஸு சதூஸு புரிமானி த்³வே அகுஸலானேவ, ஜனகங் குஸலம்பி அகுஸலம்பி, உபத்த²ம்ப⁴கங் குஸலமேவா’’தி.

    ‘‘Tattha dārakassa mātukucchiyaṃ nibbattakālato paṭṭhāya mātāpitūnaṃ sukhameva sātameva hoti. Yepi pakatiyā manussāmanussaparissayā honti, te sabbe apagacchanti . Evaṃ parissayaṃ nāseti. Dārakassa pana mātukucchimhi nibbattakālato paṭṭhāya gehe bhogānaṃ pamāṇaṃ na hoti, nidhikumbhiyo puratopi pacchatopi gehaṃ parivaṭṭamānā pavisanti. Mātāpitaro parehi ṭhapitadhanassapi sammukhībhāvaṃ gacchanti, dhenuyo bahukhīrā honti, goṇā sukhasīlā honti, vappaṭṭhāne sassāni sampajjanti, vaḍḍhiyā vā sampayuttaṃ, tāvakālikaṃ vā dinnaṃ dhanaṃ acoditā sayameva āharitvā denti, dāsādayo subbacā honti, kammantā na parihāyanti, dārako gabbhato paṭṭhāya parihāraṃ labhati, komārikavejjā sannihitāva honti. Gahapatikule jāto seṭṭhiṭṭhānaṃ, amaccakulādīsu jāto senāpatiṭṭhānādīni labhati. Evaṃ bhoge uppādeti. So aparissayo sabhogo ciraṃ jīvati. Idaṃ upatthambhakakammaṃ nāma. Imesu catūsu purimāni dve akusalāneva, janakaṃ kusalampi akusalampi, upatthambhakaṃ kusalamevā’’ti.

    எத்த² விபா³தூ⁴பகா⁴தா நாம குஸலவிபாகம்ஹி ந யுத்தாதி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘த்³வே அகுஸலானேவா’’தி வுத்தங். தே³வத³த்தாதீ³னங் பன நாகா³தீ³னங் இதோ அனுப்பதி³ன்னயாபனகபேதானஞ்ச நரகாதீ³ஸு அகுஸலவிபாகூபத்த²ம்ப⁴னூபபீளனூபகா⁴தகானி ஸந்தீதி சதுன்னம்பி குஸலாகுஸலபா⁴வோ ந விருஜ்ஜ²தி. ஏவஞ்ச கத்வா யா ப³ஹூஸு ஆனந்தரியேஸு கதேஸு ஏகேன க³ஹிதப்படிஸந்தி⁴கஸ்ஸ இதரேஸங் தஸ்ஸ அனுப³லப்பதா³யிதா வுத்தா, ஸாபி ஸமத்தி²தா ஹோதி.

    Ettha vibādhūpaghātā nāma kusalavipākamhi na yuttāti adhippāyena ‘‘dve akusalānevā’’ti vuttaṃ. Devadattādīnaṃ pana nāgādīnaṃ ito anuppadinnayāpanakapetānañca narakādīsu akusalavipākūpatthambhanūpapīḷanūpaghātakāni santīti catunnampi kusalākusalabhāvo na virujjhati. Evañca katvā yā bahūsu ānantariyesu katesu ekena gahitappaṭisandhikassa itaresaṃ tassa anubalappadāyitā vuttā, sāpi samatthitā hoti.

    ஸுத்தந்தபரியாயேன ஏகாத³ஸ கம்மானி விப⁴ஜித்வா இதா³னி அபி⁴த⁴ம்மபரியாபன்னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத்தே²கச்சானி பாபகானி கம்மஸமாதா³னானீ’’திஆதி³னா விப⁴ங்க³பாளிங் (விப⁴॰ 810) த³ஸ்ஸேதி. தத்த² க³திஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹானீதி க³திஸம்பத்தியா படிபா³ஹிதானி நிவாரிதானி படிஸேதி⁴தானி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்த² ச க³திஸம்பத்தீதி ஸம்பன்னக³தி தே³வலோகோ ச மனுஸ்ஸலோகோ ச. க³திவிபத்தீதி விபன்னக³தி சத்தாரோ அபாயா. உபதி⁴ஸம்பத்தீதி அத்தபா⁴வஸமித்³தி⁴. உபதி⁴விபத்தீதி ஹீனஅத்தபா⁴வதா. காலஸம்பத்தீதி ஸுராஜஸுமனுஸ்ஸகாலஸங்கா²தோ ஸம்பன்னகாலோ. காலவிபத்தீதி து³ராஜது³ம்மனுஸ்ஸகாலஸங்கா²தோ விபன்னகாலோ. பயோக³ஸம்பத்தீதி ஸம்மாபயோகோ³. பயோக³விபத்தீதி மிச்சா²பயோகோ³.

    Suttantapariyāyena ekādasa kammāni vibhajitvā idāni abhidhammapariyāpannaṃ dassento ‘‘atthekaccāni pāpakāni kammasamādānānī’’tiādinā vibhaṅgapāḷiṃ (vibha. 810) dasseti. Tattha gatisampattipaṭibāḷhānīti gatisampattiyā paṭibāhitāni nivāritāni paṭisedhitāni. Sesapadesupi eseva nayo. Tattha ca gatisampattīti sampannagati devaloko ca manussaloko ca. Gativipattīti vipannagati cattāro apāyā. Upadhisampattīti attabhāvasamiddhi. Upadhivipattīti hīnaattabhāvatā. Kālasampattīti surājasumanussakālasaṅkhāto sampannakālo. Kālavipattīti durājadummanussakālasaṅkhāto vipannakālo. Payogasampattīti sammāpayogo. Payogavipattīti micchāpayogo.

    இதா³னி யதா²வுத்தபாளியா அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்தா²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அனிட்டா²ரம்மணானுப⁴வனாரஹே கம்மே விஜ்ஜமானேயேவாதி இமினா அனிட்டா²ரம்மணானுப⁴வனநிம்மித்தகஸ்ஸ பாபகம்மஸ்ஸ ஸப்³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தங் கம்மந்தி தங் பாபகங் கம்மங். ஏகச்சஸ்ஸ ஹி அனிட்டா²ரம்மணானுப⁴வனநிமித்தங் ப³ஹுபாபகம்மங் விஜ்ஜமானம்பி க³திவிபத்தியங் டி²தஸ்ஸேவ விபச்சதி. யதி³ பன ஸோ ஏகேன கல்யாணகம்மேன க³திஸம்பத்தியங் தே³வேஸு வா மனுஸ்ஸேஸு வா நிப்³ப³த்தெய்ய, தாதி³ஸே டா²னே அகுஸலஸ்ஸ வாரோ நத்தி², ஏகந்தங் குஸலஸ்ஸேவாதி தங் கம்மங் க³திஸம்பத்திபடிபா³ள்ஹங் ந விபச்சதி. பதிபா³ஹிதங் ஹுத்வாதி பா³தி⁴தங் ஹுத்வா. அத்தபா⁴வஸமித்³தி⁴யந்தி ஸரீரஸம்பத்தியங். கிலிட்ட²கம்மஸ்ஸாதி ஹத்தி²மெண்ட³அஸ்ஸப³ந்த⁴ககோ³பாலகாதி³கம்மஸ்ஸ. பலாயிதப்³ப³யுத்தகாலேதி ஹத்தி²ஆதி³பச்சத்தி²கஸமாக³மகாலே. லஞ்ஜங் தே³தீதி ஏவங் மே பா³த⁴தங் பரேஸங் வஸே ந ஹோதீதி தே³தி. சோரிகயுத்தகாலேதி பக்க²ப³லாதீ³னங் லப்³ப⁴மானகாலே. அந்தரகப்பேதி பரியோஸானப்பத்தே அந்தரகப்பே.

    Idāni yathāvuttapāḷiyā atthaṃ dassento ‘‘tatthā’’tiādimāha. Tattha aniṭṭhārammaṇānubhavanārahe kamme vijjamāneyevāti iminā aniṭṭhārammaṇānubhavananimmittakassa pāpakammassa sabbhāvaṃ dasseti. Taṃ kammanti taṃ pāpakaṃ kammaṃ. Ekaccassa hi aniṭṭhārammaṇānubhavananimittaṃ bahupāpakammaṃ vijjamānampi gativipattiyaṃ ṭhitasseva vipaccati. Yadi pana so ekena kalyāṇakammena gatisampattiyaṃ devesu vā manussesu vā nibbatteyya, tādise ṭhāne akusalassa vāro natthi, ekantaṃ kusalassevāti taṃ kammaṃ gatisampattipaṭibāḷhaṃ na vipaccati. Patibāhitaṃ hutvāti bādhitaṃ hutvā. Attabhāvasamiddhiyanti sarīrasampattiyaṃ. Kiliṭṭhakammassāti hatthimeṇḍaassabandhakagopālakādikammassa. Palāyitabbayuttakāleti hatthiādipaccatthikasamāgamakāle. Lañjaṃ detīti evaṃ me bādhataṃ paresaṃ vase na hotīti deti. Corikayuttakāleti pakkhabalādīnaṃ labbhamānakāle. Antarakappeti pariyosānappatte antarakappe.

    அபி⁴த⁴ம்மனயேன ஸோளஸ கம்மானி விப⁴ஜித்வா படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பரியாயேன (படி॰ ம॰ 1.234-235) த்³வாத³ஸ கம்மானி விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபரானிபீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அதீதப⁴வேஸு கதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அதீதப⁴வேஸுயேவ விபக்கவிபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் அஹோஸி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் கம்மங் அதீதே ஆயூஹித’’ந்திஆதி³. விபாகவாரந்தி விபச்சனாவஸரங் விபாகவாரங். ‘‘விபாகவாரங் லப⁴தீ’’தி இமினா வுத்தமேவத்த²ங் ‘‘படிஸந்தி⁴ங் ஜனேஸீ’’திஆதி³னா விபா⁴வேதி. தத்த² படிஸந்தி⁴ங் ஜனேஸீதி இமினா ச படிஸந்தி⁴தா³யகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பவத்திவிபாகதா³யிதாபி வுத்தா ஹோதி. பவத்திவிபாகஸ்ஸேவ பன தா³யகங் ரூபஜனகஸீஸேன வத³தி. தஸ்ஸேவ அதீதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஸ்ஸ உபபஜ்ஜவேத³னீயஸ்ஸ ச பச்சயவேகல்லேன அதீதப⁴வேஸுயேவ அவிபக்கவிபாகஞ்ச, அதீதேயேவ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஉபபஜ்ஜவேத³னீயஅபரபரியாயவேத³னீயஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அவிபக்கவிபாகஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் நாஹோஸி கம்மவிபாகோ’’திபி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் பன விபாகவாரங் ந லபீ⁴’’திஆதி³.

    Abhidhammanayena soḷasa kammāni vibhajitvā paṭisambhidāmaggapariyāyena (paṭi. ma. 1.234-235) dvādasa kammāni vibhajitvā dassetuṃ ‘‘aparānipī’’tiādimāha. Tattha atītabhavesu katassa kammassa atītabhavesuyeva vipakkavipākaṃ gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ ahosi kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘yaṃ kammaṃ atīte āyūhita’’ntiādi. Vipākavāranti vipaccanāvasaraṃ vipākavāraṃ. ‘‘Vipākavāraṃ labhatī’’ti iminā vuttamevatthaṃ ‘‘paṭisandhiṃ janesī’’tiādinā vibhāveti. Tattha paṭisandhiṃ janesīti iminā ca paṭisandhidāyakassa kammassa pavattivipākadāyitāpi vuttā hoti. Pavattivipākasseva pana dāyakaṃ rūpajanakasīsena vadati. Tasseva atītassa kammassa diṭṭhadhammavedanīyassa upapajjavedanīyassa ca paccayavekallena atītabhavesuyeva avipakkavipākañca, atīteyeva parinibbutassa diṭṭhadhammavedanīyaupapajjavedanīyaaparapariyāyavedanīyassa kammassa avipakkavipākañca gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ nāhosi kammavipāko’’tipi vuttanti āha ‘‘yaṃ pana vipākavāraṃ na labhī’’tiādi.

    அதீதஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அவிபக்கவிபாகஸ்ஸ பச்சுப்பன்னப⁴வே பச்சயஸம்பத்தியா விபச்சமானங் விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் அத்தி² கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் பன அதீதே ஆயூஹித’’ந்திஆதி³மாஹ. அதீதஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அதிக்கந்தவிபாககாலஸ்ஸ ச பச்சுப்பன்னப⁴வே பரினிப்³பா³யந்தஸ்ஸ ச அவிபச்சமானவிபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் நத்தி² கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘அலத்³த⁴விபாகவார’’ந்திஆதி³. அதீதஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாரஹஸ்ஸ அவிபக்கவிபாகஸ்ஸ அனாக³தப⁴வே பச்சயஸம்பத்தியா விபச்சிதப்³ப³ங் விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யங் பன அதீதே ஆயூஹித’’ந்திஆதி³மாஹ. அதீதஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ அதிக்கந்தவிபாககாலஸ்ஸ ச அனாக³தப⁴வே பரினிப்³பா³யிதப்³ப³ஸ்ஸ அவிபச்சிதப்³ப³விபாகஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘அஹோஸி கம்மங் ந ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் அனாக³தே விபாகவாரங் ந லபி⁴ஸ்ஸதீ’’திஆதி³. ஏவங் தாவ அதீதகம்மங் அதீதபச்சுப்பன்னானாக³தவிபாகாவிபாகவஸேன ச²தா⁴ த³ஸ்ஸிதங்.

    Atītasseva kammassa avipakkavipākassa paccuppannabhave paccayasampattiyā vipaccamānaṃ vipākaṃ gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ atthi kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘yaṃ pana atīte āyūhita’’ntiādimāha. Atītasseva kammassa atikkantavipākakālassa ca paccuppannabhave parinibbāyantassa ca avipaccamānavipākaṃ gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ natthi kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘aladdhavipākavāra’’ntiādi. Atītasseva kammassa vipākārahassa avipakkavipākassa anāgatabhave paccayasampattiyā vipaccitabbaṃ vipākaṃ gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ bhavissati kammavipāko’’ti vuttanti dassento ‘‘yaṃ pana atīte āyūhita’’ntiādimāha. Atītasseva kammassa atikkantavipākakālassa ca anāgatabhave parinibbāyitabbassa avipaccitabbavipākañca gahetvā ‘‘ahosi kammaṃ na bhavissati kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘yaṃ anāgate vipākavāraṃ na labhissatī’’tiādi. Evaṃ tāva atītakammaṃ atītapaccuppannānāgatavipākāvipākavasena chadhā dassitaṃ.

    இதா³னி பச்சுப்பன்னப⁴வே கதஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயஸ்ஸ இதே⁴வ விபச்சமானங் விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அத்தி² கம்மங் அத்தி² கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யங் பன ஏதரஹி ஆயூஹித’’ந்திஆதி³மாஹ. யங் பன ஏதரஹி விபாகவாரங் ந லப⁴தீதிஆதி³னா தஸ்ஸேவ பச்சுப்பன்னஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பச்சயவேகல்லேன இத⁴ அவிபச்சமானஞ்ச தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே பரினிப்³பா³யந்தஸ்ஸ இத⁴ அவிபச்சமானஞ்ச விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அத்தி² கம்மங் நத்தி² கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. பச்சுப்பன்னஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ உபபஜ்ஜவேத³னீயஸ்ஸ அபரபரியாயவேத³னீயஸ்ஸ ச அனாக³தப⁴வே விபச்சிதப்³ப³விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அத்தி² கம்மங் ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் பன ஏதரஹி ஆயூஹிதங் அனாக³தே விபாகவாரங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’திஆதி³. பச்சுப்பன்னஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ உபபஜ்ஜவேத³னீயஸ்ஸ பச்சயவேகல்லேன அனாக³தப⁴வே அவிபச்சிதப்³ப³ஞ்ச அனாக³தப⁴வே பரினிப்³பா³யிதப்³ப³ஸ்ஸ அபரபரியாயவேத³னீயஸ்ஸ அவிபச்சிதப்³ப³ஞ்ச விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘அத்தி² கம்மங் ந ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் பன விபாகவாரங் ந லபி⁴ஸ்ஸதீ’’திஆதி³.

    Idāni paccuppannabhave katassa diṭṭhadhammavedanīyassa idheva vipaccamānaṃ vipākaṃ gahetvā ‘‘atthi kammaṃ atthi kammavipāko’’ti vuttanti dassento ‘‘yaṃ pana etarahi āyūhita’’ntiādimāha. Yaṃ pana etarahi vipākavāraṃ na labhatītiādinā tasseva paccuppannassa kammassa paccayavekallena idha avipaccamānañca diṭṭheva dhamme parinibbāyantassa idha avipaccamānañca vipākaṃ gahetvā ‘‘atthi kammaṃ natthi kammavipāko’’ti vuttanti dasseti. Paccuppannasseva kammassa upapajjavedanīyassa aparapariyāyavedanīyassa ca anāgatabhave vipaccitabbavipākaṃ gahetvā ‘‘atthi kammaṃ bhavissati kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘yaṃ pana etarahi āyūhitaṃ anāgate vipākavāraṃ labhissatī’’tiādi. Paccuppannasseva kammassa upapajjavedanīyassa paccayavekallena anāgatabhave avipaccitabbañca anāgatabhave parinibbāyitabbassa aparapariyāyavedanīyassa avipaccitabbañca vipākaṃ gahetvā ‘‘atthi kammaṃ na bhavissati kammavipāko’’ti vuttanti āha ‘‘yaṃ pana vipākavāraṃ na labhissatī’’tiādi.

    ஏவஞ்ச பச்சுப்பன்னகம்மங் பச்சுப்பன்னானாக³தவிபாகாவிபாகவஸேன சதுதா⁴ த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அனாக³தப⁴வே கதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அனாக³தே விபச்சிதப்³ப³விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி கம்மங் ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யங் பனானாக³தே ஆயூஹிஸ்ஸதீ’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸேவ அனாக³தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பச்சயவேகல்லேன அவிபச்சிதப்³ப³ஞ்ச அனாக³தப⁴வே பரினிப்³பா³யிதப்³ப³ஸ்ஸ அவிபச்சிதப்³ப³ஞ்ச விபாகங் க³ஹெத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி கம்மங் ந ப⁴விஸ்ஸதி கம்மவிபாகோ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யங் பன விபாகவாரங் ந லபி⁴ஸ்ஸதீ’’திஆதி³ . ஏவங் அனாக³தகம்மங் அனாக³தவிபாகாவிபாகவஸேன த்³விதா⁴ த³ஸ்ஸிதங். ஏவந்திஆதி³னா யதா²வுத்தத்³வாத³ஸகம்மானி நிக³மேதி.
