Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    8. நித்³தா³விமானவத்து²

    8. Niddāvimānavatthu

    246.

    246.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    247.

    247.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    249.

    249.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    250.

    250.

    ‘‘நித்³தா³தி 1 மமங் அஞ்ஞங்ஸு, ராஜக³ஹஸ்மிங் உபாஸிகா;

    ‘‘Niddāti 2 mamaṃ aññaṃsu, rājagahasmiṃ upāsikā;

    ஸத்³தா⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னா, ஸங்விபா⁴க³ரதா ஸதா³.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    251.

    251.

    ‘‘அச்சா²த³னஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச, ஸேனாஸனங் பதீ³பியங்;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    252.

    252.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    253.

    253.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    254.

    254.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    255.

    255.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    256.

    256.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    நித்³தா³விமானங் 3 அட்ட²மங்.

    Niddāvimānaṃ 4 aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸத்³தா⁴தி (ஸீ॰)
    2. saddhāti (sī.)
    3. ஸத்³தா⁴விமானங் (ஸீ॰)
    4. saddhāvimānaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 8-9. நித்³தா³-ஸுனித்³தா³விமானவண்ணனா • 8-9. Niddā-suniddāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact