Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi

    3. நித்³தே³ஸவாரோ

    3. Niddesavāro

    4. தத்த² ஸங்கே²பதோ நெத்தி கித்திதா.

    4. Tattha saṅkhepato netti kittitā.

    ஹாரஸங்கே²போ

    Hārasaṅkhepo

    1.

    1.

    அஸ்ஸாதா³தீ³னவதா , நிஸ்ஸரணம்பி ச ப²லங் உபாயோ ச;

    Assādādīnavatā , nissaraṇampi ca phalaṃ upāyo ca;

    ஆணத்தீ ச ப⁴க³வதோ, யோகீ³னங் தே³ஸனாஹாரோ.

    Āṇattī ca bhagavato, yogīnaṃ desanāhāro.

    2.

    2.

    யங் புச்சி²தஞ்ச விஸ்ஸஜ்ஜிதஞ்ச, ஸுத்தஸ்ஸ யா ச அனுகீ³தி;

    Yaṃ pucchitañca vissajjitañca, suttassa yā ca anugīti;

    ஸுத்தஸ்ஸ யோ பவிசயோ, ஹாரோ விசயோதி நித்³தி³ட்டோ².

    Suttassa yo pavicayo, hāro vicayoti niddiṭṭho.

    3.

    3.

    ஸப்³பே³ஸங் ஹாரானங், யா பூ⁴மீ யோ ச கோ³சரோ தேஸங்;

    Sabbesaṃ hārānaṃ, yā bhūmī yo ca gocaro tesaṃ;

    யுத்தாயுத்தபரிக்கா², ஹாரோ யுத்தீதி நித்³தி³ட்டோ².

    Yuttāyuttaparikkhā, hāro yuttīti niddiṭṭho.

    4.

    4.

    த⁴ம்மங் தே³ஸேதி ஜினோ, தஸ்ஸ ச த⁴ம்மஸ்ஸ யங் பத³ட்டா²னங்;

    Dhammaṃ deseti jino, tassa ca dhammassa yaṃ padaṭṭhānaṃ;

    இதி யாவ ஸப்³ப³த⁴ம்மா, ஏஸோ ஹாரோ பத³ட்டா²னோ.

    Iti yāva sabbadhammā, eso hāro padaṭṭhāno.

    5.

    5.

    வுத்தம்ஹி ஏகத⁴ம்மே, யே த⁴ம்மா ஏகலக்க²ணா கேசி;

    Vuttamhi ekadhamme, ye dhammā ekalakkhaṇā keci;

    வுத்தா ப⁴வந்தி ஸப்³பே³, ஸோ ஹாரோ லக்க²ணோ நாம.

    Vuttā bhavanti sabbe, so hāro lakkhaṇo nāma.

    6.

    6.

    நேருத்தமதி⁴ப்பாயோ, ப்³யஞ்ஜனமத² தே³ஸனானிதா³னஞ்ச;

    Neruttamadhippāyo, byañjanamatha desanānidānañca;

    புப்³பா³பரானுஸந்தீ⁴, ஏஸோ ஹாரோ சதுப்³யூஹோ.

    Pubbāparānusandhī, eso hāro catubyūho.

    7.

    7.

    ஏகம்ஹி பத³ட்டா²னே, பரியேஸதி ஸேஸகங் பத³ட்டா²னங்;

    Ekamhi padaṭṭhāne, pariyesati sesakaṃ padaṭṭhānaṃ;

    ஆவட்டதி படிபக்கே², ஆவட்டோ நாம ஸோ ஹாரோ.

    Āvaṭṭati paṭipakkhe, āvaṭṭo nāma so hāro.

    8.

    8.

    த⁴ம்மஞ்ச பத³ட்டா²னங், பூ⁴மிஞ்ச விப⁴ஜ்ஜதே அயங் ஹாரோ;

    Dhammañca padaṭṭhānaṃ, bhūmiñca vibhajjate ayaṃ hāro;

    ஸாதா⁴ரணே அஸாதா⁴ரணே ச நெய்யோ விப⁴த்தீதி.

    Sādhāraṇe asādhāraṇe ca neyyo vibhattīti.

    9.

    9.

    குஸலாகுஸலே த⁴ம்மே, நித்³தி³ட்டே² பா⁴விதே பஹீனே ச;

    Kusalākusale dhamme, niddiṭṭhe bhāvite pahīne ca;

    பரிவத்ததி படிபக்கே², ஹாரோ பரிவத்தனோ நாம.

    Parivattati paṭipakkhe, hāro parivattano nāma.

    10.

    10.

    வேவசனானி ப³ஹூனி து, ஸுத்தே வுத்தானி ஏகத⁴ம்மஸ்ஸ;

    Vevacanāni bahūni tu, sutte vuttāni ekadhammassa;

    யோ ஜானாதி ஸுத்தவிதூ³, வேவசனோ நாம ஸோ ஹாரோ.

    Yo jānāti suttavidū, vevacano nāma so hāro.

    11.

    11.

    ஏகங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங், பஞ்ஞத்தீஹி விவிதா⁴ஹி தே³ஸேதி;

    Ekaṃ bhagavā dhammaṃ, paññattīhi vividhāhi deseti;

    ஸோ ஆகாரோ ஞெய்யோ, பஞ்ஞத்தீ நாம ஹாரோதி.

    So ākāro ñeyyo, paññattī nāma hāroti.

    12.

    12.

    யோ ச படிச்சுப்பாதோ³, இந்த்³ரியக²ந்தா⁴ ச தா⁴து ஆயதனா;

    Yo ca paṭiccuppādo, indriyakhandhā ca dhātu āyatanā;

    ஏதேஹி ஓதரதி யோ, ஓதரணோ நாம ஸோ ஹாரோ.

    Etehi otarati yo, otaraṇo nāma so hāro.

    13.

    13.

    விஸ்ஸஜ்ஜிதம்ஹி பஞ்ஹே, கா³தா²யங் புச்சி²தாயமாரப்³ப⁴;

    Vissajjitamhi pañhe, gāthāyaṃ pucchitāyamārabbha;

    ஸுத்³தா⁴ஸுத்³த⁴பரிக்கா², ஹாரோ ஸோ ஸோத⁴னோ நாம.

    Suddhāsuddhaparikkhā, hāro so sodhano nāma.

    14.

    14.

    ஏகத்ததாய த⁴ம்மா, யேபி ச வேமத்ததாய நித்³தி³ட்டா²;

    Ekattatāya dhammā, yepi ca vemattatāya niddiṭṭhā;

    தேன விகப்பயிதப்³பா³, ஏஸோ ஹாரோ அதி⁴ட்டா²னோ.

    Tena vikappayitabbā, eso hāro adhiṭṭhāno.

    15.

    15.

    யே த⁴ம்மா யங் த⁴ம்மங், ஜனயந்திப்பச்சயா பரம்பரதோ;

    Ye dhammā yaṃ dhammaṃ, janayantippaccayā paramparato;

    ஹேதுமவகட்³ட⁴யித்வா, ஏஸோ ஹாரோ பரிக்கா²ரோ.

    Hetumavakaḍḍhayitvā, eso hāro parikkhāro.

    16.

    16.

    யே த⁴ம்மா யங் மூலா, யே சேகத்தா² பகாஸிதா முனினா;

    Ye dhammā yaṃ mūlā, ye cekatthā pakāsitā muninā;

    தே ஸமரோபயிதப்³பா³, ஏஸ ஸமாரோபனோ ஹாரோ.

    Te samaropayitabbā, esa samāropano hāro.

    நயஸங்கே²போ

    Nayasaṅkhepo

    17.

    17.

    தண்ஹஞ்ச அவிஜ்ஜம்பி ச, ஸமதே²ன விபஸ்ஸனா யோ நேதி;

    Taṇhañca avijjampi ca, samathena vipassanā yo neti;

    ஸச்சேஹி யோஜயித்வா, அயங் நயோ நந்தி³யாவட்டோ.

    Saccehi yojayitvā, ayaṃ nayo nandiyāvaṭṭo.

    18.

    18.

    யோ அகுஸலே ஸமூலேஹி, நேதி குஸலே ச குஸலமூலேஹி;

    Yo akusale samūlehi, neti kusale ca kusalamūlehi;

    பூ⁴தங் தத²ங் அவிதத²ங், திபுக்க²லங் தங் நயங் ஆஹு.

    Bhūtaṃ tathaṃ avitathaṃ, tipukkhalaṃ taṃ nayaṃ āhu.

    19.

    19.

    யோ நேதி விபல்லாஸேஹி, கிலேஸே இந்த்³ரியேஹி ஸத்³த⁴ம்மே;

    Yo neti vipallāsehi, kilese indriyehi saddhamme;

    ஏதங் நயங் நயவிதூ³, ஸீஹவிக்கீளிதங் ஆஹு.

    Etaṃ nayaṃ nayavidū, sīhavikkīḷitaṃ āhu.

    20.

    20.

    வெய்யாகரணேஸு ஹி யே, குஸலாகுஸலா தஹிங் தஹிங் வுத்தா;

    Veyyākaraṇesu hi ye, kusalākusalā tahiṃ tahiṃ vuttā;

    மனஸா வோலோகயதே, தங் கு² தி³ஸாலோசனங் ஆஹு.

    Manasā volokayate, taṃ khu disālocanaṃ āhu.

    21.

    21.

    ஓலோகெத்வா தி³ஸலோசனேன, உக்கி²பிய யங் ஸமானேதி;

    Oloketvā disalocanena, ukkhipiya yaṃ samāneti;

    ஸப்³பே³ குஸலாகுஸலே, அயங் நயோ அங்குஸோ நாம.

    Sabbe kusalākusale, ayaṃ nayo aṅkuso nāma.

    22.

    22.

    ஸோளஸ ஹாரா பட²மங், தி³ஸலோசனதோ 1 தி³ஸா விலோகெத்வா;

    Soḷasa hārā paṭhamaṃ, disalocanato 2 disā viloketvā;

    ஸங்கி²பிய அங்குஸேன ஹி, நயேஹி தீஹி நித்³தி³ஸே ஸுத்தங்.

    Saṅkhipiya aṅkusena hi, nayehi tīhi niddise suttaṃ.

    த்³வாத³ஸபத³

    Dvādasapada

    23.

    23.

    அக்க²ரங் பத³ங் ப்³யஞ்ஜனங், நிருத்தி ததே²வ நித்³தே³ஸோ;

    Akkharaṃ padaṃ byañjanaṃ, nirutti tatheva niddeso;

    ஆகாரச²ட்ட²வசனங், எத்தாவ ப்³யஞ்ஜனங் ஸப்³ப³ங்.

    Ākārachaṭṭhavacanaṃ, ettāva byañjanaṃ sabbaṃ.

    24.

    24.

    ஸங்காஸனா பகாஸனா, விவரணா விப⁴ஜனுத்தானீகம்மபஞ்ஞத்தி;

    Saṅkāsanā pakāsanā, vivaraṇā vibhajanuttānīkammapaññatti;

    ஏதேஹி ச²ஹி பதே³ஹி, அத்தோ² கம்மஞ்ச நித்³தி³ட்ட²ங்.

    Etehi chahi padehi, attho kammañca niddiṭṭhaṃ.

    25.

    25.

    தீணி ச நயா அனூனா, அத்த²ஸ்ஸ ச ச²ப்பதா³னி க³ணிதானி;

    Tīṇi ca nayā anūnā, atthassa ca chappadāni gaṇitāni;

    நவஹி பதே³ஹி ப⁴க³வதோ, வசனஸ்ஸத்தோ² ஸமாயுத்தோ.

    Navahi padehi bhagavato, vacanassattho samāyutto.

    26.

    26.

    அத்த²ஸ்ஸ நவப்பதா³னி, ப்³யஞ்ஜனபரியெட்டி²யா சதுப்³பீ³ஸ;

    Atthassa navappadāni, byañjanapariyeṭṭhiyā catubbīsa;

    உப⁴யங் ஸங்கலயித்வா 3, தெத்திங்ஸா எத்திகா நெத்தீதி.

    Ubhayaṃ saṅkalayitvā 4, tettiṃsā ettikā nettīti.

    நித்³தே³ஸவாரோ.

    Niddesavāro.







    Footnotes:
    1. தி³ஸலோசனேன (க॰)
    2. disalocanena (ka.)
    3. ஸங்கே²பயதோ (க॰)
    4. saṅkhepayato (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா • 3. Niddesavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 3. நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா • 3. Niddesavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 3. நித்³தே³ஸவாரஅத்த²விபா⁴வனா • 3. Niddesavāraatthavibhāvanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact