Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
2. நித்³தே³ஸோ
2. Niddeso
210. கதமோ ஸுஞ்ஞதோ விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘‘ஸுஞ்ஞமித³ங் அத்தேன வா அத்தனியேன வா’’தி. ஸோ தத்த² அபி⁴னிவேஸங் ந கரோதீதி – ஸுஞ்ஞதோ விமொக்கோ². அயங் ஸுஞ்ஞதோ விமொக்கோ².
210. Katamo suññato vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha abhinivesaṃ na karotīti – suññato vimokkho. Ayaṃ suññato vimokkho.
கதமோ அனிமித்தோ விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘‘ஸுஞ்ஞமித³ங் அத்தேன வா அத்தனியேன வா’’தி. ஸோ தத்த² நிமித்தங் ந கரோதீதி – அனிமித்தோ விமொக்கோ². அயங் அனிமித்தோ விமொக்கோ².
Katamo animitto vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha nimittaṃ na karotīti – animitto vimokkho. Ayaṃ animitto vimokkho.
கதமோ அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘‘ஸுஞ்ஞமித³ங் அத்தேன வா அத்தனியேன வா’’தி. ஸோ தத்த² பணிதி⁴ங் ந கரோதீதி – அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ². அயங் அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ².
Katamo appaṇihito vimokkho? Idha bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’’ti. So tattha paṇidhiṃ na karotīti – appaṇihito vimokkho. Ayaṃ appaṇihito vimokkho.
கதமோ அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ஜா²னானி – அயங் அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னோ விமொக்கோ². கதமோ ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னோ விமொக்கோ²? சதஸ்ஸோ அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னோ விமொக்கோ². கதமோ து³ப⁴தோ வுட்டா²னோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ அரியமக்³கா³ – அயங் து³ப⁴தோ வுட்டா²னோ விமொக்கோ².
Katamo ajjhattavuṭṭhāno vimokkho? Cattāri jhānāni – ayaṃ ajjhattavuṭṭhāno vimokkho. Katamo bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho? Catasso arūpasamāpattiyo – ayaṃ bahiddhāvuṭṭhāno vimokkho. Katamo dubhato vuṭṭhāno vimokkho? Cattāro ariyamaggā – ayaṃ dubhato vuṭṭhāno vimokkho.
கதமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா²? பட²மங் ஜா²னங் நீவரணேஹி வுட்டா²தி. து³தியங் ஜா²னங் விதக்கவிசாரேஹி வுட்டா²தி. ததியங் ஜா²னங் பீதியா வுட்டா²தி. சதுத்த²ங் ஜா²னங் ஸுக²து³க்கே²ஹி வுட்டா²தி. இமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame ajjhattavuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Paṭhamaṃ jhānaṃ nīvaraṇehi vuṭṭhāti. Dutiyaṃ jhānaṃ vitakkavicārehi vuṭṭhāti. Tatiyaṃ jhānaṃ pītiyā vuṭṭhāti. Catutthaṃ jhānaṃ sukhadukkhehi vuṭṭhāti. Ime ajjhattavuṭṭhānā cattāro vimokkhā.
கதமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா²? ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தி ரூபஸஞ்ஞாய படிக⁴ஸஞ்ஞாய நானத்தஸஞ்ஞாய வுட்டா²தி. விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தி ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய வுட்டா²தி. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய வுட்டா²தி. நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞாய வுட்டா²தி. இமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame bahiddhāvuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpatti rūpasaññāya paṭighasaññāya nānattasaññāya vuṭṭhāti. Viññāṇañcāyatanasamāpatti ākāsānañcāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Ākiñcaññāyatanasamāpatti viññāṇañcāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti ākiñcaññāyatanasaññāya vuṭṭhāti. Ime bahiddhāvuṭṭhānā cattāro vimokkhā.
கதமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா²? ஸோதாபத்திமக்³கோ³ ஸக்காயதி³ட்டி²விசிகிச்சா²ஸீலப்³ப³தபராமாஸா தி³ட்டா²னுஸயா விசிகிச்சா²னுஸயா வுட்டா²தி, தத³னுவத்தககிலேஸேஹி ச க²ந்தே⁴ஹி ச வுட்டா²தி, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஹி வுட்டா²தி. ஸகதா³கா³மிமக்³கோ³ ஓளாரிகா காமராக³ஸஞ்ஞோஜனா படிக⁴ஸஞ்ஞோஜனா ஓளாரிகா காமராகா³னுஸயா படிகா⁴னுஸயா வுட்டா²தி, தத³னுவத்தககிலேஸேஹி ச க²ந்தே⁴ஹி ச வுட்டா²தி, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஹி வுட்டா²தி . அனாகா³மிமக்³கோ³ அனுஸஹக³தா காமராக³ஸஞ்ஞோஜனா படிக⁴ஸஞ்ஞோஜனா அனுஸஹக³தா காமராகா³னுஸயா படிகா⁴னுஸயா வுட்டா²தி, தத³னுவத்தககிலேஸேஹி ச க²ந்தே⁴ஹி ச வுட்டா²தி, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஹி வுட்டா²தி. அரஹத்தமக்³கோ³ ரூபராகா³ அரூபராகா³ மானா உத்³த⁴ச்சா அவிஜ்ஜாய மானானுஸயா ப⁴வராகா³னுஸயா அவிஜ்ஜானுஸயா வுட்டா²தி, தத³னுவத்தககிலேஸேஹி ச க²ந்தே⁴ஹி ச வுட்டா²தி, ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஹி வுட்டா²தி. இமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னா சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame dubhato vuṭṭhānā cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggo sakkāyadiṭṭhivicikicchāsīlabbataparāmāsā diṭṭhānusayā vicikicchānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Sakadāgāmimaggo oḷārikā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā oḷārikā kāmarāgānusayā paṭighānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti . Anāgāmimaggo anusahagatā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā anusahagatā kāmarāgānusayā paṭighānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Arahattamaggo rūparāgā arūparāgā mānā uddhaccā avijjāya mānānusayā bhavarāgānusayā avijjānusayā vuṭṭhāti, tadanuvattakakilesehi ca khandhehi ca vuṭṭhāti, bahiddhā ca sabbanimittehi vuṭṭhāti. Ime dubhato vuṭṭhānā cattāro vimokkhā.
211. கதமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா²? பட²மங் ஜா²னங் படிலாப⁴த்தா²ய விதக்கோ ச விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச, து³தியங் ஜா²னங் படிலாப⁴த்தா²ய…பே॰… ததியங் ஜா²னங் படிலாப⁴த்தா²ய…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங் படிலாப⁴த்தா²ய விதக்கோ ச விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச – இமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா².
211. Katame ajjhattavuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Paṭhamaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca, dutiyaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya…pe… tatiyaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya…pe… catutthaṃ jhānaṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca – ime ajjhattavuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.
கதமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா²? ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்திங் படிலாப⁴த்தா²ய விதக்கோ ச விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச, விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்திங்…பே॰… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்திங் …பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்திங் படிலாப⁴த்தா²ய விதக்கோ ச விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச – இமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame bahiddhāvuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca, viññāṇañcāyatanasamāpattiṃ…pe… ākiñcaññāyatanasamāpattiṃ …pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiṃ paṭilābhatthāya vitakko ca vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca – ime bahiddhāvuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.
கதமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா²? ஸோதாபத்திமக்³க³ங் படிலாப⁴த்தா²ய அனிச்சானுபஸ்ஸனா, து³க்கா²னுபஸ்ஸனா, அனத்தானுபஸ்ஸனா. ஸகதா³கா³மிமக்³க³ங் படிலாப⁴த்தா²ய…பே॰… அனாகா³மிமக்³க³ங் படிலாப⁴த்தா²ய…பே॰… அரஹத்தமக்³க³ங் படிலாப⁴த்தா²ய அனிச்சானுபஸ்ஸனா, து³க்கா²னுபஸ்ஸனா, அனத்தானுபஸ்ஸனா – இமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னானங் அனுலோமா சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame dubhato vuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggaṃ paṭilābhatthāya aniccānupassanā,dukkhānupassanā,anattānupassanā. Sakadāgāmimaggaṃ paṭilābhatthāya…pe… anāgāmimaggaṃ paṭilābhatthāya…pe… arahattamaggaṃ paṭilābhatthāya aniccānupassanā,dukkhānupassanā,anattānupassanā – ime dubhato vuṭṭhānānaṃ anulomā cattāro vimokkhā.
கதமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா²? பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா, து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ…பே॰… ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ…பே॰… சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா – இமே அஜ்ஜ²த்தவுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame ajjhattavuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Paṭhamassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā, dutiyassa jhānassa…pe… tatiyassa jhānassa…pe… catutthassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā – ime ajjhattavuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.
கதமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா²? ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தியா படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா, விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தியா…பே॰… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா…பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா – இமே ப³ஹித்³தா⁴வுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame bahiddhāvuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Ākāsānañcāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā, viññāṇañcāyatanasamāpattiyā…pe… ākiñcaññāyatanasamāpattiyā…pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā – ime bahiddhāvuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.
கதமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா²? ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லங், ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ ஸகதா³கா³மிப²லங் , அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ அனாகா³மிப²லங், அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ அரஹத்தப²லங் – இமே து³ப⁴தோ வுட்டா²னபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ சத்தாரோ விமொக்கா².
Katame dubhato vuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā? Sotāpattimaggassa sotāpattiphalaṃ, sakadāgāmimaggassa sakadāgāmiphalaṃ , anāgāmimaggassa anāgāmiphalaṃ, arahattamaggassa arahattaphalaṃ – ime dubhato vuṭṭhānapaṭippassaddhī cattāro vimokkhā.
212. கத²ங் ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதீதி – விமொக்கோ²? இதே⁴கச்சோ அஜ்ஜ²த்தங் பச்சத்தங் நீலனிமித்தங் மனஸிகரோதி, நீலஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ஸூபதா⁴ரிதங் 1 உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ நீலனிமித்தே சித்தங் உபஸங்ஹரதி, நீலஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச உப⁴யமித³ங் ரூப’’ந்தி, ரூபஸஞ்ஞீ ஹோதி. இதே⁴கச்சோ அஜ்ஜ²த்தங் பச்சத்தங் பீதனிமித்தங்…பே॰… லோஹிதனிமித்தங்…பே॰… ஓதா³தனிமித்தங் மனஸிகரோதி, ஓதா³தஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ ஓதா³தனிமித்தே சித்தங் உபஸங்ஹரதி, ஓதா³தஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச உப⁴யமித³ங் ரூப’’ந்தி, ரூபஸஞ்ஞீ ஹோதி. ஏவங் ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதீதி – விமொக்கோ².
212. Kathaṃ rūpī rūpāni passatīti – vimokkho? Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ nīlanimittaṃ manasikaroti, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ 2 upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā bahiddhā nīlanimitte cittaṃ upasaṃharati, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattañca bahiddhā ca ubhayamidaṃ rūpa’’nti, rūpasaññī hoti. Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ pītanimittaṃ…pe… lohitanimittaṃ…pe… odātanimittaṃ manasikaroti, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā bahiddhā odātanimitte cittaṃ upasaṃharati, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattañca bahiddhā ca ubhayamidaṃ rūpa’’nti, rūpasaññī hoti. Evaṃ rūpī rūpāni passatīti – vimokkho.
கத²ங் அஜ்ஜ²த்தங் அரூபஸஞ்ஞீ ப³ஹித்³தா⁴ ரூபானி பஸ்ஸதீதி – விமொக்கோ²? இதே⁴கச்சோ அஜ்ஜ²த்தங் பச்சத்தங் நீலனிமித்தங் ந மனஸிகரோதி, நீலஸஞ்ஞங் ந படிலப⁴தி; ப³ஹித்³தா⁴ நீலனிமித்தே சித்தங் உபஸங்ஹரதி, நீலஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் அரூபங், ப³ஹித்³தா⁴ ரூபமித³’’ந்தி, ரூபஸஞ்ஞீ ஹோதி. இதே⁴கச்சோ அஜ்ஜ²த்தங் பச்சத்தங் பீதனிமித்தங்…பே॰… லோஹிதனிமித்தங்…பே॰… ஓதா³தனிமித்தங் ந மனஸிகரோதி, ஓதா³தஸஞ்ஞங் ந படிலப⁴தி; ப³ஹித்³தா⁴ ஓதா³தனிமித்தே சித்தங் உபஸங்ஹரதி, ஓதா³தஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கரோதி, ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரேதி, ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பேதி. ஸோ தங் நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் கத்வா ஸூபதா⁴ரிதங் உபதா⁴ரெத்வா ஸ்வாவத்தி²தங் அவத்தா²பெத்வா ஆஸேவதி பா⁴வேதி ப³ஹுலீகரோதி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி – ‘‘அஜ்ஜ²த்தங் அரூபங் ப³ஹித்³தா⁴ ரூபமித³’’ந்தி, ரூபஸஞ்ஞீ ஹோதி. ஏவங் அஜ்ஜ²த்தங் அரூபஸஞ்ஞீ ப³ஹித்³தா⁴ ரூபானி பஸ்ஸதீதி – விமொக்கோ².
Kathaṃ ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passatīti – vimokkho? Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ nīlanimittaṃ na manasikaroti, nīlasaññaṃ na paṭilabhati; bahiddhā nīlanimitte cittaṃ upasaṃharati, nīlasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattaṃ arūpaṃ, bahiddhā rūpamida’’nti, rūpasaññī hoti. Idhekacco ajjhattaṃ paccattaṃ pītanimittaṃ…pe… lohitanimittaṃ…pe… odātanimittaṃ na manasikaroti, odātasaññaṃ na paṭilabhati; bahiddhā odātanimitte cittaṃ upasaṃharati, odātasaññaṃ paṭilabhati. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ karoti, sūpadhāritaṃ upadhāreti, svāvatthitaṃ avatthāpeti. So taṃ nimittaṃ suggahitaṃ katvā sūpadhāritaṃ upadhāretvā svāvatthitaṃ avatthāpetvā āsevati bhāveti bahulīkaroti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘ajjhattaṃ arūpaṃ bahiddhā rūpamida’’nti, rūpasaññī hoti. Evaṃ ajjhattaṃ arūpasaññī bahiddhā rūpāni passatīti – vimokkho.
கத²ங் ‘‘ஸுப⁴’’ந்தேவ அதி⁴முத்தோ ஹோதீதி – விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா ஏகங் தி³ஸங் ப²ரித்வா விஹரதி, ததா² து³தியங், ததா² ததியங், ததா² சதுத்த²ங். இதி உத்³த⁴மதோ⁴ திரியங் ஸப்³ப³தி⁴ ஸப்³ப³த்ததாய ஸப்³பா³வந்தங் லோகங் மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா விபுலேன மஹக்³க³தேன அப்பமாணேன அவேரேன அப்³யாபஜ்ஜேன 3 ப²ரித்வா விஹரதி. மெத்தாய பா⁴விதத்தா ஸத்தா அப்படிகூலா ஹொந்தி. கருணாஸஹக³தேன சேதஸா…பே॰… கருணாய பா⁴விதத்தா ஸத்தா அப்படிகூலா ஹொந்தி. முதி³தாஸஹக³தேன சேதஸா…பே॰… முதி³தாய பா⁴விதத்தா ஸத்தா அப்படிகூலா ஹொந்தி. உபெக்கா²ஸஹக³தேன சேதஸா ஏகங் தி³ஸங் ப²ரித்வா விஹரதி…பே॰… உபெக்கா²ய பா⁴விதத்தா ஸத்தா அப்படிகூலா ஹொந்தி. ஏவங் ‘‘ஸுப⁴ங்’’ தேவ அதி⁴முத்தோ ஹோதீதி – விமொக்கோ².
Kathaṃ ‘‘subha’’nteva adhimutto hotīti – vimokkho? Idha bhikkhu mettāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati, tathā dutiyaṃ, tathā tatiyaṃ, tathā catutthaṃ. Iti uddhamadho tiriyaṃ sabbadhi sabbattatāya sabbāvantaṃ lokaṃ mettāsahagatena cetasā vipulena mahaggatena appamāṇena averena abyāpajjena 4 pharitvā viharati. Mettāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Karuṇāsahagatena cetasā…pe… karuṇāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Muditāsahagatena cetasā…pe… muditāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Upekkhāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati…pe… upekkhāya bhāvitattā sattā appaṭikūlā honti. Evaṃ ‘‘subhaṃ’’ teva adhimutto hotīti – vimokkho.
213. கதமோ ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ரூபஸஞ்ஞானங் ஸமதிக்கமா படிக⁴ஸஞ்ஞானங் அத்த²ங்க³மா நானத்தஸஞ்ஞானங் அமனஸிகாரா ‘‘அனந்தோ ஆகாஸோ’’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – அயங் ஆகாஸானஞ்சாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ².
213. Katamo ākāsānañcāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘‘ananto ākāso’’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ ākāsānañcāyatanasamāpatti vimokkho.
கதமோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – அயங் விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ².
Katamo viññāṇañcāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘anantaṃ viññāṇa’’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ viññāṇañcāyatanasamāpatti vimokkho.
கதமோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ‘‘நத்தி² கிஞ்சீ’’தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – அயங் ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ² .
Katamo ākiñcaññāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘‘natthi kiñcī’’ti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ ākiñcaññāyatanasamāpatti vimokkho .
கதமோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – அயங் நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி விமொக்கோ².
Katamo nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso ākiñcaññāyatanaṃ samatikkamma nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharati – ayaṃ nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti vimokkho.
கதமோ ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி விமொக்கோ²? இத⁴ பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமதிக்கம்ம ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – அயங் ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி விமொக்கோ².
Katamo saññāvedayitanirodhasamāpatti vimokkho? Idha bhikkhu sabbaso nevasaññānāsaññāyatanaṃ samatikkamma saññāvedayitanirodhaṃ upasampajja viharati – ayaṃ saññāvedayitanirodhasamāpatti vimokkho.
கதமோ ஸமயவிமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் ஸமயவிமொக்கோ².
Katamo samayavimokkho? Cattāri ca jhānāni catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ samayavimokkho.
கதமோ அஸமயவிமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் அஸமயவிமொக்கோ².
Katamo asamayavimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ asamayavimokkho.
கதமோ ஸாமயிகோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் ஸாமயிகோ விமொக்கோ².
Katamo sāmayiko vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ sāmayiko vimokkho.
கதமோ அஸாமயிகோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் அஸாமயிகோ விமொக்கோ².
Katamo asāmayiko vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ asāmayiko vimokkho.
கதமோ குப்போ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் குப்போ விமொக்கோ².
Katamo kuppo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ kuppo vimokkho.
கதமோ அகுப்போ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் அகுப்போ விமொக்கோ².
Katamo akuppo vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ akuppo vimokkho.
கதமோ லோகியோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் லோகியோ விமொக்கோ².
Katamo lokiyo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ lokiyo vimokkho.
கதமோ லோகுத்தரோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் லோகுத்தரோ விமொக்கோ².
Katamo lokuttaro vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ lokuttaro vimokkho.
கதமோ ஸாஸவோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் ஸாஸவோ விமொக்கோ².
Katamo sāsavo vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ sāsavo vimokkho.
கதமோ அனாஸவோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் அனாஸவோ விமொக்கோ².
Katamo anāsavo vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ anāsavo vimokkho.
கதமோ ஸாமிஸோ விமொக்கோ²? ரூபப்படிஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ² – அயங் ஸாமிஸோ விமொக்கோ².
Katamo sāmiso vimokkho? Rūpappaṭisaññutto vimokkho – ayaṃ sāmiso vimokkho.
கதமோ நிராமிஸோ விமொக்கோ²? அரூபப்படிஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ² – அயங் நிராமிஸோ விமொக்கோ².
Katamo nirāmiso vimokkho? Arūpappaṭisaññutto vimokkho – ayaṃ nirāmiso vimokkho.
கதமோ நிராமிஸா நிராமிஸதரோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் நிராமிஸானிராமிஸதரோ விமொக்கோ².
Katamo nirāmisā nirāmisataro vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ nirāmisānirāmisataro vimokkho.
கதமோ பணிஹிதோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் பணிஹிதோ விமொக்கோ². கதமோ அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் அப்பணிஹிதோ விமொக்கோ².
Katamo paṇihito vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ paṇihito vimokkho. Katamo appaṇihito vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ appaṇihito vimokkho.
கதமோ பணிஹிதப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ விமொக்கோ²? பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா …பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா படிலாபோ⁴ வா விபாகோ வா – அயங் பணிஹிதப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ விமொக்கோ².
Katamo paṇihitappaṭippassaddhi vimokkho? Paṭhamassa jhānassa paṭilābho vā vipāko vā …pe… nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā paṭilābho vā vipāko vā – ayaṃ paṇihitappaṭippassaddhi vimokkho.
கதமோ ஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் ஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ².
Katamo saññutto vimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ saññutto vimokkho.
கதமோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் விஸஞ்ஞுத்தோ விமொக்கோ².
Katamo visaññutto vimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ visaññutto vimokkho.
கதமோ ஏகத்தவிமொக்கோ²? சத்தாரோ ச அரியமக்³கா³, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி, நிப்³பா³னஞ்ச – அயங் ஏகத்தவிமொக்கோ².
Katamo ekattavimokkho? Cattāro ca ariyamaggā, cattāri ca sāmaññaphalāni, nibbānañca – ayaṃ ekattavimokkho.
கதமோ நானத்தவிமொக்கோ²? சத்தாரி ச ஜா²னானி, சதஸ்ஸோ ச அரூபஸமாபத்தியோ – அயங் நானத்தவிமொக்கோ².
Katamo nānattavimokkho? Cattāri ca jhānāni, catasso ca arūpasamāpattiyo – ayaṃ nānattavimokkho.
214. கதமோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ²? ஸியா ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² ஹோதி, வத்து²வஸேன பரியாயேன. கத²ஞ்ச ஸியா? அனிச்சானுபஸ்ஸனாஞாங் நிச்சதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² . து³க்கா²னுபஸ்ஸனாஞாங் ஸுக²தோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². அனத்தானுபஸ்ஸனாஞாணங் அத்ததோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனாஞாணங் நந்தி³யா ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². விராகா³னுபஸ்ஸனாஞாணங் ராக³தோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனாஞாணங் ஸமுத³யதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனாஞாணங் ஆதா³னதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². அனிமித்தானுபஸ்ஸனாஞாணங் நிமித்ததோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². அப்பணிஹிதானுபஸ்ஸனாஞாணங் பணிதி⁴யா ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனாஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன.
214. Katamo saññāvimokkho? Siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti, vatthuvasena pariyāyena. Kathañca siyā? Aniccānupassanāñāṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho . Dukkhānupassanāñāṃ sukhato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Anattānupassanāñāṇaṃ attato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Nibbidānupassanāñāṇaṃ nandiyā saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Virāgānupassanāñāṇaṃ rāgato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Nirodhānupassanāñāṇaṃ samudayato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Paṭinissaggānupassanāñāṇaṃ ādānato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Animittānupassanāñāṇaṃ nimittato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Appaṇihitānupassanāñāṇaṃ paṇidhiyā saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Evaṃ siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.
ரூபே அனிச்சானுபஸ்ஸனாஞாணங் நிச்சதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ²…பே॰… ரூபே ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனாஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன.
Rūpe aniccānupassanāñāṇaṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho…pe… rūpe suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho. Evaṃ siyā eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.
வேத³னாய…பே॰… ஸஞ்ஞாய… ஸங்கா²ரேஸு… விஞ்ஞாணே… சக்கு²ஸ்மிங்…பே॰… ஜராமரணே அனிச்சானுபஸ்ஸனாஞாணங் நிச்சதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ²…பே॰… ஜராமரணே ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனாஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸஞ்ஞாய முச்சதீதி – ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² . ஏவங் ஸியா, ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸஞ்ஞாவிமொக்கா² ஏகோ ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன – அயங் ஸஞ்ஞாவிமொக்கோ².
Vedanāya…pe… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe… cakkhusmiṃ…pe… jarāmaraṇe aniccānupassanāñāṇaṃ niccato saññāya muccatīti – saññāvimokkho…pe… jarāmaraṇe suññatānupassanāñāṇaṃ abhinivesato saññāya muccatīti – saññāvimokkho . Evaṃ siyā, eko saññāvimokkho dasa saññāvimokkhā honti, dasa saññāvimokkhā eko saññāvimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena – ayaṃ saññāvimokkho.
215. கதமோ ஞாணவிமொக்கோ²? ஸியா ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன ஸியாதி . கத²ஞ்ச ஸியா? அனிச்சானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் நிச்சதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². து³க்கா²னுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் ஸுக²தோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². அனத்தானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் அத்ததோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் நந்தி³யா ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². விராகா³னுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் ராக³தோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் ஸமுத³யதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் ஆதா³னதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². அனிமித்தானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் நிமித்ததோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². அப்பணிஹிதானுபஸ்ஸனா தா²பூ⁴தங் ஞாணங் பணிதி⁴யா ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன.
215. Katamo ñāṇavimokkho? Siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena siyāti . Kathañca siyā? Aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Dukkhānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ sukhato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Anattānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ attato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Nibbidānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ nandiyā sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Virāgānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ rāgato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Nirodhānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ samudayato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Paṭinissaggānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ ādānato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Animittānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ nimittato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Appaṇihitānupassanā thābhūtaṃ ñāṇaṃ paṇidhiyā sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.
ரூபே அனிச்சானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் நிச்சதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ²…பே॰… ரூபே ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன.
Rūpe aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho…pe… rūpe suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena.
வேத³னாய …பே॰… ஸஞ்ஞாய… ஸங்கா²ரேஸு… விஞ்ஞாணே… சக்கு²ஸ்மிங்…பே॰… ஜராமரணே அனிச்சானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் நிச்சதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ²…பே॰… ஜராமரணே ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனா யதா²பூ⁴தங் ஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸம்மோஹா அஞ்ஞாணா முச்சதீதி – ஞாணவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஞாணவிமொக்கா² ஏகோ ஞாணவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன – அயங் ஞாணவிமொக்கோ².
Vedanāya …pe… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe… cakkhusmiṃ…pe… jarāmaraṇe aniccānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ niccato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho…pe… jarāmaraṇe suññatānupassanā yathābhūtaṃ ñāṇaṃ abhinivesato sammohā aññāṇā muccatīti – ñāṇavimokkho. Evaṃ siyā eko ñāṇavimokkho dasa ñāṇavimokkhā honti, dasa ñāṇavimokkhā eko ñāṇavimokkho hoti vatthuvasena pariyāyena – ayaṃ ñāṇavimokkho.
216. கதமோ ஸீதிஸியாவிமொக்கோ²? ஸியா ஏகோ ஸீதிஸியாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸீதிஸியாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸீதிஸியாவிமொக்கா² ஏகோ ஸீதிஸியாவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன ஸியாதி. கத²ஞ்ச ஸியா? அனிச்சானுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் நிச்சதோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². து³க்கா²னுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் ஸுக²தோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². அனத்தானுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் அத்ததோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². நிப்³பி³தா³னுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் நந்தி³யா ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². விராகா³னுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் ராக³தோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ² . நிரோதா⁴னுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் ஸமுத³யதோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் ஆதா³னதோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². அனிமித்தானுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் நிமித்ததோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². அப்பணிஹிதானுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் பணிதி⁴யா ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². ஸுஞ்ஞதானுபஸ்ஸனா அனுத்தரங் ஸீதிபா⁴வங் ஞாணங் அபி⁴னிவேஸதோ ஸந்தாபபரிளாஹத³ரதா² முச்சதீதி – ஸீதிஸியாவிமொக்கோ². ஏவங் ஸியா ஏகோ ஸீதிஸியாவிமொக்கோ² த³ஸ ஸீதிஸியாவிமொக்கா² ஹொந்தி, த³ஸ ஸீதிஸியாவிமொக்கா² ஏகோ ஸீதிஸியாவிமொக்கோ² ஹோதி வத்து²வஸேன பரியாயேன.