Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³கபாட²பாளி • Khuddakapāṭhapāḷi

    8. நிதி⁴கண்ட³ஸுத்தங்

    8. Nidhikaṇḍasuttaṃ

    1.

    1.

    நிதி⁴ங் நிதே⁴தி புரிஸோ, க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே;

    Nidhiṃ nidheti puriso, gambhīre odakantike;

    அத்தே² கிச்சே ஸமுப்பன்னே, அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Atthe kicce samuppanne, atthāya me bhavissati.

    2.

    2.

    ராஜதோ வா து³ருத்தஸ்ஸ, சோரதோ பீளிதஸ்ஸ வா;

    Rājato vā duruttassa, corato pīḷitassa vā;

    இணஸ்ஸ வா பமொக்கா²ய, து³ப்³பி⁴க்கே² ஆபதா³ஸு வா;

    Iṇassa vā pamokkhāya, dubbhikkhe āpadāsu vā;

    ஏதத³த்தா²ய லோகஸ்மிங், நிதி⁴ நாம நிதீ⁴யதி.

    Etadatthāya lokasmiṃ, nidhi nāma nidhīyati.

    3.

    3.

    தாவஸ்ஸுனிஹிதோ 1 ஸந்தோ, க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே;

    Tāvassunihito 2 santo, gambhīre odakantike;

    ந ஸப்³போ³ ஸப்³ப³தா³ ஏவ, தஸ்ஸ தங் உபகப்பதி.

    Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappati.

    4.

    4.

    நிதி⁴ வா டா²னா சவதி, ஸஞ்ஞா வாஸ்ஸ விமுய்ஹதி;

    Nidhi vā ṭhānā cavati, saññā vāssa vimuyhati;

    நாகா³ வா அபனாமெந்தி, யக்கா² வாபி ஹரந்தி நங்.

    Nāgā vā apanāmenti, yakkhā vāpi haranti naṃ.

    5.

    5.

    அப்பியா வாபி தா³யாதா³, உத்³த⁴ரந்தி அபஸ்ஸதோ;

    Appiyā vāpi dāyādā, uddharanti apassato;

    யதா³ புஞ்ஞக்க²யோ ஹோதி, ஸப்³ப³மேதங் வினஸ்ஸதி.

    Yadā puññakkhayo hoti, sabbametaṃ vinassati.

    6.

    6.

    யஸ்ஸ தா³னேன ஸீலேன, ஸங்யமேன த³மேன ச;

    Yassa dānena sīlena, saṃyamena damena ca;

    நிதீ⁴ ஸுனிஹிதோ ஹோதி, இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா.

    Nidhī sunihito hoti, itthiyā purisassa vā.

    7.

    7.

    சேதியம்ஹி ச ஸங்கே⁴ வா, புக்³க³லே அதிதீ²ஸு வா;

    Cetiyamhi ca saṅghe vā, puggale atithīsu vā;

    மாதரி பிதரி சாபி 3, அதோ² ஜெட்ட²ம்ஹி பா⁴தரி.

    Mātari pitari cāpi 4, atho jeṭṭhamhi bhātari.

    8.

    8.

    ஏஸோ நிதி⁴ ஸுனிஹிதோ, அஜெய்யோ அனுகா³மிகோ;

    Eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko;

    பஹாய க³மனீயேஸு, ஏதங் ஆதா³ய க³ச்ச²தி.

    Pahāya gamanīyesu, etaṃ ādāya gacchati.

    9.

    9.

    அஸாதா⁴ரணமஞ்ஞேஸங், அசோராஹரணோ நிதி⁴;

    Asādhāraṇamaññesaṃ, acorāharaṇo nidhi;

    கயிராத² தீ⁴ரோ புஞ்ஞானி, யோ நிதி⁴ அனுகா³மிகோ.

    Kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko.

    10.

    10.

    ஏஸ தே³வமனுஸ்ஸானங், ஸப்³ப³காமத³தோ³ நிதி⁴;

    Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhi;

    யங் யதே³வாபி⁴பத்தெ²ந்தி, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Yaṃ yadevābhipatthenti, sabbametena labbhati.

    11.

    11.

    ஸுவண்ணதா ஸுஸரதா, ஸுஸண்டா²னா ஸுரூபதா 5;

    Suvaṇṇatā susaratā, susaṇṭhānā surūpatā 6;

    ஆதி⁴பச்சபரிவாரோ, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Ādhipaccaparivāro, sabbametena labbhati.

    12.

    12.

    பதே³ஸரஜ்ஜங் இஸ்ஸரியங், சக்கவத்திஸுக²ங் பியங்;

    Padesarajjaṃ issariyaṃ, cakkavattisukhaṃ piyaṃ;

    தே³வரஜ்ஜம்பி தி³ப்³பே³ஸு, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Devarajjampi dibbesu, sabbametena labbhati.

    13.

    13.

    மானுஸ்ஸிகா ச ஸம்பத்தி, தே³வலோகே ச யா ரதி;

    Mānussikā ca sampatti, devaloke ca yā rati;

    யா ச நிப்³பா³னஸம்பத்தி, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Yā ca nibbānasampatti, sabbametena labbhati.

    14.

    14.

    மித்தஸம்பத³மாக³ம்ம, யோனிஸோவ 7 பயுஞ்ஜதோ;

    Mittasampadamāgamma, yonisova 8 payuñjato;

    விஜ்ஜா விமுத்தி வஸீபா⁴வோ, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Vijjā vimutti vasībhāvo, sabbametena labbhati.

    15.

    15.

    படிஸம்பி⁴தா³ விமொக்கா² ச, யா ச ஸாவகபாரமீ;

    Paṭisambhidā vimokkhā ca, yā ca sāvakapāramī;

    பச்சேகபோ³தி⁴ பு³த்³த⁴பூ⁴மி, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தி.

    Paccekabodhi buddhabhūmi, sabbametena labbhati.

    16.

    16.

    ஏவங் மஹத்தி²கா ஏஸா, யதி³த³ங் புஞ்ஞஸம்பதா³;

    Evaṃ mahatthikā esā, yadidaṃ puññasampadā;

    தஸ்மா தீ⁴ரா பஸங்ஸந்தி, பண்டி³தா கதபுஞ்ஞதந்தி.

    Tasmā dhīrā pasaṃsanti, paṇḍitā katapuññatanti.

    நிதி⁴கண்ட³ஸுத்தங் நிட்டி²தங்.

    Nidhikaṇḍasuttaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. தாவ ஸுனிஹிதோ (ஸீ॰)
    2. tāva sunihito (sī.)
    3. வாபி (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. vāpi (syā. kaṃ.)
    5. ஸுஸண்டா²னஸுரூபதா (ஸீ॰), ஸுஸண்டா²னங் ஸுரூபதா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. susaṇṭhānasurūpatā (sī.), susaṇṭhānaṃ surūpatā (syā. kaṃ.)
    7. யோனிஸோ வே (ஸீ॰), யோனிஸோ சே (ஸ்யா॰), யோனிஸோ ச (?)
    8. yoniso ve (sī.), yoniso ce (syā.), yoniso ca (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கபாட²-அட்ட²கதா² • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / 8. நிதி⁴கண்ட³ஸுத்தவண்ணனா • 8. Nidhikaṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact