Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³கபாட²-அட்ட²கதா² • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā

    8. நிதி⁴கண்ட³ஸுத்தவண்ணனா

    8. Nidhikaṇḍasuttavaṇṇanā

    நிக்கே²பகாரணங்

    Nikkhepakāraṇaṃ

    இதா³னி யதி³த³ங் திரோகுட்டானந்தரங் ‘‘நிதி⁴ங் நிதே⁴தி புரிஸோ’’திஆதி³னா நிதி⁴கண்ட³ங் நிக்கி²த்தங், தஸ்ஸ –

    Idāni yadidaṃ tirokuṭṭānantaraṃ ‘‘nidhiṃ nidheti puriso’’tiādinā nidhikaṇḍaṃ nikkhittaṃ, tassa –

    ‘‘பா⁴ஸித்வா நிதி⁴கண்ட³ஸ்ஸ, இத⁴ நிக்கே²பகாரணங்;

    ‘‘Bhāsitvā nidhikaṇḍassa, idha nikkhepakāraṇaṃ;

    அட்டு²ப்பத்திஞ்ச தீ³பெத்வா, கரிஸ்ஸாமத்த²வண்ணனங்’’.

    Aṭṭhuppattiñca dīpetvā, karissāmatthavaṇṇanaṃ’’.

    தத்த² இத⁴ நிக்கே²பகாரணங் தாவஸ்ஸ ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங். இத³ஞ்ஹி நிதி⁴கண்ட³ங் ப⁴க³வதா இமினா அனுக்கமேன அவுத்தம்பி யஸ்மா அனுமோத³னவஸேன வுத்தஸ்ஸ திரோகுட்டஸ்ஸ மிது²னபூ⁴தங், தஸ்மா இத⁴ நிக்கி²த்தங். திரோகுட்டேன வா புஞ்ஞவிரஹிதானங் விபத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா இமினா கதபுஞ்ஞானங் ஸம்பத்தித³ஸ்ஸனத்த²ம்பி இத³ங் இத⁴ நிக்கி²த்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். இத³மஸ்ஸ இத⁴ நிக்கே²பகாரணங்.

    Tattha idha nikkhepakāraṇaṃ tāvassa evaṃ veditabbaṃ. Idañhi nidhikaṇḍaṃ bhagavatā iminā anukkamena avuttampi yasmā anumodanavasena vuttassa tirokuṭṭassa mithunabhūtaṃ, tasmā idha nikkhittaṃ. Tirokuṭṭena vā puññavirahitānaṃ vipattiṃ dassetvā iminā katapuññānaṃ sampattidassanatthampi idaṃ idha nikkhittanti veditabbaṃ. Idamassa idha nikkhepakāraṇaṃ.

    ஸுத்தட்டு²ப்பத்தி

    Suttaṭṭhuppatti

    அட்டு²ப்பத்தி பனஸ்ஸ – ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதரோ குடும்பி³கோ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³. ஸோ ச ஸத்³தோ⁴ ஹோதி பஸன்னோ, விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி. ஸோ ஏகஸ்மிங் தி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் தே³தி. தேன ச ஸமயேன ராஜா த⁴னத்தி²கோ ஹோதி, ஸோ தஸ்ஸ ஸந்திகே புரிஸங் பேஸேஸி ‘‘க³ச்ச², ப⁴ணே, இத்த²ன்னாமங் குடும்பி³கங் ஆனேஹீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா தங் குடும்பி³கங் ஆஹ ‘‘ராஜா தங் க³ஹபதி ஆமந்தேதீ’’தி. குடும்பி³கோ ஸத்³தா⁴தி³கு³ணஸமன்னாக³தேன சேதஸா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பரிவிஸந்தோ ஆஹ ‘‘க³ச்ச², போ⁴ புரிஸ, பச்சா² ஆக³மிஸ்ஸாமி, இதா³னி தாவம்ஹி நிதி⁴ங் நிதெ⁴ந்தோ டி²தோ’’தி. அத² ப⁴க³வா பு⁴த்தாவீ பவாரிதோ தமேவ புஞ்ஞஸம்பத³ங் பரமத்த²தோ நிதீ⁴தி த³ஸ்ஸேதுங் தஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ அனுமோத³னத்த²ங் ‘‘நிதி⁴ங் நிதே⁴தி புரிஸோ’’தி இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி. அயமஸ்ஸ அட்டு²ப்பத்தி.

    Aṭṭhuppatti panassa – sāvatthiyaṃ kira aññataro kuṭumbiko aḍḍho mahaddhano mahābhogo. So ca saddho hoti pasanno, vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati. So ekasmiṃ divase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ deti. Tena ca samayena rājā dhanatthiko hoti, so tassa santike purisaṃ pesesi ‘‘gaccha, bhaṇe, itthannāmaṃ kuṭumbikaṃ ānehī’’ti. So gantvā taṃ kuṭumbikaṃ āha ‘‘rājā taṃ gahapati āmantetī’’ti. Kuṭumbiko saddhādiguṇasamannāgatena cetasā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ parivisanto āha ‘‘gaccha, bho purisa, pacchā āgamissāmi, idāni tāvamhi nidhiṃ nidhento ṭhito’’ti. Atha bhagavā bhuttāvī pavārito tameva puññasampadaṃ paramatthato nidhīti dassetuṃ tassa kuṭumbikassa anumodanatthaṃ ‘‘nidhiṃ nidheti puriso’’ti imā gāthāyo abhāsi. Ayamassa aṭṭhuppatti.

    ஏவமஸ்ஸ –

    Evamassa –

    ‘‘பா⁴ஸித்வா நிதி⁴கண்ட³ஸ்ஸ, இத⁴ நிக்கே²பகாரணங்;

    ‘‘Bhāsitvā nidhikaṇḍassa, idha nikkhepakāraṇaṃ;

    அட்டு²ப்பத்திஞ்ச தீ³பெத்வா, கரிஸ்ஸாமத்த²வண்ணனங்’’.

    Aṭṭhuppattiñca dīpetvā, karissāmatthavaṇṇanaṃ’’.

    பட²மகா³தா²வண்ணனா

    Paṭhamagāthāvaṇṇanā

    1. தத்த² நிதி⁴ங் நிதே⁴தி புரிஸோதி நிதீ⁴யதீதி நிதி⁴, ட²பீயதி ரக்கீ²யதி கோ³பீயதீதி அத்தோ². ஸோ சதுப்³பி³தோ⁴ தா²வரோ, ஜங்க³மோ, அங்க³ஸமோ, அனுகா³மிகோதி. தத்த² தா²வரோ நாம பூ⁴மிக³தங் வா வேஹாஸட்ட²ங் வா ஹிரஞ்ஞங் வா ஸுவண்ணங் வா கெ²த்தங் வா வத்து² வா, யங் வா பனஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் இரியாபத²விரஹிதங், அயங் தா²வரோ நிதி⁴. ஜங்க³மோ நாம தா³ஸிதா³ஸங் ஹத்தி²க³வஸ்ஸவளவங் அஜேளகங் குக்குடஸூகரங் யங் வா பனஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் இரியாபத²படிஸங்யுத்தங். அயங் ஜங்க³மோ நிதி⁴ அங்க³ஸமோ நாம கம்மாயதனங், ஸிப்பாயதனங், விஜ்ஜாட்டா²னங், பா³ஹுஸச்சங், யங் வா பனஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் ஸிக்கி²த்வா க³ஹிதங் அங்க³பச்சங்க³மிவ அத்தபா⁴வப்படிப³த்³த⁴ங், அயங் அங்க³ஸமோ நிதி⁴. அனுகா³மிகோ நாம தா³னமயங் புஞ்ஞங் ஸீலமயங் பா⁴வனாமயங் த⁴ம்மஸ்ஸவனமயங் த⁴ம்மதே³ஸனாமயங், யங் வா பனஞ்ஞம்பி ஏவரூபங் புஞ்ஞங் தத்த² தத்த² அனுக³ந்த்வா விய இட்ட²ப²லமனுப்பதே³தி, அயங் அனுகா³மிகோ நிதி⁴. இமஸ்மிங் பன டா²னே தா²வரோ அதி⁴ப்பேதோ.

    1. Tattha nidhiṃ nidheti purisoti nidhīyatīti nidhi, ṭhapīyati rakkhīyati gopīyatīti attho. So catubbidho thāvaro, jaṅgamo, aṅgasamo, anugāmikoti. Tattha thāvaro nāma bhūmigataṃ vā vehāsaṭṭhaṃ vā hiraññaṃ vā suvaṇṇaṃ vā khettaṃ vā vatthu vā, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ iriyāpathavirahitaṃ, ayaṃ thāvaro nidhi. Jaṅgamo nāma dāsidāsaṃ hatthigavassavaḷavaṃ ajeḷakaṃ kukkuṭasūkaraṃ yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ iriyāpathapaṭisaṃyuttaṃ. Ayaṃ jaṅgamo nidhi aṅgasamo nāma kammāyatanaṃ, sippāyatanaṃ, vijjāṭṭhānaṃ, bāhusaccaṃ, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ sikkhitvā gahitaṃ aṅgapaccaṅgamiva attabhāvappaṭibaddhaṃ, ayaṃ aṅgasamo nidhi. Anugāmiko nāma dānamayaṃ puññaṃ sīlamayaṃ bhāvanāmayaṃ dhammassavanamayaṃ dhammadesanāmayaṃ, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ puññaṃ tattha tattha anugantvā viya iṭṭhaphalamanuppadeti, ayaṃ anugāmiko nidhi. Imasmiṃ pana ṭhāne thāvaro adhippeto.

    நிதே⁴தீதி ட²பேதி படிஸாமேதி கோ³பேதி. புரிஸோதி மனுஸ்ஸோ. காமஞ்ச புரிஸோபி இத்தீ²பி பண்ட³கோபி நிதி⁴ங் நிதே⁴தி, இத⁴ பன புரிஸஸீஸேன தே³ஸனா கதா, அத்த²தோ பன தேஸம்பி இத⁴ ஸமோதா⁴னங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகேதி ஓகா³ஹேதப்³ப³ட்டே²ன க³ம்பீ⁴ரங், உத³கஸ்ஸ அந்திகபா⁴வேன ஓத³கந்திகங். அத்தி² க³ம்பீ⁴ரங் ந ஓத³கந்திகங் ஜங்க³லே பூ⁴மிபா⁴கே³ ஸதிகபோரிஸோ ஆவாடோ விய, அத்தி² ஓத³கந்திகங் ந க³ம்பீ⁴ரங் நின்னே பல்லலே ஏகத்³விவித³த்தி²கோ ஆவாடோ விய, அத்தி² க³ம்பீ⁴ரஞ்சேவ ஓத³கந்திகஞ்ச ஜங்க³லே பூ⁴மிபா⁴கே³ யாவ இதா³னி உத³கங் ஆக³மிஸ்ஸதீதி, தாவ க²தோ ஆவாடோ விய. தங் ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தங் ‘‘க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே’’தி. அத்தே² கிச்சே ஸமுப்பன்னேதி அத்தா² அனபேதந்தி அத்த²ங், அத்தா²வஹங் ஹிதாவஹந்தி வுத்தங் ஹோதி. காதப்³ப³ந்தி கிச்சங், கிஞ்சிதே³வ கரணீயந்தி வுத்தங் ஹோதி. உப்பன்னங் ஏவ ஸமுப்பன்னங், கத்தப்³ப³பா⁴வேன உபட்டி²தந்தி வுத்தங் ஹோதி. தஸ்மிங் அத்தே² கிச்சே ஸமுப்பன்னே. அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதீதி நிதா⁴னப்பயோஜனநித³ஸ்ஸனமேதங். ஏதத³த்த²ஞ்ஹி ஸோ நிதே⁴தி ‘‘அத்தா²வஹே கிஸ்மிஞ்சிதே³வ கரணீயே ஸமுப்பன்னே அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்ஸ மே கிச்சஸ்ஸ நிப்ப²த்தியா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. கிச்சனிப்ப²த்தியேவ ஹி தஸ்ஸ கிச்சே ஸமுப்பன்னே அத்தோ²தி வேதி³தப்³போ³.

    Nidhetīti ṭhapeti paṭisāmeti gopeti. Purisoti manusso. Kāmañca purisopi itthīpi paṇḍakopi nidhiṃ nidheti, idha pana purisasīsena desanā katā, atthato pana tesampi idha samodhānaṃ daṭṭhabbaṃ. Gambhīre odakantiketi ogāhetabbaṭṭhena gambhīraṃ, udakassa antikabhāvena odakantikaṃ. Atthi gambhīraṃ na odakantikaṃ jaṅgale bhūmibhāge satikaporiso āvāṭo viya, atthi odakantikaṃ na gambhīraṃ ninne pallale ekadvividatthiko āvāṭo viya, atthi gambhīrañceva odakantikañca jaṅgale bhūmibhāge yāva idāni udakaṃ āgamissatīti, tāva khato āvāṭo viya. Taṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ ‘‘gambhīre odakantike’’ti. Atthe kicce samuppanneti atthā anapetanti atthaṃ, atthāvahaṃ hitāvahanti vuttaṃ hoti. Kātabbanti kiccaṃ, kiñcideva karaṇīyanti vuttaṃ hoti. Uppannaṃ eva samuppannaṃ, kattabbabhāvena upaṭṭhitanti vuttaṃ hoti. Tasmiṃ atthe kicce samuppanne. Atthāya me bhavissatīti nidhānappayojananidassanametaṃ. Etadatthañhi so nidheti ‘‘atthāvahe kismiñcideva karaṇīye samuppanne atthāya me bhavissati, tassa me kiccassa nipphattiyā bhavissatī’’ti. Kiccanipphattiyeva hi tassa kicce samuppanne atthoti veditabbo.

    து³தியகா³தா²வண்ணனா

    Dutiyagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் நிதா⁴னப்பயோஜனங் த³ஸ்ஸெந்தோ அத்தா²தி⁴க³மாதி⁴ப்பாயங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அனத்தா²பக³மாதி⁴ப்பாயங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ –

    Evaṃ nidhānappayojanaṃ dassento atthādhigamādhippāyaṃ dassetvā idāni anatthāpagamādhippāyaṃ dassetumāha –

    2. ‘‘ராஜதோ வா து³ருத்தஸ்ஸ, சோரதோ பீளிதஸ்ஸ வா.

    2. ‘‘Rājato vā duruttassa, corato pīḷitassa vā.

    இணஸ்ஸ வா பமொக்கா²ய, து³ப்³பி⁴க்கே² ஆபதா³ஸு வா’’தி.

    Iṇassa vā pamokkhāya, dubbhikkhe āpadāsu vā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² ‘‘அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ச ‘‘இணஸ்ஸ வா பமொக்கா²யா’’தி ச எத்த² வுத்தேஹி த்³வீஹி ப⁴விஸ்ஸதிபமொக்கா²ய-பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் யதா²ஸம்ப⁴வங் யோஜெத்வா வேதி³தப்³போ³.

    Tassattho ‘‘atthāya me bhavissatī’’ti ca ‘‘iṇassa vā pamokkhāyā’’ti ca ettha vuttehi dvīhi bhavissatipamokkhāya-padehi saddhiṃ yathāsambhavaṃ yojetvā veditabbo.

    தத்தா²யங் யோஜனா – ந கேவலங் அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏவ புரிஸோ நிதி⁴ங் நிதே⁴தி, கிந்து ‘‘அயங் சோரோ’’தி வா ‘‘பாரதா³ரிகோ’’தி வா ‘‘ஸுங்ககா⁴தகோ’’தி வா ஏவமாதி³னா நயேன பச்சத்தி²கேஹி பச்சாமித்தேஹி து³ருத்தஸ்ஸ மே ஸதோ ராஜதோ வா பமொக்கா²ய ப⁴விஸ்ஸதி, ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தீ³ஹி த⁴னஹரணேன வா, ‘‘எத்தகங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் தே³ஹீ’’தி ஜீவக்³கா³ஹேன வா சோரேஹி மே பீளிதஸ்ஸ ஸதோ சோரதோ வா பமொக்கா²ய ப⁴விஸ்ஸதி. ஸந்தி மே இணாயிகா, தே மங் ‘‘இணங் தே³ஹீ’’தி சோதெ³ஸ்ஸந்தி, தேஹி மே சோதி³யமானஸ்ஸ இணஸ்ஸ வா பமொக்கா²ய ப⁴விஸ்ஸதி. ஹோதி ஸோ ஸமயோ, யங் து³ப்³பி⁴க்க²ங் ஹோதி து³ஸ்ஸஸ்ஸங் து³ல்லப⁴பிண்ட³ங், தத்த² ந ஸுகரங் அப்பத⁴னேன யாபேதுங், ததா²விதே⁴ ஆக³தே து³ப்³பி⁴க்கே² வா மே ப⁴விஸ்ஸதி . யதா²ரூபா ஆபதா³ உப்பஜ்ஜந்தி அக்³கி³தோ வா உத³கதோ வா அப்பியதா³யாத³தோ வா, ததா²ரூபாஸு வா உப்பன்னாஸு ஆபதா³ஸு மே ப⁴விஸ்ஸதீதிபி புரிஸோ நிதி⁴ங் நிதே⁴தீதி.

    Tatthāyaṃ yojanā – na kevalaṃ atthāya me bhavissatīti eva puriso nidhiṃ nidheti, kintu ‘‘ayaṃ coro’’ti vā ‘‘pāradāriko’’ti vā ‘‘suṅkaghātako’’ti vā evamādinā nayena paccatthikehi paccāmittehi duruttassa me sato rājato vā pamokkhāya bhavissati, sandhicchedādīhi dhanaharaṇena vā, ‘‘ettakaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ dehī’’ti jīvaggāhena vā corehi me pīḷitassa sato corato vā pamokkhāya bhavissati. Santi me iṇāyikā, te maṃ ‘‘iṇaṃ dehī’’ti codessanti, tehi me codiyamānassa iṇassa vā pamokkhāya bhavissati. Hoti so samayo, yaṃ dubbhikkhaṃ hoti dussassaṃ dullabhapiṇḍaṃ, tattha na sukaraṃ appadhanena yāpetuṃ, tathāvidhe āgate dubbhikkhe vā me bhavissati . Yathārūpā āpadā uppajjanti aggito vā udakato vā appiyadāyādato vā, tathārūpāsu vā uppannāsu āpadāsu me bhavissatītipi puriso nidhiṃ nidhetīti.

    ஏவங் அத்தா²தி⁴க³மாதி⁴ப்பாயங் அனத்தா²பக³மாதி⁴ப்பாயஞ்சாதி த்³வீஹி கா³தா²ஹி து³வித⁴ங் நிதா⁴னப்பயோஜனங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தமேவ து³வித⁴ங் பயோஜனங் நிக³மெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ atthādhigamādhippāyaṃ anatthāpagamādhippāyañcāti dvīhi gāthāhi duvidhaṃ nidhānappayojanaṃ dassetvā idāni tameva duvidhaṃ payojanaṃ nigamento āha –

    ‘‘ஏதத³த்தா²ய லோகஸ்மிங், நிதி⁴ நாம நிதீ⁴யதீ’’தி.

    ‘‘Etadatthāya lokasmiṃ, nidhi nāma nidhīyatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ய்வாயங் ‘‘அத்தா²ய மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ச ‘‘ராஜதோ வா து³ருத்தஸ்ஸா’’தி ஏவமாதீ³ஹி ச அத்தா²தி⁴க³மோ அனத்தா²பக³மோ ச த³ஸ்ஸிதோ. ஏதத³த்தா²ய ஏதேஸங் நிப்பா²த³னத்தா²ய இமஸ்மிங் ஓகாஸலோகே யோ கோசி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³பே⁴தோ³ நிதி⁴ நாம நிதீ⁴யதி ட²பீயதி படிஸாமீயதீதி.

    Tassattho – yvāyaṃ ‘‘atthāya me bhavissatī’’ti ca ‘‘rājato vā duruttassā’’ti evamādīhi ca atthādhigamo anatthāpagamo ca dassito. Etadatthāya etesaṃ nipphādanatthāya imasmiṃ okāsaloke yo koci hiraññasuvaṇṇādibhedo nidhi nāma nidhīyati ṭhapīyati paṭisāmīyatīti.

    ததியகா³தா²வண்ணனா

    Tatiyagāthāvaṇṇanā

    இதா³னி யஸ்மா ஏவங் நிஹிதோபி ஸோ நிதி⁴ புஞ்ஞவதங்யேவ அதி⁴ப்பேதத்த²ஸாத⁴கோ ஹோதி, ந அஞ்ஞேஸங், தஸ்மா தமத்த²ங் தீ³பெந்தோ ஆஹ –

    Idāni yasmā evaṃ nihitopi so nidhi puññavataṃyeva adhippetatthasādhako hoti, na aññesaṃ, tasmā tamatthaṃ dīpento āha –

    3. ‘‘தாவஸ்ஸுனிஹிதோ ஸந்தோ, க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே.

    3. ‘‘Tāvassunihito santo, gambhīre odakantike.

    ந ஸப்³போ³ ஸப்³ப³தா³ ஏவ, தஸ்ஸ தங் உபகப்பதீ’’தி.

    Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ஸோ நிதி⁴ தாவ ஸுனிஹிதோ ஸந்தோ, தாவ ஸுட்டு² நிக²ணித்வா ட²பிதோ ஸமானோதி வுத்தங் ஹோதி. கீவ ஸுட்டூ²தி? க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே, யாவ க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே நிஹிதோதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி, தாவ ஸுட்டூ²தி வுத்தங் ஹோதி. ந ஸப்³போ³ ஸப்³ப³தா³ ஏவ, தஸ்ஸ தங் உபகப்பதீதி யேன புரிஸேன நிஹிதோ, தஸ்ஸ ஸப்³போ³பி ஸப்³ப³காலங் ந உபகப்பதி ந ஸம்பஜ்ஜதி, யதா²வுத்தகிச்சகரணஸமத்தோ² ந ஹோதீதி வுத்தங் ஹோதி. கிந்து கோசிதே³வ கதா³சிதே³வ உபகப்பதி, நேவ வா உபகப்பதீதி. எத்த² ச ந்தி பத³பூரணமத்தே நிபாதோ த³ட்ட²ப்³போ³ ‘‘யதா² தங் அப்பமத்தஸ்ஸ ஆதாபினோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.18-19; 3.154) விய. லிங்க³பே⁴த³ங் வா கத்வா ‘‘ஸோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘த’’ந்தி வுத்தங். ஏவங் ஹி வுச்சமானே ஸோ அத்தோ² ஸுக²ங் பு³ஜ்ஜ²தீதி.

    Tassattho – so nidhi tāva sunihito santo, tāva suṭṭhu nikhaṇitvā ṭhapito samānoti vuttaṃ hoti. Kīva suṭṭhūti? Gambhīre odakantike, yāva gambhīre odakantike nihitoti saṅkhaṃ gacchati, tāva suṭṭhūti vuttaṃ hoti. Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatīti yena purisena nihito, tassa sabbopi sabbakālaṃ na upakappati na sampajjati, yathāvuttakiccakaraṇasamattho na hotīti vuttaṃ hoti. Kintu kocideva kadācideva upakappati, neva vā upakappatīti. Ettha ca nti padapūraṇamatte nipāto daṭṭhabbo ‘‘yathā taṃ appamattassa ātāpino’’ti evamādīsu (ma. ni. 2.18-19; 3.154) viya. Liṅgabhedaṃ vā katvā ‘‘so’’ti vattabbe ‘‘ta’’nti vuttaṃ. Evaṃ hi vuccamāne so attho sukhaṃ bujjhatīti.

    சதுத்த²பஞ்சமகா³தா²வண்ணனா

    Catutthapañcamagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ‘‘ந ஸப்³போ³ ஸப்³ப³தா³ ஏவ, தஸ்ஸ தங் உபகப்பதீ’’தி வத்வா இதா³னி யேஹி காரணேஹி ந உபகப்பதி, தானி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ ‘‘na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatī’’ti vatvā idāni yehi kāraṇehi na upakappati, tāni dassento āha –

    4. ‘‘நிதி⁴ வா டா²னா சவதி, ஸஞ்ஞா வாஸ்ஸ விமுய்ஹதி.

    4. ‘‘Nidhi vā ṭhānā cavati, saññā vāssa vimuyhati.

    நாகா³ வா அபனாமெந்தி, யஸ்மா வாபி ஹரந்தி நங்.

    Nāgā vā apanāmenti, yasmā vāpi haranti naṃ.

    5. ‘‘அப்பியா வாபி தா³யாதா³, உத்³த⁴ரந்தி அபஸ்ஸதோ’’தி.

    5. ‘‘Appiyā vāpi dāyādā, uddharanti apassato’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மிங் டா²னே ஸுனிஹிதோ ஹோதி நிதி⁴, ஸோ வா நிதி⁴ தம்ஹா டா²னா சவதி அபேதி விக³ச்ச²தி, அசேதனோபி ஸமானோ புஞ்ஞக்க²யவஸேன அஞ்ஞங் டா²னங் க³ச்ச²தி. ஸஞ்ஞா வா அஸ்ஸ விமுய்ஹதி, யஸ்மிங் டா²னே நிஹிதோ நிதி⁴, தங் ந ஜானாதி, அஸ்ஸ புஞ்ஞக்க²யசோதி³தா நாகா³ வா தங் நிதி⁴ங் அபனாமெந்தி அஞ்ஞங் டா²னங் க³மெந்தி. யக்கா² வாபி ஹரந்தி யேனிச்ச²கங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தி. அபஸ்ஸதோ வா அஸ்ஸ அப்பியா வா தா³யாதா³ பூ⁴மிங் க²ணித்வா தங் நிதி⁴ங் உத்³த⁴ரந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏதேஹி டா²னா சவனாதீ³ஹி காரணேஹி ஸோ நிதி⁴ ந உபகப்பதீதி.

    Tassattho – yasmiṃ ṭhāne sunihito hoti nidhi, so vā nidhi tamhā ṭhānā cavati apeti vigacchati, acetanopi samāno puññakkhayavasena aññaṃ ṭhānaṃ gacchati. Saññā vā assa vimuyhati, yasmiṃ ṭhāne nihito nidhi, taṃ na jānāti, assa puññakkhayacoditā nāgā vā taṃ nidhiṃ apanāmenti aññaṃ ṭhānaṃ gamenti. Yakkhā vāpi haranti yenicchakaṃ ādāya gacchanti. Apassato vā assa appiyā vā dāyādā bhūmiṃ khaṇitvā taṃ nidhiṃ uddharanti. Evamassa etehi ṭhānā cavanādīhi kāraṇehi so nidhi na upakappatīti.

    ஏவங் டா²னா சவனாதீ³னி லோகஸம்மதானி அனுபகப்பனகாரணானி வத்வா இதா³னி யங் தங் ஏதேஸம்பி காரணானங் மூலபூ⁴தங் ஏகஞ்ஞேவ புஞ்ஞக்க²யஸஞ்ஞிதங் காரணங், தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ ṭhānā cavanādīni lokasammatāni anupakappanakāraṇāni vatvā idāni yaṃ taṃ etesampi kāraṇānaṃ mūlabhūtaṃ ekaññeva puññakkhayasaññitaṃ kāraṇaṃ, taṃ dassento āha –

    ‘‘யதா³ புஞ்ஞக்க²யோ ஹோதி, ஸப்³ப³மேதங் வினஸ்ஸதீ’’தி.

    ‘‘Yadā puññakkhayo hoti, sabbametaṃ vinassatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மிங் ஸமயே போ⁴க³ஸம்பத்தினிப்பா²த³கஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ க²யோ ஹோதி, போ⁴க³பாரிஜுஞ்ஞஸங்வத்தனிகமபுஞ்ஞமோகாஸங் கத்வா டி²தங் ஹோதி, அத² யங் நிதி⁴ங் நிதெ⁴ந்தேன நிஹிதங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³த⁴னஜாதங், ஸப்³ப³மேதங் வினஸ்ஸதீதி.

    Tassattho – yasmiṃ samaye bhogasampattinipphādakassa puññassa khayo hoti, bhogapārijuññasaṃvattanikamapuññamokāsaṃ katvā ṭhitaṃ hoti, atha yaṃ nidhiṃ nidhentena nihitaṃ hiraññasuvaṇṇādidhanajātaṃ, sabbametaṃ vinassatīti.

    ச²ட்ட²கா³தா²வண்ணனா

    Chaṭṭhagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ப⁴க³வா தேன தேன அதி⁴ப்பாயேன நிஹிதம்பி யதா²தி⁴ப்பாயங் அனுபகப்பந்தங் நானப்பகாரேஹி நஸ்ஸனத⁴ம்மங் லோகஸம்மதங் நிதி⁴ங் வத்வா இதா³னி யங் புஞ்ஞஸம்பத³ங் பரமத்த²தோ நிதீ⁴தி த³ஸ்ஸேதுங் தஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ அனுமோத³னத்த²மித³ங் நிதி⁴கண்ட³மாரத்³த⁴ங், தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ bhagavā tena tena adhippāyena nihitampi yathādhippāyaṃ anupakappantaṃ nānappakārehi nassanadhammaṃ lokasammataṃ nidhiṃ vatvā idāni yaṃ puññasampadaṃ paramatthato nidhīti dassetuṃ tassa kuṭumbikassa anumodanatthamidaṃ nidhikaṇḍamāraddhaṃ, taṃ dassento āha –

    6. ‘‘யஸ்ஸ தா³னேன ஸீலேன, ஸங்யமேன த³மேன ச.

    6. ‘‘Yassa dānena sīlena, saṃyamena damena ca.

    நிதீ⁴ ஸுனிஹிதோ ஹோதி, இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா’’தி.

    Nidhī sunihito hoti, itthiyā purisassa vā’’ti.

    தத்த² தா³னந்தி ‘‘தா³னஞ்ச த⁴ம்மசரியா சா’’தி எத்த² வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங். ஸீலந்தி காயிகவாசஸிகோ அவீதிக்கமோ. பஞ்சங்க³த³ஸங்க³பாதிமொக்க²ஸங்வராதி³ வா ஸப்³ப³ம்பி ஸீலங் இத⁴ ஸீலந்தி அதி⁴ப்பேதங். ஸங்யமோதி ஸங்யமனங் ஸங்யமோ, சேதஸோ நானாரம்மணக³தினிவாரணந்தி வுத்தங் ஹோதி, ஸமாதி⁴ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். யேன ஸங்யமேன ஸமன்னாக³தோ ‘‘ஹத்த²ஸங்யதோ, பாத³ஸங்யதோ, வாசாஸங்யதோ, ஸங்யதுத்தமோ’’தி எத்த² ஸங்யதுத்தமோதி வுத்தோ. அபரே ஆஹு ‘‘ஸங்யமனங் ஸங்யமோ, ஸங்வரணந்தி வுத்தங் ஹோதி, இந்த்³ரியஸங்வரஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி. த³மோதி த³மனங், கிலேஸூபஸமனந்தி வுத்தங் ஹோதி, பஞ்ஞாயேதங் அதி⁴வசனங். பஞ்ஞா ஹி கத்த²சி பஞ்ஞாத்வேவ வுச்சதி ‘‘ஸுஸ்ஸூஸா லப⁴தே பஞ்ஞ’’ந்தி ஏவமாதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.246; ஸு॰ நி॰ 188). கத்த²சி த⁴ம்மோதி ‘‘ஸச்சங் த⁴ம்மோ தி⁴தி சாகோ³’’தி ஏவமாதீ³ஸு. கத்த²சி த³மோதி ‘‘யதி³ ஸச்சா த³மா சாகா³, க²ந்த்யா பி⁴ய்யோ ந விஜ்ஜதீ’’திஆதீ³ஸு.

    Tatthadānanti ‘‘dānañca dhammacariyā cā’’ti ettha vuttanayeneva gahetabbaṃ. Sīlanti kāyikavācasiko avītikkamo. Pañcaṅgadasaṅgapātimokkhasaṃvarādi vā sabbampi sīlaṃ idha sīlanti adhippetaṃ. Saṃyamoti saṃyamanaṃ saṃyamo, cetaso nānārammaṇagatinivāraṇanti vuttaṃ hoti, samādhissetaṃ adhivacanaṃ. Yena saṃyamena samannāgato ‘‘hatthasaṃyato, pādasaṃyato, vācāsaṃyato, saṃyatuttamo’’ti ettha saṃyatuttamoti vutto. Apare āhu ‘‘saṃyamanaṃ saṃyamo, saṃvaraṇanti vuttaṃ hoti, indriyasaṃvarassetaṃ adhivacana’’nti. Damoti damanaṃ, kilesūpasamananti vuttaṃ hoti, paññāyetaṃ adhivacanaṃ. Paññā hi katthaci paññātveva vuccati ‘‘sussūsā labhate pañña’’nti evamādīsu (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 188). Katthaci dhammoti ‘‘saccaṃ dhammo dhiti cāgo’’ti evamādīsu. Katthaci damoti ‘‘yadi saccā damā cāgā, khantyā bhiyyo na vijjatī’’tiādīsu.

    ஏவங் தா³னாதீ³னி ஞத்வா இதா³னி ஏவங் இமிஸ்ஸா கா³தா²ய ஸம்பிண்டெ³த்வா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – யஸ்ஸ இத்தி²யா வா புரிஸஸ்ஸ வா தா³னேன ஸீலேன ஸங்யமேன த³மேன சாதி இமேஹி சதூஹி த⁴ம்மேஹி யதா² ஹிரஞ்ஞேன ஸுவண்ணேன முத்தாய மணினா வா த⁴னமயோ நிதி⁴ தேஸங் ஸுவண்ணாதீ³னங் ஏகத்த² பக்கி²பனேன நிதீ⁴யதி, ஏவங் புஞ்ஞமயோ நிதி⁴ தேஸங் தா³னாதீ³னங் ஏகசித்தஸந்தானே சேதியாதி³ம்ஹி வா வத்து²ம்ஹி ஸுட்டு² கரணேன ஸுனிஹிதோ ஹோதீதி.

    Evaṃ dānādīni ñatvā idāni evaṃ imissā gāthāya sampiṇḍetvā attho veditabbo – yassa itthiyā vā purisassa vā dānena sīlena saṃyamena damena cāti imehi catūhi dhammehi yathā hiraññena suvaṇṇena muttāya maṇinā vā dhanamayo nidhi tesaṃ suvaṇṇādīnaṃ ekattha pakkhipanena nidhīyati, evaṃ puññamayo nidhi tesaṃ dānādīnaṃ ekacittasantāne cetiyādimhi vā vatthumhi suṭṭhu karaṇena sunihito hotīti.

    ஸத்தமகா³தா²வண்ணனா

    Sattamagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ப⁴க³வா ‘‘யஸ்ஸ தா³னேனா’’தி இமாய கா³தா²ய புஞ்ஞஸம்பதா³ய பரமத்த²தோ நிதி⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி யத்த² நிஹிதோ, ஸோ நிதி⁴ ஸுனிஹிதோ ஹோதி, தங் வத்து²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ bhagavā ‘‘yassa dānenā’’ti imāya gāthāya puññasampadāya paramatthato nidhibhāvaṃ dassetvā idāni yattha nihito, so nidhi sunihito hoti, taṃ vatthuṃ dassento āha –

    7. ‘‘சேதியம்ஹி ச ஸங்கே⁴ வா, புக்³க³லே அதிதீ²ஸு வா.

    7. ‘‘Cetiyamhi ca saṅghe vā, puggale atithīsu vā.

    மாதரி பிதரி சாபி, அதோ² ஜெட்ட²ம்ஹி பா⁴தரீ’’தி.

    Mātari pitari cāpi, atho jeṭṭhamhi bhātarī’’ti.

    தத்த² சயிதப்³ப³ந்தி சேதியங், பூஜேதப்³ப³ந்தி வுத்தங் ஹோதி, சிதத்தா வா சேதியங். தங் பனேதங் சேதியங் திவித⁴ங் ஹோதி பரிபோ⁴க³சேதியங் , உத்³தி³ஸ்ஸகசேதியங், தா⁴துகசேதியந்தி. தத்த² போ³தி⁴ருக்கோ² பரிபோ⁴க³சேதியங், பு³த்³த⁴படிமா உத்³தி³ஸ்ஸகசேதியங், தா⁴துக³ப்³ப⁴தூ²பா ஸதா⁴துகா தா⁴துகசேதியங். ஸங்கோ⁴தி பு³த்³த⁴ப்பமுகா²தீ³ஸு யோ கோசி. புக்³க³லோதி க³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதேஸு யோ கோசி. நத்தி² அஸ்ஸ திதி², யம்ஹி வா தம்ஹி தி³வஸே ஆக³ச்ச²தீதி அதிதி². தங்க²ணே ஆக³தபாஹுனகஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Tattha cayitabbanti cetiyaṃ, pūjetabbanti vuttaṃ hoti, citattā vā cetiyaṃ. Taṃ panetaṃ cetiyaṃ tividhaṃ hoti paribhogacetiyaṃ , uddissakacetiyaṃ, dhātukacetiyanti. Tattha bodhirukkho paribhogacetiyaṃ, buddhapaṭimā uddissakacetiyaṃ, dhātugabbhathūpā sadhātukā dhātukacetiyaṃ. Saṅghoti buddhappamukhādīsu yo koci. Puggaloti gahaṭṭhapabbajitesu yo koci. Natthi assa tithi, yamhi vā tamhi divase āgacchatīti atithi. Taṅkhaṇe āgatapāhunakassetaṃ adhivacanaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    ஏவங் சேதியாதீ³னி ஞத்வா இதா³னி ஏவங் இமிஸ்ஸா கா³தா²ய ஸம்பிண்டெ³த்வா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – யோ ஸோ நிதி⁴ ‘‘ஸுனிஹிதோ ஹோதீ’’தி வுத்தோ, ஸோ இமேஸு வத்தூ²ஸு ஸுனிஹிதோ ஹோதி. கஸ்மா? தீ³க⁴ரத்தங் இட்ட²ப²லானுப்பதா³னஸமத்த²தாய. ததா² ஹி அப்பகம்பி சேதியம்ஹி த³த்வா தீ³க⁴ரத்தங் இட்ட²ப²லலாபி⁴னோ ஹொந்தி. யதா²ஹ –

    Evaṃ cetiyādīni ñatvā idāni evaṃ imissā gāthāya sampiṇḍetvā attho veditabbo – yo so nidhi ‘‘sunihito hotī’’ti vutto, so imesu vatthūsu sunihito hoti. Kasmā? Dīgharattaṃ iṭṭhaphalānuppadānasamatthatāya. Tathā hi appakampi cetiyamhi datvā dīgharattaṃ iṭṭhaphalalābhino honti. Yathāha –

    ‘‘ஏகபுப்ப²ங் யஜித்வான, அஸீதிகப்பகோடியோ;

    ‘‘Ekapupphaṃ yajitvāna, asītikappakoṭiyo;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புப்ப²தா³னஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி ச.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphadānassidaṃ phala’’nti ca.

    ‘‘மத்தாஸுக²பரிச்சாகா³, பஸ்ஸே சே விபுலங் ஸுக²’’ந்தி ச. (த⁴॰ ப॰ 290);

    ‘‘Mattāsukhapariccāgā, passe ce vipulaṃ sukha’’nti ca. (dha. pa. 290);

    ஏவங் த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴வேலாமஸுத்தாதீ³ஸு வுத்தனயேன ஸங்கா⁴தி³வத்தூ²ஸுபி தா³னப²லவிபா⁴கோ³ வேதி³தப்³போ³. யதா² ச சேதியாதீ³ஸு தா³னஸ்ஸ பவத்தி ப²லவிபூ⁴தி ச த³ஸ்ஸிதா, ஏவங் யதா²யோக³ங் ஸப்³ப³த்த² தங் தங் ஆரபி⁴த்வா சாரித்தவாரித்தவஸேன ஸீலஸ்ஸ, பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிவஸேன ஸங்யமஸ்ஸ, தப்³ப³த்து²கவிபஸ்ஸனாமனஸிகாரபச்சவெக்க²ணவஸேன த³மஸ்ஸ ச பவத்தி தஸ்ஸ தஸ்ஸ ப²லவிபூ⁴தி ச வேதி³தப்³பா³.

    Evaṃ dakkhiṇāvisuddhivelāmasuttādīsu vuttanayena saṅghādivatthūsupi dānaphalavibhāgo veditabbo. Yathā ca cetiyādīsu dānassa pavatti phalavibhūti ca dassitā, evaṃ yathāyogaṃ sabbattha taṃ taṃ ārabhitvā cārittavārittavasena sīlassa, buddhānussativasena saṃyamassa, tabbatthukavipassanāmanasikārapaccavekkhaṇavasena damassa ca pavatti tassa tassa phalavibhūti ca veditabbā.

    அட்ட²மகா³தா²வண்ணனா

    Aṭṭhamagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ப⁴க³வா தா³னாதீ³ஹி நிதீ⁴யமானஸ்ஸ புஞ்ஞமயனிதி⁴னோ சேதியாதி³பே⁴த³ங் வத்து²ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஏதேஸு வத்தூ²ஸு ஸுனிஹிதஸ்ஸ தஸ்ஸ நிதி⁴னோ க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே நிஹிதனிதி⁴தோ விஸேஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ bhagavā dānādīhi nidhīyamānassa puññamayanidhino cetiyādibhedaṃ vatthuṃ dassetvā idāni etesu vatthūsu sunihitassa tassa nidhino gambhīre odakantike nihitanidhito visesaṃ dassento āha –

    8. ‘‘ஏஸோ நிதி⁴ ஸுனிஹிதோ, அஜெய்யோ அனுகா³மிகோ.

    8. ‘‘Eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko.

    பஹாய க³மனீயேஸு, ஏதங் ஆதா³ய க³ச்ச²தீ’’தி.

    Pahāya gamanīyesu, etaṃ ādāya gacchatī’’ti.

    தத்த² புப்³ப³பதே³ன தங் தா³னாதீ³ஹி ஸுனிஹிதனிதி⁴ங் நித்³தி³ஸதி ‘‘ஏஸோ நிதி⁴ ஸுனிஹிதோ’’தி. அஜெய்யோதி பரேஹி ஜெத்வா க³ஹேதுங் ந ஸக்கா, அச்செய்யோதிபி பாடோ², தஸ்ஸ அச்சிதப்³போ³ அச்சனாரஹோ ஹிதஸுக²த்தி²கேன உபசிதப்³போ³தி அத்தோ². ஏதஸ்மிஞ்ச பாடே² ஏஸோ நிதி⁴ அச்செய்யோதி ஸம்ப³ந்தி⁴த்வா புன ‘‘கஸ்மா’’தி அனுயோக³ங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘யஸ்மா ஸுனிஹிதோ அனுகா³மிகோ’’தி ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். இதரதா² ஹி ஸுனிஹிதஸ்ஸ அச்செய்யத்தங் வுத்தங் ப⁴வெய்ய, ந ச ஸுனிஹிதோ அச்சனீயோ. அச்சிதோ ஏவ ஹி ஸோதி. அனுக³ச்ச²தீதி அனுகா³மிகோ, பரலோகங் க³ச்ச²ந்தம்பி தத்த² தத்த² ப²லதா³னேன ந விஜஹதீதி அத்தோ².

    Tattha pubbapadena taṃ dānādīhi sunihitanidhiṃ niddisati ‘‘eso nidhi sunihito’’ti. Ajeyyoti parehi jetvā gahetuṃ na sakkā, acceyyotipi pāṭho, tassa accitabbo accanāraho hitasukhatthikena upacitabboti attho. Etasmiñca pāṭhe eso nidhi acceyyoti sambandhitvā puna ‘‘kasmā’’ti anuyogaṃ dassetvā ‘‘yasmā sunihito anugāmiko’’ti sambandhitabbaṃ. Itarathā hi sunihitassa acceyyattaṃ vuttaṃ bhaveyya, na ca sunihito accanīyo. Accito eva hi soti. Anugacchatīti anugāmiko, paralokaṃ gacchantampi tattha tattha phaladānena na vijahatīti attho.

    பஹாய க³மனீயேஸு ஏதங் ஆதா³ய க³ச்ச²தீதி மரணகாலே பச்சுபட்டி²தே ஸப்³ப³போ⁴கே³ஸு பஹாய க³மனீயேஸு ஏதங் நிதி⁴ங் ஆதா³ய பரலோகங் க³ச்ச²தீதி அயங் கிர ஏதஸ்ஸ அத்தோ². ஸோ பன ந யுஜ்ஜதி. கஸ்மா? போ⁴கா³னங் அக³மனீயதோ. பஹாதப்³பா³ ஏவ ஹி தே தே போ⁴கா³, ந க³மனீயா, க³மனீயா பன தே தே க³திவிஸேஸா. யதோ யதி³ ஏஸ அத்தோ² ஸியா, பஹாய போ⁴கே³ க³மனீயேஸு க³திவிஸேஸேஸு இதி வதெ³ய்ய. தஸ்மா ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – ‘‘நிதி⁴ வா டா²னா சவதீ’’தி ஏவமாதி³னா பகாரேன பஹாய மச்சங் போ⁴கே³ஸு க³ச்ச²ந்தேஸு ஏதங் ஆதா³ய க³ச்ச²தீதி. ஏஸோ ஹி அனுகா³மிகத்தா தங் நப்பஜஹதீதி.

    Pahāyagamanīyesu etaṃ ādāya gacchatīti maraṇakāle paccupaṭṭhite sabbabhogesu pahāya gamanīyesu etaṃ nidhiṃ ādāya paralokaṃ gacchatīti ayaṃ kira etassa attho. So pana na yujjati. Kasmā? Bhogānaṃ agamanīyato. Pahātabbā eva hi te te bhogā, na gamanīyā, gamanīyā pana te te gativisesā. Yato yadi esa attho siyā, pahāya bhoge gamanīyesu gativisesesu iti vadeyya. Tasmā evamettha attho veditabbo – ‘‘nidhi vā ṭhānā cavatī’’ti evamādinā pakārena pahāya maccaṃ bhogesu gacchantesu etaṃ ādāya gacchatīti. Eso hi anugāmikattā taṃ nappajahatīti.

    தத்த² ஸியா ‘‘க³மனீயேஸூதி எத்த² க³ந்தப்³பே³ஸூதி அத்தோ², ந க³ச்ச²ந்தேஸூ’’தி. தங் ந ஏகங்ஸதோ க³ஹேதப்³ப³ங். யதா² ஹி ‘‘அரியா நிய்யானிகா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.141) எத்த² நிய்யந்தாதி அத்தோ², ந நிய்யாதப்³பா³தி, ஏவமிதா⁴பி க³ச்ச²ந்தேஸூதி அத்தோ², ந க³ந்தப்³பே³ஸூதி.

    Tattha siyā ‘‘gamanīyesūti ettha gantabbesūti attho, na gacchantesū’’ti. Taṃ na ekaṃsato gahetabbaṃ. Yathā hi ‘‘ariyā niyyānikā’’ti (dī. ni. 2.141) ettha niyyantāti attho, na niyyātabbāti, evamidhāpi gacchantesūti attho, na gantabbesūti.

    அத² வா யஸ்மா ஏஸ மரணகாலே கஸ்ஸசி தா³துகாமோ போ⁴கே³ ஆமஸிதும்பி ந லப⁴தி, தஸ்மா தேன தே போ⁴கா³ புப்³ப³ங் காயேன பஹாதப்³பா³, பச்சா² விஹதாஸேன சேதஸா க³ந்தப்³பா³, அதிக்கமிதப்³பா³தி வுத்தங் ஹோதி. தஸ்மா புப்³ப³ங் காயேன பஹாய பச்சா² சேதஸா க³மனீயேஸு போ⁴கே³ஸூதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. புரிமஸ்மிங் அத்தே² நித்³தா⁴ரணே பு⁴ம்மவசனங், பஹாய க³மனீயேஸு போ⁴கே³ஸு ஏகமேவேதங் புஞ்ஞனிதி⁴விப⁴வங் ததோ நீஹரித்வா ஆதா³ய க³ச்ச²தீதி. பச்சி²மே அத்தே² பா⁴வேனபா⁴வலக்க²ணே பு⁴ம்மவசனங். போ⁴கா³னஞ்ஹி க³மனீயபா⁴வேன ஏதஸ்ஸ நிதி⁴ஸ்ஸ ஆதா³ய க³மனீயபா⁴வோ லக்கீ²யதீதி.

    Atha vā yasmā esa maraṇakāle kassaci dātukāmo bhoge āmasitumpi na labhati, tasmā tena te bhogā pubbaṃ kāyena pahātabbā, pacchā vihatāsena cetasā gantabbā, atikkamitabbāti vuttaṃ hoti. Tasmā pubbaṃ kāyena pahāya pacchā cetasā gamanīyesu bhogesūti evamettha attho daṭṭhabbo. Purimasmiṃ atthe niddhāraṇe bhummavacanaṃ, pahāya gamanīyesu bhogesu ekamevetaṃ puññanidhivibhavaṃ tato nīharitvā ādāya gacchatīti. Pacchime atthe bhāvenabhāvalakkhaṇe bhummavacanaṃ. Bhogānañhi gamanīyabhāvena etassa nidhissa ādāya gamanīyabhāvo lakkhīyatīti.

    நவமகா³தா²வண்ணனா

    Navamagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ப⁴க³வா இமஸ்ஸ புஞ்ஞனிதி⁴னோ க³ம்பீ⁴ரே ஓத³கந்திகே நிஹிதனிதி⁴தோ விஸேஸங் த³ஸ்ஸெத்வா புன அத்தனோ ப⁴ண்ட³கு³ணஸங்வண்ணனேன கயஜனஸ்ஸ உஸ்ஸாஹங் ஜனெந்தோ உளாரப⁴ண்ட³வாணிஜோ விய அத்தனா தே³ஸிதபுஞ்ஞனிதி⁴கு³ணஸங்வண்ணனேன தஸ்மிங் புஞ்ஞனிதி⁴ம்ஹி தே³வமனுஸ்ஸானங் உஸ்ஸாஹங் ஜனெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ bhagavā imassa puññanidhino gambhīre odakantike nihitanidhito visesaṃ dassetvā puna attano bhaṇḍaguṇasaṃvaṇṇanena kayajanassa ussāhaṃ janento uḷārabhaṇḍavāṇijo viya attanā desitapuññanidhiguṇasaṃvaṇṇanena tasmiṃ puññanidhimhi devamanussānaṃ ussāhaṃ janento āha –

    9. ‘‘அஸாதா⁴ரணமஞ்ஞேஸங், அசோராஹரணோ நிதி⁴.

    9. ‘‘Asādhāraṇamaññesaṃ, acorāharaṇo nidhi.

    கயிராத² தீ⁴ரோ புஞ்ஞானி, யோ நிதி⁴ அனுகா³மிகோ’’தி.

    Kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko’’ti.

    தத்த² அஸாதா⁴ரணமஞ்ஞேஸந்தி அஸாதா⁴ரணோ அஞ்ஞேஸங், காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ ‘‘அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தா’’திஆதீ³ஸு விய. ந சோரேஹி ஆஹரணோ அசோராஹரணோ, சோரேஹி ஆதா³தப்³போ³ ந ஹோதீதி அத்தோ². நிதா⁴தப்³போ³தி நிதி⁴. ஏவங் த்³வீஹி பதே³ஹி புஞ்ஞனிதி⁴கு³ணங் ஸங்வண்ணெத்வா ததோ த்³வீஹி தத்த² உஸ்ஸாஹங் ஜனேதி ‘‘கயிராத² தீ⁴ரோ புஞ்ஞானி, யோ நிதி⁴ அனுகா³மிகோ’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – யஸ்மா புஞ்ஞானி நாம அஸாதா⁴ரணோ அஞ்ஞேஸங், அசோராஹரணோ ச நிதி⁴ ஹோதி. ந கேவலஞ்ச அஸாதா⁴ரணோ அசோராஹரணோ ச நிதி⁴, அத² கோ² பன ‘‘ஏஸோ நிதி⁴ ஸுனிஹிதோ, அஜெய்யோ அனுகா³மிகோ’’தி எத்த² வுத்தோ யோ நிதி⁴ அனுகா³மிகோ. ஸோ ச யஸ்மா புஞ்ஞானியேவ, தஸ்மா கயிராத² கரெய்ய தீ⁴ரோ பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னோ தி⁴திஸம்பன்னோ ச புக்³க³லோ புஞ்ஞானீதி.

    Tattha asādhāraṇamaññesanti asādhāraṇo aññesaṃ, makāro padasandhikaro ‘‘adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttā’’tiādīsu viya. Na corehi āharaṇo acorāharaṇo, corehi ādātabbo na hotīti attho. Nidhātabboti nidhi. Evaṃ dvīhi padehi puññanidhiguṇaṃ saṃvaṇṇetvā tato dvīhi tattha ussāhaṃ janeti ‘‘kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko’’ti. Tassattho – yasmā puññāni nāma asādhāraṇo aññesaṃ, acorāharaṇo ca nidhi hoti. Na kevalañca asādhāraṇo acorāharaṇo ca nidhi, atha kho pana ‘‘eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko’’ti ettha vutto yo nidhi anugāmiko. So ca yasmā puññāniyeva, tasmā kayirātha kareyya dhīro buddhisampanno dhitisampanno ca puggalo puññānīti.

    த³ஸமகா³தா²வண்ணனா

    Dasamagāthāvaṇṇanā

    ஏவங் ப⁴க³வா கு³ணஸங்வண்ணனேன புஞ்ஞனிதி⁴ம்ஹி தே³வமனுஸ்ஸானங் உஸ்ஸாஹங் ஜனெத்வா இதா³னி யே உஸ்ஸஹித்வா புஞ்ஞனிதி⁴கிரியாய ஸம்பாதெ³ந்தி, தேஸங் ஸோ யங் ப²லங் தே³தி, தங் ஸங்கே²பதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Evaṃ bhagavā guṇasaṃvaṇṇanena puññanidhimhi devamanussānaṃ ussāhaṃ janetvā idāni ye ussahitvā puññanidhikiriyāya sampādenti, tesaṃ so yaṃ phalaṃ deti, taṃ saṅkhepato dassento āha –

    10.

    10.

    ‘‘ஏஸ தே³வமனுஸ்ஸானங், ஸப்³ப³காமத³தோ³ நிதீ⁴’’தி.

    ‘‘Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhī’’ti.

    இதா³னி யஸ்மா பத்த²னாய படிப³ந்தி⁴தஸ்ஸ ஸப்³ப³காமத³த³த்தங், ந வினா பத்த²னங் ஹோதி. யதா²ஹ –

    Idāni yasmā patthanāya paṭibandhitassa sabbakāmadadattaṃ, na vinā patthanaṃ hoti. Yathāha –

    ‘‘ஆகங்கெ²ய்ய சே க³ஹபதயோ த⁴ம்மசாரீ ஸமசாரீ ‘அஹோ வதாஹங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா க²த்தியமஹாஸாலானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜெய்ய’ந்தி, டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதி யங் ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா க²த்தியமஹாஸாலானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜெய்ய. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ததா² ஹி ஸோ த⁴ம்மசாரீ ஸமசாரீ’’ (ம॰ நி॰ 1.442).

    ‘‘Ākaṅkheyya ce gahapatayo dhammacārī samacārī ‘aho vatāhaṃ kāyassa bhedā paraṃ maraṇā khattiyamahāsālānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya’nti, ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati yaṃ so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā khattiyamahāsālānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya. Taṃ kissa hetu? Tathā hi so dhammacārī samacārī’’ (ma. ni. 1.442).

    ஏவங் ‘‘அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரெய்ய. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ததா² ஹி ஸோ த⁴ம்மசாரீ ஸமசாரீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.442).

    Evaṃ ‘‘anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihareyya. Taṃ kissa hetu? Tathā hi so dhammacārī samacārī’’ti (ma. ni. 1.442).

    ததா² சாஹ –

    Tathā cāha –

    ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸத்³தா⁴ய ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, ஸீலேன, ஸுதேன, சாகே³ன, பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘அஹோ வதாஹங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா க²த்தியமஹாஸாலானங் ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜெய்ய’ந்தி. ஸோ தங் சித்தங் பத³ஹதி, தங் சித்தங் அதி⁴ட்டா²தி, தங் சித்தங் பா⁴வேதி. தஸ்ஸ தே ஸங்கா²ரா ச விஹாரா ச ஏவங் பா⁴விதா ஏவங் ப³ஹுலீகதா தத்ரூபபத்தியா ஸங்வத்தந்தீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.161) ஏவமாதி³.
