Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī

    நிக³மனகதா²

    Nigamanakathā

    ஸப்³ப³ஸத்துத்தமோ நாதோ², லோகே உப்பஜ்ஜி நாயகோ;

    Sabbasattuttamo nātho, loke uppajji nāyako;

    ஸம்பு³த்³தோ⁴ கோ³தமோ ஜினோ, அனேககு³ணலங்கதோ.

    Sambuddho gotamo jino, anekaguṇalaṅkato.

    ஸாஸனங் தஸ்ஸ ஸெட்ட²ஸ்ஸ, அட்ட²வஸ்ஸஸதாதி⁴கங்;

    Sāsanaṃ tassa seṭṭhassa, aṭṭhavassasatādhikaṃ;

    த்³விஸஹஸ்ஸங் யதா³ பத்தங், நிம்மலங் வட்³ட⁴னங் ஸுப⁴ங்.

    Dvisahassaṃ yadā pattaṃ, nimmalaṃ vaḍḍhanaṃ subhaṃ.

    ததா³ பூ⁴மிஸ்ஸரோ மஹாத⁴ம்மராஜா மஹித்³தி⁴கோ;

    Tadā bhūmissaro mahādhammarājā mahiddhiko;

    ஆணாசக்கேன ஸாரேதி, ராஜா நோஅனுவத்தகே.

    Āṇācakkena sāreti, rājā noanuvattake.

    லத்³தா⁴ ஸேதக³ஜே வரே, லோகே விம்ஹயஜானகே;

    Laddhā setagaje vare, loke vimhayajānake;

    அப்பமத்தோ மஹாவீரோ, புஞ்ஞங் கத்வாபி⁴மோத³தி.

    Appamatto mahāvīro, puññaṃ katvābhimodati.

    தஸ்மிங் வஸ்ஸேவ ஸாவணே, மாஸே நவமதி³வஸே;

    Tasmiṃ vasseva sāvaṇe, māse navamadivase;

    ஸூரியுக்³க³மனே காலே, நிப்³ப³த்தாயங் விபா⁴வனா.

    Sūriyuggamane kāle, nibbattāyaṃ vibhāvanā.

    யத்தகங் ஸாஸனங் டி²தங், தத்தகங் ரசிதங் மயா;

    Yattakaṃ sāsanaṃ ṭhitaṃ, tattakaṃ racitaṃ mayā;

    டா²து நெத்திவிபா⁴வனா, ஜினபுத்தஹிதாவஹா.

    Ṭhātu nettivibhāvanā, jinaputtahitāvahā.

    இதி தங் ரசயந்தேன, புஞ்ஞங் அதி⁴க³தங் மயா;

    Iti taṃ racayantena, puññaṃ adhigataṃ mayā;

    ஹொந்து தஸ்ஸானுபா⁴வேன, ஸப்³பே³ விமுத்திபா⁴கி³னோ.

    Hontu tassānubhāvena, sabbe vimuttibhāgino.

    ராஜதே³வீ புத்தனத்தா, பனத்தா ச ஸஜாதிகா;

    Rājadevī puttanattā, panattā ca sajātikā;

    ஸப்³பே³ ரஜ்ஜஸுகே² ட²த்வா, சரந்து சரிதங் ஸுகீ².

    Sabbe rajjasukhe ṭhatvā, carantu caritaṃ sukhī.

    தே³வோ காலே ஸுவஸ்ஸது, ஸப்³போ³ ரட்ட²ஜனோ ஸுகீ²;

    Devo kāle suvassatu, sabbo raṭṭhajano sukhī;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் அஹிங்ஸந்தோ, பியோ ஹோது ஹிதாவஹோதி.

    Aññamaññaṃ ahiṃsanto, piyo hotu hitāvahoti.

    நெத்திவிபா⁴வினீ நிட்டி²தா.

    Nettivibhāvinī niṭṭhitā.




    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / நிக³மனகதா² • Nigamanakathā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / நிக³மனகதா²வண்ணனா • Nigamanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact