Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    நிக³மனகதா²வண்ணனா

    Nigamanakathāvaṇṇanā

    ஏவங் வினயஸங்வண்ணனங் கத்வா இதா³னி தங் நிக³மெந்தோ ஆஹ ‘‘எத்தாவதா’’திஆதி³. தத்த² எத்தாவதாதி எத்தகேன ‘‘யோ கப்பகோடீஹிபி அப்பமெய்ய’’ந்திஆதி³வசனதோ (பாரா॰ அட்ட²॰ 1.க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²) பட்டா²ய ‘‘நவஸங்க³ஹிதவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா’’தி வசனபரியோஸானானங் அக்க²ரபத³ப்³யஞ்ஜனானங் ஸமுதா³யபூ⁴தேன வசனக்கமேன, ஸமத்தாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Evaṃ vinayasaṃvaṇṇanaṃ katvā idāni taṃ nigamento āha ‘‘ettāvatā’’tiādi. Tattha ettāvatāti ettakena ‘‘yo kappakoṭīhipi appameyya’’ntiādivacanato (pārā. aṭṭha. 1.ganthārambhakathā) paṭṭhāya ‘‘navasaṅgahitavaggavaṇṇanā niṭṭhitā’’ti vacanapariyosānānaṃ akkharapadabyañjanānaṃ samudāyabhūtena vacanakkamena, samattāti sambandho.

    உப⁴தோவிப⁴ங்க³க²ந்த⁴கபரிவாரவிப⁴த்திதே³ஸனந்தி உப⁴தோவிப⁴ங்கே³ன ச க²ந்த⁴கேன ச பரிவாரேன ச விப⁴ஜிதப்³ப³தே³ஸனங் வினயபிடகந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. நாதோ²தி பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீனங் ஹிதபடிபத்திங் யாசனட்டே²ன ச கிலேஸானங் உபதாபனட்டே²ன ச வேனெய்யானங் ஹிதஸுக²ங் ஆஸீஸனட்டே²ன ச சித்திஸ்ஸரியட்டே²ன ச நாதோ². வேனெய்யந்தி வினேதப்³ப³ட்டே²ன வேனெய்யங். ஜினோதி பஞ்சமாரானங் ஜிதட்டே²ன ஜினோ. அயங் பனெத்த² யோஜனா – நாதோ² வேனெய்யங் வினெந்தோ ஜினோ உப⁴தோவிப⁴ங்க³க²ந்த⁴கபரிவாரவிப⁴த்திதே³ஸனங் யங் வினயபிடகங் ஆஹாதி.

    Ubhatovibhaṅgakhandhakaparivāravibhattidesananti ubhatovibhaṅgena ca khandhakena ca parivārena ca vibhajitabbadesanaṃ vinayapiṭakanti sambandho. Nāthoti bhikkhubhikkhunīnaṃ hitapaṭipattiṃ yācanaṭṭhena ca kilesānaṃ upatāpanaṭṭhena ca veneyyānaṃ hitasukhaṃ āsīsanaṭṭhena ca cittissariyaṭṭhena ca nātho. Veneyyanti vinetabbaṭṭhena veneyyaṃ. Jinoti pañcamārānaṃ jitaṭṭhena jino. Ayaṃ panettha yojanā – nātho veneyyaṃ vinento jino ubhatovibhaṅgakhandhakaparivāravibhattidesanaṃ yaṃ vinayapiṭakaṃ āhāti.

    ஸமதி⁴கஸத்தவீஸதிஸஹஸ்ஸமத்தேனாதி ஸஹ அதி⁴கேன ஸத்தஸஹஸ்ஸப்பமாணேன ச வீஸதிஸஹஸ்ஸப்பமாணேன ச க³ந்தே²னாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்ஸாதி வினயபிடகஸ்ஸ. ஸமந்தபாஸாதி³காதி ஸமந்ததோ பஸாத³ங் வஹிகா, ஜனிகா வா. தத்ராயங் யோஜனா – தஸ்ஸ ஸமதி⁴கஸத்தவீஸதிஸஹஸ்ஸமத்தேன க³ந்தே²ன ஸமந்தபாஸாதி³கா நாம ஸங்வண்ணனா ஸமத்தாதி.

    Samadhikasattavīsatisahassamattenāti saha adhikena sattasahassappamāṇena ca vīsatisahassappamāṇena ca ganthenāti sambandho. Tassāti vinayapiṭakassa. Samantapāsādikāti samantato pasādaṃ vahikā, janikā vā. Tatrāyaṃ yojanā – tassa samadhikasattavīsatisahassamattena ganthena samantapāsādikā nāma saṃvaṇṇanā samattāti.

    தத்ரித³ந்தி தத்ர இத³ங். ‘‘தத்ரா’’தி பத³ங் புரிமவசனாபெக்க²ங். தத்ர ‘‘ஸமந்தபாஸாதி³கா நாமா’’தி வசனேதி ஹி அத்தோ². ஸமந்தபாஸாதி³கத்தஸ்மிந்தி பச்சத்தத்தே² சேதங் பு⁴ம்மவசனங் ஹோதி ‘‘இத³ம்பி ஸீலஸ்மி’’ந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 1.194 ஆத³யோ) விய, ஸமந்தபாஸாதி³கத்தந்தி அத்தோ². அயங் பனெத்த² யோஜனாதத்ர ‘‘ஸமந்தபாஸாதி³கா நாமா’’தி வசனே ஸமந்தபாஸாதி³காய இத³ங் ஸமந்தபாஸாதி³கத்தங் ஹோதீதி அயங் ஸமந்தபாஸாதி³கபா⁴வோதி அத்தோ².

    Tatridanti tatra idaṃ. ‘‘Tatrā’’ti padaṃ purimavacanāpekkhaṃ. Tatra ‘‘samantapāsādikā nāmā’’ti vacaneti hi attho. Samantapāsādikattasminti paccattatthe cetaṃ bhummavacanaṃ hoti ‘‘idampi sīlasmi’’ntiādīsu (dī. ni. 1.194 ādayo) viya, samantapāsādikattanti attho. Ayaṃ panettha yojanātatra ‘‘samantapāsādikā nāmā’’ti vacane samantapāsādikāya idaṃ samantapāsādikattaṃ hotīti ayaṃ samantapāsādikabhāvoti attho.

    ஆசரியபரங்பரதோதிஆதீ³ஸு கா³தா²ஸு வுத்தங் நவவித⁴ங் விஸேஸனபத³ங் ‘‘ந தி³ஸ்ஸதீ’’தி பதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ஸம்பஸ்ஸதந்தி ஸம்மா பஸ்ஸந்தானங் விஞ்ஞூனந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யதோதி யஸ்மா, ந தி³ஸ்ஸதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. எத்தா²தி ஸங்வண்ணனாயங். ஸமந்தபாஸாதி³காத்வேவாதி ஸமந்தபாஸாதி³கா இதி ஏவ நாம. வினயஸ்ஸாதி வினயபிடகஸ்ஸ. வினெய்யத³மனகுஸலேனாதி வினெய்யானங் த³மனே சே²கேன. லோகனாதே²னாதி லோகானங் நாதே²ன. லோகமனுகம்பமானேனாதி லோகங் அனுகம்பமானேன. அயஞ்ஹெத்த² யோஜனா – ஆசரியபரங்பரதோ…பே॰… விப⁴ங்க³னயபே⁴த³த³ஸ்ஸனதோ ஸம்பஸ்ஸதங் விஞ்ஞூனங் எத்த² கிஞ்சி அபாஸாதி³கங் யதோ ந தி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா வினெய்யத³மனகுஸலேன லோகனாதே²ன லோகமனுகம்பமானேன ப⁴க³வதா வுத்தஸ்ஸ வினயஸ்ஸ அயங் ஸமந்தபாஸாதி³காத்வேவ ஸங்வண்ணனா பவத்தாதி.

    Ācariyaparaṃparatotiādīsu gāthāsu vuttaṃ navavidhaṃ visesanapadaṃ ‘‘na dissatī’’ti padena sambandhitabbaṃ. Sampassatanti sammā passantānaṃ viññūnanti sambandho. Yatoti yasmā, na dissatīti sambandho. Etthāti saṃvaṇṇanāyaṃ. Samantapāsādikātvevāti samantapāsādikā iti eva nāma. Vinayassāti vinayapiṭakassa. Vineyyadamanakusalenāti vineyyānaṃ damane chekena. Lokanāthenāti lokānaṃ nāthena. Lokamanukampamānenāti lokaṃ anukampamānena. Ayañhettha yojanā – ācariyaparaṃparato…pe… vibhaṅganayabhedadassanato sampassataṃ viññūnaṃ ettha kiñci apāsādikaṃ yato na dissati, tasmā vineyyadamanakusalena lokanāthena lokamanukampamānena bhagavatā vuttassa vinayassa ayaṃ samantapāsādikātveva saṃvaṇṇanā pavattāti.

    திஸ்ஸோபி இமா ஸீஹளட்ட²கதா²யோ ஸுத்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கஸ்ஸ ஸந்திகே ஸுதந்தி ஆஹ ‘‘பு³த்³த⁴மித்தோ…பே॰… ஸந்திகே’’தி. ‘‘பு³த்³த⁴மித்தோ’’தி நாமேன விஸ்ஸுதஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ வினயஞ்ஞுஸ்ஸ தீ⁴ரஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே ஸுத்வாதி யோஜனா. ‘‘ஸுத்வா’’தி பத³ங் ‘‘ஆரத்³தா⁴’’தி பதே³ புப்³ப³காலகிரியாவிஸேஸனங்.

    Tissopi imā sīhaḷaṭṭhakathāyo sutvāti sambandho. Kassa santike sutanti āha ‘‘buddhamitto…pe… santike’’ti. ‘‘Buddhamitto’’ti nāmena vissutassa yasassino vinayaññussa dhīrassa therassa santike sutvāti yojanā. ‘‘Sutvā’’ti padaṃ ‘‘āraddhā’’ti pade pubbakālakiriyāvisesanaṃ.

    மஹாமேக⁴வனுய்யானே பூ⁴மிபா⁴கே³ பதிட்டி²தோ ஸத்து² மஹாபோ³தி⁴விபூ⁴ஸிதோ யோ மஹாவிஹாரோ அத்தீ²தி யோஜனா.

    Mahāmeghavanuyyāne bhūmibhāge patiṭṭhito satthu mahābodhivibhūsito yo mahāvihāro atthīti yojanā.

    தஸ்ஸ மஹாவிஹாரஸ்ஸ த³க்கி²ணே தி³ஸாபா⁴கே³ பதா⁴னக⁴ரங் பதா⁴னக⁴ரனாமகங் உத்தமங் ஸுசிசாரித்தஸீலேன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸேவிதங் யங் பரிவேணங் அத்தி², தத்த² காரயீதி யோஜனா.

    Tassa mahāvihārassa dakkhiṇe disābhāge padhānagharaṃ padhānagharanāmakaṃ uttamaṃ sucicārittasīlena bhikkhusaṅghena sevitaṃ yaṃ pariveṇaṃ atthi, tattha kārayīti yojanā.

    கோனாமோ காரயீதி ஆஹ ‘‘உளாரகுலஸம்பூ⁴தோ…பே॰… விஸ்ஸுதோ’’தி. தத்த² உளாரகுலஸம்பூ⁴தோ ஸங்கு⁴பட்டா²யகோ ஸதா³ அனாகுலாய ஸத்³தா⁴ய ரதனத்தயே பஸன்னோ ‘‘மஹானிக³மஸாமீ’’தி விஸ்ஸுதோ உபாஸகோ காரயீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Konāmo kārayīti āha ‘‘uḷārakulasambhūto…pe… vissuto’’ti. Tattha uḷārakulasambhūto saṅghupaṭṭhāyako sadā anākulāya saddhāya ratanattaye pasanno ‘‘mahānigamasāmī’’ti vissuto upāsako kārayīti sambandho.

    கங் காரயீதி ஆஹ ‘‘சாரு…பே॰… ஸம்பன்னஸலிலாஸய’’ந்தி. தத்த² சாருபாகாரஸங்சிதங் ஸோபே⁴ன பாகாரேன ஸுட்டு² சிதங் சினிதங் மனோரமங் ஸீதச்சா²யதரூபேதங் ஸீதச்சா²யேன ருக்கே²ன உபேதங் ஸம்பன்னஸலிலாஸயங் மது⁴ரஜலாதா⁴ரங் யங் பாஸாத³ங் காரயீதி யோஜனா. மஹானிக³மஸாமினோ தத்ர பாஸாதே³ வஸதாமயாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Kaṃ kārayīti āha ‘‘cāru…pe… sampannasalilāsaya’’nti. Tattha cārupākārasaṃcitaṃ sobhena pākārena suṭṭhu citaṃ cinitaṃ manoramaṃ sītacchāyatarūpetaṃ sītacchāyena rukkhena upetaṃ sampannasalilāsayaṃ madhurajalādhāraṃ yaṃ pāsādaṃ kārayīti yojanā. Mahānigamasāmino tatra pāsāde vasatāmayāti sambandho.

    கங் உத்³தி³ஸித்வா கீதி³ஸா கா ஆரத்³தா⁴தி ஆஹ ‘‘ஸுசிஸீலஸமாசாரங்…பே॰… வினயவண்ணனா’’தி. தத்த² ஸுசிஸீலஸமாசாரங் பு³த்³த⁴ஸிரிவ்ஹயங் தே²ரங் உத்³தி³ஸித்வா இத்³தா⁴ அத்த²வினிச்ச²யாதீ³ஹி பரிபுண்ணா யா வினயவண்ணனா ஆரத்³தா⁴தி யோஜனா.

    Kaṃ uddisitvā kīdisā kā āraddhāti āha ‘‘sucisīlasamācāraṃ…pe… vinayavaṇṇanā’’ti. Tattha sucisīlasamācāraṃ buddhasirivhayaṃ theraṃ uddisitvā iddhā atthavinicchayādīhi paripuṇṇā yā vinayavaṇṇanā āraddhāti yojanā.

    கிங்னாமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ கதமே ஸங்வச்ச²ரே ஆரத்³தா⁴, கிஸ்மிங் காலே பரினிட்டி²தாதி ஆஹ ‘‘பாலயந்தஸ்ஸ…பே॰… பரினிட்டி²தா’’தி. தத்த² ஸகலங் லங்காதீ³பங் நிரப்³பு³த³ங் கத்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பாலயந்தஸ்ஸ ஸிரினிவாஸஸ்ஸ ஸிரிபாலயஸஸ்ஸினோ ரஞ்ஞோ ஜயஸங்வச்ச²ரேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸமவீஸதிமே கே²மே ஜயஸங்வச்ச²ரே அயங் வினயஸங்வண்ணனா ஆரத்³தா⁴, ஏகவீஸம்ஹி ரஞ்ஞோ ஏகவீஸதிமே ஸங்வச்ச²ரே ஸம்பத்தே ஸதி பரினிட்டி²தாதி யோஜனா.

    Kiṃnāmassa rañño katame saṃvacchare āraddhā, kismiṃ kāle pariniṭṭhitāti āha ‘‘pālayantassa…pe… pariniṭṭhitā’’ti. Tattha sakalaṃ laṅkādīpaṃ nirabbudaṃ katvāti sambandho. Pālayantassa sirinivāsassa siripālayasassino rañño jayasaṃvacchareti sambandho. Samavīsatime kheme jayasaṃvacchare ayaṃ vinayasaṃvaṇṇanā āraddhā, ekavīsamhi rañño ekavīsatime saṃvacchare sampatte sati pariniṭṭhitāti yojanā.

    யதா² அத்தனோ ஸங்வண்ணனா நிருபத்³த³வா ஸீக⁴ங் நிட்ட²ங் உபக³தா, ஏவங் லோகஸ்ஸ த⁴ம்மூபஸங்ஹிதா ஸீக⁴ங் க³ச்ச²ந்தூதி ஆஸீஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘உபத்³த³வாகுலே’’திஆதி³. தத்த² உபத்³த³வாகுலே உபத்³த³வேஹி ஆகுலே லோகே ஸத்தலோகே நிருபத்³த³வதோ உபத்³த³வவிரஹதோ யதா² அயங் வினயஸங்வண்ணனா ஏகஸங்வச்ச²ரேனேவ நிட்ட²ங் உபாக³தா, ஏவங் ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஆரத்³தா⁴ ஸப்³பே³பி த⁴ம்மூபஸங்ஹிதா அத்தா² நிருபத்³த³வா ஸீக⁴ங் நிட்ட²ங் க³ச்ச²ந்தூதி யோஜனா.

    Yathā attano saṃvaṇṇanā nirupaddavā sīghaṃ niṭṭhaṃ upagatā, evaṃ lokassa dhammūpasaṃhitā sīghaṃ gacchantūti āsīsaṃ dassento āha ‘‘upaddavākule’’tiādi. Tattha upaddavākule upaddavehi ākule loke sattaloke nirupaddavato upaddavavirahato yathā ayaṃ vinayasaṃvaṇṇanā ekasaṃvacchareneva niṭṭhaṃ upāgatā, evaṃ sabbassa lokassa āraddhā sabbepi dhammūpasaṃhitā atthā nirupaddavā sīghaṃ niṭṭhaṃ gacchantūti yojanā.

    அத்தனா ஸமாசிதஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ இச்சி²தத்தே² பரிணாமனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘சிரட்டி²தத்த²ங் த⁴ம்மஸ்ஸா’’திஆதி³. தத்த² த⁴ம்மஸ்ஸ சிரட்டி²தத்த²ங் இமங் வினயஸங்வண்ணனங் கரொந்தேன ஸத்³த⁴ம்மப³ஹுமானேன மயா யஞ்ச புஞ்ஞங் ஸமாசிதங், ஸப்³ப³ஸ்ஸ தஸ்ஸ புஞ்ஞஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ஸப்³பே³பி பாணினோ த⁴ம்மராஜஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸத்³த⁴ம்மரஸஸேவினோ ப⁴வந்து.

    Attanā samācitassa puññassa icchitatthe pariṇāmanaṃ dassento āha ‘‘ciraṭṭhitatthaṃ dhammassā’’tiādi. Tattha dhammassa ciraṭṭhitatthaṃ imaṃ vinayasaṃvaṇṇanaṃ karontena saddhammabahumānena mayā yañca puññaṃ samācitaṃ, sabbassa tassa puññassa ānubhāvena sabbepi pāṇino dhammarājassa bhagavato saddhammarasasevino bhavantu.

    ஸத்³த⁴ம்மோ சிரங் திட்ட²து, தே³வோ காலே வஸ்ஸங் வஸ்ஸந்தோ சிரங் பஜங் ஸத்தஸமூஹங் தப்பேது. ராஜா த⁴ம்மேன மேத³னிங் ரக்க²தூதி யோஜனா. இதிஸத்³தோ³ பரிஸமாபனத்தோ². இதி பரினிட்ட²ங் ஸுட்டு² ஆபனங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தீதி அத்தோ².

    Saddhammo ciraṃ tiṭṭhatu, devo kāle vassaṃ vassanto ciraṃ pajaṃ sattasamūhaṃ tappetu. Rājā dhammena medaniṃ rakkhatūti yojanā. Itisaddo parisamāpanattho. Iti pariniṭṭhaṃ suṭṭhu āpanaṃ daṭṭhabbantīti attho.

    ஸத்³தா⁴ ச பு³த்³தி⁴ ச வீரியஞ்ச ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியானி, விஸுத்³தா⁴னி ச தானி ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியானி சேதி விஸுத்³த⁴ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியானி, பரமானி ச தானி விஸுத்³த⁴ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியானி சேதி பரமவிஸுத்³த⁴ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியானி, தேஹி பரிமண்டி³தோ பரமவிஸுத்³த⁴ஸத்³தா⁴பு³த்³தி⁴வீரியபடிமண்டி³தோ, தேன, தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸீலஞ்ச ஆசாரோ ச அஜ்ஜவஞ்ச மத்³த³வஞ்ச ஸீலாசாரஜ்ஜவமத்³த³வானி, தானி ஆதீ³னி யேஸங் தேதி ஸீலாசாரஜ்ஜவமத்³த³வாத³யோ, ஆதி³ஸத்³தே³ன க²ந்திஸோரச்சாத³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி, தேயேவ கு³ணாதி ஸீலாசாரஜ்ஜவமத்³த³வாதி³கு³ணா, தேஸங் ஸமுத³யோதி ஸீலாசாரஜ்ஜவமத்³த³வாதி³கு³ணஸமுத³யோ, தேன ஸமுதி³தோ ஸுட்டு² பாகடோதி ஸீலாசாரஜ்ஜவமத்³த³வாதி³கு³ணஸமுத³யஸமுதி³தோ, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Saddhā ca buddhi ca vīriyañca saddhābuddhivīriyāni, visuddhāni ca tāni saddhābuddhivīriyāni ceti visuddhasaddhābuddhivīriyāni, paramāni ca tāni visuddhasaddhābuddhivīriyāni ceti paramavisuddhasaddhābuddhivīriyāni, tehi parimaṇḍito paramavisuddhasaddhābuddhivīriyapaṭimaṇḍito, tena, therenāti sambandho. Sīlañca ācāro ca ajjavañca maddavañca sīlācārajjavamaddavāni, tāni ādīni yesaṃ teti sīlācārajjavamaddavādayo, ādisaddena khantisoraccādayo saṅgaṇhāti, teyeva guṇāti sīlācārajjavamaddavādiguṇā, tesaṃ samudayoti sīlācārajjavamaddavādiguṇasamudayo, tena samudito suṭṭhu pākaṭoti sīlācārajjavamaddavādiguṇasamudayasamudito, tena therenāti sambandho.

    ஸகஸமயோ ச ஸமயந்தரோ ச ஸகஸமயஸமயந்தரா, தேயேவ பன க³ஹனஸதி³ஸத்தா க³ஹனந்தி ஸகஸமயஸமயந்தரக³ஹனங், தஸ்ஸ அஜ்ஜோ²கா³ஹணங் ஸகஸமயஸமயந்தரக³ஹனஜ்ஜோ²கா³ஹணங், தஸ்மிங் ஸமத்தோ² ஸகஸமயஸமயந்தரக³ஹனஜ்ஜோ²கா³ஹணஸமத்தோ². தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. விஸேஸேன அஞ்ஜதி பாகடங் கரோதீதி வியத்தோ, புக்³க³லோ, வியத்தஸ்ஸ இத³ங் வெய்யத்தியங், ஸதி. பஞ்ஞா ச வெய்யத்தியஞ்ச பஞ்ஞாவெய்யத்தியங், தேன ஸமன்னாக³தேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸமன்னாக³தேன தே²ரேனாதி யோஜனா.

    Sakasamayo ca samayantaro ca sakasamayasamayantarā, teyeva pana gahanasadisattā gahananti sakasamayasamayantaragahanaṃ, tassa ajjhogāhaṇaṃ sakasamayasamayantaragahanajjhogāhaṇaṃ, tasmiṃ samattho sakasamayasamayantaragahanajjhogāhaṇasamattho. Tena therenāti sambandho. Visesena añjati pākaṭaṃ karotīti viyatto, puggalo, viyattassa idaṃ veyyattiyaṃ, sati. Paññā ca veyyattiyañca paññāveyyattiyaṃ, tena samannāgatenāti sambandho. Samannāgatena therenāti yojanā.

    தீணி பிடகானீதி திபிடகங், தமேவ பரியாபுணிதப்³ப³த்தா பரியத்தீதி திபிடகபரியத்தி, தஸ்ஸ பபே⁴தோ³ எத்த² ஸத்து²ஸாஸனேதி திபிடகபரியத்திபபே⁴த³ங், தஸ்மிங். ஸஹ அட்ட²கதா²யாதி ஸாட்ட²கத²ங், ஸத்து² ஸாஸனங், தஸ்மிங் ஸத்து²ஸாஸனேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸத்து²னோ பரியத்திபடிபத்திபடிவேத⁴வஸேன திவித⁴ங் ஸாஸனங் ஸத்து²ஸாஸனங், ப்³யாஸோபி யுஜ்ஜதேவ, தஸ்மிங் ஸத்து²ஸாஸனே ‘‘அப்படிஹத’’இதி பதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். அப்படிஹதங் ஞாணங் அப்படிஹதஞாணங், இத³ங் தஸ்மிங் வினயஸங்வண்ணனாகாலே தே²ரஸ்ஸ படிவேத⁴ஞாணாபா⁴வதோ ஸுதமயசிந்தாமயஞாணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அப்படிஹதஞாணஸ்ஸ பபா⁴வோ ஏதஸ்ஸாதி அப்படிஹதஞாணபபா⁴வோ, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. மஹந்தங் வெய்யாகரணமேதஸ்ஸாதி மஹாவெய்யாகரணோ, இமினா ஸிக்கா²னிருத்திஆதீ³ஹி ச²ளங்கே³ மஹந்தவெய்யாகரணே தே²ரஸ்ஸ அப்படிஹதஞாணபபா⁴வதங் த³ஸ்ஸேதி, தேன மஹாவெய்யாகரணேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Tīṇi piṭakānīti tipiṭakaṃ, tameva pariyāpuṇitabbattā pariyattīti tipiṭakapariyatti, tassa pabhedo ettha satthusāsaneti tipiṭakapariyattipabhedaṃ, tasmiṃ. Saha aṭṭhakathāyāti sāṭṭhakathaṃ, satthu sāsanaṃ, tasmiṃ satthusāsaneti sambandho. Satthuno pariyattipaṭipattipaṭivedhavasena tividhaṃ sāsanaṃ satthusāsanaṃ, byāsopi yujjateva, tasmiṃ satthusāsane ‘‘appaṭihata’’iti padena sambandhitabbaṃ. Appaṭihataṃ ñāṇaṃ appaṭihatañāṇaṃ, idaṃ tasmiṃ vinayasaṃvaṇṇanākāle therassa paṭivedhañāṇābhāvato sutamayacintāmayañāṇaṃ sandhāya vuttanti daṭṭhabbaṃ. Appaṭihatañāṇassa pabhāvo etassāti appaṭihatañāṇapabhāvo, tena therenāti sambandho. Mahantaṃ veyyākaraṇametassāti mahāveyyākaraṇo, iminā sikkhāniruttiādīhi chaḷaṅge mahantaveyyākaraṇe therassa appaṭihatañāṇapabhāvataṃ dasseti, tena mahāveyyākaraṇena therenāti sambandho.

    கரணங் வுச்சதி டா²னங் கரியதி உச்சாரியதி எத்த², ஏதேனாதி வா வசனத்தே²ன, கரணஸ்ஸ ஸம்பத்தி கரணஸம்பத்தி, தாய ஜனிதங் கரணஸம்பத்திஜனிதங். ஸுகே²ன தே²ரமுக²தோ வினிக்³க³தங் ஸுக²வினிக்³க³தங், கரணஸம்பத்திஜனிதேன ஹேதுபூ⁴தேன ஸுக²வினிக்³க³தங் கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தங். மது⁴ரவசனஞ்ச உதா³ரவசனஞ்ச மது⁴ரோதா³ரவசனங், புப்³ப³பதே³ உத்தரபத³லோபோ, இமினா கேடுப⁴பகரணே (ஸுபோ³தா⁴லங்காரே 127-142 கா³தா²ஸு) வுத்தேஸு த³ஸஸு ஸத்³த³கு³ணேஸு மது⁴ரதாகு³ணேன ச உதா³ரதாகு³ணேன ச ஸமன்னாக³தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தஞ்ச தங் மது⁴ரோதா³ரவசனஞ்சேதி கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனங். அத² வா கரணஸம்பத்திஜனிதஞ்ச தங் ஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனஞ்சேதி கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனங். ஏலங் வுச்சதி து³ருத்ததோ³ஸோ, நத்தி² ஏலமேதஸ்ஸாதி நேலா, ஸோயேவ வண்ணோ நேலவண்ணோ, தேன யுத்தங் நேலவண்ணயுத்தங், கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனங் நேலவண்ணயுத்தமேதஸ்ஸாதி கரணஸம்பத்திஜனிதஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனநேலவண்ணயுத்தோ, தே²ரோ. விஸேஸனபரபத³ஸமாஸோ, நேலவண்ணயுத்தகரணஸம்பத்தி ஜனிதஸுக²வினிக்³க³தமது⁴ரோதா³ரவசனோதி ஹி அத்தோ², தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யுத்தஞ்ச பரிஸாய ஸோதேன அனுரூபத்தா, முத்தஞ்ச பரிஸாய விஸாரத³த்தாதி யுத்தமுத்தங், வசனங், தங் வத³தி ஸீலேனாதி யுத்தமுத்தவாதீ³, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Karaṇaṃ vuccati ṭhānaṃ kariyati uccāriyati ettha, etenāti vā vacanatthena, karaṇassa sampatti karaṇasampatti, tāya janitaṃ karaṇasampattijanitaṃ. Sukhena theramukhato viniggataṃ sukhaviniggataṃ, karaṇasampattijanitena hetubhūtena sukhaviniggataṃ karaṇasampattijanitasukhaviniggataṃ. Madhuravacanañca udāravacanañca madhurodāravacanaṃ, pubbapade uttarapadalopo, iminā keṭubhapakaraṇe (subodhālaṃkāre 127-142 gāthāsu) vuttesu dasasu saddaguṇesu madhuratāguṇena ca udāratāguṇena ca samannāgatabhāvaṃ dasseti. Karaṇasampattijanitasukhaviniggatañca taṃ madhurodāravacanañceti karaṇasampattijanitasukhaviniggatamadhurodāravacanaṃ. Atha vā karaṇasampattijanitañca taṃ sukhaviniggatamadhurodāravacanañceti karaṇasampattijanitasukhaviniggatamadhurodāravacanaṃ. Elaṃ vuccati duruttadoso, natthi elametassāti nelā, soyeva vaṇṇo nelavaṇṇo, tena yuttaṃ nelavaṇṇayuttaṃ, karaṇasampattijanitasukhaviniggatamadhurodāravacanaṃ nelavaṇṇayuttametassāti karaṇasampattijanitasukhaviniggatamadhurodāravacananelavaṇṇayutto, thero. Visesanaparapadasamāso, nelavaṇṇayuttakaraṇasampatti janitasukhaviniggatamadhurodāravacanoti hi attho, tena therenāti sambandho. Yuttañca parisāya sotena anurūpattā, muttañca parisāya visāradattāti yuttamuttaṃ, vacanaṃ, taṃ vadati sīlenāti yuttamuttavādī, tena therenāti sambandho.

    கம்மஸஸ்ஸதஉச்சே²த³இஸ்ஸரனிம்மானாதி³வஸேன நானா வாதா³ ஏதேஸந்தி வாதி³னோ, நானாவாதா³ ஜனா, வாதீ³னங், வாதீ³ஸு வா வரோ கம்மகிரியவாத³த்தாதி வாதி³வரோ, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பாளியா அத்த²ங் வண்ணேதுங் ஸமத்த²த்தா மஹந்தோ கவி மஹாகவி, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Kammasassataucchedaissaranimmānādivasena nānā vādā etesanti vādino, nānāvādā janā, vādīnaṃ, vādīsu vā varo kammakiriyavādattāti vādivaro, tena therenāti sambandho. Pāḷiyā atthaṃ vaṇṇetuṃ samatthattā mahanto kavi mahākavi, tena therenāti sambandho.

    அத்த²த⁴ம்மனிருத்திபடிபா⁴னவஸேன பபி⁴ன்னாய படிஸம்பி⁴தா³ய பரிவாரிதோதி பபி⁴ன்னபடிஸம்பி⁴தா³பரிவாரோ, தஸ்மிங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ச² அபி⁴ஞ்ஞா ச படிஸம்பி⁴தா³ ச ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³, தா ஆத³யோ யேஸங் தேதி ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³த³யோ, ஆதி³ஸத்³தே³ன தேவிஜ்ஜாத³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³த³யோ பபே⁴தா³ ஏதஸ்ஸாதி ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³தி³ப்பபே⁴தோ³, ஸோயேவ கு³ணோ ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³தி³ப்பபே⁴த³கு³ணோ, தேன படிமண்டி³தோ ச²ளபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³தி³ப்பபே⁴த³கு³ணபடிமண்டி³தோ, தஸ்மிங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. உத்தரிமனுஸ்ஸானங் ஜா²னலாபி⁴ஆதீ³னங் த⁴ம்மோ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ, அத² வா மனுஸ்ஸானங் குஸலகம்மபத²ஸங்கா²தத⁴ம்மதோ உத்தரீதி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மோ, ஜா²னாதி³த⁴ம்மோ, தஸ்மிங், ‘‘ஸுப்பதிட்டி²த’’ இதி பதே³ன ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ஸுப்பதிட்டி²தா பு³த்³தி⁴ ஏதேஸந்தி ஸுப்பதிட்டி²தபு³த்³தி⁴னோ, தேஸங் தே²ரானந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தே²ரானங் வங்ஸே பகாரேன தி³ப்பந்தி, பதீ³போ வியாதி வா தே²ரவங்ஸப்பதீ³பா, தேஸங். தி²ரோ ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாஸங்கா²தோ கு³ணோ ஏதேஸமத்தீ²தி தே²ரா, தேஸங், வங்ஸாலங்காரபூ⁴தேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. மஹாவிஹாரே வஸனஸீலா வஸனத⁴ம்மா, வஸனே ஸாது⁴காரீதி வா மஹாவிஹாரவாஸினோ, தேஸங், தே²ரானந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴ . வங்ஸே அலங்காரோ, வங்ஸஸ்ஸ வாதி வங்ஸாலங்காரோ, ஸோ ஹுத்வா பூ⁴தோ, வங்ஸாலங்காரபா⁴வங் வா பத்தோதி வங்ஸாலங்காரபூ⁴தோ, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Atthadhammaniruttipaṭibhānavasena pabhinnāya paṭisambhidāya parivāritoti pabhinnapaṭisambhidāparivāro, tasmiṃ uttarimanussadhammeti sambandho. Cha abhiññā ca paṭisambhidā ca chaḷabhiññāpaṭisambhidā, tā ādayo yesaṃ teti chaḷabhiññāpaṭisambhidādayo, ādisaddena tevijjādayo saṅgaṇhāti. Chaḷabhiññāpaṭisambhidādayo pabhedā etassāti chaḷabhiññāpaṭisambhidādippabhedo, soyeva guṇo chaḷabhiññāpaṭisambhidādippabhedaguṇo, tena paṭimaṇḍito chaḷabhiññāpaṭisambhidādippabhedaguṇapaṭimaṇḍito, tasmiṃ uttarimanussadhammeti sambandho. Uttarimanussānaṃ jhānalābhiādīnaṃ dhammo uttarimanussadhammo, atha vā manussānaṃ kusalakammapathasaṅkhātadhammato uttarīti uttarimanussadhammo, jhānādidhammo, tasmiṃ, ‘‘suppatiṭṭhita’’ iti padena sambandhitabbaṃ. Suppatiṭṭhitā buddhi etesanti suppatiṭṭhitabuddhino, tesaṃ therānanti sambandho. Therānaṃ vaṃse pakārena dippanti, padīpo viyāti vā theravaṃsappadīpā, tesaṃ. Thiro sīlasamādhipaññāsaṅkhāto guṇo etesamatthīti therā, tesaṃ, vaṃsālaṅkārabhūtenāti sambandho. Mahāvihāre vasanasīlā vasanadhammā, vasane sādhukārīti vā mahāvihāravāsino, tesaṃ, therānanti sambandho . Vaṃse alaṅkāro, vaṃsassa vāti vaṃsālaṅkāro, so hutvā bhūto, vaṃsālaṅkārabhāvaṃ vā pattoti vaṃsālaṅkārabhūto, tena therenāti sambandho.

    விபுலா ச ஸா விஸுத்³தா⁴ சேதி விபுலவிஸுத்³தா⁴, விஸேஸனோப⁴யபதோ³, விபுலவிஸுத்³தா⁴ பு³த்³தி⁴ ஏதஸ்ஸாதி விபுலவிஸுத்³த⁴பு³த்³தி⁴, தேன தே²ரேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. நாமமேவ நாமதெ⁴ய்யங், க³ஹிதங் நாமதெ⁴ய்யமேதஸ்ஸாதி க³ஹிதனாமதெ⁴ய்யோ , தேன தே²ரேன கதா ஸமந்தபாஸாதி³கா நாம அயங் வினயஸங்வண்ணனா திட்ட²தூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Vipulā ca sā visuddhā ceti vipulavisuddhā, visesanobhayapado, vipulavisuddhā buddhi etassāti vipulavisuddhabuddhi, tena therenāti sambandho. Nāmameva nāmadheyyaṃ, gahitaṃ nāmadheyyametassāti gahitanāmadheyyo, tena therena katā samantapāsādikā nāma ayaṃ vinayasaṃvaṇṇanā tiṭṭhatūti sambandho.

    ஸுத்³த⁴சித்தஸ்ஸ தாதி³னோ லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ மஹேஸினோ ‘‘பு³த்³தோ⁴’’தி நாமம்பி யாவ லோகம்ஹி பவத்ததி, தாவ லோகனித்த²ரணேஸீனங் குலபுத்தானங் ஸீலவிஸுத்³தா⁴ய நயங் த³ஸ்ஸெந்தீ லோகஸ்மிங் திட்ட²தூதி யோஜனா.

    Suddhacittassa tādino lokajeṭṭhassa mahesino ‘‘buddho’’ti nāmampi yāva lokamhi pavattati, tāva lokanittharaṇesīnaṃ kulaputtānaṃ sīlavisuddhāya nayaṃ dassentī lokasmiṃ tiṭṭhatūti yojanā.

    இதி நிக³மனஸ்ஸ அத்த²யோஜனா ஸமத்தா.

    Iti nigamanassa atthayojanā samattā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact