Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
நிக³மனகதா²வண்ணனா
Nigamanakathāvaṇṇanā
3168-78. ஏவங் ‘‘வினயோ ஸங்வரத்தா²ய, ஸங்வரோ அவிப்படிஸாரத்தா²ய, அவிப்படிஸாரோ பாமோஜ்ஜத்தா²ய, பாமோஜ்ஜங் பீதத்தா²ய, பீதி பஸ்ஸத்³த⁴த்தா²ய, பஸ்ஸத்³தி⁴ ஸுக²த்தா²ய, ஸுக²ங் ஸமாத⁴த்தா²ய, ஸமாதி⁴ யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனத்தா²ய, யதா²பூ⁴தஞாணத³ஸ்ஸனங் நிப்³பி³த³த்தா²ய, நிப்³பி³தா³ விராக³த்தா²ய, விராகோ³ விமுத்தத்தா²ய, விமுத்தி விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனத்தா²ய, விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங் அனுபாதா³பஅனிப்³பா³னத்தா²யா’’தி (பரி॰ 365) த³ஸ்ஸிதானிஸங்ஸபரம்பரானித்³தா⁴ரணமுகே²ன அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னதா⁴துபரியந்தங் ஸானிஸங்ஸங் வினயகத²ங் கதெ²த்வா தஸ்ஸா பமாணதஞ்ச விபா⁴வெத்வா அத்தனோ ஸுதபு³த்³த⁴த்தா ‘‘ஸனிதா³னங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மங் தே³ஸேமீ’’தி (அ॰ நி॰ 3.126; கதா²॰ 806) வசனதோ ப⁴க³வதோ சரிதமனுவத்தந்தோ தஸ்ஸ தே³ஸகாலாதி³வஸேன நிதா³னங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸெட்ட²ஸ்ஸா’’திஆதி³.
3168-78. Evaṃ ‘‘vinayo saṃvaratthāya, saṃvaro avippaṭisāratthāya, avippaṭisāro pāmojjatthāya, pāmojjaṃ pītatthāya, pīti passaddhatthāya, passaddhi sukhatthāya, sukhaṃ samādhatthāya, samādhi yathābhūtañāṇadassanatthāya, yathābhūtañāṇadassanaṃ nibbidatthāya, nibbidā virāgatthāya, virāgo vimuttatthāya, vimutti vimuttiñāṇadassanatthāya, vimuttiñāṇadassanaṃ anupādāpaanibbānatthāyā’’ti (pari. 365) dassitānisaṃsaparamparāniddhāraṇamukhena anupādisesanibbānadhātupariyantaṃ sānisaṃsaṃ vinayakathaṃ kathetvā tassā pamāṇatañca vibhāvetvā attano sutabuddhattā ‘‘sanidānaṃ, bhikkhave, dhammaṃ desemī’’ti (a. ni. 3.126; kathā. 806) vacanato bhagavato caritamanuvattanto tassa desakālādivasena nidānaṃ dassetumāha ‘‘seṭṭhassā’’tiādi.
தத்த² ஸெட்ட²ஸ்ஸாதி த⁴னத⁴ஞ்ஞவத்தா²லங்காராதி³உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³ஸம்பத்தியா சேவ கா³மராஜதா⁴னிகெ²த்தவத்து²னதி³தளாகாராமாதி³ஸம்பத்தியா ச பஸத்த²தரஸ்ஸ. நாபி⁴பூ⁴தேதி மஜ்ஜ²வத்திதாய நாபி⁴ஸதி³ஸே. நிராகுலேதி மஜ்ஜ²வத்திதாயேவ பரிமண்ட³லாதி³ஸம்ப⁴வதோ விலோபாதி³ஆகுலரஹிதே. ஸப்³ப³ஸ்ஸ பன லோகஸ்ஸ ராமணீயகே ஸம்பிண்டி³தே விய ரமணீயதரே பூ⁴தமங்க³லே கா³மேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Tattha seṭṭhassāti dhanadhaññavatthālaṅkārādiupabhogaparibhogasampattiyā ceva gāmarājadhānikhettavatthunaditaḷākārāmādisampattiyā ca pasatthatarassa. Nābhibhūteti majjhavattitāya nābhisadise. Nirākuleti majjhavattitāyeva parimaṇḍalādisambhavato vilopādiākularahite. Sabbassa pana lokassa rāmaṇīyake sampiṇḍite viya ramaṇīyatare bhūtamaṅgale gāmeti sambandho.
புனபி கிங்விஸிட்டே²தி ஆஹ ‘‘கத³லீ’’திஆதி³. கத³லீ ச ஸாலஞ்ச தாலஞ்ச உச்சு² ச நாளிகேரா ச கத³லீ…பே॰… நாளிகேரா, தேஸங் வனானி கத³லீ…பே॰… நாளிகேரவனானி, தேஹி ஆகுலே ஆகிண்ணேதி அத்தோ². கமலானி ச உப்பலானி ச கமலுப்பலானி, தேஹி ஸஞ்ச²ன்னா கமலுப்பலஸஞ்ச²ன்னா, ஸலிலஸ்ஸ ஆஸயா ஸலிலாஸயா, கமலுப்பலஸஞ்ச²ன்னா ச தே ஸலிலாஸயா சாதி கமல…பே॰… ஸலிலாஸயா, தேஹி ஸோபி⁴தோ கமலுப்பலஸஞ்ச²ன்னஸலிலாஸயஸோபி⁴தோ, தஸ்மிங்.
Punapi kiṃvisiṭṭheti āha ‘‘kadalī’’tiādi. Kadalī ca sālañca tālañca ucchu ca nāḷikerā ca kadalī…pe… nāḷikerā, tesaṃ vanāni kadalī…pe… nāḷikeravanāni, tehi ākule ākiṇṇeti attho. Kamalāni ca uppalāni ca kamaluppalāni, tehi sañchannā kamaluppalasañchannā, salilassa āsayā salilāsayā, kamaluppalasañchannā ca te salilāsayā cāti kamala…pe… salilāsayā, tehi sobhito kamaluppalasañchannasalilāsayasobhito, tasmiṃ.
காவேரியா ஜலங் காவேரிஜலங், காவேரிஜலஸ்ஸ ஸம்பாதோ பவத்தனங் காவேரிஜலஸம்பாதோ, தேன பரி ஸமந்ததோ பூ⁴தங் பவத்திதங் மஹீதலங் ஏதஸ்ஸாதி காவேரிஜலஸம்பாதபரிபூ⁴தமஹீதலோ, தஸ்மிங். இத்³தே⁴தி நானாஸம்பத்தியா ஸமித்³தே⁴. ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னேதி ஸப்³ப³ஸுகோ²பகரணஸம்பன்னே. மங்க³லேதி ஜனானங் இத்³தி⁴வுத்³தி⁴காரணபூ⁴தே. பூ⁴தமங்க³லேதி ஏவங்னாமகே கா³மே.
Kāveriyā jalaṃ kāverijalaṃ, kāverijalassa sampāto pavattanaṃ kāverijalasampāto, tena pari samantato bhūtaṃ pavattitaṃ mahītalaṃ etassāti kāverijalasampātaparibhūtamahītalo, tasmiṃ. Iddheti nānāsampattiyā samiddhe. Sabbaṅgasampanneti sabbasukhopakaraṇasampanne. Maṅgaleti janānaṃ iddhivuddhikāraṇabhūte. Bhūtamaṅgaleti evaṃnāmake gāme.
பவரோ திரதாரீணதலாதி³க³ணேஹி குலாசலசக்கபோ⁴கி³னா போ⁴க³வலயஸீத³ந்தரஸாக³ராதி³ ஆகாரோ ஏதாஸந்தி பவராகாரா, பாகாரா ச பரிகா² ச பாகாரபரிகா², பவராகாரா ச தா பாகாரபரிகா² சாதி பவராகாரபாகாரபரிகா², தாஹி பரிவாரிதோ பவராகாரபாகாரபரிகா²பரிவாரிதோ, தஸ்மிங். த³ஸ்ஸனீயேதி த³ஸ்ஸனாரஹே. மனோ ரமதி எத்தா²தி மனோரமோ, தஸ்மிங்.
Pavaro tiratārīṇatalādigaṇehi kulācalacakkabhoginā bhogavalayasīdantarasāgarādi ākāro etāsanti pavarākārā, pākārā ca parikhā ca pākāraparikhā, pavarākārā ca tā pākāraparikhā cāti pavarākārapākāraparikhā, tāhi parivārito pavarākārapākāraparikhāparivārito, tasmiṃ. Dassanīyeti dassanārahe. Mano ramati etthāti manoramo, tasmiṃ.
தீரஸ்ஸ அந்தோ தீரந்தோ, தீரமேவ வா அந்தோ தீரந்தோ, பொக்க²ரணிஸொப்³ப⁴உத³கவாஹகபரிகா²தீ³னங் கூலப்பதே³ஸோ, தீரந்தே ருஹிங்ஸு ஜாயிங்ஸூதி தீரந்தருஹா, தீரந்தருஹா ச தே ப³ஹுத்தா அதீரா அபரிச்சே²தா³ சாதி தீரந்தருஹவாதீரா. வ-காரோ ஸந்தி⁴ஜோ, தரூனங் ராஜானோ தருராஜானோ, தீரந்தருஹவாதீரா ச தே தருராஜானோ சாதி தீரந்தருஹவாதீரதருராஜானோ, தேஹி விராஜிதோ தீரந்த…பே॰… விராஜிதோ, தஸ்மிங், புப்பூ²பக³ப²லூபக³சா²யூபகே³ஹி மஹாருக்கே²ஹி படிமண்டி³தேதி அத்தோ². ‘‘தீரந்தருஹவானதருராஜிவிராஜிதே’’தி வா பாடோ², தீரந்தருஹானங் வானதரூனங் வேதரூபருக்கா²னங் ராஜீஹி பந்தீஹி படிமண்டி³தேதி அத்தோ². தி³ஜானங் க³ணா தி³ஜக³ணா, நானா ச தே தி³ஜக³ணா சாதி நானாதி³ஜக³ணா, தே ததோ ததோ ஆக³ந்த்வா ரமந்தி எத்தா²தி நானாதி³ஜக³ணாராமோ, தஸ்மிங், ஸுககோகிலமயூராதி³ஸகுணானங் ஆக³ந்த்வா ரமனட்டா²னபூ⁴தேதி அத்தோ². நானாராமமனோரமேதி நானா அனேகே ஆராமா புப்ப²ப²லாராமா நானாராமா, தேஹி மனோரமோதி நானாராமமனோரமோ, தஸ்மிங்.
Tīrassa anto tīranto, tīrameva vā anto tīranto, pokkharaṇisobbhaudakavāhakaparikhādīnaṃ kūlappadeso, tīrante ruhiṃsu jāyiṃsūti tīrantaruhā, tīrantaruhā ca te bahuttā atīrā aparicchedā cāti tīrantaruhavātīrā. Va-kāro sandhijo, tarūnaṃ rājāno tarurājāno, tīrantaruhavātīrā ca te tarurājāno cāti tīrantaruhavātīratarurājāno, tehi virājito tīranta…pe… virājito, tasmiṃ, pupphūpagaphalūpagachāyūpagehi mahārukkhehi paṭimaṇḍiteti attho. ‘‘Tīrantaruhavānatarurājivirājite’’ti vā pāṭho, tīrantaruhānaṃ vānatarūnaṃ vetarūparukkhānaṃ rājīhi pantīhi paṭimaṇḍiteti attho. Dijānaṃ gaṇā dijagaṇā, nānā ca te dijagaṇā cāti nānādijagaṇā, te tato tato āgantvā ramanti etthāti nānādijagaṇārāmo, tasmiṃ, sukakokilamayūrādisakuṇānaṃ āgantvā ramanaṭṭhānabhūteti attho. Nānārāmamanorameti nānā aneke ārāmā pupphaphalārāmā nānārāmā, tehi manoramoti nānārāmamanoramo, tasmiṃ.
சாரூ ச தே பங்கஜா சாதி சாருபங்கஜா, கமலுப்பலகுமுதா³த³யோ, சாருபங்கஜேஹி ஸங்கிண்ணா ஸஞ்ச²ன்னா சாருபங்கஜஸங்கிண்ணா, சாருபங்கஜஸங்கிண்ணா ச தே தளாகா சேதி சாருபங்கஜஸங்கிண்ணதளாகா, தேஹி ஸமலங்கதோ விபூ⁴ஸிதோ சாரு…பே॰… ஸமலங்கதோ, தஸ்மிங். ஸுந்த³ரோ மது⁴ரோ ரஸோ அஸ்ஸாதி ஸுரஸங், ஸுரஸஞ்ச தங் உத³கஞ்சாதி ஸுரஸோத³கங், ஸுரஸோத³கேன ஸம்புண்ணா ஸுரஸோத³கஸம்புண்ணா, வரா ச தே கூபா சாதி வரகூபா, ஸுரஸோத³கஸம்புண்ணா ச தே வரகூபா சேதி ஸுரஸோத³கஸம்புண்ணவரகூபா, தேஹி உபஸோபி⁴தோ ஸுரஸோ…பே॰… கூபஸோபி⁴தோ, தஸ்மிங்.
Cārū ca te paṅkajā cāti cārupaṅkajā, kamaluppalakumudādayo, cārupaṅkajehi saṃkiṇṇā sañchannā cārupaṅkajasaṃkiṇṇā, cārupaṅkajasaṃkiṇṇā ca te taḷākā ceti cārupaṅkajasaṃkiṇṇataḷākā, tehi samalaṅkato vibhūsito cāru…pe… samalaṅkato, tasmiṃ. Sundaro madhuro raso assāti surasaṃ, surasañca taṃ udakañcāti surasodakaṃ, surasodakena sampuṇṇā surasodakasampuṇṇā, varā ca te kūpā cāti varakūpā, surasodakasampuṇṇā ca te varakūpā ceti surasodakasampuṇṇavarakūpā, tehi upasobhito suraso…pe… kūpasobhito, tasmiṃ.
விஸேஸேன சித்ராதி விசித்ரா, விசித்ரா ச தே விபுலா சாதி விசித்ரவிபுலா, விசித்ரவிபுலா ச தே மண்ட³பா சாதி…பே॰… மண்ட³பா, அதிஸயேன உக்³க³தா அச்சுக்³க³தா, அச்சுக்³க³தா ச தே வரமண்ட³பா சாதி அச்சுக்³க³வரமண்ட³பா, கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன வண்ணலோபோ, விசித்ரவிபுலா ச தே அச்சுக்³க³வரமண்ட³பா சாதி விசித்ரவிபுலஅச்சுக்³க³வரமண்ட³பா, தேஹி மண்டி³தோ விபூ⁴ஸிதோ விசித்ர…பே॰… மண்டி³தோ, தஸ்மிங். மண்ட³ங் ஸூரியரஸ்மிங் பாதி ரக்க²தீதி மண்ட³போ. ததோ ததோ ஆக³ம்ம வஸந்தி எத்தா²தி ஆவாஸோ, பாஸாத³ஹம்மியமாளாத³யோ. அனேகேஹீதி ப³ஹூஹி. அச்சந்தந்தி அதிஸயேன.
Visesena citrāti vicitrā, vicitrā ca te vipulā cāti vicitravipulā, vicitravipulā ca te maṇḍapā cāti…pe… maṇḍapā, atisayena uggatā accuggatā, accuggatā ca te varamaṇḍapā cāti accuggavaramaṇḍapā, gāthābandhavasena vaṇṇalopo, vicitravipulā ca te accuggavaramaṇḍapā cāti vicitravipulaaccuggavaramaṇḍapā, tehi maṇḍito vibhūsito vicitra…pe… maṇḍito, tasmiṃ. Maṇḍaṃ sūriyarasmiṃ pāti rakkhatīti maṇḍapo. Tato tato āgamma vasanti etthāti āvāso, pāsādahammiyamāḷādayo. Anekehīti bahūhi. Accantanti atisayena.
த⁴ரணீதலங் பெ⁴த்வா உக்³க³தேன விய, க²ரங் ப²ருஸங் கேலாஸஸிக²ரங் ஜித்வா அவஹஸந்தேன விய தூ²பேன ச உபஸோபி⁴தே விஹாரேதி யோஜனா.
Dharaṇītalaṃ bhetvā uggatena viya, kharaṃ pharusaṃ kelāsasikharaṃ jitvā avahasantena viya thūpena ca upasobhite vihāreti yojanā.
அம்பு³ங் த³தா³தீதி அம்பு³தோ³, ஸரதே³ அம்பு³தோ³ ஸரத³ம்பு³தோ³, து²ல்லனதமஹந்தபா⁴வஸாமஞ்ஞேன ஸரத³ம்பு³தே³ன ஸங்காஸோ ஸரத³ம்பு³த³ஸங்காஸோ, தஸ்மிங். ஸம்மா உஸ்ஸிதோ உக்³க³தோதி ஸமுஸ்ஸிதோ, தஸ்மிங். ஓலோகெந்தானங், வஸந்தானஞ்ச பஸாத³ங் சித்தஸ்ஸ தோஸங் ஜனேதீதி பஸாத³ஜனநங், தஸ்மிங். எத்தாவதா வினயவினிச்ச²யகதா²ய பவத்திததே³ஸங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘வஸதா மயா’’தி கத்தாரங்.
Ambuṃ dadātīti ambudo, sarade ambudo saradambudo, thullanatamahantabhāvasāmaññena saradambudena saṅkāso saradambudasaṅkāso, tasmiṃ. Sammā ussito uggatoti samussito, tasmiṃ. Olokentānaṃ, vasantānañca pasādaṃ cittassa tosaṃ janetīti pasādajananaṃ, tasmiṃ. Ettāvatā vinayavinicchayakathāya pavattitadesaṃ dasseti, ‘‘vasatā mayā’’ti kattāraṃ.
தே³வத³த்தசிஞ்சமாணவிகாதீ³ஹி கதாபராத⁴ஸ்ஸ, ஸீதுண்ஹாதி³பரிஸ்ஸயஸ்ஸ ச ஸஹனதோ, ஸஸந்தானக³தகிலேஸாதீ³னங் ஹனநதோ ச ஸீஹோ வியாதி ஸீஹோ, பு³த்³தோ⁴ ச ஸோ ஸீஹோ சாதி பு³த்³த⁴ஸீஹோ. ஸெட்ட²பரியாயோ வா ஸீஹ-ஸத்³தோ³, பு³த்³த⁴ஸெட்டே²னாதி அத்தோ². வுத்தஸ்ஸாதி தே³ஸிதஸ்ஸ. வினயஸ்ஸ வினயபிடகஸ்ஸ. வினிச்ச²யோதி பாடா²க³தோ சேவ அட்ட²கதா²க³தோ ச ஆசரியபரம்பராப⁴தோ ச வினிச்ச²யோ. பு³த்³த⁴ஸீஹந்தி ஏவங்னாமகங் மஹாதே²ரங். ஸமுத்³தி³ஸ்ஸாதி உத்³தி³ஸித்வா, தேன கதஆயாசனங் படிச்சாதி வுத்தங் ஹோதி. இமினா பா³ஹிரனிமித்தங் த³ஸ்ஸிதங்.
Devadattaciñcamāṇavikādīhi katāparādhassa, sītuṇhādiparissayassa ca sahanato, sasantānagatakilesādīnaṃ hananato ca sīho viyāti sīho, buddho ca so sīho cāti buddhasīho. Seṭṭhapariyāyo vā sīha-saddo, buddhaseṭṭhenāti attho. Vuttassāti desitassa. Vinayassa vinayapiṭakassa. Vinicchayoti pāṭhāgato ceva aṭṭhakathāgato ca ācariyaparamparābhato ca vinicchayo. Buddhasīhanti evaṃnāmakaṃ mahātheraṃ. Samuddissāti uddisitvā, tena kataāyācanaṃ paṭiccāti vuttaṃ hoti. Iminā bāhiranimittaṃ dassitaṃ.
அயங் வினிச்ச²யோ மம ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் பு³த்³த⁴ஸீஹங் ஸமுத்³தி³ஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னங் ஹிதத்தா²ய ஸமாஸதோ வரபாஸாதே³ வஸதா மயா கதோதி யோஜனா.
Ayaṃ vinicchayo mama saddhivihārikaṃ buddhasīhaṃ samuddissa bhikkhūnaṃ hitatthāya samāsato varapāsāde vasatā mayā katoti yojanā.
கிமத்தா²யாதி ஆஹ ‘‘வினயஸ்ஸாவபோ³த⁴த்த²ங், ஸுகே²னேவாசிரேன சா’’தி, அனுபாதி³ஸேஸேன நிப்³பா³னபரியந்தானிஸங்ஸஸ்ஸ வினயபிடகஸ்ஸ பகரணஸ்ஸ க³ந்த²வஸேன ஸமாஸெத்வா அத்த²வஸேன ஸுட்டு² வினிச்சி²தத்தா ஸுகே²ன சேவ அசிரேன ச அவபோ³த⁴னத்த²ந்தி வுத்தங் ஹோதி. பி⁴க்கூ²னந்தி பதா⁴னநித³ஸ்ஸனங், ஏகஸேஸனித்³தே³ஸோ வா ஹெட்டா² –
Kimatthāyāti āha ‘‘vinayassāvabodhatthaṃ, sukhenevācirena cā’’ti, anupādisesena nibbānapariyantānisaṃsassa vinayapiṭakassa pakaraṇassa ganthavasena samāsetvā atthavasena suṭṭhu vinicchitattā sukhena ceva acirena ca avabodhanatthanti vuttaṃ hoti. Bhikkhūnanti padhānanidassanaṃ, ekasesaniddeso vā heṭṭhā –
‘‘பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனஞ்ச ஹிதத்தா²ய ஸமாஹிதோ. பவக்கா²மீ’’தி (வி॰ வி॰ க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா² 2) –
‘‘Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca hitatthāya samāhito. Pavakkhāmī’’ti (vi. vi. ganthārambhakathā 2) –
ஆரத்³த⁴த்தா. இமினா பயோஜனங் த³ஸ்ஸிதங்.
Āraddhattā. Iminā payojanaṃ dassitaṃ.
3179. ஏவங் தே³ஸகத்துனிமித்தபயோஜனானி த³ஸ்ஸெத்வா காலனியமங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அச்சுதா’’திஆதி³. விக்கமனங் விக்கந்தோ, விக்கமோதி அத்தோ². அச்சுதங் கேனசி அனபி⁴பூ⁴தங், தஞ்ச தங் விக்கந்தஞ்சாதி அச்சுதவிக்கந்தங், அச்சுதஸ்ஸ நாராயனஸ்ஸ விய அச்சுதவிக்கந்தங் ஏதஸ்ஸாதி அச்சுதச்சுதவிக்கந்தோ. கோ ஸோ? ராஜா, தஸ்மிங். கலம்ப⁴குலங் நந்த³யதீதி கலம்ப⁴குலனந்த³னோ, தஸ்மிங். இமினா தஸ்ஸ குலவங்ஸோ நித³ஸ்ஸிதோ. கலம்ப⁴குலவங்ஸஜாதே அச்சுதச்சுதவிக்கந்தனாமே சோளராஜினி மஹிங் சோளரட்ட²ங் ஸமனுஸாஸந்தே ஸம்மா அனுஸாஸந்தே ஸதி தஸ்மிங் சோளராஜினி ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஸதி அயங் வினிச்ச²யோ மயா ஆரத்³தோ⁴ சேவ ஸமாபிதோ சாதி. இமினா காலங் நித³ஸ்ஸேதி.
3179. Evaṃ desakattunimittapayojanāni dassetvā kālaniyamaṃ dassetumāha ‘‘accutā’’tiādi. Vikkamanaṃ vikkanto, vikkamoti attho. Accutaṃ kenaci anabhibhūtaṃ, tañca taṃ vikkantañcāti accutavikkantaṃ, accutassa nārāyanassa viya accutavikkantaṃ etassāti accutaccutavikkanto. Ko so? Rājā, tasmiṃ. Kalambhakulaṃ nandayatīti kalambhakulanandano, tasmiṃ. Iminā tassa kulavaṃso nidassito. Kalambhakulavaṃsajāte accutaccutavikkantanāme coḷarājini mahiṃ coḷaraṭṭhaṃ samanusāsante sammā anusāsante sati tasmiṃ coḷarājini rajjaṃ kārente sati ayaṃ vinicchayo mayā āraddho ceva samāpito cāti. Iminā kālaṃ nidasseti.
3180. இதா³னி இமங் வினயவினிச்ச²யப்பகரணங் கரொந்தேன அத்தனோ புஞ்ஞஸம்பத³ங் ஸகலலோகஹிதத்தா²ய பரிணாமெந்தோ ஆஹ ‘‘யதா²’’திஆதி³. அயங் வினயவினிச்ச²யோ அந்தராயங் வினா யதா² ஸித்³தி⁴ங் நிப்ப²த்திங் பத்தோ, ததா² ஸத்தானங் த⁴ம்மஸங்யுதா குஸலனிஸ்ஸிதா ஸங்கப்பா சித்துப்பாதா³, அதி⁴ப்பேதத்தா² வா ஸப்³பே³ அந்தராயங் வினா ஸிஜ்ஜ²ந்து நிப்பஜ்ஜந்தூதி யோஜனா.
3180. Idāni imaṃ vinayavinicchayappakaraṇaṃ karontena attano puññasampadaṃ sakalalokahitatthāya pariṇāmento āha ‘‘yathā’’tiādi. Ayaṃ vinayavinicchayo antarāyaṃ vinā yathā siddhiṃ nipphattiṃ patto, tathā sattānaṃ dhammasaṃyutā kusalanissitā saṅkappā cittuppādā, adhippetatthā vā sabbe antarāyaṃ vinā sijjhantu nippajjantūti yojanā.
3181. தேனேவ புஞ்ஞப்ப²லபா⁴வேன ஸகலலோகஹிதேகஹேதுனோ ப⁴க³வதோ ஸாஸனஸ்ஸ சிரட்டி²திமாஸீஸந்தோ ஆஹ ‘‘யாவ திட்ட²தீ’’திஆதி³. ‘‘மந்தா³ரோ’’தி வுச்சதி ஸீதஸினித்³த⁴ஏகபப்³ப³தராஜா. கங் வுச்சதி உத³கங், தேன தா³ரிதோ நிக்³க³மப்பதே³ஸோ ‘‘கந்த³ரோ’’தி வுச்சதி. ஸீதஸினித்³த⁴விபுலபுலினதலேஹி, ஸந்த³மானஸாதஸீதலபஸன்னஸலிலேஹி, கீளமானநானப்பகாரமச்ச²கு³ம்பே³ஹி, உப⁴யதீரபுப்ப²ப²லபல்லவாலங்கததருலதாவனேஹி, கூஜமானஸுகஸாலிககஓகிலமயூரஹங்ஸாதி³ஸகுந்தாபி⁴ருதேஹி, தத்த² தத்த² பரிப⁴மந்தப⁴மராமவஜ்ஜாஹி ச சாரு மனுஞ்ஞா கந்த³ரா ஏதஸ்ஸாதி சாருகந்த³ரோ. கலி வுச்சதி அபராதோ⁴, தங் ஸாஸதி ஹிங்ஸதி அபனேதீதி கலிஸாஸனங். ‘‘கலுஸாஸன’’ந்தி வா பாடோ². கலுஸங் வுச்சதி பாபங், தங் அஸதி விக்கி²பதி தூ³ரமுஸ்ஸாரயதீதி கலுஸாஸனங், பரியத்திபடிபத்திபடிவேத⁴ஸங்கா²தங் திவித⁴ஸாஸனங்.
3181. Teneva puññapphalabhāvena sakalalokahitekahetuno bhagavato sāsanassa ciraṭṭhitimāsīsanto āha ‘‘yāva tiṭṭhatī’’tiādi. ‘‘Mandāro’’ti vuccati sītasiniddhaekapabbatarājā. Kaṃ vuccati udakaṃ, tena dārito niggamappadeso ‘‘kandaro’’ti vuccati. Sītasiniddhavipulapulinatalehi, sandamānasātasītalapasannasalilehi, kīḷamānanānappakāramacchagumbehi, ubhayatīrapupphaphalapallavālaṅkatatarulatāvanehi, kūjamānasukasālikakaokilamayūrahaṃsādisakuntābhirutehi, tattha tattha paribhamantabhamarāmavajjāhi ca cāru manuññā kandarā etassāti cārukandaro. Kali vuccati aparādho, taṃ sāsati hiṃsati apanetīti kalisāsanaṃ. ‘‘Kalusāsana’’nti vā pāṭho. Kalusaṃ vuccati pāpaṃ, taṃ asati vikkhipati dūramussārayatīti kalusāsanaṃ, pariyattipaṭipattipaṭivedhasaṅkhātaṃ tividhasāsanaṃ.
3182. ஏவங் ஓகஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்த²ஹிதஸாத⁴கஸ்ஸ ஸாஸனஸ்ஸ சிரட்டி²திங் பத்தெ²த்வா தேனேவ புஞ்ஞகம்மானுபா⁴வேன லோகஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகத்த²ஹேதுமாஸீஸந்தோ ஆஹ ‘‘காலே’’திஆதி³. காலேதி ஸஸ்ஸஸமித்³தீ⁴னங் அனுரூபே காலே. ஸம்மா பவஸ்ஸந்தூதி அவுட்டி²அதிவுட்டி²தோ³ஸரஹிதா யதா² ஸஸ்ஸாதீ³னி ஸம்பஜ்ஜந்தி, ததா² வஸ்ஸங் வுட்டி²தா⁴ரங் பவஸ்ஸந்தூதி அத்தோ². வஸ்ஸவலாஹகாதி வஸ்ஸவலாஹகாதி⁴ட்டி²தா பஜ்ஜுன்னதே³வபுத்தா. மஹீபாலாதி ராஜானோ. த⁴ம்மதோதி த³ஸராஜத⁴ம்மதோ. ஸகலங் மஹிந்தி பத²வினிஸ்ஸிதஸப்³ப³ஜனகாயங்.
3182. Evaṃ okassa diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthahitasādhakassa sāsanassa ciraṭṭhitiṃ patthetvā teneva puññakammānubhāvena lokassa diṭṭhadhammikatthahetumāsīsanto āha ‘‘kāle’’tiādi. Kāleti sassasamiddhīnaṃ anurūpe kāle. Sammā pavassantūti avuṭṭhiativuṭṭhidosarahitā yathā sassādīni sampajjanti, tathā vassaṃ vuṭṭhidhāraṃ pavassantūti attho. Vassavalāhakāti vassavalāhakādhiṭṭhitā pajjunnadevaputtā. Mahīpālāti rājāno. Dhammatoti dasarājadhammato. Sakalaṃ mahinti pathavinissitasabbajanakāyaṃ.
3183. ஏவங் ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ லோகியலோகுத்தரஸம்பத்திஸாத⁴னத்தா²ய அத்தனோ புஞ்ஞபரிணாமங் கத்வா இதா³னி விதி³தலோகுத்தரஸம்பத்தினிப்பா²த³னவஸேனேவ புஞ்ஞபரிணாமங் கரொந்தோ ஆஹ ‘‘இம’’ந்திஆதி³. இமினா அத்தனோ விரசிதங் பச்சக்க²ங் வினிச்ச²யமாஹ. ஸாரபூ⁴தந்தி ஸீலஸாராதி³திவித⁴ஸிக்கா²ஸாரஸ்ஸ பகாஸனதோ ஹத்த²ஸாரமிவ பூ⁴தங். ஹிதந்தி தத³த்தே² படிபஜ்ஜந்தானங் அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னாவஸானஸ்ஸ ஹிதஸ்ஸ ஆவஹனதோ, ஸங்ஸாரது³க்க²ஸ்ஸ ச வூபஸமனதோ அமதோஸத⁴ங் விய ஹிதங். அத்த²யுத்தந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தா²னங் வினயனாதீ³ஹி யுத்தத்தா அத்த²யுத்தங். கரொந்தேனாதி ரசயந்தேன மயா. யங் புஞ்ஞங் பத்தந்தி காரகங் புனாதீதி புஞ்ஞங், புஜ்ஜப⁴வப²லனிப்பா²த³னதோ வா ‘‘புஞ்ஞ’’ந்தி ஸங்க²ங் க³தங் யங் குஸலகம்மங் அபரிமெய்யப⁴வபரியந்தங் பஸுதங் அதி⁴க³தங். தேன புஞ்ஞேன ஹேதுபூ⁴தேன. அயங் லோகோதி அயங் ஸகலோபி ஸத்தலோகோ. முனிந்த³ப்பயாதந்தி முனிந்தே³ன ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸம்பத்தங். வீதஸோகந்தி விக³தஸோகங். ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸஉபாயாஸாதீ³ஹி விக³தத்தா, தேஸங் நிக்கமனநிமித்தத்தா ச அபக³தஸோகாதி³ஸங்ஸாரது³க்க²ங். ஸிவங் புரங் நிப்³பா³னபுரங் பாபுணாது ஸச்சி²கரோது, கிலேஸபரினிப்³பா³னேன, அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா ச பரினிப்³பா³தூதி வுத்தங் ஹோதி.
3183. Evaṃ sabbalokassa lokiyalokuttarasampattisādhanatthāya attano puññapariṇāmaṃ katvā idāni viditalokuttarasampattinipphādanavaseneva puññapariṇāmaṃ karonto āha ‘‘ima’’ntiādi. Iminā attano viracitaṃ paccakkhaṃ vinicchayamāha. Sārabhūtanti sīlasārāditividhasikkhāsārassa pakāsanato hatthasāramiva bhūtaṃ. Hitanti tadatthe paṭipajjantānaṃ anupādisesanibbānāvasānassa hitassa āvahanato, saṃsāradukkhassa ca vūpasamanato amatosadhaṃ viya hitaṃ. Atthayuttanti diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthānaṃ vinayanādīhi yuttattā atthayuttaṃ. Karontenāti racayantena mayā. Yaṃ puññaṃ pattanti kārakaṃ punātīti puññaṃ, pujjabhavaphalanipphādanato vā ‘‘puñña’’nti saṅkhaṃ gataṃ yaṃ kusalakammaṃ aparimeyyabhavapariyantaṃ pasutaṃ adhigataṃ. Tena puññena hetubhūtena. Ayaṃ lokoti ayaṃ sakalopi sattaloko. Munindappayātanti munindena sammāsambuddhena sampattaṃ. Vītasokanti vigatasokaṃ. Sokaparidevadukkhadomanassaupāyāsādīhi vigatattā, tesaṃ nikkamananimittattā ca apagatasokādisaṃsāradukkhaṃ. Sivaṃ puraṃ nibbānapuraṃ pāpuṇātu sacchikarotu, kilesaparinibbānena, anupādisesāya nibbānadhātuyā ca parinibbātūti vuttaṃ hoti.
இதி தம்ப³பண்ணியேனாதிஆதி³ பகரணகாரகஸ்ஸ பப⁴வஸுத்³தி⁴பா³ஹுஸச்சாதி³கு³ணமுகே²ன பகரணே கா³ரவங் ஜனேதுகாமேன ஏதஸ்ஸ ஸிஸ்ஸேன ட²பிதங் வாக்யங்.
Iti tambapaṇṇiyenātiādi pakaraṇakārakassa pabhavasuddhibāhusaccādiguṇamukhena pakaraṇe gāravaṃ janetukāmena etassa sissena ṭhapitaṃ vākyaṃ.
தத்த² தம்ப³பண்ணியேனாதி தம்ப³பண்ணிம்ஹி ஜாதோ, தத்த² விதி³தோ, ததோ ஆக³தோதி வா தம்ப³பண்ணியோ, தேன. ப்³யாகரணமவேச்ச அதீ⁴தவாதி வெய்யாகரணோ, பரமோ ச உத்தமோ ச ஸோ வெய்யாகரணோ சாதி பரமவெய்யாகரணோ, தேன. தீணி பிடகானி ஸமாஹடானி, திண்ணங் பிடகானங் ஸமாஹாரோ வா திபிடகங், நீயந்தி பு³ஜ்ஜீ²யந்தி ஸெய்யத்தி²கேஹீதி நயா, நயந்தி வா ஏதேஹி லோகியலோகுத்தரஸம்பத்திங் விஸேஸேனாதி நயா, பாளினயஅத்த²னயஏகத்தனயாத³யோவ, திபிடகே ஆக³தா நயா திபிடகனயா, விதா⁴னங் பஸாஸனங், பவத்தனங் வா விதி⁴, திபிடகனயானங் விதி⁴ திபிடகனயவிதி⁴, திபிடகனயவிதி⁴ம்ஹி குஸலோ திபிடகனயவிதி⁴குஸலோ, தேன.
Tattha tambapaṇṇiyenāti tambapaṇṇimhi jāto, tattha vidito, tato āgatoti vā tambapaṇṇiyo, tena. Byākaraṇamavecca adhītavāti veyyākaraṇo, paramo ca uttamo ca so veyyākaraṇo cāti paramaveyyākaraṇo, tena. Tīṇi piṭakāni samāhaṭāni, tiṇṇaṃ piṭakānaṃ samāhāro vā tipiṭakaṃ, nīyanti bujjhīyanti seyyatthikehīti nayā, nayanti vā etehi lokiyalokuttarasampattiṃ visesenāti nayā, pāḷinayaatthanayaekattanayādayova, tipiṭake āgatā nayā tipiṭakanayā, vidhānaṃ pasāsanaṃ, pavattanaṃ vā vidhi, tipiṭakanayānaṃ vidhi tipiṭakanayavidhi, tipiṭakanayavidhimhi kusalo tipiṭakanayavidhikusalo, tena.
பரமா ச தே கவிஜனா சாதி பரமகவிஜனா, பரமகவிஜனானங் ஹத³யானி பரமகவிஜனஹத³யானி, பது³மானங் வனானி பது³மவனானி, பரமகவிஜனஹத³யானி ச தானி பது³மவனானி சாதி பரமகவிஜனஹத³யபது³மவனானி, தேஸங் விகஸனங் போ³த⁴ங் ஸூரியோ விய கரோதீதி பரமகவிஜனஹத³யபது³மவனவிகஸனகரோ, தேன. கவீ ச தே வரா சாதி கவிவரா, கவீனங் வராதி வா கவிவரா, கவிவரானங் வஸபோ⁴ உத்தமோ கவிவரவஸபோ⁴, தேன, கவிராஜராஜேனாதி அத்தோ².
Paramā ca te kavijanā cāti paramakavijanā, paramakavijanānaṃ hadayāni paramakavijanahadayāni, padumānaṃ vanāni padumavanāni, paramakavijanahadayāni ca tāni padumavanāni cāti paramakavijanahadayapadumavanāni, tesaṃ vikasanaṃ bodhaṃ sūriyo viya karotīti paramakavijanahadayapadumavanavikasanakaro, tena. Kavī ca te varā cāti kavivarā, kavīnaṃ varāti vā kavivarā, kavivarānaṃ vasabho uttamo kavivaravasabho, tena, kavirājarājenāti attho.
பரமா ச ஸா ரதி சாதி பரமரதி, பரமரதிங் கரொந்தீதி பரமரதிகரானி, வரானி ச தானி மது⁴ரானி சாதி வரமது⁴ரானி, வரமது⁴ரானி ச தானி வசனானி சாதி வரமது⁴ரவசனானி, பரமரதிகரானி ச தானி வரமது⁴ரவசனானி சாதி பரமரதிகரவரமது⁴ரவசனானி, உக்³கி³ரணங் கத²னங் உக்³கா³ரோ, பரமரதிகரவரமது⁴ரவசனானங் உக்³கா³ரோ ஏதஸ்ஸாதி பரம…பே॰… வசனுக்³கா³ரோ, தேன. உரக³புரங் பரமபவேணிகா³மோ அஸ்ஸ நிவாஸோதி உரக³புரோ, தேன. பு³த்³த⁴த³த்தேனாதி ஏவங்னாமகேன தே²ரேன, ஆசரியபு³த்³த⁴த³த்தத்தே²ரேனாதி அத்தோ². அயங் வினயவினிச்ச²யோ ரசிதோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Paramā ca sā rati cāti paramarati, paramaratiṃ karontīti paramaratikarāni, varāni ca tāni madhurāni cāti varamadhurāni, varamadhurāni ca tāni vacanāni cāti varamadhuravacanāni, paramaratikarāni ca tāni varamadhuravacanāni cāti paramaratikaravaramadhuravacanāni, uggiraṇaṃ kathanaṃ uggāro, paramaratikaravaramadhuravacanānaṃ uggāro etassāti parama…pe… vacanuggāro, tena. Uragapuraṃ paramapaveṇigāmo assa nivāsoti uragapuro, tena. Buddhadattenāti evaṃnāmakena therena, ācariyabuddhadattattherenāti attho. Ayaṃ vinayavinicchayo racitoti sambandho.
நிட்டி²தா சாயங் வினயத்த²ஸாரஸந்தீ³பனீ நாம
Niṭṭhitā cāyaṃ vinayatthasārasandīpanī nāma
வினயவினிச்ச²யவண்ணனா.
Vinayavinicchayavaṇṇanā.
வினயவினிச்ச²ய-டீகா ஸமத்தா.
Vinayavinicchaya-ṭīkā samattā.