Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    நிக³மனவண்ணனா

    Nigamanavaṇṇanā

    442. இதரே பன யாவததியகாதி வேதி³தப்³பா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யோ ஹி ஜரோ ஏகஸ்மிங் தி³வஸே ஆக³ந்த்வாபி க³தோ அனந்தரேஸு த்³வீஸு தி³வஸேஸு அனுப்பஜ்ஜித்வா ததியே தி³வஸே உப்பஜ்ஜதி, ஸோ ததியகோ. யோ பன ததியேபி அனுப்பஜ்ஜித்வா சதுத்தே² ஏவ தி³வஸே உப்பஜ்ஜதி, ஸோ சதுத்த²கோ சாதி வுச்சதி. தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘யதா² ததியே’’திஆதி³. ‘‘அகாமேன அவஸேனா’’தி இமினா அப்படிகம்மகரணங் நாம யஸ்மா அலஜ்ஜிலக்க²ணங், ஸக்³க³மொக்கா²வரணஞ்ச, தஸ்மா ஆபன்னோ புக்³க³லோ ‘‘பச்சா² பரிவஸிஸ்ஸாமீ’’தி விக்கி²பிதுங் ந லப⁴தி, ஸங்கே⁴ன ச அனிச்ச²ந்தஸ்ஸேவ பரிவாஸோ தா³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. பாளியங் சிண்ணமானத்தோ பி⁴க்கு²…பே॰… அப்³பே⁴தப்³போ³தி எத்த² யோ பி⁴க்கு² சிண்ணமானத்தோ, ஸோ பி⁴க்கு² அப்³பே⁴தப்³போ³தி ஏவங் பி⁴க்கு²ஸத்³த³த்³வயஸ்ஸ யோஜனா வேதி³தப்³பா³. தே ச பி⁴க்கூ² கா³ரய்ஹாதி ஊனபா⁴வங் ஞத்வா அப்³பெ⁴ந்தி, து³க்கடாபஜ்ஜனேன க³ரஹிதப்³பா³. ஸாமீசீதி வத்தங்.

    442. Itare pana yāvatatiyakāti veditabbāti sambandho. Yo hi jaro ekasmiṃ divase āgantvāpi gato anantaresu dvīsu divasesu anuppajjitvā tatiye divase uppajjati, so tatiyako. Yo pana tatiyepi anuppajjitvā catutthe eva divase uppajjati, so catutthako cāti vuccati. Taṃ sandhāyāha ‘‘yathā tatiye’’tiādi. ‘‘Akāmena avasenā’’ti iminā appaṭikammakaraṇaṃ nāma yasmā alajjilakkhaṇaṃ, saggamokkhāvaraṇañca, tasmā āpanno puggalo ‘‘pacchā parivasissāmī’’ti vikkhipituṃ na labhati, saṅghena ca anicchantasseva parivāso dātabboti dasseti. Pāḷiyaṃ ciṇṇamānatto bhikkhu…pe… abbhetabboti ettha yo bhikkhu ciṇṇamānatto, so bhikkhu abbhetabboti evaṃ bhikkhusaddadvayassa yojanā veditabbā. Te ca bhikkhū gārayhāti ūnabhāvaṃ ñatvā abbhenti, dukkaṭāpajjanena garahitabbā. Sāmīcīti vattaṃ.

    இதி ஸமந்தபாஸாதி³காய வினயட்ட²கதா²ய விமதிவினோத³னியங்

    Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya vimativinodaniyaṃ

    தேரஸகவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.

    Terasakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 13. குலதூ³ஸகஸிக்கா²பத³ங் • 13. Kuladūsakasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / நிக³மனவண்ணனா • Nigamanavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / நிக³மனவண்ணனா • Nigamanavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact