Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[445] 7. நிக்³ரோத⁴ஜாதகவண்ணனா
[445] 7. Nigrodhajātakavaṇṇanā
ந வாஹமேதங் ஜானாமீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² தேன ‘‘ஆவுஸோ தே³வத³த்த, ஸத்தா² தவ ப³ஹூபகாரோ, த்வஞ்ஹி ஸத்தா²ரங் நிஸ்ஸாய பப்³ப³ஜ்ஜங் லபி⁴ உபஸம்பத³ங் லபி⁴, தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹி, ஜா²னங் உப்பாதே³ஸி, லாப⁴ஸக்காரோபி தே த³ஸப³லஸ்ஸேவ ஸந்தகோ’’தி பி⁴க்கூ²ஹி வுத்தே திணஸலாகங் உக்கி²பித்வா ‘‘எத்தகம்பி ஸமணேன கோ³தமேன மய்ஹங் கதங் கு³ணங் ந பஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி தே³வத³த்தோ அகதஞ்ஞூ மித்தது³ப்³பீ⁴’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Na vāhametaṃ jānāmīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū tena ‘‘āvuso devadatta, satthā tava bahūpakāro, tvañhi satthāraṃ nissāya pabbajjaṃ labhi upasampadaṃ labhi, tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ uggaṇhi, jhānaṃ uppādesi, lābhasakkāropi te dasabalasseva santako’’ti bhikkhūhi vutte tiṇasalākaṃ ukkhipitvā ‘‘ettakampi samaṇena gotamena mayhaṃ kataṃ guṇaṃ na passāmī’’ti vutte dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto akataññū mittadubbhī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே ராஜக³ஹே மக³த⁴மஹாராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ ராஜக³ஹஸெட்டி² அத்தனோ புத்தஸ்ஸ ஜனபத³ஸெட்டி²னோ தீ⁴தரங் ஆனேஸி, ஸா வஞ்ஜா² அஹோஸி. அத²ஸ்ஸா அபரபா⁴கே³ ஸக்காரோ பரிஹாயி. ‘‘அம்ஹாகங் புத்தஸ்ஸ கே³ஹே வஞ்ஜி²த்தி²யா வஸந்தியா கத²ங் குலவங்ஸோ வட்³டி⁴ஸ்ஸதீ’’தி யதா² ஸா ஸுணாதி, ஏவம்பி கத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தி. ஸா தங் ஸுத்வா ‘‘ஹோது க³ப்³பி⁴னிஆலயங் கத்வா ஏதே வஞ்செஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அத்தனோ அத்த²சாரிகங் தா⁴திங் ஆஹ ‘‘அம்ம, க³ப்³பி⁴னியோ நாம கிஞ்ச கிஞ்ச கரொந்தீ’’தி க³ப்³பி⁴னிபரிஹாரங் புச்சி²த்வா உதுனிகாலே படிச்சா²தெ³த்வா அம்பி³லாதி³ருசிகா ஹுத்வா ஹத்த²பாதா³னங் உத்³து⁴மாயனகாலே ஹத்த²பாத³பிட்டி²யோ கொட்டாபெத்வா ப³ஹலங் காரேஸி, தி³வஸே தி³வஸேபி பிலோதிகாவேட²னேன ச உத³ரவட்³ட⁴னங் வட்³டே⁴ஸி, த²னமுகா²னி காளானி காரேஸி, ஸரீரகிச்சங் கரொந்தீபி அஞ்ஞத்ர தஸ்ஸா தா⁴தியா அஞ்ஞேஸங் ஸம்முக²ட்டா²னே ந கரோதி. ஸாமிகோபிஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பரிஹாரங் அதா³ஸி. ஏவங் நவ மாஸே வஸித்வா ‘‘இதா³னி ஜனபதே³ பிது க⁴ரங் க³ந்த்வா விஜாயிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஸுரே ஆபுச்சி²த்வா ரத²மாருஹித்வா மஹந்தேன பரிவாரேன ராஜக³ஹா நிக்க²மித்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தஸ்ஸா பன புரதோ ஏகோ ஸத்தோ² க³ச்ச²தி. ஸத்தே²ன வஸித்வா க³தட்டா²னங் ஏஸா பாதராஸகாலே பாபுணாதி.
Atīte rājagahe magadhamahārājā nāma rajjaṃ kāresi. Tadā rājagahaseṭṭhi attano puttassa janapadaseṭṭhino dhītaraṃ ānesi, sā vañjhā ahosi. Athassā aparabhāge sakkāro parihāyi. ‘‘Amhākaṃ puttassa gehe vañjhitthiyā vasantiyā kathaṃ kulavaṃso vaḍḍhissatī’’ti yathā sā suṇāti, evampi kathaṃ samuṭṭhāpenti. Sā taṃ sutvā ‘‘hotu gabbhiniālayaṃ katvā ete vañcessāmī’’ti cintetvā attano atthacārikaṃ dhātiṃ āha ‘‘amma, gabbhiniyo nāma kiñca kiñca karontī’’ti gabbhiniparihāraṃ pucchitvā utunikāle paṭicchādetvā ambilādirucikā hutvā hatthapādānaṃ uddhumāyanakāle hatthapādapiṭṭhiyo koṭṭāpetvā bahalaṃ kāresi, divase divasepi pilotikāveṭhanena ca udaravaḍḍhanaṃ vaḍḍhesi, thanamukhāni kāḷāni kāresi, sarīrakiccaṃ karontīpi aññatra tassā dhātiyā aññesaṃ sammukhaṭṭhāne na karoti. Sāmikopissā gabbhaparihāraṃ adāsi. Evaṃ nava māse vasitvā ‘‘idāni janapade pitu gharaṃ gantvā vijāyissāmī’’ti sasure āpucchitvā rathamāruhitvā mahantena parivārena rājagahā nikkhamitvā maggaṃ paṭipajji. Tassā pana purato eko sattho gacchati. Satthena vasitvā gataṭṭhānaṃ esā pātarāsakāle pāpuṇāti.
அதே²கதி³வஸங் தஸ்மிங் ஸத்தே² ஏகா து³க்³க³தித்தீ² ரத்தியா ஏகஸ்மிங் நிக்³ரோத⁴மூலே புத்தங் விஜாயித்வா பாதோவ ஸத்தே² க³ச்ச²ந்தே ‘‘அஹங் வினா ஸத்தே²ன க³ந்துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ஸக்கா கோ² பன ஜீவந்தியா புத்தங் லபி⁴து’’ந்தி நிக்³ரோத⁴மூலஜாலே ஜலாபு³ஞ்சேவ க³ப்³ப⁴மலஞ்ச அத்த²ரித்வா புத்தங் ச²ட்டெத்வா அக³மாஸி. தா³ரகஸ்ஸபி தே³வதா ஆரக்க²ங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஸோ ஹி ந யோ வா ஸோ வா, போ³தி⁴ஸத்தோயேவ. ஸோ பன ததா³ தாதி³ஸங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. இதரா பாதராஸகாலே தங் டா²னங் பத்வா ‘‘ஸரீரகிச்சங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தாய தா⁴தியா ஸத்³தி⁴ங் நிக்³ரோத⁴மூலங் க³தா ஸுவண்ணவண்ணங் தா³ரகங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்ம, நிப்ப²ன்னங் நோ கிச்ச’’ந்தி பிலோதிகாயோ அபனெத்வா உச்ச²ங்க³பதே³ஸங் லோஹிதேன ச க³ப்³ப⁴மலேன ச மக்கெ²த்வா அத்தனோ க³ப்³ப⁴வுட்டா²னங் ஆரோசேஸி. தாவதே³வ நங் ஸாணியா பரிக்கி²பித்வா ஹட்ட²துட்டோ² ஸபரிஜனோ ராஜக³ஹங் பண்ணங் பேஸேஸி. அத²ஸ்ஸா ஸஸ்ஸுஸஸுரா விஜாதகாலதோ பட்டா²ய ‘‘பிது குலே கிங் கரிஸ்ஸதி, இதே⁴வ ஆக³ச்ச²தூ’’தி பேஸயிங்ஸு. ஸா படினிவத்தித்வா ராஜக³ஹமேவ பாவிஸி. தத்த² தங் ஸம்படிச்சி²த்வா தா³ரகஸ்ஸ நாமங் கரொந்தா நிக்³ரோத⁴மூலே ஜாதத்தா ‘‘நிக்³ரோத⁴குமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தங் தி³வஸஞ்ஞேவ அனுஸெட்டி²ஸுணிஸாபி விஜாயனத்தா²ய குலக⁴ரங் க³ச்ச²ந்தீ அந்தராமக்³கே³ ஏகிஸ்ஸா ருக்க²ஸாகா²ய ஹெட்டா² புத்தங் விஜாயி, தஸ்ஸ ‘‘ஸாக²குமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தங் தி³வஸஞ்ஞேவ ஸெட்டி²ங் நிஸ்ஸாய வஸந்தஸ்ஸ துன்னகாரஸ்ஸ ப⁴ரியாபி பிலோதிகந்தரே புத்தங் விஜாயி, தஸ்ஸ ‘‘பொத்திகோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு.
Athekadivasaṃ tasmiṃ satthe ekā duggatitthī rattiyā ekasmiṃ nigrodhamūle puttaṃ vijāyitvā pātova satthe gacchante ‘‘ahaṃ vinā satthena gantuṃ na sakkhissāmi, sakkā kho pana jīvantiyā puttaṃ labhitu’’nti nigrodhamūlajāle jalābuñceva gabbhamalañca attharitvā puttaṃ chaṭṭetvā agamāsi. Dārakassapi devatā ārakkhaṃ gaṇhiṃsu. So hi na yo vā so vā, bodhisattoyeva. So pana tadā tādisaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Itarā pātarāsakāle taṃ ṭhānaṃ patvā ‘‘sarīrakiccaṃ karissāmī’’ti tāya dhātiyā saddhiṃ nigrodhamūlaṃ gatā suvaṇṇavaṇṇaṃ dārakaṃ disvā ‘‘amma, nipphannaṃ no kicca’’nti pilotikāyo apanetvā ucchaṅgapadesaṃ lohitena ca gabbhamalena ca makkhetvā attano gabbhavuṭṭhānaṃ ārocesi. Tāvadeva naṃ sāṇiyā parikkhipitvā haṭṭhatuṭṭho saparijano rājagahaṃ paṇṇaṃ pesesi. Athassā sassusasurā vijātakālato paṭṭhāya ‘‘pitu kule kiṃ karissati, idheva āgacchatū’’ti pesayiṃsu. Sā paṭinivattitvā rājagahameva pāvisi. Tattha taṃ sampaṭicchitvā dārakassa nāmaṃ karontā nigrodhamūle jātattā ‘‘nigrodhakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Taṃ divasaññeva anuseṭṭhisuṇisāpi vijāyanatthāya kulagharaṃ gacchantī antarāmagge ekissā rukkhasākhāya heṭṭhā puttaṃ vijāyi, tassa ‘‘sākhakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Taṃ divasaññeva seṭṭhiṃ nissāya vasantassa tunnakārassa bhariyāpi pilotikantare puttaṃ vijāyi, tassa ‘‘pottiko’’ti nāmaṃ kariṃsu.
மஹாஸெட்டி² உபோ⁴பி தே தா³ரகே ‘‘நிக்³ரோத⁴குமாரஸ்ஸ ஜாததி³வஸஞ்ஞேவ ஜாதா’’தி ஆணாபெத்வா தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வட்³டே⁴ஸி. தே ஏகதோ வட்³டி⁴த்வா வயப்பத்தா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹிங்ஸு. உபோ⁴பி ஸெட்டி²புத்தா ஆசரியஸ்ஸ த்³வே ஸஹஸ்ஸானி அத³ங்ஸு. நிக்³ரோத⁴குமாரோ பொத்திகஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்திகே ஸிப்பங் பட்ட²பேஸி. தே நிப்ப²ன்னஸிப்பா ஆசரியங் ஆபுச்சி²த்வா நிக்க²ந்தா ‘‘ஜனபத³சாரிகங் சரிஸ்ஸாமா’’தி அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ஏகஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிபஜ்ஜிங்ஸு. ததா³ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ காலகதஸ்ஸ ஸத்தமோ தி³வஸோ, ‘‘ஸ்வே பு²ஸ்ஸரத²ங் யோஜெஸ்ஸாமா’’தி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸுங். தேஸுபி ஸஹாயேஸு ருக்க²மூலே நிபஜ்ஜித்வா நித்³தா³யந்தேஸு பொத்திகோ பச்சூஸகாலே உட்டா²ய நிக்³ரோத⁴குமாரஸ்ஸ பாதே³ பரிமஜ்ஜந்தோ நிஸீதி³. தஸ்மிங் ருக்கே² வுத்த²குக்குடேஸு உபரிகுக்குடோ ஹெட்டா²குக்குடஸ்ஸ ஸரீரே வச்சங் பாதேஸி. அத² நங் ஸோ ‘‘கேனேதங் பாதித’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஸம்ம, மா குஜ்ஜி², மயா அஜானந்தேன பாதித’’ந்தி ஆஹ. ‘‘அரே, த்வங் மம ஸரீரங் அத்தனோ வச்சட்டா²னங் மஞ்ஞஸி, கிங் மம பமாணங் ந ஜானாஸீ’’தி. அத² நங் இதரோ ‘‘அரே த்வங் ‘அஜானந்தேன மே கத’ந்தி வுத்தேபி குஜ்ஜ²ஸியேவ, கிங் பன தே பமாண’’ந்தி ஆஹ. ‘‘யோ மங் மாரெத்வா மங்ஸங் கா²த³தி, ஸோ பாதோவ ஸஹஸ்ஸங் லப⁴தி, தஸ்மா அஹங் மானங் கரோமீ’’தி. அத² நங் இதரோ ‘‘அரே எத்தகமத்தேன த்வங் மானங் கரோஸி, மங் பன மாரெத்வா யோ தூ²லமங்ஸங் கா²த³தி, ஸோ பாதோவ ராஜா ஹோதி, யோ மஜ்ஜி²மமங்ஸங் கா²த³தி, ஸோ ஸேனாபதி, யோ அட்டி²னிஸ்ஸிதங் கா²த³தி, ஸோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஹோதீ’’தி ஆஹ.
Mahāseṭṭhi ubhopi te dārake ‘‘nigrodhakumārassa jātadivasaññeva jātā’’ti āṇāpetvā teneva saddhiṃ saṃvaḍḍhesi. Te ekato vaḍḍhitvā vayappattā takkasilaṃ gantvā sippaṃ uggaṇhiṃsu. Ubhopi seṭṭhiputtā ācariyassa dve sahassāni adaṃsu. Nigrodhakumāro pottikassa attano santike sippaṃ paṭṭhapesi. Te nipphannasippā ācariyaṃ āpucchitvā nikkhantā ‘‘janapadacārikaṃ carissāmā’’ti anupubbena bārāṇasiṃ patvā ekasmiṃ rukkhamūle nipajjiṃsu. Tadā bārāṇasirañño kālakatassa sattamo divaso, ‘‘sve phussarathaṃ yojessāmā’’ti nagare bheriṃ carāpesuṃ. Tesupi sahāyesu rukkhamūle nipajjitvā niddāyantesu pottiko paccūsakāle uṭṭhāya nigrodhakumārassa pāde parimajjanto nisīdi. Tasmiṃ rukkhe vutthakukkuṭesu uparikukkuṭo heṭṭhākukkuṭassa sarīre vaccaṃ pātesi. Atha naṃ so ‘‘kenetaṃ pātita’’nti āha. ‘‘Samma, mā kujjhi, mayā ajānantena pātita’’nti āha. ‘‘Are, tvaṃ mama sarīraṃ attano vaccaṭṭhānaṃ maññasi, kiṃ mama pamāṇaṃ na jānāsī’’ti. Atha naṃ itaro ‘‘are tvaṃ ‘ajānantena me kata’nti vuttepi kujjhasiyeva, kiṃ pana te pamāṇa’’nti āha. ‘‘Yo maṃ māretvā maṃsaṃ khādati, so pātova sahassaṃ labhati, tasmā ahaṃ mānaṃ karomī’’ti. Atha naṃ itaro ‘‘are ettakamattena tvaṃ mānaṃ karosi, maṃ pana māretvā yo thūlamaṃsaṃ khādati, so pātova rājā hoti, yo majjhimamaṃsaṃ khādati, so senāpati, yo aṭṭhinissitaṃ khādati, so bhaṇḍāgāriko hotī’’ti āha.
பொத்திகோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் நோ ஸஹஸ்ஸேன, ரஜ்ஜமேவ வர’’ந்தி ஸணிகங் ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா உபரிஸயிதகுக்குடங் க³ஹெத்வா மாரெத்வா அங்கா³ரே பசித்வா தூ²லமங்ஸங் நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி, மஜ்ஜி²மமங்ஸங் ஸாக²ஸ்ஸ அதா³ஸி, அட்டி²மங்ஸங் அத்தனா கா²தி³. கா²தி³த்வா பன ‘‘ஸம்ம நிக்³ரோத⁴, த்வங் அஜ்ஜ ராஜா ப⁴விஸ்ஸஸி, ஸம்ம ஸாக², த்வங் ஸேனாபதி ப⁴விஸ்ஸஸி, அஹங் பன ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘கத²ங் ஜானாஸீ’’தி புட்டோ² தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. தே தயோபி ஜனா பாதராஸவேலாய பா³ராணஸிங் பவிஸித்வா ஏகஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே ஸப்பிஸக்கரயுத்தங் பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா உய்யானங் பவிஸிங்ஸு. நிக்³ரோத⁴குமாரோ ஸிலாபட்டே நிபஜ்ஜி , இதரே த்³வே ப³ஹி நிபஜ்ஜிங்ஸு. தஸ்மிங் ஸமயே பஞ்ச ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி அந்தோ ட²பெத்வா பு²ஸ்ஸரத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். தத்த² வித்தா²ரகதா² மஹாஜனகஜாதகே (ஜா॰ 2.22.123 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. பு²ஸ்ஸரதோ² உய்யானங் க³ந்த்வா நிவத்தித்வா ஆரோஹனஸஜ்ஜோ ஹுத்வா அட்டா²ஸி. புரோஹிதோ ‘‘உய்யானே புஞ்ஞவதா ஸத்தேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி உய்யானங் பவிஸித்வா குமாரங் தி³ஸ்வா பாத³ந்ததோ ஸாடகங் அபனெத்வா பாதே³ஸு லக்க²ணானி உபதா⁴ரெத்வா ‘‘திட்ட²து பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங், ஸகலஜம்பு³தீ³பஸ்ஸ அதி⁴பதிராஜா ப⁴விதுங் யுத்தோ’’தி ஸப்³ப³தாலாவசரே பக்³க³ண்ஹாபேஸி. நிக்³ரோத⁴குமாரோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா முக²தோ ஸாடகங் அபனெத்வா மஹாஜனங் ஓலோகெத்வா பரிவத்தித்வா நிபன்னோ தோ²கங் வீதினாமெத்வா ஸிலாபட்டே பல்லங்கேன நிஸீதி³. அத² நங் புரோஹிதோ ஜண்ணுனா பதிட்டா²ய ‘‘ரஜ்ஜங் தே தே³வ பாபுணாதீ’’தி வத்வா ‘‘‘ஸாதூ⁴’’தி வுத்தே தத்தே²வ ரதனராஸிம்ஹி ட²பெத்வா அபி⁴ஸிஞ்சி. ஸோ ரஜ்ஜங் பத்வா ஸாக²ஸ்ஸ ஸேனாபதிட்டா²னங் த³த்வா மஹந்தேன ஸக்காரேன நக³ரங் பாவிஸி, பொத்திகோபி தேஹி ஸத்³தி⁴ஞ்ஞேவ அக³மாஸி. ததோ பட்டா²ய மஹாஸத்தோ பா³ராணஸியங் த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி.
Pottiko tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘kiṃ no sahassena, rajjameva vara’’nti saṇikaṃ rukkhaṃ abhiruhitvā uparisayitakukkuṭaṃ gahetvā māretvā aṅgāre pacitvā thūlamaṃsaṃ nigrodhassa adāsi, majjhimamaṃsaṃ sākhassa adāsi, aṭṭhimaṃsaṃ attanā khādi. Khāditvā pana ‘‘samma nigrodha, tvaṃ ajja rājā bhavissasi, samma sākha, tvaṃ senāpati bhavissasi, ahaṃ pana bhaṇḍāgāriko bhavissāmī’’ti vatvā ‘‘kathaṃ jānāsī’’ti puṭṭho taṃ pavattiṃ ārocesi. Te tayopi janā pātarāsavelāya bārāṇasiṃ pavisitvā ekassa brāhmaṇassa gehe sappisakkarayuttaṃ pāyāsaṃ bhuñjitvā nagarā nikkhamitvā uyyānaṃ pavisiṃsu. Nigrodhakumāro silāpaṭṭe nipajji , itare dve bahi nipajjiṃsu. Tasmiṃ samaye pañca rājakakudhabhaṇḍāni anto ṭhapetvā phussarathaṃ vissajjesuṃ. Tattha vitthārakathā mahājanakajātake (jā. 2.22.123 ādayo) āvi bhavissati. Phussaratho uyyānaṃ gantvā nivattitvā ārohanasajjo hutvā aṭṭhāsi. Purohito ‘‘uyyāne puññavatā sattena bhavitabba’’nti uyyānaṃ pavisitvā kumāraṃ disvā pādantato sāṭakaṃ apanetvā pādesu lakkhaṇāni upadhāretvā ‘‘tiṭṭhatu bārāṇasiyaṃ rajjaṃ, sakalajambudīpassa adhipatirājā bhavituṃ yutto’’ti sabbatālāvacare paggaṇhāpesi. Nigrodhakumāro pabujjhitvā mukhato sāṭakaṃ apanetvā mahājanaṃ oloketvā parivattitvā nipanno thokaṃ vītināmetvā silāpaṭṭe pallaṅkena nisīdi. Atha naṃ purohito jaṇṇunā patiṭṭhāya ‘‘rajjaṃ te deva pāpuṇātī’’ti vatvā ‘‘‘sādhū’’ti vutte tattheva ratanarāsimhi ṭhapetvā abhisiñci. So rajjaṃ patvā sākhassa senāpatiṭṭhānaṃ datvā mahantena sakkārena nagaraṃ pāvisi, pottikopi tehi saddhiññeva agamāsi. Tato paṭṭhāya mahāsatto bārāṇasiyaṃ dhammena rajjaṃ kāresi.
ஸோ ஏகதி³வஸங் மாதாபிதூனங் ஸரித்வா ஸாக²ங் ஆஹ – ‘‘ஸம்ம, ந ஸக்கா மாதாபிதூஹி வினா வத்திதுங், மஹந்தேன பரிவாரேன க³ந்த்வா மாதாபிதரோ நோ ஆனேஹீ’’தி. ஸாகோ² ‘‘ந மே தத்த² க³மனகம்மங் அத்தீ²’’தி படிக்கி²பி. ததோ பொத்திகங் ஆணாபேஸி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தத்த² க³ந்த்வா நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ மாதாபிதரோ ‘‘புத்தோ வோ ரஜ்ஜே பதிட்டி²தோ, ஏத² க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. தே ‘‘அத்தி² நோ தாவ விப⁴வமத்தங், அலங் தத்த² க³மனேனா’’தி படிக்கி²பிங்ஸு. ஸாக²ஸ்ஸபி மாதாபிதரோ அவோச, தேபி ந இச்சி²ங்ஸு. அத்தனோ மாதாபிதரோ அவோச, ‘‘மயங் தாத துன்னகாரகம்மேன ஜீவிஸ்ஸாம அல’’ந்தி படிக்கி²பிங்ஸு. ஸோ தேஸங் மனங் அலபி⁴த்வா பா³ராணஸிமேவ பச்சாக³ந்த்வா ‘‘ஸேனாபதிஸ்ஸ க⁴ரே மக்³க³கிலமத²ங் வினோதெ³த்வா பச்சா² நிக்³ரோத⁴ஸஹாயங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸ நிவேஸனத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘ஸஹாயோ கிர தே பொத்திகோ நாம ஆக³தோதி ஸேனாபதிஸ்ஸ ஆரோசேஹீ’’தி தோ³வாரிகங் ஆஹ, ஸோ ததா² அகாஸி. ஸாகோ² பன ‘‘அயங் மய்ஹங் ரஜ்ஜங் அத³த்வா ஸஹாயனிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ அதா³ஸீ’’தி தஸ்மிங் வேரங் ப³ந்தி⁴. ஸோ தங் கத²ங் ஸுத்வாவ குத்³தோ⁴ ஆக³ந்த்வா ‘‘கோ இமஸ்ஸ ஸஹாயோ உம்மத்தகோ தா³ஸிபுத்தோ, க³ண்ஹத² ந’’ந்தி வத்வா ஹத்த²பாத³ஜண்ணுகப்பரேஹி கொட்டாபெத்வா கீ³வாயங் கா³ஹாபெத்வா நீஹராபேஸி.
So ekadivasaṃ mātāpitūnaṃ saritvā sākhaṃ āha – ‘‘samma, na sakkā mātāpitūhi vinā vattituṃ, mahantena parivārena gantvā mātāpitaro no ānehī’’ti. Sākho ‘‘na me tattha gamanakammaṃ atthī’’ti paṭikkhipi. Tato pottikaṃ āṇāpesi. So ‘‘sādhū’’ti tattha gantvā nigrodhassa mātāpitaro ‘‘putto vo rajje patiṭṭhito, etha gacchāmā’’ti āha. Te ‘‘atthi no tāva vibhavamattaṃ, alaṃ tattha gamanenā’’ti paṭikkhipiṃsu. Sākhassapi mātāpitaro avoca, tepi na icchiṃsu. Attano mātāpitaro avoca, ‘‘mayaṃ tāta tunnakārakammena jīvissāma ala’’nti paṭikkhipiṃsu. So tesaṃ manaṃ alabhitvā bārāṇasimeva paccāgantvā ‘‘senāpatissa ghare maggakilamathaṃ vinodetvā pacchā nigrodhasahāyaṃ passissāmī’’ti cintetvā tassa nivesanadvāraṃ gantvā ‘‘sahāyo kira te pottiko nāma āgatoti senāpatissa ārocehī’’ti dovārikaṃ āha, so tathā akāsi. Sākho pana ‘‘ayaṃ mayhaṃ rajjaṃ adatvā sahāyanigrodhassa adāsī’’ti tasmiṃ veraṃ bandhi. So taṃ kathaṃ sutvāva kuddho āgantvā ‘‘ko imassa sahāyo ummattako dāsiputto, gaṇhatha na’’nti vatvā hatthapādajaṇṇukapparehi koṭṭāpetvā gīvāyaṃ gāhāpetvā nīharāpesi.
ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஸாகோ² மம ஸந்திகா ஸேனாபதிட்டா²னங் லபி⁴த்வா அகதஞ்ஞூ மித்தது³ப்³பீ⁴, மங் கொட்டாபெத்வா நீஹராபேஸி, நிக்³ரோதோ⁴ பன பண்டி³தோ கதஞ்ஞூ ஸப்புரிஸோ, தஸ்ஸேவ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ராஜத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வ, பொத்திகோ கிர நாம தே ஸஹாயோ த்³வாரே டி²தோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸி. ராஜா பக்கோஸாபெத்வா தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ஆஸனா வுட்டா²ய பச்சுக்³க³ந்த்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா மஸ்ஸுகம்மாதீ³னி காராபெத்வா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தேன பரிபு⁴த்தனானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனேன தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸுக²னிஸின்னோ மாதாபிதூனங் பவத்திங் புச்சி²த்வா அனாக³மனபா⁴வங் ஸுணி. ஸாகோ²பி ‘‘பொத்திகோ மங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகே பரிபி⁴ந்தெ³ய்ய , மயி பன க³தே கிஞ்சி வத்துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி தத்தே²வ அக³மாஸி. பொத்திகோ தஸ்ஸ ஸந்திகேயேவ ராஜானங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தே³வ, அஹங் மக்³க³கிலந்தோ ‘ஸாக²ஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா விஸ்ஸமித்வா இதா⁴க³மிஸ்ஸாமீ’தி அக³மிங். அத² மங் ஸாகோ² ‘நாஹங் தங் ஜானாமீ’தி வத்வா கொட்டாபெத்வா கீ³வாயங் கா³ஹாபெத்வா நீஹராபேஸீதி ஸத்³த³ஹெய்யாஸி த்வங் ஏத’’ந்தி வத்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
So cintesi ‘‘sākho mama santikā senāpatiṭṭhānaṃ labhitvā akataññū mittadubbhī, maṃ koṭṭāpetvā nīharāpesi, nigrodho pana paṇḍito kataññū sappuriso, tasseva santikaṃ gamissāmī’’ti. So rājadvāraṃ gantvā ‘‘deva, pottiko kira nāma te sahāyo dvāre ṭhito’’ti rañño ārocāpesi. Rājā pakkosāpetvā taṃ āgacchantaṃ disvā āsanā vuṭṭhāya paccuggantvā paṭisanthāraṃ katvā massukammādīni kārāpetvā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitena paribhuttanānaggarasabhojanena tena saddhiṃ sukhanisinno mātāpitūnaṃ pavattiṃ pucchitvā anāgamanabhāvaṃ suṇi. Sākhopi ‘‘pottiko maṃ rañño santike paribhindeyya , mayi pana gate kiñci vattuṃ na sakkhissatī’’ti tattheva agamāsi. Pottiko tassa santikeyeva rājānaṃ āmantetvā ‘‘deva, ahaṃ maggakilanto ‘sākhassa gehaṃ gantvā vissamitvā idhāgamissāmī’ti agamiṃ. Atha maṃ sākho ‘nāhaṃ taṃ jānāmī’ti vatvā koṭṭāpetvā gīvāyaṃ gāhāpetvā nīharāpesīti saddaheyyāsi tvaṃ eta’’nti vatvā tisso gāthā abhāsi –
72.
72.
‘‘ந வாஹமேதங் ஜானாமி, கோ வாயங் கஸ்ஸ வாதி வா;
‘‘Na vāhametaṃ jānāmi, ko vāyaṃ kassa vāti vā;
யதா² ஸாகோ² வதி³ ஏவ, நிக்³ரோத⁴ கிந்தி மஞ்ஞஸி.
Yathā sākho vadi eva, nigrodha kinti maññasi.
73.
73.
‘‘ததோ க³லவினீதேன, புரிஸா நீஹரிங்ஸு மங்;
‘‘Tato galavinītena, purisā nīhariṃsu maṃ;
த³த்வா முக²பஹாரானி, ஸாக²ஸ்ஸ வசனங்கரா.
Datvā mukhapahārāni, sākhassa vacanaṃkarā.
74.
74.
‘‘ஏதாதி³ஸங் து³ம்மதினா, அகதஞ்ஞுன து³ப்³பி⁴னா;
‘‘Etādisaṃ dummatinā, akataññuna dubbhinā;
கதங் அனரியங் ஸாகே²ன, ஸகி²னா தே ஜனாதி⁴பா’’தி.
Kataṃ anariyaṃ sākhena, sakhinā te janādhipā’’ti.
தத்த² கிந்தி மஞ்ஞஸீதி யதா² மங் ஸாகோ² அசரி, கிங் த்வம்பி ஏவமேவ மஞ்ஞஸி, உதா³ஹு அஞ்ஞதா² மஞ்ஞஸி, மங் ஸாகோ² ஏவங் வதெ³ய்யாதி ஸத்³த³ஹஸி, தங் ந ஸத்³த³ஹஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. க³லவினீதேனாதி க³லக்³கா³ஹேன. து³ப்³பி⁴னாதி மித்தது³ப்³பி⁴னா.
Tattha kinti maññasīti yathā maṃ sākho acari, kiṃ tvampi evameva maññasi, udāhu aññathā maññasi, maṃ sākho evaṃ vadeyyāti saddahasi, taṃ na saddahasīti adhippāyo. Galavinītenāti galaggāhena. Dubbhināti mittadubbhinā.
தங் ஸுத்வா நிக்³ரோதோ⁴ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā nigrodho catasso gāthā abhāsi –
75.
75.
‘‘ந வாஹமேதங் ஜானாமி, நபி மே கோசி ஸங்ஸதி;
‘‘Na vāhametaṃ jānāmi, napi me koci saṃsati;
யங் மே த்வங் ஸம்ம அக்கா²ஸி, ஸாகே²ன காரணங் கதங்.
Yaṃ me tvaṃ samma akkhāsi, sākhena kāraṇaṃ kataṃ.
76.
76.
‘‘ஸகீ²னங் ஸாஜீவகரோ, மம ஸாக²ஸ்ஸ சூப⁴யங்;
‘‘Sakhīnaṃ sājīvakaro, mama sākhassa cūbhayaṃ;
த்வங் நோஸிஸ்ஸரியங் தா³தா, மனுஸ்ஸேஸு மஹந்ததங்;
Tvaṃ nosissariyaṃ dātā, manussesu mahantataṃ;
தயாமா லப்³பி⁴தா இத்³தீ⁴, எத்த² மே நத்தி² ஸங்ஸயோ.
Tayāmā labbhitā iddhī, ettha me natthi saṃsayo.
77.
77.
‘‘யதா²பி பீ³ஜமக்³கி³ம்ஹி, ட³ய்ஹதி ந விரூஹதி;
‘‘Yathāpi bījamaggimhi, ḍayhati na virūhati;
ஏவங் கதங் அஸப்புரிஸே, நஸ்ஸதி ந விரூஹதி.
Evaṃ kataṃ asappurise, nassati na virūhati.
78.
78.
‘‘கதஞ்ஞும்ஹி ச போஸம்ஹி, ஸீலவந்தே அரியவுத்தினே;
‘‘Kataññumhi ca posamhi, sīlavante ariyavuttine;
ஸுகெ²த்தே விய பீ³ஜானி, கதங் தம்ஹி ந நஸ்ஸதீ’’தி.
Sukhette viya bījāni, kataṃ tamhi na nassatī’’ti.
தத்த² ஸங்ஸதீதி ஆசிக்க²தி. காரணங் கதந்தி ஆகட்³ட⁴னவிகட்³ட⁴னபோத²னகொட்டனஸங்கா²தங் காரணங் கதந்தி அத்தோ². ஸகீ²னங் ஸாஜீவகரோதி ஸம்ம, பொத்திக த்வங் ஸஹாயகானங் ஸுஆஜீவகரோ ஜீவிகாய உப்பாதே³தா. மம ஸாக²ஸ்ஸ சூப⁴யந்தி மய்ஹஞ்ச ஸாக²ஸ்ஸ ச உபி⁴ன்னம்பி ஸகீ²னந்தி அத்தோ². த்வங் நோஸிஸ்ஸரியந்தி த்வங் நோ அஸி இஸ்ஸரியங் தா³தா, தவ ஸந்திகா இமா ஸம்பத்தீ அம்ஹேஹி லத்³தா⁴. மஹந்ததந்தி மஹந்தபா⁴வங்.
Tattha saṃsatīti ācikkhati. Kāraṇaṃ katanti ākaḍḍhanavikaḍḍhanapothanakoṭṭanasaṅkhātaṃ kāraṇaṃ katanti attho. Sakhīnaṃ sājīvakaroti samma, pottika tvaṃ sahāyakānaṃ suājīvakaro jīvikāya uppādetā. Mama sākhassa cūbhayanti mayhañca sākhassa ca ubhinnampi sakhīnanti attho. Tvaṃ nosissariyanti tvaṃ no asi issariyaṃ dātā, tava santikā imā sampattī amhehi laddhā. Mahantatanti mahantabhāvaṃ.
ஏவஞ்ச பன வத்வா எத்தகங் கதெ²ந்தே நிக்³ரோதே⁴ ஸாகோ² தத்தே²வ அட்டா²ஸி. அத² நங் ராஜா ‘‘ஸாக² இமங் பொத்திகங் ஸஞ்ஜானாஸீ’’தி புச்சி². ஸோ துண்ஹீ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ராஜா த³ண்ட³ங் ஆணாபெந்தோ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā ettakaṃ kathente nigrodhe sākho tattheva aṭṭhāsi. Atha naṃ rājā ‘‘sākha imaṃ pottikaṃ sañjānāsī’’ti pucchi. So tuṇhī ahosi. Athassa rājā daṇḍaṃ āṇāpento aṭṭhamaṃ gāthamāha –
79.
79.
‘‘இமங் ஜம்மங் நேகதிகங், அஸப்புரிஸசிந்தகங்;
‘‘Imaṃ jammaṃ nekatikaṃ, asappurisacintakaṃ;
ஹனந்து ஸாக²ங் ஸத்தீஹி, நாஸ்ஸ இச்சா²மி ஜீவித’’ந்தி.
Hanantu sākhaṃ sattīhi, nāssa icchāmi jīvita’’nti.
தத்த² ஜம்மந்தி லாமகங். நேகதிகந்தி வஞ்சகங்.
Tattha jammanti lāmakaṃ. Nekatikanti vañcakaṃ.
தங் ஸுத்வா பொத்திகோ ‘‘மா ஏஸ பா³லோ மங் நிஸ்ஸாய நஸ்ஸதூ’’தி சிந்தெத்வா நவமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā pottiko ‘‘mā esa bālo maṃ nissāya nassatū’’ti cintetvā navamaṃ gāthamāha –
80.
80.
‘‘க²மதஸ்ஸ மஹாராஜ, பாணா ந படிஆனயா;
‘‘Khamatassa mahārāja, pāṇā na paṭiānayā;
க²ம தே³வ அஸப்புரிஸஸ்ஸ, நாஸ்ஸ இச்சா²மஹங் வத⁴’’ந்தி.
Khama deva asappurisassa, nāssa icchāmahaṃ vadha’’nti.
தத்த² க²மதஸ்ஸாதி க²மதங் அஸ்ஸ, ஏதஸ்ஸ அஸப்புரிஸஸ்ஸ க²மதா²தி அத்தோ². ந படிஆனயாதி மதஸ்ஸ நாம பாணா படிஆனேதுங் ந ஸக்கா.
Tattha khamatassāti khamataṃ assa, etassa asappurisassa khamathāti attho. Na paṭiānayāti matassa nāma pāṇā paṭiānetuṃ na sakkā.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸாக²ஸ்ஸ க²மி, ஸேனாபதிட்டா²னம்பி பொத்திகஸ்ஸேவ தா³துகாமோ அஹோஸி , ஸோ பன ந இச்சி². அத²ஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸேனானீனங் விசாரணாரஹங் ப⁴ண்டா³கா³ரிகட்டா²னங் நாம அதா³ஸி. புப்³பே³ கிரேதங் டா²னந்தரங் நாஹோஸி, ததோ பட்டா²ய ஜாதங். அபரபா⁴கே³ பொத்திகோ ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ புத்ததீ⁴தாஹி வட்³ட⁴மானோ அத்தனோ புத்ததீ⁴தானங் ஓவாத³வஸேன ஓஸானகா³த²மாஹ –
Rājā tassa vacanaṃ sutvā sākhassa khami, senāpatiṭṭhānampi pottikasseva dātukāmo ahosi , so pana na icchi. Athassa sabbasenānīnaṃ vicāraṇārahaṃ bhaṇḍāgārikaṭṭhānaṃ nāma adāsi. Pubbe kiretaṃ ṭhānantaraṃ nāhosi, tato paṭṭhāya jātaṃ. Aparabhāge pottiko bhaṇḍāgāriko puttadhītāhi vaḍḍhamāno attano puttadhītānaṃ ovādavasena osānagāthamāha –
81.
81.
‘‘நிக்³ரோத⁴மேவ ஸேவெய்ய, ந ஸாக²முபஸங்வஸே;
‘‘Nigrodhameva seveyya, na sākhamupasaṃvase;
நிக்³ரோத⁴ஸ்மிங் மதங் ஸெய்யோ, யஞ்சே ஸாக²ஸ்மி ஜீவித’’ந்தி.
Nigrodhasmiṃ mataṃ seyyo, yañce sākhasmi jīvita’’nti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ புப்³பே³பி அகதஞ்ஞூயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸாகோ² தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பொத்திகோ ஆனந்தோ³, நிக்³ரோதோ⁴ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, devadatto pubbepi akataññūyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sākho devadatto ahosi, pottiko ānando, nigrodho pana ahameva ahosi’’nti.
நிக்³ரோத⁴ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Nigrodhajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 445. நிக்³ரோத⁴ஜாதகங் • 445. Nigrodhajātakaṃ