Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
12. நிக்³ரோத⁴கப்பஸுத்த-(வங்கீ³ஸஸுத்த)-வண்ணனா
12. Nigrodhakappasutta-(vaṅgīsasutta)-vaṇṇanā
ஏவங் மே ஸுதந்தி நிக்³ரோத⁴கப்பஸுத்தங், ‘‘வங்கீ³ஸஸுத்த’’ந்திபி வுச்சதி. கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே வுத்தா. தத்த² ஏவங் மேதிஆதீ³னி வுத்தத்தா²னேவ, யதோ தானி அஞ்ஞானி ச ததா²விதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா அவுத்தனயமேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. அக்³கா³ளவே சேதியேதி ஆளவியங் அக்³க³சேதியே. அனுப்பன்னே ஹி ப⁴க³வதி அக்³கா³ளவகோ³தமகாதீ³னி அனேகானி சேதியானி அஹேஸுங் யக்க²னாகா³தீ³னங் ப⁴வனானி. தானி உப்பன்னே ப⁴க³வதி மனுஸ்ஸா வினாஸெத்வா விஹாரே அகங்ஸு, தேனேவ ச நாமேன வோஹரிங்ஸு. ததோ அக்³கா³ளவசேதியஸங்கா²தே விஹாரே விஹரதீதி வுத்தங் ஹோதி. ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸாதி எத்த² ஆயஸ்மாதி பியவசனங், வங்கீ³ஸோதி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நாமங். ஸோ ஜாதிதோ பபு⁴தி ஏவங் வேதி³தப்³போ³ – ஸோ கிர பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ புத்தோ பரிப்³பா³ஜிகாய குச்சி²ம்ஹி ஜாதோ அஞ்ஞதரங் விஜ்ஜங் ஜானாதி, யஸ்ஸானுபா⁴வேன ச²வஸீஸங் ஆகோடெத்வா ஸத்தானங் க³திங் ஜானாதி. மனுஸ்ஸாபி ஸுத³ங் அத்தனோ ஞாதீனங் காலகதானங் ஸுஸானதோ ஸீஸானி ஆனெத்வா தங் தேஸங் க³திங் புச்ச²ந்தி. ஸோ ‘‘அஸுகனிரயே நிப்³ப³த்தோ, அஸுகமனுஸ்ஸலோகே’’தி வத³தி. தே தேன விம்ஹிதா தஸ்ஸ ப³ஹுங் த⁴னங் தெ³ந்தி. ஏவங் ஸோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே பாகடோ அஹோஸி.
Evaṃme sutanti nigrodhakappasuttaṃ, ‘‘vaṅgīsasutta’’ntipi vuccati. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne vuttā. Tattha evaṃ metiādīni vuttatthāneva, yato tāni aññāni ca tathāvidhāni chaḍḍetvā avuttanayameva vaṇṇayissāma. Aggāḷave cetiyeti āḷaviyaṃ aggacetiye. Anuppanne hi bhagavati aggāḷavagotamakādīni anekāni cetiyāni ahesuṃ yakkhanāgādīnaṃ bhavanāni. Tāni uppanne bhagavati manussā vināsetvā vihāre akaṃsu, teneva ca nāmena vohariṃsu. Tato aggāḷavacetiyasaṅkhāte vihāre viharatīti vuttaṃ hoti. Āyasmato vaṅgīsassāti ettha āyasmāti piyavacanaṃ, vaṅgīsoti tassa therassa nāmaṃ. So jātito pabhuti evaṃ veditabbo – so kira paribbājakassa putto paribbājikāya kucchimhi jāto aññataraṃ vijjaṃ jānāti, yassānubhāvena chavasīsaṃ ākoṭetvā sattānaṃ gatiṃ jānāti. Manussāpi sudaṃ attano ñātīnaṃ kālakatānaṃ susānato sīsāni ānetvā taṃ tesaṃ gatiṃ pucchanti. So ‘‘asukaniraye nibbatto, asukamanussaloke’’ti vadati. Te tena vimhitā tassa bahuṃ dhanaṃ denti. Evaṃ so sakalajambudīpe pākaṭo ahosi.
ஸோ ஸதஸஹஸ்ஸகப்பங் பூரிதபாரமீ அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னோ பஞ்சஹி புரிஸஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ கா³மனிக³மஜனபத³ராஜதா⁴னீஸு விசரந்தோ ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தோ. தேன ச ஸமயேன ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி, ஸாவத்தி²வாஸினோ புரேப⁴த்தங் தா³னங் த³த்வா பச்சா²ப⁴த்தங் ஸுனிவத்தா² ஸுபாருதா புப்ப²க³ந்தா⁴தீ³னி க³ஹெத்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ஜேதவனங் க³ச்ச²ந்தி. ஸோ தே தி³ஸ்வா ‘‘மஹாஜனகாயோ குஹிங் க³ச்ச²தீ’’தி புச்சி². அத²ஸ்ஸ தே ஆசிக்கி²ங்ஸு – ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ, ஸோ ப³ஹுஜனஹிதாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, தத்த² க³ச்சா²மா’’தி. ஸோபி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸபரிவாரோ க³ந்த்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ப⁴க³வா ஆமந்தேஸி – ‘‘கிங், வங்கீ³ஸ, ஜானாஸி கிர தாதி³ஸங் விஜ்ஜங், யாய ஸத்தானங் ச²வஸீஸானி ஆகோடெத்வா க³திங் பவேதே³ஸீ’’தி? ‘‘ஏவங், போ⁴ கோ³தம, ஜானாமீ’’தி. ப⁴க³வா நிரயே நிப்³ப³த்தஸ்ஸ ஸீஸங் ஆஹராபெத்வா த³ஸ்ஸேஸி, ஸோ நகே²ன ஆகோடெத்வா ‘‘நிரயே நிப்³ப³த்தஸ்ஸ ஸீஸங் போ⁴ கோ³தமா’’தி ஆஹ. ஏவங் ஸப்³ப³க³தினிப்³ப³த்தானங் ஸீஸானி த³ஸ்ஸேஸி, ஸோபி ததே²வ ஞத்வா ஆரோசேஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா கீ²ணாஸவஸீஸங் த³ஸ்ஸேஸி, ஸோ புனப்புனங் ஆகோடெத்வா ந அஞ்ஞாஸி. ததோ ப⁴க³வா ‘‘அவிஸயோ தே எத்த² வங்கீ³ஸ, மமேவேஸோ விஸயோ, கீ²ணாஸவஸீஸ’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மபா⁴ஸி –
So satasahassakappaṃ pūritapāramī abhinīhārasampanno pañcahi purisasahassehi parivuto gāmanigamajanapadarājadhānīsu vicaranto sāvatthiṃ anuppatto. Tena ca samayena bhagavā sāvatthiyaṃ viharati, sāvatthivāsino purebhattaṃ dānaṃ datvā pacchābhattaṃ sunivatthā supārutā pupphagandhādīni gahetvā dhammassavanatthāya jetavanaṃ gacchanti. So te disvā ‘‘mahājanakāyo kuhiṃ gacchatī’’ti pucchi. Athassa te ācikkhiṃsu – ‘‘buddho loke uppanno, so bahujanahitāya dhammaṃ deseti, tattha gacchāmā’’ti. Sopi tehi saddhiṃ saparivāro gantvā bhagavatā saddhiṃ sammoditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ bhagavā āmantesi – ‘‘kiṃ, vaṅgīsa, jānāsi kira tādisaṃ vijjaṃ, yāya sattānaṃ chavasīsāni ākoṭetvā gatiṃ pavedesī’’ti? ‘‘Evaṃ, bho gotama, jānāmī’’ti. Bhagavā niraye nibbattassa sīsaṃ āharāpetvā dassesi, so nakhena ākoṭetvā ‘‘niraye nibbattassa sīsaṃ bho gotamā’’ti āha. Evaṃ sabbagatinibbattānaṃ sīsāni dassesi, sopi tatheva ñatvā ārocesi. Athassa bhagavā khīṇāsavasīsaṃ dassesi, so punappunaṃ ākoṭetvā na aññāsi. Tato bhagavā ‘‘avisayo te ettha vaṅgīsa, mameveso visayo, khīṇāsavasīsa’’nti vatvā imaṃ gāthamabhāsi –
‘‘க³தீ மிகா³னங் பவனங், ஆகாஸோ பக்கி²னங் க³தி;
‘‘Gatī migānaṃ pavanaṃ, ākāso pakkhinaṃ gati;
விப⁴வோ க³தி த⁴ம்மானங், நிப்³பா³னங் அரஹதோ க³தீ’’தி. (பரி॰ 339);
Vibhavo gati dhammānaṃ, nibbānaṃ arahato gatī’’ti. (pari. 339);
வங்கீ³ஸோ கா³த²ங் ஸுத்வா ‘‘இமங் மே, போ⁴ கோ³தம, விஜ்ஜங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ப⁴க³வா ‘‘நாயங் விஜ்ஜா அபப்³ப³ஜிதானங் ஸம்பஜ்ஜதீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘பப்³பா³ஜெத்வா வா மங், போ⁴ கோ³தம, யங் வா இச்ச²ஸி, தங் கத்வா இமங் விஜ்ஜங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ததா³ ச ப⁴க³வதோ நிக்³ரோத⁴கப்பத்தே²ரோ ஸமீபே ஹோதி, தங் ப⁴க³வா ஆணாபேஸி – ‘‘தேன ஹி, நிக்³ரோத⁴கப்ப, இமங் பப்³பா³ஜேஹீ’’தி. ஸோ தங் பப்³பா³ஜெத்வா தசபஞ்சககம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி². வங்கீ³ஸோ அனுபுப்³பே³ன படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தோ அரஹா அஹோஸி. ஏதத³க்³கே³ ச ப⁴க³வதா நித்³தி³ட்டோ² ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் படிபா⁴னவந்தானங் யதி³த³ங் வங்கீ³ஸோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.212).
Vaṅgīso gāthaṃ sutvā ‘‘imaṃ me, bho gotama, vijjaṃ dehī’’ti āha. Bhagavā ‘‘nāyaṃ vijjā apabbajitānaṃ sampajjatī’’ti āha. So ‘‘pabbājetvā vā maṃ, bho gotama, yaṃ vā icchasi, taṃ katvā imaṃ vijjaṃ dehī’’ti āha. Tadā ca bhagavato nigrodhakappatthero samīpe hoti, taṃ bhagavā āṇāpesi – ‘‘tena hi, nigrodhakappa, imaṃ pabbājehī’’ti. So taṃ pabbājetvā tacapañcakakammaṭṭhānaṃ ācikkhi. Vaṅgīso anupubbena paṭisambhidāppatto arahā ahosi. Etadagge ca bhagavatā niddiṭṭho ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ paṭibhānavantānaṃ yadidaṃ vaṅgīso’’ti (a. ni. 1.212).
ஏவங் ஸமுதா³க³தஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யோ வஜ்ஜாவஜ்ஜாதி³உபனிஜ்ஜா²யனேன ஏவங் லத்³த⁴வோஹாரோ நிக்³ரோத⁴கப்போ நாம தே²ரோ. கப்போதி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நாமங், நிக்³ரோத⁴மூலே பன அரஹத்தங் அதி⁴க³தத்தா ‘‘நிக்³ரோத⁴கப்போ’’தி ப⁴க³வதா வுத்தோ. ததோ நங் பி⁴க்கூ²பி ஏவங் வோஹரந்தி. ஸாஸனே தி²ரபா⁴வங் பத்தோதி தே²ரோ. அக்³கா³ளவே சேதியே அசிரபரினிப்³பு³தோ ஹோதீதி தஸ்மிங் சேதியே அசிரபரினிப்³பு³தோ ஹோதி. ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸாதி க³ணம்ஹா வூபகட்ட²த்தா ரஹோக³தஸ்ஸ காயேன, படிஸல்லீனஸ்ஸ சித்தேன தேஹி தேஹி விஸயேஹி படினிவத்தித்வா ஸல்லீனஸ்ஸ. ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதீ³தி இமினா ஆகாரேன விதக்கோ உப்பஜ்ஜி. கஸ்மா பன உத³பாதீ³தி. அஸம்முக²த்தா தி³ட்டா²ஸேவனத்தா ச. அயஞ்ஹி தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னகாலே ந ஸம்முகா² அஹோஸி, தி³ட்ட²புப்³ப³ஞ்சானேன அஸ்ஸ ஹத்த²குக்குச்சாதி³புப்³பா³ஸேவனங், தாதி³ஸஞ்ச அகீ²ணாஸவானம்பி ஹோதி கீ²ணாஸவானம்பி புப்³ப³பரிசயேன.
Evaṃ samudāgatassa āyasmato vaṅgīsassa upajjhāyo vajjāvajjādiupanijjhāyanena evaṃ laddhavohāro nigrodhakappo nāma thero. Kappoti tassa therassa nāmaṃ, nigrodhamūle pana arahattaṃ adhigatattā ‘‘nigrodhakappo’’ti bhagavatā vutto. Tato naṃ bhikkhūpi evaṃ voharanti. Sāsane thirabhāvaṃ pattoti thero. Aggāḷave cetiye aciraparinibbuto hotīti tasmiṃ cetiye aciraparinibbuto hoti. Rahogatassa paṭisallīnassāti gaṇamhā vūpakaṭṭhattā rahogatassa kāyena, paṭisallīnassa cittena tehi tehi visayehi paṭinivattitvā sallīnassa. Evaṃ cetaso parivitakko udapādīti iminā ākārena vitakko uppajji. Kasmā pana udapādīti. Asammukhattā diṭṭhāsevanattā ca. Ayañhi tassa parinibbānakāle na sammukhā ahosi, diṭṭhapubbañcānena assa hatthakukkuccādipubbāsevanaṃ, tādisañca akhīṇāsavānampi hoti khīṇāsavānampi pubbaparicayena.
ததா² ஹி பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜோ பச்சா²ப⁴த்தங் தி³வாவிஹாரத்தா²ய உதே³னஸ்ஸ உய்யானமேவ க³ச்ச²தி புப்³பே³ ராஜா ஹுத்வா தத்த² பரிசாரேஸீதி இமினா புப்³ப³பரிசயேன, க³வம்பதித்தே²ரோ தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸுஞ்ஞங் தே³வவிமானங் க³ச்ச²தி தே³வபுத்தோ ஹுத்வா தத்த² பரிசாரேஸீதி இமினா புப்³ப³பரிசயேன. பிலிந்த³வச்சோ² பி⁴க்கூ² வஸலவாதே³ன ஸமுதா³சரதி அப்³போ³கிண்ணானி பஞ்ச ஜாதிஸதானி ப்³ராஹ்மணோ ஹுத்வா ததா² அபா⁴ஸீதி இமினா புப்³ப³பரிசயேன. தஸ்மா அஸம்முக²த்தா தி³ட்டா²ஸேவனத்தா சஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ ‘‘பரினிப்³பு³தோ நு கோ² மே உபஜ்ஜா²யோ, உதா³ஹு நோ பரினிப்³பு³தோ’’தி. ததோ பரங் உத்தானத்த²மேவ. ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வாதி எத்த² பன புன ஸண்டா²பனேன ஏவங் வுத்தங். ஏகங்ஸந்தி ச வாமங்ஸங் பாருபித்வா டி²தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். யதோ யதா² வாமங்ஸங் பாருபித்வா டி²தங் ஹோதி, ததா² சீவரங் கத்வாதி ஏவமஸ்ஸத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸேஸங் பாகடமேவ.
Tathā hi piṇḍolabhāradvājo pacchābhattaṃ divāvihāratthāya udenassa uyyānameva gacchati pubbe rājā hutvā tattha paricāresīti iminā pubbaparicayena, gavampatitthero tāvatiṃsabhavane suññaṃ devavimānaṃ gacchati devaputto hutvā tattha paricāresīti iminā pubbaparicayena. Pilindavaccho bhikkhū vasalavādena samudācarati abbokiṇṇāni pañca jātisatāni brāhmaṇo hutvā tathā abhāsīti iminā pubbaparicayena. Tasmā asammukhattā diṭṭhāsevanattā cassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi ‘‘parinibbuto nu kho me upajjhāyo, udāhu no parinibbuto’’ti. Tato paraṃ uttānatthameva. Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvāti ettha pana puna saṇṭhāpanena evaṃ vuttaṃ. Ekaṃsanti ca vāmaṃsaṃ pārupitvā ṭhitassetaṃ adhivacanaṃ. Yato yathā vāmaṃsaṃ pārupitvā ṭhitaṃ hoti, tathā cīvaraṃ katvāti evamassattho veditabbo. Sesaṃ pākaṭameva.
346. அனோமபஞ்ஞந்தி ஓமங் வுச்சதி பரித்தங் லாமகங், ந ஓமபஞ்ஞங், அனோமபஞ்ஞங், மஹாபஞ்ஞந்தி அத்தோ². தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி பச்சக்க²மேவ, இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வேதி வா அத்தோ². விசிகிச்சா²னந்தி ஏவரூபானங் பரிவிதக்கானங். ஞாதோதி பாகடோ. யஸஸ்ஸீதி லாப⁴பரிவாரஸம்பன்னோ அபி⁴னிப்³பு³தத்தோதி கு³த்தசித்தோ அபரிட³ய்ஹமானசித்தோ வா.
346.Anomapaññanti omaṃ vuccati parittaṃ lāmakaṃ, na omapaññaṃ, anomapaññaṃ, mahāpaññanti attho. Diṭṭheva dhammeti paccakkhameva, imasmiṃyeva attabhāveti vā attho. Vicikicchānanti evarūpānaṃ parivitakkānaṃ. Ñātoti pākaṭo. Yasassīti lābhaparivārasampanno abhinibbutattoti guttacitto apariḍayhamānacitto vā.
347. தயா கதந்தி நிக்³ரோத⁴மூலே நிஸின்னத்தா ‘‘நிக்³ரோத⁴கப்போ’’தி வத³தா தயா கதந்தி யதா² அத்தனா உபலக்கே²தி, ததா² ப⁴ணதி. ப⁴க³வா பன ந நிஸின்னத்தா ஏவ தங் ததா² ஆலபி, அபிச கோ² தத்த² அரஹத்தங் பத்தத்தா. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸாதி ஜாதிங் ஸந்தா⁴ய ப⁴ணதி. ஸோ கிர ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலா பப்³ப³ஜிதோ. நமஸ்ஸங் அசரீதி நமஸ்ஸமானோ விஹாஸி. முத்யபெக்கோ²தி நிப்³பா³னஸங்கா²தங் விமுத்திங் அபெக்க²மானோ, நிப்³பா³னங் பத்தெ²ந்தோதி வுத்தங் ஹோதி. த³ள்ஹத⁴ம்மத³ஸ்ஸீதி ப⁴க³வந்தங் ஆலபதி. த³ள்ஹத⁴ம்மோ ஹி நிப்³பா³னங் அபி⁴ஜ்ஜனட்டே²ன, தஞ்ச ப⁴க³வா த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மா தங் ‘‘த³ள்ஹத⁴ம்மத³ஸ்ஸீ’’தி ஆஹ.
347.Tayā katanti nigrodhamūle nisinnattā ‘‘nigrodhakappo’’ti vadatā tayā katanti yathā attanā upalakkheti, tathā bhaṇati. Bhagavā pana na nisinnattā eva taṃ tathā ālapi, apica kho tattha arahattaṃ pattattā. Brāhmaṇassāti jātiṃ sandhāya bhaṇati. So kira brāhmaṇamahāsālakulā pabbajito. Namassaṃ acarīti namassamāno vihāsi. Mutyapekkhoti nibbānasaṅkhātaṃ vimuttiṃ apekkhamāno, nibbānaṃ patthentoti vuttaṃ hoti. Daḷhadhammadassīti bhagavantaṃ ālapati. Daḷhadhammo hi nibbānaṃ abhijjanaṭṭhena, tañca bhagavā dasseti. Tasmā taṃ ‘‘daḷhadhammadassī’’ti āha.
348. ஸக்யாதிபி ப⁴க³வந்தமேவ குலனாமேன ஆலபதி. மயம்பி ஸப்³பே³தி நிரவஸேஸபரிஸங் ஸங்க³ண்ஹித்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴ணதி. ஸமந்தசக்கூ²திபி ப⁴க³வந்தமேவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஆலபதி. ஸமவட்டி²தாதி ஸம்மா அவட்டி²தா ஆபோ⁴க³ங் கத்வா டி²தா. நோதி அம்ஹாகங். ஸவனாயாதி இமஸ்ஸ பஞ்ஹஸ்ஸ வெய்யாகரணஸ்ஸவனத்தா²ய. ஸோதாதி ஸோதிந்த்³ரியானி. துவங் நோ ஸத்தா² த்வமனுத்தரோஸீதி து²திவசனமத்தமேவேதங்.
348.Sakyātipi bhagavantameva kulanāmena ālapati. Mayampi sabbeti niravasesaparisaṃ saṅgaṇhitvā attānaṃ dassento bhaṇati. Samantacakkhūtipi bhagavantameva sabbaññutaññāṇena ālapati. Samavaṭṭhitāti sammā avaṭṭhitā ābhogaṃ katvā ṭhitā. Noti amhākaṃ. Savanāyāti imassa pañhassa veyyākaraṇassavanatthāya. Sotāti sotindriyāni. Tuvaṃ no satthā tvamanuttarosīti thutivacanamattamevetaṃ.
349. சி²ந்தே³வ நோ விசிகிச்ச²ந்தி அகுஸலவிசிகிச்சா²ய நிப்³பி³சிகிச்சோ² ஸோ, விசிகிச்சா²பதிரூபகங் பன தங் பரிவிதக்கங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. ப்³ரூஹி மேதந்தி ப்³ரூஹி மே ஏதங், யங் மயா யாசிதோஸி ‘‘தங் ஸாவகங் ஸக்ய, மயம்பி ஸப்³பே³ அஞ்ஞாதுமிச்சா²மா’’தி, ப்³ரூவந்தோ ச தங் ப்³ராஹ்மணங் பரினிப்³பு³தங் வேத³ய பூ⁴ரிபஞ்ஞ மஜ்ஜே²வ நோ பா⁴ஸ, பரினிப்³பு³தங் ஞத்வா மஹாபஞ்ஞங் ப⁴க³வா மஜ்ஜே²வ அம்ஹாகங் ஸப்³பே³ஸங் பா⁴ஸ, யதா² ஸப்³பே³வ மயங் ஜானெய்யாம. ஸக்கோவ தே³வான ஸஹஸ்ஸனெத்தோதி இத³ங் பன து²திவசனமேவ. அபிசஸ்ஸ அயங் அதி⁴ப்பாயோ – யதா² ஸக்கோ ஸஹஸ்ஸனெத்தோ தே³வானங் மஜ்ஜே² தேஹி ஸக்கச்சங் ஸம்படிச்சி²தவசனோ பா⁴ஸதி, ஏவங் அம்ஹாகங் மஜ்ஜே² அம்ஹேஹி ஸம்படிச்சி²தவசனோ பா⁴ஸாதி.
349.Chindevano vicikicchanti akusalavicikicchāya nibbicikiccho so, vicikicchāpatirūpakaṃ pana taṃ parivitakkaṃ sandhāyevamāha. Brūhi metanti brūhi me etaṃ, yaṃ mayā yācitosi ‘‘taṃ sāvakaṃ sakya, mayampi sabbe aññātumicchāmā’’ti, brūvanto ca taṃ brāhmaṇaṃ parinibbutaṃ vedaya bhūripañña majjheva no bhāsa, parinibbutaṃ ñatvā mahāpaññaṃ bhagavā majjheva amhākaṃ sabbesaṃ bhāsa, yathā sabbeva mayaṃ jāneyyāma. Sakkova devāna sahassanettoti idaṃ pana thutivacanameva. Apicassa ayaṃ adhippāyo – yathā sakko sahassanetto devānaṃ majjhe tehi sakkaccaṃ sampaṭicchitavacano bhāsati, evaṃ amhākaṃ majjhe amhehi sampaṭicchitavacano bhāsāti.
350. யே கேசீதி இமம்பி கா³த²ங் ப⁴க³வந்தங் து²னந்தோயேவ வத்துகாமதங் ஜனேதுங் ப⁴ணதி. தஸ்ஸத்தோ² யே கேசி அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ க³ந்தா² தேஸங் அப்பஹானே மோஹவிசிகிச்சா²னங் பஹானாபா⁴வதோ ‘‘மோஹமக்³கா³’’தி ச ‘‘அஞ்ஞாணபக்கா²’’தி ச ‘‘விசிகிச்ச²ட்டா²னா’’தி ச வுச்சந்தி. ஸப்³பே³ தே ததா²க³தங் பத்வா ததா²க³தஸ்ஸ தே³ஸனாப³லேன வித்³த⁴ங்ஸிதா ந ப⁴வந்தி நஸ்ஸந்தி. கிங் காரணங்? சக்கு²ஞ்ஹி ஏதங் பரமங் நரானங், யஸ்மா ததா²க³தோ ஸப்³ப³க³ந்த²வித⁴மனபஞ்ஞாசக்கு²ஜனநதோ நரானங் பரமங் சக்கு²ந்தி வுத்தங் ஹோதி.
350.Ye kecīti imampi gāthaṃ bhagavantaṃ thunantoyeva vattukāmataṃ janetuṃ bhaṇati. Tassattho ye keci abhijjhādayo ganthā tesaṃ appahāne mohavicikicchānaṃ pahānābhāvato ‘‘mohamaggā’’ti ca ‘‘aññāṇapakkhā’’ti ca ‘‘vicikicchaṭṭhānā’’ti ca vuccanti. Sabbe te tathāgataṃ patvā tathāgatassa desanābalena viddhaṃsitā na bhavanti nassanti. Kiṃ kāraṇaṃ? Cakkhuñhi etaṃ paramaṃ narānaṃ, yasmā tathāgato sabbaganthavidhamanapaññācakkhujananato narānaṃ paramaṃ cakkhunti vuttaṃ hoti.
351. நோ சே ஹி ஜாதூதி இமம்பி கா³த²ங் து²னந்தோயேவ வத்துகாமதங் ஜனெந்தோவ ப⁴ணதி. தத்த² ஜாதூதி ஏகங்ஸவசனங். புரிஸோதி ப⁴க³வந்தங் ஸந்தா⁴யாஹ. ஜோதிமந்தோதி பஞ்ஞாஜோதிஸமன்னாக³தா ஸாரிபுத்தாத³யோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதி³ ப⁴க³வா யதா² புரத்தி²மாதி³பே⁴தோ³ வாதோ அப்³ப⁴க⁴னங் விஹனதி, ஏவங் தே³ஸனாவேகே³ன கிலேஸே ந விஹனெய்ய . ததா² யதா² அப்³ப⁴க⁴னேன நிவுதோ லோகோ தமோவ ஹோதி ஏகந்த⁴காரோ, ஏவங் அஞ்ஞாணனிவுதோபி தமோவஸ்ஸ. யேபி இமே தா³னி ஜோதிமந்தோ கா²யந்தி ஸாரிபுத்தாத³யோ, தேபி நரா ந தபெய்யுந்தி.
351.No ce hi jātūti imampi gāthaṃ thunantoyeva vattukāmataṃ janentova bhaṇati. Tattha jātūti ekaṃsavacanaṃ. Purisoti bhagavantaṃ sandhāyāha. Jotimantoti paññājotisamannāgatā sāriputtādayo. Idaṃ vuttaṃ hoti – yadi bhagavā yathā puratthimādibhedo vāto abbhaghanaṃ vihanati, evaṃ desanāvegena kilese na vihaneyya . Tathā yathā abbhaghanena nivuto loko tamova hoti ekandhakāro, evaṃ aññāṇanivutopi tamovassa. Yepi ime dāni jotimanto khāyanti sāriputtādayo, tepi narā na tapeyyunti.
352. தீ⁴ரா சாதி இமம்பி கா³த²ங் புரிமனயேனேவ ப⁴ணதி. தஸ்ஸத்தோ² தீ⁴ரா ச பண்டி³தா புரிஸா பஜ்ஜோதகரா ப⁴வந்தி, பஞ்ஞாபஜ்ஜோதங் உப்பாதெ³ந்தி. தஸ்மா அஹங் தங் வீர பதா⁴னவீரியஸமன்னாக³தோ ப⁴க³வா ததே²வ மஞ்ஞே தீ⁴ரோதி ச பஜ்ஜோதகரொத்வேவ ச மஞ்ஞாமி. மயஞ்ஹி விபஸ்ஸினங் ஸப்³ப³த⁴ம்மே யதா²பூ⁴தங் பஸ்ஸந்தங் ப⁴க³வந்தங் ஜானந்தா ஏவ உபாக³மும்ஹா, தஸ்மா பரிஸாஸு நோ ஆவிகரோஹி கப்பங், நிக்³ரோத⁴கப்பங் ஆசிக்க² பகாஸேஹீதி.
352.Dhīrā cāti imampi gāthaṃ purimanayeneva bhaṇati. Tassattho dhīrā ca paṇḍitā purisā pajjotakarā bhavanti, paññāpajjotaṃ uppādenti. Tasmā ahaṃ taṃ vīra padhānavīriyasamannāgato bhagavā tatheva maññe dhīroti ca pajjotakarotveva ca maññāmi. Mayañhi vipassinaṃ sabbadhamme yathābhūtaṃ passantaṃ bhagavantaṃ jānantā eva upāgamumhā, tasmā parisāsu no āvikarohi kappaṃ, nigrodhakappaṃ ācikkha pakāsehīti.
353. கி²ப்பந்தி இமம்பி கா³த²ங் புரிமனயேனேவ ப⁴ணதி. தஸ்ஸத்தோ² கி²ப்பங் கி³ரங் ஏரய லஹுங் அசிராயமானோ வசனங் பா⁴ஸ, வக்³கு³ங் மனோரமங் ப⁴க³வா. யதா² ஸுவண்ணஹங்ஸோ கோ³சரபடிக்கந்தோ ஜாதஸ்ஸரவனஸண்ட³ங் தி³ஸ்வா கீ³வங் பக்³க³ய்ஹ உச்சாரெத்வா ரத்ததுண்டே³ன ஸணிகங் அதரமானோ வக்³கு³ங் கி³ரங் நிகூஜதி நிச்சா²ரேதி, ஏவமேவ த்வம்பி ஸணிகங் நிகூஜ, இமினா மஹாபுரிஸலக்க²ணஞ்ஞதரேன பி³ந்து³ஸ்ஸரேன ஸுவிகப்பிதேன ஸுட்டு²விகப்பிதேன அபி⁴ஸங்க²தேன. ஏதே மயங் ஸப்³பே³வ உஜுக³தா அவிக்கி²த்தமானஸா ஹுத்வா தவ நிகூஜிதங் ஸுணோமாதி.
353.Khippanti imampi gāthaṃ purimanayeneva bhaṇati. Tassattho khippaṃ giraṃ eraya lahuṃ acirāyamāno vacanaṃ bhāsa, vagguṃ manoramaṃ bhagavā. Yathā suvaṇṇahaṃso gocarapaṭikkanto jātassaravanasaṇḍaṃ disvā gīvaṃ paggayha uccāretvā rattatuṇḍena saṇikaṃ ataramāno vagguṃ giraṃ nikūjati nicchāreti, evameva tvampi saṇikaṃ nikūja, iminā mahāpurisalakkhaṇaññatarena bindussarena suvikappitena suṭṭhuvikappitena abhisaṅkhatena. Ete mayaṃ sabbeva ujugatā avikkhittamānasā hutvā tava nikūjitaṃ suṇomāti.
354. பஹீனஜாதிமரணந்தி இமம்பி கா³த²ங் புரிமனயேனேவ ப⁴ணதி. தத்த² ந ஸேஸேதீதி அஸேஸோ, தங் அஸேஸங். ஸோதாபன்னாத³யோ விய கிஞ்சி அஸேஸெத்வா பஹீனஜாதிமரணந்தி வுத்தங் ஹோதி. நிக்³க³ய்ஹாதி ஸுட்டு² யாசித்வா நிப³ந்தி⁴த்வா. தோ⁴னந்தி து⁴தஸப்³ப³பாபங். வதெ³ஸ்ஸாமீதி கதா²பெஸ்ஸாமி த⁴ம்மங். ந காமகாரோ ஹி புது²ஜ்ஜனானந்தி புது²ஜ்ஜனானமேவ ஹி காமகாரோ நத்தி², யங் பத்தெ²ந்தி ஞாதுங் வா வத்துங் வா, தங் ந ஸக்கொந்தி. ஸங்கெ²ய்யகாரோ ச ததா²க³தானந்தி ததா²க³தானங் பன வீமங்ஸகாரோ பஞ்ஞாபுப்³ப³ங்க³மா கிரியா. தே யங் பத்தெ²ந்தி ஞாதுங் வா வத்துங் வா, தங் ஸக்கொந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.
354.Pahīnajātimaraṇanti imampi gāthaṃ purimanayeneva bhaṇati. Tattha na sesetīti aseso, taṃ asesaṃ. Sotāpannādayo viya kiñci asesetvā pahīnajātimaraṇanti vuttaṃ hoti. Niggayhāti suṭṭhu yācitvā nibandhitvā. Dhonanti dhutasabbapāpaṃ. Vadessāmīti kathāpessāmi dhammaṃ. Na kāmakāro hi puthujjanānanti puthujjanānameva hi kāmakāro natthi, yaṃ patthenti ñātuṃ vā vattuṃ vā, taṃ na sakkonti. Saṅkheyyakāro ca tathāgatānanti tathāgatānaṃ pana vīmaṃsakāro paññāpubbaṅgamā kiriyā. Te yaṃ patthenti ñātuṃ vā vattuṃ vā, taṃ sakkontīti adhippāyo.
355. இதா³னி தங் ஸங்கெ²ய்யகாரங் பகாஸெந்தோ ‘‘ஸம்பன்னவெய்யாகரண’’ந்தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – ததா² ஹி தவ ப⁴க³வா இத³ங் ஸமுஜ்ஜுபஞ்ஞஸ்ஸ தத்த² தத்த² ஸமுக்³க³ஹீதங் வுத்தங் பவத்திதங் ஸம்பன்னவெய்யாகரணங், ‘‘ஸந்ததிமஹாமத்தோ ஸத்ததாலமத்தங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ ஸக்கோ ஸத்தமே தி³வஸே பத²விங் பவிஸிஸ்ஸதீ’’தி ஏவமாதீ³ஸு அவிபரீதங் தி³ட்ட²ங். ததோ பன ஸுட்டு²தரங் அஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ஆஹ – அயமஞ்ஜலீ பச்சி²மோ ஸுப்பணாமிதோ, அயமபரோபி அஞ்ஜலீ ஸுட்டு²தரங் பணாமிதோ. மா மோஹயீதி மா நோ அகத²னேன மோஹயி ஜானங் ஜானந்தோ கப்பஸ்ஸ க³திங். அனோமபஞ்ஞாதி ப⁴க³வந்தங் ஆலபதி.
355. Idāni taṃ saṅkheyyakāraṃ pakāsento ‘‘sampannaveyyākaraṇa’’nti gāthamāha. Tassattho – tathā hi tava bhagavā idaṃ samujjupaññassa tattha tattha samuggahītaṃ vuttaṃ pavattitaṃ sampannaveyyākaraṇaṃ, ‘‘santatimahāmatto sattatālamattaṃ abbhuggantvā parinibbāyissati, suppabuddho sakko sattame divase pathaviṃ pavisissatī’’ti evamādīsu aviparītaṃ diṭṭhaṃ. Tato pana suṭṭhutaraṃ añjaliṃ paṇāmetvā āha – ayamañjalī pacchimo suppaṇāmito, ayamaparopi añjalī suṭṭhutaraṃ paṇāmito. Mā mohayīti mā no akathanena mohayi jānaṃ jānanto kappassa gatiṃ. Anomapaññāti bhagavantaṃ ālapati.
356. பரோவரந்தி இமங் பன கா³த²ங் அபரேனபி பரியாயேன அமோஹனமேவ யாசந்தோ ஆஹ. தத்த² பரோவரந்தி லோகியலோகுத்தரவஸேன ஸுந்த³ராஸுந்த³ரங் தூ³ரேஸந்திகங் வா. அரியத⁴ம்மந்தி சதுஸச்சத⁴ம்மங். விதி³த்வாதி படிவிஜ்ஜி²த்வா. ஜானந்தி ஸப்³ப³ங் ஞெய்யத⁴ம்மங் ஜானந்தோ. வாசாபி⁴கங்கா²மீதி யதா² க⁴ம்மனி க⁴ம்மதத்தோ புரிஸோ கிலந்தோ தஸிதோ வாரிங், ஏவங் தே வாசங் அபி⁴கங்கா²மி. ஸுதங் பவஸ்ஸாதி ஸுதஸங்கா²தங் ஸத்³தா³யதனங் பவஸ்ஸ பக்³க⁴ர முஞ்ச பவத்தேஹி. ‘‘ஸுதஸ்ஸ வஸ்ஸா’’திபி பாடோ², வுத்தப்பகாரஸ்ஸ ஸத்³தா³யதனஸ்ஸ வுட்டி²ங் வஸ்ஸாதி அத்தோ².
356.Parovaranti imaṃ pana gāthaṃ aparenapi pariyāyena amohanameva yācanto āha. Tattha parovaranti lokiyalokuttaravasena sundarāsundaraṃ dūresantikaṃ vā. Ariyadhammanti catusaccadhammaṃ. Viditvāti paṭivijjhitvā. Jānanti sabbaṃ ñeyyadhammaṃ jānanto. Vācābhikaṅkhāmīti yathā ghammani ghammatatto puriso kilanto tasito vāriṃ, evaṃ te vācaṃ abhikaṅkhāmi. Sutaṃ pavassāti sutasaṅkhātaṃ saddāyatanaṃ pavassa pagghara muñca pavattehi. ‘‘Sutassa vassā’’tipi pāṭho, vuttappakārassa saddāyatanassa vuṭṭhiṃ vassāti attho.
357. இதா³னி யாதி³ஸங் வாசங் அபி⁴கங்க²தி, தங் பகாஸெந்தோ –
357. Idāni yādisaṃ vācaṃ abhikaṅkhati, taṃ pakāsento –
‘‘யத³த்தி²கங் ப்³ரஹ்மசரியங் அசரீ,
‘‘Yadatthikaṃ brahmacariyaṃ acarī,
கப்பாயனோ கச்சிஸ்ஸ தங் அமோக⁴ங்;
Kappāyano kaccissa taṃ amoghaṃ;
நிப்³பா³யி ஸோ ஆது³ ஸஉபாதி³ஸேஸோ,
Nibbāyi so ādu saupādiseso,
யதா² விமுத்தோ அஹு தங் ஸுணோமா’’தி. –
Yathā vimutto ahu taṃ suṇomā’’ti. –
கா³த²மாஹ . தத்த² கப்பாயனோதி கப்பமேவ பூஜாவஸேன ப⁴ணதி. யதா² விமுத்தோதி ‘‘கிங் அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா யதா² அஸெக்கா², உதா³ஹு உபாதி³ஸேஸாய யதா² ஸெக்கா²’’தி புச்ச²தி. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
Gāthamāha . Tattha kappāyanoti kappameva pūjāvasena bhaṇati. Yathā vimuttoti ‘‘kiṃ anupādisesāya nibbānadhātuyā yathā asekkhā, udāhu upādisesāya yathā sekkhā’’ti pucchati. Sesamettha pākaṭameva.
358. ஏவங் த்³வாத³ஸஹி கா³தா²ஹி யாசிதோ ப⁴க³வா தங் வியாகரொந்தோ –
358. Evaṃ dvādasahi gāthāhi yācito bhagavā taṃ viyākaronto –
‘‘அச்செ²ச்சி² தண்ஹங் இத⁴ நாமரூபே, (இதி ப⁴க³வா)
‘‘Acchecchi taṇhaṃ idha nāmarūpe, (iti bhagavā)
கண்ஹஸ்ஸ ஸோதங் தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதங்;
Kaṇhassa sotaṃ dīgharattānusayitaṃ;
அதாரி ஜாதிங் மரணங் அஸேஸங்,
Atāri jātiṃ maraṇaṃ asesaṃ,
இச்சப்³ரவீ ப⁴க³வா பஞ்சஸெட்டோ²’’தி. –
Iccabravī bhagavā pañcaseṭṭho’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² புரிமபத³ஸ்ஸ தாவ அத்தோ² – யாபி இமஸ்மிங் நாமரூபே காமதண்ஹாதி³பே⁴தா³ தண்ஹாதீ³க⁴ரத்தங் அப்பஹீனட்டே²ன அனுஸயிதா கண்ஹனாமகஸ்ஸ மாரஸ்ஸ ‘‘ஸோத’’ந்திபி வுச்சதி, தங் கண்ஹஸ்ஸ ஸோதபூ⁴தங் தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதங் இத⁴ நாமரூபே தண்ஹங் கப்பாயனோ சி²ந்தீ³தி. இதி ப⁴க³வாதி இத³ங் பனெத்த² ஸங்கீ³திகாரானங் வசனங். அதாரி ஜாதிங் மரணங் அஸேஸந்தி ஸோ தங் தண்ஹங் செ²த்வா அஸேஸங் ஜாதிமரணங் அதாரி, அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யீதி த³ஸ்ஸேதி. இச்சப்³ரவீ ப⁴க³வா பஞ்சஸெட்டோ²தி வங்கீ³ஸேன புட்டோ² ப⁴க³வா ஏதத³வோச பஞ்சன்னங் பட²மஸிஸ்ஸானங் பஞ்சவக்³கி³யானங் ஸெட்டோ², பஞ்சஹி வா ஸத்³தா⁴தீ³ஹி இந்த்³ரியேஹி, ஸீலாதீ³ஹி வா த⁴ம்மக்க²ந்தே⁴ஹி அதிவிஸிட்டே²ஹி சக்கூ²ஹி ச ஸெட்டோ²தி ஸங்கீ³திகாரானமேவித³ங் வசனங்.
Gāthamāha. Tattha purimapadassa tāva attho – yāpi imasmiṃ nāmarūpe kāmataṇhādibhedā taṇhādīgharattaṃ appahīnaṭṭhena anusayitā kaṇhanāmakassa mārassa ‘‘sota’’ntipi vuccati, taṃ kaṇhassa sotabhūtaṃ dīgharattānusayitaṃ idha nāmarūpe taṇhaṃ kappāyano chindīti. Iti bhagavāti idaṃ panettha saṅgītikārānaṃ vacanaṃ. Atāri jātiṃ maraṇaṃ asesanti so taṃ taṇhaṃ chetvā asesaṃ jātimaraṇaṃ atāri, anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyīti dasseti. Iccabravī bhagavā pañcaseṭṭhoti vaṅgīsena puṭṭho bhagavā etadavoca pañcannaṃ paṭhamasissānaṃ pañcavaggiyānaṃ seṭṭho, pañcahi vā saddhādīhi indriyehi, sīlādīhi vā dhammakkhandhehi ativisiṭṭhehi cakkhūhi ca seṭṭhoti saṅgītikārānamevidaṃ vacanaṃ.
359. ஏவங் வுத்தே ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதமபி⁴னந்த³மானஸோ வங்கீ³ஸோ ‘‘ஏஸ ஸுத்வா’’திஆதி³கா³தா²யோ ஆஹ. தத்த² பட²மகா³தா²ய இஸிஸத்தமாதி ப⁴க³வா இஸி ச ஸத்தமோ ச உத்தமட்டே²ன விபஸ்ஸீஸிகீ²வெஸ்ஸபூ⁴ககுஸந்த⁴கோணாக³மனகஸ்ஸபனாமகே ச² இஸயோ அத்தனா ஸஹ ஸத்த கரொந்தோ பாதுபூ⁴தோதிபி இஸிஸத்தமோ, தங் ஆலபந்தோ ஆஹ. ந மங் வஞ்சேஸீதி யஸ்மா பரினிப்³பு³தோ, தஸ்மா தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தபா⁴வங் இச்ச²ந்தங் மங் ந வஞ்சேஸி, ந விஸங்வாதே³ஸீதி அத்தோ². ஸேஸமெத்த² பாகடமேவ.
359. Evaṃ vutte bhagavato bhāsitamabhinandamānaso vaṅgīso ‘‘esa sutvā’’tiādigāthāyo āha. Tattha paṭhamagāthāya isisattamāti bhagavā isi ca sattamo ca uttamaṭṭhena vipassīsikhīvessabhūkakusandhakoṇāgamanakassapanāmake cha isayo attanā saha satta karonto pātubhūtotipi isisattamo, taṃ ālapanto āha. Na maṃ vañcesīti yasmā parinibbuto, tasmā tassa parinibbutabhāvaṃ icchantaṃ maṃ na vañcesi, na visaṃvādesīti attho. Sesamettha pākaṭameva.
360. து³தியகா³தா²ய யஸ்மா முத்யபெக்கோ² விஹாஸி, தஸ்மா தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘யதா²வாதீ³ ததா²காரீ, அஹு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவகோ’’தி. மச்சுனோ ஜாலங் ததந்தி தேபூ⁴மகவட்டே வித்த²தங் மாரஸ்ஸ தண்ஹாஜாலங். மாயாவினோதி ப³ஹுமாயஸ்ஸ. ‘‘ததா² மாயாவினோ’’திபி கேசி பட²ந்தி, தேஸங் யோ அனேகாஹி மாயாஹி அனேகக்க²த்தும்பி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமி, தஸ்ஸ ததா² மாயாவினோதி அதி⁴ப்பாயோ.
360. Dutiyagāthāya yasmā mutyapekkho vihāsi, tasmā taṃ sandhāyāha ‘‘yathāvādī tathākārī, ahu buddhassa sāvako’’ti. Maccuno jālaṃ tatanti tebhūmakavaṭṭe vitthataṃ mārassa taṇhājālaṃ. Māyāvinoti bahumāyassa. ‘‘Tathā māyāvino’’tipi keci paṭhanti, tesaṃ yo anekāhi māyāhi anekakkhattumpi bhagavantaṃ upasaṅkami, tassa tathā māyāvinoti adhippāyo.
361. ததியகா³தா²ய ஆதீ³தி காரணங். உபாதா³னஸ்ஸாதி வட்டஸ்ஸ. வட்டஞ்ஹி உபாதா³தப்³ப³ட்டே²ன இத⁴ ‘‘உபாதா³ன’’ந்தி வுத்தங், தஸ்ஸேவ உபாதா³னஸ்ஸ ஆதி³ங் அவிஜ்ஜாதண்ஹாதி³பே⁴த³ங் காரணங் அத்³த³ஸ கப்போதி ஏவங் வத்துங் வட்டதி ப⁴க³வாதி அதி⁴ப்பாயேன வத³தி. அச்சகா³ வதாதி அதிக்கந்தோ வத. மச்சுதெ⁴ய்யந்தி மச்சு எத்த² தி⁴யதீதி மச்சுதெ⁴ய்யங், தேபூ⁴மகவட்டஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் ஸுது³த்தரங் மச்சுதெ⁴ய்யங் அச்சகா³ வதாதி வேத³ஜாதோ ப⁴ணதி. ஸேஸமெத்த² பாகடமேவாதி.
361. Tatiyagāthāya ādīti kāraṇaṃ. Upādānassāti vaṭṭassa. Vaṭṭañhi upādātabbaṭṭhena idha ‘‘upādāna’’nti vuttaṃ, tasseva upādānassa ādiṃ avijjātaṇhādibhedaṃ kāraṇaṃ addasa kappoti evaṃ vattuṃ vaṭṭati bhagavāti adhippāyena vadati. Accagā vatāti atikkanto vata. Maccudheyyanti maccu ettha dhiyatīti maccudheyyaṃ, tebhūmakavaṭṭassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ suduttaraṃ maccudheyyaṃ accagā vatāti vedajāto bhaṇati. Sesamettha pākaṭamevāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய நிக்³ரோத⁴கப்பஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya nigrodhakappasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 12. நிக்³ரோத⁴கப்பஸுத்தங் • 12. Nigrodhakappasuttaṃ