Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[12] 2. நிக்³ரோத⁴மிக³ஜாதகவண்ணனா
[12] 2. Nigrodhamigajātakavaṇṇanā
நிக்³ரோத⁴மேவ ஸேவெய்யாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ குமாரகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ மாதரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா கிர ராஜக³ஹனக³ரே மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ தீ⁴தா அஹோஸி உஸ்ஸன்னகுஸலமூலா பரிமத்³தி³தஸங்கா²ரா பச்சி²மப⁴விகா, அந்தோக⁴டே பதீ³போ விய தஸ்ஸா ஹத³யே அரஹத்தூபனிஸ்ஸயோ ஜலதி. ஸா அத்தானங் ஜானநகாலதோ பட்டா²ய கே³ஹே அனபி⁴ரதா பப்³ப³ஜிதுகாமா ஹுத்வா மாதாபிதரோ ஆஹ – ‘‘அம்மதாதா, மய்ஹங் க⁴ராவாஸே சித்தங் நாபி⁴ரமதி, அஹங் நிய்யானிகே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதுகாமா, பப்³பா³ஜேத² ம’’ந்தி. அம்ம, கிங் வதே³ஸி, இத³ங் குலங் ப³ஹுவிப⁴வங், த்வஞ்ச அம்ஹாகங் ஏகதீ⁴தா, ந லப்³பா⁴ தயா பப்³ப³ஜிதுந்தி. ஸா புனப்புனங் யாசித்வாபி மாதாபிதூனங் ஸந்திகா பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானா சிந்தேஸி ‘‘ஹோது, பதிகுலங் க³தா ஸாமிகங் ஆராதெ⁴த்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா வயப்பத்தா பதிகுலங் க³ந்த்வா பதிதே³வதா ஹுத்வா ஸீலவதீ கல்யாணத⁴ம்மா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி.
Nigrodhameva seveyyāti idaṃ satthā jetavane viharanto kumārakassapattherassa mātaraṃ ārabbha kathesi. Sā kira rājagahanagare mahāvibhavassa seṭṭhino dhītā ahosi ussannakusalamūlā parimadditasaṅkhārā pacchimabhavikā, antoghaṭe padīpo viya tassā hadaye arahattūpanissayo jalati. Sā attānaṃ jānanakālato paṭṭhāya gehe anabhiratā pabbajitukāmā hutvā mātāpitaro āha – ‘‘ammatātā, mayhaṃ gharāvāse cittaṃ nābhiramati, ahaṃ niyyānike buddhasāsane pabbajitukāmā, pabbājetha ma’’nti. Amma, kiṃ vadesi, idaṃ kulaṃ bahuvibhavaṃ, tvañca amhākaṃ ekadhītā, na labbhā tayā pabbajitunti. Sā punappunaṃ yācitvāpi mātāpitūnaṃ santikā pabbajjaṃ alabhamānā cintesi ‘‘hotu, patikulaṃ gatā sāmikaṃ ārādhetvā pabbajissāmī’’ti. Sā vayappattā patikulaṃ gantvā patidevatā hutvā sīlavatī kalyāṇadhammā agāraṃ ajjhāvasi.
அத²ஸ்ஸா ஸங்வாஸமன்வாய குச்சி²யங் க³ப்³போ⁴ பதிட்ட²ஹி. ஸா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டி²தபா⁴வங் ந அஞ்ஞாஸி. அத² தஸ்மிங் நக³ரே நக்க²த்தங் கோ⁴ஸயிங்ஸு, ஸகலனக³ரவாஸினோ நக்க²த்தங் கீளிங்ஸு, நக³ரங் தே³வனக³ரங் விய அலங்கதபடியத்தங் அஹோஸி. ஸா பன தாவ உளாராயபி நக்க²த்தகீளாய வத்தமானாய அத்தனோ ஸரீரங் ந விலிம்பதி நாலங்கரோதி, பகதிவேஸேனேவ விசரதி.
Athassā saṃvāsamanvāya kucchiyaṃ gabbho patiṭṭhahi. Sā gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ na aññāsi. Atha tasmiṃ nagare nakkhattaṃ ghosayiṃsu, sakalanagaravāsino nakkhattaṃ kīḷiṃsu, nagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkatapaṭiyattaṃ ahosi. Sā pana tāva uḷārāyapi nakkhattakīḷāya vattamānāya attano sarīraṃ na vilimpati nālaṅkaroti, pakativeseneva vicarati.
அத² நங் ஸாமிகோ ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, ஸகலனக³ரங் நக்க²த்தனிஸ்ஸிதங், த்வங் பன ஸரீரங் நப்படிஜக்³க³ஸீ’’தி. அய்யபுத்த, த்³வத்திங்ஸாய மே குணபேஹி பூரிதங் ஸரீரங், கிங் இமினா அலங்கதேன, அயஞ்ஹி காயோ நேவ தே³வனிம்மிதோ, ந ப்³ரஹ்மனிம்மிதோ, ந ஸுவண்ணமயோ, ந மணிமயோ, ந ஹரிசந்த³னமயோ, ந புண்ட³ரீககுமுது³ப்பலக³ப்³ப⁴ஸம்பூ⁴தோ , ந அமதோஸத⁴பூரிதோ, அத² கோ² குணபே ஜாதோ, மாதாபெத்திகஸம்ப⁴வோ, அனிச்சுச்சா²த³னபரிமத்³த³னபே⁴த³னவித்³த⁴ங்ஸனத⁴ம்மோ, கடஸிவட்³ட⁴னோ, தண்ஹூபாதி³ன்னோ, ஸோகானங் நிதா³னங், பரிதே³வானங் வத்து², ஸப்³ப³ரோகா³னங் ஆலயோ, கம்மகரணானங் படிக்³க³ஹோ, அந்தோபூதி, ப³ஹி நிச்சபக்³க⁴ரணோ, கிமிகுலானங் ஆவாஸோ, ஸிவதி²கபயாதோ, மரணபரியோஸானோ, ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ சக்கு²பதே² வத்தமானோபி –
Atha naṃ sāmiko āha – ‘‘bhadde, sakalanagaraṃ nakkhattanissitaṃ, tvaṃ pana sarīraṃ nappaṭijaggasī’’ti. Ayyaputta, dvattiṃsāya me kuṇapehi pūritaṃ sarīraṃ, kiṃ iminā alaṅkatena, ayañhi kāyo neva devanimmito, na brahmanimmito, na suvaṇṇamayo, na maṇimayo, na haricandanamayo, na puṇḍarīkakumuduppalagabbhasambhūto , na amatosadhapūrito, atha kho kuṇape jāto, mātāpettikasambhavo, aniccucchādanaparimaddanabhedanaviddhaṃsanadhammo, kaṭasivaḍḍhano, taṇhūpādinno, sokānaṃ nidānaṃ, paridevānaṃ vatthu, sabbarogānaṃ ālayo, kammakaraṇānaṃ paṭiggaho, antopūti, bahi niccapaggharaṇo, kimikulānaṃ āvāso, sivathikapayāto, maraṇapariyosāno, sabbalokassa cakkhupathe vattamānopi –
‘‘அட்டி²னஹாருஸங்யுத்தோ, தசமங்ஸாவலேபனோ;
‘‘Aṭṭhinahārusaṃyutto, tacamaṃsāvalepano;
ச²வியா காயோ படிச்ச²ன்னோ, யதா²பூ⁴தங் ந தி³ஸ்ஸதி.
Chaviyā kāyo paṭicchanno, yathābhūtaṃ na dissati.
‘‘அந்தபூரோ உத³ரபூரோ, யகனபேளஸ்ஸ வத்தி²னோ;
‘‘Antapūro udarapūro, yakanapeḷassa vatthino;
ஹத³யஸ்ஸ பப்பா²ஸஸ்ஸ, வக்கஸ்ஸ பிஹகஸ்ஸ ச.
Hadayassa papphāsassa, vakkassa pihakassa ca.
‘‘ஸிங்கா⁴ணிகாய கே²ளஸ்ஸ, ஸேத³ஸ்ஸ ச மேத³ஸ்ஸ ச;
‘‘Siṅghāṇikāya kheḷassa, sedassa ca medassa ca;
லோஹிதஸ்ஸ லஸிகாய, பித்தஸ்ஸ ச வஸாய ச.
Lohitassa lasikāya, pittassa ca vasāya ca.
‘‘அத²ஸ்ஸ நவஹி ஸோதேஹி, அஸுசீ ஸவதி ஸப்³ப³தா³;
‘‘Athassa navahi sotehi, asucī savati sabbadā;
அக்கி²ம்ஹா அக்கி²கூ³த²கோ, கண்ணம்ஹா கண்ணகூ³த²கோ.
Akkhimhā akkhigūthako, kaṇṇamhā kaṇṇagūthako.
‘‘ஸிங்கா⁴ணிகா ச நாஸதோ, முகே²ன வமதேகதா³;
‘‘Siṅghāṇikā ca nāsato, mukhena vamatekadā;
பித்தங் ஸெம்ஹஞ்ச வமதி, காயம்ஹா ஸேத³ஜல்லிகா.
Pittaṃ semhañca vamati, kāyamhā sedajallikā.
‘‘அத²ஸ்ஸ ஸுஸிரங் ஸீஸங், மத்த²லுங்க³ஸ்ஸ பூரிதங்;
‘‘Athassa susiraṃ sīsaṃ, matthaluṅgassa pūritaṃ;
ஸுப⁴தோ நங் மஞ்ஞதி பா³லோ, அவிஜ்ஜாய புரக்க²தோ. (ஸு॰ நி॰ 196-201);
Subhato naṃ maññati bālo, avijjāya purakkhato. (su. ni. 196-201);
‘‘அனந்தாதீ³னவோ காயோ, விஸருக்க²ஸமூபமோ;
‘‘Anantādīnavo kāyo, visarukkhasamūpamo;
ஆவாஸோ ஸப்³ப³ரோகா³னங், புஞ்ஜோ து³க்க²ஸ்ஸ கேவலோ. (அப॰ தே²ர 2.54.55);
Āvāso sabbarogānaṃ, puñjo dukkhassa kevalo. (apa. thera 2.54.55);
‘‘ஸசே இமஸ்ஸ காயஸ்ஸ, அந்தோ பா³ஹிரகோ ஸியா;
‘‘Sace imassa kāyassa, anto bāhirako siyā;
த³ண்ட³ங் நூன க³ஹெத்வான, காகே ஸோணே ச வாரயே.
Daṇḍaṃ nūna gahetvāna, kāke soṇe ca vāraye.
‘‘து³க்³க³ந்தோ⁴ அஸுசி காயோ, குணபோ உக்கரூபமோ;
‘‘Duggandho asuci kāyo, kuṇapo ukkarūpamo;
நிந்தி³தோ சக்கு²பூ⁴தேஹி, காயோ பா³லாபி⁴னந்தி³தோ.
Nindito cakkhubhūtehi, kāyo bālābhinandito.
‘‘அல்லசம்மபடிச்ச²ன்னோ, நவத்³வாரோ மஹாவணோ;
‘‘Allacammapaṭicchanno, navadvāro mahāvaṇo;
ஸமந்ததோ பக்³க⁴ரதி, அஸுசீ பூதிக³ந்தி⁴யோ’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.122);
Samantato paggharati, asucī pūtigandhiyo’’ti. (visuddhi. 1.122);
அய்யபுத்த , இமங் காயங் அலங்கரித்வா கிங் கரிஸ்ஸாமி? நனு இமஸ்ஸ அலங்கதகரணங் கூ³த²புண்ணக⁴டஸ்ஸ ப³ஹி சித்தகம்மகரணங் விய ஹோதீதி? ஸெட்டி²புத்தோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஆஹ ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் இமஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ இமே தோ³ஸே பஸ்ஸமானா கஸ்மா ந பப்³ப³ஜஸீ’’தி? ‘‘அய்யபுத்த, அஹங் பப்³ப³ஜ்ஜங் லப⁴மானா அஜ்ஜேவ பப்³ப³ஜெய்ய’’ந்தி. ஸெட்டி²புத்தோ ‘‘ஸாது⁴, அஹங் தங் பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா மஹாஸக்காரங் கத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் நெத்வா தங் பப்³பா³ஜெந்தோ தே³வத³த்தபக்கி²யானங் பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே பப்³பா³ஜேஸி. ஸா பப்³ப³ஜ்ஜங் லபி⁴த்வா பரிபுண்ணஸங்கப்பா அத்தமனா அஹோஸி.
Ayyaputta , imaṃ kāyaṃ alaṅkaritvā kiṃ karissāmi? Nanu imassa alaṅkatakaraṇaṃ gūthapuṇṇaghaṭassa bahi cittakammakaraṇaṃ viya hotīti? Seṭṭhiputto tassā vacanaṃ sutvā āha ‘‘bhadde, tvaṃ imassa sarīrassa ime dose passamānā kasmā na pabbajasī’’ti? ‘‘Ayyaputta, ahaṃ pabbajjaṃ labhamānā ajjeva pabbajeyya’’nti. Seṭṭhiputto ‘‘sādhu, ahaṃ taṃ pabbājessāmī’’ti vatvā mahādānaṃ pavattetvā mahāsakkāraṃ katvā mahantena parivārena bhikkhunupassayaṃ netvā taṃ pabbājento devadattapakkhiyānaṃ bhikkhunīnaṃ santike pabbājesi. Sā pabbajjaṃ labhitvā paripuṇṇasaṅkappā attamanā ahosi.
அத²ஸ்ஸா க³ப்³பே⁴ பரிபாகங் க³ச்ச²ந்தே இந்த்³ரியானங் அஞ்ஞத²த்தங் ஹத்த²பாத³பிட்டீ²னங் ப³ஹலத்தங் உத³ரபடலஸ்ஸ ச மஹந்ததங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கு²னியோ தங் புச்சி²ங்ஸு ‘‘அய்யே, த்வங் க³ப்³பி⁴னீ விய பஞ்ஞாயஸி, கிங் ஏத’’ந்தி? அய்யே, ‘‘இத³ங் நாம காரண’’ந்தி ந ஜானாமி, ஸீலங் பன மே பரிபுண்ணந்தி . அத² நங் தா பி⁴க்கு²னியோ தே³வத³த்தஸ்ஸ ஸந்திகங் நெத்வா தே³வத³த்தங் புச்சி²ங்ஸு ‘‘அய்ய, அயங் குலதீ⁴தா கிச்சே²ன ஸாமிகங் ஆராதெ⁴த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் லபி⁴, இதா³னி பனஸ்ஸா க³ப்³போ⁴ பஞ்ஞாயதி, மயங் இமஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ கி³ஹிகாலே வா பப்³ப³ஜிதகாலே வா லத்³த⁴பா⁴வங் ந ஜானாம, கிங்தா³னி கரோமா’’தி? தே³வத³த்தோ அத்தனோ அபு³த்³த⁴பா⁴வேன ச க²ந்திமெத்தானுத்³த³யானஞ்ச நத்தி²தாய ஏவங் சிந்தேஸி ‘‘தே³வத³த்தபக்கி²கா பி⁴க்கு²னீ குச்சி²னா க³ப்³ப⁴ங் பரிஹரதி, தே³வத³த்தோ ச தங் அஜ்ஜு²பெக்க²தியேவாதி மய்ஹங் க³ரஹா உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, மயா இமங் உப்பப்³பா³ஜேதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ அவீமங்ஸித்வாவ ஸேலகு³ளங் பவட்டயமானோ விய பக்க²ந்தி³த்வா ‘‘க³ச்ச²த², இமங் உப்பப்³பா³ஜேதா²’’தி ஆஹ. தா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா உட்டா²ய வந்தி³த்வா உபஸ்ஸயங் க³தா.
Athassā gabbhe paripākaṃ gacchante indriyānaṃ aññathattaṃ hatthapādapiṭṭhīnaṃ bahalattaṃ udarapaṭalassa ca mahantataṃ disvā bhikkhuniyo taṃ pucchiṃsu ‘‘ayye, tvaṃ gabbhinī viya paññāyasi, kiṃ eta’’nti? Ayye, ‘‘idaṃ nāma kāraṇa’’nti na jānāmi, sīlaṃ pana me paripuṇṇanti . Atha naṃ tā bhikkhuniyo devadattassa santikaṃ netvā devadattaṃ pucchiṃsu ‘‘ayya, ayaṃ kuladhītā kicchena sāmikaṃ ārādhetvā pabbajjaṃ labhi, idāni panassā gabbho paññāyati, mayaṃ imassa gabbhassa gihikāle vā pabbajitakāle vā laddhabhāvaṃ na jānāma, kiṃdāni karomā’’ti? Devadatto attano abuddhabhāvena ca khantimettānuddayānañca natthitāya evaṃ cintesi ‘‘devadattapakkhikā bhikkhunī kucchinā gabbhaṃ pariharati, devadatto ca taṃ ajjhupekkhatiyevāti mayhaṃ garahā uppajjissati, mayā imaṃ uppabbājetuṃ vaṭṭatī’’ti. So avīmaṃsitvāva selaguḷaṃ pavaṭṭayamāno viya pakkhanditvā ‘‘gacchatha, imaṃ uppabbājethā’’ti āha. Tā tassa vacanaṃ sutvā uṭṭhāya vanditvā upassayaṃ gatā.
அத² ஸா த³ஹரா தா பி⁴க்கு²னியோ ஆஹ – ‘‘அய்யே, ந தே³வத³த்தத்தே²ரோ பு³த்³தோ⁴, நாபி மய்ஹங் தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜா, லோகே பன அக்³க³புக்³க³லஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜா, ஸா ச பன மே து³க்கே²ன லத்³தா⁴, மா நங் அந்தரதா⁴பேத², ஏத² மங் க³ஹெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் ஜேதவனங் க³ச்ச²தா²’’தி. தா தங் ஆதா³ய ராஜக³ஹா பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனிகங் மக்³க³ங் அதிக்கம்ம அனுபுப்³பே³ன ஜேதவனங் பத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² சிந்தேஸி – ‘‘கிஞ்சாபி கி³ஹிகாலே ஏதிஸ்ஸா க³ப்³போ⁴ பதிட்டி²தோ, ஏவங் ஸந்தேபி ‘ஸமணோ கோ³தமோ தே³வத³த்தேன ஜஹிதங் ஆதா³ய சரதீ’தி தித்தி²யானங் ஓகாஸோ ப⁴விஸ்ஸதி. தஸ்மா இமங் கத²ங் பச்சி²ந்தி³துங் ஸராஜிகாய பரிஸாய மஜ்ஜே² இமங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²துங் வட்டதீ’’தி. புனதி³வஸே ராஜானங் பஸேனதி³கோஸலங் மஹாஅனாத²பிண்டி³கங் சூளஅனாத²பிண்டி³கங் விஸாக²ங் மஹாஉபாஸிகங் அஞ்ஞானி ச அபி⁴ஞ்ஞாதானி மஹாகுலானி பக்கோஸாபெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே சதூஸு பரிஸாஸு ஸன்னிபதிதாஸு உபாலித்தே²ரங் ஆமந்தேஸி ‘‘க³ச்ச², த்வங் சதுபரிஸமஜ்ஜே² இமிஸ்ஸா த³ஹரபி⁴க்கு²னியா கம்மங் ஸோதே⁴ஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி தே²ரோ பரிஸமஜ்ஜ²ங் க³ந்த்வா அத்தனோ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ விஸாக²ங் உபாஸிகங் பக்கோஸாபெத்வா இமங் அதி⁴கரணங் படிச்சா²பேஸி ‘‘க³ச்ச² விஸாகே², ‘அயங் த³ஹரா அஸுகமாஸே அஸுகதி³வஸே பப்³ப³ஜிதா’தி தத²தோ ஞத்வா இமஸ்ஸ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ புரே வா பச்சா² வா லத்³த⁴பா⁴வங் ஜானாஹீ’’தி. உபாஸிகா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸாணிங் பரிக்கி²பாபெத்வா அந்தோஸாணியங் த³ஹரபி⁴க்கு²னியா ஹத்த²பாத³னாபி⁴உத³ரபரியோஸானாதீ³னி ஓலோகெத்வா மாஸதி³வஸே ஸமானெத்வா கி³ஹிபா⁴வே க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ லத்³த⁴பா⁴வங் தத²தோ ஞத்வா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தே²ரோ சதுபரிஸமஜ்ஜே² தங் பி⁴க்கு²னிங் ஸுத்³த⁴ங் அகாஸி. ஸா ஸுத்³தா⁴ ஹுத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச ஸத்தா²ரஞ்ச வந்தி³த்வா பி⁴க்கு²னீஹி ஸத்³தி⁴ங் உபஸ்ஸயமேவ க³தா. ஸா க³ப்³ப⁴பரிபாகமன்வாய பது³முத்தரபாத³மூலே பத்தி²தபத்த²னங் மஹானுபா⁴வங் புத்தங் விஜாயி.
Atha sā daharā tā bhikkhuniyo āha – ‘‘ayye, na devadattatthero buddho, nāpi mayhaṃ tassa santike pabbajjā, loke pana aggapuggalassa sammāsambuddhassa santike mayhaṃ pabbajjā, sā ca pana me dukkhena laddhā, mā naṃ antaradhāpetha, etha maṃ gahetvā satthu santikaṃ jetavanaṃ gacchathā’’ti. Tā taṃ ādāya rājagahā pañcacattālīsayojanikaṃ maggaṃ atikkamma anupubbena jetavanaṃ patvā satthāraṃ vanditvā tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā cintesi – ‘‘kiñcāpi gihikāle etissā gabbho patiṭṭhito, evaṃ santepi ‘samaṇo gotamo devadattena jahitaṃ ādāya caratī’ti titthiyānaṃ okāso bhavissati. Tasmā imaṃ kathaṃ pacchindituṃ sarājikāya parisāya majjhe imaṃ adhikaraṇaṃ vinicchituṃ vaṭṭatī’’ti. Punadivase rājānaṃ pasenadikosalaṃ mahāanāthapiṇḍikaṃ cūḷaanāthapiṇḍikaṃ visākhaṃ mahāupāsikaṃ aññāni ca abhiññātāni mahākulāni pakkosāpetvā sāyanhasamaye catūsu parisāsu sannipatitāsu upālittheraṃ āmantesi ‘‘gaccha, tvaṃ catuparisamajjhe imissā daharabhikkhuniyā kammaṃ sodhehī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti thero parisamajjhaṃ gantvā attano paññattāsane nisīditvā rañño purato visākhaṃ upāsikaṃ pakkosāpetvā imaṃ adhikaraṇaṃ paṭicchāpesi ‘‘gaccha visākhe, ‘ayaṃ daharā asukamāse asukadivase pabbajitā’ti tathato ñatvā imassa gabbhassa pure vā pacchā vā laddhabhāvaṃ jānāhī’’ti. Upāsikā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sāṇiṃ parikkhipāpetvā antosāṇiyaṃ daharabhikkhuniyā hatthapādanābhiudarapariyosānādīni oloketvā māsadivase samānetvā gihibhāve gabbhassa laddhabhāvaṃ tathato ñatvā therassa santikaṃ gantvā tamatthaṃ ārocesi. Thero catuparisamajjhe taṃ bhikkhuniṃ suddhaṃ akāsi. Sā suddhā hutvā bhikkhusaṅghañca satthārañca vanditvā bhikkhunīhi saddhiṃ upassayameva gatā. Sā gabbhaparipākamanvāya padumuttarapādamūle patthitapatthanaṃ mahānubhāvaṃ puttaṃ vijāyi.
அதே²கதி³வஸங் ராஜா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயஸமீபேன க³ச்ச²ந்தோ தா³ரகஸத்³த³ங் ஸுத்வா அமச்சே புச்சி². அமச்சா தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘தே³வ, த³ஹரபி⁴க்கு²னீ புத்தங் விஜாதா, தஸ்ஸேஸோ ஸத்³தோ³’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘பி⁴க்கு²னீனங், ப⁴ணே, தா³ரகபடிஜக்³க³னங் நாம பலிபோ³தோ⁴, மயங் நங் படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமா’’தி ராஜா தங் தா³ரகங் நாடகித்தீ²னங் தா³பெத்வா குமாரபரிஹாரேன வட்³டா⁴பேஸி. நாமக்³க³ஹணதி³வஸே சஸ்ஸ ‘‘கஸ்ஸபோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. அத² நங் குமாரபரிஹாரேன வட்³டி⁴தத்தா ‘‘குமாரகஸ்ஸபோ’’தி ஸஞ்ஜானிங்ஸு. ஸோ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா பரிபுண்ணவஸ்ஸோ உபஸம்பத³ங் லபி⁴த்வா க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே த⁴ம்மகதி²கேஸு சித்ரகதீ² அஹோஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் சித்தகதி²கானங் யதி³த³ங் குமாரகஸ்ஸபோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.209, 217) ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி. ஸோ பச்சா² வம்மிகஸுத்தே (ம॰ நி॰ 1.249 ஆத³யோ) அரஹத்தங் பாபுணி. மாதாபிஸ்ஸ பி⁴க்கு²னீ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அக்³க³ப²லங் பத்தா. குமாரகஸ்ஸபத்தே²ரோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே க³க³னமஜ்ஜே² புண்ணசந்தோ³ விய பாகடோ ஜாதோ.
Athekadivasaṃ rājā bhikkhunupassayasamīpena gacchanto dārakasaddaṃ sutvā amacce pucchi. Amaccā taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘deva, daharabhikkhunī puttaṃ vijātā, tasseso saddo’’ti āhaṃsu. ‘‘Bhikkhunīnaṃ, bhaṇe, dārakapaṭijagganaṃ nāma palibodho, mayaṃ naṃ paṭijaggissāmā’’ti rājā taṃ dārakaṃ nāṭakitthīnaṃ dāpetvā kumāraparihārena vaḍḍhāpesi. Nāmaggahaṇadivase cassa ‘‘kassapo’’ti nāmaṃ akaṃsu. Atha naṃ kumāraparihārena vaḍḍhitattā ‘‘kumārakassapo’’ti sañjāniṃsu. So sattavassikakāle satthu santike pabbajitvā paripuṇṇavasso upasampadaṃ labhitvā gacchante gacchante kāle dhammakathikesu citrakathī ahosi. Atha naṃ satthā ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ cittakathikānaṃ yadidaṃ kumārakassapo’’ti (a. ni. 1.209, 217) etadagge ṭhapesi. So pacchā vammikasutte (ma. ni. 1.249 ādayo) arahattaṃ pāpuṇi. Mātāpissa bhikkhunī vipassanaṃ vaḍḍhetvā aggaphalaṃ pattā. Kumārakassapatthero buddhasāsane gaganamajjhe puṇṇacando viya pākaṭo jāto.
அதே²கதி³வஸங் ததா²க³தோ பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி. பி⁴க்கூ² ஓவாத³ங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னேஸு தி³வஸபா⁴க³ங் கே²பெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தேன அத்தனோ அபு³த்³த⁴பா⁴வேன சேவ க²ந்திமெத்தாதீ³னஞ்ச அபா⁴வேன குமாரகஸ்ஸபத்தே²ரோ ச தே²ரீ ச உபோ⁴ நாஸிதா, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ பன அத்தனோ த⁴ம்மராஜதாய சேவ க²ந்திமெத்தானுத்³த³யஸம்பத்தியா ச உபி⁴ன்னம்பி தேஸங் பச்சயோ ஜாதோ’’தி பு³த்³த⁴கு³ணே வண்ணயமானா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² பு³த்³த⁴லீலாய த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆக³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகமேவ கு³ணகதா²யா’’தி ஸப்³ப³ங் ஆரோசயிங்ஸு. ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ இமேஸங் உபி⁴ன்னங் பச்சயோ ச பதிட்டா² ச ஜாதோ, புப்³பே³பி அஹோஸியேவாதி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸத்த²ஸ்ஸாவிபா⁴வத்தா²ய ப⁴க³வந்தங் யாசிங்ஸு. ப⁴க³வா ப⁴வந்தரேன படிச்ச²ன்னங் காரணங் பாகடங் அகாஸி.
Athekadivasaṃ tathāgato pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto bhikkhūnaṃ ovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ pāvisi. Bhikkhū ovādaṃ gahetvā attano attano rattiṭṭhānadivāṭṭhānesu divasabhāgaṃ khepetvā sāyanhasamaye dhammasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘āvuso, devadattena attano abuddhabhāvena ceva khantimettādīnañca abhāvena kumārakassapatthero ca therī ca ubho nāsitā, sammāsambuddho pana attano dhammarājatāya ceva khantimettānuddayasampattiyā ca ubhinnampi tesaṃ paccayo jāto’’ti buddhaguṇe vaṇṇayamānā nisīdiṃsu. Satthā buddhalīlāya dhammasabhaṃ āgantvā paññattāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. ‘‘Bhante, tumhākameva guṇakathāyā’’ti sabbaṃ ārocayiṃsu. Na, bhikkhave, tathāgato idāneva imesaṃ ubhinnaṃ paccayo ca patiṭṭhā ca jāto, pubbepi ahosiyevāti. Bhikkhū tassatthassāvibhāvatthāya bhagavantaṃ yāciṃsu. Bhagavā bhavantarena paṭicchannaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ akāsi.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரயமானே போ³தி⁴ஸத்தோ மிக³யோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஸோ மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தோ ஸுவண்ணவண்ணோ அஹோஸி, அக்கீ²னி பனஸ்ஸ மணிகு³ளஸதி³ஸானி அஹேஸுங், ஸிங்கா³னி ரஜதவண்ணானி, முக²ங் ரத்தகம்ப³லபுஞ்ஜவண்ணங், ஹத்த²பாத³பரியந்தா லாகா²ரஸபரிகம்மகதா விய, வாலதி⁴ சமரஸ்ஸ விய அஹோஸி, ஸரீரங் பனஸ்ஸ மஹந்தங் அஸ்ஸபோதகப்பமாணங் அஹோஸி. ஸோ பஞ்சஸதமிக³பரிவாரோ அரஞ்ஞே வாஸங் கப்பேஸி நாமேன நிக்³ரோத⁴மிக³ராஜா நாம. அவிதூ³ரே பனஸ்ஸ அஞ்ஞோபி பஞ்சஸதமிக³பரிவாரோ ஸாக²மிகோ³ நாம வஸதி, ஸோபி ஸுவண்ணவண்ணோவ அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārayamāne bodhisatto migayoniyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. So mātukucchito nikkhanto suvaṇṇavaṇṇo ahosi, akkhīni panassa maṇiguḷasadisāni ahesuṃ, siṅgāni rajatavaṇṇāni, mukhaṃ rattakambalapuñjavaṇṇaṃ, hatthapādapariyantā lākhārasaparikammakatā viya, vāladhi camarassa viya ahosi, sarīraṃ panassa mahantaṃ assapotakappamāṇaṃ ahosi. So pañcasatamigaparivāro araññe vāsaṃ kappesi nāmena nigrodhamigarājā nāma. Avidūre panassa aññopi pañcasatamigaparivāro sākhamigo nāma vasati, sopi suvaṇṇavaṇṇova ahosi.
தேன ஸமயேன பா³ராணஸிராஜா மிக³வத⁴ப்பஸுதோ ஹோதி, வினா மங்ஸேன ந பு⁴ஞ்ஜதி, மனுஸ்ஸானங் கம்மச்சே²த³ங் கத்வா ஸப்³பே³ நேக³மஜானபதே³ ஸன்னிபாதெத்வா தே³வஸிகங் மிக³வங் க³ச்ச²தி. மனுஸ்ஸா சிந்தேஸுங் – ‘‘அயங் ராஜா அம்ஹாகங் கம்மச்சே²த³ங் கரோதி, யங்னூன மயங் உய்யானே மிகா³னங் நிவாபங் வபித்வா பானீயங் ஸம்பாதெ³த்வா ப³ஹூ மிகே³ உய்யானங் பவேஸெத்வா த்³வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா ரஞ்ஞோ நிய்யாதெ³ய்யாமா’’தி. தே ஸப்³பே³ உய்யானே மிகா³னங் நிவாபதிணானி ரோபெத்வா உத³கங் ஸம்பாதெ³த்வா த்³வாரங் யோஜெத்வா வாகு³ரானி ஆதா³ய முக்³க³ராதி³னானாவுத⁴ஹத்தா² அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மிகே³ பரியேஸமானா ‘‘மஜ்ஜே² டி²தே மிகே³ க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி யோஜனமத்தங் டா²னங் பரிக்கி²பித்வா ஸங்கி²பமானா நிக்³ரோத⁴மிக³ஸாக²மிகா³னங் வஸனட்டா²னங் மஜ்ஜே² கத்வா பரிக்கி²பிங்ஸு. அத² நங் மிக³க³ணங் தி³ஸ்வா ருக்க²கு³ம்பா³த³யோ ச பூ⁴மிஞ்ச முக்³க³ரேஹி பஹரந்தா மிக³க³ணங் க³ஹனட்டா²னதோ நீஹரித்வா அஸிஸத்தித⁴னுஆதீ³னி ஆவுதா⁴னி உக்³கி³ரித்வா மஹானாத³ங் நத³ந்தா தங் மிக³க³ணங் உய்யானங் பவேஸெத்வா த்³வாரங் பிதா⁴ய ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, நிப³த்³த⁴ங் மிக³வங் க³ச்ச²ந்தா அம்ஹாகங் கம்மங் நாஸேத², அம்ஹேஹி அரஞ்ஞதோ மிகே³ ஆனெத்வா தும்ஹாகங் உய்யானங் பூரிதங், இதோ பட்டா²ய தேஸங் மங்ஸானி கா²த³தா²’’தி ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா பக்கமிங்ஸு.
Tena samayena bārāṇasirājā migavadhappasuto hoti, vinā maṃsena na bhuñjati, manussānaṃ kammacchedaṃ katvā sabbe negamajānapade sannipātetvā devasikaṃ migavaṃ gacchati. Manussā cintesuṃ – ‘‘ayaṃ rājā amhākaṃ kammacchedaṃ karoti, yaṃnūna mayaṃ uyyāne migānaṃ nivāpaṃ vapitvā pānīyaṃ sampādetvā bahū mige uyyānaṃ pavesetvā dvāraṃ bandhitvā rañño niyyādeyyāmā’’ti. Te sabbe uyyāne migānaṃ nivāpatiṇāni ropetvā udakaṃ sampādetvā dvāraṃ yojetvā vāgurāni ādāya muggarādinānāvudhahatthā araññaṃ pavisitvā mige pariyesamānā ‘‘majjhe ṭhite mige gaṇhissāmā’’ti yojanamattaṃ ṭhānaṃ parikkhipitvā saṅkhipamānā nigrodhamigasākhamigānaṃ vasanaṭṭhānaṃ majjhe katvā parikkhipiṃsu. Atha naṃ migagaṇaṃ disvā rukkhagumbādayo ca bhūmiñca muggarehi paharantā migagaṇaṃ gahanaṭṭhānato nīharitvā asisattidhanuādīni āvudhāni uggiritvā mahānādaṃ nadantā taṃ migagaṇaṃ uyyānaṃ pavesetvā dvāraṃ pidhāya rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, nibaddhaṃ migavaṃ gacchantā amhākaṃ kammaṃ nāsetha, amhehi araññato mige ānetvā tumhākaṃ uyyānaṃ pūritaṃ, ito paṭṭhāya tesaṃ maṃsāni khādathā’’ti rājānaṃ āpucchitvā pakkamiṃsu.
ராஜா தேஸங் வசனங் ஸுத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா மிகே³ ஓலோகெந்தோ த்³வே ஸுவண்ணமிகே³ தி³ஸ்வா தேஸங் அப⁴யங் அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய பன கதா³சி ஸயங் க³ந்த்வா ஏகங் மிக³ங் விஜ்ஜி²த்வா ஆனேதி, கதா³சிஸ்ஸ ப⁴த்தகாரகோ க³ந்த்வா விஜ்ஜி²த்வா ஆஹரதி. மிகா³ த⁴னுங் தி³ஸ்வாவ மரணப⁴யேன தஜ்ஜிதா பலாயந்தி, த்³வே தயோ பஹாரே லபி⁴த்வா கிலமந்திபி, கி³லானாபி ஹொந்தி, மரணம்பி பாபுணந்தி. மிக³க³ணோ தங் பவத்திங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ஸோ ஸாக²ங் பக்கோஸாபெத்வா ஆஹ – ‘‘ஸம்ம, ப³ஹூ மிகா³ நஸ்ஸந்தி, ஏகங்ஸேன மரிதப்³பே³ ஸதி இதோ பட்டா²ய மா கண்டே³ன மிகே³ விஜ்ஜ²ந்து, த⁴ம்மக³ண்டி³கட்டா²னே மிகா³னங் வாரோ ஹோது. ஏகதி³வஸங் மம பரிஸாய வாரோ பாபுணாது, ஏகதி³வஸங் தவ பரிஸாய, வாரப்பத்தோ மிகோ³ க³ந்த்வா த⁴ம்மக³ண்டி³காய கீ³வங் ட²பெத்வா நிபஜ்ஜது, ஏவங் ஸந்தே மிகா³ கிலந்தா ந ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ததோ பட்டா²ய வாரப்பத்தோவ மிகோ³ க³ந்த்வா த⁴ம்மக³ண்டி³காய கீ³வங் ட²பெத்வா நிபஜ்ஜதி, ப⁴த்தகாரகோ ஆக³ந்த்வா தத்த² நிபன்னகமேவ க³ஹெத்வா க³ச்ச²தி.
Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā uyyānaṃ gantvā mige olokento dve suvaṇṇamige disvā tesaṃ abhayaṃ adāsi. Tato paṭṭhāya pana kadāci sayaṃ gantvā ekaṃ migaṃ vijjhitvā āneti, kadācissa bhattakārako gantvā vijjhitvā āharati. Migā dhanuṃ disvāva maraṇabhayena tajjitā palāyanti, dve tayo pahāre labhitvā kilamantipi, gilānāpi honti, maraṇampi pāpuṇanti. Migagaṇo taṃ pavattiṃ bodhisattassa ārocesi. So sākhaṃ pakkosāpetvā āha – ‘‘samma, bahū migā nassanti, ekaṃsena maritabbe sati ito paṭṭhāya mā kaṇḍena mige vijjhantu, dhammagaṇḍikaṭṭhāne migānaṃ vāro hotu. Ekadivasaṃ mama parisāya vāro pāpuṇātu, ekadivasaṃ tava parisāya, vārappatto migo gantvā dhammagaṇḍikāya gīvaṃ ṭhapetvā nipajjatu, evaṃ sante migā kilantā na bhavissantī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Tato paṭṭhāya vārappattova migo gantvā dhammagaṇḍikāya gīvaṃ ṭhapetvā nipajjati, bhattakārako āgantvā tattha nipannakameva gahetvā gacchati.
அதே²கதி³வஸங் ஸாக²மிக³ஸ்ஸ பரிஸாய ஏகிஸ்ஸா க³ப்³பி⁴னிமிகி³யா வாரோ பாபுணி. ஸா ஸாக²ங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஸாமி, அஹங் க³ப்³பி⁴னீ, புத்தங் விஜாயித்வா த்³வே ஜனா வாரங் க³மிஸ்ஸாம, மய்ஹங் வாரங் அதிக்காமேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ந ஸக்கா தவ வாரங் அஞ்ஞேஸங் பாபேதுங், த்வமேவ துய்ஹங் வாரங் ஜானிஸ்ஸஸி, க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹ. ஸா தஸ்ஸ ஸந்திகா அனுக்³க³ஹங் அலப⁴மானா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஹோது க³ச்ச² த்வங், அஹங் தே வாரங் அதிக்காமெஸ்ஸாமீ’’தி ஸயங் க³ந்த்வா த⁴ம்மக³ண்டி³காய ஸீஸங் கத்வா நிபஜ்ஜி. ப⁴த்தகாரகோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘லத்³தா⁴ப⁴யோ மிக³ராஜா த⁴ம்மக³ண்டி³காய நிபன்னோ, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி வேகே³ன க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி.
Athekadivasaṃ sākhamigassa parisāya ekissā gabbhinimigiyā vāro pāpuṇi. Sā sākhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘sāmi, ahaṃ gabbhinī, puttaṃ vijāyitvā dve janā vāraṃ gamissāma, mayhaṃ vāraṃ atikkāmehī’’ti āha. So ‘‘na sakkā tava vāraṃ aññesaṃ pāpetuṃ, tvameva tuyhaṃ vāraṃ jānissasi, gacchāhī’’ti āha. Sā tassa santikā anuggahaṃ alabhamānā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ ārocesi. So tassā vacanaṃ sutvā ‘‘hotu gaccha tvaṃ, ahaṃ te vāraṃ atikkāmessāmī’’ti sayaṃ gantvā dhammagaṇḍikāya sīsaṃ katvā nipajji. Bhattakārako taṃ disvā ‘‘laddhābhayo migarājā dhammagaṇḍikāya nipanno, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti vegena gantvā rañño ārocesi.
ராஜா தாவதே³வ ரத²ங் ஆருய்ஹ மஹந்தேன பரிவாரேன ஆக³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ஆஹ ‘‘ஸம்ம மிக³ராஜ, நனு மயா துய்ஹங் அப⁴யங் தி³ன்னங், கஸ்மா த்வங் இத⁴ நிபன்னோ’’தி. மஹாராஜ, க³ப்³பி⁴னீ மிகீ³ ஆக³ந்த்வா ‘‘மம வாரங் அஞ்ஞஸ்ஸ பாபேஹீ’’தி ஆஹ, ந ஸக்கா கோ² பன மயா ஏகஸ்ஸ மரணது³க்க²ங் அஞ்ஞஸ்ஸ உபரி நிக்கி²பிதுங், ஸ்வாஹங் அத்தனோ ஜீவிதங் தஸ்ஸா த³த்வா தஸ்ஸா ஸந்தகங் மரணங் க³ஹெத்வா இத⁴ நிபன்னோ, மா அஞ்ஞங் கிஞ்சி ஆஸங்கித்த², மஹாராஜாதி. ராஜா ஆஹ – ‘‘ஸாமி, ஸுவண்ணவண்ணமிக³ராஜ, மயா ந தாதி³ஸோ க²ந்திமெத்தானுத்³த³யஸம்பன்னோ மனுஸ்ஸேஸுபி தி³ட்ட²புப்³போ³, தேன தே பஸன்னொஸ்மி, உட்டே²ஹி, துய்ஹஞ்ச தஸ்ஸா ச அப⁴யங் த³ம்மீ’’தி. ‘‘த்³வீஹி அப⁴யே லத்³தே⁴ அவஸேஸா கிங் கரிஸ்ஸந்தி, நரிந்தா³’’தி? ‘‘அவஸேஸானம்பி அப⁴யங் த³ம்மி, ஸாமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, ஏவம்பி உய்யானேயேவ மிகா³ அப⁴யங் லபி⁴ஸ்ஸந்தி, ஸேஸா கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘ஏதேஸம்பி அப⁴யங் த³ம்மி, ஸாமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, மிகா³ தாவ அப⁴யங் லப⁴ந்து, ஸேஸா சதுப்பதா³ கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி ? ‘‘ஏதேஸம்பி அப⁴யங் த³ம்மி, ஸாமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, சதுப்பதா³ தாவ அப⁴யங் லப⁴ந்து, தி³ஜக³ணா கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘ஏதேஸம்பி அப⁴யங் த³ம்மி, ஸாமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, தி³ஜக³ணா தாவ அப⁴யங் லப⁴ந்து, உத³கே வஸந்தா மச்சா² கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘ஏதேஸம்பி அப⁴யங் த³ம்மி, ஸாமீ’’தி. ஏவங் மஹாஸத்தோ ராஜானங் ஸப்³ப³ஸத்தானங் அப⁴யங் யாசித்வா உட்டா²ய ராஜானங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா ‘‘த⁴ம்மங் சர, மஹாராஜ, மாதாபிதூஸு புத்ததீ⁴தாஸு ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகேஸு நேக³மஜானபதே³ஸு த⁴ம்மங் சரந்தோ ஸமங் சரந்தோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் க³மிஸ்ஸஸீ’’தி ரஞ்ஞோ பு³த்³த⁴லீலாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா கதிபாஹங் உய்யானே வஸித்வா ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் த³த்வா மிக³க³ணபரிவுதோ அரஞ்ஞங் பாவிஸி. ஸாபி கோ² மிக³தே⁴னு புப்ப²கண்ணிகஸதி³ஸங் புத்தங் விஜாயி. ஸோ கீளமானோ ஸாக²மிக³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. அத² நங் மாதா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘புத்த, இதோ பட்டா²ய மா ஏதஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச², நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸேவ ஸந்திகங் க³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஓவத³ந்தீ இமங் கா³த²மாஹ –
Rājā tāvadeva rathaṃ āruyha mahantena parivārena āgantvā bodhisattaṃ disvā āha ‘‘samma migarāja, nanu mayā tuyhaṃ abhayaṃ dinnaṃ, kasmā tvaṃ idha nipanno’’ti. Mahārāja, gabbhinī migī āgantvā ‘‘mama vāraṃ aññassa pāpehī’’ti āha, na sakkā kho pana mayā ekassa maraṇadukkhaṃ aññassa upari nikkhipituṃ, svāhaṃ attano jīvitaṃ tassā datvā tassā santakaṃ maraṇaṃ gahetvā idha nipanno, mā aññaṃ kiñci āsaṅkittha, mahārājāti. Rājā āha – ‘‘sāmi, suvaṇṇavaṇṇamigarāja, mayā na tādiso khantimettānuddayasampanno manussesupi diṭṭhapubbo, tena te pasannosmi, uṭṭhehi, tuyhañca tassā ca abhayaṃ dammī’’ti. ‘‘Dvīhi abhaye laddhe avasesā kiṃ karissanti, narindā’’ti? ‘‘Avasesānampi abhayaṃ dammi, sāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, evampi uyyāneyeva migā abhayaṃ labhissanti, sesā kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Etesampi abhayaṃ dammi, sāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, migā tāva abhayaṃ labhantu, sesā catuppadā kiṃ karissantī’’ti ? ‘‘Etesampi abhayaṃ dammi, sāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, catuppadā tāva abhayaṃ labhantu, dijagaṇā kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Etesampi abhayaṃ dammi, sāmī’’ti. ‘‘Mahārāja, dijagaṇā tāva abhayaṃ labhantu, udake vasantā macchā kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Etesampi abhayaṃ dammi, sāmī’’ti. Evaṃ mahāsatto rājānaṃ sabbasattānaṃ abhayaṃ yācitvā uṭṭhāya rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā ‘‘dhammaṃ cara, mahārāja, mātāpitūsu puttadhītāsu brāhmaṇagahapatikesu negamajānapadesu dhammaṃ caranto samaṃ caranto kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ gamissasī’’ti rañño buddhalīlāya dhammaṃ desetvā katipāhaṃ uyyāne vasitvā rañño ovādaṃ datvā migagaṇaparivuto araññaṃ pāvisi. Sāpi kho migadhenu pupphakaṇṇikasadisaṃ puttaṃ vijāyi. So kīḷamāno sākhamigassa santikaṃ gacchati. Atha naṃ mātā tassa santikaṃ gacchantaṃ disvā ‘‘putta, ito paṭṭhāya mā etassa santikaṃ gaccha, nigrodhasseva santikaṃ gaccheyyāsī’’ti ovadantī imaṃ gāthamāha –
12.
12.
‘‘நிக்³ரோத⁴மேவ ஸேவெய்ய, ந ஸாக²முபஸங்வஸே;
‘‘Nigrodhameva seveyya, na sākhamupasaṃvase;
நிக்³ரோத⁴ஸ்மிங் மதங் ஸெய்யோ, யஞ்சே ஸாக²ஸ்மி ஜீவித’’ந்தி.
Nigrodhasmiṃ mataṃ seyyo, yañce sākhasmi jīvita’’nti.
தத்த² நிக்³ரோத⁴மேவ ஸேவெய்யாதி தாத த்வங் வா அஞ்ஞோ வா அத்தனோ ஹிதகாமோ நிக்³ரோத⁴மேவ ஸேவெய்ய ப⁴ஜெய்ய உபஸங்கமெய்ய, ந ஸாக²முபஸங்வஸேதி ஸாக²மிக³ங் பன ந உபஸங்வஸே உபக³ம்ம ந ஸங்வஸெய்ய, ஏதங் நிஸ்ஸாய ஜீவிகங் ந கப்பெய்ய. நிக்³ரோத⁴ஸ்மிங் மதங் ஸெய்யோதி நிக்³ரோத⁴ரஞ்ஞோ பாத³மூலே மரணம்பி ஸெய்யோ வரங் உத்தமங். யஞ்சே ஸாக²ஸ்மி ஜீவிதந்தி யங் பன ஸாக²ஸ்ஸ ஸந்திகே ஜீவிதங், தங் நேவ ஸெய்யோ ந வரங் ந உத்தமந்தி அத்தோ².
Tattha nigrodhameva seveyyāti tāta tvaṃ vā añño vā attano hitakāmo nigrodhameva seveyya bhajeyya upasaṅkameyya, na sākhamupasaṃvaseti sākhamigaṃ pana na upasaṃvase upagamma na saṃvaseyya, etaṃ nissāya jīvikaṃ na kappeyya. Nigrodhasmiṃ mataṃ seyyoti nigrodharañño pādamūle maraṇampi seyyo varaṃ uttamaṃ. Yañce sākhasmi jīvitanti yaṃ pana sākhassa santike jīvitaṃ, taṃ neva seyyo na varaṃ na uttamanti attho.
ததோ பட்டா²ய ச பன அப⁴யலத்³த⁴கா மிகா³ மனுஸ்ஸானங் ஸஸ்ஸானி கா²த³ந்தி, மனுஸ்ஸா ‘‘லத்³தா⁴ப⁴யா இமே மிகா³’’தி மிகே³ பஹரிதுங் வா பலாபேதுங் வா ந விஸஹந்தி, தே ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ராஜா ‘‘மயா பஸன்னேன நிக்³ரோத⁴மிக³ராஜஸ்ஸ வரோ தி³ன்னோ, அஹங் ரஜ்ஜங் ஜஹெய்யங், ந ச தங் படிஞ்ஞங் பி⁴ந்தா³மி, க³ச்ச²த² ந கோசி மம விஜிதே மிகே³ பஹரிதுங் லப⁴தீ’’தி ஆஹ. நிக்³ரோத⁴மிகோ³ தங் பவத்திங் ஸுத்வா மிக³க³ணங் ஸன்னிபாதாபெத்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய பரேஸங் ஸஸ்ஸங் கா²தி³துங் ந லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி மிகே³ ஓவதி³த்வா மனுஸ்ஸானங் ஆரோசாபேஸி ‘‘இதோ பட்டா²ய ஸஸ்ஸகாரகா மனுஸ்ஸா ஸஸ்ஸரக்க²ணத்த²ங் வதிங் மா கரொந்து, கெ²த்தங் பன ஆவிஜ்ஜி²த்வா பண்ணஸஞ்ஞங் ப³ந்த⁴ந்தூ’’தி. ததோ பட்டா²ய கிர கெ²த்தேஸு பண்ணப³ந்த⁴னஸஞ்ஞா உத³பாதி³. ததோ பட்டா²ய பண்ணஸஞ்ஞங் அதிக்கமனமிகோ³ நாம நத்தி². அயங் கிர நேஸங் போ³தி⁴ஸத்ததோ லத்³த⁴ஓவாதோ³. ஏவங் மிக³க³ணங் ஓவதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தோ யாவதாயுகங் ட²த்வா ஸத்³தி⁴ங் மிகே³ஹி யதா²கம்மங் க³தோ, ராஜாபி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Tato paṭṭhāya ca pana abhayaladdhakā migā manussānaṃ sassāni khādanti, manussā ‘‘laddhābhayā ime migā’’ti mige paharituṃ vā palāpetuṃ vā na visahanti, te rājaṅgaṇe sannipatitvā rañño tamatthaṃ ārocesuṃ. Rājā ‘‘mayā pasannena nigrodhamigarājassa varo dinno, ahaṃ rajjaṃ jaheyyaṃ, na ca taṃ paṭiññaṃ bhindāmi, gacchatha na koci mama vijite mige paharituṃ labhatī’’ti āha. Nigrodhamigo taṃ pavattiṃ sutvā migagaṇaṃ sannipātāpetvā ‘‘ito paṭṭhāya paresaṃ sassaṃ khādituṃ na labhissathā’’ti mige ovaditvā manussānaṃ ārocāpesi ‘‘ito paṭṭhāya sassakārakā manussā sassarakkhaṇatthaṃ vatiṃ mā karontu, khettaṃ pana āvijjhitvā paṇṇasaññaṃ bandhantū’’ti. Tato paṭṭhāya kira khettesu paṇṇabandhanasaññā udapādi. Tato paṭṭhāya paṇṇasaññaṃ atikkamanamigo nāma natthi. Ayaṃ kira nesaṃ bodhisattato laddhaovādo. Evaṃ migagaṇaṃ ovaditvā bodhisatto yāvatāyukaṃ ṭhatvā saddhiṃ migehi yathākammaṃ gato, rājāpi bodhisattassa ovāde ṭhatvā puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவாஹங் தே²ரியா ச குமாரகஸ்ஸபஸ்ஸ ச அவஸ்ஸயோ, புப்³பே³பி அவஸ்ஸயோ ஏவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா சதுஸச்சத⁴ம்மதே³ஸனங் வினிவட்டெத்வா த்³வே வத்தூ²னி கதெ²த்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ ஸாக²மிகோ³ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பரிஸாபிஸ்ஸ தே³வத³த்தபரிஸாவ, மிக³தே⁴னு தே²ரீ அஹோஸி, புத்தோ குமாரகஸ்ஸபோ, ராஜா ஆனந்தோ³, நிக்³ரோத⁴மிக³ராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, idānevāhaṃ theriyā ca kumārakassapassa ca avassayo, pubbepi avassayo evā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā catusaccadhammadesanaṃ vinivaṭṭetvā dve vatthūni kathetvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā sākhamigo devadatto ahosi, parisāpissa devadattaparisāva, migadhenu therī ahosi, putto kumārakassapo, rājā ānando, nigrodhamigarājā pana ahameva ahosi’’nti.
நிக்³ரோத⁴மிக³ஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Nigrodhamigajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 12. நிக்³ரோத⁴மிக³ஜாதகங் • 12. Nigrodhamigajātakaṃ