Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. ததியவக்³கோ³

    3. Tatiyavaggo

    1. நிக்³ரோத⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    1. Nigrodhattheragāthāvaṇṇanā

    நாஹங் ப⁴யஸ்ஸ பா⁴யாமீதி ஆயஸ்மதோ நிக்³ரோத⁴த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர இதோ அட்டா²ரஸே கப்பஸதே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ காமேஸு ஆதீ³னவங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா க⁴ரப³ந்த⁴னங் பஹாய அரஞ்ஞாயதனங் பவிஸித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஸாலவனே பண்ணஸாலங் கத்வா தாபஸபப்³ப³ஜங் பப்³ப³ஜித்வா வனமூலப²லாஹாரோ வஸதி. தேன ஸமயேன பியத³ஸ்ஸீ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பஜ்ஜித்வா ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த⁴ம்மாமதவஸ்ஸேன கிலேஸஸந்தாபங் நிப்³பா³பெந்தோ ஏகதி³வஸங் தாபஸே அனுகம்பாய தங் ஸாலவனங் பவிஸித்வா நிரோத⁴ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னோ. தாபஸோ வனமூலப²லத்தா²ய க³ச்ச²ந்தோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ புப்பி²தஸாலத³ண்ட³ஸாகா²யோ க³ஹெத்வா ஸாலமண்ட³பங் கத்வா தங் ஸப்³ப³த்த²கமேவ ஸாலபுப்பே²ஹி ஸஞ்சா²தெ³த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பீதிஸோமனஸ்ஸவஸேனேவ ஆஹாரத்தா²யபி அக³ந்த்வா நமஸ்ஸமானோ அட்டா²ஸி. ஸத்தா² நிரோத⁴தோ வுட்டா²ய தஸ்ஸ அனுகம்பாய ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஆக³ச்ச²தூ’’தி சிந்தேஸி, ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴பி சித்தங் பஸாதெ³ஸ்ஸதீ’’தி. தாவதே³வ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஆக³தோ. ஸோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ம்பி தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. ஸத்தா² ஸிதஸ்ஸ பாதுகரணாபதே³ஸேன தஸ்ஸ பா⁴வினிங் ஸம்பத்திங் பகாஸெந்தோ த⁴ம்மங் கதெ²த்வா பக்காமி ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ விவட்டூபனிஸ்ஸயங் ப³ஹுங் குஸலங் உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி, நிக்³ரோதோ⁴திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ ஜேதவனபடிக்³க³ஹணதி³வஸே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வத³ஸ்ஸனேன ஸஞ்ஜாதப்பஸாதோ³ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வா நசிரஸ்ஸேவ ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.49.190-220) –

    Nāhaṃbhayassa bhāyāmīti āyasmato nigrodhattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira ito aṭṭhārase kappasate brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā gharabandhanaṃ pahāya araññāyatanaṃ pavisitvā aññatarasmiṃ sālavane paṇṇasālaṃ katvā tāpasapabbajaṃ pabbajitvā vanamūlaphalāhāro vasati. Tena samayena piyadassī nāma sammāsambuddho loke uppajjitvā sadevakassa lokassa dhammāmatavassena kilesasantāpaṃ nibbāpento ekadivasaṃ tāpase anukampāya taṃ sālavanaṃ pavisitvā nirodhasamāpattiṃ samāpanno. Tāpaso vanamūlaphalatthāya gacchanto bhagavantaṃ disvā pasannamānaso pupphitasāladaṇḍasākhāyo gahetvā sālamaṇḍapaṃ katvā taṃ sabbatthakameva sālapupphehi sañchādetvā bhagavantaṃ vanditvā pītisomanassavaseneva āhāratthāyapi agantvā namassamāno aṭṭhāsi. Satthā nirodhato vuṭṭhāya tassa anukampāya ‘‘bhikkhusaṅgho āgacchatū’’ti cintesi, ‘‘bhikkhusaṅghepi cittaṃ pasādessatī’’ti. Tāvadeva bhikkhusaṅgho āgato. So bhikkhusaṅghampi disvā pasannamānaso vanditvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Satthā sitassa pātukaraṇāpadesena tassa bhāviniṃ sampattiṃ pakāsento dhammaṃ kathetvā pakkāmi saddhiṃ bhikkhusaṅghena. So tena puññakammena devamanussesuyeva saṃsaranto vivaṭṭūpanissayaṃ bahuṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇamahāsālakule nibbatti, nigrodhotissa nāmaṃ ahosi. So jetavanapaṭiggahaṇadivase buddhānubhāvadassanena sañjātappasādo pabbajitvā vipassanaṃ ārabhitvā nacirasseva chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.49.190-220) –

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஸாலவனங், ஸுகதோ அஸ்ஸமோ மம;

    ‘‘Ajjhogāhetvā sālavanaṃ, sukato assamo mama;

    ஸாலபுப்பே²ஹி ஸஞ்ச²ன்னோ, வஸாமி விபினே ததா³.

    Sālapupphehi sañchanno, vasāmi vipine tadā.

    ‘‘பியத³ஸ்ஸீ ச ப⁴க³வா, ஸயம்பூ⁴ அக்³க³புக்³க³லோ;

    ‘‘Piyadassī ca bhagavā, sayambhū aggapuggalo;

    விவேககாமோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸாலவனமுபாக³மி.

    Vivekakāmo sambuddho, sālavanamupāgami.

    ‘‘அஸ்ஸமா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பவனங் அக³மாஸஹங்;

    ‘‘Assamā abhinikkhamma, pavanaṃ agamāsahaṃ;

    மூலப²லங் க³வேஸந்தோ, ஆஹிந்தா³மி வனே ததா³.

    Mūlaphalaṃ gavesanto, āhindāmi vane tadā.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், பியத³ஸ்ஸிங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, piyadassiṃ mahāyasaṃ;

    ஸுனிஸின்னங் ஸமாபன்னங், விரோசந்தங் மஹாவனே.

    Sunisinnaṃ samāpannaṃ, virocantaṃ mahāvane.

    ‘‘சதுத³ண்டே³ ட²பெத்வான, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபரீ அஹங்;

    ‘‘Catudaṇḍe ṭhapetvāna, buddhassa uparī ahaṃ;

    மண்ட³பங் ஸுகதங் கத்வா, ஸாலபுப்பே²ஹி சா²த³யிங்.

    Maṇḍapaṃ sukataṃ katvā, sālapupphehi chādayiṃ.

    ‘‘ஸத்தாஹங் தா⁴ரயித்வான, மண்ட³பங் ஸாலசா²தி³தங்;

    ‘‘Sattāhaṃ dhārayitvāna, maṇḍapaṃ sālachāditaṃ;

    தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²மவந்த³ஹங்.

    Tattha cittaṃ pasādetvā, buddhaseṭṭhamavandahaṃ.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, வுட்ட²ஹித்வா ஸமாதி⁴தோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, vuṭṭhahitvā samādhito;

    யுக³மத்தங் பெக்க²மானோ, நிஸீதி³ புரிஸுத்தமோ.

    Yugamattaṃ pekkhamāno, nisīdi purisuttamo.

    ‘‘ஸாவகோ வருணோ நாம, பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Sāvako varuṇo nāma, piyadassissa satthuno;

    வஸீஸதஸஹஸ்ஸேஹி, உபக³ச்சி² வினாயகங்.

    Vasīsatasahassehi, upagacchi vināyakaṃ.

    ‘‘பியத³ஸ்ஸீ ச ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Piyadassī ca bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, ஸிதங் பாதுகரீ ஜினோ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, sitaṃ pātukarī jino.

    ‘‘அனுருத்³தோ⁴ உபட்டா²கோ, பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Anuruddho upaṭṭhāko, piyadassissa satthuno;

    ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, அபுச்சி²த்த² மஹாமுனிங்.

    Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, apucchittha mahāmuniṃ.

    ‘‘கோ நு கோ² ப⁴க³வா ஹேது, ஸிதகம்மஸ்ஸ ஸத்து²னோ;

    ‘‘Ko nu kho bhagavā hetu, sitakammassa satthuno;

    காரணே விஜ்ஜமானம்ஹி, ஸத்தா² பாதுகரே ஸிதங்.

    Kāraṇe vijjamānamhi, satthā pātukare sitaṃ.

    ‘‘ஸத்தாஹங் ஸாலச்ச²த³னங், யோ மே தா⁴ரேஸி மாணவோ;

    ‘‘Sattāhaṃ sālacchadanaṃ, yo me dhāresi māṇavo;

    தஸ்ஸ கம்மங் ஸரித்வான, ஸிதங் பாதுகரிங் அஹங்.

    Tassa kammaṃ saritvāna, sitaṃ pātukariṃ ahaṃ.

    ‘‘அனோகாஸங் ந பஸ்ஸாமி, யத்த² புஞ்ஞங் விபச்சதி;

    ‘‘Anokāsaṃ na passāmi, yattha puññaṃ vipaccati;

    தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, ஓகாஸோவ ந ஸம்மதி.

    Devaloke manusse vā, okāsova na sammati.

    ‘‘தே³வலோகே வஸந்தஸ்ஸ, புஞ்ஞகம்மஸமங்கி³னோ;

    ‘‘Devaloke vasantassa, puññakammasamaṅgino;

    யாவதா பரிஸா தஸ்ஸ, ஸாலச்ச²ன்னா ப⁴விஸ்ஸதி.

    Yāvatā parisā tassa, sālacchannā bhavissati.

    ‘‘தத்த² தி³ப்³பே³ஹி நச்சேஹி, கீ³தேஹி வாதி³தேஹி ச;

    ‘‘Tattha dibbehi naccehi, gītehi vāditehi ca;

    ரமிஸ்ஸதி ஸதா³ ஸந்தோ, புஞ்ஞகம்மஸமாஹிதோ.

    Ramissati sadā santo, puññakammasamāhito.

    ‘‘யாவதா பரிஸா தஸ்ஸ, க³ந்த⁴க³ந்தீ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Yāvatā parisā tassa, gandhagandhī bhavissati;

    ஸாலஸ்ஸ புப்ப²வஸ்ஸோ ச, பவஸ்ஸிஸ்ஸதி தாவதே³.

    Sālassa pupphavasso ca, pavassissati tāvade.

    ‘‘ததோ சுதோயங் மனுஜோ, மானுஸங் ஆக³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘Tato cutoyaṃ manujo, mānusaṃ āgamissati;

    இதா⁴பி ஸாலச்ச²த³னங், ஸப்³ப³காலங் த⁴ரிஸ்ஸதி.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, sabbakālaṃ dharissati.

    ‘‘இத⁴ நச்சஞ்ச கீ³தஞ்ச, ஸம்மதாளஸமாஹிதங்;

    ‘‘Idha naccañca gītañca, sammatāḷasamāhitaṃ;

    பரிவாரெஸ்ஸந்தி மங் நிச்சங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Parivāressanti maṃ niccaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘உக்³க³ச்ச²ந்தே ச ஸூரியே, ஸாலவஸ்ஸங் பவஸ்ஸதே;

    ‘‘Uggacchante ca sūriye, sālavassaṃ pavassate;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தங், வஸ்ஸதே ஸப்³ப³காலிகங்.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, vassate sabbakālikaṃ.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம நாமேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma nāmena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மே ஸுதா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhamme sudāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ‘‘த⁴ம்மங் அபி⁴ஸமெந்தஸ்ஸ, ஸாலச்ச²ன்னங் ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Dhammaṃ abhisamentassa, sālacchannaṃ bhavissati;

    சிதகே ஜா²யமானஸ்ஸ, ச²த³னங் தத்த² ஹெஸ்ஸதி.

    Citake jhāyamānassa, chadanaṃ tattha hessati.

    ‘‘விபாகங் கித்தயித்வான, பியத³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    ‘‘Vipākaṃ kittayitvāna, piyadassī mahāmuni;

    பரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தப்பெந்தோ த⁴ம்மவுட்டி²யா.

    Parisāya dhammaṃ desesi, tappento dhammavuṭṭhiyā.

    ‘‘திங்ஸகப்பானி தே³வேஸு, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Tiṃsakappāni devesu, devarajjamakārayiṃ;

    ஸட்டி² ச ஸத்தக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Saṭṭhi ca sattakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    ‘‘தே³வலோகா இதா⁴க³ந்த்வா, லபா⁴மி விபுலங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Devalokā idhāgantvā, labhāmi vipulaṃ sukhaṃ;

    இதா⁴பி ஸாலச்ச²த³னங், மண்ட³பஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, maṇḍapassa idaṃ phalaṃ.

    ‘‘அயங் பச்சி²மகோ மய்ஹங், சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako mayhaṃ, carimo vattate bhavo;

    இதா⁴பி ஸாலச்ச²த³னங், ஹெஸ்ஸதி ஸப்³ப³காலிகங்.

    Idhāpi sālacchadanaṃ, hessati sabbakālikaṃ.

    ‘‘மஹாமுனிங் தோஸயித்வா, கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘Mahāmuniṃ tosayitvā, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    பத்தொம்ஹி அசலங் டா²னங், ஹித்வா ஜயபராஜயங்.

    Pattomhi acalaṃ ṭhānaṃ, hitvā jayaparājayaṃ.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ஏவங் பன ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ ஹுத்வா ப²லஸுகே²ன வீதினாமெந்தோ ஸாஸனஸ்ஸ நிய்யானிகபா⁴வவிபா⁴வனத்த²ங் அஞ்ஞாப்³யாகரணவஸேன ‘‘நாஹங் ப⁴யஸ்ஸ பா⁴யாமீ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Evaṃ pana chaḷabhiñño hutvā phalasukhena vītināmento sāsanassa niyyānikabhāvavibhāvanatthaṃ aññābyākaraṇavasena ‘‘nāhaṃ bhayassa bhāyāmī’’ti gāthaṃ abhāsi.

    21. தத்த² பா⁴யந்தி ஏதஸ்மாதி ப⁴யங், ஜாதிஜராதி³. ப⁴யஸ்ஸாதி நிஸ்ஸக்கே ஸாமிவசனங், ப⁴யதோ பா⁴யிதப்³ப³னிமித்தங் ஜாதிஜராமரணாதி³னா ஹேதுனா நாஹங் பா⁴யாமீதி அத்தோ². தத்த² காரணமாஹ ‘‘ஸத்தா² நோ அமதஸ்ஸ கோவிதோ³’’தி. அம்ஹாகங் ஸத்தா² அமதே குஸலோ வேனெய்யானங் அமததா³னே சே²கோ. யத்த² ப⁴யங் நாவதிட்ட²தீதி யஸ்மிங் நிப்³பா³னே யதா²வுத்தங் ப⁴யங் ந திட்ட²தி ஓகாஸங் ந லப⁴தி. தேனாதி ததோ நிப்³பா³னதோ. வஜந்தீதி அப⁴யட்டா²னமேவ க³ச்ச²ந்தி. நிப்³பா³னஞ்ஹி அப⁴யட்டா²னங் நாம. கேன பன வஜந்தீதி ஆஹ ‘‘மக்³கே³ன வஜந்தி பி⁴க்க²வோ’’தி, அட்ட²ங்கி³கேன அரியமக்³கே³ன ஸத்து² ஓவாத³கரணா பி⁴க்கூ² ஸங்ஸாரே ப⁴யஸ்ஸ இக்க²னகாதி அத்தோ². யத்தா²தி வா யங் நிமித்தங் யஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸ்ஸ அதி⁴க³மஹேது அத்தானுவாதா³தி³கங் பஞ்சவீஸதிவித⁴ம்பி ப⁴யங் நாவதிட்ட²தி பதிட்ட²ங் ந லப⁴தி, தேன அரியேன மக்³கே³ன வஜந்தி அப⁴யட்டா²னங் ஸத்து² ஸாஸனே பி⁴க்கூ², தேன மக்³கே³ன அஹம்பி க³தோ, தஸ்மா நாஹங் ப⁴யஸ்ஸ பா⁴யாமீதி தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    21. Tattha bhāyanti etasmāti bhayaṃ, jātijarādi. Bhayassāti nissakke sāmivacanaṃ, bhayato bhāyitabbanimittaṃ jātijarāmaraṇādinā hetunā nāhaṃ bhāyāmīti attho. Tattha kāraṇamāha ‘‘satthā no amatassa kovido’’ti. Amhākaṃ satthā amate kusalo veneyyānaṃ amatadāne cheko. Yattha bhayaṃ nāvatiṭṭhatīti yasmiṃ nibbāne yathāvuttaṃ bhayaṃ na tiṭṭhati okāsaṃ na labhati. Tenāti tato nibbānato. Vajantīti abhayaṭṭhānameva gacchanti. Nibbānañhi abhayaṭṭhānaṃ nāma. Kena pana vajantīti āha ‘‘maggena vajanti bhikkhavo’’ti, aṭṭhaṅgikena ariyamaggena satthu ovādakaraṇā bhikkhū saṃsāre bhayassa ikkhanakāti attho. Yatthāti vā yaṃ nimittaṃ yassa ariyamaggassa adhigamahetu attānuvādādikaṃ pañcavīsatividhampi bhayaṃ nāvatiṭṭhati patiṭṭhaṃ na labhati, tena ariyena maggena vajanti abhayaṭṭhānaṃ satthu sāsane bhikkhū, tena maggena ahampi gato, tasmā nāhaṃ bhayassa bhāyāmīti thero aññaṃ byākāsi.

    நிக்³ரோத⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nigrodhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 1. நிக்³ரோத⁴த்தே²ரகா³தா² • 1. Nigrodhattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact