Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    8. வங்கீ³ஸஸங்யுத்தங்

    8. Vaṅgīsasaṃyuttaṃ

    1. நிக்க²ந்தஸுத்தவண்ணனா

    1. Nikkhantasuttavaṇṇanā

    209. வங்கீ³ஸஸங்யுத்தஸ்ஸ பட²மே அக்³கா³ளவே சேதியேதி ஆளவியங் அக்³க³சேதியே. அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ அக்³கா³ளவகோ³தமகாதீ³னி யக்க²னாகா³தீ³னங் ப⁴வனானி, சேதியானி அஹேஸுங். உப்பன்னே பு³த்³தே⁴ தானி அபனெத்வா மனுஸ்ஸா விஹாரே கரிங்ஸு. தேஸங் தானேவ நாமானி ஜாதானி. நிக்³ரோத⁴கப்பேனாதி நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலவாஸினா கப்பத்தே²ரேன. ஓஹிய்யகோதி ஓஹீனகோ. விஹாரபாலோதி ஸோ கிர ததா³ அவஸ்ஸிகோ ஹோதி பத்தசீவரக்³க³ஹணே அகோவிதோ³. அத² நங் தே²ரா பி⁴க்கூ² – ‘‘ஆவுஸோ, இமானி ச²த்துபாஹனகத்தரயட்டி²ஆதீ³னி ஓலோகெந்தோ நிஸீதா³’’தி விஹாரரக்க²கங் கத்வா பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. தேன வுத்தங் ‘‘விஹாரபாலோ’’தி. ஸமலங்கரித்வாதி அத்தனோ விப⁴வானுரூபேன அலங்காரேன அலங்கரித்வா. சித்தங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதீதி குஸலசித்தங் வித்³த⁴ங்ஸேதி வினாஸேதி. தங் குதெத்த² லப்³பா⁴தி ஏதஸ்மிங் ராகே³ உப்பன்னே தங் காரணங் குதோ லப்³பா⁴. யங் மே பரோதி யேன மே காரணேன அஞ்ஞோ புக்³க³லோ வா த⁴ம்மோ வா அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா இதா³னேவ அபி⁴ரதிங் உப்பாதெ³ய்ய ஆசரியுபஜ்ஜா²யாபி மங் விஹாரே ஓஹாய க³தா.

    209. Vaṅgīsasaṃyuttassa paṭhame aggāḷave cetiyeti āḷaviyaṃ aggacetiye. Anuppanne buddhe aggāḷavagotamakādīni yakkhanāgādīnaṃ bhavanāni, cetiyāni ahesuṃ. Uppanne buddhe tāni apanetvā manussā vihāre kariṃsu. Tesaṃ tāneva nāmāni jātāni. Nigrodhakappenāti nigrodharukkhamūlavāsinā kappattherena. Ohiyyakoti ohīnako. Vihārapāloti so kira tadā avassiko hoti pattacīvaraggahaṇe akovido. Atha naṃ therā bhikkhū – ‘‘āvuso, imāni chattupāhanakattarayaṭṭhiādīni olokento nisīdā’’ti vihārarakkhakaṃ katvā piṇḍāya pavisiṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘vihārapālo’’ti. Samalaṅkaritvāti attano vibhavānurūpena alaṅkārena alaṅkaritvā. Cittaṃ anuddhaṃsetīti kusalacittaṃ viddhaṃseti vināseti. Taṃ kutettha labbhāti etasmiṃ rāge uppanne taṃ kāraṇaṃ kuto labbhā. Yaṃ me paroti yena me kāraṇena añño puggalo vā dhammo vā anabhiratiṃ vinodetvā idāneva abhiratiṃ uppādeyya ācariyupajjhāyāpi maṃ vihāre ohāya gatā.

    அகா³ரஸ்மாதி அகா³ரதோ நிக்க²ந்தங். அனகா³ரியந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தந்தி அத்தோ². கண்ஹதோதி கண்ஹபக்க²தோ மாரபக்க²தோ ஆதா⁴வந்தி. உக்³க³புத்தாதி உக்³க³தானங் புத்தா மஹேஸக்கா² ராஜஞ்ஞபூ⁴தா. த³ள்ஹத⁴ம்மினோதி த³ள்ஹத⁴னுனோ, உத்தமப்பமாணங் ஆசரியத⁴னுங் தா⁴ரயமானா. ஸஹஸ்ஸங் அபலாயினந்தி யே தே ஸமந்தா ஸரேஹி பரிகிரெய்யுங், தேஸங் அபலாயீனங் ஸங்க²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸஹஸ்ஸ’’ந்தி ஆஹ. ஏததோ பி⁴ய்யோதி ஏதஸ்மா ஸஹஸ்ஸா அதிரேகதரா. நேவ மங் ப்³யாத⁴யிஸ்ஸந்தீதி மங் சாலேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி. த⁴ம்மே ஸம்ஹி பதிட்டி²தந்தி அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³த்வா அபி⁴ரதிங் உப்பாத³னஸமத்தே² ஸகே ஸாஸனத⁴ம்மே பதிட்டி²தங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இஸ்ஸாஸஸஹஸ்ஸே தாவ ஸமந்தா ஸரேஹி பரிகிரந்தே ஸிக்கி²தோ புரிஸோ த³ண்ட³கங் க³ஹெத்வா ஸப்³பே³ ஸரே ஸரீரே அபதமானே அந்தராவ பஹரித்வா பாத³மூலே பாதேதி. தத்த² ஏகோபி இஸ்ஸாஸோ த்³வே ஸரே ஏகதோ ந கி²பதி, இமா பன இத்தி²யோ ரூபாரம்மணாதி³வஸேன பஞ்ச பஞ்ச ஸரே ஏகதோ கி²பந்தி. ஏவங் கி²பந்தியோ ஏதா ஸசேபி அதிரேகஸஹஸ்ஸா ஹொந்தி, நேவ மங் சாலேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸந்தீதி.

    Agārasmāti agārato nikkhantaṃ. Anagāriyanti pabbajjaṃ upagatanti attho. Kaṇhatoti kaṇhapakkhato mārapakkhato ādhāvanti. Uggaputtāti uggatānaṃ puttā mahesakkhā rājaññabhūtā. Daḷhadhamminoti daḷhadhanuno, uttamappamāṇaṃ ācariyadhanuṃ dhārayamānā. Sahassaṃ apalāyinanti ye te samantā sarehi parikireyyuṃ, tesaṃ apalāyīnaṃ saṅkhaṃ dassento ‘‘sahassa’’nti āha. Etatobhiyyoti etasmā sahassā atirekatarā. Neva maṃ byādhayissantīti maṃ cāletuṃ na sakkhissanti. Dhamme samhi patiṭṭhitanti anabhiratiṃ vinodetvā abhiratiṃ uppādanasamatthe sake sāsanadhamme patiṭṭhitaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – issāsasahasse tāva samantā sarehi parikirante sikkhito puriso daṇḍakaṃ gahetvā sabbe sare sarīre apatamāne antarāva paharitvā pādamūle pāteti. Tattha ekopi issāso dve sare ekato na khipati, imā pana itthiyo rūpārammaṇādivasena pañca pañca sare ekato khipanti. Evaṃ khipantiyo etā sacepi atirekasahassā honti, neva maṃ cāletuṃ sakkhissantīti.

    ஸக்கீ² ஹி மே ஸுதங் ஏதந்தி மயா ஹி ஸம்முகா² ஏதங் ஸுதங். நிப்³பா³னக³மனங் மக்³க³ந்தி விபஸ்ஸனங் ஸந்தா⁴யாஹ. ஸோ ஹி நிப்³பா³னஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³மக்³கோ³, லிங்க³விபல்லாஸேன பன ‘‘மக்³க³’’ந்தி ஆஹ. தத்த² மேதி தஸ்மிங் மே அத்தனோ தருணவிபஸ்ஸனாஸங்கா²தே நிப்³பா³னக³மனமக்³கே³ மனோ நிரதோ. பாபிமாதி கிலேஸங் ஆலபதி. மச்சூதிபி தமேவ ஆலபதி. ந மே மக்³க³ம்பி த³க்க²ஸீதி யதா² மே ப⁴வயோனிஆதீ³ஸு க³தமக்³க³ம்பி ந பஸ்ஸஸி, ததா² கரிஸ்ஸாமீதி. பட²மங்.

    Sakkhī hi me sutaṃ etanti mayā hi sammukhā etaṃ sutaṃ. Nibbānagamanaṃ magganti vipassanaṃ sandhāyāha. So hi nibbānassa pubbabhāgamaggo, liṅgavipallāsena pana ‘‘magga’’nti āha. Tattha meti tasmiṃ me attano taruṇavipassanāsaṅkhāte nibbānagamanamagge mano nirato. Pāpimāti kilesaṃ ālapati. Maccūtipi tameva ālapati. Na me maggampi dakkhasīti yathā me bhavayoniādīsu gatamaggampi na passasi, tathā karissāmīti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. நிக்க²ந்தஸுத்தங் • 1. Nikkhantasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. நிக்க²ந்தஸுத்தவண்ணனா • 1. Nikkhantasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact