Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    18. பண்ணாஸனிபாதோ

    18. Paṇṇāsanipāto

    [526] 1. நிளினிகாஜாதகவண்ணனா

    [526] 1. Niḷinikājātakavaṇṇanā

    உத்³த³ய்ஹதே ஜனபதோ³தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப³ கதே²ஸி. கதெ²ந்தோ ச தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘புராணது³தியிகாயா’’தி வுத்தே ‘‘ந ஏஸா கோ², பி⁴க்கு², இதா³னேவ தவ அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய ஜா²னா பரிஹாயித்வா மஹாவினாஸங் பத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Uddayhatejanapadoti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabba kathesi. Kathento ca taṃ bhikkhuṃ ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti pucchitvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘na esā kho, bhikkhu, idāneva tava anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya jhānā parihāyitvā mahāvināsaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ உக்³க³ஹிதஸிப்போ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³பி³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே வாஸங் கப்பேஸி. அலம்பு³ஸாஜாதகே வுத்தனயேனேவ தங் படிச்ச ஏகா மிகீ³ க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴த்வா புத்தங் விஜாயி, ‘‘இஸிஸிங்கோ³’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. அத² நங் பிதா வயப்பத்தங் பப்³பா³ஜெத்வா கஸிணபரிகம்மங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. ஸோ நசிரஸ்ஸேவ ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா உப்பாதெ³த்வா ஜா²னஸுகே²ன கீளி, கோ⁴ரதபோ பரமதி⁴திந்த்³ரியோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘உபாயேனஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தீணி ஸங்வச்ச²ரானி ஸகலகாஸிரட்டே² வுட்டி²ங் நிவாரேஸி, ரட்ட²ங் அக்³கி³த³ட்³ட⁴ங் விய அஹோஸி. ஸஸ்ஸே அஸம்பஜ்ஜமானே து³ப்³பி⁴க்க²பீளிதா மனுஸ்ஸா ஸன்னிபதித்வா ராஜங்க³ணே உபக்கோஸிங்ஸு. அத² நே ராஜா வாதபானே டி²தோ ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி புச்சி². ‘‘மஹாராஜ, தீணி ஸங்வச்ச²ரானி தே³வஸ்ஸ அவஸ்ஸந்தத்தா ஸகலரட்ட²ங் உத்³த³ய்ஹதி, மனுஸ்ஸா து³க்கி²தா, தே³வங் வஸ்ஸாபேஹி, தே³வா’’தி. ராஜா ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா உபோஸத²ங் உபவஸந்தோபி வஸ்ஸங் வஸ்ஸாபேதுங் நாஸக்கி².

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto uggahitasippo isipabbajjaṃ pabbijitvā jhānābhiññā nibbattetvā himavantapadese vāsaṃ kappesi. Alambusājātake vuttanayeneva taṃ paṭicca ekā migī gabbhaṃ paṭilabhitvā puttaṃ vijāyi, ‘‘isisiṅgo’’tvevassa nāmaṃ ahosi. Atha naṃ pitā vayappattaṃ pabbājetvā kasiṇaparikammaṃ uggaṇhāpesi. So nacirasseva jhānābhiññā uppādetvā jhānasukhena kīḷi, ghoratapo paramadhitindriyo ahosi. Tassa sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampi. Sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘upāyenassa sīlaṃ bhindissāmī’’ti tīṇi saṃvaccharāni sakalakāsiraṭṭhe vuṭṭhiṃ nivāresi, raṭṭhaṃ aggidaḍḍhaṃ viya ahosi. Sasse asampajjamāne dubbhikkhapīḷitā manussā sannipatitvā rājaṅgaṇe upakkosiṃsu. Atha ne rājā vātapāne ṭhito ‘‘kiṃ eta’’nti pucchi. ‘‘Mahārāja, tīṇi saṃvaccharāni devassa avassantattā sakalaraṭṭhaṃ uddayhati, manussā dukkhitā, devaṃ vassāpehi, devā’’ti. Rājā sīlaṃ samādiyitvā uposathaṃ upavasantopi vassaṃ vassāpetuṃ nāsakkhi.

    தஸ்மிங் காலே ஸக்கோ அட்³ட⁴ரத்தஸமயே தஸ்ஸ ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா வேஹாஸே அட்டா²ஸி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி புச்சி². ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மீ’’தி. ‘‘கேனத்தே²னாக³தோஸீ’’தி? ‘‘வஸ்ஸதி தே, மஹாராஜ , ரட்டே² தே³வோ’’தி? ‘‘ந வஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ஜானாஸி பனஸ்ஸ அவஸ்ஸனகாரண’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமி, ஸக்கா’’தி. ‘‘மஹாராஜ, ஹிமவந்தபதே³ஸே இஸிஸிங்கோ³ நாம தாபஸோ படிவஸதி கோ⁴ரதபோ பரமதி⁴திந்த்³ரியோ. ஸோ நிப³த்³த⁴ங் தே³வே வஸ்ஸந்தே குஜ்ஜி²த்வா ஆகாஸங் ஓலோகேஸி, தஸ்மா தே³வோ ந வஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘இதா³னி பனெத்த² கிங் காதப்³ப³’’ந்தி? ‘‘தஸ்ஸ தபே பி⁴ன்னே தே³வோ வஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘கோ பனஸ்ஸ தபங் பி⁴ந்தி³துங் ஸமத்தோ²’’தி? ‘‘தீ⁴தா தே, மஹாராஜ, நிளினிகா ஸமத்தா², தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘அஸுகட்டா²னங் நாம க³ந்த்வா தாபஸஸ்ஸ தபங் பி⁴ந்தா³ஹீ’தி பேஸேஹீ’’தி. ஏவங் ஸோ ராஜானங் அனுஸாஸித்வா ஸகட்டா²னமேவ அக³மாஸி. ராஜா புனதி³வஸே அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா தீ⁴தரங் பக்கோஸாபெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tasmiṃ kāle sakko aḍḍharattasamaye tassa sirigabbhaṃ pavisitvā ekobhāsaṃ katvā vehāse aṭṭhāsi. Rājā taṃ disvā ‘‘kosi tva’’nti pucchi. ‘‘Sakkohamasmī’’ti. ‘‘Kenatthenāgatosī’’ti? ‘‘Vassati te, mahārāja , raṭṭhe devo’’ti? ‘‘Na vassatī’’ti. ‘‘Jānāsi panassa avassanakāraṇa’’nti? ‘‘Na jānāmi, sakkā’’ti. ‘‘Mahārāja, himavantapadese isisiṅgo nāma tāpaso paṭivasati ghoratapo paramadhitindriyo. So nibaddhaṃ deve vassante kujjhitvā ākāsaṃ olokesi, tasmā devo na vassatī’’ti. ‘‘Idāni panettha kiṃ kātabba’’nti? ‘‘Tassa tape bhinne devo vassissatī’’ti. ‘‘Ko panassa tapaṃ bhindituṃ samattho’’ti? ‘‘Dhītā te, mahārāja, niḷinikā samatthā, taṃ pakkosāpetvā ‘asukaṭṭhānaṃ nāma gantvā tāpasassa tapaṃ bhindāhī’ti pesehī’’ti. Evaṃ so rājānaṃ anusāsitvā sakaṭṭhānameva agamāsi. Rājā punadivase amaccehi saddhiṃ mantetvā dhītaraṃ pakkosāpetvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    1.

    1.

    ‘‘உத்³த³ய்ஹதே ஜனபதோ³, ரட்ட²ஞ்சாபி வினஸ்ஸதி;

    ‘‘Uddayhate janapado, raṭṭhañcāpi vinassati;

    ஏஹி நிளினிகே க³ச்ச², தங் மே ப்³ராஹ்மணமானயா’’தி.

    Ehi niḷinike gaccha, taṃ me brāhmaṇamānayā’’ti.

    தத்த² தங் மேதி தங் மம அனத்த²காரிங் ப்³ராஹ்மணங் அத்தனோ வஸங் ஆனேஹி, கிலேஸரதிவஸேனஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ந்தா³ஹீதி.

    Tattha taṃ meti taṃ mama anatthakāriṃ brāhmaṇaṃ attano vasaṃ ānehi, kilesarativasenassa sīlaṃ bhindāhīti.

    தங் ஸுத்வா ஸா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā sā dutiyaṃ gāthamāha –

    2.

    2.

    ‘‘நாஹங் து³க்க²க்க²மா ராஜ, நாஹங் அத்³தா⁴னகோவிதா³;

    ‘‘Nāhaṃ dukkhakkhamā rāja, nāhaṃ addhānakovidā;

    கத²ங் அஹங் க³மிஸ்ஸாமி, வனங் குஞ்ஜரஸேவித’’ந்தி.

    Kathaṃ ahaṃ gamissāmi, vanaṃ kuñjarasevita’’nti.

    தத்த² து³க்க²க்க²மாதி அஹங், மஹாராஜ, து³க்க²ஸ்ஸ க²மா ந ஹோமி, அத்³தா⁴னம்பி ந ஜானாமி, ஸாஹங் கத²ங் க³மிஸ்ஸாமீதி.

    Tattha dukkhakkhamāti ahaṃ, mahārāja, dukkhassa khamā na homi, addhānampi na jānāmi, sāhaṃ kathaṃ gamissāmīti.

    ததோ ராஜா த்³வே கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    Tato rājā dve gāthāyo abhāsi –

    3.

    3.

    ‘‘பீ²தங் ஜனபத³ங் க³ந்த்வா, ஹத்தி²னா ச ரதே²ன ச;

    ‘‘Phītaṃ janapadaṃ gantvā, hatthinā ca rathena ca;

    தா³ருஸங்கா⁴டயானேன, ஏவங் க³ச்ச² நிளினிகே.

    Dārusaṅghāṭayānena, evaṃ gaccha niḷinike.

    4.

    4.

    ‘‘ஹத்தி²அஸ்ஸரதே² பத்தீ, க³ச்சே²வாதா³ய க²த்தியே;

    ‘‘Hatthiassarathe pattī, gacchevādāya khattiye;

    தவேவ வண்ணரூபேன, வஸங் தமானயிஸ்ஸஸீ’’தி.

    Taveva vaṇṇarūpena, vasaṃ tamānayissasī’’ti.

    தத்த² தா³ருஸங்கா⁴டயானேனாதி, அம்ம, நிளினிகே ந த்வங் பத³ஸா க³மிஸ்ஸஸி, பீ²தங் பன ஸுபி⁴க்க²ங் கே²மங் அத்தனோ ஜனபத³ங் ஹத்தி²வாஹனேஹி ச ரத²வாஹனேஹி ச க³ந்த்வா ததோ பரம்பி அஜ்ஜோ²காஸே படிச்ச²ன்னேன வய்ஹாதி³னா உத³கட்டா²னே நாவாஸங்கா²தேன தா³ருஸங்கா⁴டயானேன க³ச்ச². வண்ணரூபேனாதி ஏவங் அகிலமமானா க³ந்த்வா தவ வண்ணேன சேவ ரூபஸம்பதா³ய ச தங் ப்³ராஹ்மணங் அத்தனோ வஸங் ஆனயிஸ்ஸஸீதி.

    Tattha dārusaṅghāṭayānenāti, amma, niḷinike na tvaṃ padasā gamissasi, phītaṃ pana subhikkhaṃ khemaṃ attano janapadaṃ hatthivāhanehi ca rathavāhanehi ca gantvā tato parampi ajjhokāse paṭicchannena vayhādinā udakaṭṭhāne nāvāsaṅkhātena dārusaṅghāṭayānena gaccha. Vaṇṇarūpenāti evaṃ akilamamānā gantvā tava vaṇṇena ceva rūpasampadāya ca taṃ brāhmaṇaṃ attano vasaṃ ānayissasīti.

    ஏவங் ஸோ தீ⁴தரா ஸத்³தி⁴ங் அகதே²தப்³ப³ம்பி ரட்ட²பரிபாலனங் நிஸ்ஸாய கதே²ஸி. ஸாபி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². அத²ஸ்ஸா ஸப்³ப³ங் தா³தப்³ப³யுத்தகங் த³த்வா அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் உய்யோஜேஸி. அமச்சா தங் ஆதா³ய பச்சந்தங் பத்வா தத்த² க²ந்தா⁴வாரங் நிவாஸாபெத்வா ராஜதீ⁴தரங் உக்கி²பாபெத்வா வனசரகேன தே³ஸிதேன மக்³கே³ன ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயே தஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³ஸ்ஸ ஸமீபங் பாபுணிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே போ³தி⁴ஸத்தோ புத்தங் அஸ்ஸமபதே³ நிவாஸாபெத்வா ஸயங் ப²லாப²லத்தா²ய அரஞ்ஞங் பவிட்டோ² ஹோதி. வனசரகோ ஸயங் அஸ்ஸமங் அக³ந்த்வா தஸ்ஸ பன த³ஸ்ஸனட்டா²னே ட²த்வா நிளினிகாய தங் த³ஸ்ஸெந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ so dhītarā saddhiṃ akathetabbampi raṭṭhaparipālanaṃ nissāya kathesi. Sāpi ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Athassā sabbaṃ dātabbayuttakaṃ datvā amaccehi saddhiṃ uyyojesi. Amaccā taṃ ādāya paccantaṃ patvā tattha khandhāvāraṃ nivāsāpetvā rājadhītaraṃ ukkhipāpetvā vanacarakena desitena maggena himavantaṃ pavisitvā pubbaṇhasamaye tassa assamapadassa samīpaṃ pāpuṇiṃsu. Tasmiṃ khaṇe bodhisatto puttaṃ assamapade nivāsāpetvā sayaṃ phalāphalatthāya araññaṃ paviṭṭho hoti. Vanacarako sayaṃ assamaṃ agantvā tassa pana dassanaṭṭhāne ṭhatvā niḷinikāya taṃ dassento dve gāthā abhāsi –

    5.

    5.

    ‘‘கத³லீத⁴ஜபஞ்ஞாணோ, ஆபு⁴ஜீபரிவாரிதோ;

    ‘‘Kadalīdhajapaññāṇo, ābhujīparivārito;

    ஏஸோ பதி³ஸ்ஸதி ரம்மோ, இஸிஸிங்க³ஸ்ஸ அஸ்ஸமோ.

    Eso padissati rammo, isisiṅgassa assamo.

    6.

    6.

    ‘‘ஏஸோ அக்³கி³ஸ்ஸ ஸங்கா²தோ, ஏஸோ தூ⁴மோ பதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Eso aggissa saṅkhāto, eso dhūmo padissati;

    மஞ்ஞே நோ அக்³கி³ங் ஹாபேதி, இஸிஸிங்கோ³ மஹித்³தி⁴கோ’’தி.

    Maññe no aggiṃ hāpeti, isisiṅgo mahiddhiko’’ti.

    தத்த² கத³லீஸங்கா²தா த⁴ஜா பஞ்ஞாணங் அஸ்ஸாதி கத³லீத⁴ஜபஞ்ஞாணோ. ஆபு⁴ஜீபரிவாரிதோதி பு⁴ஜபத்தவனபரிக்கி²த்தோ. ஸங்கா²தோதி ஏஸோ அக்³கி³ அஸ்ஸ இஸிஸிங்க³ஸ்ஸ ஜா²னேன ஸங்கா²தோ பச்சக்க²க³தோ ஜலதி. மஞ்ஞே நோ அக்³கி³ந்தி அக்³கி³ங் நோ ஹாபேதி ஜுஹதி பரிசரதீதி மஞ்ஞாமி.

    Tattha kadalīsaṅkhātā dhajā paññāṇaṃ assāti kadalīdhajapaññāṇo. Ābhujīparivāritoti bhujapattavanaparikkhitto. Saṅkhātoti eso aggi assa isisiṅgassa jhānena saṅkhāto paccakkhagato jalati. Maññe no agginti aggiṃ no hāpeti juhati paricaratīti maññāmi.

    அமச்சாபி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அரஞ்ஞங் பவிட்ட²வேலாய அஸ்ஸமங் பரிவாரெத்வா ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா ராஜதீ⁴தரங் இஸிவேஸங் கா³ஹாபெத்வா ஸுவண்ணசீரகேன நிவாஸனபாருபனங் கத்வா ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்கரித்வா தந்துப³த்³த⁴ங் சித்தகெ³ண்டு³கங் கா³ஹாபெத்வா அஸ்ஸமபத³ங் பேஸெத்வா ஸயங் ப³ஹி ரக்க²ந்தா அட்ட²ங்ஸு. ஸா தேன கெ³ண்டு³கேன கீளந்தீ சங்கமகோடியங் ஓதரி. தஸ்மிங் க²ணே இஸிஸிங்கோ³ பண்ணஸாலத்³வாரே பாஸாணப²லகே நிஸின்னோ ஹோதி. ஸோ தங் ஆக³ச்ச²ந்திங் தி³ஸ்வா பீ⁴ததஸிதோ உட்டா²ய பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா அட்டா²ஸி . ஸாபிஸ்ஸ பண்ணஸாலத்³வாரங் க³ந்த்வா கீளியேவ. ஸத்தா² தஞ்ச ததோ உத்தரி ச அத்த²ங் பகாஸெந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Amaccāpi bodhisattassa araññaṃ paviṭṭhavelāya assamaṃ parivāretvā ārakkhaṃ ṭhapetvā rājadhītaraṃ isivesaṃ gāhāpetvā suvaṇṇacīrakena nivāsanapārupanaṃ katvā sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā tantubaddhaṃ cittageṇḍukaṃ gāhāpetvā assamapadaṃ pesetvā sayaṃ bahi rakkhantā aṭṭhaṃsu. Sā tena geṇḍukena kīḷantī caṅkamakoṭiyaṃ otari. Tasmiṃ khaṇe isisiṅgo paṇṇasāladvāre pāsāṇaphalake nisinno hoti. So taṃ āgacchantiṃ disvā bhītatasito uṭṭhāya paṇṇasālaṃ pavisitvā aṭṭhāsi . Sāpissa paṇṇasāladvāraṃ gantvā kīḷiyeva. Satthā tañca tato uttari ca atthaṃ pakāsento tisso gāthā abhāsi –

    7.

    7.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான ஆயந்திங், ஆமுத்தமணிகுண்ட³லங்;

    ‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;

    இஸிஸிங்கோ³ பாவிஸி பீ⁴தோ, அஸ்ஸமங் பண்ணசா²த³னங்.

    Isisiṅgo pāvisi bhīto, assamaṃ paṇṇachādanaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸ ச ஸா த்³வாரே, கெ³ண்டு³கேனஸ்ஸ கீளதி;

    ‘‘Assamassa ca sā dvāre, geṇḍukenassa kīḷati;

    வித³ங்ஸயந்தீ அங்கா³னி, கு³ய்ஹங் பகாஸிதானி ச.

    Vidaṃsayantī aṅgāni, guyhaṃ pakāsitāni ca.

    9.

    9.

    ‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான கீளந்திங், பண்ணஸாலக³தோ ஜடீ;

    ‘‘Tañca disvāna kīḷantiṃ, paṇṇasālagato jaṭī;

    அஸ்ஸமா நிக்க²மித்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவீ’’தி.

    Assamā nikkhamitvāna, idaṃ vacanamabravī’’ti.

    தத்த² கெ³ண்டு³கேனஸ்ஸாதி அஸ்ஸ இஸிஸிங்க³ஸ்ஸ அஸ்ஸமத்³வாரே கெ³ண்டு³கேன கீளதி. வித³ங்ஸயந்தீதி த³ஸ்ஸெந்தீ. கு³ய்ஹங் பகாஸிதானி சாதி கு³ய்ஹஞ்ச ரஹஸ்ஸங்க³ங் பகாஸிதானி ச பாகடானி முக²ஹத்தா²தீ³னி. அப்³ரவீதி ஸோ கிர பண்ணஸாலாய ட²த்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாயங் யக்கோ² ப⁴வெய்ய, பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா மங் முருமுராபெத்வா கா²தெ³ய்ய, நாயங் யக்கோ², தாபஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஸ்ஸமா நிக்க²மித்வா புச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ –

    Tattha geṇḍukenassāti assa isisiṅgassa assamadvāre geṇḍukena kīḷati. Vidaṃsayantīti dassentī. Guyhaṃ pakāsitāni cāti guyhañca rahassaṅgaṃ pakāsitāni ca pākaṭāni mukhahatthādīni. Abravīti so kira paṇṇasālāya ṭhatvā cintesi – ‘‘sacāyaṃ yakkho bhaveyya, paṇṇasālaṃ pavisitvā maṃ murumurāpetvā khādeyya, nāyaṃ yakkho, tāpaso bhavissatī’’ti assamā nikkhamitvā pucchanto gāthamāha –

    10.

    10.

    ‘‘அம்போ⁴ கோ நாம ஸோ ருக்கோ², யஸ்ஸ தேவங்க³தங் ப²லங்;

    ‘‘Ambho ko nāma so rukkho, yassa tevaṃgataṃ phalaṃ;

    தூ³ரேபி கி²த்தங் பச்சேதி, ந தங் ஓஹாய க³ச்ச²தீ’’தி.

    Dūrepi khittaṃ pacceti, na taṃ ohāya gacchatī’’ti.

    தத்த² யஸ்ஸ தேவங்க³தங் ப²லந்தி யஸ்ஸ தவ ருக்க²ஸ்ஸ ஏவங்க³திகங் மனோரமங் ப²லங். கோ நாம ஸோ ருக்கோ²தி சித்ரகெ³ண்டு³கஸ்ஸ அதி³ட்ட²புப்³ப³த்தா ‘‘ருக்க²ப²லேன தேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி மஞ்ஞமானோ ஏவங் புச்ச²தி.

    Tattha yassa tevaṃgataṃ phalanti yassa tava rukkhassa evaṃgatikaṃ manoramaṃ phalaṃ. Ko nāma so rukkhoti citrageṇḍukassa adiṭṭhapubbattā ‘‘rukkhaphalena tena bhavitabba’’nti maññamāno evaṃ pucchati.

    அத²ஸ்ஸ ஸா ருக்க²ங் ஆசிக்க²ந்தீ கா³த²மாஹ –

    Athassa sā rukkhaṃ ācikkhantī gāthamāha –

    11.

    11.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸ மம ப்³ரஹ்மே, ஸமீபே க³ந்த⁴மாத³னே;

    ‘‘Assamassa mama brahme, samīpe gandhamādane;

    ப³ஹவோ தாதி³ஸா ருக்கா², யஸ்ஸ தேவங்க³தங் ப²லங்;

    Bahavo tādisā rukkhā, yassa tevaṃgataṃ phalaṃ;

    தூ³ரேபி கி²த்தங் பச்சேதி, ந மங் ஓஹாய க³ச்ச²தீ’’தி.

    Dūrepi khittaṃ pacceti, na maṃ ohāya gacchatī’’ti.

    தத்த² ஸமீபே க³ந்த⁴மாத³னேதி க³ந்த⁴மாத³னபப்³ப³தே மம அஸ்ஸமஸ்ஸ ஸமீபே. யஸ்ஸ தேவங்க³தந்தி யஸ்ஸ ஏவங்க³தங், -காரோ ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴கரோதி.

    Tattha samīpe gandhamādaneti gandhamādanapabbate mama assamassa samīpe. Yassa tevaṃgatanti yassa evaṃgataṃ, ta-kāro byañjanasandhikaroti.

    இதி ஸா முஸாவாத³ங் அபா⁴ஸி. இதரோபி ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘தாபஸோ ஏஸோ’’தி ஸஞ்ஞாய படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ கா³த²மாஹ –

    Iti sā musāvādaṃ abhāsi. Itaropi saddahitvā ‘‘tāpaso eso’’ti saññāya paṭisanthāraṃ karonto gāthamāha –

    12.

    12.

    ‘‘ஏதூ ப⁴வங் அஸ்ஸமிமங் அதே³து, பஜ்ஜஞ்ச ப⁴க்க²ஞ்ச படிச்ச² த³ம்மி;

    ‘‘Etū bhavaṃ assamimaṃ adetu, pajjañca bhakkhañca paṭiccha dammi;

    இத³மாஸனங் அத்ர ப⁴வங் நிஸீத³து, இதோ ப⁴வங் மூலப²லானி பு⁴ஞ்ஜதூ’’தி.

    Idamāsanaṃ atra bhavaṃ nisīdatu, ito bhavaṃ mūlaphalāni bhuñjatū’’ti.

    தத்த² அஸ்ஸமிமந்தி அஸ்ஸமங் இமங் ப⁴வங் பவிஸது. அதே³தூதி யதா²ஸன்னிஹிதங் ஆஹாரங் பரிபு⁴ஞ்ஜது. பஜ்ஜந்தி பாத³ப்³ப⁴ஞ்ஜனங். ப⁴க்க²ந்தி மது⁴ரப²லாப²லங். படிச்சா²தி படிக்³க³ண்ஹ. இத³மாஸனந்தி பவிட்ட²காலே ஏவமாஹ.

    Tattha assamimanti assamaṃ imaṃ bhavaṃ pavisatu. Adetūti yathāsannihitaṃ āhāraṃ paribhuñjatu. Pajjanti pādabbhañjanaṃ. Bhakkhanti madhuraphalāphalaṃ. Paṭicchāti paṭiggaṇha. Idamāsananti paviṭṭhakāle evamāha.

    தஸ்ஸா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா கட்ட²த்த²ரணே நிஸீத³ந்தியா ஸுவண்ணசீரகே த்³விதா⁴ க³தே ஸரீரங் அப்படிச்ச²ன்னங் அஹோஸி. தாபஸோ மாதுகா³மஸரீரஸ்ஸ அதி³ட்ட²புப்³ப³த்தா தங் தி³ஸ்வா ‘‘வண்ணோ ஏஸோ’’தி ஸஞ்ஞாய ஏவமாஹ –

    Tassā paṇṇasālaṃ pavisitvā kaṭṭhattharaṇe nisīdantiyā suvaṇṇacīrake dvidhā gate sarīraṃ appaṭicchannaṃ ahosi. Tāpaso mātugāmasarīrassa adiṭṭhapubbattā taṃ disvā ‘‘vaṇṇo eso’’ti saññāya evamāha –

    13.

    13.

    ‘‘கிங் தே இத³ங் ஊரூனமந்தரஸ்மிங், ஸுபிச்சி²தங் கண்ஹரிவப்பகாஸதி;

    ‘‘Kiṃ te idaṃ ūrūnamantarasmiṃ, supicchitaṃ kaṇharivappakāsati;

    அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், கோஸே நு தே உத்தமங்க³ங் பவிட்ட²’’ந்தி.

    Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, kose nu te uttamaṅgaṃ paviṭṭha’’nti.

    தத்த² ஸுபிச்சி²தந்தி த்³வின்னங் ஊரூனங் ஸமாக³மகாலே ஸுபு²ஸிதங் ஸிப்பிபுடமுக²ஸண்டா²னங். ஸுப⁴லக்க²ணேன ஹி அஸமன்னாக³தாய தங் டா²னங் ஆவாடதா⁴துகங் ஹோதி, ஸமன்னாக³தாய அப்³பு⁴ன்னதங் ஸிப்பிபுடமுக²ஸண்டா²னங். கண்ஹரிவப்பகாஸதீதி உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு காளகங் விய கா²யதி. கோஸே நு தே உத்தமங்க³ங் பவிட்ட²ந்தி தவ உத்தமங்க³ங் லிங்க³ஸண்டா²னங் ந பஞ்ஞாயதி, கிங் நு தங் தவ ஸரீரஸங்கா²தே கோஸே பவிட்ட²ந்தி புச்ச²தி.

    Tattha supicchitanti dvinnaṃ ūrūnaṃ samāgamakāle suphusitaṃ sippipuṭamukhasaṇṭhānaṃ. Subhalakkhaṇena hi asamannāgatāya taṃ ṭhānaṃ āvāṭadhātukaṃ hoti, samannāgatāya abbhunnataṃ sippipuṭamukhasaṇṭhānaṃ. Kaṇharivappakāsatīti ubhosu passesu kāḷakaṃ viya khāyati. Kose nu te uttamaṅgaṃ paviṭṭhanti tava uttamaṅgaṃ liṅgasaṇṭhānaṃ na paññāyati, kiṃ nu taṃ tava sarīrasaṅkhāte kose paviṭṭhanti pucchati.

    அத² நங் ஸா வஞ்சயந்தீ கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Atha naṃ sā vañcayantī gāthādvayamāha –

    14.

    14.

    ‘‘அஹங் வனே மூலப²லேஸனங் சரங், ஆஸாத³யிங் அச்ச²ங் ஸுகோ⁴ரரூபங்;

    ‘‘Ahaṃ vane mūlaphalesanaṃ caraṃ, āsādayiṃ acchaṃ sughorarūpaṃ;

    ஸோ மங் பதித்வா ஸஹஸாஜ்ஜ²பத்தோ, பனுஜ்ஜ மங் அப்³ப³ஹி உத்தமங்க³ங்.

    So maṃ patitvā sahasājjhapatto, panujja maṃ abbahi uttamaṅgaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘ஸ்வாயங் வணோ க²ஜ்ஜதி கண்டு³வாயதி, ஸப்³ப³ஞ்ச காலங் ந லபா⁴மி ஸாதங்;

    ‘‘Svāyaṃ vaṇo khajjati kaṇḍuvāyati, sabbañca kālaṃ na labhāmi sātaṃ;

    பஹோ ப⁴வங் கண்டு³மிமங் வினேதுங், குருதங் ப⁴வங் யாசிதோ ப்³ராஹ்மணத்த²’’ந்தி.

    Paho bhavaṃ kaṇḍumimaṃ vinetuṃ, kurutaṃ bhavaṃ yācito brāhmaṇattha’’nti.

    தத்த² ஆஸாத³யிந்தி க⁴ட்டேஸிங், ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா லெட்³டு³னா பஹரிந்தி அத்தோ². பதித்வாதி உபதா⁴வித்வா. ஸஹஸாஜ்ஜ²ப்பத்தோதி மமங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தோ ஸம்பத்தோ. பனுஜ்ஜாதி அத² மங் போதெத்வா. அப்³ப³ஹீதி முகே²ன மம உத்தமங்க³ங் லுஞ்சித்வா பக்காமி, ததோ பட்டா²ய இமஸ்மிங் டா²னே வணோ ஜாதோ. ஸ்வாயந்தி ஸோ அயங் ததோ பட்டா²ய மய்ஹங் வணோ க²ஜ்ஜதி சேவ கண்டு³வஞ்ச கரோதி, தப்பச்சயா ஸாஹங் ஸப்³ப³காலங் காயிகசேதஸிகஸுக²ங் ந லபா⁴மி. பஹோதி பஹு ஸமத்தோ². ப்³ராஹ்மணத்த²ந்தி ப⁴வங் மயா யாசிதோ இமங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அத்த²ங் கரோது, இத³ங் மே து³க்க²ங் ஹராஹீதி வத³தி.

    Tattha āsādayinti ghaṭṭesiṃ, āgacchantaṃ disvā leḍḍunā paharinti attho. Patitvāti upadhāvitvā. Sahasājjhappattoti mamaṃ sahasā ajjhappatto sampatto. Panujjāti atha maṃ potetvā. Abbahīti mukhena mama uttamaṅgaṃ luñcitvā pakkāmi, tato paṭṭhāya imasmiṃ ṭhāne vaṇo jāto. Svāyanti so ayaṃ tato paṭṭhāya mayhaṃ vaṇo khajjati ceva kaṇḍuvañca karoti, tappaccayā sāhaṃ sabbakālaṃ kāyikacetasikasukhaṃ na labhāmi. Pahoti pahu samattho. Brāhmaṇatthanti bhavaṃ mayā yācito imaṃ brāhmaṇassa atthaṃ karotu, idaṃ me dukkhaṃ harāhīti vadati.

    ஸோ தஸ்ஸா முஸாவாத³ங் ‘‘ஸபா⁴வோ’’தி ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘ஸசே தே ஏவங் ஸுக²ங் ஹோதி, கரிஸ்ஸாமீ’’தி தங் பதே³ஸங் ஓலோகெத்வா அனந்தரங் கா³த²மாஹ –

    So tassā musāvādaṃ ‘‘sabhāvo’’ti saddahitvā ‘‘sace te evaṃ sukhaṃ hoti, karissāmī’’ti taṃ padesaṃ oloketvā anantaraṃ gāthamāha –

    16.

    16.

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரரூபோ தே வணோ ஸலோஹிதோ, அபூதிகோ வணக³ந்தோ⁴ மஹா ச;

    ‘‘Gambhīrarūpo te vaṇo salohito, apūtiko vaṇagandho mahā ca;

    கரோமி தே கிஞ்சி கஸாயயோக³ங், யதா² ப⁴வங் பரமஸுகீ² ப⁴வெய்யா’’தி.

    Karomi te kiñci kasāyayogaṃ, yathā bhavaṃ paramasukhī bhaveyyā’’ti.

    தத்த² ஸலோஹிதோதி ரத்தோபா⁴ஸோ. அபூதிகோதி பூதிமங்ஸரஹிதோ. வணக³ந்தோ⁴தி தோ²கங் து³க்³க³ந்தோ⁴. கஸாயயோக³ந்தி அஹங் கேசி ருக்க²கஸாயே க³ஹெத்வா தவ ஏகங் கஸாயயோக³ங் கரோமீதி.

    Tattha salohitoti rattobhāso. Apūtikoti pūtimaṃsarahito. Vaṇagandhoti thokaṃ duggandho. Kasāyayoganti ahaṃ keci rukkhakasāye gahetvā tava ekaṃ kasāyayogaṃ karomīti.

    ததோ நிளினிகா கா³த²மாஹ

    Tato niḷinikā gāthamāha

    17.

    17.

    ‘‘ந மந்தயோகா³ ந கஸாயயோகா³, ந ஓஸதா⁴ ப்³ரஹ்மசாரி கமந்தி;

    ‘‘Na mantayogā na kasāyayogā, na osadhā brahmacāri kamanti;

    யங் தே முது³ தேன வினேஹி கண்டு³ங், யதா² அஹங் பரமஸுகீ² ப⁴வெய்ய’’ந்தி.

    Yaṃ te mudu tena vinehi kaṇḍuṃ, yathā ahaṃ paramasukhī bhaveyya’’nti.

    தத்த² கமந்தீதி, போ⁴ ப்³ரஹ்மசாரி, இமஸ்மிங் மம வணே நேவ மந்தயோகா³, ந கஸாயயோகா³, ந புப்ப²ப²லாதீ³னி ஓஸதா⁴னி கமந்தி, அனேகவாரங் கதேஹிபி தேஹி ஏதஸ்ஸ பா²ஸுகபா⁴வோ ந பூ⁴தபுப்³போ³. யங் பன தே ஏதங் முது³ அங்க³ஜாதங், தேன க⁴ட்டியமானஸ்ஸேவ தஸ்ஸ கண்டு³ ந ஹோதி, தஸ்மா தேன வினேஹி கண்டு³ந்தி.

    Tattha kamantīti, bho brahmacāri, imasmiṃ mama vaṇe neva mantayogā, na kasāyayogā, na pupphaphalādīni osadhāni kamanti, anekavāraṃ katehipi tehi etassa phāsukabhāvo na bhūtapubbo. Yaṃ pana te etaṃ mudu aṅgajātaṃ, tena ghaṭṭiyamānasseva tassa kaṇḍu na hoti, tasmā tena vinehi kaṇḍunti.

    ஸோ ‘‘ஸச்சங் ஏஸோ ப⁴ணதீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘மேது²னஸங்ஸக்³கே³ன ஸீலங் பி⁴ஜ்ஜதி, ஜா²னங் அந்தரதா⁴யதீ’’தி அஜானந்தோ மாதுகா³மஸ்ஸ அதி³ட்ட²புப்³ப³த்தா மேது²னத⁴ம்மஸ்ஸ ச அஜானநபா⁴வேன ‘‘பே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி வத³ந்தியா தாய மேது²னங் படிஸேவி. தாவதே³வஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ஜ்ஜி, ஜா²னங் பரிஹாயி. ஸோ த்³வே தயோ வாரே ஸங்ஸக்³க³ங் கத்வா கிலந்தோ ஹுத்வா நிக்க²மித்வா ஸரங் ஓருய்ஹ ந்ஹத்வா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரதோ² ஆக³ந்த்வா பண்ணஸாலாயங் நிஸீதி³த்வா புனபி தங் ‘‘தாபஸோ’’தி மஞ்ஞமானோ வஸனட்டா²னங் புச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ –

    So ‘‘saccaṃ eso bhaṇatī’’ti sallakkhetvā ‘‘methunasaṃsaggena sīlaṃ bhijjati, jhānaṃ antaradhāyatī’’ti ajānanto mātugāmassa adiṭṭhapubbattā methunadhammassa ca ajānanabhāvena ‘‘bhesajja’’nti vadantiyā tāya methunaṃ paṭisevi. Tāvadevassa sīlaṃ bhijji, jhānaṃ parihāyi. So dve tayo vāre saṃsaggaṃ katvā kilanto hutvā nikkhamitvā saraṃ oruyha nhatvā paṭippassaddhadaratho āgantvā paṇṇasālāyaṃ nisīditvā punapi taṃ ‘‘tāpaso’’ti maññamāno vasanaṭṭhānaṃ pucchanto gāthamāha –

    18.

    18.

    ‘‘இதோ நு போ⁴தோ கதமேன அஸ்ஸமோ, கச்சி ப⁴வங் அபி⁴ரமஸி அரஞ்ஞே;

    ‘‘Ito nu bhoto katamena assamo, kacci bhavaṃ abhiramasi araññe;

    கச்சி நு தே மூலப²லங் பஹூதங், கச்சி ப⁴வந்தங் ந விஹிங்ஸந்தி வாளா’’தி.

    Kacci nu te mūlaphalaṃ pahūtaṃ, kacci bhavantaṃ na vihiṃsanti vāḷā’’ti.

    தத்த² கதமேனாதி இதோ கதமேன தி³ஸாபா⁴கே³ன போ⁴தோ அஸ்ஸமோ. ப⁴வந்தி ஆலபனமேதங்.

    Tattha katamenāti ito katamena disābhāgena bhoto assamo. Bhavanti ālapanametaṃ.

    ததோ நிளினிகா சதஸ்ஸோ கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    Tato niḷinikā catasso gāthāyo abhāsi –

    19.

    19.

    ‘‘இதோ உஜுங் உத்தராயங் தி³ஸாயங், கே²மா நதீ³ ஹிமவதா பபா⁴வீ;

    ‘‘Ito ujuṃ uttarāyaṃ disāyaṃ, khemā nadī himavatā pabhāvī;

    தஸ்ஸா தீரே அஸ்ஸமோ மய்ஹ ரம்மோ, அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.

    Tassā tīre assamo mayha rammo, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.

    20.

    20.

    ‘‘அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா;

    ‘‘Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā;

    ஸமந்ததோ கிம்புரிஸாபி⁴கீ³தங், அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.

    Samantato kimpurisābhigītaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.

    21.

    21.

    ‘‘தாலா ச மூலா ச ப²லா ச மெத்த², வண்ணேன க³ந்தே⁴ன உபேதரூபங்;

    ‘‘Tālā ca mūlā ca phalā ca mettha, vaṇṇena gandhena upetarūpaṃ;

    தங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், அஹோ ப⁴வங் அஸ்ஸமங் மய்ஹங் பஸ்ஸே.

    Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, aho bhavaṃ assamaṃ mayhaṃ passe.

    22.

    22.

    ‘‘ப²லா ச மூலா ச பஹூதமெத்த², வண்ணேன க³ந்தே⁴ன ரஸேனுபேதா;

    ‘‘Phalā ca mūlā ca pahūtamettha, vaṇṇena gandhena rasenupetā;

    ஆயந்தி ச லுத்³த³கா தங் பதே³ஸங், மா மே ததோ மூலப²லங் அஹாஸு’’ந்தி.

    Āyanti ca luddakā taṃ padesaṃ, mā me tato mūlaphalaṃ ahāsu’’nti.

    தத்த² உத்தராயந்தி உத்தராய. கே²மாதி ஏவங்னாமிகா நதீ³. ஹிமவதா பபா⁴வீதி ஹிமவந்ததோ பவத்ததி. அஹோதி பத்த²னத்தே² நிபாதோ. உத்³தா³லகாதி வாதகா⁴தகா. கிம்புரிஸாபி⁴கீ³தந்தி ஸமந்ததோ பரிவாரெத்வா மது⁴ரஸத்³தே³ன கா³யந்தேஹி கிம்புரிஸேஹி அபி⁴கீ³தங். தாலா ச மூலா ச ப²லா ச மெத்தா²தி எத்த² மம அஸ்ஸமே பாஸாதி³கா தாலருக்கா² ச தேஸஞ்ஞேவ வண்ணக³ந்தா⁴தி³ஸம்பன்னா கந்த³ஸங்கா²தா மூலா ச ப²லா ச. பஹூதமெத்தா²தி நானாருக்க²ப²லா ச ருக்க²வல்லிமூலா ச பஹூதா எத்த². மா மே ததோதி தங் மம அஸ்ஸமபத³ங் ஸம்ப³ஹுலா லுத்³த³கா ஆக³ச்ச²ந்தி, மயா செத்த² ஆஹரித்வா ட²பிதங் ப³ஹு மது⁴ரஸமூலப²லாப²லங் அத்தி², தே மயி சிராயந்தே மூலப²லாப²லங் ஹரெய்யுங். தே ததோ மம மூலப²லாப²லங் மா ஹரிங்ஸு, தஸ்மா ஸசேபி மயா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ந்துகாமோ, ஏஹி, நோ சே, அஹங் க³மிஸ்ஸாமீதி ஆஹ.

    Tattha uttarāyanti uttarāya. Khemāti evaṃnāmikā nadī. Himavatā pabhāvīti himavantato pavattati. Ahoti patthanatthe nipāto. Uddālakāti vātaghātakā. Kimpurisābhigītanti samantato parivāretvā madhurasaddena gāyantehi kimpurisehi abhigītaṃ. Tālā ca mūlā ca phalā ca metthāti ettha mama assame pāsādikā tālarukkhā ca tesaññeva vaṇṇagandhādisampannā kandasaṅkhātā mūlā ca phalā ca. Pahūtametthāti nānārukkhaphalā ca rukkhavallimūlā ca pahūtā ettha. Mā me tatoti taṃ mama assamapadaṃ sambahulā luddakā āgacchanti, mayā cettha āharitvā ṭhapitaṃ bahu madhurasamūlaphalāphalaṃ atthi, te mayi cirāyante mūlaphalāphalaṃ hareyyuṃ. Te tato mama mūlaphalāphalaṃ mā hariṃsu, tasmā sacepi mayā saddhiṃ āgantukāmo, ehi, no ce, ahaṃ gamissāmīti āha.

    தங் ஸுத்வா தாபஸோ யாவ பிது ஆக³மனா அதி⁴வாஸாபேதுங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā tāpaso yāva pitu āgamanā adhivāsāpetuṃ gāthamāha –

    23.

    23.

    ‘‘பிதா மமங் மூலப²லேஸனங் க³தோ, இதா³னி ஆக³ச்ச²தி ஸாயகாலே;

    ‘‘Pitā mamaṃ mūlaphalesanaṃ gato, idāni āgacchati sāyakāle;

    உபோ⁴வ க³ச்சா²மஸே அஸ்ஸமங் தங், யாவ பிதா மூலப²லதோ ஏதூ’’தி.

    Ubhova gacchāmase assamaṃ taṃ, yāva pitā mūlaphalato etū’’ti.

    தத்த² உபோ⁴வ க³ச்சா²மஸேதி மம பிது ஆரோசெத்வா உபோ⁴வ க³மிஸ்ஸாம.

    Tattha ubhova gacchāmaseti mama pitu ārocetvā ubhova gamissāma.

    ததோ ஸா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் தாவ அரஞ்ஞேவ வட்³டி⁴தபா⁴வேன மம இத்தி²பா⁴வங் ந ஜானாதி, பிதா பனஸ்ஸ மங் தி³ஸ்வாவ ஜானித்வா ‘த்வங் இத⁴ கிங் கரோஸீ’தி காஜகோடியா பஹரித்வா ஸீஸம்பி மே பி⁴ந்தெ³ய்ய, தஸ்மிங் அனாக³தேயேவ மயா க³ந்துங் வட்டதி, ஆக³மனகம்மம்பி மே நிட்டி²த’’ந்தி. ஸா தஸ்ஸ ஆக³மனூபாயங் ஆசிக்க²ந்தீ இதரங் கா³த²மாஹ –

    Tato sā cintesi – ‘‘ayaṃ tāva araññeva vaḍḍhitabhāvena mama itthibhāvaṃ na jānāti, pitā panassa maṃ disvāva jānitvā ‘tvaṃ idha kiṃ karosī’ti kājakoṭiyā paharitvā sīsampi me bhindeyya, tasmiṃ anāgateyeva mayā gantuṃ vaṭṭati, āgamanakammampi me niṭṭhita’’nti. Sā tassa āgamanūpāyaṃ ācikkhantī itaraṃ gāthamāha –

    24.

    24.

    ‘‘அஞ்ஞே ப³ஹூ இஸயோ ஸாது⁴ரூபா, ராஜீஸயோ அனுமக்³கே³ வஸந்தி;

    ‘‘Aññe bahū isayo sādhurūpā, rājīsayo anumagge vasanti;

    தேயேவ புச்சே²ஸி மமஸ்ஸமங் தங், தே தங் நயிஸ்ஸந்தி மமங் ஸகாஸே’’தி.

    Teyeva pucchesi mamassamaṃ taṃ, te taṃ nayissanti mamaṃ sakāse’’ti.

    தத்த² ராஜீஸயோதி, ஸம்ம, மயா ந ஸக்கா சிராயிதுங், அஞ்ஞே பன ஸாது⁴ஸபா⁴வா ராஜிஸயோ ச ப்³ராஹ்மணிஸயோ ச அனுமக்³கே³ மம அஸ்ஸமமக்³க³பஸ்ஸே வஸந்தி, அஹங் தேஸங் ஆசிக்கி²த்வா க³மிஸ்ஸாமி, த்வங் தே புச்செ²ய்யாஸி, தே தங் மம ஸந்திகங் நயிஸ்ஸந்தீதி.

    Tattha rājīsayoti, samma, mayā na sakkā cirāyituṃ, aññe pana sādhusabhāvā rājisayo ca brāhmaṇisayo ca anumagge mama assamamaggapasse vasanti, ahaṃ tesaṃ ācikkhitvā gamissāmi, tvaṃ te puccheyyāsi, te taṃ mama santikaṃ nayissantīti.

    ஏவங் ஸா அத்தனோ பலாயனூபாயங் கத்வா பண்ணஸாலதோ நிக்க²மித்வா தங் ஓலோகெந்தமேவ ‘‘த்வங் நிவத்தா’’தி வத்வா ஆக³மனமக்³கே³னேவ அமச்சானங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தே தங் க³ஹெத்வா க²ந்தா⁴வாரங் க³ந்த்வா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பாபுணிங்ஸு. ஸக்கோபி தங் தி³வஸமேவ துஸ்ஸித்வா ஸகலரட்டே² தே³வங் வஸ்ஸாபேஸி, ததோ ஸுபி⁴க்க²ங் ஜனபத³ங் அஹோஸி. இஸிஸிங்க³தாபஸஸ்ஸபி தாய பக்கந்தமத்தாய ஏவ காயே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி. ஸோ கம்பந்தோ பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா வாகசீரங் பாருபித்வா ஸோசந்தோ நிபஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸாயங் ஆக³ந்த்வா புத்தங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கஹங் நு கோ² க³தோ’’தி காஜங் ஓதாரெத்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா தங் நிபன்னகங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, கிங் கரோஸீ’’தி பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ sā attano palāyanūpāyaṃ katvā paṇṇasālato nikkhamitvā taṃ olokentameva ‘‘tvaṃ nivattā’’ti vatvā āgamanamaggeneva amaccānaṃ santikaṃ agamāsi. Te taṃ gahetvā khandhāvāraṃ gantvā anupubbena bārāṇasiṃ pāpuṇiṃsu. Sakkopi taṃ divasameva tussitvā sakalaraṭṭhe devaṃ vassāpesi, tato subhikkhaṃ janapadaṃ ahosi. Isisiṅgatāpasassapi tāya pakkantamattāya eva kāye ḍāho uppajji. So kampanto paṇṇasālaṃ pavisitvā vākacīraṃ pārupitvā socanto nipajji. Bodhisatto sāyaṃ āgantvā puttaṃ apassanto ‘‘kahaṃ nu kho gato’’ti kājaṃ otāretvā paṇṇasālaṃ pavisitvā taṃ nipannakaṃ disvā ‘‘tāta, kiṃ karosī’’ti piṭṭhiṃ parimajjanto tisso gāthā abhāsi –

    25.

    25.

    ‘‘ந தே கட்டா²னி பி⁴ன்னானி, ந தே உத³கமாப⁴தங்;

    ‘‘Na te kaṭṭhāni bhinnāni, na te udakamābhataṃ;

    அக்³கீ³பி தே ந ஹாபிதோ, கிங் நு மந்தோ³வ ஜா²யஸி.

    Aggīpi te na hāpito, kiṃ nu mandova jhāyasi.

    26.

    26.

    ‘‘பி⁴ன்னானி கட்டா²னி ஹுதோ ச அக்³கி³, தபனீபி தே ஸமிதா ப்³ரஹ்மசாரீ;

    ‘‘Bhinnāni kaṭṭhāni huto ca aggi, tapanīpi te samitā brahmacārī;

    பீட²ஞ்ச மய்ஹங் உத³கஞ்ச ஹோதி, ரமஸி துவங் ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ புரத்தா².

    Pīṭhañca mayhaṃ udakañca hoti, ramasi tuvaṃ brahmabhūto puratthā.

    27.

    27.

    ‘‘அபி⁴ன்னகட்டோ²ஸி அனாப⁴தோத³கோ, அஹாபிதக்³கீ³ஸி அஸித்³த⁴போ⁴ஜனோ;

    ‘‘Abhinnakaṭṭhosi anābhatodako, ahāpitaggīsi asiddhabhojano;

    ந மே துவங் ஆலபஸீ மமஜ்ஜ, நட்ட²ங் நு கிங் சேதஸிகஞ்ச து³க்க²’’ந்தி.

    Na me tuvaṃ ālapasī mamajja, naṭṭhaṃ nu kiṃ cetasikañca dukkha’’nti.

    தத்த² பி⁴ன்னானீதி அரஞ்ஞதோ உத்³த⁴டானி. ந ஹாபிதோதி ந ஜலிதோ. பி⁴ன்னானீதி புப்³பே³ தயா மமாக³மனவேலாய கட்டா²னி உத்³த⁴டானேவ ஹொந்தி. ஹுதோ ச அக்³கீ³தி அக்³கி³ ச ஹுதோ ஹோதி. தபனீதி விஸிப்³ப³னஅக்³கி³ஸங்கா²தா தபனீபி தே ஸமிதாவ ஸயமேவ ஸங்வித³ஹிதாவ ஹோதி. பீட²ந்தி மம ஆஸனத்தா²ய பீட²ஞ்ச பஞ்ஞத்தமேவ ஹோதி. உத³கஞ்சாதி பாத³தோ⁴வனஉத³கம்பி உபட்டா²பிதமேவ ஹோதி. ப்³ரஹ்மபூ⁴தோதி துவம்பி இதோ புரத்தா² ஸெட்ட²பூ⁴தோ இமஸ்மிங் அஸ்ஸமே அபி⁴ரமஸி. அபி⁴ன்னகட்டோ²ஸீதி ஸோ தா³னி அஜ்ஜ அனுத்³த⁴டகட்டோ²ஸி. அஸித்³த⁴போ⁴ஜனோதி ந தே கிஞ்சி அம்ஹாகங் கந்த³மூலங் வா பண்ணங் வா ஸேதி³தங். மமஜ்ஜாதி, மம புத்த, அஜ்ஜ ந மே த்வங் ஆலபஸி. நட்ட²ங் நு கிந்தி கிங் நு தே நட்ட²ங் வா, கிங் சேதஸிகங் வா து³க்க²ங், அக்கா²ஹி மே நிபன்னகாரணந்தி புச்ச²தி.

    Tattha bhinnānīti araññato uddhaṭāni. Na hāpitoti na jalito. Bhinnānīti pubbe tayā mamāgamanavelāya kaṭṭhāni uddhaṭāneva honti. Huto ca aggīti aggi ca huto hoti. Tapanīti visibbanaaggisaṅkhātā tapanīpi te samitāva sayameva saṃvidahitāva hoti. Pīṭhanti mama āsanatthāya pīṭhañca paññattameva hoti. Udakañcāti pādadhovanaudakampi upaṭṭhāpitameva hoti. Brahmabhūtoti tuvampi ito puratthā seṭṭhabhūto imasmiṃ assame abhiramasi. Abhinnakaṭṭhosīti so dāni ajja anuddhaṭakaṭṭhosi. Asiddhabhojanoti na te kiñci amhākaṃ kandamūlaṃ vā paṇṇaṃ vā seditaṃ. Mamajjāti, mama putta, ajja na me tvaṃ ālapasi. Naṭṭhaṃ nu kinti kiṃ nu te naṭṭhaṃ vā, kiṃ cetasikaṃ vā dukkhaṃ, akkhāhi me nipannakāraṇanti pucchati.

    ஸோ பிது வசனங் ஸுத்வா தங் காரணங் கதெ²ந்தோ ஆஹ –

    So pitu vacanaṃ sutvā taṃ kāraṇaṃ kathento āha –

    28.

    28.

    ‘‘இதா⁴க³மா ஜடிலோ ப்³ரஹ்மசாரீ, ஸுத³ஸ்ஸனெய்யோ ஸுதனூ வினேதி;

    ‘‘Idhāgamā jaṭilo brahmacārī, sudassaneyyo sutanū vineti;

    நேவாதிதீ³கோ⁴ ந பனாதிரஸ்ஸோ, ஸுகண்ஹகண்ஹச்ச²த³னேஹி போ⁴தோ.

    Nevātidīgho na panātirasso, sukaṇhakaṇhacchadanehi bhoto.

    29.

    29.

    ‘‘அமஸ்ஸுஜாதோ அபுராணவண்ணீ, ஆதா⁴ரரூபஞ்ச பனஸ்ஸ கண்டே²;

    ‘‘Amassujāto apurāṇavaṇṇī, ādhārarūpañca panassa kaṇṭhe;

    த்³வே யமா க³ண்டா³ உரே ஸுஜாதா, ஸுவண்ணதிந்து³கனிபா⁴ பப⁴ஸ்ஸரா.

    Dve yamā gaṇḍā ure sujātā, suvaṇṇatindukanibhā pabhassarā.

    30.

    30.

    ‘‘முக²ஞ்ச தஸ்ஸ பு⁴ஸத³ஸ்ஸனெய்யங், கண்ணேஸு லம்ப³ந்தி ச குஞ்சிதக்³கா³;

    ‘‘Mukhañca tassa bhusadassaneyyaṃ, kaṇṇesu lambanti ca kuñcitaggā;

    தே ஜோதரே சரதோ மாணவஸ்ஸ, ஸுத்தஞ்ச யங் ஸங்யமனங் ஜடானங்.

    Te jotare carato māṇavassa, suttañca yaṃ saṃyamanaṃ jaṭānaṃ.

    31.

    31.

    ‘‘அஞ்ஞா ச தஸ்ஸ ஸங்யமானி சதஸ்ஸோ, நீலா பீதா லோஹிதிகா ச ஸேதா;

    ‘‘Aññā ca tassa saṃyamāni catasso, nīlā pītā lohitikā ca setā;

    தா பிங்ஸரே சரதோ மாணவஸ்ஸ, திரிடிஸங்கா⁴ரிவ பாவுஸம்ஹி.

    Tā piṃsare carato māṇavassa, tiriṭisaṅghāriva pāvusamhi.

    32.

    32.

    ‘‘ந மிக²லங் முஞ்ஜமயங் தா⁴ரேதி, ந ஸந்த²ரே நோ பன பப்³ப³ஜஸ்ஸ;

    ‘‘Na mikhalaṃ muñjamayaṃ dhāreti, na santhare no pana pabbajassa;

    தா ஜோதரே ஜக⁴னந்தரே விலக்³கா³, ஸதேரதா விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².

    Tā jotare jaghanantare vilaggā, sateratā vijjurivantalikkhe.

    33.

    33.

    ‘‘அகீ²லகானி ச அவண்டகானி, ஹெட்டா² நப்⁴யா கடிஸமோஹிதானி;

    ‘‘Akhīlakāni ca avaṇṭakāni, heṭṭhā nabhyā kaṭisamohitāni;

    அக⁴ட்டிதா நிச்சகீளங் கரொந்தி, ஹங் தாத கிங்ருக்க²ப²லானி தானி.

    Aghaṭṭitā niccakīḷaṃ karonti, haṃ tāta kiṃrukkhaphalāni tāni.

    34.

    34.
