Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[541] 4. நிமிஜாதகவண்ணனா
[541] 4. Nimijātakavaṇṇanā
அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிந்தி இத³ங் ஸத்தா² மிதி²லங் உபனிஸ்ஸாய மக⁴தே³வஅம்ப³வனே விஹரந்தோ ஸிதபாதுகம்மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஸத்தா² ஸாயன்ஹஸமயே ஸம்ப³ஹுலேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் தஸ்மிங் அம்ப³வனே சாரிகங் சரமானோ ஏகங் ரமணீயங் பூ⁴மிப்பதே³ஸங் தி³ஸ்வா அத்தனோ புப்³ப³சரியங் கதே²துகாமோ ஹுத்வா ஸிதபாதுகம்மங் கத்வா ஆயஸ்மதா ஆனந்த³த்தே²ரேன ஸிதபாதுகம்மகாரணங் புட்டோ² ‘‘ஆனந்த³, அயங் பூ⁴மிப்பதே³ஸோ புப்³பே³ மயா மக⁴தே³வராஜகாலே ஜா²னகீள்ஹங் கீளந்தேன அஜ்ஜா²வுட்ட²புப்³போ³’’தி வத்வா தேன யாசிதோ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா அதீதங் ஆஹரி.
Accheraṃvata lokasminti idaṃ satthā mithilaṃ upanissāya maghadevaambavane viharanto sitapātukammaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi satthā sāyanhasamaye sambahulehi bhikkhūhi saddhiṃ tasmiṃ ambavane cārikaṃ caramāno ekaṃ ramaṇīyaṃ bhūmippadesaṃ disvā attano pubbacariyaṃ kathetukāmo hutvā sitapātukammaṃ katvā āyasmatā ānandattherena sitapātukammakāraṇaṃ puṭṭho ‘‘ānanda, ayaṃ bhūmippadeso pubbe mayā maghadevarājakāle jhānakīḷhaṃ kīḷantena ajjhāvuṭṭhapubbo’’ti vatvā tena yācito paññattāsane nisīditvā atītaṃ āhari.
அதீதே விதே³ஹரட்டே² மிதி²லனக³ரே மக⁴தே³வோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி குமாரகீள்ஹங் கீளி, சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி உபரஜ்ஜங் காரேஸி, சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ‘‘யதா³ மே ஸம்ம கப்பக, ஸிரஸ்மிங் பலிதானி பஸ்ஸெய்யாஸி, ததா³ மே ஆரோசெய்யாஸீ’’தி ஆஹ. அபரபா⁴கே³ கப்பகோ பலிதானி தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா பலிதங் ஸுவண்ணஸண்டா³ஸேன உத்³த⁴ராபெத்வா ஹத்த²தலே பதிட்டா²பெத்வா பலிதங் ஓலோகெத்வா மச்சுராஜேன ஆக³ந்த்வா நலாடே லக்³க³ங் விய மரணங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ‘‘இதா³னி மே பப்³ப³ஜிதகாலோ’’தி கப்பகஸ்ஸ கா³மவரங் த³த்வா ஜெட்ட²புத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தாத, ரஜ்ஜங் படிச்ச², அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘கிங் காரணா தே³வா’’தி வுத்தே –
Atīte videharaṭṭhe mithilanagare maghadevo nāma rājā rajjaṃ kāresi. So caturāsītivassasahassāni kumārakīḷhaṃ kīḷi, caturāsītivassasahassāni uparajjaṃ kāresi, caturāsītivassasahassāni rajjaṃ kārento ‘‘yadā me samma kappaka, sirasmiṃ palitāni passeyyāsi, tadā me āroceyyāsī’’ti āha. Aparabhāge kappako palitāni disvā rañño ārocesi. Rājā palitaṃ suvaṇṇasaṇḍāsena uddharāpetvā hatthatale patiṭṭhāpetvā palitaṃ oloketvā maccurājena āgantvā nalāṭe laggaṃ viya maraṇaṃ sampassamāno ‘‘idāni me pabbajitakālo’’ti kappakassa gāmavaraṃ datvā jeṭṭhaputtaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, rajjaṃ paṭiccha, ahaṃ pabbajissāmī’’ti vatvā ‘‘kiṃ kāraṇā devā’’ti vutte –
‘‘உத்தமங்க³ருஹா மய்ஹங், இமே ஜாதா வயோஹரா;
‘‘Uttamaṅgaruhā mayhaṃ, ime jātā vayoharā;
பாதுபூ⁴தா தே³வதூ³தா, பப்³ப³ஜ்ஜாஸமயோ மமா’’தி. –
Pātubhūtā devadūtā, pabbajjāsamayo mamā’’ti. –
வத்வா புத்தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ‘‘தாத, த்வம்பி ஏவரூபங் பலிதங் தி³ஸ்வாவ பப்³ப³ஜெய்யாஸீ’’தி தங் ஓவதி³த்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா அம்ப³வனே இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா சதுராஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தி. புத்தோபிஸ்ஸ ஏதேனேவ உபாயேன பப்³ப³ஜித்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி. ததா² தஸ்ஸ புத்தோ, ததா² தஸ்ஸ புத்தோதி ஏவங் த்³வீஹி ஊனானி சதுராஸீதிக²த்தியஸஹஸ்ஸானி ஸீஸே பலிதங் தி³ஸ்வாவ இமஸ்மிங் அம்ப³வனே பப்³ப³ஜித்வா சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு.
Vatvā puttaṃ rajje abhisiñcitvā ‘‘tāta, tvampi evarūpaṃ palitaṃ disvāva pabbajeyyāsī’’ti taṃ ovaditvā nagarā nikkhamitvā ambavane isipabbajjaṃ pabbajitvā caturāsītivassasahassāni cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbatti. Puttopissa eteneva upāyena pabbajitvā brahmalokaparāyaṇo ahosi. Tathā tassa putto, tathā tassa puttoti evaṃ dvīhi ūnāni caturāsītikhattiyasahassāni sīse palitaṃ disvāva imasmiṃ ambavane pabbajitvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbattiṃsu.
தேஸங் ஸப்³ப³பட²மங் நிப்³ப³த்தோ மக⁴தே³வராஜா ப்³ரஹ்மலோகே டி²தோவ அத்தனோ வங்ஸங் ஓலோகெந்தோ த்³வீஹி ஊனானி சதுராஸீதிக²த்தியஸஹஸ்ஸானி பப்³ப³ஜிதானி தி³ஸ்வா துட்ட²மானஸோ ஹுத்வா ‘‘இதோ நு கோ² பரங் பவத்திஸ்ஸதி, ந பவத்திஸ்ஸதீ’’தி ஓலோகெந்தோ அப்பவத்தனபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘மம வங்ஸங் அஹமேவ க⁴டெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ததோ சவித்வா மிதி²லனக³ரே ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹித்வா த³ஸமாஸச்சயேன மாது குச்சி²தோ நிக்க²மி. ராஜா தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே நேமித்தகே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா புச்சி². தே தஸ்ஸ லக்க²ணானி ஓலோகெத்வா ‘‘மஹாராஜ, அயங் குமாரோ தும்ஹாகங் வங்ஸங் க⁴டெந்தோ உப்பன்னோ. தும்ஹாகஞ்ஹி வங்ஸோ பப்³ப³ஜிதவங்ஸோ, இமஸ்ஸ பரதோ நாக³மிஸ்ஸதீ’’தி வதி³ங்ஸு. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘அயங் குமாரோ ரத²சக்கனேமி விய மம வங்ஸங் க⁴டெந்தோ ஜாதோ, தஸ்மா தஸ்ஸ ‘நிமிகுமாரோ’தி நாமங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘நிமிகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அகாஸி.
Tesaṃ sabbapaṭhamaṃ nibbatto maghadevarājā brahmaloke ṭhitova attano vaṃsaṃ olokento dvīhi ūnāni caturāsītikhattiyasahassāni pabbajitāni disvā tuṭṭhamānaso hutvā ‘‘ito nu kho paraṃ pavattissati, na pavattissatī’’ti olokento appavattanabhāvaṃ ñatvā ‘‘mama vaṃsaṃ ahameva ghaṭessāmī’’ti cintetvā tato cavitvā mithilanagare rañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhitvā dasamāsaccayena mātu kucchito nikkhami. Rājā tassa nāmaggahaṇadivase nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Te tassa lakkhaṇāni oloketvā ‘‘mahārāja, ayaṃ kumāro tumhākaṃ vaṃsaṃ ghaṭento uppanno. Tumhākañhi vaṃso pabbajitavaṃso, imassa parato nāgamissatī’’ti vadiṃsu. Taṃ sutvā rājā ‘‘ayaṃ kumāro rathacakkanemi viya mama vaṃsaṃ ghaṭento jāto, tasmā tassa ‘nimikumāro’ti nāmaṃ karissāmī’’ti cintetvā ‘‘nimikumāro’’tissa nāmaṃ akāsi.
ஸோ த³ஹரகாலதோ பட்டா²ய தா³னே ஸீலே உபோஸத²கம்மே ச அபி⁴ரதோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ பிதா புரிமனயேனேவ பலிதங் தி³ஸ்வா கப்பகஸ்ஸ கா³மவரங் த³த்வா புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் நிய்யாதெ³த்வா அம்ப³வனே பப்³ப³ஜித்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி. நிமிராஜா பன தா³னஜ்ஜா²ஸயதாய சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² சாதி பஞ்சஸு டா²னேஸு பஞ்ச தா³னஸாலாயோ காராபெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ஏகேகாய தா³னஸாலாய ஸதஸஹஸ்ஸங் ஸதஸஹஸ்ஸங் கத்வா தே³வஸிகங் பஞ்ச பஞ்ச கஹாபணஸதஸஹஸ்ஸானி பரிச்சஜி, நிச்சங் பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி², பக்க²தி³வஸேஸு உபோஸத²ங் ஸமாதி³யி, மஹாஜனம்பி தா³னாதீ³ஸு புஞ்ஞேஸு ஸமாத³பேஸி, ஸக்³க³மக்³க³ங் ஆசிக்கி²த்வா நிரயப⁴யேன தஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தஸ்ஸ ஓவாதே³ டி²தா மனுஸ்ஸா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ததோ சுதா தே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு, தே³வலோகோ பரிபூரி, நிரயோ துச்சோ² விய அஹோஸி. ததா³ தாவதிங்ஸப⁴வனே தே³வஸங்கா⁴ ஸுத⁴ம்மாயங் தே³வஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘அஹோ, வத அம்ஹாகங் ஆசரியோ நிமிராஜா, தங் நிஸ்ஸாய மயங் இமங் பு³த்³த⁴ஞ்ஞணேனபி அபரிச்சி²ந்த³னீயங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வாமா’’தி வத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணே வண்ணயிங்ஸு . மனுஸ்ஸலோகேபி மஹாஸமுத்³த³பிட்டே² ஆஸித்ததேலங் விய மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணகதா² பத்த²ரி. ஸத்தா² தமத்த²ங் ஆவிபூ⁴தங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதெ²ந்தோ ஆஹ –
So daharakālato paṭṭhāya dāne sīle uposathakamme ca abhirato ahosi. Athassa pitā purimanayeneva palitaṃ disvā kappakassa gāmavaraṃ datvā puttassa rajjaṃ niyyādetvā ambavane pabbajitvā brahmalokaparāyaṇo ahosi. Nimirājā pana dānajjhāsayatāya catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe cāti pañcasu ṭhānesu pañca dānasālāyo kārāpetvā mahādānaṃ pavattesi. Ekekāya dānasālāya satasahassaṃ satasahassaṃ katvā devasikaṃ pañca pañca kahāpaṇasatasahassāni pariccaji, niccaṃ pañca sīlāni rakkhi, pakkhadivasesu uposathaṃ samādiyi, mahājanampi dānādīsu puññesu samādapesi, saggamaggaṃ ācikkhitvā nirayabhayena tajjetvā dhammaṃ desesi. Tassa ovāde ṭhitā manussā dānādīni puññāni katvā tato cutā devaloke nibbattiṃsu, devaloko paripūri, nirayo tuccho viya ahosi. Tadā tāvatiṃsabhavane devasaṅghā sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘aho, vata amhākaṃ ācariyo nimirājā, taṃ nissāya mayaṃ imaṃ buddhaññaṇenapi aparicchindanīyaṃ dibbasampattiṃ anubhavāmā’’ti vatvā mahāsattassa guṇe vaṇṇayiṃsu . Manussalokepi mahāsamuddapiṭṭhe āsittatelaṃ viya mahāsattassa guṇakathā patthari. Satthā tamatthaṃ āvibhūtaṃ katvā bhikkhusaṅghassa kathento āha –
421.
421.
‘‘அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிங், உப்பஜ்ஜந்தி விசக்க²ணா;
‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, uppajjanti vicakkhaṇā;
யதா³ அஹு நிமிராஜா, பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோ.
Yadā ahu nimirājā, paṇḍito kusalatthiko.
422.
422.
‘‘ராஜா ஸப்³ப³விதே³ஹானங், அதா³ தா³னங் அரிந்த³மோ;
‘‘Rājā sabbavidehānaṃ, adā dānaṃ arindamo;
தஸ்ஸ தங் த³த³தோ தா³னங், ஸங்கப்போ உத³பஜ்ஜத²;
Tassa taṃ dadato dānaṃ, saṅkappo udapajjatha;
தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங் ஸு மஹப்ப²ல’’ந்தி.
Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphala’’nti.
தத்த² யதா³ அஹூதி பி⁴க்க²வே, யதா³ பண்டி³தோ அத்தனோ ச பரேஸஞ்ச குஸலத்தி²கோ நிமிராஜா அஹோஸி, ததா³ தே³வமனுஸ்ஸா ‘‘அச்சே²ரங் வத, போ⁴, ஏவரூபாபி நாம அனுப்பன்னே பு³த்³த⁴ஞாணே மஹாஜனஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சங் ஸாத⁴யமானா லோகஸ்மிங் விசக்க²ணா உப்பஜ்ஜந்தீ’’தி ஏவங் தஸ்ஸ கு³ணகத²ங் கதே²ஸுந்தி அத்தோ². ‘‘யதா² அஹூ’’திபி பாடோ². தஸ்ஸத்தோ² – யதா² அஹு நிமிராஜா பண்டி³தோ குஸலத்தி²கோயேவ, ததா²ரூபா மஹாஜனஸ்ஸ பு³த்³த⁴கிச்சங் ஸாத⁴யமானா உப்பஜ்ஜந்தி விசக்க²ணா. யங் தேஸங் உப்பன்னங், தங் அச்சே²ரங் வத லோகஸ்மிந்தி. இதி ஸத்தா² ஸயமேவ அச்ச²ரியஜாதோ ஏவமாஹ. ஸப்³ப³விதே³ஹானந்தி ஸப்³ப³விதே³ஹரட்ட²வாஸீனங். கதமங் ஸூதி ஏதேஸு த்³வீஸு கதமங் நு கோ² மஹப்ப²லந்தி அத்தோ².
Tattha yadā ahūti bhikkhave, yadā paṇḍito attano ca paresañca kusalatthiko nimirājā ahosi, tadā devamanussā ‘‘accheraṃ vata, bho, evarūpāpi nāma anuppanne buddhañāṇe mahājanassa buddhakiccaṃ sādhayamānā lokasmiṃ vicakkhaṇā uppajjantī’’ti evaṃ tassa guṇakathaṃ kathesunti attho. ‘‘Yathā ahū’’tipi pāṭho. Tassattho – yathā ahu nimirājā paṇḍito kusalatthikoyeva, tathārūpā mahājanassa buddhakiccaṃ sādhayamānā uppajjanti vicakkhaṇā. Yaṃ tesaṃ uppannaṃ, taṃ accheraṃ vata lokasminti. Iti satthā sayameva acchariyajāto evamāha. Sabbavidehānanti sabbavideharaṭṭhavāsīnaṃ. Katamaṃ sūti etesu dvīsu katamaṃ nu kho mahapphalanti attho.
ஸோ கிர பன்னரஸீஉபோஸத²தி³வஸே உபோஸதி²கோ ஹுத்வா ஸப்³பா³ப⁴ரணானி ஓமுஞ்சித்வா ஸிரிஸயனபிட்டே² நிபன்னோவ த்³வே யாமே நித்³த³ங் ஓக்கமித்வா பச்சி²மயாமே பபு³த்³தோ⁴ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ‘‘அஹங் மஹாஜனஸ்ஸ அபரிமாணங் தா³னம்பி தே³மி, ஸீலம்பி ரக்கா²மி, தா³னஸ்ஸ நு கோ² மஹந்தங் ப²லங், உதா³ஹு ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸா’’தி சிந்தெத்வா அத்தனோ கங்க²ங் சி²ந்தி³துங் நாஸக்கி². தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் ததா² விதக்கெந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கங்க²மஸ்ஸ சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏககோவ ஸீக⁴ங் ஆக³ந்த்வா ஸகலனிவேஸனங் ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா ஆகாஸே ட²த்வா தேன புட்டோ² ப்³யாகாஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
So kira pannarasīuposathadivase uposathiko hutvā sabbābharaṇāni omuñcitvā sirisayanapiṭṭhe nipannova dve yāme niddaṃ okkamitvā pacchimayāme pabuddho pallaṅkaṃ ābhujitvā ‘‘ahaṃ mahājanassa aparimāṇaṃ dānampi demi, sīlampi rakkhāmi, dānassa nu kho mahantaṃ phalaṃ, udāhu brahmacariyassā’’ti cintetvā attano kaṅkhaṃ chindituṃ nāsakkhi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento taṃ tathā vitakkentaṃ disvā ‘‘kaṅkhamassa chindissāmī’’ti ekakova sīghaṃ āgantvā sakalanivesanaṃ ekobhāsaṃ katvā sirigabbhaṃ pavisitvā obhāsaṃ pharitvā ākāse ṭhatvā tena puṭṭho byākāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
423.
423.
‘‘தஸ்ஸ ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, மக⁴வா தே³வகுஞ்ஜரோ;
‘‘Tassa saṅkappamaññāya, maghavā devakuñjaro;
ஸஹஸ்ஸனெத்தோ பாதுரஹு, வண்ணேன விஹனங் தமங்.
Sahassanetto pāturahu, vaṇṇena vihanaṃ tamaṃ.
424.
424.
‘‘ஸலோமஹட்டோ² மனுஜிந்தோ³, வாஸவங் அவசா நிமி;
‘‘Salomahaṭṭho manujindo, vāsavaṃ avacā nimi;
தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ ஸக்கோ புரிந்த³தோ³.
Devatā nusi gandhabbo, adu sakko purindado.
425.
425.
‘‘ந ச மே தாதி³ஸோ வண்ணோ, தி³ட்டோ² வா யதி³ வா ஸுதோ;
‘‘Na ca me tādiso vaṇṇo, diṭṭho vā yadi vā suto;
ஆசிக்க² மே த்வங் ப⁴த்³த³ந்தே, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்.
Ācikkha me tvaṃ bhaddante, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.
426.
426.
‘‘ஸலோமஹட்ட²ங் ஞத்வான, வாஸவோ அவசா நிமிங்;
‘‘Salomahaṭṭhaṃ ñatvāna, vāsavo avacā nimiṃ;
ஸக்கோஹமஸ்மி தே³விந்தோ³, ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே;
Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;
அலோமஹட்டோ² மனுஜிந்த³, புச்ச² பஞ்ஹங் யமிச்ச²ஸி.
Alomahaṭṭho manujinda, puccha pañhaṃ yamicchasi.
427.
427.
‘‘ஸோ ச தேன கதோகாஸோ, வாஸவங் அவசா நிமி;
‘‘So ca tena katokāso, vāsavaṃ avacā nimi;
புச்சா²மி தங் மஹாராஜ, ஸப்³ப³பூ⁴தானமிஸ்ஸர;
Pucchāmi taṃ mahārāja, sabbabhūtānamissara;
‘தா³னங் வா ப்³ரஹ்மசரியங் வா, கதமங்ஸு மஹப்ப²லங்’.
‘Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃsu mahapphalaṃ’.
428.
428.
‘‘ஸோ புட்டோ² நரதே³வேன, வாஸவோ அவசா நிமிங்;
‘‘So puṭṭho naradevena, vāsavo avacā nimiṃ;
விபாகங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோ.
Vipākaṃ brahmacariyassa, jānaṃ akkhāsijānato.
429.
429.
‘‘ஹீனேன ப்³ரஹ்மசரியேன, க²த்தியே உபபஜ்ஜதி;
‘‘Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;
மஜ்ஜி²மேன ச தே³வத்தங், உத்தமேன விஸுஜ்ஜ²தி.
Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.
430.
430.
‘‘ந ஹேதே ஸுலபா⁴ காயா, யாசயோகே³ன கேனசி;
‘‘Na hete sulabhā kāyā, yācayogena kenaci;
யே காயே உபபஜ்ஜந்தி, அனாகா³ரா தபஸ்ஸினோ’’தி.
Ye kāye upapajjanti, anāgārā tapassino’’ti.
தத்த² ஸலோமஹட்டோ²தி பி⁴க்க²வே, ஸோ நிமிராஜா ஓபா⁴ஸங் தி³ஸ்வா ஆகாஸங் ஓலோகெந்தோ தங் தி³ப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தங் தி³ஸ்வாவ ப⁴யேன லோமஹட்டோ² ஹுத்வா ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³’’திஆதி³னா புச்சி². அலோமஹட்டோ²தி நிப்³ப⁴யோ அஹட்ட²லோமோ ஹுத்வா புச்ச², மஹாராஜாதி. வாஸவங் அவசாதி துட்ட²மானஸோ ஹுத்வா ஸக்கங் அவோச. ஜானங் அக்கா²ஸிஜானதோதி பி⁴க்க²வே, ஸோ ஸக்கோ அதீதே அத்தனா பச்சக்க²தோ தி³ட்ட²புப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ விபாகங் ஜானந்தோ தஸ்ஸ அஜானதோ அக்கா²ஸி.
Tattha salomahaṭṭhoti bhikkhave, so nimirājā obhāsaṃ disvā ākāsaṃ olokento taṃ dibbābharaṇapaṭimaṇḍitaṃ disvāva bhayena lomahaṭṭho hutvā ‘‘devatā nusi gandhabbo’’tiādinā pucchi. Alomahaṭṭhoti nibbhayo ahaṭṭhalomo hutvā puccha, mahārājāti. Vāsavaṃ avacāti tuṭṭhamānaso hutvā sakkaṃ avoca. Jānaṃ akkhāsijānatoti bhikkhave, so sakko atīte attanā paccakkhato diṭṭhapubbaṃ brahmacariyassa vipākaṃ jānanto tassa ajānato akkhāsi.
ஹீனேனாதிஆதீ³ஸு புது²தித்தா²யதனே மேது²னவிரதிமத்தங் ஸீலங் ஹீனங் நாம, தேன க²த்தியகுலே உபபஜ்ஜதி. ஜா²னஸ்ஸ உபசாரமத்தங் மஜ்ஜி²மங் நாம, தேன தே³வத்தங் உபபஜ்ஜதி. அட்ட²ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனங் பன உத்தமங் நாம, தேன ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததி, தங் பா³ஹிரகா நிப்³பா³னந்தி கதெ²ந்தி. தேனாஹ ‘‘விஸுஜ்ஜ²தீ’’தி. இமஸ்மிங் பன பு³த்³த⁴ஸாஸனே பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அஞ்ஞதரங் தே³வனிகாயங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியசேதனா ஹீனதாய ஹீனங் நாம, தேன யதா²பத்தி²தே தே³வலோகே நிப்³ப³த்ததி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அட்ட²ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனங் மஜ்ஜி²மங் நாம, தேன ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததி . பரிஸுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்துப்பத்தி உத்தமங் நாம, தேன விஸுஜ்ஜ²தீதி . இதி ஸக்கோ ‘‘மஹாராஜ, தா³னதோ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன ப்³ரஹ்மசரியவாஸோவ மஹப்ப²லோ’’தி வண்ணேதி. காயாதி ப்³ரஹ்மக⁴டா. யாசயோகே³னாதி யாசனயுத்தகேன யஞ்ஞயுத்தகேன வாதி உப⁴யத்தா²பி தா³யகஸ்ஸேவேதங் நாமங். தபஸ்ஸினோதி தபனிஸ்ஸிதகா.
Hīnenātiādīsu puthutitthāyatane methunaviratimattaṃ sīlaṃ hīnaṃ nāma, tena khattiyakule upapajjati. Jhānassa upacāramattaṃ majjhimaṃ nāma, tena devattaṃ upapajjati. Aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ pana uttamaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati, taṃ bāhirakā nibbānanti kathenti. Tenāha ‘‘visujjhatī’’ti. Imasmiṃ pana buddhasāsane parisuddhasīlassa bhikkhuno aññataraṃ devanikāyaṃ patthentassa brahmacariyacetanā hīnatāya hīnaṃ nāma, tena yathāpatthite devaloke nibbattati. Parisuddhasīlassa bhikkhuno aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ majjhimaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati . Parisuddhasīlassa vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattuppatti uttamaṃ nāma, tena visujjhatīti . Iti sakko ‘‘mahārāja, dānato sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena brahmacariyavāsova mahapphalo’’ti vaṇṇeti. Kāyāti brahmaghaṭā. Yācayogenāti yācanayuttakena yaññayuttakena vāti ubhayatthāpi dāyakassevetaṃ nāmaṃ. Tapassinoti tapanissitakā.
இமாய கா³தா²ய ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸேவ மஹப்ப²லபா⁴வங் தீ³பெத்வா இதா³னி யே அதீதே மஹாதா³னங் த³த்வா காமாவசரங் அதிக்கமிதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, தே ராஜானோ த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –
Imāya gāthāya brahmacariyavāsasseva mahapphalabhāvaṃ dīpetvā idāni ye atīte mahādānaṃ datvā kāmāvacaraṃ atikkamituṃ nāsakkhiṃsu, te rājāno dassento āha –
431.
431.
‘‘து³தீ³போ ஸாக³ரோ ஸேலோ, முஜகிந்தோ³ ப⁴கீ³ரஸோ;
‘‘Dudīpo sāgaro selo, mujakindo bhagīraso;
உஸிந்த³ரோ கஸ்ஸபோ ச, அஸகோ ச புது²ஜ்ஜனோ.
Usindaro kassapo ca, asako ca puthujjano.
432.
432.
‘‘ஏதே சஞ்ஞே ச ராஜானோ, க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா ப³ஹூ;
‘‘Ete caññe ca rājāno, khattiyā brāhmaṇā bahū;
புது²யஞ்ஞங் யஜித்வான, பேதத்தங் நாதிவத்திஸு’’ந்தி.
Puthuyaññaṃ yajitvāna, petattaṃ nātivattisu’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – மஹாராஜ, புப்³பே³ பா³ராணஸியங் து³தீ³போ நாம ராஜா தா³னங் த³த்வா மரணசக்கேன சி²ன்னோ காமாவசரேயேவ நிப்³ப³த்தி. ததா² ஸாக³ராத³யோ அட்டா²தி ஏதே ச அஞ்ஞே ச ப³ஹூ ராஜானோ சேவ க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா ச புது²யஞ்ஞங் யஜித்வான அனேகப்பகாரங் தா³னங் த³த்வா காமாவசரபூ⁴மிஸங்கா²தங் பேதத்தங் நாதிவத்திங்ஸூதி அத்தோ². காமாவசரதே³வதா ஹி ரூபாதி³னோ கிலேஸவத்து²ஸ்ஸ காரணா பரங் பச்சாஸீஸனதோ கபணதாய ‘‘பேதா’’தி வுச்சந்தி. வுத்தம்பி சேதங் –
Tassattho – mahārāja, pubbe bārāṇasiyaṃ dudīpo nāma rājā dānaṃ datvā maraṇacakkena chinno kāmāvacareyeva nibbatti. Tathā sāgarādayo aṭṭhāti ete ca aññe ca bahū rājāno ceva khattiyā brāhmaṇā ca puthuyaññaṃ yajitvāna anekappakāraṃ dānaṃ datvā kāmāvacarabhūmisaṅkhātaṃ petattaṃ nātivattiṃsūti attho. Kāmāvacaradevatā hi rūpādino kilesavatthussa kāraṇā paraṃ paccāsīsanato kapaṇatāya ‘‘petā’’ti vuccanti. Vuttampi cetaṃ –
‘‘யே அது³தியா ந ரமந்தி ஏகிகா, விவேகஜங் யே ந லப⁴ந்தி பீதிங்;
‘‘Ye adutiyā na ramanti ekikā, vivekajaṃ ye na labhanti pītiṃ;
கிஞ்சாபி தே இந்த³ஸமானபோ⁴கா³, தே வே பராதீ⁴னஸுகா² வராகா’’தி.
Kiñcāpi te indasamānabhogā, te ve parādhīnasukhā varākā’’ti.
ஏவம்பி தா³னப²லதோ ப்³ரஹ்மசரியப²லஸ்ஸேவ மஹந்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ப்³ரஹ்மசரியவாஸேன பேதப⁴வனங் அதிக்கமித்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்ததாபஸே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –
Evampi dānaphalato brahmacariyaphalasseva mahantabhāvaṃ dassetvā idāni brahmacariyavāsena petabhavanaṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattatāpase dassento āha –
433.
433.
‘‘அத² யீமே அவத்திங்ஸு, அனாகா³ரா தபஸ்ஸினோ;
‘‘Atha yīme avattiṃsu, anāgārā tapassino;
ஸத்திஸயோ யாமஹனு, ஸோமயாமோ மனோஜவோ.
Sattisayo yāmahanu, somayāmo manojavo.
434.
434.
‘‘ஸமுத்³தோ³ மாகோ⁴ ப⁴ரதோ ச, இஸி காலபுரக்க²தோ;
‘‘Samuddo māgho bharato ca, isi kālapurakkhato;
அங்கீ³ரஸோ கஸ்ஸபோ ச, கிஸவச்சோ² அகத்தி சா’’தி.
Aṅgīraso kassapo ca, kisavaccho akatti cā’’ti.
தத்த² அவத்திங்ஸூதி காமாவசரங் அதிக்கமிங்ஸு. தபஸ்ஸினோதி ஸீலதபஞ்சேவ ஸமாபத்திதபஞ்ச நிஸ்ஸிதா. ஸத்திஸயோதி யாமஹனுஆத³யோ ஸத்த பா⁴தரோவ ஸந்தா⁴யாஹ. அங்கீ³ரஸாதீ³ஹி சதூஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸேதே அவத்திங்ஸு அதிக்கமிங்ஸூதி அத்தோ².
Tattha avattiṃsūti kāmāvacaraṃ atikkamiṃsu. Tapassinoti sīlatapañceva samāpattitapañca nissitā. Sattisayoti yāmahanuādayo satta bhātarova sandhāyāha. Aṅgīrasādīhi catūhi saddhiṃ ekādasete avattiṃsu atikkamiṃsūti attho.
ஏவங் தாவ ஸுதவஸேனேவ தா³னப²லதோ ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸேவ மஹப்ப²லதங் வண்ணெத்வா இதா³னி அத்தனா தி³ட்ட²புப்³ப³ங் ஆஹரந்தோ ஆஹ –
Evaṃ tāva sutavaseneva dānaphalato brahmacariyavāsasseva mahapphalataṃ vaṇṇetvā idāni attanā diṭṭhapubbaṃ āharanto āha –
435.
435.
‘‘உத்தரேன நதீ³ ஸீதா³, க³ம்பீ⁴ரா து³ரதிக்கமா;
‘‘Uttarena nadī sīdā, gambhīrā duratikkamā;
நளக்³கி³வண்ணா ஜோதந்தி, ஸதா³ கஞ்சனபப்³ப³தா.
Naḷaggivaṇṇā jotanti, sadā kañcanapabbatā.
436.
436.
‘‘பரூள்ஹகச்சா² தக³ரா, ரூள்ஹகச்சா² வனா நகா³;
‘‘Parūḷhakacchā tagarā, rūḷhakacchā vanā nagā;
தத்ராஸுங் த³ஸஸஹஸ்ஸா, போராணா இஸயோ புரே.
Tatrāsuṃ dasasahassā, porāṇā isayo pure.
437.
437.
‘‘அஹங் ஸெட்டொ²ஸ்மி தா³னேன, ஸங்யமேன த³மேன ச;
‘‘Ahaṃ seṭṭhosmi dānena, saṃyamena damena ca;
அனுத்தரங் வதங் கத்வா, பகிரசாரீ ஸமாஹிதே.
Anuttaraṃ vataṃ katvā, pakiracārī samāhite.
438.
438.
‘‘ஜாதிமந்தங் அஜச்சஞ்ச, அஹங் உஜுக³தங் நரங்;
‘‘Jātimantaṃ ajaccañca, ahaṃ ujugataṃ naraṃ;
அதிவேலங் நமஸ்ஸிஸ்ஸங், கம்மப³ந்தூ⁴ ஹி மாணவா.
Ativelaṃ namassissaṃ, kammabandhū hi māṇavā.
439.
439.
‘‘ஸப்³பே³ வண்ணா அத⁴ம்மட்டா², பதந்தி நிரயங் அதோ⁴;
‘‘Sabbe vaṇṇā adhammaṭṭhā, patanti nirayaṃ adho;
ஸப்³பே³ வண்ணா விஸுஜ்ஜ²ந்தி, சரித்வா த⁴ம்மமுத்தம’’ந்தி.
Sabbe vaṇṇā visujjhanti, caritvā dhammamuttama’’nti.
தத்த² உத்தரேனாதி மஹாராஜ, அதீதே உத்தரஹிமவந்தே த்³வின்னங் ஸுவண்ணபப்³ப³தானங் அந்தரே பவத்தா ஸீதா³ நாம நதீ³ க³ம்பீ⁴ரா நாவாஹிபி து³ரதிக்கமா அஹோஸி. கிங் காரணா? ஸா ஹி அதிஸுகு²மோத³கா, ஸுகு²மத்தா உத³கஸ்ஸ அந்தமஸோ மோரபிஞ்ச²-மத்தம்பி தத்த² பதிதங் நங் ஸண்டா²தி, ஓஸீதி³த்வா ஹெட்டா²தலமேவ க³ச்ச²தி. தேனேவ ஸா ஸீதா³ நாம அஹோஸி. தே பன தஸ்ஸா தீரேஸு கஞ்சனபப்³ப³தா ஸதா³ நளக்³கி³வண்ணா ஹுத்வா ஜோதந்தி ஓபா⁴ஸந்தி. பரூள்ஹகச்சா² தக³ராதி தஸ்ஸா பன நதி³யா தீரே கச்சா² பரூள்ஹதக³ரா அஹேஸுங் தக³ரக³ந்த⁴ஸுக³ந்தி⁴னோ. ரூள்ஹகச்சா² வனா நகா³தி யே தத்த² அஞ்ஞேபி பப்³ப³தா, தேஸம்பி அந்தரே கச்சா² ரூள்ஹவனா அஹேஸுங், புப்ப²ப²லூபக³ருக்க²ஸஞ்ச²ன்னாதி அத்தோ². தத்ராஸுந்தி தஸ்மிங் ஏவங் ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ த³ஸஸஹஸ்ஸா இஸயோ அஹேஸுங். தே ஸப்³பே³பி அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்திலாபி⁴னோவ. தேஸு பி⁴க்கா²சாரவேலாய கேசி உத்தரகுருங் க³ச்ச²ந்தி, கேசி மஹாஜம்பு³தீ³பே ஜம்பு³ப²லங் ஆஹரந்தி, கேசி ஹிமவந்தேயேவ மது⁴ரப²லாப²லானி ஆஹரித்வா கா²த³ந்தி, கேசி ஜம்பு³தீ³பதலே தங் தங் நக³ரங் க³ச்ச²ந்தி. ஏகோபி ரஸதண்ஹாபி⁴பூ⁴தோ நத்தி², ஜா²னஸுகே²னேவ வீதினாமெந்தி. ததா³ ஏகோ தாபஸோ ஆகாஸேன பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ஸுனிவத்தோ² ஸுபாருதோ பிண்டா³ய சரந்தோ புரோஹிதஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரங் பாபுணி. ஸோ தஸ்ஸ உபஸமே பஸீதி³த்வா அந்தோனிவேஸனங் ஆனெத்வா போ⁴ஜெத்வா கதிபாஹங் படிஜக்³க³ந்தோ விஸ்ஸாஸே உப்பன்னே ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே குஹிங் வஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘அஸுகட்டா²னே நாமாவுஸோ’’தி. ‘‘கிங் பன தும்ஹே ஏககோவ தத்த² வஸத², உதா³ஹு அஞ்ஞேபி அத்தீ²’’தி? ‘‘கிங் வதே³ஸி, ஆவுஸோ, தஸ்மிங் பதே³ஸே த³ஸஸஹஸ்ஸா இஸயோ வஸந்தி, ஸப்³பே³வ அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்திலாபி⁴னோ’’தி. தஸ்ஸ தேஸங் கு³ணங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜ்ஜாய சித்தங் நமி. அத² நங் ஸோ ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, மம்பி தத்த² நெத்வா பப்³பா³ஜேதா²’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, த்வங் ராஜபுரிஸோ, ந தங் ஸக்கா பப்³பா³ஜேது’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, அஜ்ஜாஹங் ராஜானங் ஆபுச்சி²ஸ்ஸாமி, தும்ஹே ஸ்வேபி ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி. ஸோ அதி⁴வாஸேஸி.
Tattha uttarenāti mahārāja, atīte uttarahimavante dvinnaṃ suvaṇṇapabbatānaṃ antare pavattā sīdā nāma nadī gambhīrā nāvāhipi duratikkamā ahosi. Kiṃ kāraṇā? Sā hi atisukhumodakā, sukhumattā udakassa antamaso morapiñcha-mattampi tattha patitaṃ naṃ saṇṭhāti, osīditvā heṭṭhātalameva gacchati. Teneva sā sīdā nāma ahosi. Te pana tassā tīresu kañcanapabbatā sadā naḷaggivaṇṇā hutvā jotanti obhāsanti. Parūḷhakacchā tagarāti tassā pana nadiyā tīre kacchā parūḷhatagarā ahesuṃ tagaragandhasugandhino. Rūḷhakacchā vanā nagāti ye tattha aññepi pabbatā, tesampi antare kacchā rūḷhavanā ahesuṃ, pupphaphalūpagarukkhasañchannāti attho. Tatrāsunti tasmiṃ evaṃ ramaṇīye bhūmibhāge dasasahassā isayo ahesuṃ. Te sabbepi abhiññāsamāpattilābhinova. Tesu bhikkhācāravelāya keci uttarakuruṃ gacchanti, keci mahājambudīpe jambuphalaṃ āharanti, keci himavanteyeva madhuraphalāphalāni āharitvā khādanti, keci jambudīpatale taṃ taṃ nagaraṃ gacchanti. Ekopi rasataṇhābhibhūto natthi, jhānasukheneva vītināmenti. Tadā eko tāpaso ākāsena bārāṇasiṃ gantvā sunivattho supāruto piṇḍāya caranto purohitassa gehadvāraṃ pāpuṇi. So tassa upasame pasīditvā antonivesanaṃ ānetvā bhojetvā katipāhaṃ paṭijagganto vissāse uppanne ‘‘bhante, tumhe kuhiṃ vasathā’’ti pucchi. ‘‘Asukaṭṭhāne nāmāvuso’’ti. ‘‘Kiṃ pana tumhe ekakova tattha vasatha, udāhu aññepi atthī’’ti? ‘‘Kiṃ vadesi, āvuso, tasmiṃ padese dasasahassā isayo vasanti, sabbeva abhiññāsamāpattilābhino’’ti. Tassa tesaṃ guṇaṃ sutvā pabbajjāya cittaṃ nami. Atha naṃ so āha – ‘‘bhante, mampi tattha netvā pabbājethā’’ti. ‘‘Āvuso, tvaṃ rājapuriso, na taṃ sakkā pabbājetu’’nti. ‘‘Tena hi, bhante, ajjāhaṃ rājānaṃ āpucchissāmi, tumhe svepi āgaccheyyāthā’’ti. So adhivāsesi.
இதரோபி பு⁴த்தபாதராஸோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘இச்சா²மஹங், தே³வ , பப்³ப³ஜிது’’ந்தி ஆஹ. ‘‘கிங் காரணா பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘காமேஸு தோ³ஸங் நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங் தி³ஸ்வா’’தி. ‘‘தேன ஹி பப்³ப³ஜாஹி, பப்³ப³ஜிதோபி மங் த³ஸ்ஸெய்யாஸீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா புத்ததா³ரங் அனுஸாஸித்வா ஸப்³ப³ங் ஸாபதெய்யங் த³ஸ்ஸெத்வா அத்தனோ பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரங் க³ஹெத்வா தாபஸஸ்ஸ ஆக³மனமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோவ நிஸீதி³. தாபஸோபி ததே²வ ஆகாஸேனாக³ந்த்வா அந்தோனக³ரங் பவிஸித்வா தஸ்ஸ கே³ஹங் பாவிஸி. ஸோ தங் ஸக்கச்சங் பரிவிஸித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மயா கத²ங் காதப்³ப³’’ந்தி ஆஹ. ஸோ தங் ப³ஹினக³ரங் நெத்வா ஹத்தே² ஆதா³ய அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன தத்த² நெத்வா பப்³பா³ஜெத்வா புனதி³வஸே தங் தத்தே²வ ட²பெத்வா ப⁴த்தங் ஆஹரித்வா த³த்வா கஸிணபரிகம்மங் ஆசிக்கி². ஸோ கதிபாஹேனேவ அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஸயமேவ பிண்டா³ய சரதி.
Itaropi bhuttapātarāso rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘icchāmahaṃ, deva , pabbajitu’’nti āha. ‘‘Kiṃ kāraṇā pabbajissasī’’ti? ‘‘Kāmesu dosaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā’’ti. ‘‘Tena hi pabbajāhi, pabbajitopi maṃ dasseyyāsī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā attano gehaṃ gantvā puttadāraṃ anusāsitvā sabbaṃ sāpateyyaṃ dassetvā attano pabbajitaparikkhāraṃ gahetvā tāpasassa āgamanamaggaṃ olokentova nisīdi. Tāpasopi tatheva ākāsenāgantvā antonagaraṃ pavisitvā tassa gehaṃ pāvisi. So taṃ sakkaccaṃ parivisitvā ‘‘bhante, mayā kathaṃ kātabba’’nti āha. So taṃ bahinagaraṃ netvā hatthe ādāya attano ānubhāvena tattha netvā pabbājetvā punadivase taṃ tattheva ṭhapetvā bhattaṃ āharitvā datvā kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. So katipāheneva abhiññāsamāpattiyo nibbattetvā sayameva piṇḍāya carati.
ஸோ அபரபா⁴கே³ ‘‘அஹங் ரஞ்ஞோ அத்தானங் த³ஸ்ஸேதுங் படிஞ்ஞங் அதா³ஸிங், த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமஸ்ஸ அத்தான’’ந்தி சிந்தெத்வா தாபஸே வந்தி³த்வா ஆகாஸேன பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா பி⁴க்க²ங் சரந்தோ ராஜத்³வாரங் பாபுணி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா அந்தோனிவேஸனங் பவேஸெத்வா ஸக்காரங் கத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, குஹிங் வஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘உத்தரஹிமவந்தபதே³ஸே கஞ்சனபப்³ப³தந்தரே பவத்தாய ஸீதா³னதி³யா தீரே, மஹாராஜா’’தி. ‘‘கிங் பன, ப⁴ந்தே, ஏககோவ தத்த² வஸத², உதா³ஹு அஞ்ஞேபி அத்தீ²’’தி. ‘‘கிங் வதே³ஸி, மஹாராஜ, தத்த² த³ஸஸஹஸ்ஸா இஸயோ வஸந்தி, ஸப்³பே³வ அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்திலாபி⁴னோ’’தி? ராஜா தேஸங் கு³ணங் ஸுத்வா ஸப்³பே³ஸங் பி⁴க்க²ங் தா³துகாமோ அஹோஸி. அத² நங் ராஜா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் தேஸங் இஸீனங் பி⁴க்க²ங் தா³துகாமொம்ஹி, கிங் கரோமீ’’தி? ‘‘மஹாராஜ, தே இஸயோ ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யரஸே அகி³த்³தா⁴, ந ஸக்கா இதா⁴னேது’’ந்தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே நிஸ்ஸாய தே போ⁴ஜெஸ்ஸாமி, உபாயங் மே ஆசிக்க²தா²’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, ஸசே தேஸங் தா³னங் தா³துகாமோஸி, இதோ நிக்க²மித்வா ஸீதா³னதீ³தீரே வஸந்தோ தேஸங் தா³னங் தே³ஹீ’’தி.
So aparabhāge ‘‘ahaṃ rañño attānaṃ dassetuṃ paṭiññaṃ adāsiṃ, dassessāmassa attāna’’nti cintetvā tāpase vanditvā ākāsena bārāṇasiṃ gantvā bhikkhaṃ caranto rājadvāraṃ pāpuṇi. Rājā taṃ disvā sañjānitvā antonivesanaṃ pavesetvā sakkāraṃ katvā ‘‘bhante, kuhiṃ vasathā’’ti pucchi. ‘‘Uttarahimavantapadese kañcanapabbatantare pavattāya sīdānadiyā tīre, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃ pana, bhante, ekakova tattha vasatha, udāhu aññepi atthī’’ti. ‘‘Kiṃ vadesi, mahārāja, tattha dasasahassā isayo vasanti, sabbeva abhiññāsamāpattilābhino’’ti? Rājā tesaṃ guṇaṃ sutvā sabbesaṃ bhikkhaṃ dātukāmo ahosi. Atha naṃ rājā āha – ‘‘bhante, ahaṃ tesaṃ isīnaṃ bhikkhaṃ dātukāmomhi, kiṃ karomī’’ti? ‘‘Mahārāja, te isayo jivhāviññeyyarase agiddhā, na sakkā idhānetu’’nti. ‘‘Bhante, tumhe nissāya te bhojessāmi, upāyaṃ me ācikkhathā’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, sace tesaṃ dānaṃ dātukāmosi, ito nikkhamitvā sīdānadītīre vasanto tesaṃ dānaṃ dehī’’ti.
ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸப்³பூ³பகரணானி கா³ஹாபெத்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மித்வா அத்தனோ ரஜ்ஜஸீமங் பாபுணி. அத² நங் தாபஸோ அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ஸத்³தி⁴ங் ஸேனாய ஸீதா³னதீ³தீரங் நெத்வா நதீ³தீரே க²ந்தா⁴வாரங் காராபெத்வா ஆகாஸேன அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா புனதி³வஸே பச்சாக³மி. அத² நங் ராஜா ஸக்கச்சங் போ⁴ஜெத்வா ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, த³ஸஸஹஸ்ஸே இஸயோ ஆதா³ய இதே⁴வ ஆக³ச்ச²தா²’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா க³ந்த்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கா²சாரவேலாய தேஸங் இஸீனங் ஆரோசேஸி ‘‘மாரிஸா, பா³ராணஸிராஜா ‘தும்ஹாகங் பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸாமீ’தி ஆக³ந்த்வா ஸீதா³னதீ³தீரே நிஸின்னோ ஸ்வே வோ நிமந்தேதி, தஸ்ஸானுகம்பாய க²ந்தா⁴வாரங் க³ந்த்வா பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா க²ந்தா⁴வாரஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஓதரிங்ஸு. ராஜா தே தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா க²ந்தா⁴வாரங் பவேஸெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனேஸு நிஸீதா³பெத்வா இஸிக³ணங் பணீதேனாஹாரேன ஸந்தப்பெத்வா தேஸங் இரியாபதே² பஸன்னோ ஸ்வாதனாயபி நிமந்தேஸி. ஏதேனுபாயேன த³ஸன்னங் தாபஸஸஹஸ்ஸானங் த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி தா³னங் அதா³ஸி. த³த³ந்தோ ச தஸ்மிங்யேவ பதே³ஸே நக³ரங் மாபெத்வா ஸஸ்ஸகம்மங் காரேஸி. ந கோ² பன, மஹாராஜ, ததா³ ஸோ ராஜா அஞ்ஞோ அஹோஸி, அத² கோ² அஹங் ஸெட்டொ²ஸ்மி தா³னேன, அஹமேவ ஹி ததா³ தா³னேன ஸெட்டோ² ஹுத்வா தங் மஹாதா³னங் த³த்வா இமங் பேதலோகங் அதிக்கமித்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்திதுங் நாஸக்கி²ங். மயா தி³ன்னங் பன தா³னங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸப்³பே³வ தே தாபஸா காமாவசரங் அதிக்கமித்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தா, இமினாபேதங் வேதி³தப்³ப³ங் ‘‘ப்³ரஹ்மசரியவாஸோவ மஹப்ப²லோ’’தி.
So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sabbūpakaraṇāni gāhāpetvā caturaṅginiyā senāya saddhiṃ nikkhamitvā attano rajjasīmaṃ pāpuṇi. Atha naṃ tāpaso attano ānubhāvena saddhiṃ senāya sīdānadītīraṃ netvā nadītīre khandhāvāraṃ kārāpetvā ākāsena attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā punadivase paccāgami. Atha naṃ rājā sakkaccaṃ bhojetvā ‘‘sve, bhante, dasasahasse isayo ādāya idheva āgacchathā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā gantvā punadivase bhikkhācāravelāya tesaṃ isīnaṃ ārocesi ‘‘mārisā, bārāṇasirājā ‘tumhākaṃ bhikkhaṃ dassāmī’ti āgantvā sīdānadītīre nisinno sve vo nimanteti, tassānukampāya khandhāvāraṃ gantvā bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ākāsena gantvā khandhāvārassa avidūre otariṃsu. Rājā te disvā paccuggamanaṃ katvā khandhāvāraṃ pavesetvā paññattāsanesu nisīdāpetvā isigaṇaṃ paṇītenāhārena santappetvā tesaṃ iriyāpathe pasanno svātanāyapi nimantesi. Etenupāyena dasannaṃ tāpasasahassānaṃ dasavassasahassāni dānaṃ adāsi. Dadanto ca tasmiṃyeva padese nagaraṃ māpetvā sassakammaṃ kāresi. Na kho pana, mahārāja, tadā so rājā añño ahosi, atha kho ahaṃ seṭṭhosmi dānena, ahameva hi tadā dānena seṭṭho hutvā taṃ mahādānaṃ datvā imaṃ petalokaṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattituṃ nāsakkhiṃ. Mayā dinnaṃ pana dānaṃ bhuñjitvā sabbeva te tāpasā kāmāvacaraṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattā, imināpetaṃ veditabbaṃ ‘‘brahmacariyavāsova mahapphalo’’ti.
ஏவங் தா³னேன அத்தனோ ஸெட்ட²பா⁴வங் பகாஸெத்வா இதரேஹி தீஹி பதே³ஹி தேஸங் இஸீனங் கு³ணங் பகாஸேதி. தத்த² ஸங்யமேனாதி ஸீலேன. த³மேனாதி இந்த்³ரியத³மேன. அனுத்தரந்தி ஏதேஹி கு³ணேஹி நிரந்தரங் உத்தமங் வதங் ஸமாதா³னங் சரித்வா. பகிரசாரீதி க³ணங் பகிரித்வா படிக்கி²பித்வா பஹாய ஏகசாரிகே, ஏகீபா⁴வங் க³தேதி அத்தோ². ஸமாஹிதேதி உபசாரப்பனாஸமாதீ⁴ஹி ஸமாஹிதசித்தே. ஏவரூபே அஹங் தபஸ்ஸினோ உபட்ட²ஹிந்தி த³ஸ்ஸேதி. அஹங் உஜுக³தந்தி அஹங், மஹாராஜ, தேஸங் த³ஸஸஹஸ்ஸானங் இஸீனங் அந்தரே காயவங்காதீ³னங் அபா⁴வேன உஜுக³தங் ஏகம்பி நரங் ஹீனஜச்சோ வா ஹோது ஜாதிஸம்பன்னோ வா, ஜாதிங் அவிசாரெத்வா தேஸங் கு³ணேஸு பஸன்னமானஸோ ஹுத்வா ஸப்³ப³மேவ அதிவேலங் நமஸ்ஸிஸ்ஸங், நிச்சகாலமேவ நமஸ்ஸிஸ்ஸந்தி வத³தி. கிங் காரணா? கம்மப³ந்தூ⁴ ஹி மாணவாதி, ஸத்தா ஹி நாமேதே கம்மப³ந்தூ⁴ கம்மபடிஸரணா, தேனேவ காரணேன ஸப்³பே³ வண்ணாதி வேதி³தப்³பா³.
Evaṃ dānena attano seṭṭhabhāvaṃ pakāsetvā itarehi tīhi padehi tesaṃ isīnaṃ guṇaṃ pakāseti. Tattha saṃyamenāti sīlena. Damenāti indriyadamena. Anuttaranti etehi guṇehi nirantaraṃ uttamaṃ vataṃ samādānaṃ caritvā. Pakiracārīti gaṇaṃ pakiritvā paṭikkhipitvā pahāya ekacārike, ekībhāvaṃ gateti attho. Samāhiteti upacārappanāsamādhīhi samāhitacitte. Evarūpe ahaṃ tapassino upaṭṭhahinti dasseti. Ahaṃ ujugatanti ahaṃ, mahārāja, tesaṃ dasasahassānaṃ isīnaṃ antare kāyavaṅkādīnaṃ abhāvena ujugataṃ ekampi naraṃ hīnajacco vā hotu jātisampanno vā, jātiṃ avicāretvā tesaṃ guṇesu pasannamānaso hutvā sabbameva ativelaṃ namassissaṃ, niccakālameva namassissanti vadati. Kiṃ kāraṇā? Kammabandhū hi māṇavāti, sattā hi nāmete kammabandhū kammapaṭisaraṇā, teneva kāraṇena sabbe vaṇṇāti veditabbā.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘கிஞ்சாபி, மஹாராஜ, தா³னதோ ப்³ரஹ்மசரியமேவ மஹப்ப²லங், த்³வேபி பனேதே மஹாபுரிஸவிதக்காவ, தஸ்மா த்³வீஸுபி அப்பமத்தோவ ஹுத்வா தா³னஞ்ச தே³ஹி, ஸீலஞ்ச ரக்கா²ஹீ’’தி தங் ஓவதி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –