Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. நிமித்தப்³யாகரணியத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Nimittabyākaraṇiyattheraapadānaṃ

    59.

    59.

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹிமவங், மந்தே வாசே மஹங் ததா³;

    ‘‘Ajjhogāhetvā himavaṃ, mante vāce mahaṃ tadā;

    சதுபஞ்ஞாஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா மய்ஹங் உபட்ட²ஹுங்.

    Catupaññāsasahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahuṃ.

    60.

    60.

    ‘‘அதி⁴தா வேத³கூ³ ஸப்³பே³, ச²ளங்கே³ பாரமிங் க³தா;

    ‘‘Adhitā vedagū sabbe, chaḷaṅge pāramiṃ gatā;

    ஸகவிஜ்ஜாஹுபத்த²த்³தா⁴, ஹிமவந்தே வஸந்தி தே.

    Sakavijjāhupatthaddhā, himavante vasanti te.

    61.

    61.

    ‘‘சவித்வா துஸிதா காயா, தே³வபுத்தோ மஹாயஸோ;

    ‘‘Cavitvā tusitā kāyā, devaputto mahāyaso;

    உப்பஜ்ஜி மாதுகுச்சி²ஸ்மிங், ஸம்பஜானோ பதிஸ்ஸதோ.

    Uppajji mātukucchismiṃ, sampajāno patissato.

    62.

    62.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தே⁴ உபபஜ்ஜந்தே, த³ஸஸஹஸ்ஸி கம்பத²;

    ‘‘Sambuddhe upapajjante, dasasahassi kampatha;

    அந்தா⁴ சக்கு²ங் அலபி⁴ங்ஸு, உப்பஜ்ஜந்தம்ஹி நாயகே.

    Andhā cakkhuṃ alabhiṃsu, uppajjantamhi nāyake.

    63.

    63.

    ‘‘ஸப்³பா³காரங் பகம்பித்த², கேவலா வஸுதா⁴ அயங்;

    ‘‘Sabbākāraṃ pakampittha, kevalā vasudhā ayaṃ;

    நிக்³கோ⁴ஸஸத்³த³ங் ஸுத்வான, உப்³பி³ஜ்ஜிங்ஸு 1 மஹாஜனா.

    Nigghosasaddaṃ sutvāna, ubbijjiṃsu 2 mahājanā.

    64.

    64.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஜனா ஸமாக³ம்ம, ஆக³ச்சு²ங் மம ஸந்திகங்;

    ‘‘Sabbe janā samāgamma, āgacchuṃ mama santikaṃ;

    வஸுதா⁴யங் பகம்பித்த², கிங் விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vasudhāyaṃ pakampittha, kiṃ vipāko bhavissati.

    65.

    65.

    ‘‘அவசாஸிங் 3 ததா³ தேஸங், மா பே⁴த² 4 நத்தி² வோ ப⁴யங்;

    ‘‘Avacāsiṃ 5 tadā tesaṃ, mā bhetha 6 natthi vo bhayaṃ;

    விஸட்டா² ஹோத² ஸப்³பே³பி, உப்பாதோ³யங் ஸுவத்தி²கோ 7.

    Visaṭṭhā hotha sabbepi, uppādoyaṃ suvatthiko 8.

    66.

    66.

    ‘‘அட்ட²ஹேதூஹி ஸம்பு²ஸ்ஸ 9, வஸுதா⁴யங் பகம்பதி;

    ‘‘Aṭṭhahetūhi samphussa 10, vasudhāyaṃ pakampati;

    ததா² நிமித்தா தி³ஸ்ஸந்தி, ஓபா⁴ஸோ விபுலோ மஹா.

    Tathā nimittā dissanti, obhāso vipulo mahā.

    67.

    67.

    ‘‘அஸங்ஸயங் பு³த்³த⁴ஸெட்டோ², உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Asaṃsayaṃ buddhaseṭṭho, uppajjissati cakkhumā;

    ஸஞ்ஞாபெத்வான ஜனதங், பஞ்சஸீலே கதே²ஸஹங்.

    Saññāpetvāna janataṃ, pañcasīle kathesahaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘ஸுத்வான பஞ்ச ஸீலானி, பு³த்³து⁴ப்பாத³ஞ்ச து³ல்லப⁴ங்;

    ‘‘Sutvāna pañca sīlāni, buddhuppādañca dullabhaṃ;

    உப்³பே³க³ஜாதா ஸுமனா, துட்ட²ஹட்டா² அஹங்ஸு தே.

    Ubbegajātā sumanā, tuṭṭhahaṭṭhā ahaṃsu te.

    69.

    69.

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, யங் நிமித்தங் வியாகரிங்;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ nimittaṃ viyākariṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப்³யாகரணஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, byākaraṇassidaṃ phalaṃ.

    70.

    70.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    71.

    71.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    72.

    72.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா நிமித்தப்³யாகரணியோ தே²ரோ இமா

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā nimittabyākaraṇiyo thero imā

    கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    நிமித்தப்³யாகரணியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Nimittabyākaraṇiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    ஸாலகுஸுமியவக்³கோ³ ஸத்தசத்தாலீஸமோ.

    Sālakusumiyavaggo sattacattālīsamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸாலகுஸுமியோ தே²ரோ, பூஜா நிப்³பா³பகோபி ச;

    Sālakusumiyo thero, pūjā nibbāpakopi ca;

    ஸேதுதோ³ தாலவண்டீ ச, அவடலபு³ஜப்பதோ³.

    Setudo tālavaṇṭī ca, avaṭalabujappado.

    பிலக்க²படிபா⁴னீ ச, வெய்யாகரணியோ தி³ஜோ;

    Pilakkhapaṭibhānī ca, veyyākaraṇiyo dijo;

    த்³வேஸத்ததி ச கா³தா²யோ, க³ணிதாயோ விபா⁴விபி⁴.

    Dvesattati ca gāthāyo, gaṇitāyo vibhāvibhi.







    Footnotes:
    1. விம்ஹயிங்ஸு (ஸ்யா॰ க॰)
    2. vimhayiṃsu (syā. ka.)
    3. வித³ஸ்ஸாமி (ஸ்யா॰)
    4. மா ரோத³ (க॰), மாபா⁴யித்த² (ஸ்யா॰)
    5. vidassāmi (syā.)
    6. mā roda (ka.), mābhāyittha (syā.)
    7. ஸுக²த்தி²கோ (ஸ்யா॰)
    8. sukhatthiko (syā.)
    9. அட்ட²ஹேதூஹி ஸம்ப²ஸ்ஸ (ஸ்யா॰ பீ॰), அத்த²ஹேது நிஸங்ஸயங் (க॰)
    10. aṭṭhahetūhi samphassa (syā. pī.), atthahetu nisaṃsayaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-60. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact