Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    2. நிமொக்க²ஸுத்தங்

    2. Nimokkhasuttaṃ

    2. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² அஞ்ஞதரா தே³வதா அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணா கேவலகப்பங் ஜேதவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஸா தே³வதா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –

    2. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho aññatarā devatā abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitā kho sā devatā bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘ஜானாஸி நோ த்வங், மாரிஸ, ஸத்தானங் நிமொக்க²ங் பமொக்க²ங் விவேக’’ந்தி?

    ‘‘Jānāsi no tvaṃ, mārisa, sattānaṃ nimokkhaṃ pamokkhaṃ viveka’’nti?

    ‘‘ஜானாமி க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ஸத்தானங் நிமொக்க²ங் பமொக்க²ங் விவேக’’ந்தி.

    ‘‘Jānāmi khvāhaṃ, āvuso, sattānaṃ nimokkhaṃ pamokkhaṃ viveka’’nti.

    ‘‘யதா² கத²ங் பன த்வங், மாரிஸ, ஜானாஸி ஸத்தானங் நிமொக்க²ங் பமொக்க²ங் விவேக’’ந்தி?

    ‘‘Yathā kathaṃ pana tvaṃ, mārisa, jānāsi sattānaṃ nimokkhaṃ pamokkhaṃ viveka’’nti?

    ‘‘நந்தீ³ப⁴வபரிக்க²யா 1, ஸஞ்ஞாவிஞ்ஞாணஸங்க²யா, வேத³னானங் நிரோதா⁴ உபஸமா – ஏவங் க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ஜானாமி ஸத்தானங் நிமொக்க²ங் பமொக்க²ங் விவேக’’ந்தி.

    ‘‘Nandībhavaparikkhayā 2, saññāviññāṇasaṅkhayā, vedanānaṃ nirodhā upasamā – evaṃ khvāhaṃ, āvuso, jānāmi sattānaṃ nimokkhaṃ pamokkhaṃ viveka’’nti.







    Footnotes:
    1. நந்தி³ப⁴வபரிக்க²யா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. nandibhavaparikkhayā (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. நிமொக்க²ஸுத்தவண்ணனா • 2. Nimokkhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. நிமொக்க²ஸுத்தவண்ணனா • 2. Nimokkhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact