Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    20. வீஸதிமவக்³கோ³

    20. Vīsatimavaggo

    (196) 3. நிரயபாலகதா²

    (196) 3. Nirayapālakathā

    866. நத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி? ஆமந்தா. நத்தி² நிரயேஸு கம்மகாரணாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² நிரயேஸு கம்மகாரணாதி? ஆமந்தா. அத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    866. Natthi nirayesu nirayapālāti? Āmantā. Natthi nirayesu kammakāraṇāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi nirayesu kammakāraṇāti? Āmantā. Atthi nirayesu nirayapālāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    அத்தி² மனுஸ்ஸேஸு கம்மகாரணா, அத்தி² ச காரணிகாதி? ஆமந்தா. அத்தி² நிரயேஸு கம்மகாரணா, அத்தி² ச காரணிகாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² நிரயேஸு கம்மகாரணா, நத்தி² ச காரணிகாதி? ஆமந்தா. அத்தி² மனுஸ்ஸேஸு கம்மகாரணா, நத்தி² ச காரணிகாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Atthi manussesu kammakāraṇā, atthi ca kāraṇikāti? Āmantā. Atthi nirayesu kammakāraṇā, atthi ca kāraṇikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi nirayesu kammakāraṇā, natthi ca kāraṇikāti? Āmantā. Atthi manussesu kammakāraṇā, natthi ca kāraṇikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    867. அத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா –

    867. Atthi nirayesu nirayapālāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā –

    ‘‘ந வெஸ்ஸபூ⁴ நோபி ச பெத்திராஜா,

    ‘‘Na vessabhū nopi ca pettirājā,

    ஸோமோ யமோ வெஸ்ஸவணோ ச ராஜா;

    Somo yamo vessavaṇo ca rājā;

    ஸகானி கம்மானி ஹனந்தி தத்த², இதோ பணுன்னங் 1 பரலோகபத்த’’ந்தி.

    Sakāni kammāni hananti tattha, ito paṇunnaṃ 2 paralokapatta’’nti.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி நத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi natthi nirayesu nirayapālāti.

    868. நத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே , நிரயபாலா பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னங் நாம காரணங் காரெந்தி 3 – தத்தங் அயோகீ²லங் ஹத்தே² க³மெந்தி, தத்தங் அயோகீ²லங் து³தியே ஹத்தே² க³மெந்தி, தத்தங் அயோகீ²லங் பாதே³ க³மெந்தி, தத்தங் அயோகீ²லங் து³தியே பாதே³ க³மெந்தி, தத்தங் அயோகீ²லங் மஜ்ஜே²உரஸ்மிங் க³மெந்தி; ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ கடுகா வேத³னா வேதே³தி; ந ச தாவ காலங் கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதீ’’தி 4! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி அத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி.

    868. Natthi nirayesu nirayapālāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘tamenaṃ, bhikkhave , nirayapālā pañcavidhabandhanaṃ nāma kāraṇaṃ kārenti 5 – tattaṃ ayokhīlaṃ hatthe gamenti, tattaṃ ayokhīlaṃ dutiye hatthe gamenti, tattaṃ ayokhīlaṃ pāde gamenti, tattaṃ ayokhīlaṃ dutiye pāde gamenti, tattaṃ ayokhīlaṃ majjheurasmiṃ gamenti; so tattha dukkhā tibbā kaṭukā vedanā vedeti; na ca tāva kālaṃ karoti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhotī’’ti 6! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi nirayesu nirayapālāti.

    நத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா ஸங்வேஸெத்வா குடா²ரீஹி 7 தச்ச²ந்தி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா உத்³த⁴ம்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் ட²பெத்வா வாஸீஹி தச்ச²ந்தி…பே॰… தமேனங் , பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா ரதே² யோஜெத்வா ஆதி³த்தாய பத²வியா ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய 8 ஸாரெந்திபி பச்சாஸாரெந்திபி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா மஹந்தங் அங்கா³ரபப்³ப³தங் ஆதி³த்தங் ஸம்பஜ்ஜலிதங் ஸஜோதிபூ⁴தங் ஆரோபெந்திபி ஓரோபெந்திபி…பே॰… தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா உத்³த⁴ம்பாத³ங் அதோ⁴ஸிரங் க³ஹெத்வா தத்தாய லோஹகும்பி⁴யா பக்கி²பந்தி ஆதி³த்தாய ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய. ஸோ தத்த² பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சதி, ஸோ தத்த² பே²ணுத்³தே³ஹகங் பச்சமானோ ஸகிம்பி உத்³த⁴ங் க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி அதோ⁴ க³ச்ச²தி, ஸகிம்பி திரியங் க³ச்ச²தி. ஸோ தத்த² து³க்கா² திப்³பா³ கடுகா வேத³னா வேத³யதி, ந ச தாவ காலங் கரோதி யாவ ந தங் பாபகம்மங் ப்³யந்தீஹோதி. தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா மஹானிரயே பக்கி²பந்தி! ஸோ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, மஹானிரயோ –

    Natthi nirayesu nirayapālāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā saṃvesetvā kuṭhārīhi 9 tacchanti…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā uddhampādaṃ adhosiraṃ ṭhapetvā vāsīhi tacchanti…pe… tamenaṃ , bhikkhave, nirayapālā rathe yojetvā ādittāya pathaviyā sampajjalitāya sajotibhūtāya 10 sārentipi paccāsārentipi…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā mahantaṃ aṅgārapabbataṃ ādittaṃ sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ āropentipi oropentipi…pe… tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā uddhampādaṃ adhosiraṃ gahetvā tattāya lohakumbhiyā pakkhipanti ādittāya sampajjalitāya sajotibhūtāya. So tattha pheṇuddehakaṃ paccati, so tattha pheṇuddehakaṃ paccamāno sakimpi uddhaṃ gacchati, sakimpi adho gacchati, sakimpi tiriyaṃ gacchati. So tattha dukkhā tibbā kaṭukā vedanā vedayati, na ca tāva kālaṃ karoti yāva na taṃ pāpakammaṃ byantīhoti. Tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā mahāniraye pakkhipanti! So kho pana, bhikkhave, mahānirayo –

    ‘‘சதுக்கண்ணோ சதுத்³வாரோ, விப⁴த்தோ பா⁴க³ஸோ மிதோ;

    ‘‘Catukkaṇṇo catudvāro, vibhatto bhāgaso mito;

    அயோபாகாரபரியந்தோ, அயஸா படிகுஜ்ஜிதோ.

    Ayopākārapariyanto, ayasā paṭikujjito.

    ‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;

    ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³’’தி 11.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā’’ti 12.

    அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி அத்தி² நிரயேஸு நிரயபாலாதி.

    Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi atthi nirayesu nirayapālāti.

    நிரயபாலகதா² நிட்டி²தா.

    Nirayapālakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. பணுண்ணங் (ஸ்யா॰ க॰), பனுன்னங் (ஸீ॰)
    2. paṇuṇṇaṃ (syā. ka.), panunnaṃ (sī.)
    3. கரொந்தி (ம॰ நி॰ 3.250; அ॰ நி॰ 3.36)
    4. ம॰ நி॰ 3.250; அ॰ நி॰ 3.36
    5. karonti (ma. ni. 3.250; a. ni. 3.36)
    6. ma. ni. 3.250; a. ni. 3.36
    7. குதா⁴ரீஹி (ஸப்³ப³த்த²)
    8. ஸஞ்ஜோதிபூ⁴தாய (ஸ்யா॰)
    9. kudhārīhi (sabbattha)
    10. sañjotibhūtāya (syā.)
    11. ம॰ நி॰ 3.250; அ॰ நி॰ 3.36; பே॰ வ॰ 71
    12. ma. ni. 3.250; a. ni. 3.36; pe. va. 71



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. நிரயபாலகதா²வண்ணனா • 3. Nirayapālakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. நிரயபாலகதா²வண்ணனா • 3. Nirayapālakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 3. நிரயபாலகதா²வண்ணனா • 3. Nirayapālakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact