Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    22. நிரயவக்³கோ³

    22. Nirayavaggo

    306.

    306.

    அபூ⁴தவாதீ³ நிரயங் உபேதி, யோ வாபி 1 கத்வா ந கரோமி சாஹ 2;

    Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi 3 katvā na karomi cāha 4;

    உபோ⁴பி தே பேச்ச ஸமா ப⁴வந்தி, நிஹீனகம்மா மனுஜா பரத்த².

    Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā parattha.

    307.

    307.

    காஸாவகண்டா² ப³ஹவோ, பாபத⁴ம்மா அஸஞ்ஞதா;

    Kāsāvakaṇṭhā bahavo, pāpadhammā asaññatā;

    பாபா பாபேஹி கம்மேஹி, நிரயங் தே உபபஜ்ஜரே.

    Pāpā pāpehi kammehi, nirayaṃ te upapajjare.

    308.

    308.

    ஸெய்யோ அயோகு³ளோ பு⁴த்தோ, தத்தோ அக்³கி³ஸிகூ²பமோ;

    Seyyo ayoguḷo bhutto, tatto aggisikhūpamo;

    யஞ்சே பு⁴ஞ்ஜெய்ய து³ஸ்ஸீலோ, ரட்ட²பிண்ட³மஸஞ்ஞதோ.

    Yañce bhuñjeyya dussīlo, raṭṭhapiṇḍamasaññato.

    309.

    309.

    சத்தாரி டா²னானி நரோ பமத்தோ, ஆபஜ்ஜதி பரதா³ரூபஸேவீ;

    Cattāri ṭhānāni naro pamatto, āpajjati paradārūpasevī;

    அபுஞ்ஞலாப⁴ங் ந நிகாமஸெய்யங், நிந்த³ங் ததீயங் நிரயங் சதுத்த²ங்.

    Apuññalābhaṃ na nikāmaseyyaṃ, nindaṃ tatīyaṃ nirayaṃ catutthaṃ.

    310.

    310.

    அபுஞ்ஞலாபோ⁴ ச க³தீ ச பாபிகா, பீ⁴தஸ்ஸ பீ⁴தாய ரதீ ச தோ²கிகா;

    Apuññalābho ca gatī ca pāpikā, bhītassa bhītāya ratī ca thokikā;

    ராஜா ச த³ண்ட³ங் க³ருகங் பணேதி, தஸ்மா நரோ பரதா³ரங் ந ஸேவே.

    Rājā ca daṇḍaṃ garukaṃ paṇeti, tasmā naro paradāraṃ na seve.

    311.

    311.

    குஸோ யதா² து³க்³க³ஹிதோ, ஹத்த²மேவானுகந்ததி;

    Kuso yathā duggahito, hatthamevānukantati;

    ஸாமஞ்ஞங் து³ப்பராமட்ட²ங், நிரயாயுபகட்³ட⁴தி.

    Sāmaññaṃ dupparāmaṭṭhaṃ, nirayāyupakaḍḍhati.

    312.

    312.

    யங் கிஞ்சி ஸிதி²லங் கம்மங், ஸங்கிலிட்ட²ஞ்ச யங் வதங்;

    Yaṃ kiñci sithilaṃ kammaṃ, saṃkiliṭṭhañca yaṃ vataṃ;

    ஸங்கஸ்ஸரங் ப்³ரஹ்மசரியங், ந தங் ஹோதி மஹப்ப²லங்.

    Saṅkassaraṃ brahmacariyaṃ, na taṃ hoti mahapphalaṃ.

    313.

    313.

    கயிரா சே கயிராதே²னங் 5, த³ள்ஹமேனங் பரக்கமே;

    Kayirā ce kayirāthenaṃ 6, daḷhamenaṃ parakkame;

    ஸிதி²லோ ஹி பரிப்³பா³ஜோ, பி⁴ய்யோ ஆகிரதே ரஜங்.

    Sithilo hi paribbājo, bhiyyo ākirate rajaṃ.

    314.

    314.

    அகதங் து³க்கடங் ஸெய்யோ, பச்சா² தப்பதி து³க்கடங்;

    Akataṃ dukkaṭaṃ seyyo, pacchā tappati dukkaṭaṃ;

    கதஞ்ச ஸுகதங் ஸெய்யோ, யங் கத்வா நானுதப்பதி.

    Katañca sukataṃ seyyo, yaṃ katvā nānutappati.

    315.

    315.

    நக³ரங் யதா² பச்சந்தங், கு³த்தங் ஸந்தரபா³ஹிரங்;

    Nagaraṃ yathā paccantaṃ, guttaṃ santarabāhiraṃ;

    ஏவங் கோ³பேத² அத்தானங், க²ணோ வோ 7 மா உபச்சகா³;

    Evaṃ gopetha attānaṃ, khaṇo vo 8 mā upaccagā;

    க²ணாதீதா ஹி ஸோசந்தி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதா.

    Khaṇātītā hi socanti, nirayamhi samappitā.

    316.

    316.

    அலஜ்ஜிதாயே லஜ்ஜந்தி, லஜ்ஜிதாயே ந லஜ்ஜரே;

    Alajjitāye lajjanti, lajjitāye na lajjare;

    மிச்சா²தி³ட்டி²ஸமாதா³னா, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    317.

    317.

    அப⁴யே ப⁴யத³ஸ்ஸினோ, ப⁴யே சாப⁴யத³ஸ்ஸினோ;

    Abhaye bhayadassino, bhaye cābhayadassino;

    மிச்சா²தி³ட்டி²ஸமாதா³னா, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    318.

    318.

    அவஜ்ஜே வஜ்ஜமதினோ, வஜ்ஜே சாவஜ்ஜத³ஸ்ஸினோ;

    Avajje vajjamatino, vajje cāvajjadassino;

    மிச்சா²தி³ட்டி²ஸமாதா³னா, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி து³க்³க³திங்.

    Micchādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti duggatiṃ.

    319.

    319.

    வஜ்ஜஞ்ச வஜ்ஜதோ ஞத்வா, அவஜ்ஜஞ்ச அவஜ்ஜதோ;

    Vajjañca vajjato ñatvā, avajjañca avajjato;

    ஸம்மாதி³ட்டி²ஸமாதா³னா, ஸத்தா க³ச்ச²ந்தி ஸுக்³க³திங்.

    Sammādiṭṭhisamādānā, sattā gacchanti suggatiṃ.

    நிரயவக்³கோ³ த்³வாவீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Nirayavaggo dvāvīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. யோ சாபி (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. ந கரோமீதி சாஹ (ஸ்யா॰)
    3. yo cāpi (sī. pī. ka.)
    4. na karomīti cāha (syā.)
    5. கயிரா நங் (க॰)
    6. kayirā naṃ (ka.)
    7. க²ணோ வே (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    8. khaṇo ve (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 22. நிரயவக்³கோ³ • 22. Nirayavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact