Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
11. நிரோத⁴கதா²வண்ணனா
11. Nirodhakathāvaṇṇanā
353. யேஸங் த்³வின்னந்தி யேஸங் த்³வின்னங் து³க்க²ஸச்சானங். த்³வீஹி நிரோதே⁴ஹீதி அப்படிஸங்கா²படிஸங்கா²ஸங்கா²தேஹி த்³வீஹி நிரோதே⁴ஹி. தத்த² து³க்கா²தீ³னங் படிஸங்கா²தி படிஸங்கா², பஞ்ஞாவிஸேஸோ. தேன வத்தப்³போ³ நிரோதோ⁴ படிஸங்கா²னிரோதோ⁴. யோ ஸாஸவேஹி த⁴ம்மேஹி விஸங்யோகோ³தி வுச்சதி, யோ பச்சயவேகல்லேன த⁴ம்மானங் உப்பாத³ஸ்ஸ அச்சந்தவிப³ந்த⁴பூ⁴தோ நிரோதோ⁴, ஸோ படிஸங்கா²ய நவத்தப்³ப³தோ அப்படிஸங்கா²னிரோதோ⁴ நாமாதி பரவாதி³னோ லத்³தி⁴. படிஸங்கா²ய வினா நிருத்³தா⁴தி பச்சயவேகல்லேன அனுப்பத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ந உப்பஜ்ஜித்வா ப⁴ங்கா³’’தி. அனுப்பாதோ³பி ஹி நிரோதோ⁴தி வுச்சதி யதோ ‘‘இமஸ்ஸுப்பாதா³ இத³ங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி லக்க²ணுத்³தே³ஸஸ்ஸ படிலோமே ‘‘இமஸ்ஸ நிரோதா⁴ இத³ங் நிருஜ்ஜ²தீ’’தி த³ஸ்ஸிதோ. தேனாதி படிஸங்கா²ய நிரோத⁴ஸ்ஸ க²ணிகனிரோத⁴ஸ்ஸ ச இத⁴ நாதி⁴ப்பேதத்தா.
353. Yesaṃ dvinnanti yesaṃ dvinnaṃ dukkhasaccānaṃ. Dvīhi nirodhehīti appaṭisaṅkhāpaṭisaṅkhāsaṅkhātehi dvīhi nirodhehi. Tattha dukkhādīnaṃ paṭisaṅkhāti paṭisaṅkhā, paññāviseso. Tena vattabbo nirodho paṭisaṅkhānirodho. Yo sāsavehi dhammehi visaṃyogoti vuccati, yo paccayavekallena dhammānaṃ uppādassa accantavibandhabhūto nirodho, so paṭisaṅkhāya navattabbato appaṭisaṅkhānirodho nāmāti paravādino laddhi. Paṭisaṅkhāya vinā niruddhāti paccayavekallena anuppattiṃ sandhāya vuttaṃ. Tenāha ‘‘na uppajjitvā bhaṅgā’’ti. Anuppādopi hi nirodhoti vuccati yato ‘‘imassuppādā idaṃ uppajjatī’’ti lakkhaṇuddesassa paṭilome ‘‘imassa nirodhā idaṃ nirujjhatī’’ti dassito. Tenāti paṭisaṅkhāya nirodhassa khaṇikanirodhassa ca idha nādhippetattā.
நிரோத⁴கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nirodhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
து³தியவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (20) 11. நிரோத⁴கதா² • (20) 11. Nirodhakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 11. நிரோத⁴கதா²வண்ணனா • 11. Nirodhakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 11. நிரோத⁴கதா²வண்ணனா • 11. Nirodhakathāvaṇṇanā