Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    5. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā

    565-6. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பதே³ பன பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீதி ஸசே ஸா கதிகா மனாபா ப⁴விஸ்ஸதி, மனாபதாய பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸந்தி³ஸ்ஸிஸ்ஸதி. ஸசே அமனாபா, அமனாபதாய ஸந்தி³ஸ்ஸிஸ்ஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ, ஆரஞ்ஞகங்கா³தீ³னி தீணி பாளியங் பதா⁴னங்க³வஸேன வுத்தானி, ஸேஸானிபி தே ஸமாதி³யிங்ஸுயேவாதி வேதி³தப்³ப³ங். தேனேவாஹ ‘‘ஸந்த²தே சதுத்த²சீவரஸஞ்ஞிதாயா’’தி. உஜ்ஜி²த்வாதி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா.

    565-6. Nisīdanasanthatasikkhāpade pana paññāyissatīti sace sā katikā manāpā bhavissati, manāpatāya bhikkhusaṅgho sandississati. Sace amanāpā, amanāpatāya sandississatīti adhippāyo, āraññakaṅgādīni tīṇi pāḷiyaṃ padhānaṅgavasena vuttāni, sesānipi te samādiyiṃsuyevāti veditabbaṃ. Tenevāha ‘‘santhate catutthacīvarasaññitāyā’’ti. Ujjhitvāti vissajjetvā.

    567. நிஸீத³னஸந்த²தத்தா நிவாஸனபாருபனகிச்சங் நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘ஸகிங் நிஸின்னஞ்சேவ நிபன்னஞ்சா’’தி . வித³த்தி²மத்தந்தி ஸுக³தவித³த்தி²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. இத³ஞ்ச ஹெட்டி²மபரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ‘‘விதானாதீ³னங்யேவ அத்தா²ய கரணே அனாபத்திவசனதோ ஸசே நிபஜ்ஜனத்தா²ய கரொந்தி, ஆபத்தியேவா’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். அகப்பியத்தா பன ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதீ’’தி வுத்தங். இத³ஞ்ச நிஸீத³னஸந்த²தங் நாம நிஸீத³னசீவரமேவ, நாஞ்ஞந்தி வத³ந்தி. நிஸீத³னஸிக்கா²பதே³பி நிஸீத³னங் நாம ஸத³ஸங் வுச்சதீதி ச அட்ட²கதா²யஞ்சஸ்ஸ ‘‘ஸந்த²தஸதி³ஸங் ஸந்த²ரித்வா ஏகஸ்மிங் அந்தே ஸுக³தவித³த்தி²யா வித³த்தி²மத்தே பதே³ஸே த்³வீஸு டா²னேஸு பா²லெத்வா திஸ்ஸோ த³ஸா கரீயந்தி, தாஹி த³ஸாஹி ஸத³ஸங் நாம வுச்சதீ’’தி (பாசி॰ அட்ட²॰ 531) வசனதோ இதா⁴பி ‘‘நிஸீத³னங் நாம ஸத³ஸங் வுச்சதீ’’தி ச ‘‘ஸந்த²தே சதுத்த²சீவரஸஞ்ஞிதாயா’’தி ச வசனதோ தங் யுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதி. கேசி பன ‘‘நிஸீத³னஸந்த²தங் ஏளகலோமானி ஸந்த²ரித்வா ஸந்த²தங் விய கரொந்தி, தங் அவாயிமங் அனதி⁴ட்டா²னுபக³ங், நிஸீத³னசீவரங் பன ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரேன கரோதி அதி⁴ட்டா²னுபக³ங், தங் கரொந்தா ச நந்தகானி ஸந்த²ரித்வா ஸந்த²தஸதி³ஸங் கரொந்தீ’’தி வத³ந்தி, வீமங்ஸித்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங்.

    567. Nisīdanasanthatattā nivāsanapārupanakiccaṃ natthīti āha ‘‘sakiṃ nisinnañceva nipannañcā’’ti . Vidatthimattanti sugatavidatthiṃ sandhāya vadati. Idañca heṭṭhimaparicchedadassanatthaṃ vuttaṃ. ‘‘Vitānādīnaṃyeva atthāya karaṇe anāpattivacanato sace nipajjanatthāya karonti, āpattiyevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Akappiyattā pana ‘‘paribhuñjituṃ na vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Idañca nisīdanasanthataṃ nāma nisīdanacīvarameva, nāññanti vadanti. Nisīdanasikkhāpadepi nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccatīti ca aṭṭhakathāyañcassa ‘‘santhatasadisaṃ santharitvā ekasmiṃ ante sugatavidatthiyā vidatthimatte padese dvīsu ṭhānesu phāletvā tisso dasā karīyanti, tāhi dasāhi sadasaṃ nāma vuccatī’’ti (pāci. aṭṭha. 531) vacanato idhāpi ‘‘nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccatī’’ti ca ‘‘santhate catutthacīvarasaññitāyā’’ti ca vacanato taṃ yuttaṃ viya dissati. Keci pana ‘‘nisīdanasanthataṃ eḷakalomāni santharitvā santhataṃ viya karonti, taṃ avāyimaṃ anadhiṭṭhānupagaṃ, nisīdanacīvaraṃ pana channaṃ cīvarānaṃ aññatarena karoti adhiṭṭhānupagaṃ, taṃ karontā ca nantakāni santharitvā santhatasadisaṃ karontī’’ti vadanti, vīmaṃsitvā yuttataraṃ gahetabbaṃ.

    நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 5. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³ங் • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 5. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 5. நிஸீத³னஸந்த²தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Nisīdanasanthatasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact