Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi

    நிஸ்ஸக்³கி³யகண்டோ³

    Nissaggiyakaṇḍo

    1. பத்தஸன்னிசயஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Pattasannicayasikkhāpadavaṇṇanā

    நிஸ்ஸக்³கி³யேஸு ஆதி³வக்³க³ஸ்ஸ தாவ பட²மே பத்தஸன்னிசயங் கரெய்யாதி பத்தஸன்னிதி⁴ங் கரெய்ய, ஏகாஹங் அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா வா அவிகப்பெத்வா வா அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் பத்தங் ட²பெய்யாதி அத்தோ².

    Nissaggiyesu ādivaggassa tāva paṭhame pattasannicayaṃ kareyyāti pattasannidhiṃ kareyya, ekāhaṃ anadhiṭṭhahitvā vā avikappetvā vā adhiṭṭhānupagaṃ pattaṃ ṭhapeyyāti attho.

    ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கு²னியோ ஆரப்³ப⁴ பத்தஸன்னிசயவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸேஸகதா²மக்³கோ³ பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²வண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³, தத்ர ஹி த³ஸாஹாதிக்கமே ஆபத்தி, இத⁴ ஏகாஹாதிக்கமேதி எத்தகமேவ தஸ்ஸ ச இமஸ்ஸ ச நானாகரணங், ஸேஸங் தாதி³ஸமேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ chabbaggiyā bhikkhuniyo ārabbha pattasannicayavatthusmiṃ paññattaṃ, sesakathāmaggo bhikkhupātimokkhavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbo, tatra hi dasāhātikkame āpatti, idha ekāhātikkameti ettakameva tassa ca imassa ca nānākaraṇaṃ, sesaṃ tādisamevāti.

    பத்தஸன்னிசயஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pattasannicayasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. அகாலசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    2. Akālacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    து³தியே அகாலசீவரந்தி அத்த²தே கதி²னே கதி²னமாஸேஹி, அனத்த²தே சீவரமாஸதோ அஞ்ஞஸ்மிங் காலே உப்பன்னங், யங் வா பன காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங். ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் நாம ‘‘ஸம்பத்தா பா⁴ஜெந்தூ’’தி வத்வா வா, ‘‘இத³ங் க³ணஸ்ஸ, இத³ங் தும்ஹாகங் த³ம்மீ’’தி வத்வா வா, தா³துகாமதாய பாத³மூலே ட²பெத்வா வா தி³ன்னங். இச்சேதங் அகாலசீவரங் ‘‘காலசீவர’’ந்தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பா⁴ஜாபெந்தியா பயோகே³ து³க்கடங், யங் அத்தனா லத்³த⁴ங், தங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. நிஸ்ஸட்ட²ங் படிலபி⁴த்வாபி யதா²தா³னேயேவ உபனேதப்³ப³ங், அஞ்ஞஸ்மிம்பி ஏவரூபே ஸிக்கா²பதே³ ஏஸேவ நயோ.

    Dutiye akālacīvaranti atthate kathine kathinamāsehi, anatthate cīvaramāsato aññasmiṃ kāle uppannaṃ, yaṃ vā pana kālepi ādissa dinnaṃ. Ādissa dinnaṃ nāma ‘‘sampattā bhājentū’’ti vatvā vā, ‘‘idaṃ gaṇassa, idaṃ tumhākaṃ dammī’’ti vatvā vā, dātukāmatāya pādamūle ṭhapetvā vā dinnaṃ. Iccetaṃ akālacīvaraṃ ‘‘kālacīvara’’nti adhiṭṭhahitvā bhājāpentiyā payoge dukkaṭaṃ, yaṃ attanā laddhaṃ, taṃ nissaggiyaṃ hoti. Nissaṭṭhaṃ paṭilabhitvāpi yathādāneyeva upanetabbaṃ, aññasmimpi evarūpe sikkhāpade eseva nayo.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ அகாலசீவரங் ‘‘காலசீவர’’ந்தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பா⁴ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், அகாலசீவரே வேமதிகாய, காலசீவரே அகாலசீவரஸஞ்ஞாய சேவ வேமதிகாய ச து³க்கடங். உபோ⁴ஸு காலசீவரஸஞ்ஞாய, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. அகாலசீவரதா, ததா²ஸஞ்ஞிதா, ‘‘காலசீவர’’ந்தி அதி⁴ட்டா²ய லேஸேன பா⁴ஜாபனங், படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானீதி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha akālacīvaraṃ ‘‘kālacīvara’’nti adhiṭṭhahitvā bhājanavatthusmiṃ paññattaṃ, akālacīvare vematikāya, kālacīvare akālacīvarasaññāya ceva vematikāya ca dukkaṭaṃ. Ubhosu kālacīvarasaññāya, ummattikādīnañca anāpatti. Akālacīvaratā, tathāsaññitā, ‘‘kālacīvara’’nti adhiṭṭhāya lesena bhājāpanaṃ, paṭilābhoti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānīti.

    அகாலசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Akālacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    3. சீவரபரிவத்தனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    3. Cīvaraparivattanasikkhāpadavaṇṇanā

    ததியே ஹந்தா³தி க³ண்ஹ. அச்சி²ந்தெ³ய்யாதி ஸயங் அச்சி²ந்த³ந்தியா ப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதேஸு ப³ஹூஸுபி ஏகாபத்தி, இதரேஸு வத்து²க³ணனாய ஆபத்தியோ. அச்சி²ந்தா³பனே பன ஏகாய ஆணத்தியா ப³ஹூஸு அச்சி²ன்னேஸுபி ஏகாவாபத்தி.

    Tatiye handāti gaṇha. Acchindeyyāti sayaṃ acchindantiyā bandhitvā ṭhapitesu bahūsupi ekāpatti, itaresu vatthugaṇanāya āpattiyo. Acchindāpane pana ekāya āṇattiyā bahūsu acchinnesupi ekāvāpatti.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ சீவரங் பரிவத்தெத்வா அச்சி²ந்த³னவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அஞ்ஞஸ்மிங் பரிக்கா²ரே திகது³க்கடங், அனுபஸம்பன்னாய சீவரேபி திகது³க்கடமேவ. யா பன தாய வா தி³ய்யமானங், தஸ்ஸா வா விஸ்ஸாஸங் க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உபஸம்பன்னதா, பரிவத்திதசீவரஸ்ஸ விகப்பனுபக³தா, ஸகஸஞ்ஞாய அச்சி²ந்த³னங் வா அச்சி²ந்தா³பனங் வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னந்தி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha cīvaraṃ parivattetvā acchindanavatthusmiṃ paññattaṃ, sāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, aññasmiṃ parikkhāre tikadukkaṭaṃ, anupasampannāya cīvarepi tikadukkaṭameva. Yā pana tāya vā diyyamānaṃ, tassā vā vissāsaṃ gaṇhāti, tassā, ummattikādīnañca anāpatti. Upasampannatā, parivattitacīvarassa vikappanupagatā, sakasaññāya acchindanaṃ vā acchindāpanaṃ vāti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedananti.

    சீவரபரிவத்தனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Cīvaraparivattanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    4. அஞ்ஞவிஞ்ஞாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Aññaviññāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    சதுத்தே² விஞ்ஞாபெத்வாதி ஜானாபெத்வா, ‘‘இத³ங் நாம ஆஹரா’’தி யாசித்வா வா. அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெய்யாதி யங் புப்³பே³ ‘‘கிந்தே, அய்யே, அபா²ஸு, கிங் ஆஹரியதூ’’தி வுத்தாய விஞ்ஞாபிதங், தங் படிக்கி²பித்வா தஞ்சேவ அஞ்ஞஞ்ச க³ஹேதுகாமா ததோ அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெய்ய, தஸ்ஸா விஞ்ஞத்தியா து³க்கடங், படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி.

    Catutthe viññāpetvāti jānāpetvā, ‘‘idaṃ nāma āharā’’ti yācitvā vā. Aññaṃ viññāpeyyāti yaṃ pubbe ‘‘kinte, ayye, aphāsu, kiṃ āhariyatū’’ti vuttāya viññāpitaṃ, taṃ paṭikkhipitvā tañceva aññañca gahetukāmā tato aññaṃ viññāpeyya, tassā viññattiyā dukkaṭaṃ, paṭilābhena nissaggiyaṃ hoti.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெத்வா அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், திகபாசித்தியங், அனஞ்ஞே த்³விகது³க்கடங். அனஞ்ஞே அனஞ்ஞஸஞ்ஞாய பன, தஸ்மிங் அப்பஹொந்தே புன தஞ்ஞேவ, அஞ்ஞேனபி அத்தே² ஸதி தேன ஸத்³தி⁴ங் அஞ்ஞஞ்ச, யஞ்ச விஞ்ஞத்தங், ததோ சே அஞ்ஞங் ஸமக்³க⁴தரங் ஹோதி, இமங் ஆனிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸுத்³த⁴ங் அஞ்ஞமேவ ச விஞ்ஞாபெந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. லேஸேன க³ஹேதுகாமதா, அஞ்ஞஸ்ஸ விஞ்ஞாபனங், படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஸஞ்சரித்தஸதி³ஸானீதி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha aññaṃ viññāpetvā aññaṃ viññāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, anaññe dvikadukkaṭaṃ. Anaññe anaññasaññāya pana, tasmiṃ appahonte puna taññeva, aññenapi atthe sati tena saddhiṃ aññañca, yañca viññattaṃ, tato ce aññaṃ samagghataraṃ hoti, imaṃ ānisaṃsaṃ dassetvā suddhaṃ aññameva ca viññāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Lesena gahetukāmatā, aññassa viññāpanaṃ, paṭilābhoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni sañcarittasadisānīti.

    அஞ்ஞவிஞ்ஞாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aññaviññāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    5. அஞ்ஞசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Aññacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    பஞ்சமே அஞ்ஞங் சேதாபெத்வாதி அத்தனோ கப்பியப⁴ண்டே³ன ‘‘இத³ங் நாம ஆஹரா’’தி அஞ்ஞங் பரிவத்தாபெத்வா. அஞ்ஞங் சேதாபெய்யாதி ‘‘ஏவங் மே இத³ங் த³த்வா அஞ்ஞம்பி ஆஹரிஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானா ‘‘ந மே இமினா அத்தோ², இத³ங் நாம மே ஆஹரா’’தி ததோ அஞ்ஞங் சேதாபெய்ய. தஸ்ஸா சேதாபனப்பயோகே³ து³க்கடங், படிலாபே⁴ன தேன வா அஞ்ஞேன வா மூலேன ஆஹடங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, ஸேஸங் சதுத்த²ஸதி³ஸமேவாதி.

    Pañcame aññaṃ cetāpetvāti attano kappiyabhaṇḍena ‘‘idaṃ nāma āharā’’ti aññaṃ parivattāpetvā. Aññaṃ cetāpeyyāti ‘‘evaṃ me idaṃ datvā aññampi āharissatī’’ti maññamānā ‘‘na me iminā attho, idaṃ nāma me āharā’’ti tato aññaṃ cetāpeyya. Tassā cetāpanappayoge dukkaṭaṃ, paṭilābhena tena vā aññena vā mūlena āhaṭaṃ nissaggiyaṃ hoti, sesaṃ catutthasadisamevāti.

    அஞ்ஞசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aññacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    6. பட²மஸங்கி⁴கசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    6. Paṭhamasaṅghikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    ச²ட்டே² அஞ்ஞத³த்தி²கேனாதி அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய தி³ன்னேன. அஞ்ஞுத்³தி³ஸிகேனாதி அஞ்ஞங் உத்³தி³ஸித்வா தி³ன்னேன. ஸங்கி⁴கேனாதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிச்சத்தேன. பரிக்கா²ரேனாதி கப்பியப⁴ண்டே³ன. அஞ்ஞங் சேதாபெய்யாதி ‘‘இத³ங் நாம பரிபு⁴ஞ்ஜெய்யாதா²’’தி யங் உத்³தி³ஸித்வா நியமெத்வா யோ பரிக்கா²ரோ தி³ன்னோ, ததோ அஞ்ஞங் பரிவத்தாபெய்ய, தஸ்ஸா பயோகே³ து³க்கடங், படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங்.

    Chaṭṭhe aññadatthikenāti aññassatthāya dinnena. Aññuddisikenāti aññaṃ uddisitvā dinnena. Saṅghikenāti saṅghassa pariccattena. Parikkhārenāti kappiyabhaṇḍena. Aññaṃ cetāpeyyāti ‘‘idaṃ nāma paribhuñjeyyāthā’’ti yaṃ uddisitvā niyametvā yo parikkhāro dinno, tato aññaṃ parivattāpeyya, tassā payoge dukkaṭaṃ, paṭilābhena nissaggiyaṃ.

    ஸாவத்தி²யங் ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கு²னியோ ஆரப்³ப⁴ தாதி³ஸேன பரிக்கா²ரேன அஞ்ஞங் சேதாபனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், திகபாசித்தியங், அனஞ்ஞத³த்தி²கே த்³விகது³க்கடங். தஸ்மிங் பன அனஞ்ஞத³த்தி²கஸஞ்ஞாய, ஸேஸகங் உபனெந்தியா, ‘‘தும்ஹேஹி ஏதத³த்தா²ய தி³ன்னோ, அம்ஹாகஞ்ச இமினா நாம அத்தோ²’’தி ஸாமிகே அபலோகெத்வா உபனெந்தியா, யதா³ பி⁴க்கு²னியோ விஹாரம்பி ச²ட்³டெ³த்வா பக்கமந்தி, ஏவரூபாஸு ஆபதா³ஸு உபனெந்தீனங், உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸேஸங் சதுத்த²ஸதி³ஸமேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha tādisena parikkhārena aññaṃ cetāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, anaññadatthike dvikadukkaṭaṃ. Tasmiṃ pana anaññadatthikasaññāya, sesakaṃ upanentiyā, ‘‘tumhehi etadatthāya dinno, amhākañca iminā nāma attho’’ti sāmike apaloketvā upanentiyā, yadā bhikkhuniyo vihārampi chaḍḍetvā pakkamanti, evarūpāsu āpadāsu upanentīnaṃ, ummattikādīnañca anāpatti. Sesaṃ catutthasadisamevāti.

    பட²மஸங்கி⁴கசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamasaṅghikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    7. து³தியஸங்கி⁴கசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    7. Dutiyasaṅghikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    ஸத்தமே ஸஞ்ஞாசிகேனாதி ஸயங் யாசிதகேனாபி. ஏததே³வெத்த² நானாகரணங், ஸேஸங் ச²ட்ட²ஸதி³ஸமேவாதி.

    Sattame saññācikenāti sayaṃ yācitakenāpi. Etadevettha nānākaraṇaṃ, sesaṃ chaṭṭhasadisamevāti.

    து³தியஸங்கி⁴கசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyasaṅghikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    8. பட²மக³ணிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    8. Paṭhamagaṇikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    அட்ட²மே மஹாஜனிகேனாதி க³ணஸ்ஸ பரிச்சத்தேன, இத³மெத்த² ச²ட்ட²தோ நானாகரணங்.

    Aṭṭhame mahājanikenāti gaṇassa pariccattena, idamettha chaṭṭhato nānākaraṇaṃ.

    பட²மக³ணிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamagaṇikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    9. து³தியக³ணிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    9. Dutiyagaṇikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    நவமே ஸஞ்ஞாசிகேனாதி இத³ங் அட்ட²மதோ அதிரித்தங், ஸேஸங் த்³வீஸுபி ச²ட்ட²ஸிக்கா²பத³ஸதி³ஸமேவாதி.

    Navame saññācikenāti idaṃ aṭṭhamato atirittaṃ, sesaṃ dvīsupi chaṭṭhasikkhāpadasadisamevāti.

    து³தியக³ணிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyagaṇikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    10. புக்³க³லிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    10. Puggalikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā

    த³ஸமே புக்³க³லிகேனாதி ஏகபி⁴க்கு²னியா பரிச்சத்தேன. ஸஞ்ஞாசிகேனாதி ஸயங் யாசிதகேன ச. அஞ்ஞங் சேதாபெய்யாதி யங் உத்³தி³ஸித்வா தி³ன்னங், ததோ அஞ்ஞங் சேதாபெந்தியா பயோகே³ து³க்கடங், படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி.

    Dasame puggalikenāti ekabhikkhuniyā pariccattena. Saññācikenāti sayaṃ yācitakena ca. Aññaṃ cetāpeyyāti yaṃ uddisitvā dinnaṃ, tato aññaṃ cetāpentiyā payoge dukkaṭaṃ, paṭilābhena nissaggiyaṃ hoti.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ தாதி³ஸேன பரிக்கா²ரேன அஞ்ஞங் சேதாபனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸேஸங் ச²ட்ட²ஸதி³ஸமேவாதி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha tādisena parikkhārena aññaṃ cetāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, sesaṃ chaṭṭhasadisamevāti.

    புக்³க³லிகசேதாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Puggalikacetāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    பத்தவக்³கோ³ பட²மோ.

    Pattavaggo paṭhamo.

    11. க³ருபாவுரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    11. Garupāvuraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    து³தியஸ்ஸ பட²மே க³ருபாவுரணந்தி ஸீதகாலே பாவுரணங். சதுக்கங்ஸபரமந்தி கங்ஸோ நாம சதுக்கஹாபணிகோ ஹோதி, தஸ்மா ஸோளஸகஹாபணக்³க⁴னகங். சேதாபேதப்³ப³ந்தி ட²பெத்வா ஸஹத⁴ம்மிகே ச ஞாதகப்பவாரிதே ச அஞ்ஞேன கிஸ்மிஞ்சிதே³வ கு³ணே பரிதுட்டே²ன ‘‘வதே³தா²ய்யே, யேனத்தோ²’’தி வுத்தாய விஞ்ஞாபேதப்³ப³ங். ததோ சே உத்தரீதி ததுத்தரி விஞ்ஞாபெந்தியா து³க்கடங், படிலத்³த⁴ங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி.

    Dutiyassa paṭhame garupāvuraṇanti sītakāle pāvuraṇaṃ. Catukkaṃsaparamanti kaṃso nāma catukkahāpaṇiko hoti, tasmā soḷasakahāpaṇagghanakaṃ. Cetāpetabbanti ṭhapetvā sahadhammike ca ñātakappavārite ca aññena kismiñcideva guṇe parituṭṭhena ‘‘vadethāyye, yenattho’’ti vuttāya viññāpetabbaṃ. Tato ce uttarīti tatuttari viññāpentiyā dukkaṭaṃ, paṭiladdhaṃ nissaggiyaṃ hoti.

    ஸாவத்தி²யங் து²ல்லனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ ராஜானங் கம்ப³லங் விஞ்ஞாபனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், திகபாசித்தியங், ஊனகசதுக்கங்ஸே த்³விகது³க்கடங். தஸ்மிங் பன ஊனகஸஞ்ஞாய, சதுக்கங்ஸபரமங் சேதாபெந்தியா, ஞாதகப்பவாரிதே வா, அஞ்ஞஸ்ஸ வா அத்தா²ய, அத்தனோ வா த⁴னேன, மஹக்³க⁴ங் சேதாபெந்தங் அப்பக்³க⁴ங் சேதாபெந்தியா, உம்மத்திகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. க³ருபாவுரணதா, அதிரேகசதுக்கங்ஸதா, அனநுஞ்ஞாதட்டா²னே விஞ்ஞத்தி, படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஸஞ்சரித்தஸதி³ஸானீதி.

    Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha rājānaṃ kambalaṃ viññāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, ūnakacatukkaṃse dvikadukkaṭaṃ. Tasmiṃ pana ūnakasaññāya, catukkaṃsaparamaṃ cetāpentiyā, ñātakappavārite vā, aññassa vā atthāya, attano vā dhanena, mahagghaṃ cetāpentaṃ appagghaṃ cetāpentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Garupāvuraṇatā, atirekacatukkaṃsatā, ananuññātaṭṭhāne viññatti, paṭilābhoti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni sañcarittasadisānīti.

    க³ருபாவுரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Garupāvuraṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    12. லஹுபாவுரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    12. Lahupāvuraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    து³தியே லஹுபாவுரணந்தி உண்ஹகாலே பாவுரணங். அட்³ட⁴தெய்யகங்ஸபரமந்தி த³ஸகஹாபணக்³க⁴னகங், ஸேஸங் பட²மஸதி³ஸமேவாதி.

    Dutiye lahupāvuraṇanti uṇhakāle pāvuraṇaṃ. Aḍḍhateyyakaṃsaparamanti dasakahāpaṇagghanakaṃ, sesaṃ paṭhamasadisamevāti.

    லஹுபாவுரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Lahupāvuraṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    இதோ பரானி இமஸ்மிங் வக்³கே³ அட்ட², ததியவக்³கே³ த³ஸாதி இமானி அட்டா²ரஸ ஸிக்கா²பதா³னி பி⁴க்கு²பாதிமொக்க²வண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னீதி.

    Ito parāni imasmiṃ vagge aṭṭha, tatiyavagge dasāti imāni aṭṭhārasa sikkhāpadāni bhikkhupātimokkhavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbānīti.

    ஜாதரூபவக்³கோ³ ததியோ.

    Jātarūpavaggo tatiyo.

    உத்³தி³ட்டா² கோ² அய்யாயோ திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யா பாசித்தியா த⁴ம்மாதி பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ பஞ்ஞத்தா ஸாதா⁴ரணா அட்டா²ரஸ, அஸாதா⁴ரணா த்³வாத³ஸாதி ஏவங் திங்ஸ. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    Uddiṭṭhā kho ayyāyo tiṃsa nissaggiyā pācittiyā dhammāti bhikkhū ārabbha paññattā sādhāraṇā aṭṭhārasa, asādhāraṇā dvādasāti evaṃ tiṃsa. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    கங்கா²விதரணியா பாதிமொக்க²வண்ணனாய பி⁴க்கு²னிபாதிமொக்கே²

    Kaṅkhāvitaraṇiyā pātimokkhavaṇṇanāya bhikkhunipātimokkhe

    நிஸ்ஸக்³கி³யபாசித்தியவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nissaggiyapācittiyavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact