Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    நிஸ்ஸக்³கி³யகதா²

    Nissaggiyakathā

    2094.

    2094.

    அதி⁴ட்டா²னூபக³ங் பத்தங், அனதி⁴ட்டா²ய பி⁴க்கு²னீ;

    Adhiṭṭhānūpagaṃ pattaṃ, anadhiṭṭhāya bhikkhunī;

    விகப்பனமகத்வா வா, ஏகாஹம்பி ட²பெய்ய சே.

    Vikappanamakatvā vā, ekāhampi ṭhapeyya ce.

    2095.

    2095.

    அருணுக்³க³மனேனேவ, ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²னியா ஸியா;

    Aruṇuggamaneneva, saddhiṃ bhikkhuniyā siyā;

    தஸ்ஸா நிஸ்ஸக்³கி³யாபத்தி, பத்தஸன்னிதி⁴காரணா.

    Tassā nissaggiyāpatti, pattasannidhikāraṇā.

    2096.

    2096.

    ஸேஸோ பன கதா²மக்³கோ³, பத்தஸிக்கா²பதே³ இத⁴;

    Seso pana kathāmaggo, pattasikkhāpade idha;

    ஸப்³போ³ வுத்தனயேனேவ, வேதி³தப்³போ³ வினிச்ச²யோ.

    Sabbo vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    2097.

    2097.

    த³ஸாஹாதிக்கமே தத்த², ஏகாஹாதிக்கமே இத⁴;

    Dasāhātikkame tattha, ekāhātikkame idha;

    தஸ்ஸிமஸ்ஸ உபி⁴ன்னம்பி, அயமேவ விஸேஸதா.

    Tassimassa ubhinnampi, ayameva visesatā.

    பட²மங்.

    Paṭhamaṃ.

    2098.

    2098.

    அகாலே சீவரங் தி³ன்னங், தி³ன்னங் காலேபி கேனசி;

    Akāle cīvaraṃ dinnaṃ, dinnaṃ kālepi kenaci;

    ஆதி³ஸ்ஸ பன ‘‘ஸம்பத்தா, பா⁴ஜெந்தூ’’தி நியாமிதங்.

    Ādissa pana ‘‘sampattā, bhājentū’’ti niyāmitaṃ.

    2099.

    2099.

    அகாலசீவரங் ‘‘கால-சீவர’’ந்தி ஸசே பன;

    Akālacīvaraṃ ‘‘kāla-cīvara’’nti sace pana;

    பா⁴ஜாபெய்ய ச யா தஸ்ஸா, பயோகே³ து³க்கடங் ஸியா.

    Bhājāpeyya ca yā tassā, payoge dukkaṭaṃ siyā.

    2100.

    2100.

    அத்தனா படிலத்³த⁴ங் யங், தங் து நிஸ்ஸக்³கி³யங் ப⁴வே;

    Attanā paṭiladdhaṃ yaṃ, taṃ tu nissaggiyaṃ bhave;

    லபி⁴த்வா பன நிஸ்ஸட்ட²ங், யதா²தா³னே நியோஜயே.

    Labhitvā pana nissaṭṭhaṃ, yathādāne niyojaye.

    2101.

    2101.

    கத்வா வினயகம்மங் து, படிலத்³த⁴ம்பி தங் புன;

    Katvā vinayakammaṃ tu, paṭiladdhampi taṃ puna;

    தஸ்ஸ சாயமதி⁴ப்பாயோ, ஸேவிதுங் ந ச வட்டதி.

    Tassa cāyamadhippāyo, sevituṃ na ca vaṭṭati.

    2102.

    2102.

    அகாலவத்த²ஸஞ்ஞாய, து³க்கடங் காலசீவரே;

    Akālavatthasaññāya, dukkaṭaṃ kālacīvare;

    உப⁴யத்த²பி நித்³தி³ட்ட²ங், ததா² வேமதிகாயபி.

    Ubhayatthapi niddiṭṭhaṃ, tathā vematikāyapi.

    2103.

    2103.

    காலசீவரஸஞ்ஞாய, சீவரே உப⁴யத்த²பி;

    Kālacīvarasaññāya, cīvare ubhayatthapi;

    ந தோ³ஸும்மத்திகாதீ³னங், திஸமுட்டா²னதா மதா.

    Na dosummattikādīnaṃ, tisamuṭṭhānatā matā.

    து³தியங்.

    Dutiyaṃ.

    2104.

    2104.

    சீவரேஸுபி ப³ந்தி⁴த்வா, ட²பிதேஸு ப³ஹூஸ்வபி;

    Cīvaresupi bandhitvā, ṭhapitesu bahūsvapi;

    ஏகாயேவ ஸியாபத்தி, அச்சி²ந்த³தி ஸசே ஸயங்.

    Ekāyeva siyāpatti, acchindati sace sayaṃ.

    2105.

    2105.

    ததா²ச்சி²ந்தா³பனே ஏகா, ஏகாயாணத்தியா ப⁴வே;

    Tathācchindāpane ekā, ekāyāṇattiyā bhave;

    இதரேஸு ச வத்தூ²னங், பயோக³ஸ்ஸ வஸா ஸியா.

    Itaresu ca vatthūnaṃ, payogassa vasā siyā.

    2106.

    2106.

    திகபாசித்தி அஞ்ஞஸ்மிங், பரிக்கா²ரே து து³க்கடங்;

    Tikapācitti aññasmiṃ, parikkhāre tu dukkaṭaṃ;

    திகது³க்கடமுத்³தி³ட்ட²ங், இதரிஸ்ஸா து சீவரே.

    Tikadukkaṭamuddiṭṭhaṃ, itarissā tu cīvare.

    2107.

    2107.

    தாய வா தீ³யமானங் து, தஸ்ஸா விஸ்ஸாஸமேவ வா;

    Tāya vā dīyamānaṃ tu, tassā vissāsameva vā;

    க³ண்ஹந்தியா அனாபத்தி, திஸமுட்டா²னதா மதா.

    Gaṇhantiyā anāpatti, tisamuṭṭhānatā matā.

    ததியங்.

    Tatiyaṃ.

    2108.

    2108.

    விஞ்ஞாபெத்வா ஸசே அஞ்ஞங், தத³ஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெந்தியா;

    Viññāpetvā sace aññaṃ, tadaññaṃ viññāpentiyā;

    விஞ்ஞத்திது³க்கடங் தஸ்ஸா, லாபா⁴ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா.

    Viññattidukkaṭaṃ tassā, lābhā nissaggiyaṃ siyā.

    2109.

    2109.

    திகபாசித்தியங் வுத்தங், அனஞ்ஞே த்³விகது³க்கடங்;

    Tikapācittiyaṃ vuttaṃ, anaññe dvikadukkaṭaṃ;

    அனஞ்ஞேனஞ்ஞஸஞ்ஞாய, அப்பஹொந்தேபி வா புன.

    Anaññenaññasaññāya, appahontepi vā puna.

    2110.

    2110.

    தஸ்மிங் தஞ்ஞேவ வா அஞ்ஞங், அஞ்ஞேனத்தே²பி வா ஸதி;

    Tasmiṃ taññeva vā aññaṃ, aññenatthepi vā sati;

    ஆனிஸங்ஸஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா, தத³ஞ்ஞங் விஞ்ஞாபெந்தியா.

    Ānisaṃsañca dassetvā, tadaññaṃ viññāpentiyā.

    2111.

    2111.

    அனாபத்தீதி ஞாதப்³ப³ங், ததா² உம்மத்திகாயபி;

    Anāpattīti ñātabbaṃ, tathā ummattikāyapi;

    ஸஞ்சரித்தஸமா வுத்தா, ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா.

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā.

    சதுத்த²ங்.

    Catutthaṃ.

    2112.

    2112.

    அஞ்ஞங் சேதாபெத்வா புப்³ப³ங், பச்சா² அஞ்ஞங் சேதாபெய்ய;

    Aññaṃ cetāpetvā pubbaṃ, pacchā aññaṃ cetāpeyya;

    ஏவங் ஸஞ்ஞாயஞ்ஞங் த⁴ஞ்ஞங், மய்ஹங் ஆனெத்வா தே³தீதி.

    Evaṃ saññāyaññaṃ dhaññaṃ, mayhaṃ ānetvā detīti.

    2113.

    2113.

    சேதாபனபயோகே³ன, மூலட்டா²ய ஹி து³க்கடங்;

    Cetāpanapayogena, mūlaṭṭhāya hi dukkaṭaṃ;

    லாபே⁴ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, தேன சஞ்ஞேன வாப⁴தங்.

    Lābhe nissaggiyaṃ hoti, tena caññena vābhataṃ.

    2114.

    2114.

    ஸேஸங் அனந்தரேனேவ, ஸதி³ஸந்தி வினித்³தி³ஸே;

    Sesaṃ anantareneva, sadisanti viniddise;

    ஸமுட்டா²னாதி³னா ஸத்³தி⁴ங், அபுப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi.

    பஞ்சமங்.

    Pañcamaṃ.

    2115.

    2115.

    அஞ்ஞத³த்தா²ய தி³ன்னேன, பரிக்கா²ரேன யா பன;

    Aññadatthāya dinnena, parikkhārena yā pana;

    சேதாபெய்ய ஸசே அஞ்ஞங், ஸங்கி⁴கேனித⁴ பி⁴க்கு²னீ.

    Cetāpeyya sace aññaṃ, saṅghikenidha bhikkhunī.

    2116.

    2116.

    பயோகே³ து³க்கடங், லாபே⁴, தஸ்ஸா நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஸியா;

    Payoge dukkaṭaṃ, lābhe, tassā nissaggiyaṃ siyā;

    அனஞ்ஞத³த்தி²கே எத்த², நித்³தி³ட்ட²ங் த்³விகது³க்கடங்.

    Anaññadatthike ettha, niddiṭṭhaṃ dvikadukkaṭaṃ.

    2117.

    2117.

    ஸேஸகங் அஞ்ஞத³த்தா²ய, அனாபத்துபனெந்தியா;

    Sesakaṃ aññadatthāya, anāpattupanentiyā;

    புச்சி²த்வா ஸாமிகே வாப்யா-பதா³ஸும்மத்திகாய வா.

    Pucchitvā sāmike vāpyā-padāsummattikāya vā.

    2118.

    2118.

    ஸஞ்சரித்தஸமா வுத்தா, ஸமுட்டா²னாத³யோ நயா;

    Sañcarittasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā;

    ஸத்தமங் ச²ட்ட²ஸதி³ஸங், ஸயங் யாசிதகங் வினா.

    Sattamaṃ chaṭṭhasadisaṃ, sayaṃ yācitakaṃ vinā.

    ச²ட்ட²ஸத்தமானி.

    Chaṭṭhasattamāni.

    2119.

    2119.

    அட்ட²மே நவமே வாபி, வத்தப்³ப³ங் நத்தி² கிஞ்சிபி;

    Aṭṭhame navame vāpi, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    ‘‘மஹாஜனிகஸஞ்ஞாசி-கேனா’’தி பத³தாதி⁴கா.

    ‘‘Mahājanikasaññāci-kenā’’ti padatādhikā.

    2120.

    2120.

    த³ஸமேபி கதா² ஸப்³பா³, அனந்தரஸமா மதா;

    Dasamepi kathā sabbā, anantarasamā matā;

    ஸமுட்டா²னாதி³னா ஸத்³தி⁴ங், விஸேஸோ நத்தி² கோசிபி.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, viseso natthi kocipi.

    அட்ட²மனவமத³ஸமானி.

    Aṭṭhamanavamadasamāni.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    2121.

    2121.

    அதிரேகசதுக்கங்ஸங், க³ருபாவுரணங் பன;

    Atirekacatukkaṃsaṃ, garupāvuraṇaṃ pana;

    சேதாபெய்ய ஸசே தஸ்ஸா, சதுஸச்சப்பகாஸினா.

    Cetāpeyya sace tassā, catusaccappakāsinā.

    2122.

    2122.

    பயோகே³ து³க்கடங் வுத்தங், லாபே⁴ நிஸ்ஸக்³கி³யங் மதங்;

    Payoge dukkaṭaṃ vuttaṃ, lābhe nissaggiyaṃ mataṃ;

    கஹாபணசதுக்கங் து, கங்ஸோ நாம பவுச்சதி.

    Kahāpaṇacatukkaṃ tu, kaṃso nāma pavuccati.

    2123.

    2123.

    ஊனகே து சதுக்கங்ஸே, உத்³தி³ட்ட²ங் த்³விகது³க்கடங்;

    Ūnake tu catukkaṃse, uddiṭṭhaṃ dvikadukkaṭaṃ;

    அனாபத்தி சதுக்கங்ஸ-பரமங் க³ருகங் பன.

    Anāpatti catukkaṃsa-paramaṃ garukaṃ pana.

    2124.

    2124.

    சேதாபேதி ததூ³னங் வா, ஞாதகானஞ்ச ஸந்தகே;

    Cetāpeti tadūnaṃ vā, ñātakānañca santake;

    அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய வா அத்த-த⁴னேனும்மத்திகாய வா.

    Aññassatthāya vā atta-dhanenummattikāya vā.

    2125.

    2125.

    சேதாபெந்தங் மஹக்³க⁴ங் யா, சேதாபேதப்பமேவ வா;

    Cetāpentaṃ mahagghaṃ yā, cetāpetappameva vā;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஸப்³பே³, ஸஞ்சரித்தஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, sañcarittasamā matā.

    ஏகாத³ஸமங்.

    Ekādasamaṃ.

    2126.

    2126.

    லஹுபாவுரணங் அட்³ட⁴- தெய்யகங்ஸக்³க⁴னங் பன;

    Lahupāvuraṇaṃ aḍḍha- teyyakaṃsagghanaṃ pana;

    ததோ சே உத்தரிங் யங் து, சேதாபேதி ஹி பி⁴க்கு²னீ.

    Tato ce uttariṃ yaṃ tu, cetāpeti hi bhikkhunī.

    2127.

    2127.

    தஸ்ஸா நிஸ்ஸக்³கி³யாபத்தி, பாசித்தி பரியாபுதா;

    Tassā nissaggiyāpatti, pācitti pariyāputā;

    அனந்தரஸமங் ஸேஸங், நத்தி² காசி விஸேஸதா.

    Anantarasamaṃ sesaṃ, natthi kāci visesatā.

    த்³வாத³ஸமங்.

    Dvādasamaṃ.

    2128.

    2128.

    ஸாதா⁴ரணானி ஸேஸானி, தானி அட்டா²ரஸாபி ச;

    Sādhāraṇāni sesāni, tāni aṭṭhārasāpi ca;

    இமானி த்³வாத³ஸேவாபி, ஸமதிங்ஸேவ ஹொந்தி ஹி.

    Imāni dvādasevāpi, samatiṃseva honti hi.

    நிஸ்ஸக்³கி³யகதா².

    Nissaggiyakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact