Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
நிஸ்ஸயமுச்சனககதா²வண்ணனா
Nissayamuccanakakathāvaṇṇanā
103. நிஸ்ஸயமுச்சனகஸ்ஸ வத்தேஸு பஞ்சகச²க்கேஸு பன உப⁴யானி கோ² பன…பே॰… அனுப்³யஞ்ஜனஸோதி எத்த² ‘‘ஸப்³போ³பி சாயங் பபே⁴தோ³ மாதிகாட்ட²கதா²யங் ஞாதாயங் ஞாதோ ஹோதீ’’தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ஆபத்திங் ஜானாதீதிஆதீ³ஸு ச ‘‘பாடே² அவத்தமானேபி ‘இத³ங் நாம கத்வா இத³ங் ஆபஜ்ஜதீ’தி ஜானாதி சே, வட்டதீ’’தி தத்தே²வ வுத்தங். தஞ்ச கோ² புப்³பே³ பாடே² பகு³ணே கதேதி க³ஹேதப்³ப³ந்தி ச ஆசரியுபஜ்ஜா²யானம்பி ஏஸேவ நயோதி ச கேசி வத³ந்தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.
103. Nissayamuccanakassa vattesu pañcakachakkesu pana ubhayāni kho pana…pe… anubyañjanasoti ettha ‘‘sabbopi cāyaṃ pabhedo mātikāṭṭhakathāyaṃ ñātāyaṃ ñāto hotī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Āpattiṃ jānātītiādīsu ca ‘‘pāṭhe avattamānepi ‘idaṃ nāma katvā idaṃ āpajjatī’ti jānāti ce, vaṭṭatī’’ti tattheva vuttaṃ. Tañca kho pubbe pāṭhe paguṇe kateti gahetabbanti ca ācariyupajjhāyānampi eseva nayoti ca keci vadanti. Sesamettha uttānameva.
நிஸ்ஸயமுச்சனககதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nissayamuccanakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 40. நிஸ்ஸயமுச்சனககதா² • 40. Nissayamuccanakakathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கம்மாரப⁴ண்டு³வத்தா²தி³கதா² • Kammārabhaṇḍuvatthādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கம்மாரப⁴ண்டு³வத்தா²தி³கதா²வண்ணனா • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கம்மாரப⁴ண்டு³வத்தா²தி³கதா²வண்ணனா • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 40. நிஸ்ஸயமுச்சனககதா² • 40. Nissayamuccanakakathā