Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா
Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
83. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²யங் தி³ஸங் க³தோதி புன ஆக³ந்துகாமோ அனாக³ந்துகாமோ வா ஹுத்வா வாஸத்தா²ய கஞ்சி தி³ஸங் க³தோ. பி⁴க்கு²னோ ஸபா⁴க³தந்தி பேஸலபா⁴வங். ஓலோகெத்வாதி உபபரிக்கி²த்வா. விப்³ப⁴ந்தே…பே॰… தத்த² க³ந்தப்³ப³ந்தி எத்த² ஸசே கேனசி கரணீயேன தத³ஹேவ க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ கதிபாஹேன க³மிஸ்ஸாமீதி க³மனே ஸஉஸ்ஸாஹோ ஹோதி, ரக்க²தீதி வத³ந்தி. மா இத⁴ படிக்கமீதி மா இத⁴ பவிஸி. தத்ரேவ வஸிதப்³ப³ந்தி தத்தே²வ நிஸ்ஸயங் க³ஹெத்வா வஸிதப்³ப³ங். தங்யேவ விஹாரங்…பே॰… வஸிதுங் வட்டதீதி எத்த² உபஜ்ஜா²யேன பரிச்சத்தத்தா உபஜ்ஜா²யஸமோதா⁴னபரிஹாரோ நத்தி², தஸ்மா உபஜ்ஜா²யேன ஸமோதா⁴னக³தஸ்ஸபி ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே க³ஹிதனிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி.
83. Nissayapaṭippassaddhikathāyaṃ disaṃ gatoti puna āgantukāmo anāgantukāmo vā hutvā vāsatthāya kañci disaṃ gato. Bhikkhuno sabhāgatanti pesalabhāvaṃ. Oloketvāti upaparikkhitvā. Vibbhante…pe… tattha gantabbanti ettha sace kenaci karaṇīyena tadaheva gantuṃ asakkonto katipāhena gamissāmīti gamane saussāho hoti, rakkhatīti vadanti. Mā idha paṭikkamīti mā idha pavisi. Tatreva vasitabbanti tattheva nissayaṃ gahetvā vasitabbaṃ. Taṃyeva vihāraṃ…pe… vasituṃ vaṭṭatīti ettha upajjhāyena pariccattattā upajjhāyasamodhānaparihāro natthi, tasmā upajjhāyena samodhānagatassapi ācariyassa santike gahitanissayo na paṭippassambhati.
ஆசரியம்ஹா நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴ஸு ஆசரியோ பக்கந்தோ வா ஹோதீதி எத்த² ‘‘பக்கந்தோதி தி³ஸங் க³தோ’’திஆதி³னா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பக்கமனே யோ வினிச்ச²யோ வுத்தோ, ஸோ தத்த² வுத்தனயேனேவ இதா⁴பி ஸக்கா விஞ்ஞாதுந்தி தங் அவத்வா ‘‘கோசி ஆசரியோ ஆபுச்சி²த்வா பக்கமதீ’’திஆதி³னா அஞ்ஞோயேவ நயோ ஆரத்³தோ⁴, அயஞ்ச நயோ உபஜ்ஜா²யபக்கமனேபி வேதி³தப்³போ³யேவ. ஈதி³ஸேஸு ஹி டா²னேஸு ஏகத்த² வுத்தலக்க²ணங் அஞ்ஞத்தா²பி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸசே த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமித்வா நிவத்ததி, படிப்பஸ்ஸத்³தோ⁴ ஹோதீதி எத்த² எத்தாவதா தி³ஸாபக்கந்தோ நாம ஹோதீதி அந்தேவாஸிகே அனிக்கி²த்தது⁴ரேபி நிஸ்ஸயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. ஆசரியுபஜ்ஜா²யா த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே வஸந்தீதி ப³ஹிஉபசாரஸீமாயங் அந்தேவாஸிகஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் வஸனட்டா²னதோ த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம அஞ்ஞஸ்மிங் ஸேனாஸனே வஸந்தி, அந்தோஉபசாரஸீமாயங் பன த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமித்வாபி வஸதோ நிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. ‘‘ஸசேபி ஆசரியோ முஞ்சிதுகாமோவ ஹுத்வா நிஸ்ஸயபணாமனாய பணாமேதீ’’திஆதி³ ஸப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஆணத்தியம்பி வேதி³தப்³ப³ங். ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.
Ācariyamhānissayapaṭippassaddhīsu ācariyo pakkanto vā hotīti ettha ‘‘pakkantoti disaṃ gato’’tiādinā upajjhāyassa pakkamane yo vinicchayo vutto, so tattha vuttanayeneva idhāpi sakkā viññātunti taṃ avatvā ‘‘koci ācariyo āpucchitvā pakkamatī’’tiādinā aññoyeva nayo āraddho, ayañca nayo upajjhāyapakkamanepi veditabboyeva. Īdisesu hi ṭhānesu ekattha vuttalakkhaṇaṃ aññatthāpi daṭṭhabbaṃ. Sace dve leḍḍupāte atikkamitvā nivattati, paṭippassaddho hotīti ettha ettāvatā disāpakkanto nāma hotīti antevāsike anikkhittadhurepi nissayo paṭippassambhati. Ācariyupajjhāyā dve leḍḍupāte atikkamma aññasmiṃ vihāre vasantīti bahiupacārasīmāyaṃ antevāsikasaddhivihārikānaṃ vasanaṭṭhānato dve leḍḍupāte atikkamma aññasmiṃ senāsane vasanti, antoupacārasīmāyaṃ pana dve leḍḍupāte atikkamitvāpi vasato nissayo na paṭippassambhati. ‘‘Sacepi ācariyo muñcitukāmova hutvā nissayapaṇāmanāya paṇāmetī’’tiādi sabbaṃ upajjhāyassa āṇattiyampi veditabbaṃ. Sesamettha uttānameva.
நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 22. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • 22. Nissayapaṭippassaddhikathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • Nissayapaṭippassaddhikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா • Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா • Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 22. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • 22. Nissayapaṭippassaddhikathā