Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா
Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
83. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²யங் ‘‘யோ வா ஏகஸம்போ⁴க³பரிபோ⁴கோ³, தஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³’’தி இமினா லஜ்ஜீஸு ஏவ நிஸ்ஸயக்³க³ஹணங் நியோஜேதி அலஜ்ஜீஸு படிக்கி²த்தத்தா. எத்த² ச பரிபோ⁴க³ஸத்³தே³ன ஏககம்மாதி³கோ ஸங்வாஸோ க³ஹிதோ பச்சயபரிபோ⁴க³ஸ்ஸ ஸம்போ⁴க³-ஸத்³தே³ன க³ஹிதத்தா, ஏதேன ச ஸம்போ⁴க³ஸங்வாஸானங் அலஜ்ஜீஹி ஸத்³தி⁴ங் ந கத்தப்³ப³தங் த³ஸ்ஸேதி. பரிஹாரோ நத்தீ²தி ஆபத்திபரிஹாரோ நத்தி². தாதி³ஸோதி யத்த² நிஸ்ஸயோ க³ஹிதபுப்³போ³, யோ ச ஏகஸம்போ⁴க³பரிபோ⁴கோ³, தாதி³ஸோ. ததா² வுத்தந்தி ‘‘லஹுங் ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தஞ்சேதி அத்தோ². ‘‘சத்தாரி பஞ்ச தி³வஸானீ’’தி இத³ங் உபலக்க²ணமத்தங். யதி³ ஏகாஹத்³வீஹேன ஸபா⁴க³தா பஞ்ஞாயதி, ஞாததி³வஸேன க³ஹேதப்³போ³வ. அதா²பி சதுபஞ்சாஹேனாபி ந பஞ்ஞாயதி, யத்தகேஹி தி³வஸேஹி பஞ்ஞாயதி, தத்தகானி அதிக்கமேதப்³பா³னி. ஸபா⁴க³தங் ஓலோகேமீதி பன லேஸோ ந காதப்³போ³.
83. Nissayapaṭippassaddhikathāyaṃ ‘‘yo vā ekasambhogaparibhogo, tassa santike nissayo gahetabbo’’ti iminā lajjīsu eva nissayaggahaṇaṃ niyojeti alajjīsu paṭikkhittattā. Ettha ca paribhogasaddena ekakammādiko saṃvāso gahito paccayaparibhogassa sambhoga-saddena gahitattā, etena ca sambhogasaṃvāsānaṃ alajjīhi saddhiṃ na kattabbataṃ dasseti. Parihāro natthīti āpattiparihāro natthi. Tādisoti yattha nissayo gahitapubbo, yo ca ekasambhogaparibhogo, tādiso. Tathā vuttanti ‘‘lahuṃ āgamissāmī’’ti vuttañceti attho. ‘‘Cattāri pañca divasānī’’ti idaṃ upalakkhaṇamattaṃ. Yadi ekāhadvīhena sabhāgatā paññāyati, ñātadivasena gahetabbova. Athāpi catupañcāhenāpi na paññāyati, yattakehi divasehi paññāyati, tattakāni atikkametabbāni. Sabhāgataṃ olokemīti pana leso na kātabbo.
த³ஹரா ஸுணந்தீதி எத்த² அஸுத்வாபி ஆக³மிஸ்ஸதி, கேனசி அந்தராயேன சிராயதீதி ஸஞ்ஞாய ஸதி லப்³ப⁴தேவ பரிஹாரோ. தேனாஹ ‘‘இதே⁴வாஹங் வஸிஸ்ஸாமீதி பஹிணதி, பரிஹாரோ நத்தீ²’’தி.
Daharā suṇantīti ettha asutvāpi āgamissati, kenaci antarāyena cirāyatīti saññāya sati labbhateva parihāro. Tenāha ‘‘idhevāhaṃ vasissāmīti pahiṇati, parihāro natthī’’ti.
ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரோ நத்தீ²தி க³மனே நிருஸ்ஸாஹங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸஉஸ்ஸாஹஸ்ஸ பன ஸேனாஸனபடிஸாமனாதி³வஸேன கதிபாஹே க³தேபி ந தோ³ஸோ.
Ekadivasampi parihāro natthīti gamane nirussāhaṃ sandhāya vuttaṃ. Saussāhassa pana senāsanapaṭisāmanādivasena katipāhe gatepi na doso.
தத்ரேவ வஸிதப்³ப³ந்தி தத்ர ஸபா⁴க³ட்டா²னே ஏவ நிஸ்ஸயங் க³ஹெத்வா வஸிதப்³ப³ங். ‘‘தங்யேவ விஹாரங்…பே॰… வஸிதுங் வட்டதீ’’தி இமினா உபஜ்ஜா²யே ஸங்க³ண்ஹந்தேயேவ தங்ஸமோதா⁴னே நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ வுத்தா, தஸ்மிங் பன கோதே⁴ன வா க³ணனிரபெக்க²தாய வா அஸங்க³ண்ஹந்தே அஞ்ஞேஸு க³ஹிதோ நிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதி.
Tatreva vasitabbanti tatra sabhāgaṭṭhāne eva nissayaṃ gahetvā vasitabbaṃ. ‘‘Taṃyeva vihāraṃ…pe… vasituṃ vaṭṭatī’’ti iminā upajjhāye saṅgaṇhanteyeva taṃsamodhāne nissayapaṭippassaddhi vuttā, tasmiṃ pana kodhena vā gaṇanirapekkhatāya vā asaṅgaṇhante aññesu gahito nissayo na paṭippassambhatīti dasseti.
ஆசரியம்ஹா நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யங் வுத்தோ ‘‘கோசி ஆசரியோ’’திஆதி³கோ நயோ உபஜ்ஜா²யபக்கமனாதீ³ஸுபி நெத்வா தத்த² ச வுத்தோ இதா⁴பி நெத்வா யதா²ரஹங் யோஜேதப்³போ³.
Ācariyamhā nissayapaṭippassaddhiyaṃ vutto ‘‘koci ācariyo’’tiādiko nayo upajjhāyapakkamanādīsupi netvā tattha ca vutto idhāpi netvā yathārahaṃ yojetabbo.
த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே வஸந்தீதி உபசாரஸீமதோ ப³ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே அந்தேவாஸிகானங் வஸனட்டா²னதோ த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம வஸந்தி. தேன ப³ஹிஉபசாரேபி அந்தேவாஸிகாதீ³னங் வஸனட்டா²னதோ த்³வின்னங் லெட்³டு³பாதானங் அந்தரே ஆஸன்னபதே³ஸே வஸதி, நிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதி. அந்தோஉபசாரஸீமாயங் பன த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமித்வா வஸதோ நிஸ்ஸயோ ந படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தேவ.
Dve leḍḍupāte atikkamma aññasmiṃ vihāre vasantīti upacārasīmato bahi aññasmiṃ vihāre antevāsikānaṃ vasanaṭṭhānato dve leḍḍupāte atikkamma vasanti. Tena bahiupacārepi antevāsikādīnaṃ vasanaṭṭhānato dvinnaṃ leḍḍupātānaṃ antare āsannapadese vasati, nissayo na paṭippassambhatīti dasseti. Antoupacārasīmāyaṃ pana dve leḍḍupāte atikkamitvā vasato nissayo na paṭippassambhateva.
நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 22. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • 22. Nissayapaṭippassaddhikathā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • Nissayapaṭippassaddhikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா • Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா²வண்ணனா • Nissayapaṭippassaddhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 22. நிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴கதா² • 22. Nissayapaṭippassaddhikathā