Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
2. நீவரணப்பஹானவக்³க³வண்ணனா
2. Nīvaraṇappahānavaggavaṇṇanā
11. து³தியஸ்ஸ பட²மே ஏகத⁴ம்மம்பீதி எத்த² ‘‘தஸ்மிங் கோ² பன ஸமயே த⁴ம்மா ஹொந்தீ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 121) விய நிஸ்ஸத்தட்டே²ன த⁴ம்மோ வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா ஏகத⁴ம்மம்பீதி நிஸ்ஸத்தங் ஏகஸபா⁴வம்பீதி அயமெத்த² அத்தோ². அனுப்பன்னோவாதி எத்த² பன ‘‘பூ⁴தானங் வா ஸத்தானங் டி²தியா ஸம்ப⁴வேஸீனங் வா அனுக்³க³ஹாய (ம॰ நி॰ 1.402; ஸங்॰ நி॰ 2.11) யாவதா, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா அபதா³ வா த்³விபதா³ வா’’தி (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90) ஏவமாதீ³ஸு விய ஸமுச்சயத்தோ² வாஸத்³தோ³ த³ட்ட²ப்³போ³, ந விகப்பத்தோ². அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யேன த⁴ம்மேன அனுப்பன்னோ ச காமச்ச²ந்தோ³ உப்பஜ்ஜதி, உப்பன்னோ ச காமச்ச²ந்தோ³ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாய ஸங்வத்ததி, தமஹங் யதா² ஸுப⁴னிமித்தங், ஏவங் அஞ்ஞங் ந பஸ்ஸாமீதி. தத்த² அனுப்பன்னோதி அஜாதோ அஸஞ்ஜாதோ அபாதுபூ⁴தோ அஸமுதா³க³தோ. காமச்ச²ந்தோ³தி ‘‘யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமதண்ஹா’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1156) நயேன வித்தா²ரிதங் காமச்ச²ந்த³னீவரணங். உப்பஜ்ஜதீதி நிப்³ப³த்ததி பாதுப⁴வதி. ஸோ பனேஸ அஸமுதா³சாரவஸேன வா அனநுபூ⁴தாரம்மணவஸேன வா அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³போ³. அஞ்ஞதா² ஹி அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே அனுப்பன்னோ நாம நத்தி².
11. Dutiyassa paṭhame ekadhammampīti ettha ‘‘tasmiṃ kho pana samaye dhammā hontī’’tiādīsu (dha. sa. 121) viya nissattaṭṭhena dhammo veditabbo. Tasmā ekadhammampīti nissattaṃ ekasabhāvampīti ayamettha attho. Anuppannovāti ettha pana ‘‘bhūtānaṃ vā sattānaṃ ṭhitiyā sambhavesīnaṃ vā anuggahāya (ma. ni. 1.402; saṃ. ni. 2.11) yāvatā, bhikkhave, sattā apadā vā dvipadā vā’’ti (a. ni. 4.34; itivu. 90) evamādīsu viya samuccayattho vāsaddo daṭṭhabbo, na vikappattho. Ayañhettha attho – yena dhammena anuppanno ca kāmacchando uppajjati, uppanno ca kāmacchando bhiyyobhāvāya vepullāya saṃvattati, tamahaṃ yathā subhanimittaṃ, evaṃ aññaṃ na passāmīti. Tattha anuppannoti ajāto asañjāto apātubhūto asamudāgato. Kāmacchandoti ‘‘yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā’’tiādinā (dha. sa. 1156) nayena vitthāritaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ. Uppajjatīti nibbattati pātubhavati. So panesa asamudācāravasena vā ananubhūtārammaṇavasena vā anuppanno uppajjatīti veditabbo. Aññathā hi anamatagge saṃsāre anuppanno nāma natthi.
தத்த² ஏகச்சஸ்ஸ வத்தவஸேன கிலேஸோ ந ஸமுதா³சரதி, ஏகச்சஸ்ஸ க³ந்த²து⁴தங்க³ஸமாதி⁴- விபஸ்ஸனானவகம்மாதீ³னங் அஞ்ஞதரவஸேன. கத²ங்? ஏகச்சோ ஹி வத்தஸம்பன்னோ ஹோதி, தஸ்ஸ த்³வேஅஸீதி கு²த்³த³கவத்தானி சுத்³த³ஸ மஹாவத்தானி சேதியங்க³ணபோ³தி⁴யங்க³ணபானீயமாளகஉபோஸதா²கா³ரஆக³ந்துகக³மிகவத்தானி ச கரொந்தஸ்ஸேவ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ வத்தங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பி⁴ன்னவத்தஸ்ஸ சரதோ அயோனிஸோமனஸிகாரஞ்சேவ ஸதிவொஸ்ஸக்³க³ஞ்ச ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Tattha ekaccassa vattavasena kileso na samudācarati, ekaccassa ganthadhutaṅgasamādhi- vipassanānavakammādīnaṃ aññataravasena. Kathaṃ? Ekacco hi vattasampanno hoti, tassa dveasīti khuddakavattāni cuddasa mahāvattāni cetiyaṅgaṇabodhiyaṅgaṇapānīyamāḷakauposathāgāraāgantukagamikavattāni ca karontasseva kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa vattaṃ vissajjetvā bhinnavattassa carato ayonisomanasikārañceva sativossaggañca āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ க³ந்த²யுத்தோ ஹோதி, ஏகம்பி நிகாயங் க³ண்ஹாதி த்³வேபி தயோபி சத்தாரோபி பஞ்சபி. தஸ்ஸ தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் அத்த²வஸேன பாளிவஸேன அனுஸந்தி⁴வஸேன புப்³பா³பரவஸேன க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஸஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ வாசெந்தஸ்ஸ தே³ஸெந்தஸ்ஸ பகாஸெந்தஸ்ஸ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ க³ந்த²கம்மங் பஹாய குஸீதஸ்ஸ சரதோ அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Ekacco ganthayutto hoti, ekampi nikāyaṃ gaṇhāti dvepi tayopi cattāropi pañcapi. Tassa tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ atthavasena pāḷivasena anusandhivasena pubbāparavasena gaṇhantassa sajjhāyantassa vācentassa desentassa pakāsentassa kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa ganthakammaṃ pahāya kusītassa carato ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ பன து⁴தங்க³த⁴ரோ ஹோதி, தேரஸ து⁴தங்க³கு³ணே ஸமாதா³ய வத்ததி. தஸ்ஸ பன து⁴தங்க³கு³ணே பரிஹரந்தஸ்ஸ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ து⁴தங்கா³னி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பா³ஹுல்லாய ஆவத்தஸ்ஸ சரதோ அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Ekacco pana dhutaṅgadharo hoti, terasa dhutaṅgaguṇe samādāya vattati. Tassa pana dhutaṅgaguṇe pariharantassa kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa dhutaṅgāni vissajjetvā bāhullāya āvattassa carato ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ அட்ட²ஸு ஸமாபத்தீஸு சிண்ணவஸீ ஹோதி, தஸ்ஸ பட²மஜ்ஜா²னாதீ³ஸு ஆவஜ்ஜனவஸிஆதீ³னங் வஸேன விஹரந்தஸ்ஸ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ பரிஹீனஜ்ஜா²னஸ்ஸ வா விஸ்ஸட்ட²ஜ்ஜா²னஸ்ஸ வா ப⁴ஸ்ஸாதீ³ஸு அனுயுத்தஸ்ஸ விஹரதோ அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Ekacco aṭṭhasu samāpattīsu ciṇṇavasī hoti, tassa paṭhamajjhānādīsu āvajjanavasiādīnaṃ vasena viharantassa kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa parihīnajjhānassa vā vissaṭṭhajjhānassa vā bhassādīsu anuyuttassa viharato ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ பன விபஸ்ஸகோ ஹோதி, ஸத்தஸு வா அனுபஸ்ஸனாஸு அட்டா²ரஸஸு வா மஹாவிபஸ்ஸனாஸு கம்மங் கரொந்தோ விஹரதி. தஸ்ஸேவங் விஹரதோ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ விபஸ்ஸனாகம்மங் பஹாய காயத³ள்ஹீப³ஹுலஸ்ஸ விஹரதோ அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Ekacco pana vipassako hoti, sattasu vā anupassanāsu aṭṭhārasasu vā mahāvipassanāsu kammaṃ karonto viharati. Tassevaṃ viharato kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa vipassanākammaṃ pahāya kāyadaḷhībahulassa viharato ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ நவகம்மிகோ ஹோதி, உபோஸதா²கா³ரபோ⁴ஜனஸாலாதீ³னி காரேதி. தஸ்ஸ தேஸங் உபகரணானி சிந்தெந்தஸ்ஸ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ நவகம்மே நிட்டி²தே வா விஸ்ஸட்டே² வா அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Ekacco navakammiko hoti, uposathāgārabhojanasālādīni kāreti. Tassa tesaṃ upakaraṇāni cintentassa kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa navakamme niṭṭhite vā vissaṭṭhe vā ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma.
ஏகச்சோ பன ப்³ரஹ்மலோகா ஆக³தோ ஸுத்³த⁴ஸத்தோ ஹோதி, தஸ்ஸ அனாஸேவனதாய கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி. அபரபா⁴கே³ பனஸ்ஸ லத்³தா⁴ஸேவனஸ்ஸ அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம உப்பஜ்ஜதி. ஏவம்பி அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம. ஏவங் தாவ அஸமுதா³சாரவஸேன அனுப்பன்னஸ்ஸ உப்பன்னதா வேதி³தப்³பா³.
Ekacco pana brahmalokā āgato suddhasatto hoti, tassa anāsevanatāya kileso okāsaṃ na labhati. Aparabhāge panassa laddhāsevanassa ayonisomanasikārasativossagge āgamma uppajjati. Evampi asamudācāravasena anuppanno uppajjati nāma. Evaṃ tāva asamudācāravasena anuppannassa uppannatā veditabbā.
கத²ங் அனநுபூ⁴தாரம்மணவஸேன? இதே⁴கச்சோ அனநுபூ⁴தபுப்³ப³ங் மனாபியங் ரூபாதி³ஆரம்மணங் லப⁴தி, தஸ்ஸ தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ ஆக³ம்ம ராகோ³ உப்பஜ்ஜதி. ஏவங் அனநுபூ⁴தாரம்மணவஸேன அனுப்பன்னோ உப்பஜ்ஜதி நாம.
Kathaṃ ananubhūtārammaṇavasena? Idhekacco ananubhūtapubbaṃ manāpiyaṃ rūpādiārammaṇaṃ labhati, tassa tattha ayonisomanasikārasativossagge āgamma rāgo uppajjati. Evaṃ ananubhūtārammaṇavasena anuppanno uppajjati nāma.
உப்பன்னோதி ஜாதோ ஸஞ்ஜாதோ நிப்³ப³த்தோ அபி⁴னிப்³ப³த்தோ பாதுபூ⁴தோ. பி⁴ய்யோபா⁴வாயாதி புனப்புனபா⁴வாய. வேபுல்லாயாதி விபுலபா⁴வாய ராஸிபா⁴வாய. தத்த² ஸகிங் உப்பன்னோ காமச்ச²ந்தோ³ ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, ஸகிங் நிருத்³தோ⁴ வா ஸ்வேவ புன உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி அட்டா²னமேதங். ஏகஸ்மிங் பன நிருத்³தே⁴ தஸ்மிங் வா ஆரம்மணே அஞ்ஞஸ்மிங் வா ஆரம்மணே அபராபரங் உப்பஜ்ஜமானோ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாய ஸங்வத்ததி நாம.
Uppannoti jāto sañjāto nibbatto abhinibbatto pātubhūto. Bhiyyobhāvāyāti punappunabhāvāya. Vepullāyāti vipulabhāvāya rāsibhāvāya. Tattha sakiṃ uppanno kāmacchando na nirujjhissati, sakiṃ niruddho vā sveva puna uppajjissatīti aṭṭhānametaṃ. Ekasmiṃ pana niruddhe tasmiṃ vā ārammaṇe aññasmiṃ vā ārammaṇe aparāparaṃ uppajjamāno bhiyyobhāvāya vepullāya saṃvattati nāma.
ஸுப⁴னிமித்தந்தி ராக³ட்டா²னியங் ஆரம்மணங். ‘‘ஸனிமித்தா, பி⁴க்க²வே, உப்பஜ்ஜந்தி பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மா, நோ அனிமித்தா’’தி எத்த² நிமித்தந்தி பச்சயஸ்ஸ நாமங். ‘‘அதி⁴சித்தமனுயுத்தேன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா பஞ்ச நிமித்தானி காலேன காலங் மனஸிகாதப்³பா³னீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.216) எத்த² காரணஸ்ஸ. ‘‘ஸோ தங் நிமித்தங் ஆஸேவதி பா⁴வேதீ’’தி (அ॰ நி॰ 9.35) எத்த² ஸமாதி⁴ஸ்ஸ. ‘‘யங் நிமித்தங் ஆக³ம்ம யங் நிமித்தங் மனஸிகரோதோ அனந்தரா ஆஸவானங் க²யோ ஹோதீ’’தி (அ॰ நி॰ 6.27) எத்த² விபஸ்ஸனாய. இத⁴ பன ராக³ட்டா²னியோ இட்டா²ரம்மணத⁴ம்மோ ‘‘ஸுப⁴னிமித்த’’ந்தி அதி⁴ப்பேதோ. அயோனிஸோமனஸிகரோதோதி. ‘‘தத்த² கதமோ அயோனிஸோமனஸிகாரோ? அனிச்சே நிச்சந்தி, து³க்கே² ஸுக²ந்தி, அனத்தனி அத்தாதி, அஸுபே⁴ ஸுப⁴ந்தி, அயோனிஸோமனஸிகாரோ உப்பத²மனஸிகாரோ, ஸச்சவிப்படிகூலேன வா சித்தஸ்ஸ ஆவஜ்ஜனா அன்வாவஜ்ஜனா ஆபோ⁴கோ³ ஸமன்னாஹாரோ மனஸிகாரோ. அயங் வுச்சதி அயோனிஸோமனஸிகாரோ’’தி (விப⁴॰ 936) இமஸ்ஸ மனஸிகாரஸ்ஸ வஸேன அனுபாயேன மனஸிகரொந்தஸ்ஸாதி.
Subhanimittanti rāgaṭṭhāniyaṃ ārammaṇaṃ. ‘‘Sanimittā, bhikkhave, uppajjanti pāpakā akusalā dhammā, no animittā’’ti ettha nimittanti paccayassa nāmaṃ. ‘‘Adhicittamanuyuttena, bhikkhave, bhikkhunā pañca nimittāni kālena kālaṃ manasikātabbānī’’ti (ma. ni. 1.216) ettha kāraṇassa. ‘‘So taṃ nimittaṃ āsevati bhāvetī’’ti (a. ni. 9.35) ettha samādhissa. ‘‘Yaṃ nimittaṃ āgamma yaṃ nimittaṃ manasikaroto anantarā āsavānaṃ khayo hotī’’ti (a. ni. 6.27) ettha vipassanāya. Idha pana rāgaṭṭhāniyo iṭṭhārammaṇadhammo ‘‘subhanimitta’’nti adhippeto. Ayonisomanasikarototi. ‘‘Tattha katamo ayonisomanasikāro? Anicce niccanti, dukkhe sukhanti, anattani attāti, asubhe subhanti, ayonisomanasikāro uppathamanasikāro, saccavippaṭikūlena vā cittassa āvajjanā anvāvajjanā ābhogo samannāhāro manasikāro. Ayaṃ vuccati ayonisomanasikāro’’ti (vibha. 936) imassa manasikārassa vasena anupāyena manasikarontassāti.
12. து³தியே ப்³யாபாதோ³தி ப⁴த்தப்³யாபத்தி விய சித்தஸ்ஸ ப்³யாபஜ்ஜனங் பகதிவிஜஹனபா⁴வோ. ‘‘தத்த² கதமங் ப்³யாபாத³னீவரணங்? அனத்த²ங் மே அசரீதி ஆகா⁴தோ ஜாயதீ’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 1160) ஏவங் வித்தா²ரிதஸ்ஸ ப்³யாபாத³னீவரணஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். படிக⁴னிமித்தந்தி அனிட்ட²ங் நிமித்தங். படிக⁴ஸ்ஸபி படிகா⁴ரம்மணஸ்ஸபி ஏதங் அதி⁴வசனங். வுத்தம்பி சேதங் அட்ட²கதா²யங் – ‘‘படிக⁴ம்பி படிக⁴னிமித்தங், படிகா⁴ரம்மணோபி த⁴ம்மோ படிக⁴னிமித்த’’ந்தி. ஸேஸமெத்த² காமச்ச²ந்தே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். யதா² செத்த², ஏவங் இதோ பரேஸுபி. தத்த² தத்த² ஹி விஸேஸமத்தமேவ வக்கா²மாதி.
12. Dutiye byāpādoti bhattabyāpatti viya cittassa byāpajjanaṃ pakativijahanabhāvo. ‘‘Tattha katamaṃ byāpādanīvaraṇaṃ? Anatthaṃ me acarīti āghāto jāyatī’’ti (dha. sa. 1160) evaṃ vitthāritassa byāpādanīvaraṇassetaṃ adhivacanaṃ. Paṭighanimittanti aniṭṭhaṃ nimittaṃ. Paṭighassapi paṭighārammaṇassapi etaṃ adhivacanaṃ. Vuttampi cetaṃ aṭṭhakathāyaṃ – ‘‘paṭighampi paṭighanimittaṃ, paṭighārammaṇopi dhammo paṭighanimitta’’nti. Sesamettha kāmacchande vuttanayeneva veditabbaṃ. Yathā cettha, evaṃ ito paresupi. Tattha tattha hi visesamattameva vakkhāmāti.
13. ததியே தி²னமித்³த⁴ந்தி தி²னஞ்சேவ மித்³த⁴ஞ்ச. தேஸு சித்தஸ்ஸ அகம்மஞ்ஞதா தி²னங், ஆலஸியபா⁴வஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். திண்ணங் க²ந்தா⁴னங் அகம்மஞ்ஞதா மித்³த⁴ங், கபிமித்³த⁴ஸ்ஸ பசலாயிகபா⁴வஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். உபி⁴ன்னம்பி ‘‘தத்த² கதமங் தி²னங்? யா சித்தஸ்ஸ அகல்யதா அகம்மஞ்ஞதா ஓலீயனா ஸல்லீயனா. தத்த² கதமங் மித்³த⁴ங்? யா காயஸ்ஸ அகல்யதா அகம்மஞ்ஞதா ஓனாஹோ பரியோனாஹோ’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1162-1163) நயேன வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³. அரதீதிஆதீ³னி விப⁴ங்கே³ விப⁴த்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. வுத்தஞ்ஹேதங் –
13. Tatiye thinamiddhanti thinañceva middhañca. Tesu cittassa akammaññatā thinaṃ, ālasiyabhāvassetaṃ adhivacanaṃ. Tiṇṇaṃ khandhānaṃ akammaññatā middhaṃ, kapimiddhassa pacalāyikabhāvassetaṃ adhivacanaṃ. Ubhinnampi ‘‘tattha katamaṃ thinaṃ? Yā cittassa akalyatā akammaññatā olīyanā sallīyanā. Tattha katamaṃ middhaṃ? Yā kāyassa akalyatā akammaññatā onāho pariyonāho’’tiādinā (dha. sa. 1162-1163) nayena vitthāro veditabbo. Aratītiādīni vibhaṅge vibhattanayeneva veditabbāni. Vuttañhetaṃ –
‘‘தத்த² கதமா அரதி? பந்தேஸு வா ஸேனாஸனேஸு அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேஸு வா அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அரதி அரதிதா அனபி⁴ரதி அனபி⁴ரமனா உக்கண்டி²தா பரிதஸ்ஸிதா, அயங் வுச்சதி அரதி. தத்த² கதமா தந்தீ³? யா தந்தீ³ தந்தி³யனா தந்தி³மனதா ஆலஸ்ஸங் ஆலஸ்ஸாயனா ஆலஸ்ஸாயிதத்தங், அயங் வுச்சதி தந்தீ³. தத்த² கதமா விஜம்பி⁴தா? யா காயஸ்ஸ ஜம்ப⁴னா விஜம்ப⁴னா ஆனமனா வினமனா ஸன்னமனா பணமனா ப்³யாதி⁴யகங், அயங் வுச்சதி விஜம்பி⁴தா. தத்த² கதமோ ப⁴த்தஸம்மதோ³? யா பு⁴த்தாவிஸ்ஸ ப⁴த்தமுச்சா² ப⁴த்தகிலமதோ² ப⁴த்தபரிளாஹோ காயது³ட்டு²ல்லங், அயங் வுச்சதி ப⁴த்தஸம்மதோ³. தத்த² கதமங் சேதஸோ ச லீனத்தங்? யா சித்தஸ்ஸ அகல்யதா அகம்மஞ்ஞதா ஓலீயனா ஸல்லீயனா லீனங் லீயனா லீயிதத்தங் தி²னங் தி²யனா தி²யிதத்தங் சித்தஸ்ஸ, இத³ங் வுச்சதி சேதஸோ ச லீனத்த’’ந்தி (விப⁴॰ 856, 857, 859, 860).
‘‘Tattha katamā arati? Pantesu vā senāsanesu aññataraññataresu vā adhikusalesu dhammesu arati aratitā anabhirati anabhiramanā ukkaṇṭhitā paritassitā, ayaṃ vuccati arati. Tattha katamā tandī? Yā tandī tandiyanā tandimanatā ālassaṃ ālassāyanā ālassāyitattaṃ, ayaṃ vuccati tandī. Tattha katamā vijambhitā? Yā kāyassa jambhanā vijambhanā ānamanā vinamanā sannamanā paṇamanā byādhiyakaṃ, ayaṃ vuccati vijambhitā. Tattha katamo bhattasammado? Yā bhuttāvissa bhattamucchā bhattakilamatho bhattapariḷāho kāyaduṭṭhullaṃ, ayaṃ vuccati bhattasammado. Tattha katamaṃ cetaso ca līnattaṃ? Yā cittassa akalyatā akammaññatā olīyanā sallīyanā līnaṃ līyanā līyitattaṃ thinaṃ thiyanā thiyitattaṃ cittassa, idaṃ vuccati cetaso ca līnatta’’nti (vibha. 856, 857, 859, 860).
எத்த² ச புரிமா சத்தாரோ த⁴ம்மா தி²னமித்³த⁴னீவரணஸ்ஸ ஸஹஜாதவஸேனாபி உபனிஸ்ஸயவஸேனாபி பச்சயா ஹொந்தி, சேதஸோ ச லீனத்தங் அத்தனோவ அத்தனா ஸஹஜாதங் ந ஹோதி, உபனிஸ்ஸயகோடியா பன ஹோதீதி.
Ettha ca purimā cattāro dhammā thinamiddhanīvaraṇassa sahajātavasenāpi upanissayavasenāpi paccayā honti, cetaso ca līnattaṃ attanova attanā sahajātaṃ na hoti, upanissayakoṭiyā pana hotīti.
14. சதுத்தே² உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சந்தி உத்³த⁴ச்சஞ்சேவ குக்குச்சஞ்ச. தத்த² உத்³த⁴ச்சங் நாம சித்தஸ்ஸ உத்³த⁴தாகாரோ. குக்குச்சங் நாம அகதகல்யாணஸ்ஸ கதபாபஸ்ஸ தப்பச்சயா விப்படிஸாரோ. சேதஸோ அவூபஸமோதி உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸேவேதங் நாமங். அவூபஸந்தசித்தஸ்ஸாதி ஜா²னேன வா விபஸ்ஸனாய வா அவூபஸமிதசித்தஸ்ஸ. அயங் பன அவூபஸமோ உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயகோடியா பச்சயோ ஹோதீதி.
14. Catutthe uddhaccakukkuccanti uddhaccañceva kukkuccañca. Tattha uddhaccaṃ nāma cittassa uddhatākāro. Kukkuccaṃ nāma akatakalyāṇassa katapāpassa tappaccayā vippaṭisāro. Cetaso avūpasamoti uddhaccakukkuccassevetaṃ nāmaṃ. Avūpasantacittassāti jhānena vā vipassanāya vā avūpasamitacittassa. Ayaṃ pana avūpasamo uddhaccakukkuccassa upanissayakoṭiyā paccayo hotīti.
15. பஞ்சமே விசிகிச்சா²தி ‘‘ஸத்த²ரி கங்க²தீ’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1167) நயேன வித்தா²ரிதங் விசிகிச்சா²னீவரணங். அயோனிஸோமனஸிகாரோ வுத்தலக்க²ணோயேவாதி.
15. Pañcame vicikicchāti ‘‘satthari kaṅkhatī’’tiādinā (dha. sa. 1167) nayena vitthāritaṃ vicikicchānīvaraṇaṃ. Ayonisomanasikāro vuttalakkhaṇoyevāti.
16. ச²ட்டே² அனுப்பன்னோ வா காமச்ச²ந்தோ³ நுப்பஜ்ஜதீதி அஸமுதா³சாரவஸேன வா அனநுபூ⁴தாரம்மணவஸேன வாதி த்³வீஹேவ காரணேஹி அனுப்பன்னோ ந உப்பஜ்ஜதி, ததா² விக்க²ம்பி⁴தோவ ஹோதி, புன ஹேதுங் வா பச்சயங் வா ந லப⁴தி. இதா⁴பி வத்தாதீ³னங்யேவ வஸேன அஸமுதா³சாரோ வேதி³தப்³போ³. ஏகச்சஸ்ஸ ஹி வுத்தனயேனேவ வத்தே யுத்தஸ்ஸ வத்தங் கரொந்தஸ்ஸேவ கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி, வத்தவஸேன விக்க²ம்பி⁴தோ ஹோதி. ஸோ தங் ததா²விக்க²ம்பி⁴தமேவ கத்வா விவட்டெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹாதி மிலக்க²திஸ்ஸத்தே²ரோ விய.
16. Chaṭṭhe anuppanno vā kāmacchando nuppajjatīti asamudācāravasena vā ananubhūtārammaṇavasena vāti dvīheva kāraṇehi anuppanno na uppajjati, tathā vikkhambhitova hoti, puna hetuṃ vā paccayaṃ vā na labhati. Idhāpi vattādīnaṃyeva vasena asamudācāro veditabbo. Ekaccassa hi vuttanayeneva vatte yuttassa vattaṃ karontasseva kileso okāsaṃ na labhati, vattavasena vikkhambhito hoti. So taṃ tathāvikkhambhitameva katvā vivaṭṭetvā arahattaṃ gaṇhāti milakkhatissatthero viya.
ஸோ கிராயஸ்மா ரோஹணஜனபதே³ கா³மெண்ட³வாலமஹாவிஹாரஸ்ஸ பி⁴க்கா²சாரே நேஸாத³குலே நிப்³ப³த்தோ. வயங் ஆக³ம்ம கதக⁴ராவாஸோ ‘‘புத்ததா³ரங் போஸெஸ்ஸாமீ’’தி அதூ³ஹலஸதங் ஸண்ட²பெத்வா பாஸஸதங் யோஜெத்வா ஸூலஸதங் ரோபெத்வா ப³ஹுங் பாபங் ஆயூஹந்தோ ஏகதி³வஸங் கே³ஹதோ அக்³கி³ஞ்ச லோணஞ்ச க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் க³தோ. பாஸே ப³த்³த⁴மிக³ங் வதி⁴த்வா அங்கா³ரபக்கமங்ஸங் கா²தி³த்வா பிபாஸிதோ ஹுத்வா கா³மெண்ட³வாலமஹாவிஹாரங் பவிட்டோ² பானீயமாளகே த³ஸமத்தேஸு பானீயக⁴டேஸு பிபாஸாவினோத³னமத்தம்பி பானீயங் அலப⁴ந்தோ, ‘‘கிங் நாமேதங் எத்தகானங் பி⁴க்கூ²னங் வஸனட்டா²னே பிபாஸாய ஆக³தானங் பிபாஸாவினோத³னமத்தங் பானீயங் நத்தீ²’’தி உஜ்ஜா²யிதுங் ஆரத்³தோ⁴. சூளபிண்ட³பாதிகதிஸ்ஸத்தே²ரோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தோ பானீயமாளகே த³ஸமத்தே பானீயக⁴டே பூரே தி³ஸ்வா ‘‘ஜீவமானபேதகஸத்தோ அயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா, ‘‘உபாஸக, ஸசே பிபாஸிதோஸி, பிவ பானீய’’ந்தி வத்வா குடங் உக்கி²பித்வா தஸ்ஸ ஹத்தே²ஸு ஆஸிஞ்சி. தஸ்ஸ கம்மங் படிச்ச பீதபீதங் பானீயங் தத்தகபாலே பக்கி²த்தமிவ நஸ்ஸதி, ஸகலேபி க⁴டே பிவதோ பிபாஸா ந பச்சி²ஜ்ஜி. அத² நங் தே²ரோ ஆஹ – ‘‘யாவ தா³ருணஞ்ச தே, உபாஸக, கம்மங் கதங், இதா³னேவ பேதோ ஜாதோ, விபாகோ கீதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி?
So kirāyasmā rohaṇajanapade gāmeṇḍavālamahāvihārassa bhikkhācāre nesādakule nibbatto. Vayaṃ āgamma katagharāvāso ‘‘puttadāraṃ posessāmī’’ti adūhalasataṃ saṇṭhapetvā pāsasataṃ yojetvā sūlasataṃ ropetvā bahuṃ pāpaṃ āyūhanto ekadivasaṃ gehato aggiñca loṇañca gahetvā araññaṃ gato. Pāse baddhamigaṃ vadhitvā aṅgārapakkamaṃsaṃ khāditvā pipāsito hutvā gāmeṇḍavālamahāvihāraṃ paviṭṭho pānīyamāḷake dasamattesu pānīyaghaṭesu pipāsāvinodanamattampi pānīyaṃ alabhanto, ‘‘kiṃ nāmetaṃ ettakānaṃ bhikkhūnaṃ vasanaṭṭhāne pipāsāya āgatānaṃ pipāsāvinodanamattaṃ pānīyaṃ natthī’’ti ujjhāyituṃ āraddho. Cūḷapiṇḍapātikatissatthero tassa kathaṃ sutvā tassa santikaṃ gacchanto pānīyamāḷake dasamatte pānīyaghaṭe pūre disvā ‘‘jīvamānapetakasatto ayaṃ bhavissatī’’ti cintetvā, ‘‘upāsaka, sace pipāsitosi, piva pānīya’’nti vatvā kuṭaṃ ukkhipitvā tassa hatthesu āsiñci. Tassa kammaṃ paṭicca pītapītaṃ pānīyaṃ tattakapāle pakkhittamiva nassati, sakalepi ghaṭe pivato pipāsā na pacchijji. Atha naṃ thero āha – ‘‘yāva dāruṇañca te, upāsaka, kammaṃ kataṃ, idāneva peto jāto, vipāko kīdiso bhavissatī’’ti?
ஸோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா லத்³த⁴ஸங்வேகோ³ தே²ரங் வந்தி³த்வா தானி அதூ³ஹலாதீ³னி விஸங்க²ரித்வா வேகே³ன க⁴ரங் க³ந்த்வா புத்ததா³ரங் ஓலோகெத்வா ஸத்தா²னி பி⁴ந்தி³த்வா தீ³பகமிக³பக்கி²னோ அரஞ்ஞே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தே²ரங் பச்சுபஸங்கமித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. து³க்கரா, ஆவுஸோ, பப்³ப³ஜ்ஜா, கத²ங் த்வங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீதி? ப⁴ந்தே, ஏவரூபங் பச்சக்க²காரணங் தி³ஸ்வா கத²ங் ந பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீதி? தே²ரோ தசபஞ்சககம்மட்டா²னங் த³த்வா பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ வத்தாரபி⁴தோ ஹுத்வா பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ண்ஹந்தோ ஏகதி³வஸங் தே³வதூ³தஸுத்தே ‘‘தமேனங், பி⁴க்க²வே, நிரயபாலா புன மஹானிரயே பக்கி²பந்தீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.270; அ॰ நி॰ 3.36) இமங் டா²னங் ஸுத்வா ‘‘எத்தகங் து³க்க²ராஸிங் அனுப⁴விதஸத்தங் புன மஹானிரயே பக்கி²பந்தி, அஹோ பா⁴ரியோ, ப⁴ந்தே, மஹானிரயோ’’தி ஆஹ. ஆமாவுஸோ, பா⁴ரியோதி. ஸக்கா, ப⁴ந்தே, பஸ்ஸிதுந்தி? ‘‘ந ஸக்கா பஸ்ஸிதுங், தி³ட்ட²ஸதி³ஸங் காதுங் ஏகங் காரணங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ஸாமணேரே ஸமாத³பெத்வா பாஸாணபிட்டே² அல்லதா³ருராஸிங் காரேஹீதி. ஸோ ததா² காரேஸி. தே²ரோ யதா²னிஸின்னோவ இத்³தி⁴யா அபி⁴ஸங்க²ரித்வா மஹானிரயதோ க²ஜ்ஜோபனகமத்தங் அக்³கி³பபடிகங் நீஹரித்வா பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ தா³ருராஸிம்ஹி பக்கி²பி. தஸ்ஸ தத்த² நிபாதோ ச தா³ருராஸினோ ஜா²யித்வா சா²ரிகபா⁴வூபக³மனஞ்ச அபச்சா² அபுரிமங் அஹோஸி.
So tassa kathaṃ sutvā laddhasaṃvego theraṃ vanditvā tāni adūhalādīni visaṅkharitvā vegena gharaṃ gantvā puttadāraṃ oloketvā satthāni bhinditvā dīpakamigapakkhino araññe vissajjetvā theraṃ paccupasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Dukkarā, āvuso, pabbajjā, kathaṃ tvaṃ pabbajissasīti? Bhante, evarūpaṃ paccakkhakāraṇaṃ disvā kathaṃ na pabbajissāmīti? Thero tacapañcakakammaṭṭhānaṃ datvā pabbājesi. So vattārabhito hutvā buddhavacanaṃ uggaṇhanto ekadivasaṃ devadūtasutte ‘‘tamenaṃ, bhikkhave, nirayapālā puna mahāniraye pakkhipantī’’ti (ma. ni. 3.270; a. ni. 3.36) imaṃ ṭhānaṃ sutvā ‘‘ettakaṃ dukkharāsiṃ anubhavitasattaṃ puna mahāniraye pakkhipanti, aho bhāriyo, bhante, mahānirayo’’ti āha. Āmāvuso, bhāriyoti. Sakkā, bhante, passitunti? ‘‘Na sakkā passituṃ, diṭṭhasadisaṃ kātuṃ ekaṃ kāraṇaṃ dassessāmī’’ti sāmaṇere samādapetvā pāsāṇapiṭṭhe alladārurāsiṃ kārehīti. So tathā kāresi. Thero yathānisinnova iddhiyā abhisaṅkharitvā mahānirayato khajjopanakamattaṃ aggipapaṭikaṃ nīharitvā passantasseva tassa therassa dārurāsimhi pakkhipi. Tassa tattha nipāto ca dārurāsino jhāyitvā chārikabhāvūpagamanañca apacchā apurimaṃ ahosi.
ஸோ தங் தி³ஸ்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் ஸாஸனே கதி து⁴ரானி நாமா’’தி புச்சி². ஆவுஸோ, விபஸ்ஸனாது⁴ரங், க³ந்த²து⁴ரந்தி. ‘‘ப⁴ந்தே, க³ந்தோ² நாம படிப³லஸ்ஸ பா⁴ரோ, மய்ஹங் பன து³க்கூ²பனிஸா ஸத்³தா⁴, விபஸ்ஸனாது⁴ரங் பூரெஸ்ஸாமி கம்மட்டா²னங் மே தே³தா²’’தி வந்தி³த்வா நிஸீதி³. தே²ரோ ‘‘வத்தஸம்பன்னோ பி⁴க்கூ²’’தி வத்தஸீஸே ட²த்வா தஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் கதே²ஸி. ஸோ கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா விபஸ்ஸனாய ச கம்மங் கரோதி, வத்தஞ்ச பூரேதி. ஏகதி³வஸங் சித்தலபப்³ப³தமஹாவிஹாரே வத்தங் கரோதி, ஏகதி³வஸங் கா³மெண்ட³வாலமஹாவிஹாரே, ஏகதி³வஸங் கோ³சரகா³மமஹாவிஹாரே. தி²னமித்³தே⁴ ஓக்கந்தமத்தே வத்தபரிஹானிப⁴யேன பலாலவரணகங் தேமெத்வா ஸீஸே ட²பெத்வா பாதே³ உத³கே ஓதாரெத்வா நிஸீத³தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் சித்தலபப்³ப³தமஹாவிஹாரே த்³வே யாமே வத்தங் கத்வா ப³லவபச்சூஸகாலே நித்³தா³ய ஓக்கமிதுங் ஆரத்³தா⁴ய அல்லபலாலங் ஸீஸே ட²பெத்வா நிஸின்னோ பாசீனபப்³ப³தபஸ்ஸே ஸாமணேரஸ்ஸ அருணவதியஸுத்தந்தங் ஸஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ –
So taṃ disvā, ‘‘bhante, imasmiṃ sāsane kati dhurāni nāmā’’ti pucchi. Āvuso, vipassanādhuraṃ, ganthadhuranti. ‘‘Bhante, gantho nāma paṭibalassa bhāro, mayhaṃ pana dukkhūpanisā saddhā, vipassanādhuraṃ pūressāmi kammaṭṭhānaṃ me dethā’’ti vanditvā nisīdi. Thero ‘‘vattasampanno bhikkhū’’ti vattasīse ṭhatvā tassa kammaṭṭhānaṃ kathesi. So kammaṭṭhānaṃ gahetvā vipassanāya ca kammaṃ karoti, vattañca pūreti. Ekadivasaṃ cittalapabbatamahāvihāre vattaṃ karoti, ekadivasaṃ gāmeṇḍavālamahāvihāre, ekadivasaṃ gocaragāmamahāvihāre. Thinamiddhe okkantamatte vattaparihānibhayena palālavaraṇakaṃ temetvā sīse ṭhapetvā pāde udake otāretvā nisīdati. So ekadivasaṃ cittalapabbatamahāvihāre dve yāme vattaṃ katvā balavapaccūsakāle niddāya okkamituṃ āraddhāya allapalālaṃ sīse ṭhapetvā nisinno pācīnapabbatapasse sāmaṇerassa aruṇavatiyasuttantaṃ sajjhāyantassa –
‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமத², யுஞ்ஜத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே;
‘‘Ārambhatha nikkamatha, yuñjatha buddhasāsane;
து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ.
Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.
‘‘யோ இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே, அப்பமத்தோ விஹஸ்ஸதி;
‘‘Yo imasmiṃ dhammavinaye, appamatto vihassati;
பஹாய ஜாதிஸங்ஸாரங், து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.185) –
Pahāya jātisaṃsāraṃ, dukkhassantaṃ karissatī’’ti. (saṃ. ni. 1.185) –
இத³ங் டா²னங் ஸுத்வா ‘‘மாதி³ஸஸ்ஸ ஆரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன இத³ங் கதி²தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி பீதிங் உப்பாதெ³த்வா ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ததே³வ பாத³கங் கத்வா அனாகா³மிப²லே பதிட்டா²ய அபராபரங் வாயமந்தோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. பரினிப்³பா³னகாலே ச ததே³வ காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ –
Idaṃ ṭhānaṃ sutvā ‘‘mādisassa āraddhavīriyassa bhikkhuno sammāsambuddhena idaṃ kathitaṃ bhavissatī’’ti pītiṃ uppādetvā jhānaṃ nibbattetvā tadeva pādakaṃ katvā anāgāmiphale patiṭṭhāya aparāparaṃ vāyamanto saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Parinibbānakāle ca tadeva kāraṇaṃ dassento evamāha –
‘‘அல்லங் பலாலபுஞ்ஜாஹங், ஸீஸேனாதா³ய சங்கமிங்;
‘‘Allaṃ palālapuñjāhaṃ, sīsenādāya caṅkamiṃ;
பத்தொஸ்மி ததியங் டா²னங், எத்த² மே நத்தி² ஸங்ஸயோ’’தி.
Pattosmi tatiyaṃ ṭhānaṃ, ettha me natthi saṃsayo’’ti.
ஏவரூபஸ்ஸ வத்தவஸேன விக்க²ம்பி⁴தகிலேஸோ ததா² விக்க²ம்பி⁴தோவ ஹோதி.
Evarūpassa vattavasena vikkhambhitakileso tathā vikkhambhitova hoti.
ஏகச்சஸ்ஸ வுத்தனயேனேவ க³ந்தே² யுத்தஸ்ஸ க³ந்த²ங் உக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஸஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ வாசெந்தஸ்ஸ தே³ஸெந்தஸ்ஸ பகாஸெந்தஸ்ஸ ச கிலேஸோ ஓகாஸங் ந லப⁴தி, க³ந்த²வஸேன விக்க²ம்பி⁴தோவ ஹோதி. ஸோ தங் ததா² விக்க²ம்பி⁴தமேவ கத்வா விவட்டெத்வா அரஹத்தங் க³ண்ஹாதி மலியதே³வத்தே²ரோ விய. ஸோ கிராயஸ்மா திவஸ்ஸபி⁴க்கு²காலே கல்லகா³மகே மண்ட³லாராமமஹாவிஹாரே உத்³தே³ஸஞ்ச க³ண்ஹாதி, விபஸ்ஸனாய ச கம்மங் கரோதி. தஸ்ஸேகதி³வஸங் கல்லகா³மே பி⁴க்கா²ய சரதோ ஏகா உபாஸிகா யாகு³உளுங்கங் த³த்வா புத்தஸினேஹங் உப்பாதெ³த்வா தே²ரங் அந்தோனிவேஸனே நிஸீதா³பெத்வா பணீதபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா ‘‘கதரகா³மவாஸிகோஸி தாதா’’தி புச்சி². மண்ட³லாராமமஹாவிஹாரே க³ந்த²கம்மங் கரோமி, உபாஸிகேதி. தேன ஹி தாத யாவ க³ந்த²கம்மங் கரோஸி, இதே⁴வ நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹாஸீதி. ஸோ தங் அதி⁴வாஸெத்வா தத்த² நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹாதி, ப⁴த்தகிச்சாவஸானே அனுமோத³னங் கரொந்தோ ‘‘ஸுக²ங் ஹோது, து³க்கா² முச்சதூ’’தி பத³த்³வயமேவ கதெ²த்வா க³ச்ச²தி. அந்தோவஸ்ஸே தேமாஸங் தஸ்ஸாயேவ ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ பிண்டா³பசிதிங் கத்வா மஹாபவாரணாய ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. நேவாஸிகமஹாதே²ரோ ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ மஹாதே³வ, அஜ்ஜ விஹாரே மஹாஜனோ ஸன்னிபதிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ த⁴ம்மதா³னங் த³தெ³ய்யாஸீ’’தி. தே²ரோ அதி⁴வாஸேஸி.
Ekaccassa vuttanayeneva ganthe yuttassa ganthaṃ uggaṇhantassa sajjhāyantassa vācentassa desentassa pakāsentassa ca kileso okāsaṃ na labhati, ganthavasena vikkhambhitova hoti. So taṃ tathā vikkhambhitameva katvā vivaṭṭetvā arahattaṃ gaṇhāti maliyadevatthero viya. So kirāyasmā tivassabhikkhukāle kallagāmake maṇḍalārāmamahāvihāre uddesañca gaṇhāti, vipassanāya ca kammaṃ karoti. Tassekadivasaṃ kallagāme bhikkhāya carato ekā upāsikā yāguuḷuṅkaṃ datvā puttasinehaṃ uppādetvā theraṃ antonivesane nisīdāpetvā paṇītabhojanaṃ bhojetvā ‘‘kataragāmavāsikosi tātā’’ti pucchi. Maṇḍalārāmamahāvihāre ganthakammaṃ karomi, upāsiketi. Tena hi tāta yāva ganthakammaṃ karosi, idheva nibaddhaṃ bhikkhaṃ gaṇhāsīti. So taṃ adhivāsetvā tattha nibaddhaṃ bhikkhaṃ gaṇhāti, bhattakiccāvasāne anumodanaṃ karonto ‘‘sukhaṃ hotu, dukkhā muccatū’’ti padadvayameva kathetvā gacchati. Antovasse temāsaṃ tassāyeva saṅgahaṃ karonto piṇḍāpacitiṃ katvā mahāpavāraṇāya saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Nevāsikamahāthero āha – ‘‘āvuso mahādeva, ajja vihāre mahājano sannipatissati, tassa dhammadānaṃ dadeyyāsī’’ti. Thero adhivāsesi.
த³ஹரஸாமணேரா உபாஸிகாய ஸஞ்ஞங் அத³ங்ஸு – ‘‘அஜ்ஜ தே புத்தோ த⁴ம்மங் கதெ²ஸ்ஸதி, விஹாரங் க³ந்த்வா ஸுணெய்யாஸீ’’தி. தாதா, ந ஸப்³பே³வ த⁴ம்மகத²ங் ஜானந்தி, மம புத்தோ எத்தகங் காலங் மய்ஹங் கதெ²ந்தோ ‘‘ஸுக²ங் ஹோது, து³க்கா² முச்சதூ’’தி பத³த்³வயமேவ கதே²ஸி, மா கேளிங் கரோதா²தி. மா, த்வங் உபாஸிகே, ஜானநங் வா அஜானநங் வா உபட்ட²ஹஸ்ஸு, விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மமேவ ஸுணாஹீதி. உபாஸிகா க³ந்த⁴மாலாதீ³னி க³ஹெத்வா க³ந்த்வா பூஜெத்வா பரிஸந்தே த⁴ம்மங் ஸுணமானா நிஸீதி³. தி³வாத⁴ம்மகதி²கோ ச ஸரபா⁴ணகோ ச அத்தனோ பமாணங் ஞத்வா உட்ட²ஹிங்ஸு. ததோ மலியதே³வத்தே²ரோ த⁴ம்மாஸனே நிஸீதி³த்வா சித்தபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் வத்வா – ‘‘மயா மஹாஉபாஸிகாய தயோ மாஸே த்³வீஹேவ பதே³ஹி அனுமோத³னா கதா, அஜ்ஜ ஸப்³ப³ரத்திங் தீஹி பிடகேஹி ஸம்மஸித்வா தஸ்ஸேவ பத³த்³வயஸ்ஸ அத்த²ங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபி⁴த்வா ஸப்³ப³ரத்திங் கதே²ஸி. அருணுக்³க³மனே தே³ஸனாபரியோஸானே மஹாஉபாஸிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி.
Daharasāmaṇerā upāsikāya saññaṃ adaṃsu – ‘‘ajja te putto dhammaṃ kathessati, vihāraṃ gantvā suṇeyyāsī’’ti. Tātā, na sabbeva dhammakathaṃ jānanti, mama putto ettakaṃ kālaṃ mayhaṃ kathento ‘‘sukhaṃ hotu, dukkhā muccatū’’ti padadvayameva kathesi, mā keḷiṃ karothāti. Mā, tvaṃ upāsike, jānanaṃ vā ajānanaṃ vā upaṭṭhahassu, vihāraṃ gantvā dhammameva suṇāhīti. Upāsikā gandhamālādīni gahetvā gantvā pūjetvā parisante dhammaṃ suṇamānā nisīdi. Divādhammakathiko ca sarabhāṇako ca attano pamāṇaṃ ñatvā uṭṭhahiṃsu. Tato maliyadevatthero dhammāsane nisīditvā cittabījaniṃ gahetvā anupubbiṃ kathaṃ vatvā – ‘‘mayā mahāupāsikāya tayo māse dvīheva padehi anumodanā katā, ajja sabbarattiṃ tīhi piṭakehi sammasitvā tasseva padadvayassa atthaṃ kathessāmī’’ti dhammadesanaṃ ārabhitvā sabbarattiṃ kathesi. Aruṇuggamane desanāpariyosāne mahāupāsikā sotāpattiphale patiṭṭhāsi.
அபரோபி தஸ்மிங்யேவ மஹாவிஹாரே திஸ்ஸபூ⁴தித்தே²ரோ நாம வினயங் க³ண்ஹந்தோ பி⁴க்கா²சாரவேலாயங் அந்தோகா³மங் பவிட்டோ² விஸபா⁴கா³ரம்மணங் ஓலோகேஸி. தஸ்ஸ லோபோ⁴ உப்பஜ்ஜி, ஸோ பதிட்டி²தபாத³ங் அசாலெத்வா அத்தனோ பத்தே யாகு³ங் உபட்டா²கத³ஹரஸ்ஸ பத்தே ஆகிரித்வா ‘‘அயங் விதக்கோ வட்³ட⁴மானோ மங் சதூஸு அபாயேஸு ஸங்ஸீதா³பெஸ்ஸதீ’’தி ததோவ நிவத்தித்வா ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ ஆஹ – ‘‘ஏகோ மே ப்³யாதி⁴ உப்பன்னோ, அஹங் ஏதங் திகிச்சி²துங் ஸக்கொந்தோ ஆக³மிஸ்ஸாமி, இதரதா² நாக³மிஸ்ஸாமி. தும்ஹே தி³வா உத்³தே³ஸஞ்ச ஸாயங் உத்³தே³ஸஞ்ச மங் ஓலோகெத்வா ட²பேத², பச்சூஸகாலே உத்³தே³ஸங் பன மா ட²பயித்தா²’’தி ஏவங் வத்வா மலயவாஸிமஹாஸங்க⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தே²ரோ அத்தனோ பண்ணஸாலாய பரிப⁴ண்ட³ங் கரொந்தோ தங் அனோலோகெத்வாவ ‘‘படிஸாமேஹி, ஆவுஸோ, தவ பத்தசீவர’’ந்தி ஆஹ. ப⁴ந்தே, ஏகோ மே ப்³யாதி⁴ அத்தி², ஸசே தும்ஹே தங் திகிச்சி²துங் ஸக்கோத², படிஸாமெஸ்ஸாமீதி. ஆவுஸோ, உப்பன்னங் ரோக³ங் திகிச்சி²துங் ஸமத்த²ஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³தோஸி, படிஸாமேஹீதி. ஸுப்³ப³சோ பி⁴க்கு² ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ அஜானித்வா ஏவங் ந வக்க²தீ’’தி பத்தசீவரங் ட²பெத்வா தே²ரஸ்ஸ வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
Aparopi tasmiṃyeva mahāvihāre tissabhūtitthero nāma vinayaṃ gaṇhanto bhikkhācāravelāyaṃ antogāmaṃ paviṭṭho visabhāgārammaṇaṃ olokesi. Tassa lobho uppajji, so patiṭṭhitapādaṃ acāletvā attano patte yāguṃ upaṭṭhākadaharassa patte ākiritvā ‘‘ayaṃ vitakko vaḍḍhamāno maṃ catūsu apāyesu saṃsīdāpessatī’’ti tatova nivattitvā ācariyassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ ṭhito āha – ‘‘eko me byādhi uppanno, ahaṃ etaṃ tikicchituṃ sakkonto āgamissāmi, itarathā nāgamissāmi. Tumhe divā uddesañca sāyaṃ uddesañca maṃ oloketvā ṭhapetha, paccūsakāle uddesaṃ pana mā ṭhapayitthā’’ti evaṃ vatvā malayavāsimahāsaṅgharakkhitattherassa santikaṃ agamāsi. Thero attano paṇṇasālāya paribhaṇḍaṃ karonto taṃ anoloketvāva ‘‘paṭisāmehi, āvuso, tava pattacīvara’’nti āha. Bhante, eko me byādhi atthi, sace tumhe taṃ tikicchituṃ sakkotha, paṭisāmessāmīti. Āvuso, uppannaṃ rogaṃ tikicchituṃ samatthassa santikaṃ āgatosi, paṭisāmehīti. Subbaco bhikkhu ‘‘amhākaṃ ācariyo ajānitvā evaṃ na vakkhatī’’ti pattacīvaraṃ ṭhapetvā therassa vattaṃ dassetvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi.
தே²ரோ ‘‘ராக³சரிதோ அய’’ந்தி ஞத்வா அஸுப⁴கம்மட்டா²னங் கதே²ஸி. ஸோ உட்டா²ய பத்தசீவரங் அங்ஸே லக்³கெ³த்வா தே²ரங் புனப்புனங் வந்தி³. கிங், ஆவுஸோ, மஹாபூ⁴தி அதிரேகனிபச்சகாரங் த³ஸ்ஸேஸீதி? ப⁴ந்தே, ஸசே அத்தனோ கிச்சங் காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, இச்சேதங் குஸலங். நோ சே, இத³ங் மே பச்சி²மத³ஸ்ஸனந்தி! க³ச்சா²வுஸோ, மஹாபூ⁴தி தாதி³ஸஸ்ஸ யுத்தயோக³ஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ ந ஜா²னங் வா விபஸ்ஸனா வா மக்³கோ³ வா ப²லங் வா து³ல்லப⁴ந்தி. ஸோ தே²ரஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா நிபச்சகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா ஆக³மனகாலே வவத்தா²பிதங் ச²ன்னங் ஸேபண்ணிக³ச்ச²மூலங் க³ந்த்வா பல்லங்கேன நிஸின்னோ அஸுப⁴கம்மட்டா²னங் பாத³கங் கத்வா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா அரஹத்தே பதிட்டா²ய பச்சூஸகாலே உத்³தே³ஸங் ஸம்பாபுணி. ஏவரூபானங் க³ந்த²வஸேன விக்க²ம்பி⁴தா கிலேஸா ததா² விக்க²ம்பி⁴தாவ ஹொந்தி.