Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    நியஸ்ஸகம்மகதா²தி³வண்ணனா

    Niyassakammakathādivaṇṇanā

    11. நியஸ்ஸகம்மே பாளியங் அபிஸ்ஸூதி அபிசாதி இமஸ்மிங் அத்தே² நிபாதஸமுதா³யோ. நிஸ்ஸாய தே வத்த²ப்³ப³ந்தி எத்த² கேசி கல்யாணமித்தாயத்தவுத்திதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி வத³ந்தி, அஞ்ஞே பன நிஸ்ஸயக்³க³ஹணமேவாதி, உப⁴யேனபிஸ்ஸ ஸேரிவிஹாரோ ந வட்டதீதி தீ³பிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    11. Niyassakamme pāḷiyaṃ apissūti apicāti imasmiṃ atthe nipātasamudāyo. Nissāyate vatthabbanti ettha keci kalyāṇamittāyattavuttitaṃ sandhāya vuttanti vadanti, aññe pana nissayaggahaṇamevāti, ubhayenapissa serivihāro na vaṭṭatīti dīpitanti daṭṭhabbaṃ.

    21. பப்³பா³ஜனீயகம்மே ‘‘பப்³பா³ஜனீயகம்மங் படிப்பஸ்ஸம்பே⁴தூ’’தி இத³ங் பக்கமனாதி³ங் அகத்வா ஸம்மாவத்தந்தானங் வஸேன வுத்தங்.

    21. Pabbājanīyakamme ‘‘pabbājanīyakammaṃ paṭippassambhetū’’ti idaṃ pakkamanādiṃ akatvā sammāvattantānaṃ vasena vuttaṃ.

    33. படிஸாரணீயகம்மே நேவ பி⁴க்கு²வசனங், ந கி³ஹிவசனந்தி எத்த² பரியாயதோபி பி⁴க்கூ² பரகு²ங்ஸனங் ந வத³ந்தி, க³ஹட்டா² பன ஸரூபேனேவ அக்கோஸிதுங் ஸமத்தா²பி உபகாரீஸு அகாரணங் ஏவரூபங் ந வத³ந்தி, த்வங் கி³ஹிகு³ணதோபி பரிஹீனோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    33. Paṭisāraṇīyakamme neva bhikkhuvacanaṃ, na gihivacananti ettha pariyāyatopi bhikkhū parakhuṃsanaṃ na vadanti, gahaṭṭhā pana sarūpeneva akkosituṃ samatthāpi upakārīsu akāraṇaṃ evarūpaṃ na vadanti, tvaṃ gihiguṇatopi parihīnoti adhippāyo.

    39. ‘‘அங்க³ஸமன்னாக³மோ புரிமேஹி அஸதி³ஸோ’’தி இமினா தஜ்ஜனீயாதீ³னங் வுத்தகாரணமத்தேன இத³ங் காதுங் ந வட்டதீதி தீ³பேதி. இத⁴ வுத்தேன பன கி³ஹீனங் அலாபா⁴ய பரிஸக்கனாதி³னா அங்கே³ன தானிபி காதுங் வட்டதீதி க³ஹேதப்³ப³ங். எத்த² ச ‘‘ஸத்³த⁴ங் பஸன்னங் தா³யகங் காரகங் ஸங்கு⁴பட்டா²கங் ஹீனேன கு²ங்ஸேதீ’’தி வுத்தத்தா தாதி³ஸேஸு கி³ஹீஸு கு²ங்ஸனாதீ³ஹி கி³ஹிபடிஸங்யுத்தேஹி ஏவ அங்கே³ஹி கம்மாரஹதா, ந ஆராமிகசேடகாதீ³ஸு கு²ங்ஸனாதீ³ஹி. தத்தா²பி தா³யகாதீ³ஸு க²மாபிதேஸு கம்மாரஹதா நத்தி², ஆபத்தி ச யத்த² கத்த²சி தே³ஸேதுங் வட்டதி. யோ சே திக்க²த்துங் க²மாபியமானோபி ந க²மதி, அகதகம்மேனபி த³ஸ்ஸனூபசாரே ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³. ஸோ சே காலகதோ ஹோதி, தே³ஸந்தரங் வா க³தோ, க³ததி³ஸா ந ஞாயதி, அந்தராமக்³கே³ வா ஜீவிதந்தராயோ ஹோதி, கதகம்மேனபி அகதகம்மேனபி ஸங்க⁴மஜ்ஜே² யதா²பூ⁴தங் விஞ்ஞாபெத்வா க²மாபெத்வா ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³தி வத³ந்தி. த⁴ம்மிகபடிஸ்ஸவஸ்ஸ அஸச்சாபனே பன தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘மயா அஸமவெக்கி²த்வா படிஸ்ஸவங் கத்வா ஸோ ந ஸச்சாபிதோ, தங் மே க²மதா²’’திஆதி³னா க²மாபனே வசனக்கமோ ஞாபேதப்³போ³.

    39.‘‘Aṅgasamannāgamo purimehi asadiso’’ti iminā tajjanīyādīnaṃ vuttakāraṇamattena idaṃ kātuṃ na vaṭṭatīti dīpeti. Idha vuttena pana gihīnaṃ alābhāya parisakkanādinā aṅgena tānipi kātuṃ vaṭṭatīti gahetabbaṃ. Ettha ca ‘‘saddhaṃ pasannaṃ dāyakaṃ kārakaṃ saṅghupaṭṭhākaṃ hīnena khuṃsetī’’ti vuttattā tādisesu gihīsu khuṃsanādīhi gihipaṭisaṃyuttehi eva aṅgehi kammārahatā, na ārāmikaceṭakādīsu khuṃsanādīhi. Tatthāpi dāyakādīsu khamāpitesu kammārahatā natthi, āpatti ca yattha katthaci desetuṃ vaṭṭati. Yo ce tikkhattuṃ khamāpiyamānopi na khamati, akatakammenapi dassanūpacāre āpatti desetabbā. So ce kālakato hoti, desantaraṃ vā gato, gatadisā na ñāyati, antarāmagge vā jīvitantarāyo hoti, katakammenapi akatakammenapi saṅghamajjhe yathābhūtaṃ viññāpetvā khamāpetvā āpatti desetabbāti vadanti. Dhammikapaṭissavassa asaccāpane pana tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘mayā asamavekkhitvā paṭissavaṃ katvā so na saccāpito, taṃ me khamathā’’tiādinā khamāpane vacanakkamo ñāpetabbo.

    41. பாளியங் மங்குபூ⁴தோ நாஸக்கி² சித்தங் க³ஹபதிங் க²மாபேதுந்தி திங்ஸயோஜனமக்³க³ங் புன க³ந்த்வாபி மானத²த்³த⁴தாய யதா²பூ⁴தங் தோ³ஸங் ஆவிகத்வா அக²மாபனேன ‘‘நாஹங் க²மாமீ’’தி தேன படிக்கி²த்தோ மங்குபூ⁴தோ க²மாபேதுங் ந ஸக்கி², ஸோ புனதே³வ ஸாவத்தி²ங் பச்சாக³ந்த்வாபி மானநிக்³க³ஹத்தா²யேவ புனபி ஸத்தா²ரா பேஸிதோ புரிமனயேனேவ க²மாபேதுங் அஸக்கொந்தோ புனாக³ச்சி². அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ‘‘அஸந்தங் பா⁴வனமிச்செ²ய்யா’’திஆதி³னாவ (த⁴॰ ப॰ 73) த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மானநிம்மத²னங் கத்வா அனுதூ³ததா³னங் அனுஞ்ஞாஸீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    41. Pāḷiyaṃ maṅkubhūto nāsakkhi cittaṃ gahapatiṃ khamāpetunti tiṃsayojanamaggaṃ puna gantvāpi mānathaddhatāya yathābhūtaṃ dosaṃ āvikatvā akhamāpanena ‘‘nāhaṃ khamāmī’’ti tena paṭikkhitto maṅkubhūto khamāpetuṃ na sakkhi, so punadeva sāvatthiṃ paccāgantvāpi mānaniggahatthāyeva punapi satthārā pesito purimanayeneva khamāpetuṃ asakkonto punāgacchi. Athassa bhagavā ‘‘asantaṃ bhāvanamiccheyyā’’tiādināva (dha. pa. 73) dhammaṃ desetvā mānanimmathanaṃ katvā anudūtadānaṃ anuññāsīti daṭṭhabbaṃ.

    42. ‘‘நோ சே க²மதி…பே॰… ஆபத்திங் தே³ஸாபேதப்³போ³’’தி வுத்தத்தா பகே³வ க³ஹட்டோ² க²மதி சே, த³ஸ்ஸனூபசாரே ஆபத்திதே³ஸனாகிச்சங் நத்தீ²தி க³ஹேதப்³ப³ங்.

    42.‘‘Noce khamati…pe… āpattiṃ desāpetabbo’’ti vuttattā pageva gahaṭṭho khamati ce, dassanūpacāre āpattidesanākiccaṃ natthīti gahetabbaṃ.

    46. உக்கே²பனீயகம்மேஸு தீஸு அரிட்ட²வத்து²ஸ்மிங் ஆபத்திங் ஆரோபெத்வாதி விஸுங் ஸங்க⁴மஜ்ஜே²வ பாபிகாய தி³ட்டி²யா அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜனபச்சயா து³க்கடங், ஸமனுபா⁴ஸனபரியோஸானே பாசித்தியங் வா ஆபத்திங் ஆரோபெத்வா. எத்தா²பி கம்மவாசாய ‘‘ததா²ஹங் ப⁴க³வதா’’திஆதி³ வத்து²வஸேன வுத்தங். யேன யேன பகாரேன தி³ட்டி²க³திகா வோஹரிங்ஸு, தேன தேன பகாரேன யோஜெத்வா கம்மவாசா காதப்³பா³. க³ஹணாகாரங் பன வினாபி ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பாபிகங் தி³ட்டி²க³தங் உப்பன்னங், ஸோ தங் தி³ட்டி²ங் அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜதி, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்ல’’ந்தி ஏவங் ஸாமஞ்ஞதோபி கம்மவாசங் காதுங் வட்டதி.

    46. Ukkhepanīyakammesu tīsu ariṭṭhavatthusmiṃ āpattiṃ āropetvāti visuṃ saṅghamajjheva pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissajjanapaccayā dukkaṭaṃ, samanubhāsanapariyosāne pācittiyaṃ vā āpattiṃ āropetvā. Etthāpi kammavācāya ‘‘tathāhaṃ bhagavatā’’tiādi vatthuvasena vuttaṃ. Yena yena pakārena diṭṭhigatikā vohariṃsu, tena tena pakārena yojetvā kammavācā kātabbā. Gahaṇākāraṃ pana vināpi ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho, itthannāmassa bhikkhuno pāpikaṃ diṭṭhigataṃ uppannaṃ, so taṃ diṭṭhiṃ appaṭinissajjati, yadi saṅghassa pattakalla’’nti evaṃ sāmaññatopi kammavācaṃ kātuṃ vaṭṭati.

    65. ‘‘யங் தி³ட்டி²ங் நிஸ்ஸாய ப⁴ண்ட³னாதீ³னி கரோதீ’’தி இமினா தி³ட்டி²ங் நிஸ்ஸாய உப்பன்னானி ஏவ ப⁴ண்ட³னாதீ³னி இத⁴ அதி⁴ப்பேதானி, ந கேவலானீதி த³ஸ்ஸேதி. யோ பன ‘‘ப⁴ண்ட³னாதீ³னங் கரணே தோ³ஸோ நத்தீ²’’தி தி³ட்டி²கோ ஹுத்வா ப⁴ண்ட³னாதி³ங் கரோதி, ஸாபிஸ்ஸ தி³ட்டி² ஏவ ஹோதி, தஸ்ஸபி அப்படினிஸ்ஸக்³கே³ கம்மங் காதுங் வட்டதி.

    65.‘‘Yaṃ diṭṭhiṃ nissāya bhaṇḍanādīni karotī’’ti iminā diṭṭhiṃ nissāya uppannāni eva bhaṇḍanādīni idha adhippetāni, na kevalānīti dasseti. Yo pana ‘‘bhaṇḍanādīnaṃ karaṇe doso natthī’’ti diṭṭhiko hutvā bhaṇḍanādiṃ karoti, sāpissa diṭṭhi eva hoti, tassapi appaṭinissagge kammaṃ kātuṃ vaṭṭati.

    நியஸ்ஸகம்மகதா²தி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Niyassakammakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    கம்மக்க²ந்த⁴கவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.

    Kammakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    நியஸ்ஸகம்மகதா²வண்ணனா • Niyassakammakathāvaṇṇanā
    படிஸாரணீயகம்மகதா²வண்ணனா • Paṭisāraṇīyakammakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அத⁴ம்மகம்மத்³வாத³ஸககதா²வண்ணனா • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact