Știință |
Nori noctilucent peste Antarctica
După cum arată datele transmise de nava spaţială AIM de la NASA, norii noctilucent sunt ca un mare bec geofizic. În fiecare an se aprind la sfârşitul primăverii, ajungând la intensitatea maximă pentru o perioadă de 5 până la 10 zile.
O masă mare de nori noctilucent au acoperit Antarctica. Pe 20 noiembrie erau ca un fum mic, albastru-electric, care în timp scurt a acoperit aproape tot continentul. AIM monitorizează progresul acestora, deoarece se agită şi se ondulează în jurul Polului Sud. Anul acesta ei au apărut mai devreme ca de obicei.
Norii noctilucent sunt cei mai mari nori de pe Pământ. Insămânţaţi de meteoriţi dezintegraţi, ei se formează la marginea spaţiului, la 83 km de suprafaţa Pământului. Atunci când lumina Soarelui loveşte cristalele de gheaţă care alcătuiesc norii, ei strălucesc într-o lumină albastru-electric. Vara sunt mai luminoşi şi mai răspândiţi, iar acum în emisfera sudică este vară. Norii strălucesc deasupra Polului Sud din noiembrie până în februarie şi trec la Polul Nord din mai până în august.
Vara, mai multe molecule de apă din atmosfera inferioară trec în sus şi se amestecă cu fumul de meteoriţi de la marginea spaţiului. Tot acum este mai rece în straturile superioare ale atmosferei, fapt ce permite formarea cristalelor de gheaţă.
În ultimii ani, acesti nori s-au intensificat şi extins. Când au apărut prima dată în secolul al 19-lea, cei care vroiau să îi vadă călătoreau în regiunile polare, dar de la începutul secolului, ei au fost reperaţi tot mai aproape de Ecuator, în statele americane Colorado, Utah.
Este probabil ca metanul, unul dintre gazele cu efect de seră care a devenit mai abundent în atmosferă să fie cauza. Metanul ce urcă în straturi superioare ale atmosferei este oxidat şi formează vapori de apă. Aceşti vapori probabil vor creşte cantitatea de cristale de gheaţă necesară pentru norii noctilucent.
GH. MANOIU | 26 DECEMBRIE 2013