Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Nou studiu asupra beneficiilor polifenolilor


    Se spune ca un pahar de vin rosu sau consumul de fructe aduc beneficii pentru sanatate. Aceste beneficii sunt de multe ori legate de polifenoli, substante chimice ce se gasesc in produsele alimentare, din care fac parte flavonoidele si acizii fenolici, dar si fragmente de proteine numite peptide.




    Exista un mare numar de produse alimentare si bauturi care contin polifenoli si peptide renumite pentru sanatate, dar pana acum au lipsit dovezile in acest sens.

    De curand, oameni de stiinta din 12 centre de cercetare de top si 15 intreprinderi mici si mijlocii, din Europa, conduse de Institute of Food Research (UK) ruleaza experimente si studii clinice pentru a vedea ce efecte benefice pot avea polifenolii si peptidele asupra riscului de boli cardiovasculare si, de asemenea, modul in care acestea au efect.

    In cadrul proiectului BACCHUS, finantat de UE, sunt studiati polifenoli, substante potential sanatoase din mere, rodii si portocale, si peptide din anumite soiuri de grau, oua si carne de porc.

    Exista dovezi din cercetarea de baza si studii umane care arata ca polifenolii pot imbunatati relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale la pacientii cu boli de inima si hipertensiune arteriala.

    Cu toate acestea, polifenolii nu sunt substante nutritive si sunt in general slab absorbite. Cantitatea mica introdusa in organism este metabolizata rapid si excretata prin urina si bila. Acest lucru este complet diferit de vitaminele si microelementele, de care are nevoie organismul pentru o functionare normala.

    Motivul proiectului este de a evita informatiile inselatoare cu privire la produsele care contin astfel de substante active.

    O afirmatie des utilizata este cea de antioxidanti, de "superfruct". Polifenolii pot avea o activitate antioxidanta buna in-vitro, dar ei sunt absorbiti in corpul uman in cantitati atat de mici, incat nu au o contributie semnificativa ca antioxidant sau in activitatea impotriva radicalilor liberi. De departe, cei mai eficienti antioxidanti sunt vitaminele C si E, care sunt mai buni decat polifenolii si se acumuleaza in corpul uman in concentratii mult mai mari.

    Pentru a intelege cu adevarat rolul polifenolilor din alimentatie este nevoie sa se cunoasca trei factori. In primul rand este important sa se identifice care polifenoli sunt importanti pentru a produce efecte biologice. In al doilea rand care este compozitia ideala a produselor. Si in al treilea rand, cantitatea zilnica necesara pentru mentinerea sanatatii sau tratarea bolii.

    O analiza anterioara pe scara larga a constatat ca ciocolata neagra, proteinele din soia care contin substante numite fitoestrogeni isoflavone si ceaiul negru produc efecte benefice pentru sanatatea inimii.
    Dar pentru multe alte produse, pana acum au existat dovezi insuficiente.

    GH. MANOIU | 6 AUGUST 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Obiceiul de a consuma o băutură îndulcită cu zahăr pe zi poate creşte riscul de boli de ficat gras non-alcoolic (NAFLD), conform cercetătorilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts.
    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.
    Cercetătoarea Charlotte Erlanson–Albertsson de la Universitatea din Lund, Suedia, a descoperit că componentele naturale din celula vegetală a spanacului, numite tilacoide, previn poftele alimentare şi pot contribui la reducerea obezităţii.
    Un grup de oameni de ştiinţă chinezi de la Zhangshan School of Medicine, Sun Yat-Sen University, au descoperit şi în prezent testează un virus care ar putea fi folosit pentru a distruge celulele canceroase, fără a afecta pe cele normale.
    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.
    Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California, a arătat cum infectarea cu bacteria Clostridium difficile poate fi tratată fără a folosi antibiotice.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact