Știri / Știință |
Un nou tip de ceas atomic
O echipă de cercetători de la Universitatea California, din Los Angeles, Statele Unite, a crescut cu succes starea energetică a nucleului unui atom cu ajutorul unui laser, ceea ce ar putea duce la o nouă tehnologie de măsurare de mai mare precizie decât cele mai bune ceasuri atomice de astăzi.
Cercetătorii au încorporat un atom de toriu într-un cristal extrem de transparent și l-au bombardat cu lasere, făcând ca nucleul de toriu să absoarbă și să emită fotoni așa cum fac electronii dintr-un atom.
Ceasurile atomice existente determină trecerea timpului cu mare precizie prin măsurarea schimbărilor rapide de energie în electronii din jurul atomilor unor elemente precum cesiu.
Cu toate acestea, măsurarea modificărilor de energie din nucleul unui atom are potențialul de a fi și mai precisă.
Asta pentru că protonii și neutronii din interiorul nucleelor sunt masivi în comparație cu electronii și, prin urmare, mai stabili.
Această stabilitate mai mare ar putea face, de asemenea, așa-numitele „ceasuri nucleare” mai mici, mai portabile și mai robuste decât ceasurile atomice existente, permițându-le să fie utilizate pentru mai multe aplicații.
Dacă ar fi create astfel de ceasuri nucleare, oamenii de știință ar putea măsura proprietățile naturii cunoscute ca constante fundamentale (cum ar fi constanta care cuantifică puterea forței care ține atomii împreună) cu suficientă precizie pentru a determina dacă acestea se schimbă, încât ar putea fi nevoiți să înceteze să le mai numească „constante”.