O lume a cunoașterii
    Știri / Știință

    Un nou tip de ceas atomic

    O echipă de cercetători de la Universitatea California, din Los Angeles, Statele Unite, a crescut cu succes starea energetică a nucleului unui atom cu ajutorul unui laser, ceea ce ar putea duce la o nouă tehnologie de măsurare de mai mare precizie decât cele mai bune ceasuri atomice de astăzi.



    Lumina laser care trece prin cristalul transparent și excită nucleul de toriu. Foto: James Terhune, Hudson Group, UCLA


    Cercetătorii au încorporat un atom de toriu într-un cristal extrem de transparent și l-au bombardat cu lasere, făcând ca nucleul de toriu să absoarbă și să emită fotoni așa cum fac electronii dintr-un atom.

    Ceasurile atomice existente determină trecerea timpului cu mare precizie prin măsurarea schimbărilor rapide de energie în electronii din jurul atomilor unor elemente precum cesiu.

    Cu toate acestea, măsurarea modificărilor de energie din nucleul unui atom are potențialul de a fi și mai precisă.

    Asta pentru că protonii și neutronii din interiorul nucleelor ​​sunt masivi în comparație cu electronii și, prin urmare, mai stabili.

    Această stabilitate mai mare ar putea face, de asemenea, așa-numitele „ceasuri nucleare” mai mici, mai portabile și mai robuste decât ceasurile atomice existente, permițându-le să fie utilizate pentru mai multe aplicații.

    Dacă ar fi create astfel de ceasuri nucleare, oamenii de știință ar putea măsura proprietățile naturii cunoscute ca constante fundamentale (cum ar fi constanta care cuantifică puterea forței care ține atomii împreună) cu suficientă precizie pentru a determina dacă acestea se schimbă, încât ar putea fi nevoiți să înceteze să le mai numească „constante”.

    6 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de fizicieni a creat cu succes o stare cuantică unică a materiei numită condensatul Bose-Einstein (BEC) din molecule. Echipa este condusă de Sebastian Will de la Universitatea Columbia din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, Statele Unite, lucrează pentru a dezvolta o tehnică capabilă să producă embrioni viabili din celulele pielii masculine, cercetarea contribuind la nașterea unor bebeluși cu caracteristici genetice de la doi bărbați.
    O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului.
    Cercetătorii brazilieni au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au gasit primele dovezi ca o cometa a intrat in atmosfera Pamantului si a explodat, iar unda de soc de foc a distrus orice forma de viata in calea sa.
    In urma cu aproximativ 12800 de ani, pe cand Pamantul era in incalzire si isi revenea dupa ultima epoca glaciara, a avut loc un eveniment dramatic si anormal care a inversat brusc conditiile climatice, ducand aproape de un nou stadiu glaciar. Acest eveniment a avut loc intr-un singur an, anuntand debutul episodului rece numit Younger Dryas.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact