Știință

    O nouă specie de broască descoperită în Peru


    Biologi din Cehia, Statele Unite şi Peru, care lucrează in jungla centrală a statului peruan, au descoperit o nouă specie de broască care traieşte pe pantele estice ale Anzilor, în provincia Junin de Peru, în văi calde, adăugând astfel încă un membru familiei Bufonidae.



    Rhinella yunga femelă din zona Rio Huatziroki. Foto: J. Moravec/Pensoft.


    Broscuţa, numită Rhinella yunga face parte din grupul Rhinella margaritifera şi este cu adevărat mică. Specimenele de sex masculin sunt de culoare galben-brun, care le camuflează cu uşurinţă în frunzişul descompus de pe sol. Femelele sunt de culoare roşu-portocaliu.

    Ambele sexe au creste osoase de-a lungul laturilor pe spate, un alt element de camuflaj, făcând să semene cu o frunză moartă. Ele sunt diferite de toate speciile înrudite prin absenţa membranei timpanului, o parte rotundă membranoasă a organului auzului, care în mod normal se vede la o broască pe ambele părţi ale capului.

    Broaştele râioase din familia Bufonidae au corp robust plin de negi, o pereche de glande parotide mari cu otravă pe partea din spate a capului. Otrava este secretată ca un mecanism de apărare atunci când sunt stresate. Ele posedă un mecanism de supravieţuire unic. Cele de sex masculin au un organ specific, care, dacă se îndepărtează testiculele, devine un ovar activ şi broasca devine femelă.

    GH. MANOIU | 18 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.
    Domesticirea cainilor din lupi este general acceptata. Dar momentul, locul si imprejurarile sunt inca in dezbatere. Din acest motiv, cercetatori rusi de la Institute of Molecular and Cellular Biology au analizat oase unui presupus caine, vechi de 33000 de ani, gasite intr-o pestera din Muntii Altai din Asia Centrala, si au aflat ca genetic, acesta este mai apropiat de cainii moderni decat de lupii contemporani.
    Mostrele de gheaţă extrase din gheţarul Peşterii Scărişoara din Transilvania oferă noi dovezi ale modului în care vremea şi clima de iarnă din Europa au fluctuat în ultimii 10000 de ani, perioadă cunoscută sub numele de Holocen.
    Mastodonţii a dispărut din regiunile arctice din Alaska şi Yukon înainte de sosirea primilor oameni în America de Nord, care nu au contribuit la dispariţia acestor veri ai mamuţilor şi elefanţilor.
    Un sunet subacvatic misterios a fost captat de sonarul unui submarin pentru prima dată în 1960. Până acum oamenii de ştiinţă nu au reuşit să afle de unde vine.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact