O lume a cunoașterii
    Sănătate

    O noua terapie fotodinamică ar putea eradica melanomul ocular

    Cercetători de la Centrul de Cercetare în Optică și Fotonică de la Institutul de Fizică São Carlos al Universității din São Paulo, Brazilia și colaboratori de la Universitatea din Toronto și Princess Margaret Cancer Center din Canada a raportat pentru prima dată utilizarea eficientă a unui anumit tip de fototerapie pentru a eradica melanomul ocular la animale de laborator.



    Melanomul, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, s-a dovedit a fi o provocare, din cauza melaninei, un pigment închis la culoare care concurează cu medicamentele fotosensibilizante pentru absorbția luminii. Imagine: Wikipedia[


    Bazată pe un laser pulsat, tehnica presupune aplicarea unei cantități mari de lumină pentru o perioadă scurtă de timp pentru a activa un medicament.

    O tehnică folosită deja în tratamentul carcinomului bazocelular (cel mai frecvent tip de cancer de piele), terapia fotodinamică presupune utilizarea luminii pentru activarea medicamentelor, în condiții adecvate de radiație și în prezența oxigenului (toate celulele – canceroase sau normale – au nevoie de oxigen pentru a-și îndeplini funcțiile metabolice).

    Melanomul, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, s-a dovedit însă a fi o provocare, din cauza melaninei, un pigment închis la culoare care concurează cu medicamentele fotosensibilizante pentru absorbția luminii.

    O altă dificultate este că biomoleculele precum melanina determină fotonii (particulele care alcătuiesc lumina) să își schimbe direcția de propagare și împrăștiere. În acest fel, puține vor fi cu adevărat transmise și vor ajunge la țesuturi mai profunde.

    Pentru a optimiza răspunsul la terapia fotodinamică în melanoamele cutanate, același grup de cercetare testase deja cu succes asocierea cu agenți optici de albire, care modifică în prealabil proprietățile optice ale tumorii, permițând o mai mare penetrare a luminii.

    Oamenii de știință au investigat un regim de iradiere cu laser pulsat numit femtosecundă. Acest tip de laser este capabil să livreze o cantitate mare de energie într-un timp extrem de scurt – într-un puls de 10-15 secunde și localizat, reducând riscul de deteriorare a țesutului sănătos adiacent.

    Testele au fost efectuate pe șoareci bolnavi, care, după ce au fost supuși terapiei pentru activarea medicamentului Visudyne, folosit pentru tratarea degenerescenței maculare, nu mai aveau nicio tumoare reziduală vizibilă.

    Tehnica a fost mai eficientă în tumorile pigmentate, arătând că melanina acționează ca un mediator de tratament.

    De asemenea, s-a demonstrat că metoda este sigură, deoarece nu a provocat daune structurilor adiacente.

    Un alt posibil avantaj al terapiei fotodinamice este capacitatea acesteia de a induce un răspuns imunologic, îmbunătățind activarea propriului sistem imunitar al organismului pentru a acționa în eliminarea tumorilor.

    Descoperirea deschide calea pentru un tratament mai eficient pentru melanomul ocular, cu efecte secundare minime – în prezent, tratamentele disponibile au o eficacitate scăzută și un risc de 50% ca pacientul să dezvolte metastaze cu o supraviețuire de numai patru până la 13 luni.

    23 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Stările repetate de furie cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă prin limitarea capacității vaselor de sânge de a se deschide, potrivit unui nou studiu susținut de National Institutes of Health din Statele Unite.
    O echipă de cercetători, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania și de la Unitatea de excelență MNat, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele.
    Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare.
    Somnul neregulat și orele târzii de culcare duc la note mai slabe și mai multe probleme de comportament legate de școală în rândul adolescenților, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite.
    Otrăvurile și veninurile pot părea înfricoșătoare la prima vedere. În natură, animalele veninoase injectează toxine capabile să modifice metabolismul altui animal și chiar să-l omoare, dar sunt considerate și instrumente valoroase pentru știință.
    Propolisul, folosit multă vreme în medicina populară, a atras atenția comunității științifice după ce a demonstrat diverse beneficii pentru sănătate, printre care acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, imunomodulatoare și antitumorale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact