Știință |
O broască din trecut se hrănea cu dinozauri
Un studiu realizat la University of Adelaide's School of Biological Sciences, Australia, a dezvăluit că o broască cunoscută sub numele de Beelzebufo Ampinga, care a trăit în Madagascar acum 68 de milioane de ani, se hrănea cu dinozauri.
Studiul, primul care a măsurat forţa muşcăturii unei broaşte, a constatat că broaştele cu coarne din America de Sud (Ceratophrys cranwelli), cunoscute şi sub numele de broaşte Pacman, datorită asemănării lor cu faimosul personaj din jocurile video, au o forţă a muşcăturii de 30 newtoni, la o lăţime a capului de 4,5 cm. Ele prind în ambuscadă animale la fel de mari ca şi ele: alte broaşte, şerpi şi rozătoare.
Datele ar putea fi translatate până la dimensiunea broaştei Beelzebufo astăzi dispărută, ceea ce ar avea ca rezultat o forţă de 500 până la 2200 newtoni, care este egală cu a unora dintre cei mai înfricoşători prădători de pe planetă, cum ar fi lupii şi tigrii.
La această forţă musculară, Beelzebufo ar fi fost capabilă să supună dinozauri mici sau pui ai dinozaurilor cu care împărţea teritoriul.
Beelzebufo, cunoscută şi ca "broasca diavolului" sau "broasca din iad", avea 41 de centimetri în lungime şi cântărea peste 4,5 kilograme, făcând-o mai mare decât orice altă broască cunoscută.