Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    O coadă de dinozaur cu pene a fost găsită conservată în chihlimbar

    O coadă de dinozaur cu pene din Cretacic a fost găsită perfect conservată în chihlimbar în Myanmar.



    Dinozaur cu pene (reconstituire).


    Lida Xing, de la China University of Geosciences din Beijing, a descoperit remarcabila fosilă la o piaţă de chihlimbar din Myitkina, Myanmar. Este prima dată când se găseşte o rămăşiţă de dinozaur conservat în chihlimbar.

    Bucata de chihlimbar fusese deja lustruită pentru bijuterii şi vânzătorul a crezut că în interior era un material vegetal.

    La o inspecţie mai atentă s-a dovedit a fi coada unui dinozaur cu pene, cam de mărimea unei vrăbii, probabil prins în substanţa lipicioasă în timp ce era încă în viaţă.

    Coada aparţinea unui coelurosaur tânăr, o familie de dinozauri carnivori asemănători cu pasările, care a trăit în urmă cu aproximativ 99 de milioane de ani, pe parcursul epocii Cretacic. Un exemplar adult ar fi fost puţin mai mic decât un struţ.

    Analiza penajului sugerează că coada, lungă de 3,5 cm, avea o suprafaţă superioară maro-castaniu şi o faţă inferioară pal sau alb. Penele sunt încă prinse de cele opt vertebre.

    Zona Kachin State, din nord-estul Myanmar, unde a fost găsit specimenul, a fost producător de chihlimbar de 2000 de ani. Dar, din cauza cantităţii mari de insecte conservate în depozitele de chihlimbar, în ultimii 20 de ani a devenit o atracţie pentru oamenii de ştiinţă care studiază artropodele antice.

    11 DECEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.
    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.
    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.
    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact