News / Spațiu |
O colosală explozie în centrul galaxiei acum 2 milioane de ani
Două milioane de ani în urmă, gaura neagră supermasivă, din inima galaxiei noastre, a produs o explozie atât de puternică, încât a aprins un nor aflat la 200000 ani lumină depărtare.
Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au dovedit că găurile negre pot să treacă de la o putere maximă, la inactivitate într-un timp foarte scurt. Această gaură neagră, care are de patru milioane de ori masa Soarelui, s-a trezit şi a suflat foc, cu de 100 de milioane de ori puterea pe care o are astăzi.
Dovezile provin de la un filament de gaz de hidrogen, numit Curentul Magelan, ce înconjoară galaxia noastră şi formează două galaxii însoţitoare mici, Norul Mare al lui Magelan şi Norul Mic al lui Magelan.
În 2010, satelitul Fermi de la NASA a descoperit două sfere uriaşe de gaz fierbinte ce ieşeau din centrul galaxiei, acoperind aproape un sfert din cer. Simulările pe calculator au arătat că ele au fost create de o explozie masivă a găurii negre numită Sagittarius A*, explozie ce a avut loc în ultimele câteva milioane de ani. Acelaşi eveniment ar explica şi lumina ce se vede dinspre Curentul Magelan.
Se pare că aceste găuri negre se pot porni şi opri în două milioane de ani, care, ţinând seama de vârsta Universului de 14 miliarde de ani, înseamnă o comutare foarte rapidă.
Cercetătorii estimează că norul de gaz G2 va cădea pe discul fierbinte ce înconjoară gaura neagră la începutul anului viitor şi aceasta va produce o nouă explozie.
GH. MANOIU | 12 OCTOMBRIE 2013