Ediţia în limba română
    News / Spațiu

    O colosală explozie în centrul galaxiei acum 2 milioane de ani


    Două milioane de ani în urmă, gaura neagră supermasivă, din inima galaxiei noastre, a produs o explozie atât de puternică, încât a aprins un nor aflat la 200000 ani lumină depărtare.



    Sagittarius A* Foto: NASA/CXC/MIT/F.K. Baganoff et al.


    Cercetatorii de la Universitatea din Sydney au dovedit că găurile negre pot să treacă de la o putere maximă, la inactivitate într-un timp foarte scurt. Această gaură neagră, care are de patru milioane de ori masa Soarelui, s-a trezit şi a suflat foc, cu de 100 de milioane de ori puterea pe care o are astăzi.

    Dovezile provin de la un filament de gaz de hidrogen, numit Curentul Magelan, ce înconjoară galaxia noastră şi formează două galaxii însoţitoare mici, Norul Mare al lui Magelan şi Norul Mic al lui Magelan.

    În 2010, satelitul Fermi de la NASA a descoperit două sfere uriaşe de gaz fierbinte ce ieşeau din centrul galaxiei, acoperind aproape un sfert din cer. Simulările pe calculator au arătat că ele au fost create de o explozie masivă a găurii negre numită Sagittarius A*, explozie ce a avut loc în ultimele câteva milioane de ani. Acelaşi eveniment ar explica şi lumina ce se vede dinspre Curentul Magelan.

    Se pare că aceste găuri negre se pot porni şi opri în două milioane de ani, care, ţinând seama de vârsta Universului de 14 miliarde de ani, înseamnă o comutare foarte rapidă.

    Cercetătorii estimează că norul de gaz G2 va cădea pe discul fierbinte ce înconjoară gaura neagră la începutul anului viitor şi aceasta va produce o nouă explozie.

    GH. MANOIU | 12 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Analiza unei probe de roca colectate de roverul Curiosity arata ca planeta Marte ar fi putut avea, candva, conditii favorabile vietii. Luna trecuta, Curiosity a forat intr-o roca sedimentara, in Gale Crater. In pulberea gri de la proba de foraj, oamenii de stiinta au gasit sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor, carbon, componente chimice cheie pentru viata.
    Vorbind la 45 de ani după ce a păşit pe Lună, astronautul american Edwin E. Aldrin spune că primii oameni pe Marte ar trebui să construiască acolo o colonie permanentă.
    Cu miliarde de ani în urmă, un lac umplea craterul larg de 154 km, explorat de roverul Curiosity pe Planeta Roşie, dovadă că acesta ar fi putut avea viaţă microbiană cu mulţi ani în urmă.
    Eskimo Nebula numita si NGC 2392, din constelatia Gemenii, situata la 4200 ani-lumina de Pamant, este o nebuloasa planetara, faza terminala a unei stele cum este Soarele, cand devine o gigantica rosie si arunca in spatiu straturile sale exterioare.
    Pe imaginile transmise de roverul Curiosity de la NASA a fost reperată o formă care seamănă cu o lingură mare ce zace pe suprafaţa prăfuită a planetei Marte.
    Cercetatorii de la ESO au facut observatii detaliate asupra prafului din jurul gaurii negre gigantice din centrul unei galaxii active. Concluzia a fost ca praful nu se dispune cum era de asteptat intr-un tor in jurul gaurii negre, ci se gaseste in cantitate mare deasupra si sub tor. Aceste observatii arata ca paful este impins departe de gaura neagra ca un vant rece, lucru surprinzator, care arata cum evolueaza si interactioneaza masivele gauri negre cu mediul ce le inconjoara.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact