Știință

    O cometă a lovit Pământul acum multe milioane de ani


    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au găsit primele dovezi că o cometă a intrat în atmosfera Pământului şi a explodat, iar unda de şoc de foc a distrus orice formă de viaţă în calea sa.



    Cometă. Foto: Philipp Salzgeber (CC-BY-SA-2.0-AT via Wikipedia)


    Cometa a intrat în atmosfera Pământului deasupra Egiptului de astăzi, în urmă cu aproximativ 28 milioane de ani. De cum a intrat în atmosferă a explodat, încălzind nisipul de sub ea la o temperatură de aproximativ 2000 grade Celsius, rezultând o mare cantitate de sticlă de siliciu de culoare galbenă, împrăştiată pe o suprafaţă de 6000 kilometri pătraţi în Sahara.

    O probă din această sticlă, prelucrată de bijutierii antici, se găseşte în broşa purtată de faraonul Tutankhamon.

    În centrul atenţiei echipei de cercetători a fost o pietricică neagră, găsită câţiva ani în urmă de un geolog egiptean. După efectuarea unor analize chimice extrem de sofisticate, s-a ajuns la concluzia că aceasta reprezintă prima mostră din nucleul unei comete găsit la sol.

    Impactul exploziei a produs de asemenea diamante microscopice. Diamantele sunt produse de regulă la adâncimi mari, unde presiunea este mare. Dar presiune mare poate fi şi în cazul unui impact. O parte din cometă a lovit solul şi impactul a produs diamante.

    Materialele din comete sunt foarte rare. Fragmente nu au fost găsite anterior, doar particule microscopice de praf în atmosfera superioară şi un praf bogat în carbon găsit în gheaţa din Antarctica.

    GH. MANOIU | 20 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Analiza unei probe de roca colectate de roverul Curiosity arata ca planeta Marte ar fi putut avea, candva, conditii favorabile vietii. Luna trecuta, Curiosity a forat intr-o roca sedimentara, in Gale Crater. In pulberea gri de la proba de foraj, oamenii de stiinta au gasit sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor, carbon, componente chimice cheie pentru viata.
    Vorbind la 45 de ani după ce a păşit pe Lună, astronautul american Edwin E. Aldrin spune că primii oameni pe Marte ar trebui să construiască acolo o colonie permanentă.
    Cu miliarde de ani în urmă, un lac umplea craterul larg de 154 km, explorat de roverul Curiosity pe Planeta Roşie, dovadă că acesta ar fi putut avea viaţă microbiană cu mulţi ani în urmă.
    Eskimo Nebula numita si NGC 2392, din constelatia Gemenii, situata la 4200 ani-lumina de Pamant, este o nebuloasa planetara, faza terminala a unei stele cum este Soarele, cand devine o gigantica rosie si arunca in spatiu straturile sale exterioare.
    Pe imaginile transmise de roverul Curiosity de la NASA a fost reperată o formă care seamănă cu o lingură mare ce zace pe suprafaţa prăfuită a planetei Marte.
    Cercetatorii de la ESO au facut observatii detaliate asupra prafului din jurul gaurii negre gigantice din centrul unei galaxii active. Concluzia a fost ca praful nu se dispune cum era de asteptat intr-un tor in jurul gaurii negre, ci se gaseste in cantitate mare deasupra si sub tor. Aceste observatii arata ca paful este impins departe de gaura neagra ca un vant rece, lucru surprinzator, care arata cum evolueaza si interactioneaza masivele gauri negre cu mediul ce le inconjoara.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact