Știință |
O cometă a lovit Pământul acum multe milioane de ani
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, au găsit primele dovezi că o cometă a intrat în atmosfera Pământului şi a explodat, iar unda de şoc de foc a distrus orice formă de viaţă în calea sa.
Cometa a intrat în atmosfera Pământului deasupra Egiptului de astăzi, în urmă cu aproximativ 28 milioane de ani. De cum a intrat în atmosferă a explodat, încălzind nisipul de sub ea la o temperatură de aproximativ 2000 grade Celsius, rezultând o mare cantitate de sticlă de siliciu de culoare galbenă, împrăştiată pe o suprafaţă de 6000 kilometri pătraţi în Sahara.
O probă din această sticlă, prelucrată de bijutierii antici, se găseşte în broşa purtată de faraonul Tutankhamon.
În centrul atenţiei echipei de cercetători a fost o pietricică neagră, găsită câţiva ani în urmă de un geolog egiptean. După efectuarea unor analize chimice extrem de sofisticate, s-a ajuns la concluzia că aceasta reprezintă prima mostră din nucleul unei comete găsit la sol.
Impactul exploziei a produs de asemenea diamante microscopice. Diamantele sunt produse de regulă la adâncimi mari, unde presiunea este mare. Dar presiune mare poate fi şi în cazul unui impact. O parte din cometă a lovit solul şi impactul a produs diamante.
Materialele din comete sunt foarte rare. Fragmente nu au fost găsite anterior, doar particule microscopice de praf în atmosfera superioară şi un praf bogat în carbon găsit în gheaţa din Antarctica.
GH. MANOIU | 20 OCTOMBRIE 2013