Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    O epavă plină cu aur găsită în largul coastelor finlandeze

    Mai mult de 50 milioane euro în monede de aur şi bijuterii s-ar putea găsi într-o epavă veche, scufundată acum sute de ani, descoperită recent în largul coastelor Finlandei.



    Zona din largul coastelor Finlandei în care s-a găsit epava ce se presupune că adăposteşte 10000 guldeni de aur.


    O echipă internaţională de scafandri, condusă de Rauno Koivusaari, cel mai experimentat căutător de epave din Finlanda, a descoperit epava la sud de insula Jussarö.

    Cercetătorii cred că este vorba despre Hanneke Wrome, legendara navă din secolul al 15-lea, scufundată într-o furtună. Potrivit documentelor istorice, nava a avut la bord mai mult de 200 de pasageri şi membri ai echipajului şi o comoară constând din 10000 guldeni de aur şi multe bijuterii de aur. În plus faţă de monede şi bijuterii, nava transporta şi 200 de baloturi de ţesături şi 1200 de butoiaşe cu miere.

    Naufragiul vasului Hanneke Wrome a fost una dintre cele mai importante pierderi maritime ale timpului. Hanneke Wrome a fost una dintre cele două nave care au părăsit portul Luebeck, Germania, pentru Tallinn, Estonia, în nordul Europei, pe 11 noiembrie 1468.

    O furtună puternică a obligat navele să se îndrepte spre coasta de nord a Finlandei, unde Hanneke Wrome s-a scufundat la 10 mile marine de Tallinn. Cealaltă navă a supravieţuit şi a continuat călătoria spre Tallinn.

    Naufragiul a spart nava în bucăţi şi parte din marfă a ajuns, în timp, pe plajele de pe coasta de sud-vest a Finlandei. O altă parte a mărfii a fost recuperată în următorii trei ani de la eveniment. Cei 10000 de guldeni de aur, scufundaţi cu nava, nu au fost niciodată recuperaţi.

    Scufundătorii au inspectat epava şi au găsit elemente ce indică o navă hanseatică. Ei au recuperat un capac de butoi, piese de ţiglă pentru acoperiş şi un obiect neidentificat de plumb şi sunt încrezători că monedele de aur vor fi, de asemenea, recuperate.

    În vară, urmează investigaţii suplimentare ale epavei, precum şi datarea lemnului pentru a se confirma că este vorba despre Hanneke Wromen.

    16 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Guvernul federal elveţian intenţionează să construiască un al doilea tub pentru tunelul rutier Gotthard din Alpi înainte de renovarea celui existent.
    Mary Grams, o femeie de 84 de ani din Canada, a fost uimită să găsească inelul cu diamant pe care l-a pierdut în urmă cu 13 ani, după ce a reapărut cu un morcov care se dezvoltase prin el.
    Piatra Cochno din West Dunbartonshire, Scoţia, poartă pe ea gravuri săpate acum 5000 de ani, în epoca bronzului. A fost descoperită în 1887 pe un teren agricol. Este acoperită cu aproximativ 90 de simboluri săpate: cupe, spirale canelate, o cruce cu inele, o pereche de picioare cu patru degete şi măsoara aproximativ 13 metri pe 8 metri.
    Cercetătorii de la Institute of Evolutionary Biology din Barcelona, Spania, au ajuns la concluzia că proba de sânge de pe o batistă păstrată într-o tărtăcuţă frumos decorată, care se crezuse mult timp că aparţine regelui francez Ludovic al XVI-lea decapitat prin ghilotinare de revoluţionarii de la 1793, nu este a lui.
    Regele Angliei, Richard al III-lea, este faimos pentru replica redată în piesa lui Shakespeare, "regatul meu pentru un cal", înainte de moartea sa în luptă. Dar un nou studiu sugerează că el s-ar putea să fi strigat pentru o cască şi nu pentru un cal.
    Arheologii italieni, care încearcă să rezolve misterul din spatele identităţii unuia dintre cele mai faimoase modele din lume, au declarat că au găsit fragmente de os care ar fi putut aparţine celebrei Mona Lisa.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact