News / Sănătate |
O nouă terapie ar putea da o speranţă bolnavilor de fibroză chistică
O terapie revoluţionară pentru fibroza chistică ar putea îmbunătăţi profund calitatea vieţii pacienţilor, spun medicii.
Pacienţii cu fibroză chistică, de multe ori, mor înainte de 40 de ani, din cauza mucusului şi a deteriorării plămânilor lor care îi fac predispuşi la infecţii.
Un studiu internaţional major asupra a 1108 pacienţi a arătat că o combinaţie de medicamente ar putea ocoli erorile genetice care cauzează boala şi ar putea creşte speranţa de viaţă.
Erorile în ADN-ul celor bolnavi sunt moştenite de la părinţii şi deteriorează mecanismul microscopic care controlează nivelul de sare şi apă în plămâni. Rezultatul este un mucus gros care dăunează plămânilor. Antibioticele ajută la prevenirea infecţiilor şi unele medicamente pot desface mucusul, dar nu rezolvă problema fundamentală a pacienţilor.
Combinaţia de medicamente, lumacaftor şi ivacaftor, a fost proiectată pentru a repara acele "maşini microscopice" din plămâni. Studiul a arătat că pacienţii care au primit cocktailul de medicamente timp de 24 de săptămâni au prezentat o funcţionare pulmonară mai bună.
Fibroza chistică afectează, de asemenea, mucoasa din intestin, dar, după acest tratament, medicii au constatat că pacienţii au câştigat în greutate.
Începând din copilarie se poate preveni dezvoltarea bolii, dacă se corectează defectul de bază devreme în viaţă.
Există totuşi, multe tipuri de erori în ADN-ul uman care pot culmina cu fibroza chistică. Această combinaţie de tratamente ar trebui să lucreze la aproximativ jumătate dintre pacienţi, în timp ce unul dintre medicamente, singur, corectează o mică proporţie din erori.