Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    O nouă terapie ar putea da o speranţă bolnavilor de fibroză chistică

    O terapie revoluţionară pentru fibroza chistică ar putea îmbunătăţi profund calitatea vieţii pacienţilor, spun medicii.


    Pacienţii cu fibroză chistică, de multe ori, mor înainte de 40 de ani, din cauza mucusului şi a deteriorării plămânilor lor care îi fac predispuşi la infecţii.

    Un studiu internaţional major asupra a 1108 pacienţi a arătat că o combinaţie de medicamente ar putea ocoli erorile genetice care cauzează boala şi ar putea creşte speranţa de viaţă.

    Erorile în ADN-ul celor bolnavi sunt moştenite de la părinţii şi deteriorează mecanismul microscopic care controlează nivelul de sare şi apă în plămâni. Rezultatul este un mucus gros care dăunează plămânilor. Antibioticele ajută la prevenirea infecţiilor şi unele medicamente pot desface mucusul, dar nu rezolvă problema fundamentală a pacienţilor.

    Combinaţia de medicamente, lumacaftor şi ivacaftor, a fost proiectată pentru a repara acele "maşini microscopice" din plămâni. Studiul a arătat că pacienţii care au primit cocktailul de medicamente timp de 24 de săptămâni au prezentat o funcţionare pulmonară mai bună.

    Fibroza chistică afectează, de asemenea, mucoasa din intestin, dar, după acest tratament, medicii au constatat că pacienţii au câştigat în greutate.

    Începând din copilarie se poate preveni dezvoltarea bolii, dacă se corectează defectul de bază devreme în viaţă.

    Există totuşi, multe tipuri de erori în ADN-ul uman care pot culmina cu fibroza chistică. Această combinaţie de tratamente ar trebui să lucreze la aproximativ jumătate dintre pacienţi, în timp ce unul dintre medicamente, singur, corectează o mică proporţie din erori.

    19 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Se spune ca un pahar de vin rosu sau consumul de fructe aduc beneficii pentru sanatate. Aceste beneficii sunt de multe ori legate de polifenoli, substante chimice ce se gasesc in produsele alimentare, din care fac parte flavonoidele si acizii fenolici, dar si fragmente de proteine numite peptide. Oameni de stiinta din 12 centre de cercetare europene ruleaza experimente si studii clinice pentru a vedea ce efecte benefice pot avea polifenolii si peptidele asupra riscului de boli cardiovasculare.
    Obiceiul de a consuma o băutură îndulcită cu zahăr pe zi poate creşte riscul de boli de ficat gras non-alcoolic (NAFLD), conform cercetătorilor de la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging al Universităţii Tufts.
    Un studiu sugerează că un test de sânge ar putea salva multe vieţi prin găsirea recidivelor de cancer care au început să crească din nou după tratament.
    Cercetătoarea Charlotte Erlanson–Albertsson de la Universitatea din Lund, Suedia, a descoperit că componentele naturale din celula vegetală a spanacului, numite tilacoide, previn poftele alimentare şi pot contribui la reducerea obezităţii.
    Un grup de oameni de ştiinţă chinezi de la Zhangshan School of Medicine, Sun Yat-Sen University, au descoperit şi în prezent testează un virus care ar putea fi folosit pentru a distruge celulele canceroase, fără a afecta pe cele normale.
    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact