Spațiu |
O planetă care nu ar trebui să existe
Kepler-78b este o lume de lavă aprinsă care înconjoară steaua sa la fiecare opt ore şi jumătate, la o distanţă mai mică de 1,6 milioane km, una dintre cele mai înguste orbite cunoscute, iar teoriile actuale ne spun că ea nu se putea forma acolo şi nici nu putea ajunge acolo.
Astronomii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics consideră planeta un mister total. Ei nu ştiu cum s-a format sau cum a ajuns acolo, dar ştiu că nu va dura o veşnicie. Ea va cădea în steaua ei în cam trei miliarde de ani.
Kepler-78b este o planetă cu doar 20 la sută mai mare ca Pământul, cântăreşte de aproape două ori mai mult, are o densitate asemănătoare şi o compoziţie din fier şi piatră. Din cauza apropierii de steaua sa, planeta are însă la suprafaţă o temperatură de peste 2000 de grade.
Această orbită strânsă ar fi fost în interiorul stelei atunci când sistemul s-a format, fiindcă steaua tânără avea diametrul mai mare decât acum.
Dar o planetă nu se poate forma în interiorul unei stele. Şi nici nu ar fi migrat din afară spre interiorul sistemului, fiindcă atunci ar fi parcurs tot drumul până la stea şi ar fi căzut în ea. Cel puţin aşa spun teoriile actuale.
Planeta enigmă care orbitează o stea de tip G, asemănătoare Soarelui, la 400 ani-lumină de Pământ în constelaţia Cygnus, este o lume condamnată. Forţele gravitaţionale o atrag mai aproape de stea şi în cele din urmă, gravitaţia stelei o va rupe în bucăţi.
GH. MANOIU | 1 NOIEMBRIE 2013